Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service ->jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E?? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Removed
Removed
Post#1 14 Sep 2005 19:28Positive voted    

jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


mam taki problem zainstalowałem skystar 2 i nie moge znależć zadnego sygnału. nie wiem czy wszystko dobrze zainstalowałem:( co zrobic by ustawic antene na hotbird 13??

Helpful post? + +8
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Radzious
Level 28
Location: Suchedniów
Joined: 27 Feb 2005
Posts: 997
Helped: 113
Radzious
Level 28
Post#2 14 Sep 2005 20:02    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


przydałaby ci sie tuner analogowy. A talerz ustaw na kanały z astry potem lekko w lewo(patrząc na antene) i bedziesz miał hotbirda. Konwenter pionowo ma być.

Helpful post? + 0
Back to top
osa116
Level 18
Joined: 22 Oct 2004
Posts: 253
Helped: 29
osa116
Level 18
Post#3 14 Sep 2005 21:41    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Jak nigdy tego nie robiłeś to najlepiej pożycz sobie od kogoś na parę minut tuner analogowy, bo inaczej namęczysz się strasznie.

Helpful post? + -2
Back to top
nadir11
Level 20
Joined: 07 Jul 2004
Posts: 318
Helped: 42
Post rating: 1
nadir11
Level 20
Post#4 14 Sep 2005 23:02    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


możesz też kupić miernik sygnału, np. Satfinder
pzdr,

Helpful post? + +3
Back to top
-MŁYNEK-
Level 24
Location: -=WLKP=-
Joined: 12 Feb 2005
Posts: 639
Helped: 50
Post rating: 1
-MŁYNEK-
Level 24
Post#5 14 Sep 2005 23:31    

jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Eh koledzy nie przesadzajcie, jak się chce to się da radę :P

Moje wskazówki, wybierz jakiś kanał FTA może być VIVA POLSKA, potem idź zobacz jak jakiś sąsiad ma ustawioną antenę cyferki albo inną,, będziesz miał mniejwięcej pogląd w którą stronę to ma patrzeć :) Potem pozostaje szukanie, znalezienie nie jest wcale takie trudne jeżeli masz choć trochę cierpliwości. Powiem Ci że ja mam ustawionego teraz HB - tak jakbyś o godzinie 12-13 kierował antenę na słońce :)

Helpful post? + 0
Back to top
gesty74
Level 11
Joined: 31 Aug 2005
Posts: 26
Helped: 3
Post rating: 1
gesty74
Level 11
Post#6 14 Sep 2005 23:50    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Spróbuj programu z tej strony.


http://www.smw.se/index.html




Pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pastupam
Level 11
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 13
Helped: 2
pastupam
Level 11
Post#7 17 Sep 2005 02:06    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam Serdecznie

Zobacz tez:
[KALKULATORY z Obrazkami i Opisami]
[Azymut, Elewacja i Skos (172 miejscowości pl + z ręki)]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/

[Kalkulator ZEZA]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/zez.html

[KALKULATORY SŁONECZNE]
[Kiedy Słońce wskazuje satelitę]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/czasaz.html

Pzdr.J.P.

Helpful post? + -1
Back to top
klimax
Level 11
Location: wołomin
Joined: 02 Apr 2005
Posts: 63
klimax
Level 11
Post#8 22 Sep 2005 22:03    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam
Najlepiej kupić miernik Satfinder i po sprawie. Jedna pomoc u znajomego przy montażu i jest za darmo narzędzie do ustawiania anten. masz dopieszczony sygnał na max-a.

klimax

Helpful post? + -1
Back to top
piotr_elblag
Level 13
Location: Elbląg
Joined: 10 Sep 2005
Posts: 115
Helped: 2
Post rating: 1
piotr_elblag
Level 13
Post#9 25 Sep 2005 17:38    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam Panowie... Pytanko! A czemu Wy tak chłopakowi życie utrudniacie?? Gdyby wiedział co to jest azymut,kąt elew. itp, nie zadawał by takiego Pytania: Jak ustawic antene na hb!! Przecież to dosłownie prostota, luzuje jedną śrubkę (jedna wystarczy) od uchwytu antenowego i przekręca antenę w prawo , stojąc za nią z tyłu, patrzy się w kółko (promiennik) konwertera, i przechyla od 6 - 8cm (w prawo jeśli wcześniej była na Astrze). Po temacie!! A tak propo, to nie wiem jak tam dalej w polsce jest, ale u mnie na północy, konwerter postawiony prosto!!! gubi sygnał!! U nas konwertery dajesz conajmniej 20-35C w lewo. Wtedy sygnał BDB!! Jak już nałapie wprawy, to przestawienie na oko zajmie mu chwilkę!! Ja wariowałem z antena analogową ponad 5lat, służyłem jako obrotnica , i to po całej orbicie!! Praktyka przydała sie, bo dziś spojrzę, i wiem czy stoi dobrze czy zle! A tak propo mierników??? Sat Finder... tandeta to!!! Na co dzień zajmuję się montażem C+ itp. Mam ten badziew, ja montuję ..., a On leży w szufladzie! Wskazania są mylne!! Pamiętajcie, że taki satfinder nie pokazuje siły sygnału z satelity lecz z transpondera!! Juz moje oko działa lepiej... Tak jak mówiłem! Poluzuj śrube anteny, stój za nią, patrz się w środek konwertera, przeręć antenę w prawo 6-8cm, i wtedy szukaj sygnału! Ewentualnie przy niskim poziomie, jeszcze sobie dosrój, lekko w prawo lub lewo, aż sygnał będzie OK!!

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tygryseczek202
Level 10
Location: Kąty Wrocławskie
Joined: 08 Jan 2007
Posts: 18
tygryseczek202
Level 10
Post#10 08 Jan 2007 13:22    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


mam pytanko. z hotbirda lapie tylko tvn dune i tv5 monde europa ale strasnie smierzy. jak zlapac polonie i inne programy?
na tunerze mam skale tylko od 10.000 do 11.449a polonia np jest poza ta przedzialka. co robic?

Helpful post? + -2
Back to top
olador
Level 21
Location: NM
Joined: 20 May 2005
Posts: 304
Helped: 53
Post rating: 15
olador
Level 21
Post#11 08 Jan 2007 13:33    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


POLONI na Hotbirdzie nie znajdziesz-nie ma jej tam od dawna.

Helpful post? + 0
Back to top
BIGmaestro
Level 2
Location: Toruń
Joined: 14 Apr 2007
Posts: 4
BIGmaestro
Level 2
Post#12 15 Apr 2007 18:53    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam.
Mam pytanko.
Mieszkam w bloku na drugim piętrze i chciałbym kupic sobie jakis zestaw satelitarny, no i gdybym celował na 13 E to mogę mieć problem bo prawdopodobnie będę celował w 10 piętrowy blok, który jest raczej nie do przejścia, a spółdzielnia to raczej mi nie pozwoli zamontować talerza na dachu i nie wiem czy by się to też podobało sąsiadom, że przy ich balkonach idzie kabel. Ludzie poradźcie mi coś, tylko nie piszcie mi rzeczy w stylu: przeprowadź się, zburz blok-przeszkodę itp.

Helpful post? + 0
Back to top
zbyszek_
Level 26
Location: starachowice
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 819
Helped: 55
Post rating: 2
zbyszek_
Level 26
Post#13 15 Apr 2007 23:45    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Podobny problem był poruszany kilka dni temu.Zobacz temat :Antena sat. za szybą.Tutaj kol. KONDENSATOR powołuje się na art. 684 K.C. i gogle - prawo antenowe.Tego nie sprawdzałem ale może warto.Sprawdz może ci cos pomoże.Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
morelexx
Level 9
Location: giulianova
Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
morelexx
Level 9
Post#14 31 Dec 2007 14:35    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


to ja mam zagadke dla was
jestem pelnym laikiem mieszkam we wloszech
dostalem wlasnie zestaw cyfry i musze to teraz sobie sam zamontowac
podlaczenie kabelkow raczej nie powinno mi zrobic problemu gorzej z instalacja talerza i ustawieniem go.
pomozecie??

Helpful post? + 0
Back to top
fredpostrach
Level 27
Location: xxxxxxxxxxxxx
Joined: 13 Aug 2004
Posts: 1184
Helped: 88
Post rating: 3
fredpostrach
Level 27
Post#15 05 Jan 2008 23:19    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


To juz prosciej sie nieda masz napisane co i jak otworz linki azymut dla włoch prawie ten co u nas elewacja tylko inna gdzie we włoszech ta zagadka jest ?

Helpful post? + 0
Back to top
morelexx
Level 9
Location: giulianova
Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
morelexx
Level 9
Post#16 06 Jan 2008 11:02    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


fredpostrach wrote:
To juz prosciej sie nieda masz napisane co i jak otworz linki azymut dla włoch prawie ten co u nas elewacja tylko inna gdzie we włoszech ta zagadka jest ?

jakie linki?

Helpful post? + 0
Back to top
piooo
Level 29
Location: Beskidy
Joined: 30 Nov 2003
Posts: 1036
Helped: 111
Post rating: 4
piooo
Level 29
Post#17 06 Jan 2008 11:15    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


@morelexx przecież dostałeś odpowiedź tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=908452&highlight= ,na ten sam temat , chyba pogubiłeś się gdzie co piszesz ? A chodzi o program SMWLink , też tam o tym pisze.pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
morelexx
Level 9
Location: giulianova
Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
morelexx
Level 9
Post#18 07 Jan 2008 20:52    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


nie pogubilem sie
celowo napisalem w kilku tematach chodzilo mi o szybka i celowa pomoc
dzieki za odzew zobaczymy co wymodze
pozdrowienia

Helpful post? + 0
Back to top
puk2k
Level 2
Joined: 20 Feb 2009
Posts: 4
puk2k
Level 2
Post#19 20 Feb 2009 18:25    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


tygryseczek202 wrote:
mam pytanko. z hotbirda lapie tylko tvn dune i tv5 monde europa ale strasnie smierzy. jak zlapac polonie i inne programy?
na tunerze mam skale tylko od 10.000 do 11.449a polonia np jest poza ta przedzialka. co robic?

Dokladnie mam ten sam problem tylko ze u mnei obraz jest idealny , co zrobic zeby miec wiecej kanalow thx

Helpful post? + 0
Back to top
KIEROWCA_VW
Level 34
Location: MIECHÓW
Joined: 19 Jan 2005
Posts: 2234
Helped: 258
Post rating: 50
KIEROWCA_VW
Level 34
Post#20 20 Feb 2009 19:06    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


puk2k wrote:

Dokladnie mam ten sam problem tylko ze u mnei obraz jest idealny , co zrobic zeby miec wiecej kanalow thx


Witam
Jeśli to tuner analogowy nie zrobisz nic, więcej kanałów po prostu nie ma.
Jeśli to cyfrowy tuner to powodów może być kilka:
-zła lista kanałów (nieaktualna)
-źle ustawiona antena
-uszkodzony konwerter

Helpful post? + 0
Back to top
tacim
Level 11
Location: Oleśnica
Joined: 11 Aug 2007
Posts: 65
Post rating: 1
tacim
Level 11
Post#21 24 Feb 2009 19:58    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Dzisiaj dostałem tuner sat z TNK i tak poskręcałem wsio ale na ekranie brak sygnału w TNK powiedzieli, że to wina zestawu. I tak się zastanawiam może to wina konwertera bo lat ma ponoć naście i może nie chce z cyfrowym pracowac albo antena jest ustawiona no majtki sąsiada zamiast satelitę.

Helpful post? + 0
Back to top
matzg
Level 35
Location: Zielona Góra (Siedlisko)
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2173
Helped: 302
Post rating: 38
matzg
Level 35
Post#22 24 Feb 2009 22:27    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam, wymień konwerter i ustaw poprawnie antenę.
Pozdr

Helpful post? + 0
Back to top
dr.elich
Level 11
Location: Gdańsk
Joined: 24 Jan 2009
Posts: 72
dr.elich
Level 11
Post#23 02 Jul 2009 14:04    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam ja mam problem podobny jak kilka osób powyżej - na hotbirdzie łąpie tylko tv5 monde europe. To w domu rodziców i nie wiem jak sytuacja się zmieniałą ale od jakiegoś zcasu zniknęły ponoć inne programy. Na astrze jest ich sporo. Model sprzętu to pace psr 800 - czy możliwe, że sprzęt jest niesprawny? Częstotliwości które można w nim ustawić to około 12500 do 13500 a wszystkie listy prgramów mają wartości poza tą skalą..ale kiedyś to nie przeszkadzało..proszę o szybką odp poniważ chcę rodzicom dziś kupić CP i nie wiem czy będzie działał i czy konwerter jest ok - ma już chyba z 10 lat

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matzg
Level 35
Location: Zielona Góra (Siedlisko)
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2173
Helped: 302
Post rating: 38
matzg
Level 35
Post#24 02 Jul 2009 14:19    

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam,Pace psr-800 to tuner analogowy... i na HB w przekazie analogowym pozostały tylko dwa programy.
Konwerter prawdopodobnie do wymiany.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??
Page 1 of 1

Similar topics to jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??

brak polaryzacji H lub V, HotBird 13E (3)
Kto pomoże w ustawieniu HotBird 13E w Warszawie (1)
Jak przymocowac antene satelitarna bez wiercenia ?? (20)
Jak ustawic antene?? (7)
miton sf-9502 - ustawienie anteny satelitarnej orange TV na HotBird 13E (3)
6010 - Jak ustawic antene??? (8)
jak ustawic antene c polsatu w norwegi (10)
Maas K-SWR 221P(jak ustawic antene do cb) (8)
Jak dokładnie ustawic antene na Astre we Włoszech (8)
Jak ustawic antene TV zeby uzyskac najlepszy obraz? (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.062 seconds