Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Co kupić? -> Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?
Autor
Wiadomość
yakuza_2000
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Cze 2005
Posty: 223
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 28 Sie 2005 15:55   

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Chciałem się zapytać czy telewizor kupiony w Stanach Zjednoczonych, Będzie mógł odbierać w Polsce?. Jaki system nadawania obrazu stosuje sie w USA?
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 28 Sie 2005 15:55   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
majkeljot
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 31 Maj 2003
Posty: 57

Post#2 28 Sie 2005 16:26pomocny post - solucja   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Stosują tam system NTSC (taki jak w Japoni) i nie jest on kompatybilny z programami naszej telewizji. Jedyne co może działać to z innych źródeł typy magnetowid itp. Gdyż niektóre na to pozwalają. Tak więc nie polecam.
Powrót do góry
   
gieno55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 109
Miasto: Pabianice

Post#3 28 Sie 2005 16:33pomocny post - solucja   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!
Powrót do góry
   
yakuza_2000
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Cze 2005
Posty: 223
Miasto: Kraków

Post#4 Post autora tematu 29 Sie 2005 11:33   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1095
Miasto: Gdynia

Post#5 29 Sie 2005 16:51pomocny post - solucja   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Sprawdz, czy jest mozliwosc odbioru PAL przez zobaczenie, czy kolo dekodera koloru jest kwarc 4,433619MHz lub ta czestotliwosc razy dwa. Jesli tak, to da sie ten odbiornik wykorzystac.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2005 16:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
kania tomek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 258
Miasto: Kraków

Post#6 29 Sie 2005 21:43pomocny post - solucja   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


w tv z USA jest czasem też taki problem "zaprogramowany raster kanałów" (brak płynnego strojenia i dostrojenia) oczywiście inny niż w europie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2005 21:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1519
Miasto: Poznań

Post#7 29 Sie 2005 22:56pomocny post - solucja   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam!
gieno55 napisał:
Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!

Jeśli to nie multisystem, to przeróbka na pewno nie opłacalna.
Cześć!
Powrót do góry
   
Bartek_Wosik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 1007
Miasto: prawie Częstochowa

Post#8 29 Sie 2005 23:24pomocny post - solucja   

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


http://serwis-tv.com/strojenie.html

http://serwis-tv.com/files/systemtv.pdf
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1095
Miasto: Gdynia

Post#9 03 Wrz 2005 12:21   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Kupienie transformatora 110 na 220V o mocy okolo 200 wat ze wzgledu na duzy prad w czasie rozmagnesowania kineskopu nie jest rzecza ani droga ani nieoplacalna, tylko bardzo prosta. A czestotliwoscia nie ma sie co przejmowac.
Powrót do góry
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lis 2003
Posty: 865
Miasto: Warszawa

Post#10 04 Wrz 2005 00:30   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


W Stanach oczywiście można kupić telewizor, który będzie w Polsce działać.
Trzeba się sporo naszukać, by znaleźć MULTISTANDARD, przystosowany też do napięć zasilania 120-240V, 50/60Hz.
Tani nie będzie.
99,9% telewizorów, jakich tam się używa, zasilanych ze 120V/60Hz potrafi odbierać tylko tamtejszy system NTSC,
na tyle różniący się od europejskiego PALu, że przeróbka tego jest absolutnie nieopłacalna.

Pytania o amerykańskie telewizory, magnetowidy, kamery pojawiają się na Elektrodzie chyba kilkakrotnie w miesiącu
a jakoś jeszcze nikt nie pochwalił się, że przeróbka mu się udała.

Wmak
Powrót do góry
   
217288
Usunięty





Post#11 04 Wrz 2005 21:29   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł
Powrót do góry
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lis 2003
Posty: 865
Miasto: Warszawa

Post#12 04 Wrz 2005 21:42   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Przerobić ze 120 na 230V można, tylko po co?.
I tak w najlepszym wypadku przy próbie odbioru naszej telewizji zobaczysz tylko niektóre programy, w dodatku czarno-białe, niewyraźne, prawdopodobnie skaczące bez synchronizacji pioniwej, z szumem zamiast fonii.
Jeśli ktoś ma do kompletu amerykańską kamerę, wideo lub DVD to niech sobie przerabia zasilanie.
Europejskiej telewizji, nagrania z PALowskiej kamery w 99.9% na amerykańskim telewizorze nie zobaczy.
Wmak
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2844
Miasto: lubelskie

Post#13 04 Wrz 2005 21:47   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus napisał:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł



przeróbka sprzetu który jest zasilany z sieci o napieciu 110V 60Hz na 230V nie wiąże się tylko z wymiana wtyku ... , chodzi o zmianę parametrów przetwornicy ew dostosowanie napięcia do standardu 110V ,

a tak wogóle po co ściągać do Polski sprzęt ciężki nie zawsze tańszy niż dostępny w kraju ? , tylko dlatego że będzie on ze "stanów " ... :D
ja bym sobie to odpuscił nawet jeżeli miałbym go nawet za free , wolałbym już coś innego lżejszego bardziej wartościowego ...

odólnie pomyśł trochę chory ...
Powrót do góry
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lis 2003
Posty: 865
Miasto: Warszawa

Post#14 04 Wrz 2005 22:32   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus napisał:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł


Szanowny Łukaszu,
Pomijając fakt, że amerykański telewizor nie będzie odbierał tutejszej telewizji, może wskazałbyś, jaka to konkretnie "przejściówka" z Allegro za 20 złotych umożliwi podłączenie takiego urządzenia do sieci zasilającej 230V AC.
O link do aukcji, albo jeśli nikt aktualnie nie sprzedaje, o opis-parametry takiego wynalazku proszę....
Wmak
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Wrz 2005 22:32   





Powrót do góry
   
217288
Usunięty





Post#15 07 Wrz 2005 21:57   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


a proszę was bardzo:D http://allegro.pl/show_item.php?item=62218535 oto taki transformatorek ale oczywiście zgadzam sie z kolegami ze taki telewizornie nie będzie w polsce nadawał sie do uzytku ze względu na inny sygnał ale po zakupie tego transformatora będzie sobie mozna wlączyć tv i zobaczyś śnieżek :D
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2844
Miasto: lubelskie

Post#16 07 Wrz 2005 22:06   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


to gów.. nie wytrzymuje nawet na przeciętnej wieży przy graniu na 70% ... a co mówić na TV ...

jak chcesz sprawdzić to podstaw coś pod to coś , aby nie przykleiło się do podłogi jak się będzie topić ... :D
Powrót do góry
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lis 2003
Posty: 865
Miasto: Warszawa

Post#17 07 Wrz 2005 22:51   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


No cóż, 44 zł to jednak ponad dwa razy więcej niż "góra 20zł".
Mały telewizorek może "pociągnie", bo te dumne 150W to dla pracy chwilowej,
przy pracy ciągłej z 50W max, bo przy większym obciążeniu dym pójdzie.
Bardziej obawiałem się propozycji kupna za te 20 zł pudełka o wypisanej na obudowie mocy rzędu 1600W -
takie wynalazki, zawierające w środku układ z triakiem, podobny do ściemniacza do żarówek,
bardzo szybko zabijają urządzenia elektroniczne.
Wmak
Powrót do góry
   
217288
Usunięty





Post#18 08 Wrz 2005 16:12   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


nom cóż ufam w to ze zapewne lepiej zancie sie na elektronice bo ja jestem poczatkujący a pozatym specjalnie nie prtzyglądałem sie specyfikacji tego urzadzonka ale sami chcieliście zobaczyc taki sprzecik a mi kiedyś na allegro przemkneło to przed oczami i dopiero teraz zacząłem tego szukać a cene pomyliłem przez Skleroze;d
Powrót do góry
   
Robert Paluta
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 51
Miasto: Dobiegniew

Post#19 08 Wrz 2005 23:27   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lis 2003
Posty: 865
Miasto: Warszawa

Post#20 09 Wrz 2005 12:02   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Robert Paluta napisał:
Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam


1.Różne rzeczy można zrobić z amerykańskiego telewizora - np marny monitor, jak piszesz.
Nawet, jak nie będzie miał innych gniazd, poza antenowym, to przecież można dołożyć modulator NTSC... tylko po co?

Jakuza pytał:
"Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce? "
i dostał odpowiedź, że jako telewizor (czyli urządzenie, odbierające sygnał przez gniazdo antenowe i odtwarzające obraz na ekranie a głos przez głośnik) to na 99,9% działać nie będzie.

Ja podsumowałbym to tak:
Nie ma sensu kupować w USA telewizora, by przywieżć go do Polski ale znaleziony, otrzymany w prezencie itd. sprzęt, jeśli nie jest kłopotliwy/drogi w transporcie przywieźć można - jeśli jest się hobbystą.

2.Dlaczego transformator ma ważyć akurat ponad 3kg??
A jeśli TV to 14cali z kineskopem, pobierający 50-70W albo mały LCD o poborze 5-15W to po co mu taka kobyła ?
Dobrać trzeba autotransformator tak, by mógł ciągle, bez ryzyka pożaru pracować ale po co przesadzać - to kosztuje.
Wmak
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Co kupić? -> Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy TV kupiony w UK będzie działał w Polsce (4)
Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii? (14)
Telewizor z UK - czy będzie działał w Polsce? (6)
Wbudowany tuner DVB-T z UK czy będzie działał w Polsce? (5)
TV czy będzie działał czy nie w Polsce? (7)
Jeszcze raz sprzet z USA. Czy będzie działać w Polsce? (4)
Telewizor kupiony w Anglii nie odbiera sygnału cyfrowego w Polsce ? (4)
TV LCD z UK - czy będzie działał na Łotwie? (3)
czy ten sprzęt będzie razem działał ????????? (6)
Czy taki układ będzie działał poprawnie (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS