| Author |
witt69 Poziom 19

|
23 Aug 2005 23:55 IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Po uruchomieniu pojawia się logo IBM, następnie po kilku sekundach zgłasza błąd(bios niemiecki) o treści:
184 Kennzeichnung der bestandssteuerung nicht erkannt
Po chwili wchodzi w ustawienia biosu, sprawdziłem ustawienia, wygląda ok, napędy poprawnie wykryte, pamięć ,grafika, k. muzyczna itd..zidentyfikowane,ładowałem standardowe ustawienia, nie pomaga, co może oznaczać komunikat tego błędu...?:|
|
|
| Back to top |
|
 |
Brick_G Poziom 20

|
24 Aug 2005 14:38 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
184 oznakowanie obecnych sterowników nie rozpoznane
Kennzeichnung - oznaczenie, znacznik
bestandssteuerung - wykrytej sterowności - wykrytego sterownika, może też być obecnego, znajdującego się sterownika
nicht erkannt - nie rozpoznano
Prosze napisac cos wiecej na temat sprzetu czy to jest laptop czy stacjonarny komputer? Cos wiecej o nim bo okazuje sie ze takich oznaczen sprzetu jest wiecej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2005 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
witt69 Poziom 19

|
25 Aug 2005 06:58 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie tematem !
A więc tak:
Machine type:6892
model:200
To jest wersja tower z PII-400MHz na pokładzie, kupiłem 2-sztuki ostatnio na allegro, jeden miał bios po angielsku, a drugi w języku niemieckim, ten pierwszy poszedł bez problemów, wiem że i ten jest OK, bo przekładałem dysk z systemem i działał na obydwu, teraz chciałem wystartować na dyskietce systemowej i d..a blada.
|
|
| Back to top |
|
 |
Brick_G Poziom 20

|
25 Aug 2005 14:10 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Prosze napisac jak najwiecej dokladnie jak ten blad wyglada. Tyle znalezione na stronie IBM :
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-45383
Slowa kluczowe : Symptom-to-FRU index, 6892, general checkout
| Quote: |
184
Asset Control Antenna not detected
1.Make sure Asset Care and Asset ID are enabled in Configuration/Setup
2.RFID antenna
3.System board |
wynikaloby z powyzszego ze nalezy wlaczyc Asset Care and Asset ID w BIOSie.
Spotkalem sie tez z rozwiazaniem typu zaloz haslo na BIOS.
Z czym w koncu jest ten blad zwiazny? Blokada klawiatury? Niemoznosc wykonania jakiejs czynnosci? Co sie dzieje i jaki objaw. Instalacja z dyskietki? Instalacja czego?
Moim zdaniem najprosciej byloby zflashowac BIOS na angielski :P Ale to moze byc problem (ze znalezieniem takiego). Proponuje wyjac kosc z plyty z dzialajacego komputera, wyciagnac jej zawartosc w programatorze i wgrac ja do drugiej maszyny (tej z niemieckim BIOSem), pod warunkiem ze sa one identyczne sprzetowo (plyty glowne).
Pzdr.
PS. Gdzies na podstronach byla tez informacja o tym, ze niektore napedy LG moga nie byc widziane przez takie systemy i trzeba w tych napedach zaktualizowac firmware do wersji conajmniej 1.09
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
25 Aug 2005 15:36 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Kolego witt69, bez urazy, ale proponuję zastanowić się poważnie nad źródłem pochodzenia tego notebooka.
Pytanie:
My friend can’t boot his PC. It says there is a “184 asset control antenna error”, then says it can’t find an operating system. What is an asset control antenna and how can he fix it?
Odpowiedź:
There are radio-frequency security systems that enable you to remotely access a small EEPROM chip on a PC, even when it is turned off. Typically, a large corporation installs these in its laptops so that security staff can check whether personnel are authorised to take a machine out of the building. It would also be possible to use this technology to prevent a system from booting if it was not in range of the security scanner. I haven’t heard of anyone doing this but your error message certainly has all the right buzzwords. Either your friend has borrowed his PC from work without clearing it with the IT services first or he has bought a dodgy system from a car boot sale. Or else you are just winding me up with made-up error messages.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Aug 2005 15:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
witt69 Poziom 19

|
25 Aug 2005 16:56 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Kolego jankolo dałeś do myślenia, z tym że wolałbym w języku polskim, oczywiście bez urazy:D...i jeszcze raz przypominam że to komputer stacjonarny, nie notebook czy laptop, jeden pies.
Odnośnie tematu, komp wykrywa wszystkie urządzenia, miałem już wczesniej taki, wiem że jest upierdliwy, nawet po włożeniu pamięci wymaga potwierdzenia w biosie, ale w tym coś mi się zacieło
,bios mam do aktualizacji, jest na stronie IBM-a: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=JBAR-3U3KQG ,ale to chciałem później zrobić, w biosie wykrywa mi HDD primary master, a CD na secondary master, stacje widzi, stacja dyskietek ustawiłem jako pierwszą boot-walną, ale tak jak pisałem wczesniej, zgłasza błąd i zaraz po tym automatycznie przechodzi do ustawień biosu, myśle że osoba która nie miała wcześniej do czynienia z tym kompem może nie skojarzyć problemu, jednak bios IMB różni się od klasycznego award czy ami, ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
25 Aug 2005 17:32 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Proszę bardzo, oto tłumaczenie tekstu.
Pytanie:
Mój przyjaciel nie może uruchomic swojego PC. Komputer zgłasza, że jest "błąd numer 184 dotyczący anteny kontroli zasobów" a następnie zgłasza brak systemu operacyjnego. Co to jest antena kontroli zasobów i jak mogę ten błąd usunąć?
Odpowiedź:
Istnieje radiowy system zabezpieczania, który daje możliwość zdalnego dostępu do małego układu EEPROM znajdującego sie w komputerze nawet wtedy, gdy komputer jest wyłączony. Zazwyczaj duże korporacje instalują go w laptopach aby personel ochrony mógł sprawdzić, czy pracownik jest upoważniony do wynoszenia komputera poza budynek. Powinno być również możliwe zastosowanie tej technologii do zabronienia uruchomienia systemu, jeżeli znajdzie się on poza zasięgiem skanera bezpieczeństwa. Nie słyszałem, aby ktokolwiek to robił, ale twój komunikat o błędzie zawiera wszystkie wymagane słowa kluczowe. Albo twój przyjaciel pozyczył sobie komputer z pracy bez uprzedniego uzgodnienia tego ze służbami administracyjnymi, albo kupił trafny system, który "wypadł z samochodu".
|
|
| Back to top |
|
 |
witt69 Poziom 19

|
31 Aug 2005 23:18 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
| Brick_G wrote: |
wynikaloby z powyzszego ze nalezy wlaczyc Asset Care and Asset ID w BIOSie.
|
Pomogło, z tym, że wyłączenie :!:, wielkie dzięki za naprowadzenie..., w woli wyjaśnienia do czego służą owe komendy ?,pytam z czystej ciekawości, bom pospolity zjadacz chleba w tej materii, bardziej użytkownik komputera niż szpec...:D[/b]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Aug 2005 23:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
31 Aug 2005 23:25 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Asset Care=Włączenie radiowej kontroli urządzenia
Asset ID= Identyfikator urządzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
witt69 Poziom 19

|
31 Aug 2005 23:29 Re: IBM 300PL-bios zgłasza błąd...? |
|
|
|
Wielkie dzięki jankolo :!:, temat w sumie można zamknoć.
| Moderated by jankolo: |
| Temat zamykam |
|
|
| Back to top |
|
 |