| Author |
mejson7 Poziom 3

|
15 Sep 2005 22:41 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
witam
nosze sie z załozeniem radyjka cb w samochodzie mysle o jakims alanie bo to chyba najbardziej najpopularniejsze radyjka do tego jakas antenka magnesówka co koledzy by poradzili mi :D na allegro kolesie pisza ze nie trza zezwolen zadnych a nie trza przypadkiem opłacic za urzytkowanie tegos sprzetu do wydziału telekomunikacyjnego czy jakos tak to sie zwie bo gdzies takie cos słyszałem.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Sep 2005 22:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Ho_in:)ka_ Poziom 14

Joined: 07 Oct 2003 Posts: 171 Location: Krościenko W. - Wrocław
|
16 Sep 2005 00:28 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
Z tego zo mi wiadomo, obecnie nie potrzeba żadnych zezwoleń oraz nie wnosi się żadnej opłaty do URTiP za pracę w paśmie CB. Wystarczy mieć radio z homologacją.
Co do radii CB nie będę się wypowiadał bo nie mam wystarczających doświadczeń z pracą na tym paśmie.
|
|
| Back to top |
|
 |
SQ9MEM Poziom 21

|
16 Sep 2005 00:39 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
"mysle o jakims alanie bo to chyba najbardziej najpopularniejsze radyjka do tego jakas antenka magnesówka" - nie tylko Alan, ale i President. Co do anteny to jeśli auto jest Twoje, to tylko antena na przykręcanej stopce (=dziura w dachu) - na stopie magnesowej dużo gorzej działają.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2005 00:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mejson7 Poziom 3

|
16 Sep 2005 20:07 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
Autko jest moje ale na poczatek nie chce go dziurawic bo jeszcze gwarancje ma.
mam pytanko co do zestojenia u mnie nie ma nikogo kto sie by tym zajmował i w poblizu tez nie słyszałem czy jest powazny problem z tym zestrajaniem czy mozna to jakos samemu??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2005 20:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Fantomen Poziom 18

|
16 Sep 2005 20:17 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci sie na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas.
|
|
| Back to top |
|
 |
damiankop Poziom 19

|
16 Sep 2005 21:44 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
Wiesz radze ci założyć jednak nie magnesówke bo na prostym przykładie wyjaśnie ci ile km wyciągnąłem z kolegą na magnesie a ile z tą samą antene jak zamontował na uchwycie.
- magnes 13 km
- uchwyt 27 (z tym że kolega wjechał w miasta i się szybko urwało)
Odległości w lini prostej oczywiście, a ja nie z mobila tylko ze stacjonarki żeby ktoś nie powiedział że ściemniam.
A co do radia to ja w samochodzie użytkuje Pesident Jonny II i antena AT-2001 Turbo z tym że też warto kupić sobie jakiś mikrofon ze wzmocnieniem bo org. ma jakąś śmieszną według mnie modulacje.
Damian
|
|
| Back to top |
|
 |
mejson7 Poziom 3

|
16 Sep 2005 22:24 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
| Fantomen wrote: |
| Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci się na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas. |
rozgladałem sie na allegro z tego co zauwazyłem to jest miernik ze skala a jak sie ustawia antena cos sie robi czy radyjkiem czy jak zielony w tej dziedzinie jestem
|
|
| Back to top |
|
 |
Fantomen Poziom 18

|
17 Sep 2005 00:05 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
SWR w zaleznosci od anteny ustawia sie albo przy antenie (czesto w antenach mobilnych i stacjonarnych). Reguluje sie go dlugoscia jednego z "przęseł" (przepraszam za takie okreslenie ale nie wiem jak dokladnie to nazwac ;) ). Spotkalem rowniez SWR regulowane dlugoscia kabla w antenach jachtowych. W instrukcji anteny byly podane odpowiednie dlugosci kabla.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dulan Poziom 20

|
19 Sep 2005 01:47 Re: poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
| mejson7 wrote: |
| Fantomen wrote: |
| Mozna samemu ale do tego musisz miec reflektometr zeby ustawic SWR. Poszukaj na allegro, przyda Ci się na przyszlosc. SWR jest dobrze sprawdzic raz na jakis czas. |
rozgladałem się na allegro z tego co zauwazyłem to jest miernik ze skala a jak się ustawia antena cos się robi czy radyjkiem czy jak zielony w tej dziedzinie jestem |
SWR ustawiasz długością bata . Wysuwasz lub wsuwasz go w cewkę. Najczęściej możliwość wsunięcia jest niewielka, więc antenę poprostu się przycina.
Nigdy nie stroji się kablem -to jest prymitywne.
Kabel wraz z anteną musi być w rezonansie, bo inaczej moc z radia będzie "wypierdziana", a nie wypromieniowana.
Proponuję tematy:
http://www.elektroda.net/radio/urzadzeniastrojeniowe.html
http://radioamator.elektroda.net/poradycb.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Fantomen Poziom 18

|
22 Sep 2005 00:23 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
"Nigdy nie stroji się kablem -to jest prymitywne.
Kabel wraz z anteną musi być w rezonansie, bo inaczej moc z radia będzie "wypierdziana", a nie wypromieniowana."
W takim razie kolego Dulan czym chcesz stroic antene np: "Sztorm 9dB" - jahchtówka - dla pojasnienia rurka ok 2 cm. zalana w gume ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Sep 2005 00:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dulan Poziom 20

|
22 Sep 2005 00:56 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
Antenę jak i kabel stroji się osobno, a co do tej anteny o której piszesz, to nigdy nie miałem z nią styczności.
Ja piszę o antenie samochodowej i stacjonarnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fantomen Poziom 18

|
22 Sep 2005 23:07 poczatki przygody z CB radyjkiem |
|
|
|
W takim razie przyznaje 100% racji!