FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#31 21 Sep 2005 14:19   

Bardzo chetnie, tylko potrzeba mi odpowiednio duzego ftp...
Back to top

Roger00
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 21 Sep 2005 17:54   

Lelo> czy masz to dostępne w sieci p2p? Muł, Kaazaa itp.
Back to top

leloo
Poziom 11
Poziom 11

Post#33 21 Sep 2005 18:39   

Raczej niebardzo :(... Nie zasmiecajmy watku, jezeli ktos postawi u siebie ftp to prosze o kontakt
Back to top

coolombo
Poziom 21
Poziom 21

Post#34 21 Sep 2005 20:50   

Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA

Znalazłem trochę odc. na emulu, tylko nie wiem czy można zamieścić linki?
Jak ktoś zainteresowany to pisać do mnie na PW ;)
Back to top

leloo
Poziom 11
Poziom 11

Post#35 22 Sep 2005 19:37   

http://www.tk.pl/sonda/ mam nadzieje ze mozna linka wsadzic, zgodnego oczywiscie z tematem :)
Back to top

Preskaler
Poziom 23
Poziom 23

Post#36 24 Sep 2005 10:12   

Witam Wszystkich Serdeczmie!
I dziękuję za tak wspaniały temat! Niniejszym chciałbym oddać hołd tym WIELKIM ludziom, którzy stworzyli program na miarę światową.
W chwili ich śmierci a wcześniej w czasie trwania programu "Sonda" byłem już dorosłym mężczyzną o ukształtowanych zainteresowaniach technicznych lecz ten program był poprostu MAGICZNY! trafiał w stu procentach w moje (i widzę, że nie tylko) zainteresowania a sposób ich przedstawiania problemów technicznych (nieporadnie) próbują naśladować inni (nawet na "Discovery"). Kamiński i Kurek pozostaną jednak niedoścignioni!
Cześć Ich Pamięci!
Back to top

doxent
Poziom 18
Poziom 18

Post#37 25 Sep 2005 16:07   

Mozeby tak napisac do jakichs gazet co to wydaja plyty jako dodatek zeby w ramach zwiekszenia swojej sprzedazy zechcialy umiescic po kilka odcinkow Sondy na plycie DVD. Wtedy i ja kupilbym taka gazetke.
Moze jakas redakcja zechcialaby sie zajac tym ? Znacie jakies tytuly szczegolnie techniczne poza Mlodym Technikiem ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Sep 2005 16:07   

Back to top

zdanek15
Poziom 15
Poziom 15

Post#38 25 Sep 2005 21:11   

doxent napisał:
Mozeby tak napisac do jakichs gazet co to wydaja plyty jako dodatek zeby w ramach zwiekszenia swojej sprzedazy zechcialy umiescic po kilka odcinkow Sondy na plycie DVD. Wtedy i ja kupilbym taka gazetke.
Moze jakas redakcja zechcialaby sie zajac tym ? Znacie jakies tytuly szczegolnie techniczne poza Mlodym Technikiem ?

Jak dla mnie super pomysł mam pare płyt divix z sondą ale to nie to jest przeciez archiwum tvp i jakby to wydac to rewelacja !!!!!!!!!!!! popieram:!:
Back to top

Alan
Poziom 21
Poziom 21

Post#39 26 Sep 2005 12:48   

Rok 1989 miał być ostatnim rokiem "Sondy". Planowali uruchomienie nowego programu. Jego tematem miały być... reformy gospodarcze. 29 września 1989 r. samochód, którym jechali, wyprzedzał ciężarówkę z trudem wspinającą się pod górę. Nagle wpadł w poślizg na kałuży oleju, który wyciekł z ciężarówki - zdezelowanego stara.

Witam.

Caly czas zastanawiam sie nad przyczynami smierci tych Wspanialych Ludzi.

Wiadomo , ze beton ( odlam PZPR, ZDRP, SLD) nie cierpiali ludzi swiatlych , wyksztalconych , chcacych cos zrobic - zmienic ( chociazby np. ks. Popieluszko), poniewaz zagrazalo to ich pozycji ,:arrow: notabene tak jest do tej pory.

A fakt ,ze planowali wprowadzic nowa ramowke pt. "reformy gospodarcze",

potwierdza moje domysly.

Czesc ich pamieci.

Pozdrawiam Alan.
Back to top

End
Poziom 22
Poziom 22

Post#40 26 Sep 2005 14:09   

Witam, mam 8 cz.
-Cyborg
-Jak w uchu
-Przemiany
-Ultrawizje
-Plaster rzeczywistości
-Ruchome obrazki
-Fabryka absolutu (lód)
-Symulacje

Wszystko z eMule :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Sep 2005 14:09   

Back to top

namelessclub
Poziom 8
Poziom 8

Post#41 26 Sep 2005 15:18   

Wartościowy program (na dwójce leciał "Kwant" ale to nie to samo)
Jeśli ktoś miałby "Sondę" o zapisie cyfrowym (CD) chętnie bym zgrał.
Pozdr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Sep 2005 15:18   

Back to top

doxent
Poziom 18
Poziom 18

Post#42 28 Sep 2005 10:48   

Telewizja Polska zachowuje sie jak ten przyslowiowy pies ogrodnika. Sami nie skorzystaja i innym tez nie dadza. Swoja droga powinna wyjsc jakas ustawa zwalniajaca materialy telewizyjne sprzed 1989 roku spod ochrony praw autorskich. Wtedy Telewizja byla panstwowa wiec oplacana z naszych podatkow i abonamentu. Materialy te powinny byc wlasnoscia ogolna spoleczenstwa i jako takie traktowane a tak kurza sie w otchlaniach magazynow archiwalnych TVP SA.
Back to top

Elsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#43 05 Oct 2005 13:13   

Polecam stronkę: http://tvsonda.republika.pl/
Back to top

airnox
Poziom 20
Poziom 20

Post#44 06 Oct 2005 18:30   

A ja wpadłem na pewien pomysł. Może ktoś kto ma odcinki "sondy" na kompie udostępnił by je na IRCu :?: Myślę, że jest to najlepsze rozwiąznie, bowiem IRC nie jest blokowany w sieciach tak jak ,np. emule.
Back to top

SaraniS
Poziom 19
Poziom 19

Post#45 07 Oct 2005 01:53   

Dzis zajrzalem do dzialu Ogolnie i dopiero zobaczylem ten temat.
Sonda... Ogladalem obowiazkowo, w kazdy czwartek, odkad "odkrylem", ze taki program jest emitowany. Nie wiem, ile lat ze 3 na pewno, moze 4? (wczesniej nie mielismy OTV w domu - takie czasy ;) )
Czesto wracam pamiecia do tych programow, one chyba rozbudzily moj "glod wiedzy" odnosnie techniki, byly tez genialnie zrealizowane (ta koncepcja - dwoch dyskutantow, czasami wrecz klocacych sie - ale kulturalnie!).
Czy TVP mialaby reemitowac SONDE? Pamietam, ze kiedys, niedlugo po smierci prowadzacych, padlo pytanie o kontynuacje SONDY - z nowymi prowadzacymi, nowymi tematami - stwierdzilem wtedy, ze nawet gdyby doszlo do tego, jednak nie byloby to juz to samo...
Osobiscie chetnie bym obejrzal jeszcze raz te odcinki, mimo uplywu lat - jakos tak sie sklada, ze technika i elektronika lat '80-tych jast mi blizsza niz dzisiejsza nawet.
Back to top

gregorio27
Poziom 22
Poziom 22

Post#46 07 Oct 2005 02:33   

Również popieram pomysł reemisji programu w ramówce TVP lub wydania go z jakimś czasopismem. Aby przekonać oponentów - Czyż nie ciekawie by było po latach zobaczyć w jakim kierunku poszła współczesna technika?? Jak rozwinęły się przezentowane uwcześnie nowinki techniczne?? Pamiętam odcinek kiedy prezentowana była płyta optyczna z zapisem wideo pierwowzór VCD, DVD:) o rozmiarze płyty gramofonowej, albo pianka poliuretanowa którą otrzymywali mieszając składniki. Człowiek wtedy myślał - kiedy można i czy w ogóle takie coś będzie można kiedykolwiek kupić:) I jakaż była potem satysfakcja jak miałem w domu pierwszy kompakt, jak żywe wtedy stały się wspomnienia tego programu. I o dziwo pianka weszła do powszechnego użytku u nas w kraju dużo, dużo później niz się można było spodziewać:) Ponad 10 lat po pierwszym kompakcie:) A inne prezentowane uwczesne szczyty techniki ?? Ciekawi mnie jaki był ich dalszy rozwój i dlatego właśnie jestem zainteresowany powtórkami i dołanczam się do apelu do polskiej TV
Back to top

coolombo
Poziom 21
Poziom 21

Post#47 09 Oct 2005 02:13   

Dzisiaj oglądałem 2 odc. Sondy "Oko Demona" i "Fabryka Absolutu" i musze powiedzieć że ten program jest fenomenalny :D Na Emulu jest trochę odcinkow wiec panowie kto moze niech sciaga im nas więcej będzie tym lepiej ;)
Back to top

