FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Head John Kelly - spadła moc.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Head John Kelly - spadła moc.
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 19 Sep 2005 22:19   

Witam!

Wpadnie mi zaraz w ręce cacko powstałe w późnych latach 60 -tych w Anglii. Wzmacniacz na dwóch EL34 w p-p. 3xECC83. 4 Wejścia. 2 na kanał normal low, high i tak samo bass. Potencjometry volume, trieble, bass. W środku pięne klasyczne point to point.

Problem w tym że nagle spadła moc i teraz po rozkręceniu na maxa oddaje gdzieś na ucho 5W mocy do głośnika. Pozatym słychać że sie przesterowuje czego nie obserwowałem wcześniej. Zmienione były lampy ale problem pozostał.

Prosze o sugestie co mogło sie stać. Ja stawiam na anodowe, że siadło. jak go dostane na stół to pomiere wszystki. niemniej co mogło sie stać?

dziękuję i pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Sep 2005 22:19   

Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 19 Sep 2005 22:45   

A sprawdzałeś na innym głośniku? Ja bym najpierw to podejrzewał... W jakich okolicznościach nastpiło uszkodzenie, czy wzmacniacz puścił znaki dymne itp.?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2005 22:45   

Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 30 Sep 2005 16:27   

Na innym głośniku dalej to samo. We wzmaku nie widać spalenizny. Kondzie sprawne. Obajwem na lampach mocy jest to że jak dam sygnał na wejście to na jednej EL34 wzmacnia sie niebieska poświata, a za to na drugiej ginie. Przy rozkręceniu na maxa jedna z lamp ta na której wzmacnia sie ta niebieska poświata robi sie czerwona. Końcówka jest w p-p.

Anodowe mam po wyprostowaniu 430V wiec ok. Podkręciłem bias do -39V i zamieniłem lampy mocy miejscami i teraz ta poświata niebieska zgodnie w jednej i drugiej lampie jak podam sygnał na wejście narasta w miarę zwięksania sie amplitudy sygnału w trakcie odkrecania potencjometru volume.

Wszystko wydaj sie być ok tyle ze cały czas mało mocy w głośniku i lampy mocy sie potwornie grzeją nawet czuć to wyraźnie w powietrzu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Sep 2005 16:27   

Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 Post from the author of the topic 01 Oct 2005 15:01   

Re: Head John Kelly - spadła moc.

Przepraszam że sam sobie odpowieadam ale prosze o nie scalanie mojego posta.

Problem juz rozwiązałem. Przyczyna tego wszystkiego okazały sie kondensatory katodowe w preampie. Wyglądały na dobre lecz jak sie okazało utraciły pojemność i stąd ten spadek wzmocnienia. Co lepsze to okazało sie po podpięciu oscyloskopu, że przedwzmacniacz pzrez to sprzęgał sie na ponad akustycznych i stąd była ta niebiebieska poświata i straszne grzanie sie lamp mocy.

Dziwne mi sie wydaje że kondzie straciły tak pojemnośc na obu kanałach jednocześnie i nagle. Co najdziwniejsze elektrolity nie mają przebicia tylko mniejsza pojemność. Wymiana na nowe zaowocowała dziłąniem jak trzeba.

P.S Wzmacniacz tej konstukcji jest uważany przez purystów za najlepeij brzmiący clean, a przy rozkreceniu volume na maxa lekki crunch. Zdecydowanie lepiej gada od takiego klasyka jak Twin Reverb. Jesli ktoś będzie zainteresowany schematem to udostępnię na priv.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Head John Kelly - spadła moc.
Page 1 of 1
Similar topics
Wzmacniacz Pioneer a-209r osłabł. Moc bardzo spadła. (6)

Page generation time: 0.079 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed