| Author |
BlackyPL Poziom 9

|
04 Apr 2003 13:34 Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
Mam problem z płytą główną ECS K7S5A. Co jakiś czas resetuje mi sie bios. Myslalem, ze to normalne, jednak gdy zdarzało się to bradzo często nawet kilka razy w miesiącu zacząłem się zastanawiać co jest nie tak. Poszedłem do sklepu gdzie kupiłem komputer o poradę. Fachman powiedział mi że to na 100% wina baterii, że jej stan jest zbyt niski. Wyjąłem baterię i sprawdzilem miernikiem jakie jest napięcie na niej. Odczyt wskazywał 3,2 V. Moim zdaniem bateria była sprawna, ale znow wybrałem sie do tego sklepu. Facet powiedzial mi, ze moja bateria miala zla pojemność. Popatrzylem na niego i powiedzialem, ze spróbuje. Zaplacilem 5 zl, zaprogramowalem bios i czekalem az ten sie zresetuje. Po tygodniu myslalem, ze facet mial racje z ta bateria. Jednak po 11 dniach znow sie zresetowal, po tygodniu znowu, pozniej po dwoch, po tygodniu i tak dalej....
Pytalem sie w innym sklepie czy to moze byc zle zaprogramowanie/wgraniem biosu i czy oni takim czyms sie zajmuja. Odpowiedz byla taka, ze oni tylko takie rzeczy robia w padnietych biosach, a jezeli moja kosc jest sprawna (bios sie wlacza).
Co moze byc z ta płyta? Doradzcie mi! Prosze.
A poza tym jakie sa dobre plyty pod Athlona 1200 lub wiekszego na pamieci SDRAM??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Apr 2003 13:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ozman Poziom 18

|
04 Apr 2003 13:53 !!!! |
|
|
|
1.Sprawdz na płycie czy ci jakiś samotny kabelek nie zwiera do zwory CMOS clear, 2.są też odpowiednie wiruski które resetują bios nie wykryje go skaner antiwir .taki wirusik jest prosty do napisania to tylko ok.200 b
kodu.a pojemność baterii nie ma tu nic do rzeczy.3.bios moze byc ver beta i byc niestabilny Wgraj nowy najlepij Cheepobios bo ma duże możliwości overclockingu jak go nie znajdziesz to weżten ze strony ECS
|
|
| Back to top |
|
 |
filus Poziom 2

|
04 Apr 2003 17:57 |
|
|
|
u mnie jest ok:)
Tak u ciebie jest z pewnością ok, jednak chyba nie z regulaminem forum. Zanim coś napiszesz sugeruje zapoznać się z nim i to bardzo dokładnie, ponieważ następnym razem możesz otrzymać oficjalne upomnienie - podobne posty nie wnoszące nic do tematu zostały usunięte z Twojego krótkego dorobku na forum.
LEM
|
|
| Back to top |
|
 |
olcha0098 Poziom 22

|
04 Apr 2003 18:50 |
|
|
|
Ten sam temat o tej samej płycie jest już na forum więc poszukaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Apr 2003 18:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jdanielski Poziom 7

|
08 Sep 2003 23:39 Re: Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
Mam ten sam problem co Ty. Bios resetuje mi się czasami i szczerze mówiąc walczyłem z tym trochę ale bez efektów. Wymieniałem baterię, zasilacz i bios i nic to nie zmieniło. Może te płyty już tak mają. :?
|
|
| Back to top |
|
 |
kajtekph Poziom 16

|
09 Sep 2003 21:13 Re: Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
ECS K7S5A najgorsze padło jakie może tylko być. Jestem serwisantem i jeśli chodzi o te płyty to się już ich kilkadziesiąt naoglądałem. Nie pomaga flashowanie biosu. Nie pomaga nic. Dobra rada sprzedaj tą płyte jak najszybciej.
Jeśli chcesz płyte dobrą i nie drogą to polecam ASRock K7VT2. Najmniej problematyczna płyta. Obługuje SDRAM jak i DDR. POLECAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
suloco Poziom 2

|
10 Sep 2003 00:00 Re: Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
mam tą samą płyte od ok 5 miesięcy ale nigdy nie miałem z nią problemu , być może dlatego iż korzystam z sdram-u a nie ddr , albo ty masz pamięci ddr+sdram jednocześnie ? :not:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2003 00:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
razul Poziom 7

|
10 Sep 2003 02:03 Re: Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
A da rade wlozyc na ra sdr i ddr ? chyba nie mozna (znaczy : mozna ale nei wolno :) . skoro juzjestesmy przy k7s5a - na ile poprawnie spolpracuje ona z athlonami xp ? spotalem sie z athlonem 1800 Palomino na tejze plycie i wykrywa sie ok, chodzi super (jak na ta plyte :) ale po wylaczeniu...nie mozna wlaczyc ponownie ?? czarny ekran. trzeba a) clear cmos (?) b) odczekaj jakis czas ok 1 godz ? co to za cuda ??
|
|
| Back to top |
|
 |
marcus6 Poziom 16

|
10 Sep 2003 08:15 Re: Problem z pł.gł. ECS K7S5A |
|
|
|
Widocznie coś jest z tymi płytami i wątpię aby można tą usterkę było usunąć ot tak sobie ( może jakiś samorodny talent ) miałem coś podobnego ok tydzień temu została wymieniona na nową ( serwis zrobił to sam - podobno tego się nie naprawia tylko wymienia ) musisz poprubować - ja miałem gwarancję ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysi0 Poziom 23

|
10 Sep 2003 08:18 |
|
|
|
Temat tej płyty był już niejednokrotnie poruszany na forum i dość obszernie. Prosze o używanie przycisku SZUKAJ na górze strony.
|
|
| Back to top |
|
 |