Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V
Author
Message
Pioter2k
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 22 Nov 2004
Posts: 233
Location: Gdańsk

Post#1 Post from the author of the topic 01 Oct 2005 21:54   

Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mam pytanie jak podłączyć silnik trójfazowy do sieci 230V z oznaczeniami 230V/400V Δ/Y, 9,0/5,2A. Z silnika wychodzi 6 kabli L1, L2, L3 i dodatkowo PE podłączony do obudowy silnika + obok tych L1, L2,L3 jest kostka, z której wychodzą jeszcze dwa kable. I jak mam to podłączyć pytanie brzmi?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Oct 2005 21:54   





Back to top
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3463
Location: Kielce

Post#2 01 Oct 2005 22:02helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Witam
W Polsce jest sieć energetyczna o napięciu fazowym 230 V oraz przewodowym 400 V.
Z tego co podałeś to silnik ten należy połączyć w gwiazdę i zasilić z sieci energ.

Natomiast gdybyś dysponował falownikiem zasilanym z jednej fazy (230V), to wówczas ten silnik podpinasz w trójkąt aby zachować parametry silnika.

Pozdrawiam

Te dwa kable to zabezpieczenie termiczne silnika, może być nie podłączone.
Poniżej masz rysunki przedstawiające sposoby podłączeń silnika.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Pioter2k
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 22 Nov 2004
Posts: 233
Location: Gdańsk

Post#3 Post from the author of the topic 01 Oct 2005 22:38   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mógł by mi ktoś to rozrysować na tym zdjęciu albo szczegółowo opisać jak mam go podłączyć na 230V jeśli mam tyle wyjść na nim...jeśli ktoś mi to rozrysuje ładnie na tej fotce co podsyłam, to prosze o fotke-rysunek na meila : exe(malpa)infi.pl...WIELKIE DZIEKI !

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Oct 2005 22:38   





Back to top
   
DarekK.
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 140
Location: Łęczna

Post#4 01 Oct 2005 22:45   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Kolega Aleksander ma rację. Tego silnika nie podłączysz do sieci jednofazowej. Aby on się kręcił potrzebuje trzech faz. Jak chcesz go zasilać z sieci 230 V to musisz mieć falownik. Falownik z z jednej fazy przerobi Ci na trzy fazy. Dodatkowo zyskasz regulację obrotów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Oct 2005 22:45   





Back to top
   
domino_16
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 307
Location: Kraków

Post#5 01 Oct 2005 22:52   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Był juz bardzo długi post o podłączaniu silnika 3 fazowego na 230V wystarczy użyć opcji szukaj.
Pozdrawiam wszystkich.

Helpful message? + -

Back to top
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3463
Location: Kielce

Post#6 01 Oct 2005 22:53   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Chyba że coś takiego, ale wtedy tracisz na mocy silnika. Silnik musi być podpięty w trójkąt (tak jak na Twoim zdjęciu).
Wartość kondensatora wg wzoru na rysunku.
Pozdrawiam

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
domino_16
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 307
Location: Kraków

Post#7 02 Oct 2005 00:14   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Oct 2005 00:14   





Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2615

Post#8 02 Oct 2005 10:20   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


domino_16 wrote:
Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.

Myślę, że nie "tak samo", tylko bardziej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik trójfazowy i jego moc (6)
Silnik Selni U2.45.01.M23R podłączenie pod 230V (6)
Silnik trójfazowy (z przekładnią) zasilany 230V (5)
Silnik trójfazowy na 230V grzeje się. (8)
Jak zrobić silnik trójfazowy na 230V? (10)
Silnik trójfazowy, połączony w gwiazdę, a zasilanie z 230V ? (2)
90LA/4 i ML90L2 - Silnik trójfazowy do podnośnika z 230V, ale trochę inaczej (16)
Silnik trójfazowy podłączenie do młynka (3)
Silnik Trójfazowy. Co podłączyć pod miejsce N? (5)
silnik trójfazowy - Silnik trójfazowy - nie rusza, trzaska (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed