Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Czasowy wyłącznik przekaźnika


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->Czasowy wyłącznik przekaźnika Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
zasoby
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 786

zasoby
Poziom 19
Post#1 Post autora tematu 09 Paź 2005 12:34   

Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jest to prosty czasowy wyłącznik przekaźnika, regulacji po jakim czasie przekaźnik ma zostać wyłączony dokonujemy za pomocą potencjometru P1 w zakresie od 10 sekund do nawet 10 minut. Tranzystory to typowe NPN BC546B. Napięcie zasilania może być w zakresie od 4,5V do 9V w zależności od zastosowanego przekaźnika - zasilanie cewki przekaźnika musi odpowiadać napięciu zasilania. W układzie modelowym przyjęto rezystancje cewki przekaźnika 500Ω

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 235
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#2 19 Lis 2005 21:59   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam. Czy przedstawiony włącznik można by tak zrobić żeby po załączeniu zasilania przekażnik zwierał styki po około dwóch sekundach?.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#3 26 Lis 2005 17:30   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Wystarczy ściągnąć fragment schematu z jakiegoś wzmacniacza, który ma załączanie kolumn po kliku sekundach (przeważnie po około 3) i zmieniając wartość kondensatora, dostosować do swoich potrzeb.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sq1gqp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 762
Miasto: Koszalin

sq1gqp
Poziom 19
Post#4 30 Mar 2006 07:41   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam. Czy jak impuls zasilający będzie trwał cały czas to przekaźnik nie będzie pracował w cyklu? Chciałbym zeby poprostu się wyłączył. Czy można tu podać 12V?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#5 30 Mar 2006 11:49   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Tak proste układy nie pracuja w żadnym cyklu. Napiecie 12V cz nawe 24V nie jest istotne. Ważny jest dobór elementów. Jak masz przekaźnik na 12V to takie dajesz napięcie. Inne elementy nie są tak bardzo istotne.
R1 i R2 wypadało by jedynie nieco zwiększyć.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 137
Miasto: Bydgoszcz

kmr
Poziom 13
Post#6 31 Mar 2006 13:45   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


fajny projekt

gulson napisał:
Jest to prosty czasowy wyłącznik przekaźnika, regulacji po jakim czasie przekaźnik ma zostać wyłączony dokonujemy za pomocą potencjometru P1 w zakresie od 10 sekund do nawet 10 minut.


interesuje mnie co będziie jak przycisk będzie dłużej przytrzymany niż czas ustawiiony do wyłączenia, tzn czy liczy się czas od zwolnienia przycisku/??

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq1gqp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 762
Miasto: Koszalin

sq1gqp
Poziom 19
Post#7 31 Mar 2006 19:10   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


O właśnie, u mnie przycisk (impuls) będzie trwał cały czas

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

ker
Poziom 3
Post#8 28 Paź 2006 20:52   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam.
Potrzebny mi jest schemat wyłącznika czasowego o regulacji czasu od 1sek. do około 15 sek. Musi działać tak że po podaniu zasilania 12V ma od razu odliczać czas ( bez przycisku start ) po którym ma wyłączyć przekażnik.
Czy możecie mi pomóc ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#9 28 Paź 2006 21:14   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Masz tu narysowany przed chwilka schemat. Zmiana oporności, zmienia czas.
Przy podanej jest około 5 sekund, ale sam wypróbuj. Oczywiście zmiana kondensatora elektrolitycznego, tez ma wpływ na czas.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

ker
Poziom 3
Post#10 28 Paź 2006 21:33   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czyli po włączeniu zasilania układ włączy przekażnik i po upływie danego czasu np: 5 sek. go wyłączy tak ?
Zależy mi żeby ten układ pracował stabilnie a może coś zastosować na jakimś prostym układzie scalonym typu timer ?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#11 28 Paź 2006 21:42   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


