| Author |
Gonza Poziom 18

|
03 Sep 2011 19:39 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Info o emisji w TVP Historia Sondy jest bardzo ciekawe, sam kojarzę program, jednak nie na tyle, aby coś pamiętać. Jednak chciałbym obejrzeć te wszystkie stare odcinki.
Na nieszczęście zbiegło się to z zanikiem sygnału naziemnej telewizji cyfrowej, który odbierałem, a była tam m.in. TVP Historia. Mam nadzieję że w najbliższych dniach problem uda się rozwiązać.
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
03 Sep 2011 19:51 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
TVP historia, jest też w cyfrze+ (za darmo) jeżeli masz antenę na astrę ustawioną. Z tego co czytałem jedynie cyfra ma w ofercie tvp_historia za darmo. Z naziemnych cyfrowych to w mojej okolicy (twojej Gonza też :) pozdrawiam kolegę Z Tychów), najbliższy nadajnik jest w B.Biała, i niestety nie ma u nas zasięgu na standardowych antenach naziemnych TV cyfrowej.
PS. Niestety w moim Pace PVR, nawet jak bym ustawił na astrę, nie dam rady zrzucić sondy z dysku. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł, jak nagrywać SONDĘ w dobrej jakości.
Chociaż znając życie, wcześniej czy później pojawi się na p2p.
|
|
| Back to top |
|
 |
Gonza Poziom 18

|
03 Sep 2011 20:22 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Właśnie do końca sierpnia odbierałem multiplex ze Skrzycznego z jakością 100%, potem wygasło im pozwolenie, lecz dostali nowe. Z tego co czytam obecnie mają zmniejszoną moc nadawania, ja niestety teraz tego nie odbieram (na dachu bloku mam prosty dipol z 2 miedzianych drutów, na tą chwilę bez przeszkód odbieram cyfrowy sygnał z Czech, mam non stop 100%, tylko polskie muxy sprawiają kłopoty niestety). A to wszystko na karcie tv za 25 zł z allegro. Oprócz tego dysponuję jedynie kablówką z podstawowym pakietem kilku kanałów, oraz sygnałem z anteny zbiorczej, gdzie jest TVP Historia, ale to bym musiał przez całe mieszkanie kabel pociągnąć, a to nie wchodzi w rachubę.
W naszym mieście da się odebrać sygnał DVB-T, odbieram Kosztowy (odległość 13 km) oraz Ostrawę (60 km), i do końca sierpnia odbierałem Skrzyczne (48 km), tak więc w sumie 22 kanały tv i chyba 7 czeskich radiowych.
No nic, poczekamy aż zrobią coś z sygnałem ze Skrzycznego, i również pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
03 Sep 2011 20:23 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
W naszej okolicy to chyba tylko B.Biała nadaję TVP historia niestety.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2011 20:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaa2 Poziom 15

|
03 Sep 2011 20:34 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
W sumie mógłbym, jeśli kogoś to interesuje to jak najbardziej. Można prosić o hasło do serwera?
|
|
| Back to top |
|
 |
radek68 Poziom 17

|
04 Sep 2011 22:16 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Nie ma się co emocjonować. Większość dostępnych programów już mamy.
Program na dni następne był już dostępny. Wyglądał całkiem fajnie (codziennie w dni powszednie SONDA), ale niestety zmieniono tytuły emitowanych odcinków i wycięto całą druga połowę miesiąca... :(
W tej chwili wygląda to tak:
5.09-Nasze kochane zwierzęta
6.09-Ruch lokalny
7.09-Ostre cięcie
8.09-Liczyć, aby żyć
9.09-Na szkle malowane
12.09-Chwast
13.09-Bezludne fabryki
14.09-Gładka skóra
15.09-Kwestia minut
16.09-Siła chemii
Dalej, aż do października - 18:30 - program pt. "Świadkowie"
-----
Wykreśliłem błędne informacje
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
05 Sep 2011 08:53 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Czyli chęci mieli duże, a wyszło jak zwykle. I za co tu płacić abonament. Za księdza matiego to ja dziękuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
mobor Poziom 18

|
09 Sep 2011 06:57 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Nie ma nad czym płakać. Ostatecznie wszystko wiekszosc z nas ma zarchiwizowane i obejrzec moze w kazdej chwili....
Dzisiejsze społeczenstwo jest w ogromnej wiekszosci tak odmóżdżone że na program tego typu nawet nie spojrzy. Liczą się tylko Szymony Majewskie, Szkieka Kontaktowe i inne kolorowe seriale w których każdy ma dobrze płatną pracę i pławi się w luksusie
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
09 Sep 2011 10:19 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Po cichu liczyłem, że ocalało jeszcze trochę odcinków. Niestety czasy sondy, programu kwant, Laboratorium nie wrócą. Telewizja publiczna, za bardzo upodobniła się do polsatu i tvn-u.
|
|
| Back to top |
|
 |
__Grzegorz__ Poziom 19

Joined: 16 Feb 2007 Posts: 707 Location: a gdzie popadnie :)
|
05 Oct 2011 08:25 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Pojawiły się w sieci odcinki Sondy emitowane w TVP Historia i TVP Kultura.
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
05 Oct 2011 08:28 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Ale to są dokładnie te same co już wypłynęły, w dodatku nasza kochana TVP, nawet nie raczyła nad nimi trochę posiedzieć, bo niektóre są gorszej jakości niż te co są u mnie na FTP ;).
|
|
| Back to top |
|
 |
radek68 Poziom 17

|
03 Nov 2011 11:14 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| rezasurmar wrote: |
| Ale to są dokładnie te same co już wypłynęły, w dodatku nasza kochana TVP, nawet nie raczyła nad nimi trochę posiedzieć, bo niektóre są gorszej jakości niż te co są u mnie na FTP ;). |
Ej, no nie przesadzaj. Gorszej jakości nie są.
Za to wiele jest w zdecydowanie lepszej jakości. To te, które my mamy z taśm VHS wydanych przez firmę BRAWO w latach 90.
Przy okazji - wklejam program na ten miesiąc:
1.11 - Korkociąg
2.11 - Video '83
3.11 - Machina czasu
4.11 - Machina czasu 2
7.11 - Dzień Słońca
8.11 - Tabletka cz. 1
9.11 - Tabletka cz. 2
10.11 - Wielka woda
14.11 - Foto - kino - technika '78
15.11 - Pejzaż z wiatrakami
16.11 - Ropa naftowa
17.11 - Portret zbiorowy
18.11 - Na cztery łapy
21.11 - Na szkle malowane
22.11 - Klub filmowy
23.11 - Helix
24.11 - Ciepło, niewidzialne promieniowanie (według mnie chodzi o odcinek 49)
25.11 - Kwaśny deszcz
Dziś i jutro Machina czasu - dwa ciekawe odcinki o o możliwościach współczesnej techniki manipulacji czasem w obrazie.
A właściwie - o możliwościach pokazania tego, co dzieje się zbyt szybko, lub zbyt wolno, abyśmy mogli to dostrzec, czyli o zdjęciach ultraszybkich (cz.1) i poklatkowych (cz.2).
"Czytanie gazety wirującej z szybkością kilku tysięcy obrotów na minutę nie należy do zajęć najłatwiejszych"
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
03 Nov 2011 11:16 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Czekam, aż się pojawią na torrentach, nie mam TVP historia niestety ;(.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2011 11:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radek68 Poziom 17

|
05 Nov 2011 00:29 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Końcówka listopada i początek grudnia:
28.11 - Gładka skóra
29.11 - CAD
30.11 - Alchemia
1.12 - Dziura w ziemi
2.12 - Głęboki oddech
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2011 00:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cinek1314 Poziom 2

|
22 Nov 2011 20:58 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
wie ktoś gdzie można obejrzeć wszystkie odcinki? ;D
|
|
| Back to top |
|
 |
radek68 Poziom 17

|
23 Nov 2011 22:47 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| cinek1314 wrote: |
| wie ktoś gdzie można obejrzeć wszystkie odcinki? ;D |
Lecą codziennie w TVP Historia o 18:30 i powtórka następnego dnia rano.
Dodatkowo sporo osób je nagrywa i to też jest dobre źródło.
Również Youtube.
|
|
| Back to top |
|
 |
herman Poziom 6

|
02 Jan 2012 21:33 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Mam na razie około 50 odcinków i chętnie oglądam. Tak sobie czasem komentuję kiedy prezentują swoje opinie zastanawiając się nad tym co przyniesie przyszłość. Widzę jak czasem mocno poszli w bok porównując ich gdybanie i rzeczywistość "dzisiaj". Tym mocniej mnie ciągnie do wracania do historii.
Zróbmy akcję, zbierajmy podpisy, wysyłajmy maile do kogo trzeba, aż powstanie program, który być może dorówna do dzieła p. Kamińskiego i p. Kurka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof L. Poziom 23

|
02 Jan 2012 22:00 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Oby tylko był to program naukowy z ludźmi prowadzącymi o podobnej mentalności jak Zdzisław i Andrzej, a nie tylko dotykający coraz to nowszych procesorów, a gość prowadzący ufrycowany i w modnych ciuszkach.
Zdzisław i Andrzej; oni naturalnie zagłębiali się w każdy temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł.ko Poziom 22

|
13 Jan 2012 00:00 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Obawiam się że w przypadku panów Kamińskiego i Kurka nie działa przysłowie że nie ma ludzi niezastąpionych... Oni są niezastąpieni i robienie programu na modłę Sondy było by tak nieudane jak kręcenie remake filmów.
Wydaje mi się że należało by stworzyć program popularno-naukowy w innej konwencji choć na pewno na dobrym, mocno technicznym poziomie. No ale cóż, ojciec Mateusz widać ważniejszy :(
A tak przy okazji: czy ktoś pamięta program Sonda traktujący o syntezie dźwięku? Gościem był Marek Biliński. Szukam tego odcinka od wielu lat! Nawet nie wiem jaki miał tytuł i czy w ogóle jest zapisany na taśmach TVP.
Jeśli ktokolwiek wiedział by coś na ten temat bardzo proszę o informację!
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

Joined: 05 Sep 2005 Posts: 665 Location: Z Mazowsza Stolicy
|
19 Jan 2012 12:39 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Program Sonda jest super. Do dzisiaj TVP nie stworzyła praktycznie żadnego programu, który mógłby się z Nim równać.
Jednak na TVP Historia emitowana jest Sonda.
|
|
| Back to top |
|
 |
metylek Poziom 10

|
21 Jan 2012 20:26 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Oglądałem przed chwilą odcinek pn. HAZARD. Traktuje o wypadkach samochodowych i ich skutkach. Również o technologiach "przyszłości" takich jak ABS, ESP, etc. I w końcu o systemach hamulcowych, nowych materiałach ciernych klocków i tarcz.
Jakie to niesamowite, że oni nie wiedzieli, że mówili wtedy o sobie, o tym co się za chwilę z nimi wydarzy. Poczułem grozę, wiejącą z tego odcinka.
|
|
| Back to top |
|
 |
gryphon Poziom 12

|
25 Apr 2012 13:05 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wydanie programu Sonda na dvd / bluray. Oczywiście mam na myśli wszystkie odcinki, które się zachowały + programy wspominające twórców i program. Ciekawe czy ktoś się na to zdecyduje.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
25 Apr 2012 13:30 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| gryphon wrote: |
| Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wydanie programu Sonda na dvd / bluray. Oczywiście mam na myśli wszystkie odcinki, które się zachowały + programy wspominające twórców i program. Ciekawe czy ktoś się na to zdecyduje. |
Nie ponieważ mają nieuregulowany stan prawny wielu (prawie wszystkich) materiałów filmowych pochodzących "z Zachodu". Była o tym mowa początkiem tego roku w programie o "Sondzie". Aktualnie nawet nie są w stanie określić, kto może być właścicielem niektórych materiałów.
Takie to były czasy, załatwiali (dostawali) materiały, ale o zgody nie dbali, bo prawo autorskie było na zupełnie innym poziomie.
|
|
| Back to top |
|
 |
gryphon Poziom 12

|
27 Apr 2012 00:11 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
TVP w latach 90-tych wydała ponad 30 kaset VHS z programami Sonda. Myślałem, że skoro można emitować te odcinki w TV to nie będzie problemu z wydaniem na płytach - bo jaka to różnica? Powinno być jakieś "przedawnienie" w takich sprawach, bo jak po 30 latach dojść do praw autorskich materiałów, które dostało się za darmo..,
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

Joined: 05 Sep 2005 Posts: 665 Location: Z Mazowsza Stolicy
|
27 Apr 2012 07:59 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Pewnie to wszystko się już przedawniło, szczególnie, że robili to w tzw. "dobrej wierze".
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
27 Apr 2012 08:21 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| sonne2 wrote: |
| Pewnie to wszystko się już przedawniło, ... |
Przedawnienie praw autorskich majątkowych biegnie od momentu nastąpienia faktu użycia utworu, którego nie jesteśmy właścicielami.
| Quote: |
Czas, po którym roszczenia majątkowe się przedawniają jest uregulowany w art.118 k.c., jest to związane z cywilnoprawną ochroną praw autorskich. Roszczenia z reguły przedawniają się po upływie dziesięciu lat od dnia, w którym stały się wymagalne ...
W zależności zatem od podmiotu występującego z roszczeniem okres przedawnienia może być różny. Jeżeli z roszczeniem będzie występował twórca będący osobą fizyczną, to przysługuje mu dziesięcioletni termin przedawnienia, natomiast jeśli z roszczeniami występuje twórca lub inny podmiot, który prowadzi działalności gospodarczą to okres przedawnienia wynosić będzie trzy lata. |
Dniem wymagalności będzie w tym przypadku dzień pojawienia się DVD w sprzedaży i od tego dnia przysługują roszczenia o odszkodowanie w odpowiednich 3 lub 10 letnich okresach.
| sonne2 wrote: |
| ... szczególnie, że robili to w tzw. "dobrej wierze". |
Użycie utworu w "dobrej wierze" nie ma tutaj zastosowania, ponieważ są oni świadomi, że nie mają prawa tego robić.
Dodatkowo osobno traktowane są prawa autorskie osobiste, które nie przedawniają się nigdy. Z tego tytułu autor może np. zakazać publikacji jego utworu czyli doprowadzić do wycofania DVD zawierającego jego materiały z rynku: http://www.serwisprawa.pl/porady_prawne,28,1818,przedawnienie-roszczen-z-tytulu-praw-autorskich-do-utworu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Apr 2012 08:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
27 Apr 2012 09:11 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| dondu wrote: |
Cytat:
Czas, po którym roszczenia majątkowe się przedawniają jest uregulowany w art.118 k.c., jest to związane z cywilnoprawną ochroną praw autorskich. Roszczenia z reguły przedawniają się po upływie dziesięciu lat od dnia, w którym stały się wymagalne ...
W zależności zatem od podmiotu występującego z roszczeniem okres przedawnienia może być różny. Jeżeli z roszczeniem będzie występował twórca będący osobą fizyczną, to przysługuje mu dziesięcioletni termin przedawnienia, natomiast jeśli z roszczeniami występuje twórca lub inny podmiot, który prowadzi działalności gospodarczą to okres przedawnienia wynosić będzie trzy lata.
Dniem wymagalności będzie w tym przypadku dzień pojawienia się DVD w sprzedaży i od tego dnia przysługują roszczenia o odszkodowanie w odpowiednich 3 lub 10 letnich okresach. |
Dniem wymagalności w tym przypadku mógł być dzień pierwszego pojawienia się, czyli emisji materiału (danego odcinka Sondy) na ekranie telewizora, więc dużo więcej niż 10 lat czyli prawa mogą być jednak przedawnione.
Sam fakt wydania na kasetach VHS zastanawia, myślę że nie ważne na jakim nośniku jest treść zapisana.
Ponieważ nikt wtedy nie wystąpił? z roszczeniami telewizja może dowolnie tymi materiałami dysponować.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
27 Apr 2012 09:15 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
Tak być nie może. Autor musi mieć prawo do ochrony przed takimi sytuacjami. Dlatego właśnie TVP ma problem, o który mówili w jednym z programów o Sondzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
27 Apr 2012 09:28 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| dondu wrote: |
| Autor musi mieć prawo do ochrony przed takimi sytuacjami. |
Autor ma prawa, wystarczy że w ciągu 10 lat zgłosi roszczenia, to sporo czasu.
Z drugiej strony jeśli słyszałeś że mówią o takich problemach to pewnie jeszcze coś jest na rzeczy.
Możliwe że wtedy kiedy materiały zostały wyemitowane ktoś/autor jednak roszczenia zgłosił a wtedy nie ma już przedawnienia, natomiast wiadomo wtedy komunistyczny kraj/telewizja mieli te roszczenia gdzieś.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
27 Apr 2012 09:31 Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA |
|
|
|
| zimny8 wrote: |
| Autor ma prawa, wystarczy że w ciągu 10 lat zgłosi roszczenia, to sporo czasu. |
Te terminy to tylko prawa majątkowe, prawa osobiste nie mają terminu i autor może zawsze - choćby za 1000 lat :)
A tutaj można wiele się dowiedzieć: http://astro4u.net/yabbse/index.php/board,28.0.html
|
|
| Back to top |
|
 |