Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Matiz brak iskry.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Matiz brak iskry.
Author
Message
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 720
Location: poznan

Post#1 Post from the author of the topic 03 Oct 2005 19:31   

Matiz brak iskry.


Witam! mam problem z tym autkiem. Nie odpala. jedyne co narazie sprawdzilem, to to czy dochodzi napiecie na cewke zaplonowa. Napiecia nie ma. Z tego co wiem to samochodd odpalany byl na starterze. odpalil i starter zostal wylaczony. pochodzil chwile i tak jak zgasl tak juz nie odpalil. sprawdzilem wszystkie bezpieczniki, sa ok. nie wiem co teraz sprawdzac. prosze o wskazowki.
dysponuje oscyloskopem i miernikiem.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Oct 2005 19:31   





Back to top
   
KAR26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 17 Oct 2004
Posts: 333

Post#2 03 Oct 2005 20:19   

Matiz brak iskry.


Witam - jeeli jest to zwykły układ zapłonowy(cewka i rozdzielacz) to do cewki przychodzi przewód z napięciem po właczeniu stacyjki a drugi jest impulsowy. Sprawdz czy mas po włczeniu zapłonu napięcie na jednym z przewodów podłączonych do cewki . jak nie ma to podłącz na krótko plusem od akumulatora i zobacz czy ci sie uruchomi silnik.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 720
Location: poznan

Post#3 Post from the author of the topic 03 Oct 2005 20:28   

Re: Matiz brak iskry.


no niestety to nie jest stary silniczek. tam w kopulce zamiast platynek jest optoelektroniczny ukladzik. dochodza 4 przewody, nie wiem na ktorych jest zasilanie a na ktorych impulsy,

Helpful message? + -

Back to top
   
Itek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Jun 2004
Posts: 321
Location: Malbork 601624662

Post#4 03 Oct 2005 22:18helpful post - solution   

Re: Matiz brak iskry.


Bardzo często padają te moduły w aparacie tylko wymiana na nowy draga sprawa.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 720
Location: poznan

Post#5 Post from the author of the topic 03 Oct 2005 22:37   

Matiz brak iskry.


mniej wiecej jaki koszt?? a czy wiesz na jakich pinach przy aparacie jest napiecie zasialania ? chcialbym sprawdzic czy dochodzi. czytalem tez na innym forum ze to moze byc jakis przelacznik przy kolumnie kierownicy. co o tym sadzicie??

Helpful message? + -

Back to top
   
KAR26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 17 Oct 2004
Posts: 333

Post#6 03 Oct 2005 23:05   

Matiz brak iskry.


Witam - popytaj ludzi na forum , moze mają schemacik od matiza , to ci uprosci sprawe

Helpful message? + -

Back to top
   
jaceksu25
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 12 Nov 2004
Posts: 429

Post#7 03 Oct 2005 23:17helpful post - solution   

Re: Matiz brak iskry.


masz tutaj kawalek instrukcji serwisowej do matiza w jezyku angielskim
na ile on sie przyda to nie wiem

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 720
Location: poznan

Post#8 Post from the author of the topic 05 Oct 2005 20:58   

Re: Matiz brak iskry.


wyciagnalem czjnik opto z matiza. i chcialbym go sprawdzic ale nie wiem zabardzo jak. do 1 i 2 pinu podpialem oscyloskop a do 3 i 4 plus i minus. na oscylu nie bylo nic,
i jeszcze jedno prosilbym o lopatologiczne wytlumaczenie odczytywania kodow migowych. styki A i C trzeba zewrzec na chwile czy caly czas maja byc zwarte?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Oct 2005 20:58   





Back to top
   
kamihen
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 205
Location: podkarpackie

Post#9 08 Oct 2005 00:28helpful post - solution   

Matiz brak iskry.


Cały czas zwarte piny do odczytu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Oct 2005 00:28helpful post - solution   





Back to top
   
antenek
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Mar 2002
Posts: 441
Location: Łódź

Post#10 25 Oct 2005 02:06helpful post - solution   

Matiz brak iskry.


nie wiem czy problem został juz rowiązany ale problem kończących sie modułów występuje tylko w aparatach markowanych przez firme DAC . Wyższa kopułka po tym to poznasz . Hm a jak to sprwdzić ?? czasmi po rozebraniu aparatu i wyciągnięciu całej elektroniki w jednym miejscu widać przebrawienie na obudowie . taki lekko przegrzany ebonit . to znak ze sie skończyło . Co do przełącznika w kierownicy to sciągasz kierownice odkręcasz obudowe wkładasz kluczyk w stacyjke i mostkujesz wszystkie przewody razem poczym jednego odłączasz (rozrusznik ) i jeśli odpali to wiesz juz ze to była kostka . Faktycznie sa słabej jakości u mnie padła kostka ale złacze które sterowało radiem . Co do części to uzywane aparaty zapłonowe chodza koło 120-150 zł . Sprawdz opór uzwojeń cewki a bedziesz wiedział czy jest dobra . Przygotuj sie tez na zakup nowej kopułki bo zazwyczaj wyciaga sie je w kaprawym stanie . Po całym zabiegu musisz ustwić zapłon z tego co pamietam 10 stopni . A aparat wchodzi tylko w jedna strone bo na płetwie ma specjalne wycięcie zeby go w dobrej pozycji wsadzić . Bład komputera 1500 jest normalny i dotyczy klimy której pewno nie masz .

Helpful message? + -

Back to top
   
matimon22
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 14 Mar 2005
Posts: 667
Location: W Świętokrzyskim

Post#11 25 Oct 2005 08:08   

Matiz brak iskry.


Na 99% uwalony moduł. Bardzo często się tak dzieje

Helpful message? + -

Back to top
   
kbys
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 15 Sep 2005
Posts: 128
Location: Legnica

Post#12 29 Oct 2005 21:41   

Re: Matiz brak iskry.


elektryk1e wrote:
Witam! mam problem z tym autkiem. Nie odpala. jedyne co narazie sprawdzilem, to to czy dochodzi napiecie na cewke zaplonowa. Napiecia nie ma. Z tego co wiem to samochodd odpalany byl na starterze. odpalil i starter zostal wylaczony. pochodzil chwile i tak jak zgasl tak juz nie odpalil. sprawdzilem wszystkie bezpieczniki, sa ok. nie wiem co teraz sprawdzac. prosze o wskazowki.
dysponuje oscyloskopem i miernikiem.
Pozdrawiam
Hej panowie ja mailem podobny problem i zmieniłem apart i dalej nic zmieniłem cały z kopułką swiece i dalej nic
a potem coś mnie tchneło aby rozpiąc kondensator od cewki i udało sie uruchomic bez kondensatora poprostu dostał przebicia do masy i iskra zanikała była jak krecilem aparatem w rekach a jak rozrusznik obracał aparat iskra zanikała myśle ze możesz miec podobny problem warto sprawdzic kondensator to groszowa sprawa a dac czy kompletny aparat jest już wydatek pozdrawiam i udanej zabawy

Helpful message? + -

Back to top
   
Paszczak22
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 07 Dec 2004
Posts: 204
Location: Kielce

Post#13 10 Dec 2007 20:14   

Re: Matiz brak iskry.


Cześć! Szukam problemu w moim Matizie. Mam wysoką kopułke i też nie mam iskry. Gdzie są te kondensatory o których kolega wspominał. Najlepiej jakby mi ktoś na foto przedstałi bo ja taka złota rączka jestem ale nie znam się zbytnio na fachowych nazwach i niewiem np. gdzie jest czujnik optyczny itp.

Helpful message? + -

Back to top
   
MichaelR
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 16 Nov 2007
Posts: 387
Location: Warszawa

Post#14 11 Dec 2007 00:30   

Re: Matiz brak iskry.


na tej stronce jest opis kodów błyskowych
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=108227&highlight=matiz&sid=ca6713e993de6f58cc35378bb6a0bfb1
polecam zacząć od sprawdzenia kodów błędów, następnie zresetować komputer przekręcić rozrusznikiem kilka obrotów i ponownie sprawdzić kody błędów. Jeśli wyświetli 0320 lub 0340 to prawdopodobnie jest uszkodzona płytka z optyką kosztuje ona około 300-350zł w serwisie lub J.C.Auto

Helpful message? + -

Back to top
   
antenek
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Mar 2002
Posts: 441
Location: Łódź

Post#15 11 Dec 2007 13:26   

Re: Matiz brak iskry.


na alledrogo orginał DAC jest po 155 zł .
Z tego co wiem zamiennik całego aparatu jest prod mondo i one są już bezawaryjne .

Helpful message? + -

Back to top
   
Paszczak22
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 07 Dec 2004
Posts: 204
Location: Kielce

Post#16 11 Dec 2007 20:51   

Re: Matiz brak iskry.


Witam ponownie! Wczoraj rozebrałem ten aparat ale optyka była czysta. Ze względu na to, że nie mogłem dłużej czekać bo samochud był mi niezbędny do pracy pojechałem do serwisu. Przyczyną mojej usterki był rozładowany akumulator. Wymienili i chodzi bez problemu. Faktycznie akumlator był wyczerpany bo podczas holowania nie miał ładowania ale następnego dnia był ładowany na prostowniku i kręcił ładnie więc się nie spodziewałem, że to może być jego wina. Z tego co mi tłumaczyli w serwisie podczas kręcenia rozrusznik pobiera dużo prądu i brakowało dla imobilaizera przez co nie puszczał iskry. Katastrofa... następny mój samochód będzie na gaźniku bo te całe komputery doprowadzają mnie do szału. Jakbym pojechał do innego mechanika wymienił bym niepotrzebnie części i wyrzuciłbym pieniądze w błoto. Tak było drogo ale prezynajmniej w 1.5 h.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
uk4sh
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 2

Post#17 31 Dec 2007 12:48   

Re: Matiz brak iskry.


Witam,

miałem podobny problem więc wymieniłem cały aparat zapłonowy - poprzednio miałem model DAC chciałem kupić taki sam ale gdy przyjechałem do domu okazało się, że w pudełku z napisem DAC był aparat typu Mondo. Z tego co widzę to może wcale nie gorzej.

W tej chwili samochód już odpala normalnie jednak stał się straasznie "zamulony". Wcześniej podczas przyspieszania ładnie wchodził na obroty a obecnie trochę szarpie i ogólnie jest mniej dynamiczny. Czy to kwestia ustawienia aparatu pod odpowiednim kątem? Przyznam że starałem się ustawić podobnie do poprzedniego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Dec 2007 12:48   





Back to top
   
Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Admin grupy Samochody


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 13612
Location: Warszawa

Post#18 31 Dec 2007 13:16   

Re: Matiz brak iskry.


Kwestia ustawienia zapłonu. obróć aparat delikatnie w kierunku przeciwnym do kierunku wskazówek zegara Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
uk4sh
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 2

Post#19 14 Jan 2008 15:28   

Re: Matiz brak iskry.


Hej dzięki za podpowiedź - niestety chyba nic się nie poprawiło a w dodatku (nie wiem czy to ma związek) w kabinie zaczęło pachnieć benzyną.

Co prawda nie miałem jeszcze zbyt wiele czasu by to sprawdzić dokładniej - na pewno napiszę jaki efekt uzyskałem ostatecznie. mam jednak pytanie czy za każdym razem muszę odkręcać i dokręcać zapłon (trochę jest tam kiepski dostęp), czy mogę lekko poluzować sróbki tak by dało się nim obracać i uruchomić silnik??

Helpful message? + -

Back to top
   
antenek
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Mar 2002
Posts: 441
Location: Łódź

Post#20 14 Jan 2008 20:25   

Re: Matiz brak iskry.


wykręć świece i przedmuchaj silnik . Możliwe że się poprostu zalał . Sprawdź potem czy jest iskra i czy działa pompa paliwa . Jeśli to bedzie ok to odpalić musi .

Helpful message? + -

Back to top
   
Waldemar Podlaszewski
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Jun 2007
Posts: 36
Location: Wałbrzych

Post#21 09 Feb 2008 20:52   

Re: Matiz brak iskry.


Witam
Czy ktoś może wie gdzie znajduje się kondensator cewki zapłonowej bo nie mogę go wypatrzyć?
Znalazłem natomiast pod przednim lewym reflektorem element przykręcony do karoserii o wyglądzie rezystora ceramicznego dużej mocy.
Co to jest i w jakim obwodzie pracuje?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Matiz brak iskry.
Page 1 of 1
Similar topics
Matiz - Brak iskry - brak impulsów idących do cewki (10)
Daewoo Matiz - brak iskry impulsy są (29)
Matiz nie zapala brak iskry. (8)
Daewoo Matiz brak iskry, immo ok (40)
Matiz brak iskry, ciekawy przypadek (11)
Deaewo matiz brak iskry. Aparat zapłonowy. (7)
[Matiz] Błąd 1510, brak iskry na cewce (18)
Matiz brak iskry prawie wszystko sprawdzane .. (4)
Matiz-brak iskry,napięcia pompy paliwa (8)
Matiz - brak iskry. Napięcie pierwotne dochodzi do cewki. (32)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.202 seconds

elektroda.pl topic RSS feed