| Author |
sitec Poziom 13

|
16 Oct 2007 13:07 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Ja też tak myśle... Ale było pare opini które zaprzeczały takie rozwiązanie. Jednak nikt nie podał konkretnego rozwiązania.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20226 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
16 Oct 2007 13:18 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Podłącz i zobacz... wtryski zazwyczaj są sterowane masą, więc sądzę, że ten komputerek właśnie tak jest zaprojektowany, ew. trzeba dodać rezystor podciągający i zanegować wejście.
Impulsy drogi na 100% są do masy a ich obwód wejściowy wygląda tak samo jak obwód wej. wtryskiwacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
sitec Poziom 13

|
16 Oct 2007 13:56 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Właśnie komputerek zaprojektowałem na impulsy dodatnie z wtryskiwaczy i się przejechałem. Ale co do czujnika prędkości to wydaje mi się że wysyła on impulsy dodatnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sind Poziom 14

|
16 Oct 2007 14:36 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Kolego napisz co chcesz konwertowac. Kolega TZOK dobrze mowi, musisz napisac napisac program do procka reagujacy na stan niski.
A jezeli chodzi Ci o dopasowanie napiecia, bo chyba z wtrysku jest okolo 12V, to wystarczy zwykly ogranicznik, np na diodzie zenera.
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
| sitec wrote: |
| Właśnie komputerek zaprojektowałem na impulsy dodatnie z wtryskiwaczy i się przejechałem. Ale co do czujnika prędkości to wydaje mi się że wysyła on impulsy dodatnie. |
No to w takim razie ale uzyj konwerterów logicznych NOT, albo poprostu popraw program.
|
|
| Back to top |
|
 |
sitec Poziom 13

|
16 Oct 2007 16:00 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Sprawa by była prosta gdyby ten sygnał masy był bez zakłóceń. Ale mamy do czynienia z wtryskiem który jest elementem indukcyjnym i występują przepięcia. Nie posiadam oscyloskopu i ciężko mi przypuszczać jak jest w rzeczywistości dlatego chciałbym zastosować układ dzięki któremu bym mógł skutecznie i w miare dokładnie zmierzyć czas wtrysku.
Widziałem że niektórzy stosują układy z TRANSOPTOREM ale nie wiem czy u mnie by taki układ spełnił prawidłowo rolę.
A ze zmianą programu nie będzie problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pfemek Poziom 18

|
16 Oct 2007 19:57 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Sprawa by była prosta gdyby ten sygnał masy był bez zakłóceń. Ale mamy do czynienia z wtryskiem który jest elementem indukcyjnym i występują przepięcia. Nie posiadam oscyloskopu i ciężko mi przypuszczać jak jest w rzeczywistości dlatego chciałbym zastosować układ dzięki któremu bym mógł skutecznie i w miare dokładnie zmierzyć czas wtrysku.
Widziałem że niektórzy stosują układy z TRANSOPTOREM ale nie wiem czy u mnie by taki układ spełnił prawidłowo rolę.
A ze zmianą programu nie będzie problemu. |
Poszukaj na elektrodzie, temat był już poruszany...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Oct 2007 19:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sitec Poziom 13

|
17 Oct 2007 09:56 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Kiedyś natknołem się na post opisujący rozwiązanie mojego problemu. Przeszukalem forum i nie mogę go znaleźć. Jedynie co mam to ten schemacik. Co o nim myślicie???
| Description: |
|
| Filesize: |
16.03 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
17 Oct 2007 11:03 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Wygląda ok, tylko 1N4148 w roli zabezpieczenia p. przepięciowego jakoś mi się nie widzi... swoją drogą, czy w ogóle jest potrzebne?
|
|
| Back to top |
|
 |
sitec Poziom 13

|
17 Oct 2007 13:30 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Diody są w celu usunięcia niemiłych efektów samoindukcji cewki wtrysku... Z czego D2 trzeba przesunąć za R1 bo podobno może przedłużać czas wtrysku. Teraz pozostało pytania jaki Transoptor zastosować (niezbyt się znam na transoptorach :))????
|
|
| Back to top |
|
 |
dudkam Poziom 12

|
02 Nov 2007 21:36 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam wie może ktoś jak jest sterowany wtryskiwacz w UNO 1.4?
|
|
| Back to top |
|
 |
kordirko Poziom 16

|
05 Nov 2007 02:08 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
| Diody są w celu usunięcia niemiłych efektów samoindukcji cewki wtrysku... Z czego D2 trzeba przesunąć za R1 bo podobno może przedłużać czas wtrysku. Teraz pozostało pytania jaki Transoptor zastosować (niezbyt się znam na transoptorach :))???? |
D1 jest zbędna. Jak przestawisz D2 za R1, to D1 ci się może spalić: całe napięcie "efektu samoindukcji" spolaryzuje ją wstecznie - i jak będzie za duże to cyk ... i po diodzie :)
A transoptor dowolny, nawet najprostszy 4N25 się nada, tylko ten rezystor pull-up zmieniłbym na 10K.
|
|
| Back to top |
|
 |
spawelz Poziom 7

|
09 Nov 2007 12:38 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Dla osób co mają samochody z gaźnikiem jedynym proponowanym rozwiązaniem w tym temacie był przepływomierz z wartburga. Jednak ktoś pisał ze odczyt nie jest zbyt dokładny. Znalazłem taki malutki przepływomierz na stronie http://www.allegro.pl/item262872210_gmr_przeplywomierz_cyfrowy_g1_2_.html
Ciekawe czy nadałby sie do pomiaru przepływu gazu w instalacji gazowej?? bo gównie o to mi chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
kordirko Poziom 16

|
09 Nov 2007 17:19 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Pomiar od 30l / godz.
Nadawałby się .... ale do czołgu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
09 Nov 2007 18:36 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
W opisie jest ewidentny błąd... powinno być do 30l/h. Niemniej ten przepływomierz nie nadaje się do paliwa. Poza tym jak już wcześniej zauważono, potrzeba 2 przepływomierzy, po instalacje paliwowa jest "z powrotem". Ten przepływomierz z aukcji służy to pomiaru przepływu cieczy chłodzącej w chłodzeniu wodnym do PC.
|
|
| Back to top |
|
 |
spawelz Poziom 7

|
09 Nov 2007 22:13 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Ale skąd mozecie wiedzieć jaki on sygnał daje, przeciez na tą godzine moze dać na przykład 100impulsów. Chodziło mi raczej o to czy mechanicznie wytrzyma przepływ gazu przez niego . Przy instalacji gazowej wystarczy jeden przepływomierz.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
09 Nov 2007 22:46 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Jest zaprojektowany do wody, nie do paliwa, czy to benzyny, czy LPG. Warto czasem pomyśleć o bezpieczeństwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
spawelz Poziom 7

|
21 Nov 2007 14:39 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Zastanawiając sie jak można zrealizować pomiar gazu w instalacji I-generacji,bez silnika krokowego, doszedłem do wniosku ze wystarczy zamontować na dolocie przepływomierz i bezpośrednio przeliczyć ilość powietrza na ilość gazu. Jeżeli ktoś posiada Blos'a to pomiar moze być nawet bardzo dokładny ponieważ blos, czyli gaznik gazowy zapewnia cały czas taki sam stosunek powietrza do gazu w całym zakresie obrotów.
|
|
| Back to top |
|
 |
cooldrut Poziom 7

|
24 Nov 2007 08:20 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Koledzy Znawcy Elektroniki ;) pomóżcie proszę. Tak patrząc kątem oka na wszystko co pisaliście w tym temacie wyczytałem że ktoś napisał, iż łatwo jest zrobić czujnik przepalonych świateł STOP. A czy ktoś mógłby mi napisać jak to zrobić albo podrzucić linka bo ja nie mam pomysłów a i na elektrodzie nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2007 08:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
techrys Poziom 21

|
24 Nov 2007 09:16 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
To nie ten temat. Sprawdzasz czy w obwodzie płynie prąd spadkiem napięcia (jest - nie ma) na dołączonym szeregowo rezystorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
cooldrut Poziom 7

|
24 Nov 2007 12:08 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Niby tak i nie ten temat :) bo jednak jest to jedna z opcji komputera samochodowego o któej tu wspomniano ale niech będzie założę nowy temat. Zresztą sama odp. żeby dołączyć szeregowo rezystor nic mi nie daje bo co dalej ... !!??
|
|
| Back to top |
|
 |
techrys Poziom 21

|
24 Nov 2007 12:24 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Dalej - komparator.
|
|
| Back to top |
|
 |
vgw Poziom 12

|
28 Dec 2007 13:21 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
przeciez takie uklady kontroli przepalonych zarowek sa od lat stosowane w samochodach !!! wystarczy spojrzec na schemat instalacji i wszystko powinno byc jasne !!! :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kamien33 Poziom 9

|
06 Jan 2008 18:06 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam.Ten temat był na forum już wielokrotnie ale jeszcze nigdzie nie widziałem rozwiązania. A chodzi mi o zamontowanie komputera pokładowego (kupionego na przykład na Allegro) do starszych samochodów (z gaźnikiem lub diesla ) . Problem głównie polega na odliczeniu nie wykorzystanego paliwa powracającego z gaźnika lub pompy wtryskowej ( przepływ paliwa zliczany jest przez dwa przepływomierze ).
Mój problem polega na napisaniu programu który by to zliczał bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
PROSZĘ O POMOC !!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
06 Jan 2008 21:03 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Nie widziałeś rozwiązania, bo... nikt go nie opracował i pewnie nie opracuje. W przypadku silników bez elektronicznego wtrysku trzeba stosować przepływomierze paliwa, wzmacniacz różnicowy i przetwornik ADC, ew. U->f.
Bez urazy ale miejsce samochodów z gaźnikami jest na złomowisku, są nieekologiczne i powinny zniknąć z dróg i to pod przymusem prawnym, więc nie ma sensu opracowywać dla nich jakiś rozwiązań.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamien33 Poziom 9

|
06 Jan 2008 22:20 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
OK. jeśli zaczniemy zarabiać jak cywilizowani ludzie . A póki co nie wszystkich stać na nowoczesne samochody. Ja chciałem zamontować komputerek tymczasowo do swojego diesla a kiedyś do nowszego auta .
Dokładnie chodzi mi o zrobienie przystawki do komputera z Allegro.
Mimo wszystko proszę o pomoc :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrekcrash Poziom 11

|
07 Jan 2008 19:22 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam!
mam dwa pytania do projektu Pfemka:
1. gdzie w kodzie który udostępniłeś zmienić wartośći Impw i Impp??
2. jak je wyliczyć? znam oczywiście stała wtryskiwaczy i czujnika prędkości
Prosze o odp.
Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:
| Quote: |
| a czy w czasie jazdy na gazie na jednopunktowym wtrysku impulsy z wtryskiwacza nie sa proporcjonalne do spalania gazu? |
tak.
komputer wrtryskiwaczy mysli ze te podaja benzyne...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2008 19:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nakla Poziom 10

|
12 Jan 2008 21:34 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam
Jak widzę nie ma patentu na diesla.
Mam carisme TD, jeden wtryskiwacz z cewką (Idle level sensor). Jak to jest w dieslu z regulacją dawki paliwa? Przy większym obciążeniu wtryskiwacz jest dłużej otwarty, czy jest większe ciśnienie i więcej paliwa przepłynie dzięki temu?
|
|
| Back to top |
|
 |
graffii Poziom 3

|
21 Jan 2008 23:17 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam,<BR>
Do tych co mają już swoje komputerki: może jakieś propozycje jak rozwiązaliście ukłądy wejściowe? czy układ na samym tranzystorze, kondensatorze i 2 rezystorach wystarczy? Jesli tak to jakie wartości?
|
|
| Back to top |
|
 |
woszu Poziom 14

|
22 Jan 2008 07:21 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Ja polecam zastosować optoizolator LTV847. Uzyskuję dzięki temu pełną separację wejść komputerka od samochodu
|
|
| Back to top |
|
 |
arturo13 Poziom 14

|
24 Jan 2008 16:42 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Tu odniosę się do b. starego postu ale czytam temat od początku i co mądrzejsze wypowiedzi warto wyprostować.
| Tomek22 wrote: |
| poza tym ciśnienie paliwa nie jest stałe w szynie wtryskiwaczy, a przepływ zależy od niego wprost proporcjonalnie( |
- Tu nie masz racji, zastanawiałeś się dlaczego to ciśnienie się zmienia? Przepływ paliwa nie zależy od ciśnienia na szynie (na zasilaniu wtryskiwacza) tylko od różnicy ciśnień na szynie a komorą do której jest wtryskiwane paliwo (przeważnie kolektor dolotowy) i mimo że ciśnienie na szynie się zmienia to najczęściej regulacja polega na tym że przy zwiększaniu się podciśnienia w kolektorze zmniejsza się ciśnienie na szynie tak aby różnica ciśnień szyna/kolektor była taka sama, a tym samym ilość wtryskiwanego paliwa zależała tylko od czasu wtrysku.
Dla potrzeb komputerka w zupełności wystarczy przyjąć że ilość paliwa zależy tylko od czasu otwarcia wtryskiwacza a wręcz błędem byłoby doszukiwanie się jakieś funkcji zmian ciśnienia na szynie.
|
|
| Back to top |
|
 |