| Autor |
Wiadomość |
graffii Poziom 2

|
27 Sty 2008 10:05 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Dzieki kolego za polecenie tego opto... element kupiny, gdy coś połączę i będę widział rezultaty to dam znac.
/graffii |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sprocket Poziom 4

|
27 Sty 2008 10:59 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Dla potrzeb komputerka w zupełności wystarczy przyjąć że ilość paliwa zależy tylko od czasu otwarcia wtryskiwacza a wręcz błędem byłoby doszukiwanie się jakieś funkcji zmian ciśnienia na szynie.[/quote]
Ale czy ciśnienie jest stałe? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tzok Poziom 26

Dołączył: 13 Wrz 2002 Posty: 16442 Miasto: Bielsko-Biała/Sosnowiec
|
27 Sty 2008 12:03 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Tak, we wtrysku elektronicznym ciśnienie w szynie paliwowej jest stałe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
05 Lut 2008 00:06 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam... Widzę że temat komputerka odżył. Ja już jestem w fazie końcowej, testowania i wniesienia poprawek. Układ dopasowywujący składa się z Optoizolatora i inwertera Schmitta. W przyszłym tygodniu do końca go przetestuje w rzeczywistej pracy. Narazie to wszystko wygląda tak:
A to jeszcze pierwsza wersja całkowiecie inna od aktualnej - wielka pomyłka :(
Narazie żeby nie zapeszać to tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marek_RADOM Poziom 17

|
06 Lut 2008 00:30 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
sitec mam pytanie w jaki sprosób zrobiłeś ustawienia impulsów prędkości i czasu wtrysku ?.
Ja dziś próbowałem w bascomie to zrobić zapisując liczby impulsów w eeprom, ale nie wyszło mi to jakoś. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
06 Lut 2008 00:30 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
06 Lut 2008 21:25 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
No to tak... Ja impulsów drogi i czasów wtrysków nie zapisuje do eeproma chociażby z ograniczonej liczby jego zapisów. W eeprome trzymam jedynie stałe wtrysku, drogi, ilość benzyny oraz ostatnie spalanie.
Impulsy drogi: Timer0 ustawiony jako licznik, Timer2 zlicza czas jednej 250ms a następnie sprawdzam stan Timer0 i go kasuje. Podzczas tych operacji wartości z Timer0 są sumowane.
Pomiar czasu przy wykorzystaniu przerwań i Timer1.. Przerwanie jest wywoływane zboczem narastającym z impulsu wtrysku, które ustawia timer1 na 0 i go uruchamia. Kolejne przerwanie pochodzi od zbocza opadającego tego impulsu, przy zastosowaniu capture1 które zczytuje stan timer1 w momencie wystąpienia zbocza opadającego. Natępnie czasy są sumowane i przeliczane.
Hmm...Mam nadzieje że w miarę jasno to napisałem bo nauczyciel ze mnie marny. Jak by coś nie jasnego było to pisz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marek_RADOM Poziom 17

|
06 Lut 2008 22:26 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Wiem w jaki sposób działa zliczanie impulsów i przeliczanie na prędkość i drogę. Tylko nie wiem jak zrobić zmienianą w ustawieniach stałą drogi żeby droga była zliczana i żeby mnożnik obliczający prędkość też się zmieniał poprawnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
07 Lut 2008 00:15 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
hmm...zbytnio nie wiem o co Ci dokładnie chodzi...stałą wtrysku oraz drogi mam w ustwaieniach i zapisują ja do eepromu w najprostrzy sposób jaki się da.
Zmienną stałej która ma być zapisan do eepromu deklaruje:
Dim Stała as Eram single
Żeby odczytatać tą zmienną daje:
x= Stała
Żeby zapisać do niej
Stała = x
[/code] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_prusak_ Poziom 17

|
07 Lut 2008 11:29 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Czesc. Czy ktoś może podać projekt takiego urządzonka na forum żeby sobie można było zrobic samemu do swojego samochodu?? Posiadam starowinke golfika II. z gaż nikiem elektronicznym 2ee. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tzok Poziom 26

|
07 Lut 2008 12:37 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Tego typu komputerki działają tylko w silnikach z elektronicznym wtryskiem paliwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
07 Lut 2008 12:37 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rowik Poziom 10

|
26 Lut 2008 14:34 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam. Już od dawna interesuje się budową takiego małego ,,cuda,, :) Jednak sam nie znam się na programowaniach procka, ani też nie mam programatora, więc tą fuche komuś zlece ;P Szczerze mówiąc to już się troszke pogubiłem z tym wszystkim- jak dla mnie za dużo propozycji itp itd, jedank spodobał mi sie projekt kolegi Pfemka, który zbudował komputerek i zamontował go w Fiacie siena. Tylko nie jestem jednego pewien i chciałbym abyście mi podpowiedzieli... Czy czas otwarcia wtryskiwaczy i inne stałe, bez których poprawnie nie będzie działał komputer można zmieniać dowolnie już po zaprogramowaniu procka, czy jedyne zmiany można przeprowadzić zmieniając tylko i wyłacznie wartości w kodzie źródłowym?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
powerm Poziom 18

|
26 Lut 2008 20:46 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Mam niejakie doświadczenia przy wdrożeniu takich komputerków na ciężarówkach i błąd zdarzał się nawet 30%. Nazwy producenta litościwie nie wspomnę. Znane mi powody tego to: rozkalibrowanie dysz (wg serwisu) w wyniku zużycia, budowa bo urządzenie "podsłuchiwało" jedynie pierwszy wtryskiwacz zamiast wszystkich ponieważ nie każdy cylinder i nie zawsze dostaje pełną dawkę, no i istniało coś takiego jak przedwtrysk paliwa do cylindra (nie wiem po co). Poza tym otwarcie wtryskiwacza wydaje się nam impulsem też swoje trwa i nie można powiedzieć że to jest tylko proste czas razy przepływ.
Moje uwagi nie mają większego znaczenia gdy chodzi o komputer zużycia w osobówce bo błąd 10 % na zbiorniku 50litrów to tylko 5l ale na TIRowskim 650litrów razy 10% to już 65l do sprzedania na lewo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Lut 2008 21:12 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
W silniku benzynowym z pośrednim wtryskiem paliwa, wygląda to o wiele prościej niż w silniku Diesla z systemem Common Rail. W Dieslu rzeczywiście w ciągu jednego cyklu może być podanych nawet kilka dawek paliwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
03 Mar 2008 18:58 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
A ja jeszcze chcę zapytać tylko odnośnie samego podłączenia do wtrysku...
Jestem już bliski ukończenia swojego urządzonka. Układzik zrobiłem na AVR, prgoram w ASM. Póki co testuje sobie wszystko w laboratorium, układzik poganiam z generatora.
Pozostaje sama kwestia podłączenia pod wtrysk. Przeczytalem wszystko na elektrodzie, ale jestem zmieszany...
Program napisałem tak, żeby wychwytywał zero, bo wtryski sąsterowane masą. I terz tak. Z systemu (komputera ) w aucie wychodzi kabelek sterujący wtryskiem. Jeżeli wepnę się tam bezpośrednio Równolegle , to czy będzie to dobrze? Cyz też optoizolator jak na schemacie kilka stron wstecz w tym wątku. Jeszcze jedno. Czy sygnał z procka ma amplitudę 5 voltów?
Jeżeli jedna koptoizolator i układ dopasowujący, to tak ja k własnie na tamtym schemacie, wpinać ię na cewkę ?
Proszę Was o opinie.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tzok Poziom 26

|
03 Mar 2008 19:05 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Jak nie ma "podanej" masy to jest ok 12V przez cewkę... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
03 Mar 2008 19:11 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
No właśnie po przeczytaniu na elektrodzie wiedziałem, że jest to 12 przez cewkę, ale czy sygnał prosto z procka niepwoienien mieć 5V ? Może jestem w błędzie, wiem, że napięcie zasialnia w aucie to 12V, ale procesory mogą być przecież zasilane z 5V i o takiej samej amplitudzie sygnały wystawiać.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
03 Mar 2008 21:44 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Przerabiałem już dużo układów dostosowywujących, no i zdecydowałem się na optoizolator połączony z układem 7414. Do wtrysków jest to optymalne rozwiązanie. Problemy zaczynają się z podłączeniem do czujnika prędkości. Przy tym układzie miałem do wyboru albo licznik albo komputerek. Musiałem zrobić kolejny układ dostosowujący który juz nie ingerował w układ licznika.
Przy odpalonym silniku w instalacji napięcie znamieniowe wynosi troszkę ponad 14 V. No chyba że Twój alternator nie "żyje" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
04 Mar 2008 10:58 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Ok, więc jeszcze by zakończyć ten temat.
A jak np. dam dzielnik napięcia rezystorowy, diodę zenerka i kondensator filtrujący, to tez powinno być dobrze, prawda?
1. Czy nie ma ryzyka zakłócenia pracy sygnału sterującego pracą wtrysku, gdy sie podłączy równolegle ? Chodzi oto, żeby w to nieingerować.
2. Pytanie o sygnał obrotomierza. Z instrukcji w aucie widać, że dochodzi on razem z innymi przewodami do zegarów. Wiecie jaka może być amplituda takiego sygnału? 5 czy 12 voltów ?
P.S. O jakich problemach piszesz z tym czujnikiem prędkości ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
04 Mar 2008 11:13 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Przy układzie z optoizolatorem , gdy wpiełem sie pod przewód od czujnika prędkości licznik mi nie działał. Natomiast komputerek zliczał prawidłowo impulsy. Nie wiem, jak inne samochody będą ragowały, no ale mój nie dał sobie z tym rady. zrobiłem dodatkowy układ i teraz gra gitara :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
04 Mar 2008 11:30 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
To jak teraz końcowo wygląda zatem Twój układzik podłączony do czujnika prędkości? (sam obwód dopasowujący)
P.S. ja niezamierzam bawić się w ogle z czujnikiem prędkości, tylko chcę się wpiąć pod impulsator przy skrzyni biegów, czyli czujnik drogi, mając pętlę czasową, wyznaczam z tego w prosty sposób drogę.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
04 Mar 2008 19:18 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Jak wygląda ??? Śmiesznie... ponieważ szkoda mi było robić od nowa płytkę tak wiec zrobiłem jak by to nazwać układ dostosowujący do układu dostosowującego. :D
W rzeczywistości wystarczy podlączyć punkt 1 do uC
| Cytat: |
| P.S. ja niezamierzam bawić się w ogle z czujnikiem prędkości, tylko chcę się wpiąć pod impulsator przy skrzyni biegów |
ten impulsator to właśnie jest sensor(czujnik) prędkości w oryginale VSS (Vehicle speed sensor)
Nie wiem jak u Ciebie u mnie jest on bezpośrednio podłączony do licznika, i nie ważne czy się wepnę przy skrzyni czy przy samym liczniku efekt będzie ten sam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
04 Mar 2008 19:41 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Co to tego czujnika VSS to jest u mnie tak samo. Zajduję go przy zegarach.
Ja wstępnie (tak sobie to obmyśliłem na chłopski rozum), gdyż nigdy jeszcze niemiałem możliwosci zajrzeć w te przebiegi z oscyloskopem (brak przenośnego), że mogłoby wyglądać to następująco: pierwsze to wpięcie pod wtrysk a drugie to właśnie do tego czujnika VSS.
Na początku dzielnik napięciowy, taki żeby napięcie rzędu 12-14V przenieść do procka jako 3,9-5V. Później diodka zenera na 5,1V żeby procka w razie czego nierozwaliło i kondziołek. Ale może za bardzo to uprościłem.
Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam.
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
8.57 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mirus06 Poziom 1

|
04 Mar 2008 21:51 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witam.Mam pytanie. Zakupilem licznik do Passata z wyswietlaczem FIS a moj licznik nie byl wyposazony w wyswietlacz . Jakie sa mozliwosci podlaczenia komputera i ewentualnie kto sie tym zajmuje ? Z góry dziękuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
06 Mar 2008 06:09 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Musiałbyś chyba raczej pojechać do dobrego elektryk/elektronika samochodowego.
Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy moje powyższe układy dopasowujące (schematy) są odpowiednie ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
10 Mar 2008 19:46 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Zrezygnuj z tych układów. Radzę zastosować układy które się pojawiły w tym temacie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
11 Mar 2008 07:33 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Witaj.
Dzięki za info.
Właśnie wczoraj testowałem sobie opto 4n25, "poganiałem" go z generatora i fajnie działa. procka chciałbym zasilić z jaknajmniejszego napięcia tylko się da, a ten scalaczek na wyjściu daje sygnały o amplitudzie równej napięciu zasilania, więc powino być spoko na 99%.
Jeszcze jedno. Jak dokładnie wpiąc się na cewkę? Na jak gdyby "jej wejscie" i do masy czy na "jej wejście i wyjście" ?
P.S. Jeszcze pytanie techniczne. Narazie sobie mierzę czasy trwania zera (jeszcze w laboratorium). Możecie mnie napisac z Waszego doświadczenia czy czas pracy (otwarcia wtrysku, czyli trwania logicznego zera ) w trakcie sekundy będzie przekraczał 500ms czy też? Wiem, ze jest zalezne to oczywiście od obciążenia, ale akurat tak mam Timer1 ustawiony, że więcje mnie niepomierzy.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
11 Mar 2008 14:56 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Czas wtrysku nie powinien przekroczyć 20ms. Ja się wpiołem tylko do masy, + ze stacyjki.
DO jakiego samochodu chcesz wykorzystać ten układ??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
11 Mar 2008 19:39 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
20 ms w ciągu całęj sekundy? Naprawdę tak mało?
Chcę się wpinać do Fiat Sieny i być może do Opla Vectry B.
Zostało mnie jeszcze trochę dłubanki i przymiarek i trzeba próbować będzie.
Edit:
Z podłączeniem na cewkę...bo niedokońca to sobie mogę wyobrazić.
Gdy wtrysk niepracuje to chyba na cewce powinien być z procesora wystawiony stan wysoki , czyli pełne zasilanie , tak? Czyli podłączenie na "wejście" cewki i drugi koniec do masy. Nierozumiem dlaczego masz podłączone akurat do stacyjki...w wolnej chwili zaprezentujęchemat o co mnie dokładnie chodzi.
Pozdro. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sitec Poziom 13

|
11 Mar 2008 21:40 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
20 ms to max czas pojedyńczego wtrysku.
Gdy wtrysk niepracuje to komputer nie ustawia stanu wysokiego. Ale występuje potencjał na "masie" wtrysku, ponieważ wtryski po przekręceniu zapłonu są załonczone do 12V. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cristof_w Poziom 16

|
12 Mar 2008 07:32 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa |
|
|
|
Ok, narazie dzięki za informacje.
Jeszcze jedno.
Gdybym miał oscyloskop, to żeby pomierzyć czasy wtrysku, dobrze będzie jak się wepne na "wejście" i na "wyjście" cewki , czy też na "wejście " cewki i do masy w aucie ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |