Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu
Autor
Wiadomość
zioolass
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 429
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 24 Sie 2005 13:52   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Witam.jestem właśnie w trakcie składania filtra do wzmacniacza napędzającego głośniki basowe.buduję go na bazie znalezionego na tym forum układu filtrująco-korygującego do wzmacniacza subwooferowego na TDA (rys.1) zmieniłem subsoniczny na VI rząd (też z elektrody;),wyrzuciłem korekcję dla 25 Hz,i chciałbym zaaplikować dolnoprzepustowy III rz,wg schematu z rys.2.niestety nie potrafię obliczyć wartości elementów dla częstotliwości odcięcia 160 Hz (jest to mój pierwszy układ..),dlatego proszę o pomoc,właściwie wyręczenie mnie w tym zadaniu.zamieszczam też schemat filtra górnoprzepustowego IIIrz,z tą samą prośbą:obliczenia wartości elementów dla 160 Hz (bedę go robił w nastepnej kolejności).
jezeli znajdzie się ktoś chętny,to poproszę o te wyliczenia.jeżeli można,to dla innych częstotliwości również,(np.100-160-200-240),wtedy może możnaby narysować wykresy tych wartości i tu zamieścić,dla innych początkujących. pozdrawiam i baaardzo liczę na pomoc.



ps.
na schemacie TDA nie ma opisu potencjometrów w korektorze,jakich użyć?
oraz:sygnał z poszcz.pasm w korektorze jest sumowany i podany na + wzmacniacza sumującego przez kondensator 4µ7,czy to elektrolit?jeśli tak,to jak go spolaryzować?

jako opamp użyty został układ TL072 / TL 074



pozwolę sobie temat wyróżnić na jakiś czas przynajmniej,bo się boję,że spadnie zanim ktoś pomocny tu zajrzy;) pozatym sądzę,że nie jestem jedynym,któremu się przyda.jeśli ktoś ma pomysły,schematy crossoverów,układów do przesuwania fazy,czegokolwiek potrzebnego w tym temacie,to poproszę;)

Załączniki:
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#2 26 Sie 2005 00:09pomocny post - solucja   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


Witam! Tutaj jeden z Kolegów dał takie filtry razem ze wzorami.
Pozdrawiam
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1193810#1193810
Powrót do góry
   
zioolass
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 429
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 26 Sie 2005 15:53   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


dziękuję za linka.polecam jak co( użytkownik piVo podaje układy i wzory do obliczenia aktywnych filtrów I i II rz.).chyba się zdecyduję na II rząd w dolnoprzepustowym.od razu pojawia się pytanie: w jednym z postów wskazanego tematu napisałeś ,że aktywny do basu to nieporozumienie.czy mógłbyś nieco przybliżyć tę myśl?(jeśli dobrze zrozumiałem.)pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2005 15:53   





Powrót do góry
   
irek2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 6035
Miasto: Warszawa

Post#4 27 Sie 2005 21:05   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Ja bym polecal raczej symulator elektroniczny niz te wzory. Prosty jest elektronic workbench.
Powrót do góry
   
piórko
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1113
Miasto: Wa-wka

Post#5 27 Sie 2005 22:39pomocny post - solucja   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic308968.html - tu też są wzorki do obliczenia elementów.
Powrót do góry
   
maromarecki
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 69

Post#6 28 Sie 2005 23:34pomocny post - solucja   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


Pobierz sobie z tej strony < http://www.ekiert.com/soft.html > darmowy program FilterLab do obliczania filtrów... Fajna rzecz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2005 23:34pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
zioolass
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 429
Miasto: Poznań

Post#7 Post autora tematu 21 Wrz 2005 17:35   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


witam.zmontowałem ten układ sprzed TDA (tzn.subsoniczny inny,wyrzuciłem regulację 25 Hz w korektorze i dolnoprzepustowy na 150 Hz).i tu się pojawił problem,o którym nie pomyslałem:jeżeli jest korektor,a przed nim dolnoprzepustowy na 75 Hz-tak jest w układzie,na którym się wzorowałem,to jeśli zrobiłem dolnoprzepustowy na 150 Hz,to powinienem dołożyć w korektorze jeszcze np.90 Hz i 140 Hz,żeby dolnoprzepustowy miał co wogóle obcinać?jak policzyć wartości elementów na te pasma?proszę o odpowiedź i pomoc,bo się obawiam,że mam filtr na 70 Hz,zamiast 150...
i jeszcze pytanie,jak zsumować sygnały z lewego i prawego kanału,zeby na suba szedł jako jeden?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Wrz 2005 17:35   





Powrót do góry
   
J. S.
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 786
Miasto: Poznań

Post#8 21 Wrz 2005 19:46pomocny post - solucja   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Sygnały można zsumować np. dwoma rezystorami np, 47kΩ.

Załączniki:
Powrót do góry
   
zioolass
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 429
Miasto: Poznań

Post#9 Post autora tematu 21 Wrz 2005 20:13   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


a mogę potem pobrać te sygnały (osobno) sprzed rezystorów,zeby je puścić na filtry górnoprzepustowe?tak żeby był L i P do nadstawek,a bas w mono?


ten korektor wygląda tak(żeby się nie cofać do całego schematu aplikacji subwooferowej TDA):


ktoś wie,jak to policzyć na inne pasma?

Załączniki:
Powrót do góry
   
J. S.
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 786
Miasto: Poznań

Post#10 21 Wrz 2005 20:38   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Tak, możesz pobrać sygnał z przed rezystorów.
Immymi słowy: Wejścia można łączyć równolegle, wyjść nie bardzo.
Powrót do góry
   
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Miasto: Nowy Sącz

Post#11 21 Wrz 2005 21:00   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


Nie powinno być z tym problemu, kwestia czy źrodło sygnału to będzie tolerować

Co do filtrów to właśnie złożyłem sobie dla ćwiczenia filterek z odcięciem u góry około 165Hz i filtrem subsonicznym, co by nie męczyć głośnika częstotliwościami mniejszymi niż około 20Hz, z tym że częstotliwości odcięcia można regulować w pewnym zakresie potencjometrami.
Schemat to połączenie fitru dolnoprzepustowego irka, a subsonic zgapiłem ze strony mdcs-a. Bawiłem sie ze zmienianiem częstotliwości granicznej troche. Układzik jest złożony i działa przyzwoicie. Tak stwierdzam na ucho zapuszczając z winampa częstotliwości testowe ściągniete z elki. Niestety nie mam oscyloskopu żeby to sprawdzić dokładnie. Załączam schemacik i symulacje w workbenchu (trzeba zmienić roszerzenie z .txt na .ewb), może Ci się coś przyda.

ps przy zastosowaniu TL081 wystarczy jeden scalak.

Załączniki:
Powrót do góry
   
zioolass
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 429
Miasto: Poznań

Post#12 Post autora tematu 21 Wrz 2005 21:15   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


dzięki.filtry mam poskładane,teraz mnie ta kwestia korektora meczy.
mówisz,że może być problem ze źródłem? chce zrobić aktywny crossover,wpinany miedzy mikser Gemini,a wzmacniacze.coś mi sie może w mikserze popalić?póki co biore sygnał na bas z jednego kanału mastera,a górki z wyjścia na monitory.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Wrz 2005 21:15   





Powrót do góry
   
J. S.
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 786
Miasto: Poznań

Post#13 21 Wrz 2005 23:19   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Nic Ci się nie spali, jeśli nie zewrzesz wyjść (albo nie zepniesz ich równolegle). Podłączenie do wyjścia urządzenia A dwóch wejść innych urządzeń B,C, spiętych równolegle nie obniży drastycznie impedancji widzianej przez źródło sygnału A. W obu przypadkach jeśli nie będzie zwarcia, nie popłynie zbyt duży prąd i nic się nie uszkodzi.
Inna sprawa to degradacja jakości sygnału przy niezachowaniu odpowiednich różnic w impedancji wyjściowej i wejściowej kolejnych w torze audio urządzeń. Ta druga impedancja powinna powinna być o rząd-dwa większa, z tego co pamiętam z jakiejś audiofilskiej (tfu!) strony. Poszukam i zaktualizuję post, jeśli znajdę coś ciekawego na ten temat.

Dodano po 30 [minuty]:

Na dziś tylko cyt. z http://www.republika.pl/audioton/ :
Cytat:
8. Impedancja wejściowa.
Jest to impedancja, jaka przedstawia sobą wejście wzmacniacza dla znamionowych warunków pracy. Wyjścia źródeł i wejścia wzmacniacza powinny być zbliżone tak, aby duża różnica pomiędzy nimi nie powodowała obciążenia dla źródła lub wzmacniacza. Bowiem jeżeli impedancja wzmacniacza jest zbyt mała w stosunku do źródła, będzie on obciążał źródło, powodując tłumienie sygnału. Lepsza jest sytuacja odwrotna - niska impedancja źródła a wysoka wzmacniacza.

Powrót do góry
   
bocian90
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 1256
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 25 Wrz 2005 00:18   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


A ma może kolega Jaro_21 wzór płytki do tego filtra z załacznika (schemat versja beta.JPG) ? Bardzo by mi to ułatwiło pracę. Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
uwe300
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 463
Miasto: szczecin

Post#15 25 Wrz 2005 11:07   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Swietny programik texas instruments http://focus.ti.com/docs/toolsw/folders/print/filterpro.html
TL odradzam to straszny szumon:/ lepsze ne5532/34 cena okolo 1zł
Powrót do góry
   
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Miasto: Nowy Sącz

Post#16 25 Wrz 2005 14:34   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeni


bocian90 napisał:
A ma może kolega Jaro_21 wzór płytki do tego filtra z załacznika (schemat versja beta.JPG) ? Bardzo by mi to ułatwiło pracę. Pozdrawiam!


ja to robiłem na kawałeczku uniwersalnej 2[cm] x 4[cm], z dziurkami, można też w pająku, elementy nie są krytyczne, częstoliwość graniczną przsuwa się łatwo zzwiększając lub zmniejszając wartości elementów dwukrotnie, polecam symulator EWB można sobie dowolnie kształtować charakterystyke i patrzyć co sie dzieje przy zmanie poszczególnych elementów

a co do TL to w nazwie mają "low noise" czyli w wolnym tłumaczeniu mało szumiące :)
Powrót do góry
   
uwe300
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 463
Miasto: szczecin

Post#17 25 Wrz 2005 14:39   

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


tak ;) Low Noise ale jak zerknąć w pdf to Ne wypada o wiele lepiej a pozatym jest uznawany za profesjonalny audio, i ta cena :D
Powrót do góry
   
Dr.Diodac
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 15

Post#18 11 Sty 2012 14:37   

Re: filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu


Kolega jaro_21 pokazał bardzo fajny filterek, ja szukam sposobu na zbudowanie filtra przepuszczającego w zakresie 140 do 250Hz, pomożecie mi? Jak dostosować ten schemat?

filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> filtry aktywne dolno/górnoprzepustowe -pomoc w obliczeniu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pomoc w obliczeniu objętości (12)
Prosze o pomoc w obliczeniu b-r (1)
Pomoc w obliczeniu obudowy (6)
Zwrotnica głośnikowa - pomoc w obliczeniu (6)
proszę o pomoc w obliczeniu obudowy (3)
Proszę o pomoc w obliczeniu objętości głosnika. (31)
Proszę o pomoc w obliczeniu rozmiarów skrzyni. (8)
EMINENCE DESIGNER pomoc w obliczeniu obudowy (2)
Pomoc w obliczeniu skrzyni do sooba AXX1212 (6)
JBL GT122 pomoc w obliczeniu skrzyni (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS