FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#61 15 Dec 2005 12:25   

Re: Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Polecam uzycie programu GrabIt.

serwer - news.tpi.pl

grupa - alt.binaries.pl.divx

W tej chwili wisza tam 2 odcinki, trzeci jest 'w trakcie', do niedzieli powinno byc tam....20 odcinkow :-)

pozdrawiam,

thePink
Back to top

mariusz p
Poziom 16
Poziom 16

Post#62 19 Dec 2005 16:24   

w tej chwili nie ma tam już żadnej części, a szkoda bo zdążyłem ściągnąć tylko jedną część, a reszta podczas zciągania znikła???
Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#63 19 Dec 2005 20:55   

a moze ktoś wie czy na torrencie sie nie da znaleźc?
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#64 25 Dec 2005 02:56   

Witam!!!
Nie mogę przejść obojętnie widząc dyskusję na "mojej" elektrodzie o moim ulubionym programie w TV. Oglądałem go od 2. odcinka - jak mogłem - zawsze. Pierwszy też chciałem oglądać - był reklamowany w TV od miesiąca, ale miałem wtedy angielski... :cry: . Z niecierpliwością czekałem czwartku i sygnału SONDY (czołówka Sondy pochodzi z cudzych filmów i z plansz zamówionych w Studiu Eksperymentalnym TV, a ścieżka dźwiękowa to mix z następujących utworów: Steckhausen - "Etiuda", Quincy Jones - "Gruby tatuś", Luening-Ussachevsky - "Król Lear", Teresa Bancer - "Milczenie", Maliszewski - "Zmienność myśli"). Ten program był naprawdę wspaniały. Miał wysoki poziom, wyróżniał się kulturą prowadzących, zawsze prezentował ciekawe tematy podane w sposób niezwykle sympatyczny. I dlatego wręcz domagam sie powtórzenia tych odcinków, które się zachowały. Sam mam na VHS 7 odcinków w średniej jakości i mój syn jak je zobaczył (ma 8 lat) domaga się następnych, a jak mówię że nie mam, to chce po raz 3. oglądać te same... To świadczy o tym programie!!! (i o moim synu :D )

Przy okazji smutna wiadomość dla osób mających nadzieję na reemisję Sondy: WIĘKSZOŚĆ odcinków z taśm emisyjnych została bezpowrotnie SKASOWANA.
Pozdrawiam wszystkich "Sondowiczów".
Back to top

stryker2
Poziom 17
Poziom 17

Post#65 30 Dec 2005 07:49   

radek68 wrote:
Sam mam na VHS 7 odcinków w średniej jakości

zapodaj tytuły ;> moze znajda sie takie co nie ma jeszcze na sieci z tych 52 odcinkow bys ewentulanie podeslal i by sie zgralo na kompie..

radek68 wrote:
Przy okazji smutna wiadomość dla osób mających nadzieję na reemisję Sondy: WIĘKSZOŚĆ odcinków z taśm emisyjnych została bezpowrotnie SKASOWANA.

a skad to wiesz ? ;>
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#66 02 Jan 2006 13:08   

Witam. Co do tytułów moich odcinków, to musiałbym przejrzeć te taśmy - w tej chwili nie pamiętam. Podesłania tych taśm czy jakiegokolwiek innego wypożyczenia nie ma, gdyż są to taśmy prywatne, na których oprócz SOND są jeszcze inne (właśnie prywatne) rzeczy. Ale jeśli są to odcinki, których w sieci jeszcze nie ma to po zakupieniu w tym roku (takie mam plany) karty TV zgram je do kompa, potem do DiviXa i wtedy możemy wrócić do tematu.
Co do skasowania taśm SONDY... no cóż, wypowiadał się w tej kwestii kiedyś w TV, bodajże w "Kawa czy herbata" jeden z jej twórców i tak właśnie powiedział. Potwierdził to jescze inny twórca SOND - p. Tomasz Pyć pisząc (wybrane fragmenty):

"Sonda nr 1 - Blok filmowy - Ekspl. 4037
E-4037 em.8.09.1977 - taśma emisyjna została skasowana."

"Ostatnią audycję w 1977 roku nadano 29.12.77 pod tytułem "Remanent '77". Weryfikacja bloku filmowego - Taśma emisyjna została skasowana."

"Setne wydanie audycji SONDA nosiło tytuł "Pułap 100" i dotyczyło techniki lotniczej. Emisja 23.10.1979 r.; czas 30 min. 40 sek.; taśma skasowana."

Oraz we fragmencie dotyczącym całego roku:

"Zrealizowaliśmy w 1981 roku 49 programów od nr-u 155 do 202. Pierwsza emisja była w tydzień po Nowym Roku, a ostatnia 31 grudnia, w Sylwestra. Przykro tylko, że większość tych programów została skasowana i nie można ich już odzyskać."

No cóż. Może choć połowa się zachowała...
Back to top

MAREK74
Poziom 18
Poziom 18

Post#67 02 Jan 2006 19:42   

i to w tym jest najgorsze ,bo zżera mnie ciekawość o czym były te odcinki z lat 70-tych
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jan 2006 19:42   

Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#68 07 Jan 2006 21:02   

w sieci jest strasznie mało źródeł tych ostatnich odcinków, moze jak ktos ma to niech udostepni na jakiś czas...
Back to top

thePink
Poziom 4
Poziom 4

Post#69 09 Jan 2006 15:56   

Witam,

serwer: news.pcz.pl
grupa: alt.binaries.pl.multimedia
soft: GrabIt

wisza chyba 3 odcinki :-)

pzdr,

thePink
Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#70 13 Jan 2006 16:37   

problem w tym, ze brakuje źródeł dla odcinków 53-59
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#71 14 Jan 2006 01:14   

Czytam, iż zostało 181. Hmm. To z ponad 560 wyemitowanych nawet nie 1/3. Szkoda, że ponad 2/3 bezpowrotnie przepadło...
Mam to szczęście, że ogromną większość widziałem. Pamiętam te pierwsze programy, zupełnie inne od tych późniejszych. Z chęcią bym je jeszcze raz obejrzał, no ale cóż... Ja przynajmniej je widziałem.
Back to top

doxent
Poziom 18
Poziom 18

Post#72 14 Jan 2006 12:51   

byc moze w archiwach roznych sluzb specjalnych w tym CIA znajdują sie wszystkie programy jakiekolwiek nadawano na ziemi. Prawdopodobnie za kilkadziesiat lat beda te archiwa odtajnione to i moze sonde nasze prawnuki sobie przypomna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jan 2006 12:51   

Back to top

masterkc
Poziom 1
Poziom 1

Post#73 05 Feb 2006 09:13   

Bóg zapłać Ci Dobry Człowieku, za tak upragnione, kolejne odcineczki. Trochę mam problemów aby je zzassać, ale myślę, że to kwestia czasu. A tak przy okazji co z odcinkiem 65-tym, bo chyba go tu wcięło ?
Pozdrawiam wszystkich sondomaniaków - Krzycho
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Feb 2006 09:13   

Back to top

D0mel
Poziom 4
Poziom 4

Post#74 05 Feb 2006 10:01   

Wystarczy poszukac na Emule ...

Proszę bardzo:

EDIT: Spóźniłem się ;) Ale zawsze można poszukać samemu :-) Ja już ściągnąłem i udostępniam na razie wszystkie odcinki :)
Back to top

Jaras61
Poziom 6
Poziom 6

Post#75 06 Feb 2006 03:20   

Najlepszy progrm edukacyjny o technice jaki kiedykolwiek powstał w naszej tv. Jedyny przykład pozytywnego wpływu niezgodności zdań na podniesienie poziomu wiedzy u wszystkich widzów, niezależnie od wieku i płci. Nikt przed ani po NICH nie potrafił tak prosto wytłumaczyć złożonych procesów i zalezności jakie zachodzą we współczesnej technice.
Back to top

kaem
Poziom 20
Poziom 20

Post#76 18 Feb 2006 00:29   

MAREK74 wrote:
i to w tym jest najgorsze ,bo zżera mnie ciekawość o czym były te odcinki z lat 70-tych

Odcinki z lat 70. wyglądały trochę inaczej od tych późniejszych. Scenografia taka trochę "kabaretowo-rozrywkowa" z "ogrodzeniami" z żarówek (już nie pamiętam czy na podłodze one były, czy na ścianach tych zastawek scenograficznych), było mniej eksponatów i rekwizytów, program był bardziej "gadany", a po ostatnim materiale filmowym był zapraszany gość (naukowiec z uniwerku czy polibudy). Gdzieś tak po odwieszeniu programu w stanie wojennym, program zmienił nieco formułę na taką, jaką pamiętamy najbardziej (duże studio, szare zastawki w dość dalekich planach), sporo miejsca na rekwizyty typu samochód dostawczy :-) Gdzieś około 1983 roku zaczęli robić więcej programów w plenerze, głównie w OBR-ach i laboratoriach. Niektóre programy z tego okresu były trochę przegięte jeżeli chodzi o formę i nie należą do moich ulubionych, np. Kurek opowiadający zniekształconym głosem i w pierwszej osobie o ludzkich płucach ("pobieram x litrów, wydalam x-1, więc litr zostaje"). Znacznie lepszym pomysłem było porównanie procesu produkcyjnego mikroprocesora do procesu przygotowywania tortu ("żeby sprawdzić czy ta struktura jest dobra, trzeba ją zniszczyć, po prostu zjeść").
Back to top

cyberas
Poziom 6
Poziom 6

Post#77 22 Feb 2006 22:42   

Witam Wszyskich Fanów Sondy Serdecznie! :)
Też byłem, jestem i pozostanę fanem SONDY!!!
BARDZO DZIĘKUJĘ wszystkim, którzy przyczyniają się do propagowania SONDY w sieci. Sam ściągnałem już 75 odcinków. Jak syn podrośnie będę miał mu co wartościowego pokazać! :)
Szperam w sieci i poza wymienionymi w tym wątku odcinkami tzn. 1-73,75-88 więcej nie znalazłem.
Zastanawiam się, skąd się one biorą??? Musi to chyba jedna osoba rozpowszechaniać skoro są tak kolejno numerowane?
Piszecie, że znajdujecie kolejne odcinki, ale gdzie jest źródło???
Można liczyć na więcej? :)
Tak przy okazji prośba - jeśli zaciągacie jakimś osiołkiem czy mułkiem to pozostawiajcie je w miarę możliwości udostępnione.
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#78 26 Feb 2006 02:20   

SONDA to, jak pisałem wcześniej, najlepszy program popularno-naukowy w historii TVP. Mam kilka odcinków, ale to mało.
TVP nie chce (oj durna ta TVP dzisiaj...) wyemitować nawet tych odcinków co zostały i się uchowały. No i co ja mam robić? Hm.
Generalnie nie lubię programów P2P. Ot tak (po prostu nie chce mi się tu - bo i nie miejsce i nie czas - pisać dlaczego). I oczywiście ich nie miałem. Ale widząc ile odcinków jest już w sieci - zainstalowałem. I było by fajnie, gdyby nie to, że dla wielu odcinków brakuje źródeł. Albo całego odcinka, albo części.
I to jest prawdziwy powód tego mojego postu: prośba w imię nauki. (oj jak to zabrzmiało... ;) )
Kto ma sondy już ściągnięte, niech je UDOSTĘPNI jeśli może.
I jednocześnie podziękowanie dla tych co właśnie tak robią.

Pozdrawiam.

:)
Back to top

D0mel
Poziom 4
Poziom 4

Post#79 26 Feb 2006 22:46   

do eMule trzeba mieć niestety cierpliwość. Ja np. cały czas udostępniam około 11 GB odcinków Sondy (45 plików), niestety nie mogę sobie pozwolić na więcej (reszta leży na płytkach). Na pewno kiedyś się ściągnie...
Back to top

Elsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#80 27 Feb 2006 00:05   

JEST:
link do brakującego odcinka 74
ed2k://|file|74.Program.Sonda.Poduszka.avi|241453100|34AACA0F14FB01642EB5BF533CB0E213|h=7SNNVZKLY2FO2CET3UKTLNTVGCEETFT5|/
:)
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#81 01 Mar 2006 21:47   

A czy ktoś wie co się stało ze stroną http://tvsonda.republika.pl ? Od jakiegoś czasu niestety nic sie nie wyświetla... Tak samo z resztą jak i http://tvsonda.tripod.com
Back to top

jankoe
Poziom 2
Poziom 2

Post#82 07 Mar 2006 03:22   

Witam serdecznie !

Może ktoś mi pomoże i powie, który to odcinek Sondy traktował o budowie materii tzn. o kwarkach. Chodzi mi o tytuł tego odcinka.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#83 15 Mar 2006 21:08   

Witam!!!

Czy jest ktoś, kto udostępnia odcinki podane przez Elsofta? Głównie te w okolicach 120 - 140. Bo emułek nie widzi ani jednego źródełka... (nie dla wszystkich, ale dla większości).

Przy okazji - czemu pozmieniały się w twoim poście odcinki i numery? Czy te są aktualne? Co konkretnie zmieniłeś?

No i ponawiam pytanie czy ktoś wie co się stało ze stroną http://tvsonda.republika.pl ? i http://tvsonda.tripod.com ?
Back to top

Elsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#84 15 Mar 2006 22:26   

Eeee, przesadzasz.... nie mam pliku z zerowym pobraniem... źródełka są, tylko trzeba być cierpliwym, nie każdy może mieć cały czas włączony komp z dostępem do sieci... Poza tym nie należy wywalać z incoming tego co się ściągnęło... cały mój dorobek został ściągnięty z muła (robię to sukcesywnie od 4 lat) praktycznie codziennie mam jakiś odcinek :) poczytaj trochę o p2p to będziesz miał większe rozeznanie. Gdybym miał więcej miejsca na HD to byłaby udostępniona całość, ale jestem ograniczony (komp staruszek). Istnieje coś takiego jak system nagradzania... czasami trzeba dużo więcej dać od siebie żeby móc ściągnąć... jak chcesz to w dowód mogę przesłać screena z mułka.
Aktualnie posiadam kolekcję: 1 - 105, 107, 109, 115, 120, 131
reszta się ściąga.
Linki się zmieniły, fakt - a to dlatego, że osoba która je udostępniła nie zwróciła uwagi, ale niektóre tytuły się powtarzały z wcześniejszymi... zebrałem więc wszystkie tytuły razem i po posortowaniu okazało się, że trzeba zmienić numerację, a powstałe "dziury" trzeba było czymś "załatać" więc w te miejsca zostały przeniesione końcowe...
Ze stronami www wiadomo jak jest... jedne przybywają inne znikają...
zwłaszcza jeśli znajdują się na darmowych serwerach.
Są jeszcze inne:
http://tvsonda.republika.pl/
http://programsonda.tripod.com/
http://www.tk.pl/sonda/
http://e-singiel.pl/sonda/
Jest forum na Elektrodzie... :) i Astronomii...
http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=786.new;topicseen#new
Trzeba tylko dobrze poszukać...
Pozdrawiam
Piotr
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#85 25 Mar 2006 00:45   

Witam. Sprawdziłem te swoje kasety i ... niestety. Wszystko już jest w sieci.
Dla jasności: mam dwa odcinki nagrane z telewizji (ostre cięcie i instytut sportu) oraz 7 odcinków na kasetach wydanych przez BRAWO - kasety nr 25 i 33 odpowiednio odcinki Science photo - odcinek z 1978 roku, Video 83, Machina czasu (opisana błędnie na kasecie jako cz.2) i Fatamorgana na kasecie 25 i Wymiana rur, ostre cięcie, odcinek specjalny i Machina czasu cz.1 (ten sam odcinek co na kasecie 25) na kasecie nr 33.
W sumie to nie wiem czy komuś te informacje się przydadzą, bo odcinki te już są, ale w sytuacji gdyby ktoś mógł załatwić (miał dostęp) do kaset BRAWO, to jest informacja, aby kaset 25 i 33 już nie brać.
Back to top

D0mel
Poziom 4
Poziom 4

Post#86 25 Mar 2006 10:25   

Na Wikipedii znajduje się artykuł o Sondzie. Na razie bardzo podstawowe informacje. Pokusiłem się o dodanie listy odcinków jakie znamy. Moim zamierzeniem było głównie uporządkowanie listy z uwzględnieniem dat emisji. Te które wyłapałem na tym forum oraz Astronomii - wpisałem. Wikipedia charakteryzuje się tym, że zmieniać może ją KAŻDY - proszę więc - jeśli ktoś uzyska nowe dane - o wpisanie je TUTAJ:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_%28program_telewizyjny%29

Proszę też osoby, które mają możliwość postowania na Astronomii, o wklejenie tam niniejszego posta.

EDIT:

Quote:
Jej autorzy nie żyją już od roku: zginęli w wypadku samochodowym. Zbierali właśnie materiał filmowy do kolejnego wydania magazynu. Z czterech programów "Sondy" zdążyli zrealizować tylko reportaż pt. "Sen na jawie" poświęcony kłopotom z surowcami energetycznymi. Pozostałe: "Hikari - znaczy błyskawica", "Nasze kochane zwierzęta" i "Rezerwat", nieskończone, pozostawione na różnych etapach realizacji, przygotował do emisji właśnie Tomasz Pyć, który dzięki kilkuletniej współpracy z autorami "Sondy" najlepiej rozumiał warsztat i atmosferę tego magazynu

Z powyższego cytatu strony http://www.tk.pl/sonda/prasa/antena.htm wynika, że program "Sen na jawie", który znamy pod numerem 072, był ostatnim odcinkiem zrobionych w całości przez autorów.. wrzesień 1989...

Pozdrawiam gorąco.
Back to top

D0mel
Poziom 4
Poziom 4

Post#87 26 Mar 2006 02:05   

Odcinek "122 Odcinek Specjalny" powstał między 1987 a 1989 rokiem. Dowód - na drzwiach Fiata napis "Rajd Warszawski 1987"

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

I kolejny ślad.. W odcinku "119. Pełny gaz" zaprezentowano Fiata 125p z instalacją gazu ziemnego. Znak fabryczny znajdujący się na atrapie stosowano między 1976 a 1978 rokiem. Niestety nie znamy wieku pojazdu na zdjęciu (choć należałoby przypuszczać, że do tego typu testów używano pojazdów nowych...)

Dodano po 1 [godziny]:

I jeszcze jeden śladzik: Odcinek "101. Test cz. 1" - w 17 minucie pokazują zniszczoną fabrykę w UK. Angielski lektor wymienia datę jej zniszczenia na listopad 1981.
Back to top

D0mel
Poziom 4
Poziom 4

Post#88 26 Mar 2006 16:26   

W odcinku "100 Ruda zaraza" jest mowa o wybuchach w Rotundzie w Warszawie (15 lutego 1979) oraz o NIEDAWNYM WYBUCHU w Falenicy pod Warszawą - czy ktoś wie cokolwiek o jego dacie? Ja wiem tylko że między 1979 a 1989...

Duży Fiat z odcinka "Pełny gaz" pochodzi z roku 1984-1986, jak autorytatywnie stwierdzili bracia z FSO AutoKlubu :-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2006 16:26   

Back to top

cortez_
Poziom 20
Poziom 20

Post#89 26 Mar 2006 23:46   

podane linki do odcinków 100 i 129 sa chyba złe bo mi wywala komunikat "invalid link'
Back to top

radek68
Poziom 17
Poziom 17

Post#90 27 Mar 2006 08:12   

cortez_ wrote:
podane linki do odcinków 100 i 129 sa chyba złe bo mi wywala komunikat "invalid link'

Są dobre. Może zostawiasz na końcu linka spację?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński czyli SONDA
Page 3 of 15 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15  Next
Jump to page:

Page generation time: 0.114 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed