Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


  Main Page -> Forum Index -> Sound system What to Buy ->Altus 140 - Jaki wzmacniacz ? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
kiermit
Level 9
Location: Strzelce Opolskie
Joined: 26 Sep 2005
Posts: 11
kiermit
Level 9
Post#1 26 Sep 2005 22:48  Topic author   

Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Witam Wszystkich !
Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post, więc proszę wszystkich o wyrozumiałość.
Mam składanke Technics
Wzmacniacz SU-610 i CD Player SLPG-440A
Do wzmacniacza mam podpięte kolumny Altus 140 i słychać gołym uchem, że ten wzmacniacz jest za słaby dla tych altusów i tu mój problem
Jaki wzmacniacz zalecacie mi żeby elegancko chodziły te altusy.
Sprzęt ma grać w mieszkaniu.Chciałbym jeszcze żeby wzmacniacz był
dalej marki Technics.
Myślałem o takim czymś:

http://allegro.pl/show item.php?item=64994376

Dziękuję w gury serdecznie za wszystkie szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Łukasz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
picia22
Level 27
Location: jarocin
Joined: 10 Oct 2004
Posts: 1317
Helped: 69
Post rating: 8
picia22
Level 27
Post#2 26 Sep 2005 23:00    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


a jakiej jest ten twój techniks mozy boten na ale gro ma tylko 75w przy 8 ohm to zamało aby zawojowac altusy i podejzewam ze ma niewiele wiecej od twojego 610
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
ALTON
Level 38
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 4199
Helped: 304
Post rating: 5
ALTON
Level 38
Post#3 26 Sep 2005 23:04    

Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


SU610 ma 2x30W 8R więc SU570 jest znacznie mocniejszy.Osobiście miałem tego 570 i jest to średni wzmacniacz.Ma moc.

Może zainteresowała by cie yamaha a720.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ige
Level 35
Location: Zielona Góra
Joined: 16 May 2004
Posts: 2767
Helped: 220
Post rating: 5
ige
Level 35
Post#4 26 Sep 2005 23:12    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


albo Pioneer A-6xx(np.602),slyszalem wiele dobrego na temat tych wzmacniaczy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rzeziu
Level 17
Location: Gliwice
Joined: 02 Nov 2003
Posts: 310
Helped: 14
Post rating: 2
rzeziu
Level 17
Post#5 27 Sep 2005 15:55    

Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Witam:) Rowniez mam Altusy 140 i oryginalnie dostalem z Amplitunerem Unitry "SA 940" i powiem,ze z kolektorem graficznym gra wspaniale:))) jestem bardzo zadowolony z tego zakupu:D

Helpful post? + 0
Back to top
pirius58
Level 11
Location: Z domu
Joined: 11 Aug 2005
Posts: 69
pirius58
Level 11
Post#6 27 Sep 2005 16:56    

Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Tylko zalezy ile chcesz na to wydac kaski, bo za tanioche napewno nic mocnego nie kupisz, no ale w linku wzmak tani nie jest wiec moze cie to zainteresuje:
http://www.allegro.pl/show item.php?item=64869328

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kiermit
Level 9
Location: Strzelce Opolskie
Joined: 26 Sep 2005
Posts: 11
kiermit
Level 9
Post#7 27 Sep 2005 23:09  Topic author   

Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Dzieki wszystkim!
Już wiem czy msię kierować przy zakupie.
pirius58 też o takim czymś myślałem.dzieki
3m cie sie

Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#8 28 Sep 2005 00:16    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Z racji słabego niskotonowca który tam oryginalnie jest a mianowicie GDN30/60/1 6Ω, słabego to znaczy, szybko zaczyna tłuc po przekroczeniu swojej znamionowej o dno więc odpadają wzmacniacze większe niż 75W. Z racji, że kolumny mają nie typową impedencję na którą przecież najbardziej ma wpływ głośnik niskotonowy radzę stosować wzmacniacze 8Ω które dadzą radę z nieco mniejszym oporem który schodzi momentami do 5Ω (f. res.).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rysiu126
Level 14
Location: połchowo
Joined: 19 Sep 2005
Posts: 162
Post rating: 1
rysiu126
Level 14
Post#9 29 Sep 2005 22:55    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


miałem su v 570 jest dobry do altusów ale tylko w domu przy większych pomieszczeniach można odczuć że braknie mocy więc kup 670 a głośniki niskotonowe można zawsze kupić mocniejsze
-----------
sam chciałem takiego ale trafił mi się su v90d (100w) za 600 zł

Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#10 30 Sep 2005 00:00    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Zawsze można zatkać obudowę na tyle aby była szczelna, czyli zrobić zamkniętą wtedy można by przyłożyć więcej mocy bo głośnik będzie blokowany przez poduszkę powietrzną i nie będzie się nadmiernie wychylał. Zresztą ten GDN powinien pracować tam od zawsze z uwagi na słaby układ magnetyczny a zarazem wysoką dobroć.

Helpful post? + 0
Back to top
xellos
Level 13
Location: miasto nafty- Płock ;]
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 86
Helped: 3
xellos
Level 13
Post#11 01 Oct 2005 10:54    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


barthezz wrote:
Z racji słabego niskotonowca który tam oryginalnie jest a mianowicie GDN30/60/1 6Ω, słabego to znaczy, szybko zaczyna tłuc po przekroczeniu swojej znamionowej o dno więc odpadają wzmacniacze większe niż 75W. Z racji, że kolumny mają nie typową impedencję na którą przecież najbardziej ma wpływ głośnik niskotonowy radzę stosować wzmacniacze 8Ω które dadzą radę z nieco mniejszym oporem który schodzi momentami do 5Ω (f. res.).


hmmm tu mi Dałeś do myślenia wczoraj zakupiłem takie kolumnny i mam je podpięte pod mojego radmora 5102. Czy myśicie że źle dopasowem kolumny do wzmacniacza miałem do wyboru te lub czterdziestki z membraną bierną, ale jak na razie tego słucham tj. 5102+altony 70+ altus i gra nieźle. z tym że myślę nad zmianą altonów 70 na 110w może źle myślę, jakie jest wasze zdanie zagra to ładnie i czy obecna konfiguracja jest ''w miarę'' dopasowana ?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#12 01 Oct 2005 15:06    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Radmor ma za mało mocy by wygrzać porządnie cewki wszystkich głośników które masz podpięte, ale na razie może być, mówię do tych kolumn trzeba po połowie mocy ile pisze na nich, wtedy zagrają pięknie, chociaż ja bym jedne sprzedał (te co gorzej grają) i zostawił lepsze i zainwestował uzyskane pieniądze w porządny napęd - wtedy zobaczysz co to jest wykop.

Helpful post? + 0
Back to top
rysiu126
Level 14
Location: połchowo
Joined: 19 Sep 2005
Posts: 162
Post rating: 1
rysiu126
Level 14
Post#13 01 Oct 2005 22:42    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


jak chcesz wykop to wzmaki tylko ponad 100W oprucz eltrona a kolumny tylko z głośnikami ponad 30 cm ja też miałem zabawki unitry i to guwno jest, mam obecnie sharpa 7700 miałem technicsa su v 90d 100w przy 8Ω
==========
powiem jedno mam kolumnę na gł. stx 42cm i przy 100watach masakra a gł. 25cm-30cm przy wzmacniaczach 100-150w dużo nie zrobią:cry: jak coś pożądnego to warto zainwestować w duże średnice!!!! naprawdę śmieje się jak widzę altusy 75 albo 140 które schodzą do 60hz niżej nie ma basu!! sprawdzałem z ciekawości u kolegi w pokoju 2x3m mieliśmy 2 altusy 140 i technicsa 70w i nic nie masowało totalna lipa było głośno i tyle. po prostu sam się przekonałem też miałem radmora 5102 i nadaje się on do słuchania radia jedynie , też mi się wydawało że jest głośny ale to guwno jest jak wszystkie unitry i tyle
----------
a altusów nie bujnołem do końca na wzmacniaczu technics su v570 70w 8Ω ale on starczał do jednej 40 stx aby trząść całą chatą :D:D:D
-----------
oto moja 40 stx - zabujca którą polecam wszystkim bo koszt tej kolumny wyniusł mnie niecałe 300zł

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#14 01 Oct 2005 22:49    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Potwierdzam fakt że takie stare PRLowieskie kolumny nie będa masować. Mam w planach wykonanie 2 kolumn o natępujących parametrach:

STX GDN42-300-8-SC,
ARP150-00-8,
GDWT8-150-8-PJ,
zwrotnica 12dB/okt od STX.

Kolumny miały by mieć pojemność 70L i być strojone na 40Hz - tomaszo ostrzega przed większym litrażem dla tego niskotonowca. Kolumny będą zasilane Fisherem CA890 (2x200W/8Ω thd=0,01%) a następnie nowy właściciel będzie to zasilał wymiataczem Technicsa SU-A1 (2x350W/8Ω).

:arrow: rysiu126 Powiedz czy nie pierdzi Ci z tych rur bass-reflex od STXa przy większych wychyleniach głośnika?.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rysiu126
Level 14
Location: połchowo
Joined: 19 Sep 2005
Posts: 162
Post rating: 1
rysiu126
Level 14
Post#15 01 Oct 2005 23:37    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


brawo fajnie że ktoś też konstruje takie coś ,będziesz zadowolony tak jak ja niby nie wsadzać w więcej jak 100l ale ja nie wiedziałem o tym jak planowałem , kierowałem się zejściem jak najniższym ale jest dobrze i ja nie będe miał wzmaka więcej niż 200 w bo ta jedna to i tak jest za dużo na mój pokój przy 100 watach . bas jest piękny najbardziej podoba mi się to że niskie częstotliwości czuć na ciele:D:D:D:D i sąsiad mnie słyszy przy zamkniętych oknach!!!
----------------
powiedz jakie one będa miał zastosowanie u Ciebie????
do domu czy na impry
----------------
jaki duży będzie średni ?
----------------
moje br. nie świszczą jak je przedłuże troszkę (za dużo skruciłem) jak były dłuższe to było ok.
polecam duże wyloty wiem po swoich jak je wyjmę to troche lepiej basuje a jak dłuższe były to bardziej tłumiło.
-------------------


To co było nie na temat i niecenzuralnie skasowałem prosze o uwagę, i tonowanie

3molo


Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#16 02 Oct 2005 01:34    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Skoro mówisz że pierdzieć nie będzie to zastosuję 3 rury typu HD22 na kolumnę aby zlikwidować potencjalne turbulencje przy większych mocach. Gdzie to ma grać, otóż narazie u mnie w domu w pokoju gdzie stoi komputer czyli 10m², potem nowy właściciel będzie to używał w 24m². Wykonanie będzie na wzór dzisiejszych altusów, czyli czarna okleina (bądź farba i lakier) i czarne głośniki, tunele, śruby. Maskownicy nie przewiduję bo tam gdzie idą nikt za nimi specjalnie nie przepada. Co do tematu wzmacniacza to nie wiele mogę powiedzieć z racji że jeszcze go nie naprawiłem - w poniedziałek dopiero sklep czynny więc wcześniej niż wtorek nie będzie sprawny, ale i przetestować go w pełni na czym nie będzie dopuki nie zostaną stworzone te kolumny.

Helpful post? + 0
Back to top
rysiu126
Level 14
Location: połchowo
Joined: 19 Sep 2005
Posts: 162
Post rating: 1
rysiu126
Level 14
Post#17 02 Oct 2005 11:59    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


jak stworzysz i podepniesz pod technicsa a1 znajć mnie na forum i napisz jak to gra , czy stx wytrzymuje i technics poprawnie działa a wogule co z technicsem było ,ile pobiera z sieci? odpisz proszę

Helpful post? + 0
Back to top
barthezz
Level 36
Location: POZNAŃ
Joined: 17 Oct 2003
Posts: 3956
Helped: 202
Post rating: 15
barthezz
Level 36
Post#18 02 Oct 2005 14:12    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Sprzęt został przypadkiem zalany przez młodsze rodzeństwo a kolumny podłączone skasowane od razu. Ile pobiera, tylko się nie przestrasz bo to pracuje w bardzo słabej co do wydajności klasie A - 4kW, chociaż ja tam widzę dwa transformatory góra 900W (rozmiar rdzenia) na każdy więc trochę przesadzili chyba.

Helpful post? + 0
Back to top
Ruben5
Level 1
Location: Sosnowiec
Joined: 20 Nov 2006
Posts: 1
Ruben5
Level 1
Post#19 20 Nov 2006 12:53    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Ja mam altudy 140 i do tego amplituner SA-AX530 i chodzi przepięknie nagłaśniam nie jedną dyskoteke w szkole:) Na jednej z prub puściłem muze na dwoże i było słychać około 2 kilometra dalej:D.Tylko teraz mam spaloną zwrotnice i musze kupić:( ale co sie nie robi zeby sąsiadów powkużać:D ok to tyle Polecam tego technicsa ponieważ jest to amplituner do kina domowego o mocy 60wx5 i daje rade na tych kolumiękach:) Pozdrawiam RUBEN

Helpful post? + 0
Back to top
zapek42
Level 27
Location: Jastrowie
Joined: 03 Apr 2007
Posts: 1391
Helped: 67
Post rating: 4
zapek42
Level 27
Post#20 20 Oct 2007 14:24    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Moj kumpel ma Altus 140 podpięte do Wzmacniacza Diora WS 442.
I musze przyznac ze gra to bardzo ładnie.Wzmacniacz ma 35 wat na kanał o ile sie niemyle

Helpful post? + 0
Back to top
igraszek05
Level 14
Location: Kielce
Joined: 31 Jan 2008
Posts: 163
Post rating: 19
igraszek05
Level 14
Post#21 07 Feb 2008 09:39    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


zapek42 masz racie muj kumpel tez ma dioreWS442 ja tez ja mam tylko on ma altusy podpiete i niezle mozna je rozbujac na tym wzmaku a wzmacniaczma 2*35watt

Dodano po 1 [minuty]:

sorry wzmacniacz ma 2x35

Helpful post? + 0
Back to top
Xet
Level 8
Location: Elbląg
Joined: 17 Sep 2008
Posts: 5
Xet
Level 8
Post#22 17 Sep 2008 14:10    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Witam! Mam pytanie.. Czy Unitra Tosca 303 da sobie radę z Altusami 140? Z tego co mi wiadomo to Tosca ma 2x25W.. Jak to wszystko będzie grało?

Helpful post? + 0
Back to top
zapek42
Level 27
Location: Jastrowie
Joined: 03 Apr 2007
Posts: 1391
Helped: 67
Post rating: 4
zapek42
Level 27
Post#23 04 Oct 2008 21:26    

Re: Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?


Nie, ta Tosca jest za słaba do tych Altusów...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Sound system What to Buy -> Altus 140 - Jaki wzmacniacz ?
Page 1 of 1

Similar topics to altus 140 - Jaki wzmacniacz ?

altus 140 jaki wzmacniacz? (3)
Jaki wzmacniacz do Altus 75-140 (10)
Jaki wzmacniacz do 4x Altus 140 ?? (10)
Jaki wzmacniacz pod Altus 140 (4)
jaki wzmacniacz do altus 140 i alton 70 (1)
Jaki wzmacniacz do Altus 140 i Zg40c 4ohm? (3)
ALTUS 140 i PIONEER CS579 - jaki wzmacniacz do tych kolumn (16)
Altus 140 +subwoofer +wzmacniacz (7)
Wzmacniacz z pilotem do Altus 140 (10)
Wzmacniacz dla kolumn Altus 140 (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.129 seconds