| Author |
filip.s Poziom 19

|
27 Aug 2005 13:40 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Witam! posiadam antene CB, 5/8 fali ma ona 12 przeciwwag o długosci około 2-3 metry każda długosc promiennika to około 5-6 metrów. Co to moze byc za antena? Chciałbym sie cos wiecej dowiedziec o tej antenie. Prosze o pomoc :)
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
27 Aug 2005 15:14 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Najlepiej jak byś dał fotke jak to wygląda i jaka cewka jest?
Pozdrawiam Sadek
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

|
27 Aug 2005 15:34 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
tak to wygląda :) co to moze byc ?? fotki nie moge zrobic bo nie mam aparatu :(
pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

|
27 Aug 2005 23:50 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Nikt nic nie wie? Bardzo prosze o pomoc :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
28 Aug 2005 12:28 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Ja też nie wiem co masz, i jaka jest jej konstrukcja. Co wiem, to to że podana przez Ciebie długość przeciwwag (aparatu foto nie masz, ale "metra krawieckiego" od matki mogłeś pożyczyć do zmierzenia długości tych przeciwwag) sugeruje ze to dobra antena. Długość promiennika - podobnie. Jednak nawet się nie zajaknałeś w temacie zasadniczym, czyli cewki czy innych elementów które muszą się znajdować w okolicach gdzie do anteny kabel dochodzi. Dopiero z tymi informacjami można więcej powiedzieć o tym co masz. To że jest tych przeciwwag aż 12... Niby im więcej tych przeciwwag tym lepiej, ale istnieje pewna granica rozsądku która w tym akurat przypadku według mnie - została nieco przekroczona. Ale nie to dobre co dobre, a to co się nam podoba. Bardziej by mi sie podobało tych przeciwwag sześć.
|
|
| Back to top |
|
 |
jozefg Poziom 24

|
28 Aug 2005 13:07 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Jest to prawdopodobnie antena Presidenta - nie pamiętan niestety nazwy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Aug 2005 13:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
guliweros Poziom 16

|
28 Aug 2005 14:31 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Podobna w wyglądzie jest "Spectrum 1600 " , tez ma o ile pamietam 12 przeciwwag ale są one znacznie krótsze niz 2-3 metry, i inaczej mocowane ( na metalowym talerzu - koronce )
Może ktos zrobił przeóbki z fabrycznego rozwiazania.??
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

|
28 Aug 2005 15:31 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
antena nie była przerabiana, nowa antena około 6-7 lat temu kosztowała około 400zł, mozliwe ze jest to president, buszuje po google juz ze 2 dni i nic nie moge znalesc :(
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jozefg Poziom 24

|
28 Aug 2005 16:30 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Jeżeli dobrze pamiętam to ta antena nazywała się Black Pirat - z 12 przeciwwagami to była droższa wersja.
|
|
| Back to top |
|
 |
peter174 Poziom 12

|
29 Aug 2005 17:43 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
witam ... moim skromnym zdaniem to BLACK PIRAT ma 5 przeciwwag natomiast to co kolega opisuje to mi wyglada na ASTRE 12 - spora antena z długimi przewiwwagami zakonczona na szczycie koszyczkiem cos a'la Spectrum 1600 ...
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2005 17:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jozefg Poziom 24

|
29 Aug 2005 17:48 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Były 2 wersje Black Pirate - jedna miała 4 czy 5 przeciwwag a druga 12. Pręty miały kryte czarnym plastikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
29 Aug 2005 18:38 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
jest to zupełnie dobra antena typu GP ilość przeciwwag świadczy , że producent dołozył starań, aby pracowała dobrze dx-owo. Nazwa nie jst spcjalnie wazna. ZAMONTUJ, ZESTRÓJ, NADAWAJ. Jeśli nie robisz z niej przedmiotu handlu to nazwa nie ma znaczenia. Producenci tego rodzaju artykułu kopiowali jeden od drugiego wszystko od wszystkich. Czasami różnica polegała tylko na innej jakiejś śrubce.
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

|
29 Aug 2005 19:43 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
anteny nie bede sprzedawał bo spisuje sie bardzo dobrze jedynie nie wiem czy nie bedzie miec duzego SWR bo planuje zeby ta antena działała z radiem od 24 do 32MHz ?? czy potrzebuje jakas skrzynke antenową ?? jesli tak to czy ktos z was posiada sprawdzona konstrukcje skrzynki na na taka czestotliwosc o mocy maksymalnej doprowadzonej do skrzynki 200-300W .
Pozdrawiam!
Filip S
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
29 Aug 2005 19:49 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Jestem prawie pewny, że nie obejdziesz się bez skrzynki antenowej!!! Konstrukcje skrzynek a jest ich mnóstwo znajdziesz w literaturze krótkofalarskiej. Jak równiez w czasopismach np. " Świat Radio" itp. Równiez są w internecie. Może najpierw spóbuj z gotową skrzynką np. firmy MFJ (sprzedaje firma Pro-fit z Łodzi) widziałem tam taką malutką prawie turystyczną. Możesz też kupić gotowy Tzw, Matcher do CB powinien (najpierw spytaj sprzedawcy) też działać na poszerzonym paśmie. Jednak pamietaj Wyjscie poza posmo CB to dosyć poważne wykroczenie i może spowodować interwencje odpowiednich kontroli. To ostatnie to tak z obowiązku. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

|
29 Aug 2005 19:52 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
a czy masz jakis schemat prostej i taniej skrzynki antenowej ? czy wystarczy wariometr i dwa kondensatory strojone ??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2005 19:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
29 Aug 2005 20:01 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Jeśli dobrze połączysz to Dobry wariometr i dwa kondensatory strojone powinny już wystarczyć. Ale czy umiesz to zrobić???
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
29 Aug 2005 23:08 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
[quote="Moon voyager"]jest to zupełnie dobra antena typu GP ilość przeciwwag świadczy , że producent dołozył starań, aby pracowała dobrze dx-owo.
Zdecydowanie lepsza do DX-ów na 11 metrach od 5/8λ jest 1/4λ.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
29 Aug 2005 23:19 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
| Quote: |
| Zdecydowanie lepsza do DX-ów na 11 metrach od 5/8λ jest 1/4λ. |
teoretycznie, czy praktycznie ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
29 Aug 2005 23:22 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
a co to za różnica?
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
30 Aug 2005 00:18 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
[quote="Żytni"]
| Quote: |
Zdecydowanie lepsza do DX-ów na 11 metrach od 5/8λ jest 1/4λ.
Pozdrawiam.[/quote |
]
odp.
Tak. szczególnie DX do sasiedniego miasteczka dobrze wychodzi na 1/4λ
a tak na poważnie porównaj kąty promieniowania ant. 5/8λ i 1/4λ anteny Marconiego i jeszcze raz napisz mi o swoich wnioskach. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
30 Aug 2005 10:13 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Teoria i praktryka to duża róznica, więc chciałbym wiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
30 Aug 2005 17:09 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Teoria zawsze w parze idzie z praktyką. No, chyba że ktoś ma problemy z teorią lub praktyką. Wtedy na takie watpliwości bardzo dobrze robią odpowiednie podręczniki.
Moon voyager, dobrze ze zwróciłeś na fakt ten uwagę. Powinieneś jeszcze uzwględnić to, pod jakim kątem przychodzą (najczęściej) sygnały DX-owe na interesujacej nas częstotliwości, a stanie się wszystko jasne (mam nadzieję). Dla pasma 11m jest to 25° - 30° (opiera się o częstotliwość graniczną jonosfery, znaczy dalej kończy się KF i zaczyna UKF - granica umowna). Zależność jest taka, że im większa częstotliwość (na krótkich) tym ten kąt jest większy. zapoatrzony w te informacje nałóż na siebie obie charakterystyki (w skali, 5/8λ i 1/4λ) machnij krechę pod katem powiedzmy 27° i stanie się jasność. I właśnie pod tym ok. 28°kątem skuteczniejsza od 5/8 jest 1/4λ o czym postanowiłem Szanowne Zbiegowisko - poinformować.
To tak w kontekście kolejnych mitów w temacie 5/8λ.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
31 Aug 2005 10:14 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
No i tu jest teoria, a nie praktyka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
31 Aug 2005 11:06 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Jak podręczniki źle Ci sie kojarzą, to jest też sporo ksiażek takich osób co jak piszą o swych w dziedzinie łączności doświadczeniach (wg. Ciebie - "praktyce") to wiedzą co piszą. Miłej lektury życzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
31 Aug 2005 11:14 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
W tym momencie chcesz obrzucić wyższością słów krytyki w mą storne, a nie potwierdzić praktycznie twoich obliczeń. Może tak jest, ale nie na CB, kto siedzi na CB to wie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
31 Aug 2005 11:32 co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Reaguję jedynie na Twą sugestię że nie wiem co piszę. ja na CB siedzę 30 lat, i wiem z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA z porównania w jednym czasie i jednakowych warunkach wielu anten, i w przeciwieństwie do Ciebie wiem o czym piszę. To co zauwazyłem, znaczy zaskakujace zalety 1/4 tak przy DX jak i lokalnych łączności, starałem się sobie wytłumaczyć czytając odpowiednie ksiażki a nie słuchajac o czym baby w maglu czy kumple w piaskownicy rozprawiają. Dla mnie akurat staż niczego nie dowodzi (stąd nie uzywam tego jako argumentu), bo znam takich co mają podobny staż do mojego i prawa Ohma nie znają, a są i osoby w wieku lat niespełna 20 o wielkiej wiedzy i doświadczeniu. Sens zatem w podobnych poradach mają argumenty z dziedziny fizyki, (nie zaś demagogia) ale do Ciebie akurat takie nie trafiają. Szkoda. Z rad należy także umieć korzystać, umieć wybrać z wielu różnych te, co maja choć znamiona wiarygodności. Dla mnie takim uwiarygodnieniem tez mi nieznanych jest i doświadczenie własne, i prawa fizyki, stąd takimi właśnie staram się poprzeć swe wypowiedzi.
W temacie - tak się składa że najpierw zauważono zalezności o jakich piszę, czyli w zależności od częstotliwości różnice między kątem pod jakim przychodzą DX-y, skręcenie polaryzacji, zachowanie się fal w dzień i w nocy (fale średnie) a później dopiero zjawiska te wytłumaczono budową i zachowaniem jonosfery.
Że też taki wybitny praktyk jak Ty - o tym nie wiedział...
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
31 Aug 2005 14:38 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Witam.
Proszę nie rozwodzić się na inne tematy. Forum jest do wyrażania opinii i doświadczeń, a nie krytykowania i wyśmiewania, co w większości twoich postów jest zauważalne, nie wywyższaj słów swej wypowiedzi, atakując w sumie każdego forumowicza elektrody, który ma inne doświadczenia i inne zdanie niż twoje. W tym przypadku wypadło na mnie, ale cóż przyzwyczaiłem się do twej formy wypowiedzi. Każdy robi jak chce i jak myśli i nie narzucaj uwag, że niedouczony albo słabszy od Ciebie. Bardzo drogi kolego Żytni cenie twe wypowiedzi bo wiem, że znasz się bardzo w temacie, ale "gnoj***" i poniżanie innych w taki sposób jest nie ładne. Teraz zaczniesz znów się rozwodzić pewnie o ... ale w twych wypowiedziach widać co i jak robisz :) może z polszczyzny nie jestem super. Ale jeśli chcesz w sposób "filozoficzny" wszystko albo zagmatwać, albo poniżyć. To prosze nie, bo to studiuje od 5lat filozofie słowa ;) I proszę nie odbiegać od tematu już bardziej, bo większość teraz postów tak jest kontynuowana.
I w tym momenice z tego postu nic dobrego nie wyniknie.
Pozdrawiam Sadek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Aug 2005 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
31 Aug 2005 19:36 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Kol. Sady. Ja Ci odpowiedziałewm na KAŻDE Twoje pytanie. Ty poczytaj sobie swoją odpowiedź wykreśl to co nie na temat i zobaczysz ile Ci zostanie. Nic, prawda? Więc z tymi postulatami by na temat, to proszę od siebie może zacząć, mniej śmiesznie będzie. Jeśli uważasz że w tej dyskusji wyszedłeś na głupka - przykro mi, masz rację, ale to jedynie na Twoje własne wyłącznie życzenie tak się stało. Popatrzmy teraz na Twoje pod moim adresem posty:
Co to za tekst "teoretycznie, czy praktycznie ??" Obawiam się że sam nie wiesz co piszesz, wiec i w tej kwewstii też dostałeś odpowiedź (o jonosferze).
Tekstem "Teoria i praktryka to duża róznica, więc chciałbym wiedzieć." kompromitujesz się niestety, jak to młódź mawia - na maxa. Jasne, szkoły z "teorią" są przecież dla idiotów, nie? Ty oczywiście do szkół chadzać nie musisz, bo i tak wszystko wiesz najlepiej z tzw praktyki a teoria przecież to zupełnie co innego, jak piszesz - duża różnica... Według Ciebie również upoważnia Cię do opinii n/t. mojej odpowiedzi "No i tu jest teoria, a nie praktyka."
którym sugerujesz że to ja jestem ignorantem nie majacym pojęcia o temacie w którym się wypowiadam bo "kto siedzi na CB to wie"? To jak się w tym momencie kolejny raz wygłupiłeś dowiedziałeś się nieco później, ale już poszło... Uważasz ze jesteś w stosunku do mnie w porządku, że zachowałaś się jak piszesz "ładnie"? Nie chcę byś mnie za to swoje zachowanie przepraszał, ale jak zacząłeś rozróbę to choć teraz zachowaj się godnie, ponieś konsekwencje i nie lamentuj żeby Ci wiecej nie dokładać! Po co z tą prowokacją do mnie startowałeś? Bo sądziłeś w swej niewiedzy że mi przywalisz bo się pomyliłem? I nie wyszło... :( no popatrz jaki pech... Ty mogłeś, a ja - już nie? Jak u Kalego od Sienkiewicza...
Moon voyager też mi nie oczszczędził złośliwości, ale takie jego prawo. Mogłem też złośliwie, ale nie chciałem (takie moje prawo). Zadał konkretne pytanie i dostał konkretną odpowiedź. Jeśli się z czymś nie zgodzi to się zapewne odniesie do tematu merytorycznie i jak mi wykaże że nie mam racji to Mu jeszcze podziękuję i uznam Jego tezy za własne. A Ty? Sugerujesz bym zamilkł bo do niczego dobrego itd? Znaczy to że mam się bać represji, czy też informujesz mnie że w temacie 5/8 czy 1/4 na DX-y i tak nic mimo mych starań i zabiegów do Ciebie jednak nie dotrze?
Na przyszłość - odnoś się do tez, do argumentów, nie do Osób te tezy głoszących, chyba że Ci na to nie pozwolą :D. Jesli ktoś ma inne poglądy niż Ty, nie oznacza to że Cię lekceważy. W przypadku różnicy zdań forum właśnie od tego jest by dojść do prawdy. Jeśli nie umiesz pogodzić się z tym że nie masz racji, nie wychylaj się gdy nie masz pewności swych racji lub zaznaczaj ze Ci się zdaje jedynie.
Lepiej czasem nic nie mówić i wyglądac na głupka, niż się odezwać i rozwiać wszelkie w tym temacie watpliwości.
Również pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sady Poziom 22

|
31 Aug 2005 21:36 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Witam. No i niestety dalej potwierdzasz co napisalem. Jak to się mówi niech mądrzejszy ustąpi ;)
Pozdrawiam Sadek
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
01 Sep 2005 00:52 Re: co to za antena z 12 przeciwwagami? |
|
|
|
Drogi kolego Żytni z Twojej uwagi pod moim adresem wynika, że nie do końca rozróżniasz złośliwość od ironicznej wątpliwości. Ironicznej , bo z Twojego postu wynika to, że fakt "zrobienia przeze mnie prawie całego świata na antenie 5/8λ a niemożliwość dokonania tego na antenie 1/4λ było pomyłką lub dziełem przypadku. Według Ciebie fakt, że cały świat "poluje" na DX używając najczęściej w tym celu anten 5/8 wynika z niewiedzy setek tysięcy radiowców oraz z pazerności sprzedawców i producentów tychże anten, którzy wolą produkować z jakichś względów anteny 5/8 a nie 1/4. Zaliczasz siebie do wyjątków, którzy WIEDZĄ LEPIEJ. Nie dopuszczasz wątpliwości, że często zdarza się właśnie tak, że "teoria teorią, a praktyka pratyką". W jednym przyznaję Ci rację. Mianowicie w tym, że to jednak nieznajomość teorii powoduje powyżej wymienione rozbieżności. Nie mam ani sił ani czasu, aby udawadniać Ci, dlaczego prosta antena Marconiego na paśmie 11m wydająca się być najlepsza do DX ustępuje antenie 5/8λ. Większość łączności w większości sytuacji dokonasz na antenie 5/8λ. Już sam fakt, że tak bezkrytycznie podchodzisz do zasobów swojej wiedzy świadczy, że pomimo długiego stażu właśnie Ciebie dotyczy przez siebie samego sformułowane określenie dotyczące hobbystów z długim stażem, którym coś się "nie zgadza". Podobną dyskusję można spotkać w temacie czy w czasie strojenia anteny "strzyc" czy nie "strzyc" fider. Znam ludzi, którzy dadzą sie pokroić za tą magiczną ilość "połówek fali", która powoduje "nastrojenie" anteny. Gdybym chciał Tobie uwierzyć to moje pięć anten na dachu powinienem od razu zamienić na 1/4λ. Jednak nie zrobię tego ponieważ przez bardzo wiele lat stażu nauczyłem się, że często są przypadki, iż teoretycznie lepsza antena daje w praktyce gorsze rezultaty a wynika to nie z błędów teorii, ale najczęściej z nieuwagi i pomijania pewnych zależności przez TEORETYZUJĄCEGO radiowca. Forum jest miejscem wymiany poglądów a nie salą wykładową. Do nauki służy również odpowiednia literatura, dlatego polecam właśnie Tobie w pierwszym rzędzie DOKŁADNIE jeszcze raz się z nią zaprzyjaźnić. Życząc dalekich DX-ów pozostaję do Ciebie w szacunku. Moon voyager
|
|
| Back to top |
|
 |