Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wymiana bezpieczników


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Wymiana bezpieczników Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#1 10 Oct 2005 15:19  Topic author   

Wymiana bezpieczników


Witam,
nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam problem z moja instalacja elek. w domu. Wczoraj wieczorem ktoś wykręcił i ukradł mi bezpiecznik (tak bezpiecznik :D ) i problem jest tego typu że nie pamiętam ilu amperowy był owy bezpiecznik. W domu mam dwa jeden do oświtlenia (10A) drugi do gniadek elek. (16A) i trzeci (ten ukradziony) znajdował się na klatce schodowej. Obecnie wsadziłem tam 25A ale nie wiem czy to odpowiedni i dlatego pytam.

Wyglada to mniej wiecej tak
...................................................................... /--> oswietlenie (10A)
klatka --> bezpiecznik (??A) [skradziony]<
.......................................................................\--> gniazdka (16A)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#2 10 Oct 2005 15:25    

Wymiana bezpieczników


Teoretycznie powinien być tam załozony minimum 20A ale skoro założyłeś 25A (i udało się go założyć !) to też nie ma większego problemu.
Ja na Twoim miejscu już nie zmieniałbym tego.

Pozdrawiam !

Helpful post? + 0
Back to top
mariusz p
Level 19
Location: Suwalki
Joined: 20 Sep 2005
Posts: 317
Helped: 26
mariusz p
Level 19
Post#3 10 Oct 2005 15:26    

Wymiana bezpieczników


Witam,
myślę że 25A był wcześniej - ale mamy czasy...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#4 10 Oct 2005 15:29    

Re: Wymiana bezpieczników


mariusz p wrote:
.... ale mamy czasy...
Pozdrawiam


U mojej koleżanki w jej drugim mieszkaniu (w którym żadko bywa) też często jakiś pajac wykręcał jej wkładki bezpiecznikowe na klatce.
Więc ... to żadna "nowość".

Helpful post? + 0
Back to top
ZbM
Level 12
Joined: 13 Jan 2005
Posts: 39
Helped: 6
ZbM
Level 12
Post#5 10 Oct 2005 17:13    

Re: Wymiana bezpieczników


najlepiej idź do Rejonu Energetycznego i sprawdź na ile masz podpisaną umowę z energetyką. Tam powiedzą Ci jakie miałeś zabezpieczenie, domyślam się, że jeśli zabezpieczenie znajdowało się na klatce schodowej to pewnie jest to zabezpieczenie przedlicznikowe. I jeszcze jedno zgłoś, aby Ci je oplombowali. Bo jak sami zobaczą to mogą oskarżyć Ciebie o nielegalny pobór prądu, a wtedy kara będzie bardziej surowa.

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#6 10 Oct 2005 17:26  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


Ale przeciez to jest chore, jak ktos znowu ukradnie albo sie przepali to co bede czekal az przyjada i wymienia?? A nawet jesli byl tam 20A i jak bede mial 25A to i tak za nie zaplace przeciez wszystko idzie przez licznik nie mowiac o tym ze raczej w domu nie bede mial poboru 25A

A jesli juz tak bardzo chca to mogli pozabezpieczac skrzynki, a nie kazdy moze je otwierac. Chrzanie ich, zalozyłem tam klodke i dam kazdemu lokatorowi klucz, inną juz jest sprawą inteligencja tego co ukradl bezpiecznik, jak by złotówki nie mógł wydać, przecież to jest żałosne...

A jak już jesteśmy przy tych bezpiecznikach, bo tak wogóle planowałem wymienić te, które mam w domu, na ten nowszy typ tylko nie zabardzo wiem jakie kupic, wystarczy powiedzieć, że potrzebuje 10A i 16A czy one mają jeszcze jakieś dodatkowe oznaczenia. Może wiecie gdzie mogę o tym więcej poczytać. Poza tym mam problem bo wszystkie gniazdka sa na jednym 16A i jak mam pralke w kuchni, to tam w środku się palą co jakiś czas kable i gniazdko wędruję tak do góry bo cały czas trzeba skracać upalone kable. Jak roziwiązać ten problem? A i wogóle nie ma nigdzie uziemienia (ale z tym to chyba nic nie zrobie) ale przy tej pralce mam podłączony "-" do uziemjenia...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#7 10 Oct 2005 18:37    

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Ale przeciez to jest chore, jak ktos znowu ukradnie albo sie przepali to co bede czekal az przyjada i wymienia?? A nawet jesli byl tam 20A i jak bede mial 25A to i tak za nie zaplace przeciez wszystko idzie przez licznik nie mowiac o tym ze raczej w domu nie bede mial poboru 25A

Przyjda i wymienią i każą jeszcze zapłacić około 50zł.
Bezpiecznik przed licznikiem jest też ogranicznikiem mocy (co też jest chore, bo nie ma zapewnionej selektywności zadziałania bezpieczników)
Masz na pewno umowę z zakładem energetycznym w której pisze jakie ma być zabezpieczenie przedlicznikowe.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
newDJ
Level 16
Location: Jeszcze Polska
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 284
Helped: 20
Post rating: 12
newDJ
Level 16
Post#8 10 Oct 2005 19:22    

Re: Wymiana bezpieczników


Witam.U nas wymiana bezpiecznika i założenie plomby to kwota ponad 150pln.Na pewno masz w domu umowę z rejonem,tam masz podane warunki i zabezpieczenia.Sądzę że jest to zabezpieczenie przedlicznikowe,zachowując zasadę stopniowania zabezpieczeń powinno być 20A.Najlepiej jeżeli wywalisz podstawę i bezpiecznik instalacyjny starego typu a założysz wyłącznik nadprądowy typu np.S 301 C-20.Zaplombujesz a w wypadku zadziałania sam go włączysz bez łaski rejonu a i złodziejowi będzie trudniej ukraść.Powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Zenek
Level 30
Location: Katowice
Joined: 05 Feb 2002
Posts: 1602
Helped: 91
Post rating: 19
Zenek
Level 30
Post#9 10 Oct 2005 19:24    

Re: Wymiana bezpieczników


witam, albo ja jestem starej daty, albo coś się pozmieniało, jeśli w tym gniazdku jest ceramiczny cokół (czasem sprytni "elektrycy" usuwają je) , to wkładka np 35 amperowa nie wejdzie, skoro weszła 25 amperowa to jest ok. A jeśłi wsadzimy 20 amperową, tym lepiej, a 16 amperową najlepiej, wtedy warto wymienić tą drugą w mieszkaniu na 10 amperową.........
Po drugie, jakoś całe życie nie widziałem plomb na bezpiecznikach "przed licznikiem" w skrzynce na klatce schodowej...a jeśli już były kłódki, to klucze mieli zaineterowani lokatorzy, których bezpieczniki akurat tam były, co polecam........
p/s newdj......no to chyba bym poszedł z torbami, gdy mi parę razy w tygodniu pozystor w telewizorze wywalał zabezpieczenie na klatce schodowej na przemian z umierającą grzałką wiatki..... :/
Niedługo każą sobie płącić za włączenie napięcia po "niespodziewanym, planowanym" wyłączeniu.......a może trzeba dopłacać za te 10 voltów zmiennego powyżej 220 ........ ;)

sin88, chyba nie jest dobrym sposobem na starą instalację założenie w mieszkaniu dwóch bezpieczników 35 amper ;) a na klatce 65 albo i więcej ;) Bo wtedy będzie potrzebna nie tylko nowa instalacja, ale i ...chałupa ;)

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#10 10 Oct 2005 19:34  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


NewDJ tych na klatce razej nie wymienie bo tam sa tez i reszty lokatorow i nie zabardzo jest miejsce zreszta nie bede nikomu zmienial za swoja kase bo jak juz przy wymienie to wpypadalo by wszystkm. Ale chodzi mi o wymiane tych w domu tej 16A i 10A nie wiem na jakie a nie chce "zjarac mieszkania" ;)

A jak bym na klatce wlozyl 16 i do domu 10 to raczej dlugo by to nie podzialalo kiedys chyba tak bylo i ciagle siadaly. To jest w sumie stara instalacja.

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#11 10 Oct 2005 20:06    

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
.... Ale chodzi mi o wymiane tych w domu tej 16A i 10A nie wiem na jakie a nie chce "zjarac mieszkania" ;)

A jak bym na klatce wlozyl 16 i do domu 10 to raczej dlugo by to nie podzialalo kiedys chyba tak bylo i ciagle siadaly. To jest w sumie stara instalacja.


Ależ Ty "lubisz" sobie komplikować życie - tylko "pozazdrościć" :D
Pozostaw już tą nieszczesną wkładkę 25A na klatce i ... nic nie zmieniaj w domu.
Weź pod uwagę np. włączenie pralki automatycznej wraz z czymś jeszcze i ... okaże się, ze te 16A na obwód gniazdek w zupełności Ci wystaczy i nie będzie to wartość przesadzona.
Jak już tak bardzo się upierasz to ew. możesz zmienić na oświetleniu (o ile czegoś tam więcej nie ma) na 6A i ... tyle (chociaż ja nie zmieniałbym niczego.

Uważam, ze temat jest już dostatecznie wyczerpany.

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#12 10 Oct 2005 21:25  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnosnie tych nowszych bezpiecznikow np. S 301 C-20 co oznaczaja litery przy wartosciach amperow? Bo zauwazylem ze sa A B i C

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#13 10 Oct 2005 22:19    

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnosnie tych nowszych bezpiecznikow np. S 301 C-20 co oznaczaja litery przy wartosciach amperow? Bo zauwazylem ze sa A B i C


Ogólnie określają one "szybkość" zadziałania zabezpieczeń. Wiąże się to z krotnością prądu znamionowego powodującego zadziałanie wyzwalacza "zwarciowego".
Im niższa literka tym "bezpiecznik" jest szybszy i czulszy na chwilowe przeciążenia.
Standartowo używa się "C" ale i czasem "B".
Z klasą "A" jeszcze się nie spotkałem w pracy - są one chyba zapewne zbyt szybkie jak dla moich zastosowań ;)

Helpful post? + 0
Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#14 11 Oct 2005 11:25    

Re: Wymiana bezpieczników


Ja bym nie zmieniał tych bezpieczników topikowych na "S" i pozostawił tak jak radzi mkos1
I jeszcze jedna uwaga - najczęściej stosuje się bezpieczniki o charakterystyce "B" a "C" i "D" do "cięższych obciążeń"

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#15 11 Oct 2005 16:26  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


Czemu nie radzicie zmieniac. Jak już radzicie cikolwiek to poprzyjcie to jakimis argumentami!

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#16 11 Oct 2005 16:47    

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Czemu nie radzicie zmieniac. Jak już radzicie cikolwiek to poprzyjcie to jakimis argumentami!


Wymianę zabezpieczeń przedlicznikowych (chodzi o te na klatce) może zrobić tylko monter z ZE.
Cała skrzynka z licznikiem i tymi zabezpieczeniami powinna być zamknięta przed dostępem osób niepowołanych i ... chyba nawet zaplombowana !
W przypadku braku zamknięcia i plomb powinieneś się zwrócić do "gospodarza" budynku.
Oczywiście tak jak poprzednicy mówili - spalenie się bezpiecznika na klatce schodowej to ... zgłaszać powinieneś do ZE a nie samemu wymieniać (jednak realia i tak pozostaną inne).

Co do stosowania tych "S-ów" to ... proponuję ew. montaż ich u Ciebie w domu przy okazji jakiegoś remontu zamiast standartowych "topików" :)

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#17 11 Oct 2005 19:57  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


mkos1 wrote:

Co do stosowania tych "S-ów" to ... proponuję ew. montaż ich u Ciebie w domu przy okazji jakiegoś remontu zamiast standartowych "topików" :)


Wsadzić B czy C ??

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#18 11 Oct 2005 21:06    

Re: Wymiana bezpieczników


sin88 wrote:
Wsadzić B czy C ??

Ja zamontowałbym do oświetlenia "B" a na gniazdka "C".

Helpful post? + 0
Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#19 11 Oct 2005 21:35    

Wymiana bezpieczników


Na gniazdka też bym dał B

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbyszek_
Level 26
Location: starachowice
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 819
Helped: 55
Post rating: 2
zbyszek_
Level 26
Post#20 11 Oct 2005 22:26    

Wymiana bezpieczników


Nie musisz chodzić do ZE aby sprawdzić wielkość bezpiecznika bo masz ją na fakturze za energię elektr.Charakterystykę C stosuje się przy silnikach elektr. o ciężkim rozruchu.Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
newDJ
Level 16
Location: Jeszcze Polska
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 284
Helped: 20
Post rating: 12
newDJ
Level 16
Post#21 12 Oct 2005 16:33    

Re: Wymiana bezpieczników


Witam.Wynika z tego że kolega mieszka w bloku i na klatce schodowej jest wnęka z trzema podstawami bezpiecznikowymi z zamontowanymi wkładkami topikowymi,po jednym na mieszkanie.Wniosek:założyć wspólnie drzwiczki i zamknąć na kłódkę energetyczną(może być zwykła)po jednym kluczu i po bólu.Dla wygody załóż na klatce wkładkę topikową 25A(z żółtym oczkiem-kod bezpiecz.)a w mieszkaniu esy-B dla oświetlenia a C dla obwodów gniazd.Jeżeli do instalacji oświetlenia dany jest przewód 1,5mm²a do obwodów gniazd 2,5mm²to możesz spokojnie zastosować te proponowane zabezpieczenia.Podaję charakterystyki czasowo- prądoweB,C,D dla obwodów prądu przemiennego. Powodzenia
P.S -z nadmiarowymi A również tak jak mówili poprzednicy jeszcze w praktyce się nie spotkałem

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#22 12 Oct 2005 18:31    

Re: Wymiana bezpieczników


newDJ wrote:
a C dla obwodów gniazd.

Proszę uzasadnij dlaczego chcesz dać bezpiecznik o charakterystyce "C" w obwodach gniazd mieszkaniowych.

Helpful post? + 0
Back to top
newDJ
Level 16
Location: Jeszcze Polska
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 284
Helped: 20
Post rating: 12
newDJ
Level 16
Post#23 12 Oct 2005 19:00    

Re: Wymiana bezpieczników


Nie będzie musiał biegać do przedpokoju i włączać "esa" za każdym razem gdy będzie podgrzewał obiad w mikrofali a żona włączy żelazko i pralka w tym czasie będzie gotowała pościel-ot i wszystko.Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 8
mkos1
Level 29
Post#24 12 Oct 2005 19:11    

Wymiana bezpieczników


Niektóre urządzenia mają sporą wartość prądu "rozruchowego" i .... dlatego zalecałbym też klasę "C" a nie "B".

Helpful post? + 0
Back to top
sin88
Level 9
Location: Wawa
Joined: 10 Oct 2005
Posts: 13
sin88
Level 9
Post#25 12 Oct 2005 19:19  Topic author   

Re: Wymiana bezpieczników


Jesli C toczy w takim razie to będzie bezpieczne? Dodam (nie wiem czy to ważne) ale uziemienie przy pralce mam podlaczone do przewosu "-" (a gniazdko sie czasem przypala.

Helpful post? + 0
Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#26 12 Oct 2005 19:41    

Wymiana bezpieczników


Gratuluję takiego wytłumaczenia sprawy. A co z ochroną przeciwporażeniową?

Helpful post? + 0
Back to top
newDJ
Level 16
Location: Jeszcze Polska
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 284
Helped: 20
Post rating: 12
newDJ
Level 16
Post#27 12 Oct 2005 19:42    

Re: Wymiana bezpieczników


Nie jest to co prawda właściwa metoda ochrony przeciwporażeniowej(gdybym powiedział że tak robię, egzamin SEP na pewno bym miał oblany)lecz w starej instalacji dwuprzewodowej funkcjonująca do tej pory.W wypadku wypalania styków gniazda dla bezpieczeństwa podłączaj przewód N do bolca gniazdka a dopiero od niego mostek do styku gniazdka.Fazowy bezpośrednio do drugiego styku gniazdka.Zyskujesz większą pewność zadziałania zabezpieczenia.Powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
waldekel
Level 27
Location: "-"
Joined: 19 Dec 2003
Posts: 1135
Helped: 59
Post rating: 39
waldekel
Level 27
Post#28 12 Oct 2005 20:07    

Re: Wymiana bezpieczników


newDJ wrote:
w mikrofali a żona włączy żelazko i pralka w tym czasie będzie gotowała pościel-ot i wszystko.Pozdrawiam

mikrofala - 2200W
pralka - 2200W
Żelazko - 1000W
I jeszcze coś
W takim przypadku nie wytrzyma nawet 20A bezpiecznik, a charakterystyka nie ma nic tu do rzeczy i może być nawet "D"

Helpful post? + 0
Back to top
slaw_kic
Level 11
Location: Elbląg
Joined: 29 Sep 2004
Posts: 63
Helped: 1
Post rating: 1
slaw_kic
Level 11
Post#29 12 Oct 2005 20:13    

Re: Wymiana bezpieczników


Jeżeli Ci ukradli zabezpieczenie predlicznikowe to zgłoś do pogotowia sami wymienią, a zapłaci PGM chyba że masz włsność.
Na temat zbezpieczeń pownny być różnicówki chodzi o kuchnie i łazienkie, a to jest tylko linia trzy przewodowa

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Wymiana bezpieczników
Page 1 of 1

Similar topics to wymiana bezpieczników

Wymiana bezpieczników topikowych na TS. (19)
wymiana bezpieczników mocy (23)
Wymiana bezpieczników topikowych (12)
Wymiana bezpieczników w garażu (5)
Wymiana bezpieczników i pytanie o instalacje (3)
wymiana bezpieczników topikowych na Esy. (7)
wymiana podstawy bezpieczników w mieszkaniu (3)
Wymiana starych bezpieczników na nadprądowe (s-ki)? (10)
skrzynka bezpieczników w domu wymiana (4)
Wymiana starych bezpieczników na nowe (14)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.161 seconds