Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Samochodowy komputer zużycia paliwa

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Następny
Skok:

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Samochodowy komputer zużycia paliwa
Angielska wersja
Autor Wiadomość
graffii
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Kraków

Post 27 Sty 2008 10:05   

Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa

Dzieki kolego za polecenie tego opto... element kupiny, gdy coś połączę i będę widział rezultaty to dam znac.

/graffii
Powrót do góry

sprocket
Poziom 4
Poziom 4

Post 27 Sty 2008 10:59   

Dla potrzeb komputerka w zupełności wystarczy przyjąć że ilość paliwa zależy tylko od czasu otwarcia wtryskiwacza a wręcz błędem byłoby doszukiwanie się jakieś funkcji zmian ciśnienia na szynie.[/quote]

Ale czy ciśnienie jest stałe?
Powrót do góry

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Miasto: Bielsko-Biała/Sosnowiec

Post 27 Sty 2008 12:03   

Tak, we wtrysku elektronicznym ciśnienie w szynie paliwowej jest stałe.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: TL-W-wa

Post 05 Lut 2008 00:06   

Witam... Widzę że temat komputerka odżył. Ja już jestem w fazie końcowej, testowania i wniesienia poprawek. Układ dopasowywujący składa się z Optoizolatora i inwertera Schmitta. W przyszłym tygodniu do końca go przetestuje w rzeczywistej pracy. Narazie to wszystko wygląda tak:

A to jeszcze pierwsza wersja całkowiecie inna od aktualnej - wielka pomyłka :(

Narazie żeby nie zapeszać to tyle.
Powrót do góry

Marek_RADOM
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Radom

Post 06 Lut 2008 00:30   

sitec mam pytanie w jaki sprosób zrobiłeś ustawienia impulsów prędkości i czasu wtrysku ?.

Ja dziś próbowałem w bascomie to zrobić zapisując liczby impulsów w eeprom, ale nie wyszło mi to jakoś.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 06 Lut 2008 00:30   

Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 06 Lut 2008 21:25   

No to tak... Ja impulsów drogi i czasów wtrysków nie zapisuje do eeproma chociażby z ograniczonej liczby jego zapisów. W eeprome trzymam jedynie stałe wtrysku, drogi, ilość benzyny oraz ostatnie spalanie.

Impulsy drogi: Timer0 ustawiony jako licznik, Timer2 zlicza czas jednej 250ms a następnie sprawdzam stan Timer0 i go kasuje. Podzczas tych operacji wartości z Timer0 są sumowane.

Pomiar czasu przy wykorzystaniu przerwań i Timer1.. Przerwanie jest wywoływane zboczem narastającym z impulsu wtrysku, które ustawia timer1 na 0 i go uruchamia. Kolejne przerwanie pochodzi od zbocza opadającego tego impulsu, przy zastosowaniu capture1 które zczytuje stan timer1 w momencie wystąpienia zbocza opadającego. Natępnie czasy są sumowane i przeliczane.

Hmm...Mam nadzieje że w miarę jasno to napisałem bo nauczyciel ze mnie marny. Jak by coś nie jasnego było to pisz
Powrót do góry

Marek_RADOM
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Radom

Post 06 Lut 2008 22:26   

Wiem w jaki sposób działa zliczanie impulsów i przeliczanie na prędkość i drogę. Tylko nie wiem jak zrobić zmienianą w ustawieniach stałą drogi żeby droga była zliczana i żeby mnożnik obliczający prędkość też się zmieniał poprawnie.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 07 Lut 2008 00:15   

hmm...zbytnio nie wiem o co Ci dokładnie chodzi...stałą wtrysku oraz drogi mam w ustwaieniach i zapisują ja do eepromu w najprostrzy sposób jaki się da.

Zmienną stałej która ma być zapisan do eepromu deklaruje:

Dim Stała as Eram single

Żeby odczytatać tą zmienną daje:

x= Stała

Żeby zapisać do niej

Stała = x

[/code]
Powrót do góry

_prusak_
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Tarnobrzeg

Post 07 Lut 2008 11:29   

Czesc. Czy ktoś może podać projekt takiego urządzonka na forum żeby sobie można było zrobic samemu do swojego samochodu?? Posiadam starowinke golfika II. z gaż nikiem elektronicznym 2ee.
Powrót do góry

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post 07 Lut 2008 12:37   

Tego typu komputerki działają tylko w silnikach z elektronicznym wtryskiem paliwa.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 07 Lut 2008 12:37   

Powrót do góry

Rowik
Poziom 10
Poziom 10

Post 26 Lut 2008 14:34   

Witam. Już od dawna interesuje się budową takiego małego ,,cuda,, :) Jednak sam nie znam się na programowaniach procka, ani też nie mam programatora, więc tą fuche komuś zlece ;P Szczerze mówiąc to już się troszke pogubiłem z tym wszystkim- jak dla mnie za dużo propozycji itp itd, jedank spodobał mi sie projekt kolegi Pfemka, który zbudował komputerek i zamontował go w Fiacie siena. Tylko nie jestem jednego pewien i chciałbym abyście mi podpowiedzieli... Czy czas otwarcia wtryskiwaczy i inne stałe, bez których poprawnie nie będzie działał komputer można zmieniać dowolnie już po zaprogramowaniu procka, czy jedyne zmiany można przeprowadzić zmieniając tylko i wyłacznie wartości w kodzie źródłowym?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Powrót do góry

powerm
Poziom 18
Poziom 18

Post 26 Lut 2008 20:46   

Mam niejakie doświadczenia przy wdrożeniu takich komputerków na ciężarówkach i błąd zdarzał się nawet 30%. Nazwy producenta litościwie nie wspomnę. Znane mi powody tego to: rozkalibrowanie dysz (wg serwisu) w wyniku zużycia, budowa bo urządzenie "podsłuchiwało" jedynie pierwszy wtryskiwacz zamiast wszystkich ponieważ nie każdy cylinder i nie zawsze dostaje pełną dawkę, no i istniało coś takiego jak przedwtrysk paliwa do cylindra (nie wiem po co). Poza tym otwarcie wtryskiwacza wydaje się nam impulsem też swoje trwa i nie można powiedzieć że to jest tylko proste czas razy przepływ.
Moje uwagi nie mają większego znaczenia gdy chodzi o komputer zużycia w osobówce bo błąd 10 % na zbiorniku 50litrów to tylko 5l ale na TIRowskim 650litrów razy 10% to już 65l do sprzedania na lewo.
Powrót do góry

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post 26 Lut 2008 21:12   

W silniku benzynowym z pośrednim wtryskiem paliwa, wygląda to o wiele prościej niż w silniku Diesla z systemem Common Rail. W Dieslu rzeczywiście w ciągu jednego cyklu może być podanych nawet kilka dawek paliwa.
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 03 Mar 2008 18:58   

A ja jeszcze chcę zapytać tylko odnośnie samego podłączenia do wtrysku...
Jestem już bliski ukończenia swojego urządzonka. Układzik zrobiłem na AVR, prgoram w ASM. Póki co testuje sobie wszystko w laboratorium, układzik poganiam z generatora.
Pozostaje sama kwestia podłączenia pod wtrysk. Przeczytalem wszystko na elektrodzie, ale jestem zmieszany...
Program napisałem tak, żeby wychwytywał zero, bo wtryski sąsterowane masą. I terz tak. Z systemu (komputera ) w aucie wychodzi kabelek sterujący wtryskiem. Jeżeli wepnę się tam bezpośrednio Równolegle , to czy będzie to dobrze? Cyz też optoizolator jak na schemacie kilka stron wstecz w tym wątku. Jeszcze jedno. Czy sygnał z procka ma amplitudę 5 voltów?
Jeżeli jedna koptoizolator i układ dopasowujący, to tak ja k własnie na tamtym schemacie, wpinać ię na cewkę ?
Proszę Was o opinie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post 03 Mar 2008 19:05   

Jak nie ma "podanej" masy to jest ok 12V przez cewkę...
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 03 Mar 2008 19:11   

No właśnie po przeczytaniu na elektrodzie wiedziałem, że jest to 12 przez cewkę, ale czy sygnał prosto z procka niepwoienien mieć 5V ? Może jestem w błędzie, wiem, że napięcie zasialnia w aucie to 12V, ale procesory mogą być przecież zasilane z 5V i o takiej samej amplitudzie sygnały wystawiać.

Pozdrawiam.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 03 Mar 2008 21:44   

Przerabiałem już dużo układów dostosowywujących, no i zdecydowałem się na optoizolator połączony z układem 7414. Do wtrysków jest to optymalne rozwiązanie. Problemy zaczynają się z podłączeniem do czujnika prędkości. Przy tym układzie miałem do wyboru albo licznik albo komputerek. Musiałem zrobić kolejny układ dostosowujący który juz nie ingerował w układ licznika.

Przy odpalonym silniku w instalacji napięcie znamieniowe wynosi troszkę ponad 14 V. No chyba że Twój alternator nie "żyje"
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 04 Mar 2008 10:58   

Ok, więc jeszcze by zakończyć ten temat.
A jak np. dam dzielnik napięcia rezystorowy, diodę zenerka i kondensator filtrujący, to tez powinno być dobrze, prawda?

1. Czy nie ma ryzyka zakłócenia pracy sygnału sterującego pracą wtrysku, gdy sie podłączy równolegle ? Chodzi oto, żeby w to nieingerować.

2. Pytanie o sygnał obrotomierza. Z instrukcji w aucie widać, że dochodzi on razem z innymi przewodami do zegarów. Wiecie jaka może być amplituda takiego sygnału? 5 czy 12 voltów ?

P.S. O jakich problemach piszesz z tym czujnikiem prędkości ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 04 Mar 2008 11:13   

Przy układzie z optoizolatorem , gdy wpiełem sie pod przewód od czujnika prędkości licznik mi nie działał. Natomiast komputerek zliczał prawidłowo impulsy. Nie wiem, jak inne samochody będą ragowały, no ale mój nie dał sobie z tym rady. zrobiłem dodatkowy układ i teraz gra gitara :D
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 04 Mar 2008 11:30   

To jak teraz końcowo wygląda zatem Twój układzik podłączony do czujnika prędkości? (sam obwód dopasowujący)

P.S. ja niezamierzam bawić się w ogle z czujnikiem prędkości, tylko chcę się wpiąć pod impulsator przy skrzyni biegów, czyli czujnik drogi, mając pętlę czasową, wyznaczam z tego w prosty sposób drogę.

Pozdrawiam.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 04 Mar 2008 19:18   

Jak wygląda ??? Śmiesznie... ponieważ szkoda mi było robić od nowa płytkę tak wiec zrobiłem jak by to nazwać układ dostosowujący do układu dostosowującego. :D
W rzeczywistości wystarczy podlączyć punkt 1 do uC

Cytat:
P.S. ja niezamierzam bawić się w ogle z czujnikiem prędkości, tylko chcę się wpiąć pod impulsator przy skrzyni biegów

ten impulsator to właśnie jest sensor(czujnik) prędkości w oryginale VSS (Vehicle speed sensor)

Nie wiem jak u Ciebie u mnie jest on bezpośrednio podłączony do licznika, i nie ważne czy się wepnę przy skrzyni czy przy samym liczniku efekt będzie ten sam.
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 04 Mar 2008 19:41   

Co to tego czujnika VSS to jest u mnie tak samo. Zajduję go przy zegarach.

Ja wstępnie (tak sobie to obmyśliłem na chłopski rozum), gdyż nigdy jeszcze niemiałem możliwosci zajrzeć w te przebiegi z oscyloskopem (brak przenośnego), że mogłoby wyglądać to następująco: pierwsze to wpięcie pod wtrysk a drugie to właśnie do tego czujnika VSS.
Na początku dzielnik napięciowy, taki żeby napięcie rzędu 12-14V przenieść do procka jako 3,9-5V. Później diodka zenera na 5,1V żeby procka w razie czego nierozwaliło i kondziołek. Ale może za bardzo to uprościłem.
Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam.

Tymczasowy.JPG
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  8.57 KB

Tymczasowy.JPG

Powrót do góry

mirus06
Poziom 1
Poziom 1

Miasto: Bytom

Post 04 Mar 2008 21:51   

Witam.Mam pytanie. Zakupilem licznik do Passata z wyswietlaczem FIS a moj licznik nie byl wyposazony w wyswietlacz . Jakie sa mozliwosci podlaczenia komputera i ewentualnie kto sie tym zajmuje ? Z góry dziękuje.
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 06 Mar 2008 06:09   

Musiałbyś chyba raczej pojechać do dobrego elektryk/elektronika samochodowego.

Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy moje powyższe układy dopasowujące (schematy) są odpowiednie ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 10 Mar 2008 19:46   

Zrezygnuj z tych układów. Radzę zastosować układy które się pojawiły w tym temacie.
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 11 Mar 2008 07:33   

Witaj.
Dzięki za info.
Właśnie wczoraj testowałem sobie opto 4n25, "poganiałem" go z generatora i fajnie działa. procka chciałbym zasilić z jaknajmniejszego napięcia tylko się da, a ten scalaczek na wyjściu daje sygnały o amplitudzie równej napięciu zasilania, więc powino być spoko na 99%.

Jeszcze jedno. Jak dokładnie wpiąc się na cewkę? Na jak gdyby "jej wejscie" i do masy czy na "jej wejście i wyjście" ?

P.S. Jeszcze pytanie techniczne. Narazie sobie mierzę czasy trwania zera (jeszcze w laboratorium). Możecie mnie napisac z Waszego doświadczenia czy czas pracy (otwarcia wtrysku, czyli trwania logicznego zera ) w trakcie sekundy będzie przekraczał 500ms czy też? Wiem, ze jest zalezne to oczywiście od obciążenia, ale akurat tak mam Timer1 ustawiony, że więcje mnie niepomierzy.

Pozdrawiam.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 11 Mar 2008 14:56   

Czas wtrysku nie powinien przekroczyć 20ms. Ja się wpiołem tylko do masy, + ze stacyjki.

DO jakiego samochodu chcesz wykorzystać ten układ???
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 11 Mar 2008 19:39   

20 ms w ciągu całęj sekundy? Naprawdę tak mało?

Chcę się wpinać do Fiat Sieny i być może do Opla Vectry B.

Zostało mnie jeszcze trochę dłubanki i przymiarek i trzeba próbować będzie.

Edit:
Z podłączeniem na cewkę...bo niedokońca to sobie mogę wyobrazić.
Gdy wtrysk niepracuje to chyba na cewce powinien być z procesora wystawiony stan wysoki , czyli pełne zasilanie , tak? Czyli podłączenie na "wejście" cewki i drugi koniec do masy. Nierozumiem dlaczego masz podłączone akurat do stacyjki...w wolnej chwili zaprezentujęchemat o co mnie dokładnie chodzi.

Pozdro.
Powrót do góry

sitec
Poziom 13
Poziom 13

Post 11 Mar 2008 21:40   

20 ms to max czas pojedyńczego wtrysku.

Gdy wtrysk niepracuje to komputer nie ustawia stanu wysokiego. Ale występuje potencjał na "masie" wtrysku, ponieważ wtryski po przekręceniu zapłonu są załonczone do 12V.
Powrót do góry

cristof_w
Poziom 16
Poziom 16

Post 12 Mar 2008 07:32   

Ok, narazie dzięki za informacje.

Jeszcze jedno.

Gdybym miał oscyloskop, to żeby pomierzyć czasy wtrysku, dobrze będzie jak się wepne na "wejście" i na "wyjście" cewki , czy też na "wejście " cewki i do masy w aucie ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Samochodowy komputer zużycia paliwa
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 15 z 17 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Następny
Skok:

[ Page generation time: 0.143 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS 
sklep z oponami: 185 70 R14 Winter T F601 T