| Author |
cyklop Poziom 14

|
07 Sep 2005 13:42 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Od kilku lat pracuję na Windowsie 98 SE. Chciałbym zmienić go na XP, ale jestem typowym lamerem. Czy jakas życzliwa dusza może przekazać parę uwag - na co uważać przy instalacji, czy stare programy (np. Corel 9) będą chodziły itp. Jeśli już ktoś zdecyduje się pomóc - dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
orson-pl Poziom 15

|
07 Sep 2005 14:07 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Instalacja jest w zasadzie tak samo prosta jak 98, można nawet zainstalować na starym systemie i zostają ustawienia itp :]
Większość starych programów chodzi bez problemu, z niektórymi trzeba trochę kombinować, ale 99% działa :)
Natomiast chyba tak samo szybko się "zużywa" i zamula i wtedy potrzeba reinstalki :(
|
|
| Back to top |
|
 |
marek216 Poziom 26

|
07 Sep 2005 17:25 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
i zasada nr jeden zanim podłączysz neta to postaw firewalla i antyvira bo system automatycznie będzie łączył sie z siecia po aktualizacje a wtedy prawie pewne że złapiesz jakieś paskudztwo
|
|
| Back to top |
|
 |
cyklop Poziom 14

|
07 Sep 2005 17:44 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
mam teraz Kaspersky Antyvir - czy to wystarczy ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Yoga Poziom 17

|
07 Sep 2005 17:45 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
| orson-pl wrote: |
Instalacja jest w zasadzie tak samo prosta jak 98, można nawet zainstalować na starym systemie i zostają ustawienia itp :]
Większość starych programów chodzi bez problemu, z niektórymi trzeba trochę kombinować, ale 99% działa :) |
Pod warunkiem, że płytka którą posiada cyklop obsługuje upgrade systemu. Nie baw się w to, najlepiej jednak postawić system od nowa. Na elektrodzie było sporo tematów typu jak najlepiej zainstalować system .... Poprostu poszukaj temat pojawia się przynajmniej raz w miesiącu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2005 17:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
07 Sep 2005 19:03 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
| orson-pl wrote: |
Większość starych programów chodzi bez problemu, z niektórymi trzeba trochę kombinować, ale 99% działa :)
Natomiast chyba tak samo szybko się "zużywa" i zamula i wtedy potrzeba reinstalki :( |
nie powiedziałbym żeby zamulał się bardziej niż 98 ,a nawet mniej
system może chodzić ipół roku i rok bez formatówania-ale to zależy od uzytkownika[on jest sprawcą największym, choć gdera na bila]
potrzeba ramu i to najlepiej 512 mB,i nieżle mieć procesor ponad gigowy bo mozna zasnąc zasnąć można też z tego wrednego blue kolorku ,ale na to i prędkość jest sposób: w panelu st. we właściwościach[efekty wizualne/użycie procesora-wtedy winda nie różni się od 98
|
|
| Back to top |
|
 |
ilubek Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Eliotas Poziom 13

|
08 Sep 2005 08:34 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Absolutnie zgadzam się z przedmówcą, tylko mała uwaga - partycja systemowa koniecznie w NTFS (FAT to proszenie się o problemy) - jeśli uprzesz się na upgrade, dysk systemowy można przekonwertować ( polecenie convert z lini komend.
Starsze programy "nie uzależnione" od sprzętu działają bezproblemowo - są oczywiście pewne wyjątki. Ale Corele, Office 97, nawet większość programów DOS-owych - (Subiekt i inne KPiR-y)
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
08 Sep 2005 11:36 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
| Eliotas wrote: |
| ... (FAT to proszenie się o problemy) ... |
Jakie problemy? Mam wszystkie partycje na FAT32 i nie zauważyłem żadnych problemów.
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
08 Sep 2005 12:00 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
alfrednovi - sorry, twoja odpowiedz jest w stylu takiego dowcipu:
Przychodzi pacjent do lekarza.
-Panie doktorze, boli mnie watroba
-Dziwne. U mnie wszystko jest w porzadku.
Problemy, nie problemy. FAT32 to przestazaly system plikow, i warto zmienic go od razu na NTFS.
|
|
| Back to top |
|
 |
ilubek Poziom 13

|
08 Sep 2005 12:16 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
| Platon wrote: |
Problemy, nie problemy. FAT32 to przestazaly system plikow, i warto zmienic go od razu na NTFS. |
Witam
Ja jednak dla początkujących lub mało zaawansowanych (a chyba taska osoba zadała pytanie) zalecałbym fata32 - w razie problemów łatwiej np odzyskać dane itp.
A za sprawą "namawiaczy" pełno po forach postów typu help mam problem ... ntsf jestem początkujący.
Dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia jak ma system plików,
Dopiero profesjonaliści lub bardziej zaawansowani użytkownicy potrafią docenić ntsf.
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
08 Sep 2005 13:27 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
Problemy, nie problemy. FAT32 to przestazaly system plikow, i warto zmienic go od razu na NTFS. |
Dobry dowcip :) Faktycznie tak to napisałem.
Poprostu nie wiem o jakie problemy się proszę używając FAT'a. Trochę czytałem o zaletach NTFS ale dlaczego mam używać systemu plików, który sprawia mi problemy, zresztą nie tylko mi o czym świadczy ilość postów na elektrodzie na ten temat.
Jeśli ktoś wie co zrobić by używając NTFS nie narażać się na znikanie plików i folderów po reinstalacji windy to niech się tą wiedzą podzieli, proszę.
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
marek216 Poziom 26

|
08 Sep 2005 15:47 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
[quote="alfrednovi"]Cześć!
Jeśli ktoś wie co zrobić by używając NTFS nie narażać się na znikanie plików i folderów po reinstalacji windy to niech się tą wiedzą podzieli, proszę.
Pozdrawiam!
Alfrednovi |
zacznij od tego jak unikac reinstalki :
firewall
antywirus
aktualizacje
przemyslane instalowanie i odinstalowywanie programów
czytanie komunikatów systemowych a nie bezmyślne klikanie w "yes" i "ok"
trzymając sie tych zasad mozna naprawe długo uzywać systemu bez reinstalki
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2005 15:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bursta Poziom 20

|
08 Sep 2005 16:42 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
[quote="marek216"]
| alfrednovi wrote: |
Cześć!
Pozdrawiam!
Alfrednovi |
zacznij od tego jak unikac reinstalki :
firewall
antywirus
aktualizacje
przemyslane instalowanie i odinstalowywanie programów
czytanie komunikatów systemowych a nie bezmyślne klikanie w "yes" i "ok"
trzymając się tych zasad mozna naprawe długo uzywać systemu bez reinstalki
pozdrawiam |
marek216 :!:
Mam kumpla który łamie sporo zasad bezpieczeństwa a wymienione przez Ciebie bardzo często, nie zgadłbyś ile już Mu biega system bez reinstalki. Dodam tylko, że jest fanem "panienek" w sieci, przegląda je dzień w dzień. Jego system pracuje już około 3 lat, sam nie wiem jak tego dokonał. Zważywszy ile złośliwego softu jest w sieci jest chyba rekordzistą, tymbardziej że skonfigurowany jest w FAT.
Nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi z zasady domyślna instalka w NTFS dla normalnego śmiertelnika sprawia więcej kłopotu niż FAT, wiem to z doświadczenia.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Eliotas Poziom 13

|
08 Sep 2005 18:21 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Chyba ja zacząłem tę przepierkę FAT vs. NTFS. I zakończmy, bo każdy pozostanie przy swoim zdaniu (kwestia innych doświadczeń), przenieśmy to na PW jeśli nadal ktoś będzie miał na to ochotę - mogę się pospierać.
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
08 Sep 2005 18:23 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
a ja słyszałem taki : -ty ten koń co mi sprzedałeś to zdechł !!!
-hm ,dziwne- umnie tego nie robił[]
nie widzę wielkich trudności z ntfs ,ale polecam fat zwłaszcza gy jest 2 system np 98-na poczatku dobrze mieć 2
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
09 Sep 2005 17:56 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
| marek216 wrote: |
... zacznij od tego jak unikac reinstalki... |
Reinstalację windy robię naprawdę żadko. Ale czasem jest ona niezbędna, np. przy wymianie płyty głównej. Ostatnio po takiej operacji przez długi czas męczyłem się z odzyskaniem katalogu Moje obrazy, który znajdował się na innej partycji niż winda. A po formacie partycji systemowej i reinstalacji, windows zablokował dostęp do tego katalogu a we właściwościach pisał że jest pusty. Dlaczego tak się stało, co robić żeby tego uniknąć? Oczywiście wtedy wszystkie partycje były NTFS.
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2005 17:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Eliotas Poziom 13

|
10 Sep 2005 02:56 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Wygląda na to, że folder był oznaczony jako "prywatny" - dostęp miał do niego tylko uzytkownik z poprzedniej instalacji Windows. Wystarczy zalogować się jako Administrator (lub inny użytkownik o takich uprawnieniach) i nadać sobie uprawnienia dostępu do tego folderu.
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
10 Sep 2005 13:54 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
| Eliotas wrote: |
| Wygląda na to, że folder był oznaczony jako "prywatny" - dostęp miał do niego tylko uzytkownik z poprzedniej instalacji Windows. Wystarczy zalogować się jako Administrator (lub inny użytkownik o takich uprawnieniach) i nadać sobie uprawnienia dostępu do tego folderu. |
Dzięki za zainteresowanie problemem!
Nie wystarczyło niestety, ani jako Administrator, ani tryb awaryjny + Administrator. Folder najpewniej faktycznie był prywatny. Co zrobić żeby nie tracić takich ustawień przy reinstalacji windy?
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
Eliotas Poziom 13

|
10 Sep 2005 18:02 Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Ale czy nadałeś SOBIE uprawnienia to znaczy dodałeś nowego (aktualnego) użytkownika ??? - wybrać Właściwości folderu, zakładka Zabezpieczenia (Wyłączone "Proste udostępnianie folderów") przycisk [Dodaj]....
Dotyczy to wersji Professional w Home tylko z lini poleceń.
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
10 Sep 2005 23:06 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
Jeśli dobrze Cię rozumiem to powinienem z konta Administrator nadać Administratorowi uprawnienia do odczytu tego katalogu, tak? Jeśli tak to tego nie zrobiłem. Trochę to dla mnie bez sensu - samemu sobie na coś pozwalać, wydawało mi się że jako Administrator mam z założenia dostęp wszędzie.
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
cyklop Poziom 14

|
15 Sep 2005 13:23 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Zadałem lamerskie pytanie, a tu proszę - zaczęła dyskutować między sobą grupka fachowców... Jeśli zauważyliście przyjaciele malutkiego, starego lamera, który cichutko czeka w kąciku na odpowiedź na swoje pytanie - zechcijcie łaskawie kliknąć mu jakąś odpowiedź. Będzie Wam policzone... (a chodziło o to, czy aktywny Kaspersky wystarczy, czy rzeczywiście potrzebny będzie jeszcze firewall)
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
16 Sep 2005 12:22 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
| cyklop wrote: |
| Zadałem lamerskie pytanie, a tu proszę - zaczęła dyskutować między sobą grupka fachowców... Jeśli zauważyliście przyjaciele malutkiego, starego lamera, który cichutko czeka w kąciku na odpowiedź na swoje pytanie - zechcijcie łaskawie kliknąć mu jakąś odpowiedź. Będzie Wam policzone... (a chodziło o to, czy aktywny Kaspersky wystarczy, czy rzeczywiście potrzebny będzie jeszcze firewall) |
Jeśli Twój komputer jest podłączony do internetu to firewall jest dzisiaj niezbędny. A do tego podłącz fizycznie internet dopiero po zainstalowaniu Servis Pack'ów, SP 1 to absolutne minimum, bezpieczniej od razu SP 2.
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
cyklop Poziom 14

|
17 Sep 2005 12:49 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
podobno Win XP ma wbudowaną jakąś ochronę typu firewall - czy to nie wystarczy ? Bronię się przed dodatkową instalacją firewalla, bo to podobno spowalnia komputer....
|
|
| Back to top |
|
 |
alfrednovi Poziom 16

|
17 Sep 2005 15:12 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Cześć!
Jeśli zależy Ci na szybkim działaniu kompa to powyłączaj zbędne usługi w XP. Poza tym poczytaj jak przyspieszyć i odchudzić XP, na elce i googlach jest dużo informacji na ten temat. Według mnie zapora wbudowana w windowsa nie wystarczy. Lepiej już zrezygnować z monitora antyvirusa, ale tylko wtedy gdy nie używasz programów typu p2p (Kazaa itp) i nie odwiedzasz "niebezpiecznych" witryn www.
Pozdrawiam!
Alfrednovi
|
|
| Back to top |
|
 |
cyklop Poziom 14

|
14 Nov 2005 08:22 Re: Przesiadka z Win 98 na XP - pułapki |
|
|
|
Po miesiącu = wszystko gra. Miałem tylko kłopoty z równoleglym podłączeniem skanera (XP zawiesza się na 15 min przy uruchamianiu), ale pomogła wymiana na USB.
|
|
| Back to top |
|
 |