Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dwa dyski HDD i start Windowsa ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Dwa dyski HDD i start Windowsa ?
Autor
Wiadomość
k2mil
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 68
Miasto: Z miasta

Post#1 Post autora tematu 27 Wrz 2005 21:32   

Dwa dyski HDD i start Windowsa ?


Mama 2 hddki. Na jednym mam windowsa a na drugim różne różności. Jednak gdy podłączam drugi dysk i włączam kompa to windows nie statuje. Zatrzymuje się przy łądowaniu (wtedy jak pisze windows xp i takie coś się przewija na dole). Nie jestem pewien czy to jest tego przyczyna

Prosze o pomoc i z góry dzięki


Moderowano przez TONI_2003:
Zmieniłem temat postu!

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2005 21:32   





Powrót do góry
   
TONI_2003
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10300
Miasto: Tychy

Post#2 27 Wrz 2005 22:03   

2 hddki i start windowsa


Witam ! ... za mało danych kolego a nam brakuje etatu dla zatrudnienia jakiejś wróżki i popraw ten temat postu to samo tyczy się treści postu inaczej post wyląduje do kosza!
Powrót do góry
   
ivorpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 485
Miasto: Wrocław

Post#3 28 Wrz 2005 10:57   

Re: 2 hddki i start windowsa


Po pierwsze sprawdz zworki na dyskach, ten z windowsem ma być na MASTER, ten z danymi na SLAVE. A poza tym podepnij dyski do jakiegoś działającego kompa i spradz dyski jakims programem np.norton disk doctor czy ew. scandisk czy nie ma jakiś błędów... a teraz pytanie jak jest podłączony tylko jeden dysk z system to działa normalnie i system sie ładuje i można z niego korzystać ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2005 10:57   





Powrót do góry
   
danielossss
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 186
Miasto: Olsztyn

Post#4 28 Wrz 2005 13:42   

Re: 2 hddki i start windowsa


1. Sprawdz w biosie czy przelacza ci dokladanego dysku jako pierwszy bootujacy. Niektore plyty robia to automatycznie np: wiele asusow. A na drugim dysku masz moze resztki jakiegos XP.
2. Uruchom z plytki XP i przejdz do konsoli. Potem komenda chdsk (w opcjach chyba /p /r) sprawdz dyski.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2005 13:42   





Powrót do góry
   
k2mil
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 68
Miasto: Z miasta

Post#5 Post autora tematu 28 Wrz 2005 16:24   

Re: 2 hddki i start windowsa


zworki są dobrze, botowany jest dysk z windowsem, a na drugim były resztki windowsa ale sformatowałem ten dysk. Aha w biesie mam taką opcje IDE DRIVING można wybrać NORMAL lub STRONG ja mam na normal ale co to wogóle jest???
Powrót do góry
   
danielossss
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 186
Miasto: Olsztyn

Post#6 28 Wrz 2005 17:01   

Re: 2 hddki i start windowsa


jezeli chodzi o IDE DRIVING to znalazlem tylko cos takiego:

Question:My motherboard is K7S8X. I can't format my Samsung hard drive and install OS. What should I do?(8/16/2004)
Answer:Please try to update latest BIOS for K7S8X first and then go to BIOS SETUP -> Advanced -> Chipset Configuration -> IDE Driving. Please try to adjust the option.

czyli chyba warto zmienic i sbrobowac z druga opcja, osobiscie raczej w sukces tego watpie (ale sprawdzic nalezy)

Przetestowalbym ten drugi dysk programem testujacym producenta i mysle, ze to powinno wykluczyc kilka mozliwosci takiego zachowania.
Powrót do góry
   
tygryseb
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 55
Miasto: Skierniewice

Post#7 28 Wrz 2005 17:05   

2 hddki i start windowsa


Ja coś takiego miałem jak uszkodzony dysk miałem.
Powrót do góry
   
kicia164
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Wrz 2005
Posty: 47
Miasto: opole

Post#8 28 Wrz 2005 17:10   

Re: 2 hddki i start windowsa


A czy dyski wcześniej też pracowały razem? Ja jestem za ponownym sprawdzeniem zworek i wykluczeniem uszkodzonych taśm. Ja jak miałam xp i próbowałam podłączyć drugi dysk na którym był też system operacyjny to komputer zachowywał się tak samo - stanoł i stał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2005 17:10   





Powrót do góry
   
k2mil
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 68
Miasto: Z miasta

Post#9 Post autora tematu 01 Paź 2005 09:53   

Re: 2 hddki i start windowsa


Dyski nie prawcowały wcześniej razem. aha jak próbowałem formatować ten drugi dysk to nie chciało zapisać plików potrzebnych do systemu NTFS a FAT32 chciało
Powrót do góry
   
volter
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 308
Miasto: Bojszowy

Post#10 01 Paź 2005 16:13   

Re: Dwa dyski HDD i start Windowsa ?


może być ten drugi dysk uszkodzony. ja na twoim miejscu podpiołbym ten drugi na master i uruchomił kompa tylko z tym jednym dyskiem i spróbował zaistalować np. WIN 98. jak sie zainstaluje to znaczy że dysk jest OK. a jak nie to będziesz wiedział co jest np gdy sie nie bedzie dało utworzyć partycji na nim.....mogą być jakieś bad sektory i fat działa a ntfs nie bo jest bardziej dokładny, bardziej dzieli dysk na sektory....
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Dwa dyski HDD i start Windowsa ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dwa dyski raid - postawienie obrazu windowsa (11)
Domyślny start Windowsa. Dwa systemy. (5)
Dwa dyski w raid 0 + dysk ssd, problem z instalacją windowsa (2)
Dwa Dyski HDD osobno !!! (8)
Dwa dyski w laptopie SSD + HDD (17)
Dwa dyski HDD-instalacja systemu i aplikacji (7)
Dwa HDD z systemami - jak zrobić żeby start był ze slave (19)
RAID 1 - Dwa różne dyski. Czy oba dyski muszą być takie same? (5)
Dwa dyski - Dyski seagate, kilka błędów (4)
Dyski HDD i Win Vista często wyłącza się drugi HDD? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.109 seconds

elektroda.pl temat RSS