Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czasowy wyłącznik przekaźnika


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Czasowy wyłącznik przekaźnika
Autor
Wiadomość
zasoby
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 788

Post#1 Post autora tematu 09 Paź 2005 12:34   

Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jest to prosty czasowy wyłącznik przekaźnika, regulacji po jakim czasie przekaźnik ma zostać wyłączony dokonujemy za pomocą potencjometru P1 w zakresie od 10 sekund do nawet 10 minut. Tranzystory to typowe NPN BC546B. Napięcie zasilania może być w zakresie od 4,5V do 9V w zależności od zastosowanego przekaźnika - zasilanie cewki przekaźnika musi odpowiadać napięciu zasilania. W układzie modelowym przyjęto rezystancje cewki przekaźnika 500Ω

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Paź 2005 12:34   





Powrót do góry
   
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

Post#2 19 Lis 2005 21:59   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam. Czy przedstawiony włącznik można by tak zrobić żeby po załączeniu zasilania przekażnik zwierał styki po około dwóch sekundach?.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#3 26 Lis 2005 17:30   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Wystarczy ściągnąć fragment schematu z jakiegoś wzmacniacza, który ma załączanie kolumn po kliku sekundach (przeważnie po około 3) i zmieniając wartość kondensatora, dostosować do swoich potrzeb.
Powrót do góry
   
sq1gqp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 771
Miasto: Koszalin

Post#4 30 Mar 2006 07:41   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam. Czy jak impuls zasilający będzie trwał cały czas to przekaźnik nie będzie pracował w cyklu? Chciałbym zeby poprostu się wyłączył. Czy można tu podać 12V?
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#5 30 Mar 2006 11:49   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Tak proste układy nie pracuja w żadnym cyklu. Napiecie 12V cz nawe 24V nie jest istotne. Ważny jest dobór elementów. Jak masz przekaźnik na 12V to takie dajesz napięcie. Inne elementy nie są tak bardzo istotne.
R1 i R2 wypadało by jedynie nieco zwiększyć.
Powrót do góry
   
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 139
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 31 Mar 2006 13:45   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


fajny projekt

gulson napisał:
Jest to prosty czasowy wyłącznik przekaźnika, regulacji po jakim czasie przekaźnik ma zostać wyłączony dokonujemy za pomocą potencjometru P1 w zakresie od 10 sekund do nawet 10 minut.


interesuje mnie co będziie jak przycisk będzie dłużej przytrzymany niż czas ustawiiony do wyłączenia, tzn czy liczy się czas od zwolnienia przycisku/??

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
sq1gqp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 771
Miasto: Koszalin

Post#7 31 Mar 2006 19:10   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


O właśnie, u mnie przycisk (impuls) będzie trwał cały czas
Powrót do góry
   
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

Post#8 28 Paź 2006 20:52   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam.
Potrzebny mi jest schemat wyłącznika czasowego o regulacji czasu od 1sek. do około 15 sek. Musi działać tak że po podaniu zasilania 12V ma od razu odliczać czas ( bez przycisku start ) po którym ma wyłączyć przekażnik.
Czy możecie mi pomóc ?
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#9 28 Paź 2006 21:14   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Masz tu narysowany przed chwilka schemat. Zmiana oporności, zmienia czas.
Przy podanej jest około 5 sekund, ale sam wypróbuj. Oczywiście zmiana kondensatora elektrolitycznego, tez ma wpływ na czas.

Załączniki:
Powrót do góry
   
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

Post#10 28 Paź 2006 21:33   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czyli po włączeniu zasilania układ włączy przekażnik i po upływie danego czasu np: 5 sek. go wyłączy tak ?
Zależy mi żeby ten układ pracował stabilnie a może coś zastosować na jakimś prostym układzie scalonym typu timer ?
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#11 28 Paź 2006 21:42   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


No faktycznie lepiej zrobić to na układzie "555".
Może coś takiego? Z tym, ze ten drugi jest az na 38 minut, ale wystarczy zmienić te duże opory na mniejsze. Sorki, ale nie wiem jak one działaja, tzn. czy załączają, czy wyłączają po czasie.:|

Załączniki:
Powrót do góry
   
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

Post#12 28 Paź 2006 21:59   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


A czy ten układ może pracować przy napieciu 12V ? Bo na takie napiecie mam przekażnik i zasilanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2006 21:59   





Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#13 28 Paź 2006 22:30   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Maksymalnie 16V jest napiecie układu scalonego. Zawsze mozna (jezlei ma to byc w samochodzie) zastosować scalony stabilizator np. 7809.
Ja na tych układach robiłem pseudoalarmy z diodą led i nie redukowałem napięcia. Raz tylko jak alternator sie uszkodził, to i ten układ poleciał.
Powrót do góry
   
rozales
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 364
Miasto: Gdańsk

Post#14 13 Gru 2006 11:53   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


mysle ze wystarczy zenerka na 555 plus rezystorek oczywiscie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Gru 2006 11:53   





Powrót do góry
   
adam_m4
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 1
Miasto: Tuliszków

Post#15 11 Kwi 2007 22:08   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


A jak by to musiało wyglądać, aby podłączyć w samochodzie, jako ściemniacz czasowy światełka w kabinie, gdy mam doprowadzone 3 kabelki:
1) +
2) -
3) + przy otwartych drzwiach
Czytałem ten temat kilka razy i już sie w tym wszystkim gubie :/ :sm7:
Powrót do góry
   
tommaj
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 13

Post#16 01 Maj 2007 16:53   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


a jak dorobic drugą regulację do tego układu tak zeby jeden potencjometr regulował czas rozłączenia przekaźnika a drugi czas załączenia czyli np 10 sekund przekaźnik trzyma a przez 15 sekund jest rozwarty.
Powrót do góry
   
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1262
Miasto: Piaseczno

Post#17 03 Maj 2007 13:27   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jakie można zastosować tranzystory zamiast BC108b i BC109C,strasznie ciężko je kupic.

Dodano po 10 [minuty]:

AA i co zamiast BAP795
Powrót do góry
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3312
Miasto: Pelplin

Post#18 03 Maj 2007 17:43   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Zamienniki tych elementów:

BC108B -BC238B, BC548B
BC109B -BC239B, BC549B
BAP795 -1N4148.
Powrót do góry
   
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1262
Miasto: Piaseczno

Post#19 03 Maj 2007 23:45   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Może pytaniedziwne ale czym się różni
BC238 od BC238a albo BC238B????
Powrót do góry
   
WaWrzOL
Specjalista Sprzęt Medyczny
Specjalista Sprzęt Medyczny


Dołączył: 18 Sty 2003
Posty: 233
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#20 04 Maj 2007 22:02   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


arktik1 różnią się wartością wzmocnienie tzw. β. Jej wartość jest analogiczna do kolejności liter w alfabecie, szczegóły znajdzie w notach.
Powrót do góry
   
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1262
Miasto: Piaseczno

Post#21 05 Maj 2007 00:33   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


nO DOBRA ,ALE DO CZEGO TO WZMOCNIENIE JEST POTRZEBNE??
Potrzebuje zrobić Czasowy wyłącznik przekaźnika,czy te wzmocnienia mają jakies znaczenie w tym układzie???
Powrót do góry
   
RZESKI_STG
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 2
Miasto: Starogard Gdański

Post#22 02 Lis 2008 22:03   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czy w tym ukladzie zamiast przekaznika moge uzyc zarowki lub diody led ?? Czy bedzie dzialal tak samo ?? Chodzi mi o to aby uklad zalaczal zarowke po uplywie kilku sekund. No chyba ze macie jeszcze jakis prostszy uklad do zaproponowania.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#23 11 Lis 2008 12:10   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Oczywiście, że tak. Dioda mało pobiera prądu i z powodzeniem zastąpi przekaźnik. Co do żarówki, to zależy od jej mocy, ale miniaturowa też z powodzeniem może być tu zastosowana.
Powrót do góry
   
Nefaus
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Sie 2008
Posty: 342
Miasto: Wrocław

Post#24 09 Lut 2009 21:00   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


czy można go tak ustawić aby włączał się np. co 12h? Jaki kondensator i o jakiej rezystancji opornik musiał bym tu zastosować??
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#25 10 Lut 2009 08:16   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Miałby się włączać co 12 godzin? Jak to rozumieć? Co 12 ale na ile czasu?
Ten prymitywny układzik niestety nie załatwi tego. Koniecznie musiałoby to być na układzie (lub układach) scalonym.
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#26 10 Lut 2009 08:37   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Timer o czasie 12h można zrobić na układzie CD4541.
Tylko tak dokładniej to co to ma być, załączenie po czasie czy wyłączenie po czasie.
Właśnie tak jak zapytał zybex ... sprecyzuj jak to ma być.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lut 2009 08:37   





Powrót do góry
   
hurtownik144
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 23
Miasto: Wrocław

Post#27 11 Mar 2009 17:37   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Kolega jak i ja mamy na myśli ze układ ma załączyć przekaźnik na całe 12 GODZIN i rozłączyć na 1-5 s i znów załączyć na kolejna 12godz-- i tak wkoło... układ ma być wykorzystany do resetowania centrali alarmowej... czyli raz na 12 godzin. wiem ze można najłatwiej kupić "czasowy przerywacz" ja chciałbym zrobić ... mi odpowiada zrobić to nawet na MC pic 16f... teoretycznie program nie jest skomplikowany , ja nie bardzo potrafię napisać program... proszę o pomoc...
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#28 11 Mar 2009 17:56   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jeżeli chcesz sam takie coś wykonać, to możesz jako ten timer 12h wykorzystać właśnie ten układ CD4541, a do czasu 1-5 s ... może być inny, ale raczej też dał bym drugi taki sam. I należy je ze sobą odpowiednio połączyć. Wyjście pierwszego z wejściem drugiego a wyjście drugiego z wejściem pierwszego - tak w kółko).
Powrót do góry
   
adusek1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2
Miasto: Ostrów Wlkp

Post#29 29 Mar 2009 14:23   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam serdecznie.Potrzebuje schemat czasowego WŁĄCZNIKA przekaźnika
takiego , który po podaniu napięcia na układ przekaźnik włączy się po około 15 sek. Chcę go zastosować do odłączenia pompy paliwowej w czasie jazdy
na LPG - instalacja KOLTEC.
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#30 29 Mar 2009 14:29   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


adusek1 napisał:
Witam serdecznie.Potrzebuje schemat czasowego WŁĄCZNIKA przekaźnika
takiego , który po podaniu napięcia na układ przekaźnik włączy się po około 15 sek. Chcę go zastosować do odłączenia pompy paliwowej w czasie jazdy
na LPG - instalacja KOLTEC.

Witam.
Układ CD4541 jak najbardziej się do tego nadaje.
Zapoznaj się z tym tematem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1131264&highlight=4541&sid=9847cd17bc4207954ed7e52b0b37341d
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Czasowy wyłącznik przekaźnika
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny
Podobne tematy
Elektroniczny, wielofunkcyjny wyłącznik czasowy (2)
Czasowy wyłącznik urządzeń 220V~ (1)
Wyłącznik czasowy na PIC 16F84A. (5)
Wyłącznik czasowy wentylatora łazienkowego (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS