Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
nomek
Poziom 18
Miasto: Chojnice
Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 358
Ocena postów: 2
nomek
Poziom 18
Post#1 07 Wrz 2005 08:38  Autor tematu   

Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Panowie jak zmierzyć (stwierdzić) czy kable zapłonowe maja przebicie??? Nie chodzi mi tu o obserwacje w ciemnym miejscu czy tez w nocy ale jak to ZMIERZYĆ np. oscyloskopem??? Czy uzyc jakiejś sondy czy tez bezpośrednio na przewodzie zapłonowym??? Dodtakowo jak stwierdzic czy cewka zapłonowa nie jest uszkodzona???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
diag
Spec od samochodów
Miasto: Białystok
Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Pomógł: 45
Ocena postów: 5
diag
Spec od samochodów
Post#2 07 Wrz 2005 09:26    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Oscyloskop uszkodzisz i tak nic nie zobaczysz. Są do tego specjalne oscyloskopy sam. z sondami. Poszukaj bardzo dobrego zakladu może cos tagiego mają.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
thomas__1
Poziom 22
Miasto: Zator - małopolska
Dołączył: 16 Lut 2004
Posty: 541
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
thomas__1
Poziom 22
Post#3 08 Wrz 2005 14:17    

Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Cewkę możesz zmierzyć omomierzem. Co do przebicia jeśli masz stare przewody to je wymień. Zapewne masz też rozdzielacz - on też może gubić iskrę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mad Max
Poziom 22
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 625
Pomógł: 36
Ocena postów: 7
Mad Max
Poziom 22
Post#4 08 Wrz 2005 17:06    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


thomas__1 napisał:
Cewkę możesz zmierzyć omomierzem. Co do przebicia jeśli masz stare przewody to je wymień. Zapewne masz też rozdzielacz - on też może gubić iskrę.


Przewody też można. Uszkodzony zapewne bedzie miał znacząco różny opór od sprawnych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
thomas__1
Poziom 22
Miasto: Zator - małopolska
Dołączył: 16 Lut 2004
Posty: 541
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
thomas__1
Poziom 22
Post#5 08 Wrz 2005 21:47    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Mad Max napisał:


Przewody też można. Uszkodzony zapewne bedzie miał znacząco różny opór od sprawnych.


Przebicie jest to przeskok iskry przez izolację. Opór kabla nie ma tu nic do rzeczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#6 08 Wrz 2005 21:53    

Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Nie zmierzysz,sam gryzłem temat.Ja sobie radzę tak że zraszaczem zraszam kable i podpinam oscyloskop ,patrzę jaka energia dochodzi do świec.
Kiedyś czytałem artykuł,nie wiem ,może sie bardziej nadawał do "strefa 11" że jest jakies szkło pokryte specjalną warstwą jonoczułą czy tak jakoś,patrzysz przez nie i widac ten efekt naskórkwości ,i ulotów prądu.
Nie wiem,nie widziałem,nie wypowiadam sie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nomek
Poziom 18
Miasto: Chojnice
Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 358
Ocena postów: 2
nomek
Poziom 18
Post#7 08 Wrz 2005 22:55  Autor tematu   

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


hmmm no właśnie a chodzi mi o to żeby stwierdzic czy kable maja przebicie czy nie? chodzi mi o montaz instalacji gazowych gdzie jak wiadomo kable musza byc w dobrym stanie i nie moga mie przebicia, ale jak tu klientowi udowodnic że ma kable do wymiany? moze ktos ma jakis magiczny sposób??? A moze da sie jakos "dorobic" sonde do oscyloskopu???

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kwanga
Poziom 9
Miasto: Ząbkowice Śląskie
Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 17
Ocena postów: 1
kwanga
Poziom 9
Post#8 11 Wrz 2005 01:37    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


w swoim aucie miałem przebicie n astarych kablach, łatwo jest się przekonać o nim wystarczy przesunąć rękę nad kablem albo wziąć kabelek od miernika jeden koniec przeswać nad kablem a drugi trzymać na masie iskra jest tak silna że w biały dzień ją widać a jak przebicie jest przy bloku silnika to je słuchać i widać. Po wymianie kabli przez jeden dzień miałem spokÓj ale że one miały metalowe osłony to na drugi dzień znÓw mi przebijało na blok więc zdjąłem metalowe osłony i spokj żadnych przebić an kablach

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
virus_lx
Poziom 17
Miasto: Olkusz
Dołączył: 25 Maj 2003
Posty: 281
Pomógł: 10
Ocena postów: 7
virus_lx
Poziom 17
Post#9 11 Wrz 2005 16:49    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Witam.
Ja proponuje zrobić tak:
Weź spryskiwacz(taki jak do kwiatków) wlej wody dosyp troszke soli do wody i w ciemnym miejscu(nawet bardzo ciemnym) lekko spryskaj kable gwarantuje że zobaczysz efekt czy kabel jest dobry czy nie, klient powinien się przekonać że trzeba je wymienić jeśli dalej nie uwierzy to niech chwyci w tym miejscu kabel :) Ja tak sprawdzałem u siebie, metoda 100%pewna.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nomek
Poziom 18
Miasto: Chojnice
Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 358
Ocena postów: 2
nomek
Poziom 18
Post#10 14 Wrz 2005 11:17  Autor tematu   

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Sprawdzanie w ciemnym miejscu to jest metoda pewna i skuteczna ale jak klientowi wytłumaczysz w biały dzień że ma przebicie??? Pewnie ze jak dotknie kabla to go zdrowo kopnie i bedzie wiedział lae czasami moze zejsc z tego swiata:-). a kobieta nie dotknie kabli za zadne skarby!!! Dlatego poszukuje jakiegos rozwiazania zeby móc to zmierzyc??? a przynajmniej stwierdzic czy ma przebicie czy nie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
thomas__1
Poziom 22
Miasto: Zator - małopolska
Dołączył: 16 Lut 2004
Posty: 541
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
thomas__1
Poziom 22
Post#11 14 Wrz 2005 21:26    

Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


A jakby tak spróbować miernikiem izolacji (były takie na korbkę chyba produkcji rosyjskiej)? Mierzą opór w megaomach (jak się nie mylę) i pozwalają zmierzyć stan izolacji kabli.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marek234
Poziom 14
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
marek234
Poziom 14
Post#12 15 Wrz 2005 11:45    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Megaomomierzem się nie da zmierzyć przebicia na kablach WN. Napięcie pomiarowe megaomomierza wynosi w zależności od typu 250, 500, 1000, 2500 V i jest za niskie jak na kable WN gdzie napięcie wynosi kilkadziesiąt kV.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Arek1984
Poziom 16
Miasto: Łowicz
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 327
Pomógł: 4
Ocena postów: 13
Arek1984
Poziom 16
Post#13 15 Wrz 2005 22:10    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


virus_lx napisał:
Witam.
Ja proponuje zrobić tak:
Weź spryskiwacz(taki jak do kwiatków) wlej wody dosyp troszke soli do wody i w ciemnym miejscu(nawet bardzo ciemnym) lekko spryskaj kable gwarantuje że zobaczysz efekt czy kabel jest dobry czy nie, klient powinien się przekonać że trzeba je wymienić jeśli dalej nie uwierzy to niech chwyci w tym miejscu kabel :) Ja tak sprawdzałem u siebie, metoda 100%pewna.
Pozdrawiam


czasami trzeba tez zrobic przygazowke zeby zobaczyc iskrzenie, np. u mnie na jalowym nic nie iskrzylo i kabli normalnie mozna bylo dotykac reka:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nomek
Poziom 18
Miasto: Chojnice
Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 358
Ocena postów: 2
nomek
Poziom 18
Post#14 16 Wrz 2005 10:38  Autor tematu   

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Ale dalej jesteśmy jakoby w polu........

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tomek665
Poziom 28
Miasto: Kraków
Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 1068
Pomógł: 89
Ocena postów: 15
Tomek665
Poziom 28
Post#15 16 Wrz 2005 16:55    

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


nomek napisał:
Ale dalej jesteśmy jakoby w polu........

PRZEBICIE ? ale do czego ? do masy,do innych przewodów WN ?przewód WN suchy ? czy zakładasz że może być mokry ?
Pytam dlatego że:
-chodzi o jakość izolacji, a przewody WN powinny być w powietrzu (to też izolacja) i dotykać jedynie plastikowych lub gumowych przepustów-podpórek, a nie metalowych części
- przebicie pomiędzy dwoma przewodami WN jest mało prawdopodobne bo musiałyby mieć przebicie w tym samym miejscu.
-była mowa o pomiarze oporności izolacji tylko nie wiem pomiędzy jakimi punktami miała by ona być mierzona
-nie wiem czy to rozważania teoretyczne na temat jakości izolacji, bo myślę że większość starych aut ma kiepską izolację na WN a mimo to normalnie jeździ.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nomek
Poziom 18
Miasto: Chojnice
Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 358
Ocena postów: 2
nomek
Poziom 18
Post#16 18 Wrz 2005 10:49  Autor tematu   

Re: Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.


Właśnie do masy kolego.... wystarczy sie przyjrzec w ciemnosciach jak iskry "biegaja" po kablach i szukaja dojscia do masy najczesciej do silnika (bo najblizej), ale znam tez przypadek ze wsokie napiecia pojawiało sie w okolicy wtrysku paliwa (monowtrysk) a nie bylo widoczne nigdzie indziej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Pomiar przebicia za kablach wysokiego napiecia.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
czeste przebicia przewodu wysokiego napiecia w MATIZIE.... (6)
Mondeo 1,8 2001 - przebicia na kablach wn (3)
Ford Sierra: skaczące napięcie + przebicia na kablach WN (3)
Daewoo Espero - przebicia na cewce wysokiego napięcia. (26)
4 cewki WYSOKIEGO NAPIECIA? (38)
cewka wysokiego napiecia ?(??) (7)
opornosc przewodow wysokiego napiecia (6)
przewody wysokiego napiecia co dalej (7)
Mazda 626 ,przewody wysokiego napiecia (16)
JAKIE PRZEWODY WYSOKIEGO NAPIECIA DO COROLLI (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.138 seconds

elektroda.pl temat RSS