Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się
Autor
Wiadomość
werders
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 18

Post#1 Post autora tematu 11 Wrz 2005 23:32   

Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Witajcie Kochani,

Ostatnio strajk ogłosiły moi elektryczni domownicy. Najpierw zmywarka odpuściła teraz piec :cry:.

Po 4 latach Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się. Przy normalnej pracy zielona dioda jest widoczna. Ostatnio piec blokuje się w czasie pracy (zawiesza się)-czerwona dioda zaczyna pulsować-piec się nie załącza. Pompa chodzi. Można wprawdzie go wzbudzić (przycisk Reset), ale dzieje się to coraz częściej i po nocy woda zimna. Od fachowca dowiedziałem się, że prawdopodobnie jest do wymiany główna płyta sterująca PCB 510 216 0. Nowa to koszt 1000 pln.

Czy ktoś ma doświadczenia w diagnozie i ewentualnej naprawie takiej płyty ?

Podobno w Anglii istnieje firma regenerująca te płyty ? Może ktoś już korzystał z tej opcji ? Jeśli tak, to będę wdzięczny za wszelkie informacje- o terminie i kosztach-najszybciej jak to możliwe (zima za pasem)
:cry:

Trzymajcie sie ciepło

Werders
---------
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Wrz 2005 23:32   





Powrót do góry
   
Roball
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Kwi 2005
Posty: 91
Miasto: Zgierz

Post#2 11 Wrz 2005 23:35   

Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


A kocioł ten miał robiony w okresie jego użytkowania jakiś przegląd polegający na czyszczeniu?? To mi wygląda właśnie na to.
Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 842
Miasto: Gdynia

Post#3 12 Wrz 2005 17:13   

Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Znajmy ma zrobione taki uklad ze pod diode error jest podpiety ukladzik ktory po zapaleniu diody czeka 5min i zalacza przekaznik, ten zwiera przycisk reset.

Pozdro.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2005 17:13   





Powrót do góry
   
werders
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 18

Post#4 Post autora tematu 12 Wrz 2005 20:33   

Re: Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Dzięki Adam 1988 za pomysł. Jak długo to już chodzi u znajomego? Obawiam się, że może po pewnym czasie paść na amen i nie pomoże już żaden automatyczny Reset. Mam w głowie taki układzik, który by wciskał Reset jak tylko temp.wody w układzie zacznie znacząco spadać. Wolałbym naprawić czy wymienić płytę sterującą.

P.S Do Roballa - piecyk po przeglądzie-czysto aż miło :|

Trzymajcie się ciepło i ... Wasze piece też :D

Werders
----------
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2005 20:33   





Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 842
Miasto: Gdynia

Post#5 13 Wrz 2005 00:06   

Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Koło 4 lat juz bedzie.
Powrót do góry
   
szmichal
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 27
Miasto: Gliwice

Post#6 16 Gru 2008 00:50   

Re: Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


werders napisał:
Witajcie Kochani,

Ostatnio strajk ogłosiły moi elektryczni domownicy. Najpierw zmywarka odpuściła teraz piec :cry:.

Po 4 latach Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się. Przy normalnej pracy zielona dioda jest widoczna. Ostatnio piec blokuje się w czasie pracy (zawiesza się)-czerwona dioda zaczyna pulsować-piec się nie załącza. Pompa chodzi. Można wprawdzie go wzbudzić (przycisk Reset), ale dzieje się to coraz częściej i po nocy woda zimna. Od fachowca dowiedziałem się, że prawdopodobnie jest do wymiany główna płyta sterująca PCB 510 216 0. Nowa to koszt 1000 pln.

Czy ktoś ma doświadczenia w diagnozie i ewentualnej naprawie takiej płyty ?

Podobno w Anglii istnieje firma regenerująca te płyty ? Może ktoś już korzystał z tej opcji ? Jeśli tak, to będę wdzięczny za wszelkie informacje- o terminie i kosztach-najszybciej jak to możliwe (zima za pasem)
:cry:

Trzymajcie sie ciepło

Werders
---------

biorąc pod uwagę czas założenia tego postu mam marne nadzieje na to że komuś pomogę. A więc tak, miałem identyczne objawy - pomogło przelutowanie płyty, a dokładnie elementów przewlekanych (wsystkich). po naprawie kocioł działa już rok (- 1000 zł :) )
Powrót do góry
   
BrunoJ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 87
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 16 Gru 2008 10:03   

Re: Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


szmichal napisał:

biorąc pod uwagę czas założenia tego postu mam marne nadzieje na to że komuś pomogę. A więc tak, miałem identyczne objawy - pomogło przelutowanie płyty, a dokładnie elementów przewlekanych (wsystkich). po naprawie kocioł działa już rok (- 1000 zł :) )

Ja moge tylko potwierdzic, opisalem to w innym watku dotyczacym kotla Viessmann - tyle ze u mnie jest osobny automat palnikowy, a tzw plyta glowna to raczej wystepujacy osobno sterownik kotla. Co nie zmienia faktu ze cena tego automatu jest podobna (a sterownika pewnie odpowiednio wyzsza...)
Pomoglo (wstepnie) gruntowne przelutowanie elementow na plytce automatu palnika. Wstepnie, bo uklad chodzi dopiero od tygodnia wiec nie chce sie jeszcze wypowiadac na 100% (ale wczesniej wylaczal sie kilka razy dziennie).
Natomiast zaciekawilo mnie to co bylo napisane wczesniej - ze ktos stosowal uklad do resetowania automatycznego. Prawde mowiac chodzilo mi to rowniez po glowie, albo do wykonania samodzielnego, albo na jakichs gotowych elementach (przekaznik czasowy czy cos podobnego).
Ale po przemysleniu odpuscilem - ten automat uruchamia zawory gazu, niby 'psul' sie w ten sposob ze wszystko wylaczal, ale rownie dobrze moglo mu sie odmienic, tym bardzie ze momentami mialem wrazenie ze kociol (w sensie plomienia) gasnie, a gaz jest caly czas puszczany (i po chwili odpala znowu). Pozniej w teleexpresie powiedzieli by ze przyczyna wybuchu byly samodzielne przerobki w instalacji gazowej kotla CO...

pozdrawiam
Bruno
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Gru 2008 10:03   





Powrót do góry
   
szmichal
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 27
Miasto: Gliwice

Post#8 16 Gru 2008 23:27   

Re: Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się


Mnie zastanawia tylko jedno - dlaczego do ciężkiej cholery w sprzęcie za kupę kasy i to do tego podłączanym do instalacji gazowej stosuje się druki jednostronne do tego na papierowym laminacie. Gdyby zastosowano druki dwustronne z metalizacją całkiem inaczej rozkładały by się naprężenia szczególnie w elementach przewlekanych i nie było by tych problemów. Koszt ?? W porównaniu do ceny urządzenia znikomy. Zresztą w większości sprzętu jest taka sytuacja, wszędzie tandetne jednostronne PCB.
Co do resetera kotła wpadłem dokładnie na ten sam pomysł samodzielnie i juz byłem bliski realizacji tego. Kolega zresztą mówił mi że ktoś zrobił taki reseter (nie do kotła, nie wiem do czego) ale nie podłączając sie galwanicznie do urządzenia, używając fotoelementów do detekcji stanu ledów i elektromagnesu do wciskania resetu.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec CO Potterton Myson Suprima 30 -Zawiesza się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Serwis Potterton Myson (4)
Piec Vaillant 280-7 - zawiesza się przy grzaniu c.o. i włączeniu c.w.u. (3)
Junkers Euroline ZW 23 KE piec się zawiesza i pracuje tylko pompa (9)
Beretta Venus 24ic - Piec się zawiesza i zapala czerwona dioda (5)
Beretta Venus 24 IC + Euroster 2000 - piec się "zawiesza"/ (10)
Piec Junkers ZWR 24-3 KE "Zawiesza się" (15)
Piec Mini Max Plus - Piec nie zapala się za pierwszym razem. (4)
ariston - piec jednofunkcyjny 5kw zawiesza sie (1)
Piec gazowy rozłącza się - piec gazowy włącza się i wyłącza (6)
Potterton GOLD COMBI HE A - Error E193 (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS