Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Pioter2k
Level 16
Location: Gdańsk
Joined: 22 Nov 2004
Posts: 238
Post rating: 1
Pioter2k
Level 16
Post#1 01 Oct 2005 21:54  Topic author   

Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mam pytanie jak podłączyć silnik trójfazowy do sieci 230V z oznaczeniami 230V/400V Δ/Y, 9,0/5,2A. Z silnika wychodzi 6 kabli L1, L2, L3 i dodatkowo PE podłączony do obudowy silnika + obok tych L1, L2,L3 jest kostka, z której wychodzą jeszcze dwa kable. I jak mam to podłączyć pytanie brzmi?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3877
Helped: 599
Post rating: 142
Aleksander_01
Level 39
Post#2 01 Oct 2005 22:02Helpful post    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Witam
W Polsce jest sieć energetyczna o napięciu fazowym 230 V oraz przewodowym 400 V.
Z tego co podałeś to silnik ten należy połączyć w gwiazdę i zasilić z sieci energ.

Natomiast gdybyś dysponował falownikiem zasilanym z jednej fazy (230V), to wówczas ten silnik podpinasz w trójkąt aby zachować parametry silnika.

Pozdrawiam

Te dwa kable to zabezpieczenie termiczne silnika, może być nie podłączone.
Poniżej masz rysunki przedstawiające sposoby podłączeń silnika.

Attachments:

Helpful post? + +4
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pioter2k
Level 16
Location: Gdańsk
Joined: 22 Nov 2004
Posts: 238
Post rating: 1
Pioter2k
Level 16
Post#3 01 Oct 2005 22:38  Topic author   

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Mógł by mi ktoś to rozrysować na tym zdjęciu albo szczegółowo opisać jak mam go podłączyć na 230V jeśli mam tyle wyjść na nim...jeśli ktoś mi to rozrysuje ładnie na tej fotce co podsyłam, to prosze o fotke-rysunek na meila : exe(malpa)infi.pl...WIELKIE DZIEKI !

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DarekK.
Level 16
Location: Łęczna
Joined: 13 Mar 2004
Posts: 139
Helped: 11
Post rating: 2
DarekK.
Level 16
Post#4 01 Oct 2005 22:45    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Kolega Aleksander ma rację. Tego silnika nie podłączysz do sieci jednofazowej. Aby on się kręcił potrzebuje trzech faz. Jak chcesz go zasilać z sieci 230 V to musisz mieć falownik. Falownik z z jednej fazy przerobi Ci na trzy fazy. Dodatkowo zyskasz regulację obrotów.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
domino_16
Level 17
Location: Kraków
Joined: 24 Apr 2005
Posts: 306
Helped: 2
Post rating: 6
domino_16
Level 17
Post#5 01 Oct 2005 22:52    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Był juz bardzo długi post o podłączaniu silnika 3 fazowego na 230V wystarczy użyć opcji szukaj.
Pozdrawiam wszystkich.

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3877
Helped: 599
Post rating: 142
Aleksander_01
Level 39
Post#6 01 Oct 2005 22:53    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Chyba że coś takiego, ale wtedy tracisz na mocy silnika. Silnik musi być podpięty w trójkąt (tak jak na Twoim zdjęciu).
Wartość kondensatora wg wzoru na rysunku.
Pozdrawiam

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
domino_16
Level 17
Location: Kraków
Joined: 24 Apr 2005
Posts: 306
Helped: 2
Post rating: 6
domino_16
Level 17
Post#7 02 Oct 2005 00:14    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.

Helpful post? + +1
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2677
Helped: 233
Post rating: 46
bonanza
Spec od Falowników
Post#8 02 Oct 2005 10:20    

Re: Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V


domino_16 wrote:
Taki silnik może także pracować w gwiazde na kondensatorze, ale traci tak samo moc.

Myślę, że nie "tak samo", tylko bardziej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V
Page 1 of 1

Similar topics to silnik trójfazowy i jego podłączenie pod sieć 230V

Silnik trójfazowy i jego moc (6)
Silnik Selni U2.45.01.M23R podłączenie pod 230V (6)
Silnik trójfazowy (z przekładnią) zasilany 230V (5)
Silnik trójfazowy na 230V grzeje się. (8)
Jak zrobić silnik trójfazowy na 230V? (10)
Silnik trójfazowy, połączony w gwiazdę, a zasilanie z 230V ? (2)
90LA/4 i ML90L2 - Silnik trójfazowy do podnośnika z 230V, ale trochę inaczej (16)
Silnik trójfazowy podłączenie do młynka (3)
Silnik Trójfazowy. Co podłączyć pod miejsce N? (5)
silnik trójfazowy - Silnik trójfazowy - nie rusza, trzaska (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds