Jacuś I Poziom 12

|
07 Oct 2005 13:18 Re: strojenie anteny??? ile można skracać bat anteny??? |
|
|
|
| czarny8 wrote: |
zrobiłem prowizorycznie druki bat o 12cm dłuższy i wtedy SWR na kanale 19d jest ok. czy da się to zestroić w jakiś inny sposób np. tnąc kabel, jeżeli tak to ile, bo nie wiem czy potem mi go wystarczy, czy raczej mam zwrócić antenę? Pozdr.
Moja antena to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65272545 |
Nie szalejcie z tym skracaniem przewodu, bo to nic nie da, a nawet jak da to napewno nie taki skutek jak by się chciało! W/g mnie to antena ma źle dopasowaną cewkę, albo bat anteny za krótki, można wtedy pokusić się o wymianę anteny lub przerobić bat, jeżeli antena jest na gwarancji to oddać ją i nie zaprzątać sobie głowy kłopotem, a jeśli inaczej się sprawa ma to wtedy można dokonać przeróbki! I to tyle...pozdrawiam!
|
|
medicb Poziom 21

|
10 Oct 2005 16:43 Re: strojenie anteny??? ile można skracać bat anteny??? |
|
|
|
| czarny8 wrote: |
Witam. Nie jestem fachowcem, więc zanim zwrócę się z reklamacją anteny do sprzedawcy proszę o poradę. Mam ALANA 42 (400 kanałów)i antenę na magnes przymocowaną na środku dachu volvo V40. Chcę od razu zaznaczyć, że antena jest bezfirmowa. Próbowałem ustawić SWR, ale nie udało mi się zejść poniżej 3 na kanale 19 podstawowej 40-stki, ale wraz ze wzrostem kanałów SWR malał. Ostatecznie doszedłem do tego, że na kanale 15G wskaźnik miernika prawie się nie ruszał, więc zgodnie z tym, co przeczytałem już o strojeniu anteny ze, gdy SWR maleje ze wzrostem kanałów to znaczy ze bat anteny jest za krótki zrobiłem prowizorycznie druki bat o 12cm dłuższy i wtedy SWR na kanale 19d jest ok. czy da się to zestroić w jakiś inny sposób np. tnąc kabel, jeżeli tak to ile, bo nie wiem czy potem mi go wystarczy, czy raczej mam zwrócić antenę? Pozdr.
Moja antena to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65272545 |
Obiecałem, że zrobię dokładne testy odnośnie twojej anteny. Mam już drugą taką samą antenę jak Twoja, która nie stroi. Powód u mnie prosty. Nie chodzi o kabel lecz o to, że bat anteny nie ma przejścia. W środku jes cienki miedziany drut który urywa się po pewnym czasie. Sprawdz miernikiem u siebie, może chodzi o to samo. Bat można rozlutować na spodzie i wymienić drucik. Pozdrawiam.
|
|