Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Samochodowy komputer zużycia paliwa

Idź do strony 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Następny
Skok:

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Samochodowy komputer zużycia paliwa
Angielska wersja
Autor Wiadomość
TOMI
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Radom

Post 01 Kwi 2003 16:37   

Umieszczam ten projekt bo może ktoś odważny napisze program do tego komputera, albo ma program i może by zechciał sprzedać zaprogramowany scalak. Ponieważ redakcja PE nie odpowiada od dłuższego czasu więc na nich nie można raczej liczyć postanowiłem umieścić ten artykuł na elektrodzie. Oczywiście jakieś dodatkowe bajery każdego zadowolą.
Jeśli ktoś uruchomił ten układ prosiłbym o wiadomość.

Pozdrawiam.

Komputer paliwo PE.zip
 Opis:
 n/a

Download
 :  Komputer paliwo PE.zip
 Zawartość:  Komputer..._6.djvu , Komputer..._2.djvu , Komputer..._3.djvu , Komputer..._4.djvu , Komputer..._5.djvu , Komputer..._1.djvu , Komputer..._7.djvu , Komputer..._1.djvu , Komputer..._2.djvu , Komputer..._3.djvu
Zobacz całość...
 Rozmiar:  350.7 KB
 Punkty:  0.68 = 0.408 za transfer + 0.272 dla użytkownika (ustawiono automatycznie)

Powrót do góry

versago
Poziom 6
Poziom 6

Miasto: Zielona Góra (okolice)

Post 02 Kwi 2003 09:05   

cześć.
Do redakcji PE zawsze było trudno się dodzwonić.
Cz była zamknięta.
Mieszkam w ZG więc zajdę i dowiem się co i jak i jak ocs to napiszę co się z nimi dzieje.
Powrót do góry

mazi16
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Krasnik

Post 04 Kwi 2003 16:47   

no tak od dluzszego czasu nie ma gazety w kioskach strona www tez jest stara chyba konkurencja wykonczyla PE a szkoda.
Powrót do góry

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Legionowo

Post 06 Kwi 2003 16:42   

Hej
niestety Pe przestało wydawać gazety
zaraz tylko na początku roku wysłalem do nich maila bo czekałem na druga czesc artykułu "koncówka mocy MOSFET 350W" i sie nie doczekałem i odpowiedzieli ze juz niebedą wydawali gazet.
Tez bardzo załuje ze przestali wydawać gazete bo to była jedyna gazeta elektroniczna która opisywała układy tak dokładnie i ludzkim(zrozumiałym) językiem......szkoda
Pozdrawiam Devolt
Powrót do góry

Tomekob
Poziom 11
Poziom 11

Post 30 Paź 2003 21:56   

Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa

Tak przez przypadek otworzyla mi sie ta strona mam telefon do czlowieka z PE z ktorum rozmawialem na temat programu do scalak. Mial jeszcze cos dopracowac ale zorientowalem sie ze nz gazie ten uklad nie bedzie chodzil wiec juz sie nie odzywalem do goscia. Nie wiem czy nie bedzie wkurzony ze podaje ten numer ale z drugiej strony ja mam go tez z internetu tak wiec 602665206. Jesli ktos bedzie mial jakies info to niech da znac
Powrót do góry

anducha
Poziom 4
Poziom 4

Post 20 Gru 2003 11:41   

Chyba się nie doczekamy na darmochę, bo towar stał się komercyjny. Wczoraj znalazłem http://www.kel.mtl.pl/_plinfo.htm#prod i wygląda bardzo podobnie do schematu, o którym mowa powyżej.
Powrót do góry

Irons
Poziom 10
Poziom 10

Post 24 Mar 2004 22:02   

Link do aukcji na allegro na ktorej gosc sprzedal ciekawy komputerek : http://allegro.pl/show_item.php?item=20506292 . Moze by u niego zasiegnac jezyka ? Pozdrawiam.
Powrót do góry

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Miasto: WOŁOMIN

Post 24 Mar 2004 22:28   

Cześć !

A może taki miernik ? :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/searchtopic96431-.html

.
Powrót do góry

kamyczek
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Dolnośląskie

Post 25 Mar 2004 01:37   

ciekawy temacik swietne rozwiazania widziałem wkomponowany taki komp do opla pod oryginalny wyswietlacz od radia w desce wyglądało superancko ...
Powrót do góry

Tomek22
Poziom 9
Poziom 9

Post 22 Cze 2004 12:16   

Witam Tomi. Opracowałem jakiś rok temu komputerek zużycia na uP Atmela i wyświetlaczu Alfanumerycznym, wszystko to zabudowałem i wyskalowałem, po czym działa już rok bez zarzutu w Oplu Omedze 2.0i. Ostatnio przerobiłem go także na gaz. Całość działa super i wskazuje:
1. Zużycie chwilowe
2. Zużytą ilość paliwa od tankowania
3. Zużytą ilość paliwa od rozpoczęcia jazdy
4. Czas od początku podróży
Oczywiście lista funkcji jakie spełnia komputerek może być rozwinięta wedle upodobań. Chętnie opracuję coś takiego na specjalne życzenie. :idea:
Powrót do góry

xbaj
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Poznań

Post 09 Lip 2004 10:07   

:arrow: Tomek22

Może mogłbyś rzucić troche wiecej szczególow odnosnie twojego cuda. Skad pobierasz informacje? Gniazdo diagnostyczne, bezposrednio z wtryskiwaczy? Pytam sie, poniewaz chce tez sobie cos takiego zrobic do mojej Corsy. Z gory dzieki za info!

Pozdrawiam
xbaj
Powrót do góry

damian20
Poziom 14
Poziom 14

Post 11 Lip 2004 11:27   

ile kosztuja czesci do zlozenia takiego ukladu ?
Powrót do góry

Tomek22
Poziom 9
Poziom 9

Post 11 Lip 2004 14:29   

Sorki że się nie odzywałem..
Już odpowiadam:
Komputerek mierzy długość impulsów na wtryskiwaczach i na ich podstawie oblicza ilość paliwa które przepłynęło-to tak po krótce.
Koszt komputerka nie jest wielki-najdroższy był wyświetlacz alfanumeryczny i uP-razem jakieś 50zł wyświetlacz i 15uP, czyli wsio około 80-90zł. :D
Powrót do góry

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post 25 Lip 2004 15:24   

Cześć

A na jakim dokładnie procku to masz bo ja zrobiłem coś takigo na 89C51
ale troche mi wartości spalania chwilowego skaczą.
Jaki masz czas (droga) pomiaru w tym trybie?
Litrażowałeś wtryski? Bo ja z braku czasu jeszcze nie i dlatego wrtości podawane są obliczone na oko (współczynniki dobrane żeby był zbliżony wynik do faktycznego zużycia).

GG 4604002
Powrót do góry

Tomekob
Poziom 11
Poziom 11

Post 25 Lip 2004 23:13   

No to ja mam pytanie do Tomek22 jak Twój układ radzi sobie z gazem skąd bierzesz informację? Ja zaczynałem robić sobie układ, ale w pewnej chwili zdałem sobie sprawę, że jeżdżę na gazie a przecież gaz nie jest podawany przez wtryskiwacz, więc nie będzie impulsów. Oświeć mnie, jeśli się mylę chętnie wrócę do budowy miernika spalania, bo mój Poldek 1.6 GLI to przyjaciel wszystkich stacji benzynowych. :cry:
Powrót do góry

MaKo2
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: Kęty

Post 20 Wrz 2004 11:09   

Wysłałem wiadomość do EP i dowiedziałem się że ten program nigdy nie wyszedł z ich labolatorium i nigdy nie był testowany. Tak więc na pomoc od nich nie ma co liczyć
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 20 Wrz 2004 11:09   

Powrót do góry

jaco20
Poziom 9
Poziom 9

Post 31 Paź 2004 18:36   

cze, jestem nowy i mam pytanko do Tomka 22. Czy twój projekt działa tez na silniku w którym jest gaźnik? Jak tak to ile by mnie kosztował cały ten projekt? Dzięki.
Powrót do góry

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Lis 2004 00:44   

chyba by ci nie działał
Powrót do góry

jaco20
Poziom 9
Poziom 9

Post 01 Lis 2004 12:29   

:cry: dzięki za odpowiedż, ale czy naprawde zaden niepróbował tego komputerka przerobić żeby chodził na gaźniku? No cóż jeśli sie nie da to kończe mój temat rozmowy dzięki.
Powrót do góry

rdt
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: -

Post 01 Lis 2004 12:44   

co do gazu :
moje przemyslenia doprowadzily mnie do takiego wniosku - mozna by zmierzyc lambde oraz ilosc zassanego powietrza jezeli masz abimexa to liczy on ilosc powietrza na tej podstawie ze mierzy podcisnienie a poniewaz przekroj jest znany to wszystko da sie obliczyc
jezeli masz boscha to on z tego wiem ma chyba przeplywomierz klapowy
lambda dla paliwa rowna 1 oznacza ze mieszanka ma sklad 14,7:1 (pow/benz) co do wielkosci lambdy przy gazie nie mam pojecia ale mozna poszukac przypuszczam ze tez jest to jakis ustalony parametr
co do gaznika to ja osobiscie bym zalozyl prosty wakuometr (miernik podcisnienia) rozwiazanie to bylo stosowane w ładzie(o ile mnie nie myli pamieć) - jezeli chcesz miec dokladniejsze to albo lamde i miernik podcisnienia jak wyzej w sumie lambda to tylko taka przerobka ze ja trzeba kupic a na rurze obspawac solidnie nakrętke
Powrót do góry

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Lis 2004 18:50   

nie wiem czy wiesz jak wygląda bosch ale tam nie ma przepływomierza
chciałbym zobaczyć algorytm tego obliczania o którym mówisz

a wakuometr możesz wsadzic między bajki bo ci z tego nic nie wyjdzie
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 01 Lis 2004 18:50   

Powrót do góry

rdt
Poziom 19
Poziom 19

Post 02 Lis 2004 18:26   

tiiaaaa miedzy bajki ............ sorki ale uzytkowalem kiedys troszeczke łady i uwazam ze tam jakos to działało - nie miales co prawda liczbowo przedstawione ze 8,9,10 czy iles tam litrow ale jezeli ktos duzo jezdzil tym samochodem to wiedzial kiedy jest ile
co do algorytmu to powiem tak : pisalem ze to moje wnioski ..... masz lepszy pomysl to napisz moze od czego Ty bys wychodzil (z jakich danych)
co do przeplywomierza napisalem ze CHYBA tam jest (wlasnie sprawdzilem jest czujnik temperatury oraz czujnik polozenia przepustnicy )
P.S. marudzic to kazdy kutfa potrafi ale odrobina konstruktywnej krytyki to juz nie kazdemu wychodzi
Powrót do góry

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post 02 Lis 2004 19:17   

mam wakuometr orginalny i mam komputer własnej roboty i wiem że pokazuje pierdoły gdyż na dwójce i na piątce pokazuje to samo a spalanie jest 12l i 6l.

i nie oburzaj sie odrazu bo nie marudze tylko przerabiałem ten problem i cos o tym wiem :)
Powrót do góry

rdt
Poziom 19
Poziom 19

Post 02 Lis 2004 22:15   

oki ja sie nie oburzam tylko sam powiedz ze Twoj post byl dosc powsciagliwy - sama krytyka zero wskazowek nadal uwazam ze pomysl z lambda i powietrzem jest wart rozpatrzenia
Powrót do góry

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post 02 Lis 2004 23:39   

lambda po uśrednieniu równa sie 1 czyli nic nie wniesie do sprawy

jeżeli chodzi o gaźnik to można by wykorzystać takie fyrladełko z trabanta które mierzy przepływ paliwa ale trzeba dwa do niektórych gaźników do i z gaźnika
zostaje jeszcze kalibracja tego układu na zero przy zerowym poborze i gotowe :)
co do gazu na mieszalniku hmmmm jakiś pomiar przepływu gazu

pomiar podciśnienia w funkcji obrotów - bardzo skomplikowany algorytm
Powrót do góry

valuss
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Kraków

Post 07 Lis 2004 12:30   

Czesc
Nabyem wlasnie opla vetre i zastanawiam sie nad komuterkiem liczacym spalanie. co do ukladów wtryskowych boscha. wiekzosc ma przeplywomierz klapkowy (sterujacy potencjometrem).
Dwa wakuometr nie pokazuje zuzycia paliwa tylko obciazenie silnika. To oczywiscie przeklada sie na zuzycie paliwa ale nie wprost. Takie cus intslowane jest nietylko w ladach ale takze w BMW. I sprawdza sie.
Trzy: Jak obliczcie zuzycie paliwa na podstawie sygnalu z wtryskow ? Mnozycie ten czas razy obroty silnika ? Bardziej interesuje mnie wartosc w procentach niz w litrach.
Powrót do góry

morusek
Poziom 1
Poziom 1

Post 09 Lis 2004 21:44   

cze napiszcie jak wiecie coś o oplu omedze 2.5td
Powrót do góry

kkkamil
Poziom 2
Poziom 2

Post 10 Lis 2004 08:06   

witam.

a czy w czasie jazdy na gazie na jednopunktowym wtrysku impulsy z wtryskiwacza nie sa proporcjonalne do spalania gazu? trzebaby inaczej skalibrowac niz dla benzyny ale moze wskazania byly by w miare zgodne z prawdą? albo moze biorac pod uwage stan silnika krokowego przy doplywie gazu i obroty silnika da sie cos wydedukowac? rozwiazal juz ktos ten problem? :)

pozdrawiam. Kamil K.
Powrót do góry

Rob
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Łódź

Post 11 Lis 2004 00:35   

Co do silniczka krokowego przy dopływie gazu zastanawiam się właśnie jak prosto możnaby odczytać jego położenie - np % otwarcia. Pytałem się nawet kiedyś w sklepie czy są takie silniczki z czujnikiem położenia zaworu, ale powiedzieli że nie ma. Mam u siebie uwaloną elektronikę do sterowania gazem i zastanawiam się także nad zrobieniem własnego sterownika gazu.
Powrót do góry

drhej
Poziom 6
Poziom 6

Miasto: Kielce

Post 08 Sty 2005 16:17   

Witajcie, a czy ze zuzyciem paliwa to nie jest przypadkiem tak, ze ile paliwa tyle powietrza?
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Samochodowy komputer zużycia paliwa
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 17 Idź do strony 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Następny
Skok:

[ Page generation time: 0.12 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS 
sklep z oponami: 185 70 R14 Winter T F601 T