| Author |
karamba26 Poziom 18

|
06 Oct 2005 19:19 Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
Witam.
Nadchodzi zima i mam takie oto pytanie dotyczące opon na ten okres roku.
Jakie rozmiary opon kupić (na przód i tył). Kolega proponował aby na przod o mniejszym rozmiazy niz na tył. W instrukcji podane jest ze musza byc 145 SR13.
Czy z tyłu i z przodu muszą być te same rozmiary czy mogą być różne. Chodzi też o to czy z przodu mogą być zimówki a z tyłu inne np. letnie albo sezonówki (jak to najlepiej dobrać).
Dużo jest gatunków opon. Czym się sugerować przy ich wyborze (firma, bierznik a może jest coś jeszcze ważne).
POZDRAWIAM i liczę na konkretne odpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Oct 2005 19:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roli Poziom 20

|
06 Oct 2005 20:02 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
Generalnie opony zimowe powinny być węższe niż letnie ponieważ ma tutaj znaczenie docisk opony dopodłoża (wtedy wieksza masa przypada na cm^2). Nie zakładał bym zimówek na przód z letnich (wielosezonówek) na tył - bo może sie zdażyć że lżejszy tył złapie wczesniej. Szerokość przednich jak i tylnych ma być taka sama. Co do wyboru to wszystko zalezy od tego ile masz kasy :) możesz założyć polskie oponki ale możesz również założyć pirelli, goodyear, michelin czy inne, osobiście polecał bym oponki z bierznikiem kierunkowym. To chyba wszystko z mojej strony :)
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo166 Poziom 13

|
07 Oct 2005 22:06 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
napeno na przod nie zakładaj opon o nizszym profilu bo zmienia to kąty nachyleń kół i całą zbierzność a co do kierunkowych opon to bym powiedzial że są mniej praktyczne bo nie zamienisz ich stronami bez zdejmowania z felg
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2005 22:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roli Poziom 20

|
07 Oct 2005 23:27 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
| Quote: |
| nie zakładaj opon o nizszym profilu bo zmienia to kąty nachyleń kół i całą zbierzność |
Co ma zbierzność do wysokosci koła :lol: a kąty zmienią sie ale w minimalnym stopniu, bedzie to nawet nieodczuwalne.
| a co do kierunkowych opon to bym powiedzial że są mniej praktyczne bo nie zamienisz ich stronami bez zdejmowania z felg |
A w jakim celu zamieniać opony stronami :?: Zamienia sie opony przód z tyłem , bo jak wiadomo w samochodzie FWD przednie sie zużywają szybciej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2005 23:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marian11@ Poziom 17

|
23 Oct 2005 09:43 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
| Roli wrote: |
| Generalnie opony zimowe powinny być węższe niż letnie ponieważ ma tutaj znaczenie docisk opony dopodłoża (wtedy wieksza masa przypada na cm^2). Nie zakładał bym zimówek na przód z letnich (wielosezonówek) na tył - bo może sie zdażyć że lżejszy tył złapie wczesniej. Szerokość przednich jak i tylnych ma być taka sama. Co do wyboru to wszystko zalezy od tego ile masz kasy :) możesz założyć polskie oponki ale możesz również założyć pirelli, goodyear, michelin czy inne, osobiście polecał bym oponki z bierznikiem kierunkowym. To chyba wszystko z mojej strony :) |
Witam.
A co do opon z bieznikiem kierunkowym to ja na to bym nie zwracał wiekszej uwagi.
|
|
| Back to top |
|
 |
golfir Poziom 5

|
29 Oct 2005 23:05 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
Generalnie zaleca sie stosowanie zimowych opon o troche wezszym rozmiarze niz letnie.Co do rodzaju bieznika to nie ma nic uniwersalnego napewno asymetryczny bieznik jest lepszy w glebokim kopnym sniegu a kierunek jest lepszy na błoto ale to nie za duzo odczuwalne roznice wszystko za lezy jak kto ma w glowie .Dobra alternatywa jest firma PLATIN z koncernu Continentala i robi bardzo dobre oponki zimowki to PLATIN WINTER RP30 z reszta nikt nie robi lepszych zimowek jak Continental.
|
|
| Back to top |
|
 |
Roli Poziom 20

|
30 Oct 2005 00:53 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
| z reszta nikt nie robi lepszych zimowek jak Continental. |
To jest Twoje zdanie (doświadczenie) czy jakieś testy ??? Czemu tak myślisz ???
|
|
| Back to top |
|
 |
jacęty Poziom 7

|
30 Oct 2005 11:20 Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
ja jeżdżę tyle ile przeciętny kowalski i używam opon całorocznych i nie narzekam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Oct 2005 11:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roli Poziom 20

|
30 Oct 2005 12:06 Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty?? |
|
|
|
| ja jeżdżę tyle ile przeciętny kowalski i używam opon całorocznych i nie narzekam. |
Też tak kiedyś jeździłem i mówiłem że jest ok, ale gdy przesiadłem sie na zimówki to powiedziałem że już nigdy nie bede śmigał w zime na całosezonowych. Spróbuj a sie przekonasz. Ja już sie przekonałem :!:
|
|
| Back to top |
|
 |
dido78 Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
daniel1587 Poziom 5