Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?
Author
Message
yakuza_2000
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 223
Location: Kraków

Post#1 Post from the author of the topic 28 Aug 2005 15:55   

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Chciałem się zapytać czy telewizor kupiony w Stanach Zjednoczonych, Będzie mógł odbierać w Polsce?. Jaki system nadawania obrazu stosuje sie w USA?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Aug 2005 15:55   





Back to top
   
majkeljot
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 31 May 2003
Posts: 57

Post#2 28 Aug 2005 16:26helpful post - solution   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Stosują tam system NTSC (taki jak w Japoni) i nie jest on kompatybilny z programami naszej telewizji. Jedyne co może działać to z innych źródeł typy magnetowid itp. Gdyż niektóre na to pozwalają. Tak więc nie polecam.

Helpful message? + -

Back to top
   
gieno55
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 109
Location: Pabianice

Post#3 28 Aug 2005 16:33helpful post - solution   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!

Helpful message? + -

Back to top
   
yakuza_2000
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 223
Location: Kraków

Post#4 Post from the author of the topic 29 Aug 2005 11:33   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Dzięki za odpowiedź

Helpful message? + -

Back to top
   
Pawel1812
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1110
Location: Gdynia

Post#5 29 Aug 2005 16:51helpful post - solution   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Sprawdz, czy jest mozliwosc odbioru PAL przez zobaczenie, czy kolo dekodera koloru jest kwarc 4,433619MHz lub ta czestotliwosc razy dwa. Jesli tak, to da sie ten odbiornik wykorzystac.

Helpful message? + -

Back to top
   
kania tomek
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 258
Location: Kraków

Post#6 29 Aug 2005 21:43helpful post - solution   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


w tv z USA jest czasem też taki problem "zaprogramowany raster kanałów" (brak płynnego strojenia i dostrojenia) oczywiście inny niż w europie

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1513
Location: Poznań

Post#7 29 Aug 2005 22:56helpful post - solution   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam!
gieno55 wrote:
Oprócz tego co napisał poprzednik, jest tam 110V w sieci i60Hz.
Przeróbka chyba nieopłacalna.

Pozdro!

Jeśli to nie multisystem, to przeróbka na pewno nie opłacalna.
Cześć!

Helpful message? + -

Selling: (Add)
22 April 2014 Płytka do kitu NE 367-K
Back to top
   
Bartek_Wosik
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Feb 2005
Posts: 1008
Location: prawie Częstochowa

Post#8 29 Aug 2005 23:24helpful post - solution   

Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


http://serwis-tv.com/strojenie.html

http://serwis-tv.com/files/systemtv.pdf

Helpful message? + -

Back to top
   
Pawel1812
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1110
Location: Gdynia

Post#9 03 Sep 2005 12:21   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Kupienie transformatora 110 na 220V o mocy okolo 200 wat ze wzgledu na duzy prad w czasie rozmagnesowania kineskopu nie jest rzecza ani droga ani nieoplacalna, tylko bardzo prosta. A czestotliwoscia nie ma sie co przejmowac.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sep 2005 12:21   





Back to top
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 866
Location: Warszawa

Post#10 04 Sep 2005 00:30   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


W Stanach oczywiście można kupić telewizor, który będzie w Polsce działać.
Trzeba się sporo naszukać, by znaleźć MULTISTANDARD, przystosowany też do napięć zasilania 120-240V, 50/60Hz.
Tani nie będzie.
99,9% telewizorów, jakich tam się używa, zasilanych ze 120V/60Hz potrafi odbierać tylko tamtejszy system NTSC,
na tyle różniący się od europejskiego PALu, że przeróbka tego jest absolutnie nieopłacalna.

Pytania o amerykańskie telewizory, magnetowidy, kamery pojawiają się na Elektrodzie chyba kilkakrotnie w miesiącu
a jakoś jeszcze nikt nie pochwalił się, że przeróbka mu się udała.

Wmak

Helpful message? + -

Back to top
   
217288
Removed





Post#11 04 Sep 2005 21:29   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł

Helpful message? + -

Back to top
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 866
Location: Warszawa

Post#12 04 Sep 2005 21:42   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Przerobić ze 120 na 230V można, tylko po co?.
I tak w najlepszym wypadku przy próbie odbioru naszej telewizji zobaczysz tylko niektóre programy, w dodatku czarno-białe, niewyraźne, prawdopodobnie skaczące bez synchronizacji pioniwej, z szumem zamiast fonii.
Jeśli ktoś ma do kompletu amerykańską kamerę, wideo lub DVD to niech sobie przerabia zasilanie.
Europejskiej telewizji, nagrania z PALowskiej kamery w 99.9% na amerykańskim telewizorze nie zobaczy.
Wmak

Helpful message? + -

Back to top
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Location: lubelskie

Post#13 04 Sep 2005 21:47   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus wrote:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł



przeróbka sprzetu który jest zasilany z sieci o napieciu 110V 60Hz na 230V nie wiąże się tylko z wymiana wtyku ... , chodzi o zmianę parametrów przetwornicy ew dostosowanie napięcia do standardu 110V ,

a tak wogóle po co ściągać do Polski sprzęt ciężki nie zawsze tańszy niż dostępny w kraju ? , tylko dlatego że będzie on ze "stanów " ... Very Happy
ja bym sobie to odpuscił nawet jeżeli miałbym go nawet za free , wolałbym już coś innego lżejszego bardziej wartościowego ...

odólnie pomyśł trochę chory ...

Helpful message? + -

Back to top
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 866
Location: Warszawa

Post#14 04 Sep 2005 22:32   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Łukasz Kolbus wrote:
wszystko ok tylko dlaczego piszecie że przeróbka ze 110v z sieci usa na 230 voltową siec polską jestr nieopłacalna przeciez wystarczy kupic odpowiednia przejściówke na allegro po góra 20zł


Szanowny Łukaszu,
Pomijając fakt, że amerykański telewizor nie będzie odbierał tutejszej telewizji, może wskazałbyś, jaka to konkretnie "przejściówka" z Allegro za 20 złotych umożliwi podłączenie takiego urządzenia do sieci zasilającej 230V AC.
O link do aukcji, albo jeśli nikt aktualnie nie sprzedaje, o opis-parametry takiego wynalazku proszę....
Wmak

Helpful message? + -

Back to top
   
217288
Removed





Post#15 07 Sep 2005 21:57   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


a proszę was bardzo:D http://allegro.pl/show_item.php?item=62218535 oto taki transformatorek ale oczywiście zgadzam sie z kolegami ze taki telewizornie nie będzie w polsce nadawał sie do uzytku ze względu na inny sygnał ale po zakupie tego transformatora będzie sobie mozna wlączyć tv i zobaczyś śnieżek Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Location: lubelskie

Post#16 07 Sep 2005 22:06   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


to gów.. nie wytrzymuje nawet na przeciętnej wieży przy graniu na 70% ... a co mówić na TV ...

jak chcesz sprawdzić to podstaw coś pod to coś , aby nie przykleiło się do podłogi jak się będzie topić ... Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 866
Location: Warszawa

Post#17 07 Sep 2005 22:51   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


No cóż, 44 zł to jednak ponad dwa razy więcej niż "góra 20zł".
Mały telewizorek może "pociągnie", bo te dumne 150W to dla pracy chwilowej,
przy pracy ciągłej z 50W max, bo przy większym obciążeniu dym pójdzie.
Bardziej obawiałem się propozycji kupna za te 20 zł pudełka o wypisanej na obudowie mocy rzędu 1600W -
takie wynalazki, zawierające w środku układ z triakiem, podobny do ściemniacza do żarówek,
bardzo szybko zabijają urządzenia elektroniczne.
Wmak

Helpful message? + -

Back to top
   
217288
Removed





Post#18 08 Sep 2005 16:12   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


nom cóż ufam w to ze zapewne lepiej zancie sie na elektronice bo ja jestem poczatkujący a pozatym specjalnie nie prtzyglądałem sie specyfikacji tego urzadzonka ale sami chcieliście zobaczyc taki sprzecik a mi kiedyś na allegro przemkneło to przed oczami i dopiero teraz zacząłem tego szukać a cene pomyliłem przez Skleroze;d

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sep 2005 16:12   





Back to top
   
Robert Paluta
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 51
Location: Dobiegniew

Post#19 08 Sep 2005 23:27   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
wmak
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 866
Location: Warszawa

Post#20 09 Sep 2005 12:02   

Re: Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?


Robert Paluta wrote:
Witam.
Ewentualnie jak masz kartę telewizyjną w kompie i wyjście CVBS w karcie video to pewno to by ruszyło. Aczkolwiek zamiast tych pizdryłek za 40 zł polecam transformator gdzieś o wadze co najmniej 3 Kg. Powinno wytrzymac
Pozdrawiam


1.Różne rzeczy można zrobić z amerykańskiego telewizora - np marny monitor, jak piszesz.
Nawet, jak nie będzie miał innych gniazd, poza antenowym, to przecież można dołożyć modulator NTSC... tylko po co?

Jakuza pytał:
"Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce? "
i dostał odpowiedź, że jako telewizor (czyli urządzenie, odbierające sygnał przez gniazdo antenowe i odtwarzające obraz na ekranie a głos przez głośnik) to na 99,9% działać nie będzie.

Ja podsumowałbym to tak:
Nie ma sensu kupować w USA telewizora, by przywieżć go do Polski ale znaleziony, otrzymany w prezencie itd. sprzęt, jeśli nie jest kłopotliwy/drogi w transporcie przywieźć można - jeśli jest się hobbystą.

2.Dlaczego transformator ma ważyć akurat ponad 3kg??
A jeśli TV to 14cali z kineskopem, pobierający 50-70W albo mały LCD o poborze 5-15W to po co mu taka kobyła ?
Dobrać trzeba autotransformator tak, by mógł ciągle, bez ryzyka pożaru pracować ale po co przesadzać - to kosztuje.
Wmak

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> Czy telewizor kupiony w USA będzie działał w Polsce?
Page 1 of 1
Similar topics
Czy TV kupiony w UK będzie działał w Polsce (4)
Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii? (15)
Telewizor z UK - czy będzie działał w Polsce? (6)
Wbudowany tuner DVB-T z UK czy będzie działał w Polsce? (5)
TV czy będzie działał czy nie w Polsce? (7)
Jeszcze raz sprzet z USA. Czy będzie działać w Polsce? (4)
Telewizor kupiony w Anglii nie odbiera sygnału cyfrowego w Polsce ? (4)
TV LCD z UK - czy będzie działał na Łotwie? (3)
czy ten sprzęt będzie razem działał ????????? (6)
Czy taki układ będzie działał poprawnie (17)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl topic RSS feed