FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jakie opony wybrać na zimę do fiesty??

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jakie opony wybrać na zimę do fiesty??
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 06 Oct 2005 19:19   

Witam.

Nadchodzi zima i mam takie oto pytanie dotyczące opon na ten okres roku.
Jakie rozmiary opon kupić (na przód i tył). Kolega proponował aby na przod o mniejszym rozmiazy niz na tył. W instrukcji podane jest ze musza byc 145 SR13.
Czy z tyłu i z przodu muszą być te same rozmiary czy mogą być różne. Chodzi też o to czy z przodu mogą być zimówki a z tyłu inne np. letnie albo sezonówki (jak to najlepiej dobrać).

Dużo jest gatunków opon. Czym się sugerować przy ich wyborze (firma, bierznik a może jest coś jeszcze ważne).

POZDRAWIAM i liczę na konkretne odpowiedzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Oct 2005 19:19   

Back to top

Roli
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 06 Oct 2005 20:02helpful post - solution   

Re: Jakie opony wybrać na zimę do fiesty??

Generalnie opony zimowe powinny być węższe niż letnie ponieważ ma tutaj znaczenie docisk opony dopodłoża (wtedy wieksza masa przypada na cm^2). Nie zakładał bym zimówek na przód z letnich (wielosezonówek) na tył - bo może sie zdażyć że lżejszy tył złapie wczesniej. Szerokość przednich jak i tylnych ma być taka sama. Co do wyboru to wszystko zalezy od tego ile masz kasy :) możesz założyć polskie oponki ale możesz również założyć pirelli, goodyear, michelin czy inne, osobiście polecał bym oponki z bierznikiem kierunkowym. To chyba wszystko z mojej strony :)
Back to top

przemo166
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 07 Oct 2005 22:06   

napeno na przod nie zakładaj opon o nizszym profilu bo zmienia to kąty nachyleń kół i całą zbierzność a co do kierunkowych opon to bym powiedzial że są mniej praktyczne bo nie zamienisz ich stronami bez zdejmowania z felg
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Oct 2005 22:06   

Back to top

Roli
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 07 Oct 2005 23:27   

Quote:
nie zakładaj opon o nizszym profilu bo zmienia to kąty nachyleń kół i całą zbierzność

Co ma zbierzność do wysokosci koła :lol: a kąty zmienią sie ale w minimalnym stopniu, bedzie to nawet nieodczuwalne.
Quote:
a co do kierunkowych opon to bym powiedzial że są mniej praktyczne bo nie zamienisz ich stronami bez zdejmowania z felg

A w jakim celu zamieniać opony stronami :?: Zamienia sie opony przód z tyłem , bo jak wiadomo w samochodzie FWD przednie sie zużywają szybciej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Oct 2005 23:27   

Back to top

marian11@
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 23 Oct 2005 09:43   

Roli wrote:
Generalnie opony zimowe powinny być węższe niż letnie ponieważ ma tutaj znaczenie docisk opony dopodłoża (wtedy wieksza masa przypada na cm^2). Nie zakładał bym zimówek na przód z letnich (wielosezonówek) na tył - bo może sie zdażyć że lżejszy tył złapie wczesniej. Szerokość przednich jak i tylnych ma być taka sama. Co do wyboru to wszystko zalezy od tego ile masz kasy :) możesz założyć polskie oponki ale możesz również założyć pirelli, goodyear, michelin czy inne, osobiście polecał bym oponki z bierznikiem kierunkowym. To chyba wszystko z mojej strony :)

Witam.
A co do opon z bieznikiem kierunkowym to ja na to bym nie zwracał wiekszej uwagi.
Back to top

golfir
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 29 Oct 2005 23:05   

Generalnie zaleca sie stosowanie zimowych opon o troche wezszym rozmiarze niz letnie.Co do rodzaju bieznika to nie ma nic uniwersalnego napewno asymetryczny bieznik jest lepszy w glebokim kopnym sniegu a kierunek jest lepszy na błoto ale to nie za duzo odczuwalne roznice wszystko za lezy jak kto ma w glowie .Dobra alternatywa jest firma PLATIN z koncernu Continentala i robi bardzo dobre oponki zimowki to PLATIN WINTER RP30 z reszta nikt nie robi lepszych zimowek jak Continental.
Back to top

Roli
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 30 Oct 2005 00:53   

Quote:
z reszta nikt nie robi lepszych zimowek jak Continental.

To jest Twoje zdanie (doświadczenie) czy jakieś testy ??? Czemu tak myślisz ???
Back to top

jacęty
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 30 Oct 2005 11:20   

ja jeżdżę tyle ile przeciętny kowalski i używam opon całorocznych i nie narzekam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2005 11:20   

Back to top

Roli
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 30 Oct 2005 12:06   

Quote:
ja jeżdżę tyle ile przeciętny kowalski i używam opon całorocznych i nie narzekam.

Też tak kiedyś jeździłem i mówiłem że jest ok, ale gdy przesiadłem sie na zimówki to powiedziałem że już nigdy nie bede śmigał w zime na całosezonowych. Spróbuj a sie przekonasz. Ja już sie przekonałem :!:
Back to top

dido78
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 12 Nov 2005 18:58   

Kup sobie opony zimowe jednakowe na przod i tyl i tu podje ci link do konfiguratora opon:

http://www.opony.com/dobor_opon/index.asp

pozdrawiam
Back to top

daniel1587
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 10 Dec 2008 21:31   

Witam ja mam opony continental i jestem z nich zadowolony.Są w możliwie przystepnej cenie tu masz link do hurtowni http://www.oponix.pl/CONTINENTAL.html
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jakie opony wybrać na zimę do fiesty??
Page 1 of 1
Similar topics
Ogrzewanie na zimę dla psa i zamarzająca woda na dworze. (30)
Jak zakonserwować pompę wodną na zimę ? (4)
Buty na zimę - Timberland vs. Caterpillar? (28)
Jakie dobre zimowe opony byście polecili (7)

Page generation time: 0.19 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed