Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??
Author
Message
Removed






Post#1 14 Sep 2005 19:28   

jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


mam taki problem zainstalowałem skystar 2 i nie moge znależć zadnego sygnału. nie wiem czy wszystko dobrze zainstalowałem:( co zrobic by ustawic antene na hotbird 13??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sep 2005 19:28   





Back to top
   
Radzious
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 998
Location: Suchedniów

Post#2 14 Sep 2005 20:02   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


przydałaby ci sie tuner analogowy. A talerz ustaw na kanały z astry potem lekko w lewo(patrząc na antene) i bedziesz miał hotbirda. Konwenter pionowo ma być.

Helpful message? + -

Back to top
   
osa116
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 22 Oct 2004
Posts: 253

Post#3 14 Sep 2005 21:41   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Jak nigdy tego nie robiłeś to najlepiej pożycz sobie od kogoś na parę minut tuner analogowy, bo inaczej namęczysz się strasznie.

Helpful message? + -

Back to top
   
nadir11
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 319

Post#4 14 Sep 2005 23:02   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


możesz też kupić miernik sygnału, np. Satfinder
pzdr,

Helpful message? + -

Back to top
   
-MŁYNEK-
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 12 Feb 2005
Posts: 639
Location: -=WLKP=-

Post#5 14 Sep 2005 23:31   

jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Eh koledzy nie przesadzajcie, jak się chce to się da radę Razz

Moje wskazówki, wybierz jakiś kanał FTA może być VIVA POLSKA, potem idź zobacz jak jakiś sąsiad ma ustawioną antenę cyferki albo inną,, będziesz miał mniejwięcej pogląd w którą stronę to ma patrzeć Smile Potem pozostaje szukanie, znalezienie nie jest wcale takie trudne jeżeli masz choć trochę cierpliwości. Powiem Ci że ja mam ustawionego teraz HB - tak jakbyś o godzinie 12-13 kierował antenę na słońce Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
gesty74
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 26

Post#6 14 Sep 2005 23:50   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Spróbuj programu z tej strony.


http://www.smw.se/index.html




Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
pastupam
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 13

Post#7 17 Sep 2005 02:06   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam Serdecznie

Zobacz tez:
[KALKULATORY z Obrazkami i Opisami]
[Azymut, Elewacja i Skos (172 miejscowości pl + z ręki)]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/

[Kalkulator ZEZA]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/zez.html

[KALKULATORY SŁONECZNE]
[Kiedy Słońce wskazuje satelitę]:
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/czasaz.html

Pzdr.J.P.

Helpful message? + -

Back to top
   
klimax
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 02 Apr 2005
Posts: 63
Location: wołomin

Post#8 22 Sep 2005 22:03   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam
Najlepiej kupić miernik Satfinder i po sprawie. Jedna pomoc u znajomego przy montażu i jest za darmo narzędzie do ustawiania anten. masz dopieszczony sygnał na max-a.

klimax

Helpful message? + -

Back to top
   
piotr_elblag
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Sep 2005
Posts: 115
Location: Elbląg

Post#9 25 Sep 2005 17:38   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam Panowie... Pytanko! A czemu Wy tak chłopakowi życie utrudniacie?? Gdyby wiedział co to jest azymut,kąt elew. itp, nie zadawał by takiego Pytania: Jak ustawic antene na hb!! Przecież to dosłownie prostota, luzuje jedną śrubkę (jedna wystarczy) od uchwytu antenowego i przekręca antenę w prawo , stojąc za nią z tyłu, patrzy się w kółko (promiennik) konwertera, i przechyla od 6 - 8cm (w prawo jeśli wcześniej była na Astrze). Po temacie!! A tak propo, to nie wiem jak tam dalej w polsce jest, ale u mnie na północy, konwerter postawiony prosto!!! gubi sygnał!! U nas konwertery dajesz conajmniej 20-35C w lewo. Wtedy sygnał BDB!! Jak już nałapie wprawy, to przestawienie na oko zajmie mu chwilkę!! Ja wariowałem z antena analogową ponad 5lat, służyłem jako obrotnica , i to po całej orbicie!! Praktyka przydała sie, bo dziś spojrzę, i wiem czy stoi dobrze czy zle! A tak propo mierników??? Sat Finder... tandeta to!!! Na co dzień zajmuję się montażem C+ itp. Mam ten badziew, ja montuję ..., a On leży w szufladzie! Wskazania są mylne!! Pamiętajcie, że taki satfinder nie pokazuje siły sygnału z satelity lecz z transpondera!! Juz moje oko działa lepiej... Tak jak mówiłem! Poluzuj śrube anteny, stój za nią, patrz się w środek konwertera, przeręć antenę w prawo 6-8cm, i wtedy szukaj sygnału! Ewentualnie przy niskim poziomie, jeszcze sobie dosrój, lekko w prawo lub lewo, aż sygnał będzie OK!!

Helpful message? + -

Back to top
   
tygryseczek202
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 08 Jan 2007
Posts: 18
Location: Kąty Wrocławskie

Post#10 08 Jan 2007 13:22   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


mam pytanko. z hotbirda lapie tylko tvn dune i tv5 monde europa ale strasnie smierzy. jak zlapac polonie i inne programy?
na tunerze mam skale tylko od 10.000 do 11.449a polonia np jest poza ta przedzialka. co robic?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jan 2007 13:22   





Back to top
   
olador
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 20 May 2005
Posts: 279
Location: NM

Post#11 08 Jan 2007 13:33   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


POLONI na Hotbirdzie nie znajdziesz-nie ma jej tam od dawna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jan 2007 13:33   





Back to top
   
BIGmaestro
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 14 Apr 2007
Posts: 4
Location: Toruń

Post#12 15 Apr 2007 18:53   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam.
Mam pytanko.
Mieszkam w bloku na drugim piętrze i chciałbym kupic sobie jakis zestaw satelitarny, no i gdybym celował na 13 E to mogę mieć problem bo prawdopodobnie będę celował w 10 piętrowy blok, który jest raczej nie do przejścia, a spółdzielnia to raczej mi nie pozwoli zamontować talerza na dachu i nie wiem czy by się to też podobało sąsiadom, że przy ich balkonach idzie kabel. Ludzie poradźcie mi coś, tylko nie piszcie mi rzeczy w stylu: przeprowadź się, zburz blok-przeszkodę itp.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#13 15 Apr 2007 23:45   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Podobny problem był poruszany kilka dni temu.Zobacz temat :Antena sat. za szybą.Tutaj kol. KONDENSATOR powołuje się na art. 684 K.C. i gogle - prawo antenowe.Tego nie sprawdzałem ale może warto.Sprawdz może ci cos pomoże.Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
morelexx
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
Location: giulianova

Post#14 31 Dec 2007 14:35   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


to ja mam zagadke dla was
jestem pelnym laikiem mieszkam we wloszech
dostalem wlasnie zestaw cyfry i musze to teraz sobie sam zamontowac
podlaczenie kabelkow raczej nie powinno mi zrobic problemu gorzej z instalacja talerza i ustawieniem go.
pomozecie??

Helpful message? + -

Back to top
   
fredpostrach
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 13 Aug 2004
Posts: 1189
Location: xxxxxxxxxxxxx

Post#15 05 Jan 2008 23:19   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


To juz prosciej sie nieda masz napisane co i jak otworz linki azymut dla włoch prawie ten co u nas elewacja tylko inna gdzie we włoszech ta zagadka jest ?

Helpful message? + -

Back to top
   
morelexx
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
Location: giulianova

Post#16 06 Jan 2008 11:02   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


fredpostrach wrote:
To juz prosciej sie nieda masz napisane co i jak otworz linki azymut dla włoch prawie ten co u nas elewacja tylko inna gdzie we włoszech ta zagadka jest ?

jakie linki?

Helpful message? + -

Back to top
   
piooo
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 30 Nov 2003
Posts: 1036
Location: Beskidy

Post#17 06 Jan 2008 11:15   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


@morelexx przecież dostałeś odpowiedź tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=908452&highlight= ,na ten sam temat , chyba pogubiłeś się gdzie co piszesz ? A chodzi o program SMWLink , też tam o tym pisze.pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
morelexx
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 7
Location: giulianova

Post#18 07 Jan 2008 20:52   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


nie pogubilem sie
celowo napisalem w kilku tematach chodzilo mi o szybka i celowa pomoc
dzieki za odzew zobaczymy co wymodze
pozdrowienia

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jan 2008 20:52   





Back to top
   
puk2k
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 20 Feb 2009
Posts: 4

Post#19 20 Feb 2009 18:25   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


tygryseczek202 wrote:
mam pytanko. z hotbirda lapie tylko tvn dune i tv5 monde europa ale strasnie smierzy. jak zlapac polonie i inne programy?
na tunerze mam skale tylko od 10.000 do 11.449a polonia np jest poza ta przedzialka. co robic?

Dokladnie mam ten sam problem tylko ze u mnei obraz jest idealny , co zrobic zeby miec wiecej kanalow thx

Helpful message? + -

Back to top
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 2005
Location: MIECHÓW

Post#20 20 Feb 2009 19:06   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


puk2k wrote:

Dokladnie mam ten sam problem tylko ze u mnei obraz jest idealny , co zrobic zeby miec wiecej kanalow thx


Witam
Jeśli to tuner analogowy nie zrobisz nic, więcej kanałów po prostu nie ma.
Jeśli to cyfrowy tuner to powodów może być kilka:
-zła lista kanałów (nieaktualna)
-źle ustawiona antena
-uszkodzony konwerter

Helpful message? + -

Back to top
   
tacim
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 11 Aug 2007
Posts: 65
Location: Oleśnica

Post#21 24 Feb 2009 19:58   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Dzisiaj dostałem tuner sat z TNK i tak poskręcałem wsio ale na ekranie brak sygnału w TNK powiedzieli, że to wina zestawu. I tak się zastanawiam może to wina konwertera bo lat ma ponoć naście i może nie chce z cyfrowym pracowac albo antena jest ustawiona no majtki sąsiada zamiast satelitę.

Helpful message? + -

Back to top
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2207
Location: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#22 24 Feb 2009 22:27   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam, wymień konwerter i ustaw poprawnie antenę.
Pozdr

Helpful message? + -

Back to top
   
dr.elich
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 24 Jan 2009
Posts: 72
Location: Gdańsk

Post#23 02 Jul 2009 14:04   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam ja mam problem podobny jak kilka osób powyżej - na hotbirdzie łąpie tylko tv5 monde europe. To w domu rodziców i nie wiem jak sytuacja się zmieniałą ale od jakiegoś zcasu zniknęły ponoć inne programy. Na astrze jest ich sporo. Model sprzętu to pace psr 800 - czy możliwe, że sprzęt jest niesprawny? Częstotliwości które można w nim ustawić to około 12500 do 13500 a wszystkie listy prgramów mają wartości poza tą skalą..ale kiedyś to nie przeszkadzało..proszę o szybką odp poniważ chcę rodzicom dziś kupić CP i nie wiem czy będzie działał i czy konwerter jest ok - ma już chyba z 10 lat

Helpful message? + -

Back to top
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 2207
Location: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#24 02 Jul 2009 14:19   

Re: jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??


Witam,Pace psr-800 to tuner analogowy... i na HB w przekazie analogowym pozostały tylko dwa programy.
Konwerter prawdopodobnie do wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> jak ustawic antene satelitarna na hotbird 13E??
Page 1 of 1
Similar topics
brak polaryzacji H lub V, HotBird 13E (3)
Kto pomoże w ustawieniu HotBird 13E w Warszawie (1)
Jak przymocowac antene satelitarna bez wiercenia ?? (20)
Jak ustawic antene?? (7)
miton sf-9502 - ustawienie anteny satelitarnej orange TV na HotBird 13E (3)
6010 - Jak ustawic antene??? (8)
jak ustawic antene c polsatu w norwegi (10)
Maas K-SWR 221P(jak ustawic antene do cb) (8)
Jak dokładnie ustawic antene na Astre we Włoszech (8)
Jak ustawic antene TV zeby uzyskac najlepszy obraz? (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl topic RSS feed