Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


  Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? ->Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
yakuza_2000
Level 18
Location: Kraków
Joined: 23 Jun 2005
Posts: 236
Helped: 25
yakuza_2000
Level 18
Post#1 28 Aug 2005 15:55  Topic author   

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Chciałem się zapytać czy telewizor kupiony w Stanach Zjednoczonych, Będzie mógł odbierać w Polsce?. Jaki system nadawania obrazu stosuje sie w USA?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
majkeljot
Level 11
Joined: 31 May 2003
Posts: 57
Helped: 3
Post rating: 1
majkeljot
Level 11
Post#2 28 Aug 2005 16:26Helpful post    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Stosują tam system NTSC (taki jak w Japoni) i nie jest on kompatybilny z programami naszej telewizji. Jedyne co może działać to z innych źródeł typy magnetowid itp. Gdyż niektóre na to pozwalają. Tak więc nie polecam.

Helpful post? + 0
Back to top
gieno55
Level 14
Location: Pabianice
Joined: 30 Nov 2004
Posts: 110
Helped: 8
gieno55
Level 14
Post#3 28 Aug 2005 16:33Helpful post    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!

Helpful post? + 0
Back to top
yakuza_2000
Level 18
Location: Kraków
Joined: 23 Jun 2005
Posts: 236
Helped: 25
yakuza_2000
Level 18
Post#4 29 Aug 2005 11:33  Topic author   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Dzięki za odpowiedź

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#5 29 Aug 2005 16:51Helpful post    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Sprawdz, czy jest mozliwosc odbioru PAL przez zobaczenie, czy kolo dekodera koloru jest kwarc 4,433619MHz lub ta czestotliwosc razy dwa. Jesli tak, to da sie ten odbiornik wykorzystac.

Helpful post? + 0
Back to top
kania tomek
Level 18
Location: Kraków
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 257
Helped: 29
kania tomek
Level 18
Post#6 29 Aug 2005 21:43Helpful post    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


w tv z USA jest czasem też taki problem "zaprogramowany raster kanałów" (brak płynnego strojenia i dostrojenia) oczywiście inny niż w europie

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr Pajkert
Level 31
Location: Poznań
Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1514
Helped: 162
Post rating: 12
Piotr Pajkert
Level 31
Post#7 29 Aug 2005 22:56Helpful post    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam!
gieno55 wrote:
Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!

Jeśli to nie multisystem, to przeróbka na pewno nie opłacalna.
Cześć!

Helpful post? + 0
Selling:
14.09.2015 Transformator Tr - 002/1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bartek_Wosik
Level 27
Location: prawie Częstochowa
Joined: 04 Feb 2005
Posts: 1017
Helped: 100
Post rating: 1
Bartek_Wosik
Level 27
Post#8 29 Aug 2005 23:24Helpful post    

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


http://serwis-tv.com/strojenie.html

http://serwis-tv.com/files/systemtv.pdf

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#9 03 Sep 2005 12:21    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Kupienie transformatora 110 na 220V o mocy okolo 200 wat ze wzgledu na duzy prad w czasie rozmagnesowania kineskopu nie jest rzecza ani droga ani nieoplacalna, tylko bardzo prosta. A czestotliwoscia nie ma sie co przejmowac.

Helpful post? + 0
Back to top
wmak
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 04 Nov 2003
Posts: 870
Helped: 75
Post rating: 19
wmak
Level 27
Post#10 04 Sep 2005 00:30    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


W Stanach oczywiście można kupić telewizor, który będzie w Polsce działać.
Trzeba się sporo naszukać, by znaleźć MULTISTANDARD, przystosowany też do napięć zasilania 120-240V, 50/60Hz.
Tani nie będzie.
99,9% telewizorów, jakich tam się używa, zasilanych ze 120V/60Hz potrafi odbierać tylko tamtejszy system NTSC,
na tyle różniący się od europejskiego PALu, że przeróbka tego jest absolutnie nieopłacalna.

Pytania o amerykańskie telewizory, magnetowidy, kamery pojawiają się na Elektrodzie chyba kilkakrotnie w miesiącu
a jakoś jeszcze nikt nie pochwalił się, że przeróbka mu się udała.

Wmak

Helpful post? + +1
Back to top
217288
Removed
217288
Removed
Post#11 04 Sep 2005 21:29    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł

Helpful post? + +1
Back to top
wmak
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 04 Nov 2003
Posts: 870
Helped: 75
Post rating: 19
wmak
Level 27
Post#12 04 Sep 2005 21:42    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Przerobić ze 120 na 230V można, tylko po co?.
I tak w najlepszym wypadku przy próbie odbioru naszej telewizji zobaczysz tylko niektóre programy, w dodatku czarno-białe, niewyraźne, prawdopodobnie skaczące bez synchronizacji pioniwej, z szumem zamiast fonii.
Jeśli ktoś ma do kompletu amerykańską kamerę, wideo lub DVD to niech sobie przerabia zasilanie.
Europejskiej telewizji, nagrania z PALowskiej kamery w 99.9% na amerykańskim telewizorze nie zobaczy.
Wmak

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
picador
Level 33
Location: lubelskie
Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Helped: 35
Post rating: 17
picador
Level 33
Post#13 04 Sep 2005 21:47    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus wrote:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł



przeróbka sprzetu który jest zasilany z sieci o napieciu 110V 60Hz na 230V nie wiąże się tylko z wymiana wtyku ... , chodzi o zmianę parametrów przetwornicy ew dostosowanie napięcia do standardu 110V ,

a tak wogóle po co ściągać do Polski sprzęt ciężki nie zawsze tańszy niż dostępny w kraju ? , tylko dlatego że będzie on ze "stanów " ... :D
ja bym sobie to odpuscił nawet jeżeli miałbym go nawet za free , wolałbym już coś innego lżejszego bardziej wartościowego ...

odólnie pomyśł trochę chory ...

Helpful post? + +1
Back to top
wmak
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 04 Nov 2003
Posts: 870
Helped: 75
Post rating: 19
wmak
Level 27
Post#14 04 Sep 2005 22:32    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus wrote:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł


Szanowny Łukaszu,
Pomijając fakt, że amerykański telewizor nie będzie odbierał tutejszej telewizji, może wskazałbyś, jaka to konkretnie "przejściówka" z Allegro za 20 złotych umożliwi podłączenie takiego urządzenia do sieci zasilającej 230V AC.
O link do aukcji, albo jeśli nikt aktualnie nie sprzedaje, o opis-parametry takiego wynalazku proszę....
Wmak

Helpful post? + +1
Back to top
217288
Removed
217288
Removed
Post#15 07 Sep 2005 21:57    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


a proszę was bardzo:D http://allegro.pl/show item.php?item=62218535 oto taki transformatorek ale oczywiście zgadzam sie z kolegami ze taki telewizornie nie będzie w polsce nadawał sie do uzytku ze względu na inny sygnał ale po zakupie tego transformatora będzie sobie mozna wlączyć tv i zobaczyś śnieżek :D

Helpful post? + +1
Back to top
picador
Level 33
Location: lubelskie
Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Helped: 35
Post rating: 17
picador
Level 33
Post#16 07 Sep 2005 22:06    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


to gów.. nie wytrzymuje nawet na przeciętnej wieży przy graniu na 70% ... a co mówić na TV ...

jak chcesz sprawdzić to podstaw coś pod to coś , aby nie przykleiło się do podłogi jak się będzie topić ... :D

Helpful post? + +1
Back to top
wmak
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 04 Nov 2003
Posts: 870
Helped: 75
Post rating: 19
wmak
Level 27
Post#17 07 Sep 2005 22:51    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


No cóż, 44 zł to jednak ponad dwa razy więcej niż "góra 20zł".
Mały telewizorek może "pociągnie", bo te dumne 150W to dla pracy chwilowej,
przy pracy ciągłej z 50W max, bo przy większym obciążeniu dym pójdzie.
Bardziej obawiałem się propozycji kupna za te 20 zł pudełka o wypisanej na obudowie mocy rzędu 1600W -
takie wynalazki, zawierające w środku układ z triakiem, podobny do ściemniacza do żarówek,
bardzo szybko zabijają urządzenia elektroniczne.
Wmak

Helpful post? + +1
Back to top
217288
Removed
217288
Removed
Post#18 08 Sep 2005 16:12    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


nom cóż ufam w to ze zapewne lepiej zancie sie na elektronice bo ja jestem poczatkujący a pozatym specjalnie nie prtzyglądałem sie specyfikacji tego urzadzonka ale sami chcieliście zobaczyc taki sprzecik a mi kiedyś na allegro przemkneło to przed oczami i dopiero teraz zacząłem tego szukać a cene pomyliłem przez Skleroze;d

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robert Paluta
Level 11
Location: Dobiegniew
Joined: 01 Oct 2004
Posts: 51
Helped: 4
Post rating: 1
Robert Paluta
Level 11
Post#19 08 Sep 2005 23:27    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top
wmak
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 04 Nov 2003
Posts: 870
Helped: 75
Post rating: 19
wmak
Level 27
Post#20 09 Sep 2005 12:02    

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Robert Paluta wrote:
Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam


1.Różne rzeczy można zrobić z amerykańskiego telewizora - np marny monitor, jak piszesz.
Nawet, jak nie będzie miał innych gniazd, poza antenowym, to przecież można dołożyć modulator NTSC... tylko po co?

Jakuza pytał:
"Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce? "
i dostał odpowiedź, że jako telewizor (czyli urządzenie, odbierające sygnał przez gniazdo antenowe i odtwarzające obraz na ekranie a głos przez głośnik) to na 99,9% działać nie będzie.

Ja podsumowałbym to tak:
Nie ma sensu kupować w USA telewizora, by przywieżć go do Polski ale znaleziony, otrzymany w prezencie itd. sprzęt, jeśli nie jest kłopotliwy/drogi w transporcie przywieźć można - jeśli jest się hobbystą.

2.Dlaczego transformator ma ważyć akurat ponad 3kg??
A jeśli TV to 14cali z kineskopem, pobierający 50-70W albo mały LCD o poborze 5-15W to po co mu taka kobyła ?
Dobrać trzeba autotransformator tak, by mógł ciągle, bez ryzyka pożaru pracować ale po co przesadzać - to kosztuje.
Wmak

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?
Page 1 of 1

Similar topics to czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?

Czy TV kupiony w UK będzie działał w Polsce (4)
Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii? (15)
Telewizor z UK - czy będzie działał w Polsce? (6)
Wbudowany tuner DVB-T z UK czy będzie działał w Polsce? (5)
TV czy będzie działał czy nie w Polsce? (7)
Jeszcze raz sprzet z USA. Czy będzie działać w Polsce? (4)
Telewizor kupiony w Anglii nie odbiera sygnału cyfrowego w Polsce ? (4)
TV LCD z UK - czy będzie działał na Łotwie? (3)
czy ten sprzęt będzie razem działał ????????? (6)
Czy taki układ będzie działał poprawnie (17)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.084 seconds