FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Części ze starych kompów -do czego wykorzystać ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Części ze starych kompów -do czego wykorzystać ?
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 04 Apr 2003 20:46   

Części ze starych kompów -do czego wykorzystać ?

No właśnie...... Pałęta się tyle tych kości ze starych kompów 286 ,386 ,a mnie się serce ściska ,że tyle scalaczków idzie na śmietnik. Czy oprócz zalet wizualnych typu breloczki ,maskotki ,przytulanki -da się to do czegoś wykorzystać ? Może ktoś już coś konstruował z takich rzeczy ,lub widział coś necie? Czy np popularne 1MB SIMMy 30pin nie dało by się wykorzystać do jakiegoś pogłosu lub czegoś podobnego ?
Piszcie jakie macie pomysły ,a może jakieś ciekawe linki do różnych odlotowych zastosowań ?
Back to top

Pawel Zalecki
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 04 Apr 2003 21:57   

Jak bedziesz w USA to mozna oddac to do utylizacji i powtornego przetworzenia. Z zastosowan krajowych: pobcinac metalowe wyprowadzenia i uzywac scalakow jako drenaz do roslinek doniczkowych. nadaja sie doskonale.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Apr 2003 21:57   

Back to top

Alana
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 04 Apr 2003 22:03   

zmajstrowalem kiedys kumpeli z upalonego procka serii 8051 zwariowana spinke do wlosow - do 40pinowego scalaczka przyklej poxipolem zwykla spinke do wlosow i nie zapomnij o lekkim przycieciu i pozaginaniu koncowek zeby sie girl nie podrapala ;-)

da sie zrobic z kazdym scalakiem w wiekszej obudowie DIL
Back to top

rambo-mysłowice
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 12 Apr 2003 15:34   

kiedyś widziałem w necie jak gościu przerobił starego pc na stacjonarny odtwarzacz mp3.
wziął obudowę z technicsa (jakąś płaską) wsadził jakąś małą płytę główną z procesoren P90, kartę dżwiękową 16bit ,do tego 2 cd-romy do jednego wkładał płytę z systemem i w autostarcie miał otwieranie winampa z wszystkimi piosenkami z drugiego CD-romu.
zasilacz z kompa porozkladał na części i poukładał tak żeby sie to zmieściło w tej małej obudowie.
wszystkie funkcje były wyświetlane na ekranie LCD 2x16, a sterowanie było zrobione na switchach na froncie obudowy. schematy do takiego wyświetlacza i tego "pilota do winampa" są często spotykane w necie, nie wiem czy nawet na elekrodzie ich nie ma.

zamiast pierwszego cd-romu można zastosować jakiś stary dysk 120MB,

nie wiem tylko jak zrobił żeby mu sie system nie pluł o karte grafiki, monitor i klawiature, ale widocznie sie to da jakoś obejść skoro temu gościowi sie udało.

ten gość to wpiął jako jeden z segmentów swojej wieży do wzmachola i mu działało.
Back to top

qbus
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 12 Apr 2003 16:24   

http://users.pandora.be/subsonik/mp3player/

no i: http://www.mp3projects.com/cgi-bin/dbd/display.cgi?search=1&column=1&searchtext=pc - wszytskie oparte na starych zlomach :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Apr 2003 16:24   

Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 12 Apr 2003 16:55   

Witam

Bardzo ciekawy temat, wala się tego drobiazgu wszedzie sporo.
Może rzeczywiście było by warto wykorzystać te elementy.
Back to top

yaurent
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 Post from the author of the topic 13 Apr 2003 01:41   

:arrow: rambo-mysłowice qbus -dzięki ! Podtrzymujecie mój optymizm ,że na Elektrodzie jest też ktoś ,kto twórczo myśli. Jeszcze parę pomysłów typu: grzebyki ze scalaków np do łyskania pcheł i bym się załamał .... Cały czas myślę o wykorzystaniu konkretnych elementów tzn pamięci ,sterowniki ,kontrolery i inne scalaki. Niestety nie jestem akurat w tej dziedzinie na tyle zaawansowany ,aby coś wymyśleć ,ale ktoś już pewnie coś kombinował -może się pochwali co zdziałał ?
Back to top

zyziowaty
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 13 Apr 2003 02:34   

osobiście udało mi się zbudować całe sterowanie chłodni owoców na płycie od kompa 286. Oprogramowanie napisane w assemblerku (ciekawe kto go jeszcze używa :)) zbiera dane temperatury, wilgotności, ciśnienia atmosferycznego itp., steruje całą resztą (kwestia czujników połaczonych do COMa) i przesyła dane modemem do domu (działka jest oddalona o jakeś 15 km). Myślę, że moc obliczeniowa nawet najnowszych kompów nie jest do końca wykorzystana (pomijając oczywiście najnowsze giery :)))))))))))
Back to top

MCbx
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 13 Apr 2003 17:08   

Można zbudować włączniki do portów COM (w którymś PCWK było), i ustawić wiele praktycznych rzeczy w domu (np. włączanie lampki co jakiś czas, wyłączanie skanera lub drukarki na czas nieużywania, i wiele innych zastosowań).
Back to top

tomj7
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 13 Apr 2003 18:19   

A za ile można by było kupić taką działającą płyte z procesorkiem 386, pamięcią i układem I/O ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Apr 2003 18:19   

Back to top

KALI
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 13 Apr 2003 18:30   

Na jakiejś giełdzie znajdziesz takie cos po około 5-10zł tylko najlepiej wziąć z 2-3 sztuki i skompletować :)
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#12 13 Apr 2003 18:38   

a czy moze ktoś mi linka podesłac do tego wylącznika na port COM
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Części ze starych kompów -do czego wykorzystać ?
Page 1 of 1
Similar topics
Do czego można wykorzystać modem kablowy? (2)
Dysk Segate ld25.1 20 GB do czego to wykorzystać? (6)
Wake-Up by PCI card - do czego to wykorzystać ? (4)
Do czego wykorzystać tego laptopa ? (13)
Do czego wykorzystać płyte główną (10)
Części do starych komputerów. (2)
Szukam pamięci SIMM (od 64 do 128 MB) do starych kompów (9)
Sprzedam troche starych części komputerowych (11)
UCA 200 behringera - do czego można wykorzystać ? (2)
Mam w laptopie modem - do czego go mogę wykorzystać? (3)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed