Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wymiana bezpieczników


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Wymiana bezpieczników
Author
Message
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#1 Post from the author of the topic 10 Oct 2005 15:19   

Wymiana bezpieczników


Witam,
nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam problem z moja instalacja elek. w domu. Wczoraj wieczorem ktoś wykręcił i ukradł mi bezpiecznik (tak bezpiecznik Very Happy ) i problem jest tego typu że nie pamiętam ilu amperowy był owy bezpiecznik. W domu mam dwa jeden do oświtlenia (10A) drugi do gniadek elek. (16A) i trzeci (ten ukradziony) znajdował się na klatce schodowej. Obecnie wsadziłem tam 25A ale nie wiem czy to odpowiedni i dlatego pytam.

Wyglada to mniej wiecej tak
...................................................................... /--> oswietlenie (10A)
klatka --> bezpiecznik (??A) [skradziony]<
.......................................................................\--> gniazdka (16A)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Oct 2005 15:19   





Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#2 10 Oct 2005 15:25   

Wymiana bezpieczników


Teoretycznie powinien być tam załozony minimum 20A ale skoro założyłeś 25A (i udało się go założyć !) to też nie ma większego problemu.
Ja na Twoim miejscu już nie zmieniałbym tego.

Pozdrawiam !

Helpful message? + -

Back to top
   
mariusz p
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 317
Location: Suwalki

Post#3 10 Oct 2005 15:26   

Wymiana bezpieczników


Witam,
myślę że 25A był wcześniej - ale mamy czasy...
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#4 10 Oct 2005 15:29   

Re: Wymiana bezpieczników


mariusz p wrote:
.... ale mamy czasy...
Pozdrawiam


U mojej koleżanki w jej drugim mieszkaniu (w którym żadko bywa) też często jakiś pajac wykręcał jej wkładki bezpiecznikowe na klatce.
Więc ... to żadna "nowość".

Helpful message? + -

Back to top
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 39

Post#5 10 Oct 2005 17:13   

Re: Wymiana bezpieczników


najlepiej idź do Rejonu Energetycznego i sprawdź na ile masz podpisaną umowę z energetyką. Tam powiedzą Ci jakie miałeś zabezpieczenie, domyślam się, że jeśli zabezpieczenie znajdowało się na klatce schodowej to pewnie jest to zabezpieczenie przedlicznikowe. I jeszcze jedno zgłoś, aby Ci je oplombowali. Bo jak sami zobaczą to mogą oskarżyć Ciebie o nielegalny pobór prądu, a wtedy kara będzie bardziej surowa.

Helpful message? + -

Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#6 Post from the author of the topic 10 Oct 2005 17:26   

Re: Wymiana bezpieczników


Ale przeciez to jest chore, jak ktos znowu ukradnie albo sie przepali to co bede czekal az przyjada i wymienia?? A nawet jesli byl tam 20A i jak bede mial 25A to i tak za nie zaplace przeciez wszystko idzie przez licznik nie mowiac o tym ze raczej w domu nie bede mial poboru 25A

A jesli juz tak bardzo chca to mogli pozabezpieczac skrzynki, a nie kazdy moze je otwierac. Chrzanie ich, zalozyłem tam klodke i dam kazdemu lokatorowi klucz, inną juz jest sprawą inteligencja tego co ukradl bezpiecznik, jak by złotówki nie mógł wydać, przecież to jest żałosne...

A jak już jesteśmy przy tych bezpiecznikach, bo tak wogóle planowałem wymienić te, które mam w domu, na ten nowszy typ tylko nie zabardzo wiem jakie kupic, wystarczy powiedzieć, że potrzebuje 10A i 16A czy one mają jeszcze jakieś dodatkowe oznaczenia. Może wiecie gdzie mogę o tym więcej poczytać. Poza tym mam problem bo wszystkie gniazdka sa na jednym 16A i jak mam pralke w kuchni, to tam w środku się palą co jakiś czas kable i gniazdko wędruję tak do góry bo cały czas trzeba skracać upalone kable. Jak roziwiązać ten problem? A i wogóle nie ma nigdzie uziemienia (ale z tym to chyba nic nie zrobie) ale przy tej pralce mam podłączony "-" do uziemjenia...

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#7 10 Oct 2005 18:37   

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Ale przeciez to jest chore, jak ktos znowu ukradnie albo sie przepali to co bede czekal az przyjada i wymienia?? A nawet jesli byl tam 20A i jak bede mial 25A to i tak za nie zaplace przeciez wszystko idzie przez licznik nie mowiac o tym ze raczej w domu nie bede mial poboru 25A

Przyjda i wymienią i każą jeszcze zapłacić około 50zł.
Bezpiecznik przed licznikiem jest też ogranicznikiem mocy (co też jest chore, bo nie ma zapewnionej selektywności zadziałania bezpieczników)
Masz na pewno umowę z zakładem energetycznym w której pisze jakie ma być zabezpieczenie przedlicznikowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
newDJ
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Jan 2005
Posts: 255
Location: Jeszcze Polska

Post#8 10 Oct 2005 19:22   

Re: Wymiana bezpieczników


Witam.U nas wymiana bezpiecznika i założenie plomby to kwota ponad 150pln.Na pewno masz w domu umowę z rejonem,tam masz podane warunki i zabezpieczenia.Sądzę że jest to zabezpieczenie przedlicznikowe,zachowując zasadę stopniowania zabezpieczeń powinno być 20A.Najlepiej jeżeli wywalisz podstawę i bezpiecznik instalacyjny starego typu a założysz wyłącznik nadprądowy typu np.S 301 C-20.Zaplombujesz a w wypadku zadziałania sam go włączysz bez łaski rejonu a i złodziejowi będzie trudniej ukraść.Powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Zenek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 05 Feb 2002
Posts: 1596
Location: Katowice

Post#9 10 Oct 2005 19:24   

Re: Wymiana bezpieczników


witam, albo ja jestem starej daty, albo coś się pozmieniało, jeśli w tym gniazdku jest ceramiczny cokół (czasem sprytni "elektrycy" usuwają je) , to wkładka np 35 amperowa nie wejdzie, skoro weszła 25 amperowa to jest ok. A jeśłi wsadzimy 20 amperową, tym lepiej, a 16 amperową najlepiej, wtedy warto wymienić tą drugą w mieszkaniu na 10 amperową.........
Po drugie, jakoś całe życie nie widziałem plomb na bezpiecznikach "przed licznikiem" w skrzynce na klatce schodowej...a jeśli już były kłódki, to klucze mieli zaineterowani lokatorzy, których bezpieczniki akurat tam były, co polecam........
p/s newdj......no to chyba bym poszedł z torbami, gdy mi parę razy w tygodniu pozystor w telewizorze wywalał zabezpieczenie na klatce schodowej na przemian z umierającą grzałką wiatki..... :/
Niedługo każą sobie płącić za włączenie napięcia po "niespodziewanym, planowanym" wyłączeniu.......a może trzeba dopłacać za te 10 voltów zmiennego powyżej 220 ........ Wink

sin88, chyba nie jest dobrym sposobem na starą instalację założenie w mieszkaniu dwóch bezpieczników 35 amper Wink a na klatce 65 albo i więcej Wink Bo wtedy będzie potrzebna nie tylko nowa instalacja, ale i ...chałupa Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#10 Post from the author of the topic 10 Oct 2005 19:34   

Re: Wymiana bezpieczników


NewDJ tych na klatce razej nie wymienie bo tam sa tez i reszty lokatorow i nie zabardzo jest miejsce zreszta nie bede nikomu zmienial za swoja kase bo jak juz przy wymienie to wpypadalo by wszystkm. Ale chodzi mi o wymiane tych w domu tej 16A i 10A nie wiem na jakie a nie chce "zjarac mieszkania" Wink

A jak bym na klatce wlozyl 16 i do domu 10 to raczej dlugo by to nie podzialalo kiedys chyba tak bylo i ciagle siadaly. To jest w sumie stara instalacja.

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#11 10 Oct 2005 20:06   

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
.... Ale chodzi mi o wymiane tych w domu tej 16A i 10A nie wiem na jakie a nie chce "zjarac mieszkania" Wink

A jak bym na klatce wlozyl 16 i do domu 10 to raczej dlugo by to nie podzialalo kiedys chyba tak bylo i ciagle siadaly. To jest w sumie stara instalacja.


Ależ Ty "lubisz" sobie komplikować życie - tylko "pozazdrościć" Very Happy
Pozostaw już tą nieszczesną wkładkę 25A na klatce i ... nic nie zmieniaj w domu.
Weź pod uwagę np. włączenie pralki automatycznej wraz z czymś jeszcze i ... okaże się, ze te 16A na obwód gniazdek w zupełności Ci wystaczy i nie będzie to wartość przesadzona.
Jak już tak bardzo się upierasz to ew. możesz zmienić na oświetleniu (o ile czegoś tam więcej nie ma) na 6A i ... tyle (chociaż ja nie zmieniałbym niczego.

Uważam, ze temat jest już dostatecznie wyczerpany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Oct 2005 20:06   





Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#12 Post from the author of the topic 10 Oct 2005 21:25   

Re: Wymiana bezpieczników


Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnosnie tych nowszych bezpiecznikow np. S 301 C-20 co oznaczaja litery przy wartosciach amperow? Bo zauwazylem ze sa A B i C

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#13 10 Oct 2005 22:19   

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnosnie tych nowszych bezpiecznikow np. S 301 C-20 co oznaczaja litery przy wartosciach amperow? Bo zauwazylem ze sa A B i C


Ogólnie określają one "szybkość" zadziałania zabezpieczeń. Wiąże się to z krotnością prądu znamionowego powodującego zadziałanie wyzwalacza "zwarciowego".
Im niższa literka tym "bezpiecznik" jest szybszy i czulszy na chwilowe przeciążenia.
Standartowo używa się "C" ale i czasem "B".
Z klasą "A" jeszcze się nie spotkałem w pracy - są one chyba zapewne zbyt szybkie jak dla moich zastosowań Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#14 11 Oct 2005 11:25   

Re: Wymiana bezpieczników


Ja bym nie zmieniał tych bezpieczników topikowych na "S" i pozostawił tak jak radzi mkos1
I jeszcze jedna uwaga - najczęściej stosuje się bezpieczniki o charakterystyce "B" a "C" i "D" do "cięższych obciążeń"

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Oct 2005 11:25   





Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#15 Post from the author of the topic 11 Oct 2005 16:26   

Re: Wymiana bezpieczników


Czemu nie radzicie zmieniac. Jak już radzicie cikolwiek to poprzyjcie to jakimis argumentami!

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#16 11 Oct 2005 16:47   

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Czemu nie radzicie zmieniac. Jak już radzicie cikolwiek to poprzyjcie to jakimis argumentami!


Wymianę zabezpieczeń przedlicznikowych (chodzi o te na klatce) może zrobić tylko monter z ZE.
Cała skrzynka z licznikiem i tymi zabezpieczeniami powinna być zamknięta przed dostępem osób niepowołanych i ... chyba nawet zaplombowana !
W przypadku braku zamknięcia i plomb powinieneś się zwrócić do "gospodarza" budynku.
Oczywiście tak jak poprzednicy mówili - spalenie się bezpiecznika na klatce schodowej to ... zgłaszać powinieneś do ZE a nie samemu wymieniać (jednak realia i tak pozostaną inne).

Co do stosowania tych "S-ów" to ... proponuję ew. montaż ich u Ciebie w domu przy okazji jakiegoś remontu zamiast standartowych "topików" Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#17 Post from the author of the topic 11 Oct 2005 19:57   

Re: Wymiana bezpieczników


mkos1 wrote:

Co do stosowania tych "S-ów" to ... proponuję ew. montaż ich u Ciebie w domu przy okazji jakiegoś remontu zamiast standartowych "topików" Smile


Wsadzić B czy C ??

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#18 11 Oct 2005 21:06   

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Wsadzić B czy C ??

Ja zamontowałbym do oświetlenia "B" a na gniazdka "C".

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#19 11 Oct 2005 21:35   

Wymiana bezpieczników


Na gniazdka też bym dał B

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#20 11 Oct 2005 22:26   

Wymiana bezpieczników


Nie musisz chodzić do ZE aby sprawdzić wielkość bezpiecznika bo masz ją na fakturze za energię elektr.Charakterystykę C stosuje się przy silnikach elektr. o ciężkim rozruchu.Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
newDJ
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Jan 2005
Posts: 255
Location: Jeszcze Polska

Post#21 12 Oct 2005 16:33   

Re: Wymiana bezpieczników


Witam.Wynika z tego że kolega mieszka w bloku i na klatce schodowej jest wnęka z trzema podstawami bezpiecznikowymi z zamontowanymi wkładkami topikowymi,po jednym na mieszkanie.Wniosek:założyć wspólnie drzwiczki i zamknąć na kłódkę energetyczną(może być zwykła)po jednym kluczu i po bólu.Dla wygody załóż na klatce wkładkę topikową 25A(z żółtym oczkiem-kod bezpiecz.)a w mieszkaniu esy-B dla oświetlenia a C dla obwodów gniazd.Jeżeli do instalacji oświetlenia dany jest przewód 1,5mm²a do obwodów gniazd 2,5mm²to możesz spokojnie zastosować te proponowane zabezpieczenia.Podaję charakterystyki czasowo- prądoweB,C,D dla obwodów prądu przemiennego. Powodzenia
P.S -z nadmiarowymi A również tak jak mówili poprzednicy jeszcze w praktyce się nie spotkałem

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#22 12 Oct 2005 18:31   

Re: Wymiana bezpieczników


newDJ wrote:
a C dla obwodów gniazd.

Proszę uzasadnij dlaczego chcesz dać bezpiecznik o charakterystyce "C" w obwodach gniazd mieszkaniowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
newDJ
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Jan 2005
Posts: 255
Location: Jeszcze Polska

Post#23 12 Oct 2005 19:00   

Re: Wymiana bezpieczników


Nie będzie musiał biegać do przedpokoju i włączać "esa" za każdym razem gdy będzie podgrzewał obiad w mikrofali a żona włączy żelazko i pralka w tym czasie będzie gotowała pościel-ot i wszystko.Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#24 12 Oct 2005 19:11   

Wymiana bezpieczników


Niektóre urządzenia mają sporą wartość prądu "rozruchowego" i .... dlatego zalecałbym też klasę "C" a nie "B".

Helpful message? + -

Back to top
   
sin88
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
Location: Wawa

Post#25 Post from the author of the topic 12 Oct 2005 19:19   

Re: Wymiana bezpieczników


Jesli C toczy w takim razie to będzie bezpieczne? Dodam (nie wiem czy to ważne) ale uziemienie przy pralce mam podlaczone do przewosu "-" (a gniazdko sie czasem przypala.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Oct 2005 19:19   





Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#26 12 Oct 2005 19:41   

Wymiana bezpieczników


Gratuluję takiego wytłumaczenia sprawy. A co z ochroną przeciwporażeniową?

Helpful message? + -

Back to top
   
newDJ
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Jan 2005
Posts: 255
Location: Jeszcze Polska

Post#27 12 Oct 2005 19:42   

Re: Wymiana bezpieczników


Nie jest to co prawda właściwa metoda ochrony przeciwporażeniowej(gdybym powiedział że tak robię, egzamin SEP na pewno bym miał oblany)lecz w starej instalacji dwuprzewodowej funkcjonująca do tej pory.W wypadku wypalania styków gniazda dla bezpieczeństwa podłączaj przewód N do bolca gniazdka a dopiero od niego mostek do styku gniazdka.Fazowy bezpośrednio do drugiego styku gniazdka.Zyskujesz większą pewność zadziałania zabezpieczenia.Powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1133
Location: "-"

Post#28 12 Oct 2005 20:07   

Re: Wymiana bezpieczników


newDJ wrote:
w mikrofali a żona włączy żelazko i pralka w tym czasie będzie gotowała pościel-ot i wszystko.Pozdrawiam

mikrofala - 2200W
pralka - 2200W
Żelazko - 1000W
I jeszcze coś
W takim przypadku nie wytrzyma nawet 20A bezpiecznik, a charakterystyka nie ma nic tu do rzeczy i może być nawet "D"

Helpful message? + -

Back to top
   
slaw_kic
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 63
Location: Elbląg

Post#29 12 Oct 2005 20:13   

Re: Wymiana bezpieczników


Jeżeli Ci ukradli zabezpieczenie predlicznikowe to zgłoś do pogotowia sami wymienią, a zapłaci PGM chyba że masz włsność.
Na temat zbezpieczeń pownny być różnicówki chodzi o kuchnie i łazienkie, a to jest tylko linia trzy przewodowa

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Wymiana bezpieczników
Page 1 of 1
Similar topics
Wymiana bezpieczników topikowych na TS. (19)
wymiana bezpieczników mocy (23)
Wymiana bezpieczników topikowych (12)
Wymiana bezpieczników w garażu (5)
Wymiana bezpieczników i pytanie o instalacje (3)
wymiana bezpieczników topikowych na Esy. (7)
wymiana podstawy bezpieczników w mieszkaniu (3)
Wymiana starych bezpieczników na nadprądowe (s-ki)? (10)
skrzynka bezpieczników w domu wymiana (4)
Wymiana starych bezpieczników na nowe (14)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl topic RSS feed