No faktycznie lepiej zrobić to na układzie "555".
Może coś takiego? Z tym, ze ten drugi jest az na 38 minut, ale wystarczy zmienić te duże opory na mniejsze. Sorki, ale nie wiem jak one działaja, tzn. czy załączają, czy wyłączają po czasie.Neutral

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
ker
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 6
Miasto: łowicz

ker
Poziom 3
Post#12 28 Paź 2006 21:59   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


A czy ten układ może pracować przy napieciu 12V ? Bo na takie napiecie mam przekażnik i zasilanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#13 28 Paź 2006 22:30   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Maksymalnie 16V jest napiecie układu scalonego. Zawsze mozna (jezlei ma to byc w samochodzie) zastosować scalony stabilizator np. 7809.
Ja na tych układach robiłem pseudoalarmy z diodą led i nie redukowałem napięcia. Raz tylko jak alternator sie uszkodził, to i ten układ poleciał.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rozales
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 376
Miasto: Gdańsk

rozales
Poziom 17
Post#14 13 Gru 2006 11:53   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


mysle ze wystarczy zenerka na 555 plus rezystorek oczywiscie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adam_m4
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 1
Miasto: Tuliszków

adam_m4
Poziom 1
Post#15 11 Kwi 2007 22:08   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


A jak by to musiało wyglądać, aby podłączyć w samochodzie, jako ściemniacz czasowy światełka w kabinie, gdy mam doprowadzone 3 kabelki:
1) +
2) -
3) + przy otwartych drzwiach
Czytałem ten temat kilka razy i już sie w tym wszystkim gubie :/ :sm7:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tommaj
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 12

tommaj
Poziom 5
Post#16 01 Maj 2007 16:53   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


a jak dorobic drugą regulację do tego układu tak zeby jeden potencjometr regulował czas rozłączenia przekaźnika a drugi czas załączenia czyli np 10 sekund przekaźnik trzyma a przez 15 sekund jest rozwarty.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1253
Miasto: Piaseczno

arktik1
Poziom 21
Post#17 03 Maj 2007 13:27   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jakie można zastosować tranzystory zamiast BC108b i BC109C,strasznie ciężko je kupic.

Dodano po 10 [minuty]:

AA i co zamiast BAP795

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3101
Miasto: Pelplin

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Post#18 03 Maj 2007 17:43   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Zamienniki tych elementów:

BC108B -BC238B, BC548B
BC109B -BC239B, BC549B
BAP795 -1N4148.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1253
Miasto: Piaseczno

arktik1
Poziom 21
Post#19 03 Maj 2007 23:45   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Może pytaniedziwne ale czym się różni
BC238 od BC238a albo BC238B????

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WaWrzOL
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 18 Sty 2003
Posty: 237
Miasto: Ostrów Wielkopolski

WaWrzOL
Zasłużony dla elektroda
Post#20 04 Maj 2007 22:02   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


arktik1 różnią się wartością wzmocnienie tzw. β. Jej wartość jest analogiczna do kolejności liter w alfabecie, szczegóły znajdzie w notach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arktik1
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 1253
Miasto: Piaseczno

arktik1
Poziom 21
Post#21 05 Maj 2007 00:33   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


nO DOBRA ,ALE DO CZEGO TO WZMOCNIENIE JEST POTRZEBNE??
Potrzebuje zrobić Czasowy wyłącznik przekaźnika,czy te wzmocnienia mają jakies znaczenie w tym układzie???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
RZESKI_STG
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 2
Miasto: Starogard Gdański

RZESKI_STG
Poziom 2
Post#22 02 Lis 2008 22:03   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czasowy wyłącznik przekaźnika


Czy w tym ukladzie zamiast przekaznika moge uzyc zarowki lub diody led ?? Czy bedzie dzialal tak samo ?? Chodzi mi o to aby uklad zalaczal zarowke po uplywie kilku sekund. No chyba ze macie jeszcze jakis prostszy uklad do zaproponowania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#23 11 Lis 2008 12:10   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Oczywiście, że tak. Dioda mało pobiera prądu i z powodzeniem zastąpi przekaźnik. Co do żarówki, to zależy od jej mocy, ale miniaturowa też z powodzeniem może być tu zastosowana.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Nefaus
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Sie 2008
Posty: 341
Miasto: Wrocław

Nefaus
Poziom 16
Post#24 09 Lut 2009 21:00   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


czy można go tak ustawić aby włączał się np. co 12h? Jaki kondensator i o jakiej rezystancji opornik musiał bym tu zastosować??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#25 10 Lut 2009 08:16   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Miałby się włączać co 12 godzin? Jak to rozumieć? Co 12 ale na ile czasu?
Ten prymitywny układzik niestety nie załatwi tego. Koniecznie musiałoby to być na układzie (lub układach) scalonym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1903

elkard
Poziom 22
Post#26 10 Lut 2009 08:37   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Timer o czasie 12h można zrobić na układzie CD4541.
Tylko tak dokładniej to co to ma być, załączenie po czasie czy wyłączenie po czasie.
Właśnie tak jak zapytał zybex ... sprecyzuj jak to ma być.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hurtownik144
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 23
Miasto: Wrocław

hurtownik144
Poziom 7
Post#27 11 Mar 2009 17:37   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Kolega jak i ja mamy na myśli ze układ ma załączyć przekaźnik na całe 12 GODZIN i rozłączyć na 1-5 s i znów załączyć na kolejna 12godz-- i tak wkoło... układ ma być wykorzystany do resetowania centrali alarmowej... czyli raz na 12 godzin. wiem ze można najłatwiej kupić "czasowy przerywacz" ja chciałbym zrobić ... mi odpowiada zrobić to nawet na MC pic 16f... teoretycznie program nie jest skomplikowany , ja nie bardzo potrafię napisać program... proszę o pomoc...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1903

elkard
Poziom 22
Post#28 11 Mar 2009 17:56   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Jeżeli chcesz sam takie coś wykonać, to możesz jako ten timer 12h wykorzystać właśnie ten układ CD4541, a do czasu 1-5 s ... może być inny, ale raczej też dał bym drugi taki sam. I należy je ze sobą odpowiednio połączyć. Wyjście pierwszego z wejściem drugiego a wyjście drugiego z wejściem pierwszego - tak w kółko).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adusek1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2
Miasto: Ostrów Wlkp

adusek1
Poziom 2
Post#29 29 Mar 2009 14:23   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


Witam serdecznie.Potrzebuje schemat czasowego WŁĄCZNIKA przekaźnika
takiego , który po podaniu napięcia na układ przekaźnik włączy się po około 15 sek. Chcę go zastosować do odłączenia pompy paliwowej w czasie jazdy
na LPG - instalacja KOLTEC.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1903

elkard
Poziom 22
Post#30 29 Mar 2009 14:29   

Re: Czasowy wyłącznik przekaźnika


adusek1 napisał:
Witam serdecznie.Potrzebuje schemat czasowego WŁĄCZNIKA przekaźnika
takiego , który po podaniu napięcia na układ przekaźnik włączy się po około 15 sek. Chcę go zastosować do odłączenia pompy paliwowej w czasie jazdy
na LPG - instalacja KOLTEC.

Witam.
Układ CD4541 jak najbardziej się do tego nadaje.
Zapoznaj się z tym tematem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1131264&highlight=4541&sid=9847cd17bc4207954ed7e52b0b37341d

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Czasowy wyłącznik przekaźnika 1234  Następny
Strona 1 z 4
Podobne tematy
Elektroniczny, wielofunkcyjny wyłącznik czasowy (2)
Czasowy wyłącznik urządzeń 220V~ (1)
Wyłącznik czasowy na PIC 16F84A. (5)
Wyłącznik czasowy wentylatora łazienkowego (14)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS