| Author |
TOMI Poziom 22

|
01 Apr 2003 17:37 Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Umieszczam ten projekt bo może ktoś odważny napisze program do tego komputera, albo ma program i może by zechciał sprzedać zaprogramowany scalak. Ponieważ redakcja PE nie odpowiada od dłuższego czasu więc na nich nie można raczej liczyć postanowiłem umieścić ten artykuł na elektrodzie. Oczywiście jakieś dodatkowe bajery każdego zadowolą.
Jeśli ktoś uruchomił ten układ prosiłbym o wiadomość.
Pozdrawiam.
| Filename: |
Komputer paliwo PE.zip |
 Download |
| Contents: |
Komputer..._6.djvu
, Komputer..._2.djvu
, Komputer..._3.djvu
, Komputer..._4.djvu
, Komputer..._5.djvu
, Komputer..._1.djvu
, Komputer..._7.djvu
, Komputer..._1.djvu
, Komputer..._2.djvu
, Komputer..._3.djvu
See all... |
| Filesize: |
350.7 KB |
| Punkty: |
0.68 = 0.408 for transfer + 0.272 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
versago Poziom 7

Joined: 02 Apr 2003 Posts: 23 Location: Zielona Góra (okolice)
|
02 Apr 2003 10:05 |
|
|
|
cześć.
Do redakcji PE zawsze było trudno się dodzwonić.
Cz była zamknięta.
Mieszkam w ZG więc zajdę i dowiem się co i jak i jak ocs to napiszę co się z nimi dzieje.
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi16 Poziom 5

|
04 Apr 2003 17:47 |
|
|
|
no tak od dluzszego czasu nie ma gazety w kioskach strona www tez jest stara chyba konkurencja wykonczyla PE a szkoda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Apr 2003 17:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
devolt Poziom 18

|
06 Apr 2003 17:42 |
|
|
|
Hej
niestety Pe przestało wydawać gazety
zaraz tylko na początku roku wysłalem do nich maila bo czekałem na druga czesc artykułu "koncówka mocy MOSFET 350W" i sie nie doczekałem i odpowiedzieli ze juz niebedą wydawali gazet.
Tez bardzo załuje ze przestali wydawać gazete bo to była jedyna gazeta elektroniczna która opisywała układy tak dokładnie i ludzkim(zrozumiałym) językiem......szkoda
Pozdrawiam Devolt
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomekob Poziom 12

|
30 Oct 2003 22:56 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Tak przez przypadek otworzyla mi sie ta strona mam telefon do czlowieka z PE z ktorum rozmawialem na temat programu do scalak. Mial jeszcze cos dopracowac ale zorientowalem sie ze nz gazie ten uklad nie bedzie chodzil wiec juz sie nie odzywalem do goscia. Nie wiem czy nie bedzie wkurzony ze podaje ten numer ale z drugiej strony ja mam go tez z internetu tak wiec 602665206. Jesli ktos bedzie mial jakies info to niech da znac
|
|
| Back to top |
|
 |
anducha Poziom 4

|
20 Dec 2003 12:41 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Chyba się nie doczekamy na darmochę, bo towar stał się komercyjny. Wczoraj znalazłem http://www.kel.mtl.pl/_plinfo.htm#prod i wygląda bardzo podobnie do schematu, o którym mowa powyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Irons Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
kamyczek Poziom 21

|
25 Mar 2004 02:37 Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
ciekawy temacik swietne rozwiazania widziałem wkomponowany taki komp do opla pod oryginalny wyswietlacz od radia w desce wyglądało superancko ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
22 Jun 2004 13:16 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam Tomi. Opracowałem jakiś rok temu komputerek zużycia na uP Atmela i wyświetlaczu Alfanumerycznym, wszystko to zabudowałem i wyskalowałem, po czym działa już rok bez zarzutu w Oplu Omedze 2.0i. Ostatnio przerobiłem go także na gaz. Całość działa super i wskazuje:
1. Zużycie chwilowe
2. Zużytą ilość paliwa od tankowania
3. Zużytą ilość paliwa od rozpoczęcia jazdy
4. Czas od początku podróży
Oczywiście lista funkcji jakie spełnia komputerek może być rozwinięta wedle upodobań. Chętnie opracuję coś takiego na specjalne życzenie. :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
xbaj Poziom 17

|
09 Jul 2004 11:07 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
:arrow: Tomek22
Może mogłbyś rzucić troche wiecej szczególow odnosnie twojego cuda. Skad pobierasz informacje? Gniazdo diagnostyczne, bezposrednio z wtryskiwaczy? Pytam sie, poniewaz chce tez sobie cos takiego zrobic do mojej Corsy. Z gory dzieki za info!
Pozdrawiam
xbaj
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2004 11:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
damian20 Poziom 14

|
11 Jul 2004 12:27 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
ile kosztuja czesci do zlozenia takiego ukladu ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
11 Jul 2004 15:29 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Sorki że się nie odzywałem..
Już odpowiadam:
Komputerek mierzy długość impulsów na wtryskiwaczach i na ich podstawie oblicza ilość paliwa które przepłynęło-to tak po krótce.
Koszt komputerka nie jest wielki-najdroższy był wyświetlacz alfanumeryczny i uP-razem jakieś 50zł wyświetlacz i 15uP, czyli wsio około 80-90zł. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2004 15:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
25 Jul 2004 16:24 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Cześć
A na jakim dokładnie procku to masz bo ja zrobiłem coś takigo na 89C51
ale troche mi wartości spalania chwilowego skaczą.
Jaki masz czas (droga) pomiaru w tym trybie?
Litrażowałeś wtryski? Bo ja z braku czasu jeszcze nie i dlatego wrtości podawane są obliczone na oko (współczynniki dobrane żeby był zbliżony wynik do faktycznego zużycia).
GG 4604002
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomekob Poziom 12

|
26 Jul 2004 00:13 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
No to ja mam pytanie do Tomek22 jak Twój układ radzi sobie z gazem skąd bierzesz informację? Ja zaczynałem robić sobie układ, ale w pewnej chwili zdałem sobie sprawę, że jeżdżę na gazie a przecież gaz nie jest podawany przez wtryskiwacz, więc nie będzie impulsów. Oświeć mnie, jeśli się mylę chętnie wrócę do budowy miernika spalania, bo mój Poldek 1.6 GLI to przyjaciel wszystkich stacji benzynowych. :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
MaKo2 Poziom 9

|
20 Sep 2004 12:09 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Wysłałem wiadomość do EP i dowiedziałem się że ten program nigdy nie wyszedł z ich labolatorium i nigdy nie był testowany. Tak więc na pomoc od nich nie ma co liczyć
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco20 Poziom 8

|
31 Oct 2004 19:36 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
cze, jestem nowy i mam pytanko do Tomka 22. Czy twój projekt działa tez na silniku w którym jest gaźnik? Jak tak to ile by mnie kosztował cały ten projekt? Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
01 Nov 2004 01:44 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
chyba by ci nie działał
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco20 Poziom 8

|
01 Nov 2004 13:29 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
:cry: dzięki za odpowiedż, ale czy naprawde zaden niepróbował tego komputerka przerobić żeby chodził na gaźniku? No cóż jeśli sie nie da to kończe mój temat rozmowy dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
rdt Poziom 19

|
01 Nov 2004 13:44 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
co do gazu :
moje przemyslenia doprowadzily mnie do takiego wniosku - mozna by zmierzyc lambde oraz ilosc zassanego powietrza jezeli masz abimexa to liczy on ilosc powietrza na tej podstawie ze mierzy podcisnienie a poniewaz przekroj jest znany to wszystko da sie obliczyc
jezeli masz boscha to on z tego wiem ma chyba przeplywomierz klapowy
lambda dla paliwa rowna 1 oznacza ze mieszanka ma sklad 14,7:1 (pow/benz) co do wielkosci lambdy przy gazie nie mam pojecia ale mozna poszukac przypuszczam ze tez jest to jakis ustalony parametr
co do gaznika to ja osobiscie bym zalozyl prosty wakuometr (miernik podcisnienia) rozwiazanie to bylo stosowane w ładzie(o ile mnie nie myli pamieć) - jezeli chcesz miec dokladniejsze to albo lamde i miernik podcisnienia jak wyzej w sumie lambda to tylko taka przerobka ze ja trzeba kupic a na rurze obspawac solidnie nakrętke
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
01 Nov 2004 19:50 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
nie wiem czy wiesz jak wygląda bosch ale tam nie ma przepływomierza
chciałbym zobaczyć algorytm tego obliczania o którym mówisz
a wakuometr możesz wsadzic między bajki bo ci z tego nic nie wyjdzie
|
|
| Back to top |
|
 |
rdt Poziom 19

|
02 Nov 2004 19:26 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
tiiaaaa miedzy bajki ............ sorki ale uzytkowalem kiedys troszeczke łady i uwazam ze tam jakos to działało - nie miales co prawda liczbowo przedstawione ze 8,9,10 czy iles tam litrow ale jezeli ktos duzo jezdzil tym samochodem to wiedzial kiedy jest ile
co do algorytmu to powiem tak : pisalem ze to moje wnioski ..... masz lepszy pomysl to napisz moze od czego Ty bys wychodzil (z jakich danych)
co do przeplywomierza napisalem ze CHYBA tam jest (wlasnie sprawdzilem jest czujnik temperatury oraz czujnik polozenia przepustnicy )
P.S. marudzic to kazdy kutfa potrafi ale odrobina konstruktywnej krytyki to juz nie kazdemu wychodzi
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
02 Nov 2004 20:17 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
mam wakuometr orginalny i mam komputer własnej roboty i wiem że pokazuje pierdoły gdyż na dwójce i na piątce pokazuje to samo a spalanie jest 12l i 6l.
i nie oburzaj sie odrazu bo nie marudze tylko przerabiałem ten problem i cos o tym wiem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
rdt Poziom 19

|
02 Nov 2004 23:15 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
oki ja sie nie oburzam tylko sam powiedz ze Twoj post byl dosc powsciagliwy - sama krytyka zero wskazowek nadal uwazam ze pomysl z lambda i powietrzem jest wart rozpatrzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
03 Nov 2004 00:39 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
lambda po uśrednieniu równa sie 1 czyli nic nie wniesie do sprawy
jeżeli chodzi o gaźnik to można by wykorzystać takie fyrladełko z trabanta które mierzy przepływ paliwa ale trzeba dwa do niektórych gaźników do i z gaźnika
zostaje jeszcze kalibracja tego układu na zero przy zerowym poborze i gotowe :)
co do gazu na mieszalniku hmmmm jakiś pomiar przepływu gazu
pomiar podciśnienia w funkcji obrotów - bardzo skomplikowany algorytm
|
|
| Back to top |
|
 |
valuss Poziom 15

|
07 Nov 2004 13:30 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Czesc
Nabyem wlasnie opla vetre i zastanawiam sie nad komuterkiem liczacym spalanie. co do ukladów wtryskowych boscha. wiekzosc ma przeplywomierz klapkowy (sterujacy potencjometrem).
Dwa wakuometr nie pokazuje zuzycia paliwa tylko obciazenie silnika. To oczywiscie przeklada sie na zuzycie paliwa ale nie wprost. Takie cus intslowane jest nietylko w ladach ale takze w BMW. I sprawdza sie.
Trzy: Jak obliczcie zuzycie paliwa na podstawie sygnalu z wtryskow ? Mnozycie ten czas razy obroty silnika ? Bardziej interesuje mnie wartosc w procentach niz w litrach.
|
|
| Back to top |
|
 |
morusek Poziom 1

|
09 Nov 2004 22:44 Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
cze napiszcie jak wiecie coś o oplu omedze 2.5td
|
|
| Back to top |
|
 |
kkkamil Poziom 8

|
10 Nov 2004 09:06 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
witam.
a czy w czasie jazdy na gazie na jednopunktowym wtrysku impulsy z wtryskiwacza nie sa proporcjonalne do spalania gazu? trzebaby inaczej skalibrowac niz dla benzyny ale moze wskazania byly by w miare zgodne z prawdą? albo moze biorac pod uwage stan silnika krokowego przy doplywie gazu i obroty silnika da sie cos wydedukowac? rozwiazal juz ktos ten problem? :)
pozdrawiam. Kamil K.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rob Poziom 15

|
11 Nov 2004 01:35 Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Co do silniczka krokowego przy dopływie gazu zastanawiam się właśnie jak prosto możnaby odczytać jego położenie - np % otwarcia. Pytałem się nawet kiedyś w sklepie czy są takie silniczki z czujnikiem położenia zaworu, ale powiedzieli że nie ma. Mam u siebie uwaloną elektronikę do sterowania gazem i zastanawiam się także nad zrobieniem własnego sterownika gazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2004 01:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drhej Poziom 6

|
08 Jan 2005 17:17 Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witajcie, a czy ze zuzyciem paliwa to nie jest przypadkiem tak, ze ile paliwa tyle powietrza?
|
|
| Back to top |
|
 |