Orochimaru
Poziom 20
Poziom 20

Post#48 09 Oct 2005 09:26   

Pamiętam jak cały wtorek na TVP1 był poświęcony nauce. Dużo programów popularnonaukowych, fizyka, matematyka.
Dodatkowo czwartek z sondą i kwantem. To były czasy. Przez to, że tyle się tego naoglądałem, dziś interesuję się techniką, a nie jestem np: piekarzem (z całym szacunkiem dla piekarzy).
Niestety dzięki naszym "wspaniałym" politykom ostał się tylko Niedzicki z Laboratorium.
Po założeniu kablówki, gdy zacząłem oglądać Discovery (super maszyny, mosty, budynki) przypomniały mi się stare czasy.

Dziś ludzie wolą oglądać bar niż poduczać szare komórki, dlatego jestem ZA reemisją sondy. Nawet jeśli jest to stary program, dzięki niemu moglibyśmy zobaczyć jak się rozwinęła nauka przez te kilkadziesiąt lat, jakie były wtedy poglądy i nadzieje związane z nauką i techniką.
Back to top

coolombo
Poziom 21
Poziom 21

Post#49 09 Oct 2005 12:51   

Program może i jest stary, ale tyle ciekawych żeczy co oni tam pokazywali, to do tej pory nigdzie nie ma. Tylko ta gównia papka medialna w tv, złe wiadomosci to dobre wiadomosci, telenowele i masa gównianych reklam. Telewizji nie oglądam bo poprostu nie ma czego ogladac :-( nie daj boże żeby się ludzie czegoś ciekawego dowiedzieli. Mówie o rodzimych stacjach telewizyjnych, bo do discovery dostępu nie mam.
Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#50 05 Nov 2005 14:57   

Dziś telewizja polska niestetcy prawie całkowiecie zarzuciła pomysł popularyzacji nauki na rzecz emisji głupawych seriali. A przecież blok pt. telewizja edukacyjna był rewelacyjny. Jak wracałem ze szkoły to ogladałem i uczyłem się wielu ciekawych rzeczy.

A propos odcinków sondy. Niestety telewizja nie kwapi się do reemisji ani wydania ich w jakikolwiek sposób (leżą sobie w archiwach TVP). W sieci p2p udało mi się znaleźć 26 odcinków. Wszystkich wyemitowanych było mniej więcej 521 czyli to co teraz można obejrzeć to minimalny procent.

Możnaby iść do jakiejś szkoły popytać, czy nie kupili kiedyś czy nie dostali kaset VHS z nagranymi odcinkami. Ministerstwo Edukacji wysłało kiedyś do szkół takie komplety. To było 31 kaset po 4 odcinki na każdej czyli jakieś 120 odcinków. Gdyby udało się zdobyć taki zestaw mozna byłoby udostepnić je "dla dobra publicznego"

Ja bym chciał żeby moje dzieci mogły obejrzeć ten program

Jesli ktoś zafunduje ftp (może elektroda? na zasadzie opisanej tu: http://www.elektroda.net/ tylko że miejsca trzebaby więcej) to możnaby się podzielić.
Back to top

Elsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#51 06 Nov 2005 19:06   

Małe sprostowanie.... w tej chwili krąży 27 odcinków...
a ideę stworzenia FTP popieram w całej rozciągłości... jeśli Elektroda się zgodzi to mogę umieścić całość
Pozdrawiam fanów Sondy...
Piotr
Back to top

sebi.vip
Poziom 1
Poziom 1

Post#52 25 Nov 2005 00:55   

Bardzo dobrze pamiętam ten program!Chodziaż miałem kilka/kilkanaście lat.Po pierwsze ta magiczna czołówka.Dzięki niej zacząłem słuchać muzyki elektronicznej!Pamiętam też jak było mi żal Zdzisława Kamińskiego bo on był taki spokojny a Andrzej Kurek zawsze na niego "najeżdzał" Byłem dzieckiem i takie rzeczy się pamięta.Zawsze myślałem no teraz mu pokaże!Wytłumaczy grzecznie-jest "lepszy"Musiała być jakaś przyczyna popularności tego programu.Po pierwsze formuła(na pewno)!Po drugie wrażenie braku cenzury,po trzecie okno na "wielki świat"Niby było strasznie biednie w tamtej Polsce ale jakoś fajnie się te czasy wspomina(pewnie dlatego że się było dzieckiem :-)
Back to top

Mati_89
Poziom 8
Poziom 8

Post#53 05 Dec 2005 00:06   

Ja po tym co tu przeczytałem już ściągam z emule odcinki sondy. Nigdy tego programu nie widziałem ale czuje ze mi sie spodoba:) Chociaż tamte czasy znam tylko z opowieści.
Pozdro - młody
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#54 Post from the author of the topic 07 Dec 2005 02:15   

Witam
Mati_89 wrote:
Ja po tym co tu przeczytałem już ściągam z emule odcinki sondy. Nigdy tego programu nie widziałem ale czuje ze mi sie spodoba:) Chociaż tamte czasy znam tylko z opowieści.
Pozdro - młody

Cieszę się że temat sondy który rozpocząłem cieszy się takim powodzeniem, mam nadzieję że dzięki nam pamięci o ludziach którzy go tworzyli, jak i o samym programie nie zaniknie
Do Kolegi Mati_89, program na pewno się spodoba, będzie miał też na pewno walor edukacyjny, wszakże np. odcinek "Plaster rzeczywistości" jest jak najbardziej na czasie, traktuje on zapisie cyfrowym
A do Kolegów udzielających się w tym temacie mam prośbę, otóż wystosowałem parę listów mailowych do tvp, z różnymi zapytaniami, ostatecznie sytuacja przedstawia się tak
Code:
Witamy
Prosimy w tej sprawie skontaktować się z naszym Działem Dokumentacji Programowej,oni będą wiedzieli,czy można w formie przegrania udostępniać je widzom.Podajemy numer telefonu tego Działu 547-83-50 Warszawa TVP

niestety z paru powodów, nie mam możliwości z pracy dokonać tej rozmowy, a prace kończę raczej w godzinach wieczornych, maila niestety ten dział nie posiada, mam prośbę, czy których z Kolegów mieszkających w Wawie, nie pofatygowałby się :)
Pozdrawiam
artur

artur80(malpa)gmail.com

Ps. Witam Kolegę Mati_89 oraz sebi.vip w gronie elektrodowiczów :)
Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#55 07 Dec 2005 10:36   

na tej stronie już raz udzielili odpowiedzi: http://tvsonda.republika.pl/

Wyliczono że koszt przegrania wszystkich odcinków to 120.000 zł ;)
Back to top

mariusz p
Poziom 16
Poziom 16

Post#56 07 Dec 2005 11:05   

Witam,
nie muszą wcale przegrywać - wystarczy, że wyemitują całą serię na antenie i wszystkich "nakarmią". Może gdyby tvp otrzymała sporo maili z taką prośbą...
Pozdrawiam
Back to top

Elsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#57 10 Dec 2005 01:35   

Chciałbym donieść że nastąpiła aktualizacja strony: http://tvsonda.republika.pl/

W sieci aktualnie 52 odcinki "Sondy"

Piotr
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#58 Post from the author of the topic 10 Dec 2005 03:39   

Witam
cortez_ wrote:
na tej stronie już raz udzielili odpowiedzi: http://tvsonda.republika.pl/

Wyliczono że koszt przegrania wszystkich odcinków to 120.000 zł ;)

tak wiem, widziałem tą stronę "parę" razy, ale skoro już mówimy o tej stronie, to faktycznie jest tam
Code:
.... odcinków SONDY wyprodukowanych przez TVP było 560 co daje kwotę 112,000 złotych (przy założeniu, że wszystkie odcinki trwają 30 minut).
a poza tym wie Kolega kiedy ta kalkulacja była robiona ? chyba nie.
Nie wiem jak Kolega sobie wyobraził przegranie 560 odcinków, ale mi raczej chodziło o emisję w www.itvp.pl tak jak np stare „laboratorium”, do obejrzenia tu http://www.itvp.pl/dziennauki/i.tvp/
Pozdrawiam
artur
Back to top

micro
Poziom 17
Poziom 17

Post#59 11 Dec 2005 02:03   

Czy ta stronka z Sondą, to linki do Torenta ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Dec 2005 02:03   

Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#60 11 Dec 2005 09:02   

nie, tam są linki do eDonkeya względnie eMule
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA
Page 2 of 15 Go to page Previous  1, 2, 3, ... 13, 14, 15  Next
Jump to page:

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed