Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V
Autor
Wiadomość
Pioter2k
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 233
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 01 Paź 2005 21:54   

Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mam pytanie jak podłączyć silnik trójfazowy do sieci 230V z oznaczeniami 230V/400V Δ/Y, 9,0/5,2A. Z silnika wychodzi 6 kabli L1, L2, L3 i dodatkowo PE podłączony do obudowy silnika + obok tych L1, L2,L3 jest kostka, z której wychodzą jeszcze dwa kable. I jak mam to podłączyć pytanie brzmi?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Paź 2005 21:54   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3355
Miasto: Kielce

Post#2 01 Paź 2005 22:02pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Witam
W Polsce jest sieć energetyczna o napięciu fazowym 230 V oraz przewodowym 400 V.
Z tego co podałeś to silnik ten należy połączyć w gwiazdę i zasilić z sieci energ.

Natomiast gdybyś dysponował falownikiem zasilanym z jednej fazy (230V), to wówczas ten silnik podpinasz w trójkąt aby zachować parametry silnika.

Pozdrawiam

Te dwa kable to zabezpieczenie termiczne silnika, może być nie podłączone.
Poniżej masz rysunki przedstawiające sposoby podłączeń silnika.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Paź 2005 22:02pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Pioter2k
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 233
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 01 Paź 2005 22:38   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mógł by mi ktoś to rozrysować na tym zdjęciu albo szczegółowo opisać jak mam go podłączyć na 230V jeśli mam tyle wyjść na nim...jeśli ktoś mi to rozrysuje ładnie na tej fotce co podsyłam, to prosze o fotke-rysunek na meila : exe(malpa)infi.pl...WIELKIE DZIEKI !

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Paź 2005 22:38   





Powrót do góry
   
DarekK.
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 140
Miasto: Łęczna

Post#4 01 Paź 2005 22:45   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Kolega Aleksander ma rację. Tego silnika nie podłączysz do sieci jednofazowej. Aby on się kręcił potrzebuje trzech faz. Jak chcesz go zasilać z sieci 230 V to musisz mieć falownik. Falownik z z jednej fazy przerobi Ci na trzy fazy. Dodatkowo zyskasz regulację obrotów.
Powrót do góry
   
domino_16
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 306
Miasto: Kraków

Post#5 01 Paź 2005 22:52   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Był juz bardzo długi post o podłączaniu silnika 3 fazowego na 230V wystarczy użyć opcji szukaj.
Pozdrawiam wszystkich.
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3355
Miasto: Kielce

Post#6 01 Paź 2005 22:53   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Chyba że coś takiego, ale wtedy tracisz na mocy silnika. Silnik musi być podpięty w trójkąt (tak jak na Twoim zdjęciu).
Wartość kondensatora wg wzoru na rysunku.
Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
domino_16
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 306
Miasto: Kraków

Post#7 02 Paź 2005 00:14   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Paź 2005 00:14   





Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2549

Post#8 02 Paź 2005 10:20   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


domino_16 napisał:
Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.

Myślę, że nie "tak samo", tylko bardziej.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik trójfazowy i jego moc (6)
Silnik Selni U2.45.01.M23R podłączenie pod 230V (6)
Silnik trójfazowy (z przekładnią) zasilany 230V (5)
Silnik trójfazowy na 230V grzeje się. (8)
Jak zrobić silnik trójfazowy na 230V? (10)
Silnik trójfazowy, połączony w gwiazdę, a zasilanie z 230V ? (2)
90LA/4 i ML90L2 - Silnik trójfazowy do podnośnika z 230V, ale trochę inaczej (16)
Silnik trójfazowy podłączenie do młynka (3)
Silnik Trójfazowy. Co podłączyć pod miejsce N? (5)
Jak podłączyć silnik trójfazowy 7,5 kW pod przełącznik? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS