FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

poczatki przygody z CB radyjkiem

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> poczatki przygody z CB radyjkiem
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 15 Sep 2005 22:41   

witam

nosze sie z załozeniem radyjka cb w samochodzie mysle o jakims alanie bo to chyba najbardziej najpopularniejsze radyjka do tego jakas antenka magnesówka co koledzy by poradzili mi :D na allegro kolesie pisza ze nie trza zezwolen zadnych a nie trza przypadkiem opłacic za urzytkowanie tegos sprzetu do wydziału telekomunikacyjnego czy jakos tak to sie zwie bo gdzies takie cos słyszałem.

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Sep 2005 22:41   

Back to top

_Ho_in:)ka_
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 16 Sep 2005 00:28   

Re: poczatki przygody z CB radyjkiem

Z tego zo mi wiadomo, obecnie nie potrzeba żadnych zezwoleń oraz nie wnosi się żadnej opłaty do URTiP za pracę w paśmie CB. Wystarczy mieć radio z homologacją.
Co do radii CB nie będę się wypowiadał bo nie mam wystarczających doświadczeń z pracą na tym paśmie.
Back to top

SQ9MEM
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 16 Sep 2005 00:39helpful post - solution   

"mysle o jakims alanie bo to chyba najbardziej najpopularniejsze radyjka do tego jakas antenka magnesówka" - nie tylko Alan, ale i President. Co do anteny to jeśli auto jest Twoje, to tylko antena na przykręcanej stopce (=dziura w dachu) - na stopie magnesowej dużo gorzej działają.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Sep 2005 00:39helpful post - solution   

Back to top

mejson7
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 16 Sep 2005 20:07   

Autko jest moje ale na poczatek nie chce go dziurawic bo jeszcze gwarancje ma.

mam pytanko co do zestojenia u mnie nie ma nikogo kto sie by tym zajmował i w poblizu tez nie słyszałem czy jest powazny problem z tym zestrajaniem czy mozna to jakos samemu??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Sep 2005 20:07   

Back to top

Fantomen
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 16 Sep 2005 20:17   

Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci sie na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas.
Back to top

damiankop
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 16 Sep 2005 21:44   

Wiesz radze ci założyć jednak nie magnesówke bo na prostym przykładie wyjaśnie ci ile km wyciągnąłem z kolegą na magnesie a ile z tą samą antene jak zamontował na uchwycie.
- magnes 13 km
- uchwyt 27 (z tym że kolega wjechał w miasta i się szybko urwało)
Odległości w lini prostej oczywiście, a ja nie z mobila tylko ze stacjonarki żeby ktoś nie powiedział że ściemniam.
A co do radia to ja w samochodzie użytkuje Pesident Jonny II i antena AT-2001 Turbo z tym że też warto kupić sobie jakiś mikrofon ze wzmocnieniem bo org. ma jakąś śmieszną według mnie modulacje.
Damian
Back to top

mejson7
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 Post from the author of the topic 16 Sep 2005 22:24   

Fantomen wrote:
Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci się na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas.

rozgladałem sie na allegro z tego co zauwazyłem to jest miernik ze skala a jak sie ustawia antena cos sie robi czy radyjkiem czy jak zielony w tej dziedzinie jestem
Back to top

Fantomen
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 17 Sep 2005 00:05   

SWR w zaleznosci od anteny ustawia sie albo przy antenie (czesto w antenach mobilnych i stacjonarnych). Reguluje sie go dlugoscia jednego z "przęseł" (przepraszam za takie okreslenie ale nie wiem jak dokladnie to nazwac ;) ). Spotkalem rowniez SWR regulowane dlugoscia kabla w antenach jachtowych. W instrukcji anteny byly podane odpowiednie dlugosci kabla.
Back to top

Dulan
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 19 Sep 2005 01:47helpful post - solution   

mejson7 wrote:
Fantomen wrote:
Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci się na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas.

rozgladałem się na allegro z tego co zauwazyłem to jest miernik ze skala a jak się ustawia antena cos się robi czy radyjkiem czy jak zielony w tej dziedzinie jestem

SWR ustawiasz długością bata . Wysuwasz lub wsuwasz go w cewkę. Najczęściej możliwość wsunięcia jest niewielka, więc antenę poprostu się przycina.
Nigdy nie stroji się kablem -to jest prymitywne.
Kabel wraz z anteną musi być w rezonansie, bo inaczej moc z radia będzie "wypierdziana", a nie wypromieniowana.

Proponuję tematy:

http://www.elektroda.net/radio/urzadzeniastrojeniowe.html

http://radioamator.elektroda.net/poradycb.html
Back to top

Fantomen
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 22 Sep 2005 00:23   

"Nigdy nie stroji się kablem -to jest prymitywne.
Kabel wraz z anteną musi być w rezonansie, bo inaczej moc z radia będzie "wypierdziana", a nie wypromieniowana."

W takim razie kolego Dulan czym chcesz stroic antene np: "Sztorm 9dB" - jahchtówka - dla pojasnienia rurka ok 2 cm. zalana w gume ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Sep 2005 00:23   

Back to top

Dulan
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 22 Sep 2005 00:56   

Antenę jak i kabel stroji się osobno, a co do tej anteny o której piszesz, to nigdy nie miałem z nią styczności.
Ja piszę o antenie samochodowej i stacjonarnej.
Back to top

Fantomen
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 22 Sep 2005 23:07   

W takim razie przyznaje 100% racji!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> poczatki przygody z CB radyjkiem
Page 1 of 1
Similar topics
problem z radyjkiem Midland 77-114 (2)
Problem z radyjkiem sony c5000r :( (5)
problem z radyjkiem RENAULT 22DC277/62 CD (1)
problem z radyjkiem kenwood krc777r (2)
Problem z radyjkiem CAR 2003 (11)
Problem z radyjkiem MH-430 II P (2)
Problem z radyjkiem ONWA ... (13)
PROBLEM Z RADYJKIEM (5)
Problm z radyjkiem RoadCom HP-430 (12)
Problem z radyjkiem Rorda cd (portugal) (4)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed