Okazało się, że poprzedni odcinek 182 to na nowo zmontowany odcinek 047... :) więc dostał numer: 047b... Nowy 182 już jest na chomiku - to pierwsza część odcinka o wodzie.
Ps. Proszę nie podawać tutaj bezpośrednich linków do odcinków, zabiera to dużo miejsca i jak się okazuje również kłuje w oczy... ;) Zainteresowani wiedzą gdzie można szukać nowości.
Muszę dodać kilka słów na temat tych odcinków (Taśma i Ruch lokalny).
Ciekawa sprawa z tymi odcinkami.
Najprawdopodobniej wygląda to następująco:
Najpierw nakręcono (w roku 1983) odcinek p.t. "Taśma" a następnie 5 -6 lat później, w roku 1988 (lub na początku 1989) odcinek z identycznym scenariuszem i felietonami jak odc. 262 - (czyli 047) Taśma.
Dlatego też dostał on numer 047b, ale jednak to jest inny odcinek niż 047.
Na forum programu SONDA rozpoczęła się właśnie akcja składania podpisów pod petycją do TVP o upublicznienie tego programu.
Podpisy będzie można również składać podczas festiwali nauki odbywających się w wielu miastach kraju.
Link do petycji
mam pytanie ile jest teraz dostepnych odcinkow Sondy?
jesli jest tu na forum osoba posadajaca w swoim archiwum wszystkie dostepne odcinki to ... czy byalaby chetna zgrac je na plyty DVD i przeslac je mnie? JA oplacam koszt przesylki, plyt DVD i energii elektrycznej zuzytej na nagranie plyt.
Nie namawiam do piractwa ale do podzielenia sie tym wspanialym programem.
Witam znam ten program i tych panów. Pamiętam jak dziś jak czekałem na ten program mając kilka lat przed starym jeszcze lampowym telewizorem. Pewnie stąd się wzięło moje zainteresowanie techniką i elektroniką. Znalazłem dosyć sporo linków do ze ssania filmów na rapidzie. widzę że nawet około 70 odcinków, tu macie link http://peb.pl/filmy-dokumentalne/177364-rapidshare-sonda-program-1977-tvrip.html
Ja się na tym programie wychowałem..... Niestety, w tej chwili nikt nie jest zainteresowany produkcją takiego programu, lepiej wyprodukować telenowelę.
Co jakiś czas ktoś zbiera podpisy po petycjami, ktoś pisze listy.... Telewizja Publiczna konsekwentnie ignoruje tak prośby jak i listy. Programy naukowe nie wpisują się niestety w szeroko omawianą i promowaną "misyjność". Przykre ale prawdziwe.
to moze napiszę inaczej bo widzę że kolega nie rozumie
190 odcinków z czego faktycznie jest moze 160 /bo ok 30 to są duble z dodatkiem HQ/ Pisałem że od +/- 1/2 roku nie "ukazał" sie zaden NOWY upload - ale nie mialem tu na mysli tego ze ktos cos zakodował ponownie, wlepił temu czemus nowy numer z przedrostkiem HQ i funkcjonuje to jako nowy odcinek bo nie jest to nowy odcinek /nowy czyli taki którego nie ma w dotyczasowej kolekcji/
Ja się na tym programie wychowałem..... Niestety, w tej chwili nikt nie jest zainteresowany produkcją takiego programu, lepiej wyprodukować telenowelę.
Co jakiś czas ktoś zbiera podpisy po petycjami, ktoś pisze listy.... Telewizja Publiczna konsekwentnie ignoruje tak prośby jak i listy. Programy naukowe nie wpisują się niestety w szeroko omawianą i promowaną "misyjność". Przykre ale prawdziwe.
Podpisuję się obydwiema rękami. Panowie Kamiński i Kurek zrobili więcej w temacie "misyjności" TVP niż cały sztab obecnych decydentów którym wygodniej jest żądać płacenia abonamentu za żałosne telenowele niż wykazać się odrobiną ambicji. Za programy zrealizowane przez takich ludzi jak autorzy SONDY płaciłbym bez mrugnięcia okiem. W tamych czasach byli prawdziwymi misjonarzami popularyzacji nauki.
Mobor, z całym szacunkiem ale coś Ci się na oczy rzuciło. Odcinki HQ to faktycznie nowa digitalizacja, ale jeśli odcinek już był wcześniej, to nowy ma numerek tego starego odcinka! Wszystkich odcinków jest na razie 191 i żaden się nie powtarza! Dowodem jest właśnie numeracja. Wszystkich wyemitowanych odcinków jest 560 z czego w archiwum zachowało się ok 200. Sam je wydostań z TVP jak jesteś taki chojrak... Myślisz że nikt tam nic nie ma do roboty poza szukaniem odcinków Sondy? Po rękach powinniśmy całować tych którzy się na to zdecydowali, ale nie wymagajmy cudów. Wiesz ile tam jest nieopisanych taśm? Poza tym HQ coś znaczy, jak nie wiesz co to sprawdź sobie rozdzielczość starego odcinka i takiego z HQ w nazwie...
Jeżeli dalej twierdzisz, że odcinków jest 160 a nie 191 to tu masz spis:
Smutne, że w prawie 40 milionowym Kraju, nikt nie potrafi zrobić porządnego programu naukowego a jak już (np. Galileo) to praktycznie wszelkie sprawy dzieją się za granicą (np. w Niemczech) jakby u nas już zupełnie nic nie było do pokazywania, nic się nie działo ... :(
Chyba 90% z nas uważa że program był świetny-albo był świetny bo nie miał konkurencji. Do dziś leci w TV Laboratorium Z Wiktorem - ale cóż z tego jak w takich godzinach że ani dzieci ani dorośli nie obejrzą - z tym należało by coś zrobić - za co płacimy ten abonament.
Ale teraz jak patrze w te lata wstecz, to zastanawiam się jak im udało się w komunie- pokazywać technologię ? to jest fenomen na skalę światową.
Ten program bije na głowę produkcje pseudonaukowe z Discovery gdzie w zasadzie ograniczają się do rozwalenia czegoś. Wszystko było wyjaśnione i pokazane. Również zaprezentowane były różne punkty widzenia które reprezentowali obaj prowadzący.
Takich programów w zasadzie już nie ma. A szkoda. Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński świetnie prowadzili ten program. Fantastyczny był ich sposób dyskusji na temat zastosowywanych rozwiązań i jej poziom (kulturalny). Zawsze czekałem niecierpliwie na emisję SONDY.
Z całą pewnością SONDA jest fenomenem na skalę światową.
Byłem kilkuletnim dzieckiem i te programy samoistnie mnie zainteresowały do tego stopnia, że nie przegapiłem żadnego z nich - czwartkowy wieczór z TV był tylko "mój".
Moi rodzice nie podzielali mojego zainteresowania ale w zdumieniu (i niepokoju) przyzwalali mi na oglądanie SONDY.
Zdarzało się, że niektórych omawianych tam zagadnień nie rozumiałem i po programie sprawdzałem w encyklopedii co znaczą słowa ale dziś wiem, że dzięki ich programom nabyłem swobody w sięganiu po wiedzę i wyjaśnianiu skomplikowanych zagadnień prostym językiem.
Naprawdę zdziwiłbym się (i ucieszył), gdyby mój syn zainteresował się tak załadowanym wiedzą programem popularno-naukowym w wieku 5 lat. Niestety takich programów już nie ma i o zgrozo najprawdopodobniej nie będzie.
Andrzej i Zdzisław mieli charyzmatyczne osobowości, przepięknie reprezentowali dwa, różne punkty widzenia a ich polemiki (oraz sarkastyczne rzucanie w siebie tytułami naukowymi) były majstersztykiem, nie spotkałem jeszcze takich ludzi jak oni.
Jak to wpłynęło na mnie? Mam zdrowe, dożywotnie zainteresowanie fizyką, chemią, elektroniką, informatyką i z tego na dodatek żyję. Od dzieciństwa nie ma urządzenia, którego zasady działania bym nie znał lub nie był zdeterminowany poznaniem.
Jak to działa teraz? - Często odgrywam "ich" role przedstawiając moim małym dzieciom naukę w sposób przystępny, na każdym kroku, pokazując im, że to, co się kryje za niewiedzą jest proste do wyjaśnienia i nie należy bać się myślenia, drążenia tematu i zadawania trywialnych pytań. Przekonuje ich, że potrzeba bycia jednocześnie entuzjastą i sceptykiem jest idealnym stanem równowagi.
Często moja żona przyłapuje mnie gdy odpowiadam na coraz głębiej zadawane przez dzieci pytania (często z łatwoscią dochodząc do poziomu molekuł rysując je ich kredkami) ale wiem, że to może zaowocować w przyszłości a już teraz nabyta wiedza dodaje im pewności siebie w dalszej nauce.
Gdy zastanowię się głębiej, mogę powiedzieć, że Andrzej i Zdzisław wychowywali przez kilkadziesiąt minut tygodniowo i wykonali robotę w tym zakresie wyśmienicie.