Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK
Autor
Wiadomość
jacekbartnik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 8
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 13 Wrz 2005 22:07   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam,
Posiadam piec JUNKERS ZSE 24-3 MFK. Dokupiłem do niego zwykłego UPSa 750 Ever ale niestety piec zgłasza błąd przy próbie włączenia gazu i rozpoczęcia podgrzewania. Jakie praametry powinien spełniać UPS? Pytam ponieważ w moim rejonie w zimę są częste wyłączenia prądu i niestety mam wtedy zimno.
Proszę o poradę.
Pozdrawiamm,
jacek
Powrót do góry
   
Tuning Marek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 352
Miasto: kalisz

Post#2 14 Wrz 2005 00:00   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Jeśli masz DTR do niego to podaj moc , i może jaki ma przebieg na wyjściu ja ten temat kiedyś trenowałem bo mam dwufunkcyjny i z przetwornicą z 12 na230 lub UPS ale wygrał agregat mnie kłopotliwy, a jeszcze czy dobrze podłączyłeś fazę i zero robocze w termecie jest ważne chodzi o jonizację
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Wrz 2005 00:00   





Powrót do góry
   
Roball
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Kwi 2005
Posty: 91
Miasto: Zgierz

Post#3 14 Wrz 2005 00:10   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Przede wszystkim UPS powinien na wyjściu dawać czystą sinusoidę a nie tzw symulowaną (przybliżoną) (np. seria APC UPS Smart). Takie pseudo sinusoidy nadają się raczej tylko do zastosowań w zasilaniu zasilaczy komputerowych które nie potrzebują czystego napięcia sinusoidalnego przeciwnie do sprzętu RTV i np. kotła c.o. z elektroniką. Inne parametry nie są istotne tylko mają wpływ na długość podtrzymywania zasilania awaryjnego.
Pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

PS. Najlepiej kupić sprzęt używany za duuużo mniejsze pieniądze i większej mocy najmniej 1400VA żeby to przej jakiś czas popracowało i w razie potrzeby wymienić aku na nowe lub oczko większej pojemności bez ryzyka uszkodzenia UPS-a.

Dodano po 3 [minuty]:

PS 2. Mogę dać namiary na pewnego człowieka w Krakowie od którego kupiłem APC Smart 1400 za śmieszne pieniądze 100% sprawnego, w którym nie ma potrzeby wymieniać aku. za 450zł z przesyłką... w sklepie tej klasy sprzęt to koszt ok. 2600zł.
Powrót do góry
   
jacekbartnik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 8
Miasto: Warszawa

Post#4 Post autora tematu 14 Wrz 2005 18:48   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Dzięki za informację. Czyli albo prawdziwy UPS (APC Smart 1400VA) albo generator prądu.
A jakie parametry powinien spełniać taki generator prądotwórczy? Jaka powinna być jego moc?
jacek
Powrót do góry
   
Roball
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Kwi 2005
Posty: 91
Miasto: Zgierz

Post#5 14 Wrz 2005 21:28   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Jeśli chodzi o generatory prądu to przy zasilaniu elektroniki m.in. takiej jaką zawiera kocioł c.o. UPS jest wręcz obowiązkowy. Generatory wyposażone w porządne stabilizatory napięcia odpowiednio kosztują... W zwykłym generatorze wystarczy że braknie paliwa... obroty pójdą w górę... i mamy o kilkadziesiąt V wyższe napięcie... a skutkiem tego wiadomo co może się wydażyć.
W przypadku zastosowania generatora wystarczy niewielki UPS rzędu 450-700VA (czysta sinusoida!!!) i w momencie zaniku prądu przełączasz wtyczkę zasilania UPS-a z gniazdka (na ścianie) do generatora bez przerywania pracy. W razie jakiś problemów z napięciem z generatora UPS przełącza się na zasilanie bateryjne bez ryzyka uszkodzenia zasilanej elektroniki.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jacekbartnik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 8
Miasto: Warszawa

Post#6 Post autora tematu 14 Wrz 2005 21:40   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


OK. rozumiem. Ostatnie pytanie:
jaki poleciłbyś generator? Niestety nie znam się na takich rzeczach i nie znam tego typu produktów. Zakłądam że APC Smart UPS 750VA wystarczy (chętnie skorzystam z kontaktu do sprzedawcy o którym wspominałeś). Podaj jeszcze ewentualnie jaki generator mógłbym nabyć.
Pozdro,
jacek
Powrót do góry
   
Roball
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Kwi 2005
Posty: 91
Miasto: Zgierz

Post#7 14 Wrz 2005 22:22   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Jeśli chodzi o generator musisz dobrać go sobie wedle potrzeb (mocy) no i zasobów portfela. Jeśli z generatora miałby być zasilany tylko kocioł to wystarczy możliwie najmniejszy np. EINHELL 800W STE 800 (jednocześnie nie drogi...). Najlepiej dobrać go sobie pod moc UPS-a. Jeśli chodzi o wybór producenta generatorów to wole się nie wypowiadać. Dobrze by było tylko zainstalować woltomierz na wyjściu z gen. by wiedzieć jakie wytwarza napięcie i ewentualnie je skorygować obrotami.
Powrót do góry
   
Tuning Marek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 352
Miasto: kalisz

Post#8 14 Wrz 2005 23:46   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


kolega ma rację , ale ja bym się wstrzymał z zakupem UPS dopoki nie skontaktujesz się z serwisantem Eihnela sam bym je kupil są dobre za nieduże pieniądze a pozatym UPS ma ograniczoną moc a generator jest więcej uniwersalny bo możesz go wykorzystać do innych celów może nie trzeba będzie kupować UPS jeśli dane techniczne zadowolą cię i tak cały sterownik pieca jest odseparowany galwanicznie poprzez transformator na płytce czyli lekki skok napięcia jeśli zakładamy wogóle , że będzie nie zaszkodzi jestem na 100 % za agregatem o nie wielkiej mocy mój piec potrzebuje około 120W leczi tak kupić warto większy do innych celów np: 1200w lub podobny i wiekszy przecież mozesz wykorzystać moc do oświetlenia w razie zaniku napięcia żeby nie chodzić po omacku może to być kilka żarówek tylko na tym obwodzie i masz luksus dzięki
Powrót do góry
   
Roball
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Kwi 2005
Posty: 91
Miasto: Zgierz

Post#9 15 Wrz 2005 00:19   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Ja i tak upieram się co do UPS-a... Przecież całe zasilanie nie musi przechodzić przez UPS... A używanego UPS-a np. 450VA powiedzmy firmy APC (Smart) można kupić za śmieszne pieniądze... a myśle że nie warto ryzykować. Już wymieniałem płytkę zasilającą w automatyce kotła za 600zł po bezpośrednim zastosowaniu generatora...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Wrz 2005 00:19   





Powrót do góry
   
Tuning Marek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 352
Miasto: kalisz

Post#10 16 Wrz 2005 00:24   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Nie dlatego , że odpuszczam ale pytający sam przemyśli co mu potrzebne/
i uniwersalne dla niego każde urządzenie niesprawne stanowi zagrożenie dla pieca czy UPS czy agregat a jeśli by agregaty tak szwankowały to by tez były zagrożeniem dla urządzeń przenośnych chociażby mają płynną regulację obrotów ... a nie słychać żeby ludzie narzekali a pomyślcie czy akumulatory bo takie trzeba by użyć czyli duże żeby faktycznie potrzymały podczas przerwy też nie są tanie a przynajmniej trwałe a przecież trzeba je co jakiś czas ładować a licznik kręci a agregat mamy na zawołanie i możemy go wziąść gdzie chcemy a wątpię żeby tachać UPSi do tego akumulatory dzięki ja nie pisze tak sobie bo sam ten temat przerabiałem bo mam 2- funkcyjny Termet
Powrót do góry
   
shy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 54

Post#11 07 Lis 2005 00:38   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam

Nie wiem czy temat jest ciagle aktualny, ale przyczyny nieprawidlowego dzialania pieca moga byc dwie:
- nieprawidlowe podlaczenie UPS-a - wazne jest by na pracy bateryjnej nieprzerywany byl obwod zera roboczego - nalezy skontrolowac w jaki sposob UPS odlacza w czasie pracy bateryjnej wyjscie od sieci zasilajacej i ewentualnie moze pomoc zamiana przewodu fazowego z zerowym w gniezdzie
- nieprawidlowy ksztalt generowanego napiecia wyjsciowego - niestety w wiekszosci przypadkow wymagane jest podlaczenie zasilacza z sinusem na wyjsciu - z tego co sie orientuje opisywany przez Ciebie UPS ma prostkat na wyjsciu.

Pzdr

Shy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2005 00:38   





Powrót do góry
   
nom
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 483
Miasto: Tarnobrzeg

Post#12 09 Lis 2005 17:38   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Z UPS do kotła może być róznie. Sam kiedyś miałem w pracy centralkę telefoniczną podpiętą do UPS'a i przez pół roku było wszystsko dobrze, aż kiedyś zabrakło prądu i UPS zaczął zasilać centralkę. Po pół godzinnej pracy "wyleciał" kondensator w zasilaczu centralki a z centralki dymiło się jak ze świecy dymnej. :-)
Tak jak ktoś wcześniej napisał, niektóre UPS nie mają idealnego kształtu sinusoidy, co nie jest problemem w zasilaczach komputerowych, w których i tak napięcie sieci jest najpierw wyprostowane. W centralce był zasilacz zrobiony na transformatorze, a więc po stronie wtórnej pewnie były resztki wyższych harmonicznych, które podgrzały kondensatorki i jeden nie wytrzymał. :-)
Po drugie jak ktoś wspomniał w niektórych kotłach ważne jest prawidłowe podłaczenie fazy i zera. W przypadku pracy awaryjnej UPS'a nie wiadomo jak zachowa się kocioł, bo w sumie to UPS odłącza zasilanie całkowicie i nie wiadomo gdzie jest faza a gdzie zero. :-)
Powrót do góry
   
shy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 54

Post#13 09 Lis 2005 20:30   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam

Nie kazdy UPS odlacza calkowicie wejscie. Niektore UPS-y maja rozlaczany tylko jeden biegun i takowe powiny poprawnie wspolpracowac poniewaz moga zapewnic ciaglosc obwodu PE - N.

Pzdr

SHY
Powrót do góry
   
Szałek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 12

Post#14 13 Lis 2005 12:07   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam. Jak chodzi o problem UPS-a do pieca to ja u siebie rozwiązałem ten problem, kupując zasilacz UPS firmy ETA w wersji C.O. Działa bez błednie i piec nie pokazuje żadnych błędów. Według mnie jest to obecnie najtańsze rozwiązanie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
wodnikEL
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 42
Miasto: Michałowice

Post#15 30 Gru 2005 15:09   

UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Sprawdź "0" pieca. Gdy zasilasz z UPSa piec nie ma połączenia z masą. Miałem ten sam problem przy zasilaniu z ups-a lub generatora. Gdy połączyłem zasilanie pieca "Neutral" z masą pieca opornością około 40kOhm problem ustał. Oporność dobrałem tak by nie wyrzucała różnicówka na tablicy przy normalnym zasilaniu. Ten zabieg jest potrzebny by płynął prąd z elektrody janizacyjnej rejestrującej obecność płomienia podczas pracy pieca. Brak prądu (około 0,000005A) zatrzymuje palnik.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
parslej
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 33

Post#16 15 Paź 2009 08:44   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam,

Właśnie doświadczam 2 dniowego braku prądu. No i wiadomo - piec nie działa
Wyczytałem tutaj ze UPS APC Smart 1400 będzie działał z piecem

Zakupiłem APC Smart 1500 ale po podłączeniu świeczka caly czas jest jakby zapalana, lampka podgrzewania się nie świeci i po chwili wyskakuje error na wyświetlaczu (chyba EF). Pompa pracuje

Czy ktoś mógłby mi pomoc? Zamarznę i będziecie mieli mnie na sumieniu ;)

Słyszałem ze w Junkers trzeba tylko wstawić mały opornik aby działał z UPSem - tylko gdzie/ jaki?

Pytanie nr 2: Ile taki UPS da rade pracować w trybie ciągłym ?

Aha moj piec to Junkers Cerastar ZWR 24-5
Powrót do góry
   
zavrat
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 21
Miasto: Wawa

Post#17 15 Paź 2009 11:37   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Hehe - ja dokładnie to samo - od wczoraj (14.X.2009) szczękam zębami z zimna (rejon energet. Wołomin). Posiadam Junkersa Eurostar ZWE 24-3 MF A i próbowałem do niego podłączyć UPS Musteka 650, ale pomopa dziwnie buczała, a na piecu powyskakiwały na piecu errory.
Powrót do góry
   
parslej
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 33

Post#18 15 Paź 2009 15:56   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Wiem ze znajomy walczył z tym z rok wydal kupe kasy na jakies UPSY, generatory, jakies cuda do poprawiania sinusoidy.
Az w koncu trafil na madrego instalatora ktory powiedzial ze trzeba zalutowac jakis rezystor i wszystko smiga mu na najtanszym UPSie....

Niestey nie moge sie skontaktowac ze znajomym zeby sie dowiedziec gdzie i co trzeba zrobic...

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

OK udalo mi sie skontaktowac ze znajomym i przez telefon powiedzial mi cos takiego:

Ma piec Eurostar i tam jest jakas taka zielona kostka
na kostce ma srubeczki i tam
1 wkręt oznaczony jako L - jest tam kabek brązowy
2 wkręt - nic tam nie ma
3 wkręt oznaczony jako N - jest tam kabek niebieski i TUTAJ podpinamy jedna nóżke opornika
Druga nóżkę opornika podpinamy do uziemnienia (sruba na obudowie do ktorej podpiety jest zolto-zielony kabel)

Opornik 5.4 MOhm

Przetestuje dzisiaj u siebie i jak zadziala da znac
Inni w klopocie (jak ja) rownież moga poeksperymentowac - a nuż sie uda!

Brzmi dziwnie zeby pierdółka za 50gr miala to naprawic ale u kolegi pomoglo!

EW Pytanie do elektronikow - co tez taka przeróbka moze dac ?



moze komus tez pomoze, ja bede testowal dzisia
Powrót do góry
   
parslej
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 33

Post#19 16 Paź 2009 08:56   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


POTWIERDZAM ze rozwiazanei dziala !!!!
Powrót do góry
   
robek-12
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 1
Miasto: halinów

Post#20 22 Lis 2009 00:07   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Posiadam piec Junkers Eurostar ZWE 24. Postanowiłem kupić do niego agregat (nie tylko do niego,ale jako zasilanie awaryjne na prawie cały dom). Wybrałem urzywany agregat inverterowy firmy Honda. Co się okazało? Piec tak długo "wali" iskrownikiem aż wyskoczy napis o błędzie. Na początku miałem nadzieje, że to brak uziemienia ale po podłączeniu problem pozostał. Czy może mi ktoś pomóc, czy ten rezystor dotyczy też agregatów?
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6939
Miasto: MOJE Miasto

Post#21 22 Lis 2009 14:04   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Kotły raczej nie chcą chodzić na agregacie :(
Powrót do góry
   
adam56
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Sty 2010
Posty: 3

Post#22 10 Sty 2010 19:41   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Mam piec gazowy JUNKERS ZSE 24-3 MFK i chcę go zasilić AGREGATEM TURYSTYCZNYM HONDA EU 10i czy ten zestaw będzie działał. Może ktoś już wypróbował ten zestaw, wolę zasięgnąć opini niż wydać 3300 zł na agregat. zapytałem serwisanta on nic mi nie doradził z braku informacji.

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Mam piec gazowy JUNKERS ZSE 24-3 MFK i chcę go zasilić AGREGATEM TURYSTYCZNYM HONDA EU 10i czy ten zestaw będzie działał. Może ktoś już wypróbował ten zestaw, wolę zasięgnąć opini niż wydać 3300 zł na agregat. zapytałem serwisanta on nic mi nie doradził z braku informacji.
Powrót do góry
   
traut
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 2

Post#23 22 Sty 2010 23:39   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Dziękuję za wsparcie i potwierdzam, że zwykła, tania (159zł) przetwornica samochodowa może uruchomić piec gazowy CO. A już myślałem, że dałem plamę...

Poleciłem takie rozwiązanie bratu, który ma domek na wsi, w nim gazowy piec CO firmy City podgrzewający również w drugim zbiorniku wodę do mycia. Szadź pozrywała przewody i nie mieli już prądu ponad tydzień.
Brat za moją radą kupił przetwornicę samochodową z wtyczką do gniazda zapalniczki
o mocy maksymalnej 300W. Idea była taka, żeby podciągnąć napięcie z samochodu
do domu, uruchomić diesla i nagrzać kaloryfery oraz wodę dla dzieci Niestety nie poszło - sterownik wykazał błąd i nie odpalił palnika.

Pogrzebałem po forach i tutaj trafiłem na informację o oporniku. Niestety brat nie jest elektronikiem a mogłem mu tylko służyć radą przez telefon.
Brat włączył wtyczkę od piecyka do przedłużacza poprowadzonego od przetwornicy i to
się nie sprawdziło,
Najpierw poradziłem mu, żeby równolegle do drugiego gniazda przedłużacza podłączył małą lampę stołową - licząc, że to ustabilizuje jakoś napięcie.
Niestety, to nie pomogło, Sprawdziła się natomiast druga metoda, która jak podejrzewam jest tożsama ze sztuczką z opornikiem, a nie wymaga żadnych kombinacji. Oto ona:
- pozostawić piec włączony normalnie do sieci
- wyłączyć bezpiecznik tego obwodu w domowej skrzynce bezpieczników
- podłączyć napięcie z przetwornicy do któregoś z gniazdek tego obwodu
I piec działa!
Trzeba oczywiście wcześniej sprawdzić, czy w tym obwodzie nie ma podłączonych
jakichś odbiorników, bo przetwornica nie wydoli (brat zapomniał najpierw o lodówce).
Być może trzeba też sprawdzić 0 i fazę podłączenia (i zamienić jak nie działa).

Nie zaglądałem do schematu piecyka, ale myślę że elektronika rzeczywiście sprawdza
przepływ prądu między neutral i masą piecyka. Po co, nie wiem.
W każdym razie oba obwody piecyka działają a Passat na biegu jałowym nie bierze chyba więcej niż 1l/h ropy.
Powrót do góry
   
William Bonawentura
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2005
Posty: 1459
Miasto: Imielin

Post#24 23 Sty 2010 16:01   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


traut napisał:
ale myślę że elektronika rzeczywiście sprawdza przepływ prądu między neutral i masą piecyka. Po co, nie wiem.


Elektroda jonizacyjna (wykrywanie płomienia) wymaga do poprawnej pracy uziemienia palnika.
Powrót do góry
   
kaczakat
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Gru 2009
Posty: 53
Miasto: Częstochowa

Post#25 25 Sty 2010 00:30   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam.
A ja miałem podobny problem z kotłem DeDietrich MCR24. Na tanim (nowym) ups easy touch nie pracował prawidłowo. Po wlaczeniu do zasilania rozruch zaczyna sie zawsze od 3 minutowego odpowietrzania instalacji - po włączeniu do UPS'a (zimny start) pompa pracowała, ale z takim charakterystycznym szumem dla kwadratowej sinusoidy. Po tym powinien przeprowadzic dalsze czynności rozruchowe, ale po charakterystycznym pstryk jakiegoś przekaznika kocioł zaczynał proces odpowietrzania od nowa, tak jakby na ulamek sekundy stracił zasilanie. Dużo lepiej, choć nie idealnie, zachowuje sie na zasilaniu z agregatu (z AVR). To przejscie z odpowietrzania do normalnej pracy udaje sie po kilku (3-5) podejsciach, a potem juz pracuje normalnie (agregat uziemiony). Wystarczylo nie dopuścić do całkowitego odłaczenia od zasilania, do czego przydał się ten UPS. Jak do tego doszedłem to przy zaniku napięcia wystarczyło szybko podłączyć agragat, bo na samym UPS albo nie odpala płomienia albo myśli, że go nie odpalił.
Jutro wybieram się po UPS'a APC SMART i jak nie ruszy od strzału to jeszcze przetestuje ten opornik miedzy N i uziemieniem. Na razie prąd w okolice Myszkowa wrócił, ale wolałbym mieć działającego UPS dla kotła, bo nie zawsze się jest w domu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sty 2010 00:30   





Powrót do góry
   
kaczakat
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Gru 2009
Posty: 53
Miasto: Częstochowa

Post#26 25 Sty 2010 22:18   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Witam.
Dzisiaj przytaszczyłem do chaty taki UPS APC 3000RMI. Nowe baterie, bla bla, super hiper i ... zima. Kocioł próbowałem wystartować z UPS'a, nie przechodzi przez proces odpowietrzania. Podałem mu prąd z sieci by przeszedł do stanby (program grzania wyłączony), wyłączyłem zasilanie i właczyłem grzanie - nie odpala płomienia. Właczyłem do sieci, odpalił płomień wyłączyłem mu faze (zero i uziemienie mu za każdym razem zostawialem, pstrykiem tylko wylączałem faze) - działa, nie zauważył przełączenia na UPS'a. Niby nieźle, bo przy zaniku nie zgaśnie, no ale tylko w zimę, bo na wiosne czasem się będzie załączał i wyłączał, choćby w lato gdy będzie tylko w trybie CWU.
Skorzystałem z Waszych rad i podłaczyłem ten rezystorek między 0 oraz uziemienie i STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ. Kocioł normalnie się uruchomił jak z sieci. Miałem co prawda tylko dwa 4,8k i podłaczyłem taki zestaw 9,6k na chwile (nie mam różnicówki, a jak ktoś ma to tak na oko co najmniej 50k będzie potrzebny) by tylko przetestować, ale się udało.
Że też żaden producent kotła na to nie wpadł, no a przynajmniej tych dwóch wymienionych w tym poście...
Także dzięki wielkie.
Powrót do góry
   
lastre
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 6
Miasto: Lwówek

Post#27 14 Mar 2010 23:11   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Dziękuję za wsparcie i potwierdzam, że zwykła, tania (159zł) przetwornica samochodowa może uruchomić piec gazowy CO. A już myślałem, że dałem plamę...

Poleciłem takie rozwiązanie bratu, który ma domek na wsi, w nim gazowy piec CO firmy City podgrzewający również w drugim zbiorniku wodę do mycia. Szadź pozrywała przewody i nie mieli już prądu ponad tydzień.
Brat za moją radą kupił przetwornicę samochodową z wtyczką do gniazda zapalniczki
o mocy maksymalnej 300W. Idea była taka, żeby podciągnąć napięcie z samochodu
do domu, uruchomić diesla i nagrzać kaloryfery oraz wodę dla dzieci Niestety nie poszło - sterownik wykazał błąd i nie odpalił palnika.

Pogrzebałem po forach i tutaj trafiłem na informację o oporniku. Niestety brat nie jest elektronikiem a mogłem mu tylko służyć radą przez telefon.
Brat włączył wtyczkę od piecyka do przedłużacza poprowadzonego od przetwornicy i to
się nie sprawdziło,
Najpierw poradziłem mu, żeby równolegle do drugiego gniazda przedłużacza podłączył małą lampę stołową - licząc, że to ustabilizuje jakoś napięcie.
Niestety, to nie pomogło, Sprawdziła się natomiast druga metoda, która jak podejrzewam jest tożsama ze sztuczką z opornikiem, a nie wymaga żadnych kombinacji. Oto ona:
- pozostawić piec włączony normalnie do sieci
- wyłączyć bezpiecznik tego obwodu w domowej skrzynce bezpieczników
- podłączyć napięcie z przetwornicy do któregoś z gniazdek tego obwodu
I piec działa!
Trzeba oczywiście wcześniej sprawdzić, czy w tym obwodzie nie ma podłączonych
jakichś odbiorników, bo przetwornica nie wydoli (brat zapomniał najpierw o lodówce).
Być może trzeba też sprawdzić 0 i fazę podłączenia (i zamienić jak nie działa).

Nie zaglądałem do schematu piecyka, ale myślę że elektronika rzeczywiście sprawdza
przepływ prądu między neutral i masą piecyka. Po co, nie wiem.
W każdym razie oba obwody piecyka działają a Passat na biegu jałowym nie bierze chyba więcej niż 1l/h ropy.



LASTRE

Wszyscy piszą o zasilaniu awaryjnym, ale nikt nie pisze o tym, aby wyłączyć część od strony zasilania. !!Należy zastosować odpowiedni wyłącznik, który powinien być zgłoszony i odebrany przez energetykę !!!! mowa o zasilaniu awaryjnym z agregatu. A to dlatego bo włączając napięcie w gniazdo puszczamy w sieć 230V, na trafo zmienia się na 3000V (jak wiadomo trafo działa w dwie strony tak samo, z dużego obniża, a z małego podwyższa) i w tym momencie gość który chciał nam usunąć awarię, w tym momencie jest porażony "śmiertelnie" prądem.
Powrót do góry
   
lobo6666
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 37
Miasto: gdańsk

Post#28 27 Gru 2010 17:55   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


Przekazuję kolegom odpowiedź na moje pytanie od działu technicznego Junkersa na moje pytanie o obsługę UPSów:

Witam serdecznie.


Przy sieci 2-fazowej aby zabezpieczyć odpowiedni prąd jonizacji, należy zamontować rezystor (Nr kat. 8 900 431 516) pomiędzy przewodem N a podłączeniem ochronnym.

Rezystor można kupić w Regionalnym Centrum Serwisowym (namiary na te firmy zamieszczam poniżej). Koszt ok. 1,5 zł brutto.

Do współpracy z naszymi kotłami polecamy agregaty marki EVER.

Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz Zając
Robert Bosch Sp. z o.o.
ul. Jutrzenki 105, 02-231 Warszawa, Polska
http://www.junkers.pl
KRS: 0000051814
XIII Wydział Gospodarczy KRS Sądu Rejonowego dla m.st Warszawy
NIP: 526-10-27-992
Kapitał Zakładowy: 157 566 400 PLN
Tel: +48 22 715 46 25
Fax: +48 22 715 46 98


UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK
Powrót do góry
   
rafal.szymczak
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 9
Miasto: Gdansk

Post#29 31 Gru 2010 12:03   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


witam,

moze ktos mi jest w stanie pomoc z piecem
zasilam go awaryjnie przy pomocy generatora pradu ...
miernik wskazuje 230 V i 50 Hz - czyli gra
jednak po sprawdzeniu kazdego z bolcow wtyczki, okazuje sie, ze mam na kazdym z nich 110V wzgledem ziemi ...
moj piec (podobnie jak wiele innych) potrzebuje 220V na jednym bolcow i ziemie na drugim
jak zrobic, by na wtyczce bylo 0 i 220V na bolcach ?
generator pradu uziemilem - nie pomoglo

z gory dzieki za pomoc
rafal
Powrót do góry
   
CAPONE664012324
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Sty 2012
Posty: 8
Miasto: białystok

Post#30 10 Gru 2012 18:17   

Re: UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK


- pozostawić piec włączony normalnie do sieci
- wyłączyć bezpiecznik tego obwodu w domowej skrzynce bezpieczników
- podłączyć napięcie z przetwornicy do któregoś z gniazdek tego obwodu
I piec działa!


dlatego że masz uziemienie w obwodzie
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> UPS do pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MFK
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jaki sterownik nadaje sie do pieca Junkers ZWE 24-4 MFK 23 (3)
Junkers ZWE 24-3 MFK - ciągłe włączanie/wyłączanie się pieca (7)
Brak grzanie pieca na wodę użytkową i dziwna praca pieca ZSE 24 4 junkers (4)
Junkers ZSE 24-3 MFK z zasob - Piec nie zawsze zapala ; kod EA (2)
Kocioł Junkers zse 24-mfk z zasobnikiem - uruchamia sie tylko na chwile (13)
Junkers ZSE 24-3 MFK + Euroster 2000 (8)
Junkers Eurostar ZSE 24-4 MFK awaria (1)
Zasilanie agregatem pieca gazowego JUNKERS ZSE 24-3 MF (7)
Awaria pieca Junkers ZWE/ZSE 24-4 MFA (MFK) 21/23 (5)
Junkers - Ogrzewanie a ustawienia pieca gazowego. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS