FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Urządzenia do badań podwodnych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Urządzenia do badań podwodnych
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#451 16 Nov 2011 21:51   

Re: Urządzenia do badań podwodnych

Witam wszystkich miłośników eksploracji podwodnych. Projektuję swój pojazd podwodny i pozwólcie, że dorzucę kamyczek do tej dyskusji. Proszę niech nikt się nie obrazi, bo nie mam takiego zamiaru. Wydaje mi się, że konstrukcje opisywane w tym temacie wykonywane są metodą prób i błędów przez dokładanie kolejnych elementów bez jednolitego planu i co gorsze bez obliczeń. Przykładowo harmonijki stosowane przy regulacji pływalności nad wodą będą działały, ale na 10[m], gdzie na każdy 1[cm2] ich powierzchni zostanie dociążony dodatkowo siłą 1[Kg] nie zdadzą egzaminu.
Przewija się ciągle temat uszczelnienia wału napędowego. Wszelkie uszczelki (ringi, simeringi, uszczelki smarowe) powodują konieczność znacznego zwiększania mocy silników. Jeśli do napędu wystarczy moc 30-40[W], to drugie tyle dokładamy na opory, a przy większych głębokościach jeszcze więcej. Załatwia ten problem silnik bezszczotkowy. Silnik z regulatorem (jednokierunkowym do którego dorobiłem przerzutnik 2 faz) na aukcji kupiłem za 15$. Dorobiłem prowizoryczną śrubę i (bez planowanego do pojazdu zaizolowania uzwojeń) sprawdziłem jak działa w wodzie. Przy 11[V] i 5[A] w rurze fi 50[mm] podniósł mi słup wody na 52[cm]! Przy chwili znudzenia „popełniłem” rysunek mojego napędu:

Wracając do pływalności. Mój projekt pokazuję na schemacie:

Wyeliminowałem wpływ zanieczyszczeń przy mąceniu wody. Układ jest zalany czystą wodą. Z obliczeń wynika, że uzyskam zakres 3,2[N], co stanowi ok. 3%wagi mojej konstrukcji. Pompka - od ekspresu ciśnieniowego, bo myślę o głębokości do 110[m]. Komunikacja przez RS485 i ATMEGI, video przez transformator i wystarczy mi 5-6 żył w przewodzie po 0,5[mm2] – przy 120 ciężar i cena do przyjęcia. I na koniec moja propozycja konstrukcji:

Back to top

BARTO30
Poziom 7
Poziom 7

Post#452 19 Apr 2012 01:27   

Re: Urządzenia do badań podwodnych

Witam wszystkich.
Prześledziłem cały ten wątek,od dłuższego czasu przymierzam się to takiego pojazdu.
Założyłem osobny wątek gdyż mam kilka sprecyzowanych pytań,odpowiedzi nie sprawią Wam trudności a dla mnie są kluczowe.
Proszę zajrzyjcie i doradzcie.
Dziękuję.
BARTO30

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2277019.html
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Urządzenia do badań podwodnych
Page 16 of 16 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 14, 15, 16
Jump to page:
Similar topics
Stanowisko do badań jednostki arytmetyczno logicznej (2)
stanowisko badań układu przemiany wstepnogrupowej T N (1)
Kamera do badań, obiektyw (5)
Jak stworzyć stanowisko do badań EMC (9)

Page generation time: 0.708 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed