Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Polaczenie akumulatorow


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Polaczenie akumulatorow Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
grzesiek_ke
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 42
grzesiek_ke
Poziom 9
Post#1 04 Paź 2005 14:23  Autor tematu   

Polaczenie akumulatorow


Zestawiam bank akumulatorow kwasowych, laczonych szeregowo i rownolegle, tj. 12+12V po 200 Ah x4 rownolegle. Max pobierany prąd ciągly będzie 130A, chwilami 2x tyle. Pytanie: czy zwykle samochodowe klemy mosiężne + kable rozruchowe będą się dobrze spisywać? Mam na myśli bezobslugowosc tych polaczen.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
krzysztof690801
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: ŁÓDŻ
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 190
Pomógł: 1
krzysztof690801
Poziom 14
Post#2 04 Paź 2005 14:48    

Re: Polaczenie akumulatorow


Witam
A co będziesz zasilał z tych akumulatorów,i jaki będzie pobór prądu chwilowy i ciągły,proponuję przewód lgy o odpowiednim przekroju,

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grzesiek_ke
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 42
grzesiek_ke
Poziom 9
Post#3 04 Paź 2005 15:16  Autor tematu   

Re: Polaczenie akumulatorow


Bede zasilal cale gospodarstwo domowe przez inverter 2,5 kW. Prądy napisalem już 130A ciągle, 260A chwilami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
krzysztof690801
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: ŁÓDŻ
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 190
Pomógł: 1
krzysztof690801
Poziom 14
Post#4 04 Paź 2005 15:33    

Re: Polaczenie akumulatorow


Czyli po stronie wtórnej inwertera będzie 2,5kw po pierwotnej ma być od 130 do 260 A,założyłbym lgy 35mm2 lub 50 mm2 .dużo potrzebujesz tego przewodu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
tom444
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 14
Pomógł: 1
tom444
Poziom 5
Post#5 18 Gru 2005 14:04    

Re: Polaczenie akumulatorow


Akumulatorów i ogniw nie należy łączyć równolegle (jedynie chwilowo)ze względu na ich rozładowywanie się pomiędzy sobą .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marpiasek
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 892
Pomógł: 63
marpiasek
Poziom 20
Post#6 18 Gru 2005 14:28    

Polaczenie akumulatorow


Szeregowo-można-dalej ma racje- Kolega :tom4444.
A nie prościej -kupić agregat -.
Slepowe przewody "rozruchowe" to się nadają ????
mają grubą izolacje(2kV) a linke w środku do zasilania -...???!!!-chyba -do myślenia-dla znawców tematu.
Ps:"Maluch 126P -odpalał?i na tym się kończy temat.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Marksrz
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 319
Pomógł: 19
Ocena postów: 8
Marksrz
Poziom 16
Post#7 19 Gru 2005 23:14    

Re: Polaczenie akumulatorow


bardzo jestem ciekaw jak wpadłeś na taki szatński pomysł ?
też oglądałem na allegro przetwornice 12V o mocy 4000 W i zastanawiałem sie gdzie to znajduje zastosowanie
ile z tym problemów ,jaki musi być aku zeby choc przez godz. dawał potrzebny prąd a utrzymanie aku w gotowości to też wiele zachodu i koszt
kilka lat i po nim jak aw aucie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
highlanderus
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Radom / Wa-wa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 944
Pomógł: 134
Ocena postów: 5
highlanderus
Poziom 20
Post#8 19 Gru 2005 23:42    

Re: Polaczenie akumulatorow


Witam
Łączenie szeregowo-równoległe akumulatorów kwasowych to jak dla mnie zły pomysł. Samo zrównowazenie sił SEM w samych akumulatorach bardzo niszczy komory i znacznie obniża żywotnośc takiego zestawu. Żeby taki zabieg miał sens akumulatory muszą być "lustrzenie" podobne pod względem parametrów. Pojemności i stanu naladowania. Zdecydowanie prościej jest kupić jakiś wojskowy agregat prądotwórczy w Agencji Mienia Wojskowego. Zdarzają sie rarytasy w niezłym stanie.

Pozdrawiam i Wesołych Świat Very Happy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 525
Pomógł: 29
Ocena postów: 1
elektronik321
Poziom 18
Post#9 20 Gru 2005 08:41    

Polaczenie akumulatorow


zestawic accu szregowo do najwyzszego napięcia, prąd w obwodzie będzie mniejszy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
j23xyz
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 15 Lis 2003
Posty: 65
Pomógł: 4
j23xyz
Poziom 11
Post#10 21 Gru 2005 15:22    

Re: Polaczenie akumulatorow


Przy takim polaczeniu pamietaj aby polczyc je najpierw szeregowo a dopiero potem polaczone galezie rownolegle. Tak bedzie zdrowiej dla akumulatorow.
Oczywiscie akumulatory powinny byc identyczne. Ewentualnie rozwaz polaczenie kazdej galezi przez diode prostownicza mocy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
raveland
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1343
Pomógł: 62
Ocena postów: 2
raveland
Poziom 21
Post#11 22 Mar 2008 23:39    

Re: Polaczenie akumulatorow


dolacze sie do tematu
jezeli polacze dwa akumulatory szeregowo to napiecie sie zsumuje a pojemnosc zostanie bez zmian
natomiast przy rownoleglym napiecie sie nie zmienia a pojemnosc sumuje
zgadza sie czy cos pokrecilem??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Figi
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Poznań
Dołączył: 16 Paź 2003
Posty: 3420
Pomógł: 306
Ocena postów: 3
Figi
Poziom 23
Post#12 23 Mar 2008 03:09    

Re: Polaczenie akumulatorow


Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysztof690801
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: ŁÓDŻ
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 190
Pomógł: 1
krzysztof690801
Poziom 14
Post#13 08 Maj 2008 07:48    

Re: Polaczenie akumulatorow


Możliwe jest połączenie równoległe akumulatorów ,ale nie więcej niż 4 gałęzie o takim samym napięciu i takiej samej pojemności,najlepiej od tego samego producenta.I nie ma większych problemów .Takie układy stosowane są jak najbardziej przy ups które pracują np w szpitalach do zasilania rezerwowego bloków operacyjnych.Przydały by się akumulatory żelowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Fyszo
Spec od GSM
Spec od GSM
Dołączył: 24 Kwi 2002
Posty: 4052
Pomógł: 223
Ocena postów: 14
Fyszo
Spec od GSM
Post#14 09 Maj 2008 09:14    

Re: Polaczenie akumulatorow


Połączyć można zawsze jak się chce (nawet na krzyż), ale żeby to było efektywne to już problem. Przy szeregowym łaczeniu wadą jest to, że najsłabsze ogniwo ogranicza cały zestaw (szybciej się rozładuje i jego rezystancja wewn. uniemożliwia pracę pozostałych oraz powoduje napięcie wsteczne na tym ogniwie).
Przy równoległym łączniu wady już wymieniono.
Najlepszym wyjściem jest łacznie równoległe przez diody separujące, lub szeregowe ze stosowaniem kontrolera napięć na ogniwach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Polaczenie akumulatorow
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS