rezus99 Poziom 7

|
16 Nov 2011 21:51 Re: Urządzenia do badań podwodnych |
|
|
|
Witam wszystkich miłośników eksploracji podwodnych. Projektuję swój pojazd podwodny i pozwólcie, że dorzucę kamyczek do tej dyskusji. Proszę niech nikt się nie obrazi, bo nie mam takiego zamiaru. Wydaje mi się, że konstrukcje opisywane w tym temacie wykonywane są metodą prób i błędów przez dokładanie kolejnych elementów bez jednolitego planu i co gorsze bez obliczeń. Przykładowo harmonijki stosowane przy regulacji pływalności nad wodą będą działały, ale na 10[m], gdzie na każdy 1[cm2] ich powierzchni zostanie dociążony dodatkowo siłą 1[Kg] nie zdadzą egzaminu.
Przewija się ciągle temat uszczelnienia wału napędowego. Wszelkie uszczelki (ringi, simeringi, uszczelki smarowe) powodują konieczność znacznego zwiększania mocy silników. Jeśli do napędu wystarczy moc 30-40[W], to drugie tyle dokładamy na opory, a przy większych głębokościach jeszcze więcej. Załatwia ten problem silnik bezszczotkowy. Silnik z regulatorem (jednokierunkowym do którego dorobiłem przerzutnik 2 faz) na aukcji kupiłem za 15$. Dorobiłem prowizoryczną śrubę i (bez planowanego do pojazdu zaizolowania uzwojeń) sprawdziłem jak działa w wodzie. Przy 11[V] i 5[A] w rurze fi 50[mm] podniósł mi słup wody na 52[cm]! Przy chwili znudzenia „popełniłem” rysunek mojego napędu:
Wracając do pływalności. Mój projekt pokazuję na schemacie:
Wyeliminowałem wpływ zanieczyszczeń przy mąceniu wody. Układ jest zalany czystą wodą. Z obliczeń wynika, że uzyskam zakres 3,2[N], co stanowi ok. 3%wagi mojej konstrukcji. Pompka - od ekspresu ciśnieniowego, bo myślę o głębokości do 110[m]. Komunikacja przez RS485 i ATMEGI, video przez transformator i wystarczy mi 5-6 żył w przewodzie po 0,5[mm2] – przy 120 ciężar i cena do przyjęcia. I na koniec moja propozycja konstrukcji:
|
|