FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Buduje Migomat na spawarce elektrodowej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#2821 29 Jan 2012 15:34   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej

Kupi³em w ubieg³ym roku stary migomat wyprodukowany w ZSRR. Praktycznie jako z³om , bo nic nie dzia³a³o ale trafo by³o w porz±dku. Nie by³o ¿adnego schematy a p³ytka elektoniki skuteczne zamalowana farb± olejn± . metod± prób dobra³em nowe elementy i uda³o siê to uruchomiæ. Mam jednak problem bezpiecznik 16A nie wytrzymuje rozruchu .po za³±czeniu zasilania wszystko dzia³a /sterowanie silnikiem podajnika drutu, wentylator , zawór gazu / Po naci¶niêciu przycisku na rêkoje¶ci . czyli podaniu napiêcia na cewkê stycznika - 16A bespecznik wywala /nie zawsze ale b.czêsto/ Co Radziliby¶cie bym zainstalowa³ na obwód pr±dowy by z³agodziæ ten pr±d rozruchowy /bezpieczników wiêkszych nie mogê daæ bo 25A s± w skrzynce po stronie ZE/ Dodam jeszcze ¿e trafo jest na rdzeniu toroidalnym ,nap,pierwotne 230V s± 4ry odczepy najni¿szy daje na uzw.wtórnym 18.5V AC .Na wtórnym jest mostek prostowniczy /4-ry diody 200A/ d³awik i bateria kondezatorów 4 x C /napis zababrany lakierem/ Na biegu ja³owym i pierwszm odczepie trafo siê nie grzeje. Z podziêkowaniem za otrzymane informacje . nek
Back to top

arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14

Post#2822 29 Jan 2012 19:46   

Trafo toroidalne ma to do siebie, ¿e pobiera bardzo du¿o pr±du przy rozruchu. Zak³adaj±c, ¿e uzwojenia s± w porz±dku to wystarczy zastosowaæ jaki¶ uk³ad miêkkiego startu, który bêdzie Ci za³±cza³ trafo podczas przechodzenia sinusoidy "przez zero". Prawdopodobnie dla tego czasami udaje Ci siê urz±dzenie uruchomiæ gdy "wstrzelisz" siê w owe 0. Taki sterownik mo¿esz wykonaæ na przyk³ad na U2008. Bêdzie dzia³aæ na 100%. Pamiêtaj o zastosowaniu triaka 40A.
Back to top

karola44-81
Poziom 20
Poziom 20

Post#2823 29 Jan 2012 20:03   

Na pocz±tek spróbowa³ bym bez tych kondensatorów. Moim zdaniem przy w³±czeniu napiêcia zanim siê na³aduj±, stanowi± zwarcie. Tu mo¿e byæ pies pogrzebany. Z reszt± masz wszystko stare i nie ma pewno¶ci, ¿e trzymaj± odpowiednie parametry i nie dzia³aj± szkodliwie dla uk³adu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2012 20:03   

Back to top

nek
Poziom 9
Poziom 9

Post#2824 29 Jan 2012 20:39   

Przemawia do mnie jedna i druga rada ten uk³ad na U2008 ju¿ namierzy³em schemat nie jest zbytnio skomplikowany , jak bêd± odpowiednie warunki atmosferyczne to dokonam próby od³±czenia kondensatorów / bo pod zadaszeniem jest b.zimno by cokolwiek robiæ/
Zastanawiam siê jeszcze jak by zachowa³ siê przeka¼nik pó³przewodnikowy z serii SSR jak równie¿ jak by wygl±da³a praca -miga-stosuj±c taki uk³adzik / by³ na Allegro/ który jest wykorzystywany do tych szlifierek k±towych 2300W spowalniaj±cy rozruch. ? nek
Back to top

karola44-81
Poziom 20
Poziom 20

Post#2825 29 Jan 2012 21:34   

O ile mnie pamiêæ nie myli w tym w±tku kto¶ w podobnym przypadku proponowa³ "nie wy³±czaæ " transformatora ca³kowicie. Tzn podaæ kilka- kilkana¶cie mA gdy stycznik jest roz³±czony. Np. przez pod³±czenie równolegle do styków ¿arówki o mocy pojedynczych watów.
Mia³o by to na celu podtrzymywanie ma³ego strumienia magnetycznego w rdzeniu. Wtedy przy za³±czeniu pr±d udarowy nie by³by tak du¿y.
Ja mam mig ( jest jego projekt gdzie¶ w tym w±tku) na w³asnorêcznie wykonanym toroidzie. Jak w twoim przypadku raz na 10 w³±czeñ 16A wk³adka poddawa³a siê. Ale ja poszed³am inn± drog± i zwiêkszy³em ampera¿ zabezpieczeñ w gara¿u.
Back to top

nek
Poziom 9
Poziom 9

Post#2826 29 Jan 2012 21:42   

To znaczy z zabezpieczeniem innym = wiêkszym od 16A nie chcê ryzykowaæ. bo po tym nie umia³ bym siê wyt³umaczyæ jak przyjedzie z ZE ale ta ¿arówka to mnie nawet zaciekawi³a, nie czyta³em tego , bêdzie to jednak dosyæ trudno znale¼æ na 95 stronach. nek
Back to top

karola44-81
Poziom 20
Poziom 20

Post#2827 29 Jan 2012 22:02   

Ja nie testowa³em tej ¿arówki.
O zabezpieczeniach te¿ nie bêdê siê rozpisywa³- napiszê jedynie, ¿e wszystko montowa³ ZE bo w grê wchodzi³a tak¿e wymiana przedlicznikowych. Wszystko gra.
Co dziwne spawarka w gara¿u na 16A jak pisa³em fiksowa³a. Po wkrêceniu 20A lubi³y przepalaæ siê przedlicznikowe 25A. Te akurat t³umaczy³em ich staro¶ci±. Byæ mo¿e nówki 25 by dzia³a³y w³a¶ciwie? Od ostatniej wymiany przez ZE i wkrêceniu moich 25 wszystko jest ok. Natomiast te same zestawy czyli 25 i 16 w instalacji domowej dzia³aj± bezproblemowo ze spawark±.
Back to top

nek
Poziom 9
Poziom 9

Post#2828 29 Jan 2012 22:51   

Rozumie .u mnie jest jeszcze dodatkowe utrudnienie bo z trzech faz jedna ma na s³upie bezpiecznik który tak prawdê powiedziawszy to nie wie nikt jaki jest , a tam to ju¿ problem bo musia³o by byæ zbocznikowane gdy¿ jak wiem to jest to nie do wyrwania , z regu³y za¶niedzia³e tak ¿e muszê to pozostawiæ na okres wiosenny , ale my¶l jest bd. pozdrawiam
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2829 30 Jan 2012 21:32   

Po pierwsze to na forum jest du¿o postów dowodz±cych ¿e nie z ka¿dym transformatorem U2008 chce dzia³aæ poprawnie, wiêc proszê nie wprowadzaæ kolegi w b³±d twierdzeniem ¿e U2008 "bêdzie dzia³a³ na 100%" , bo nie koniecznie ...
Mo¿na za to rozwi±zaæ ten problem wymieniaj±c dwie diody w mostku na tyrystory, do tego nawet zwyk³y przeka¼nik i rezystory do za³±czenia tyrystorów i masz trafo zasilane non stop, wtedy jedynie podczas za³±czenia do sieci mo¿e wyrzuciæ bezpiecznik. Rozwi±zanie z ¿arówk± w³±czon± równolegle do styków stycznika na stronie pierwotnej te¿ nie wydaje siê byæ z³e. Nie szukaj "na 95 stronach" tylko wypróbuj np: 25W równolegle ze stykami i zobacz czy spe³nia swoj± rolê.

Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#2830 30 Jan 2012 21:43   

danthe wrote:
Po pierwsze to na forum jest du¿o postów dowodz±cych ¿e nie z ka¿dym transformatorem U2008 chce dzia³aæ poprawnie, wiêc proszê nie wprowadzaæ kolegi w b³±d twierdzeniem ¿e U2008 "bêdzie dzia³a³ na 100%" , bo nie koniecznie ...

Nie uno¶ siê, tylko zacznij rozró¿niaæ realizowane przez ten uk³ad funkcje soft startu i regulatora - a co ma jedno do drugiego?
Back to top

arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14

Post#2831 30 Jan 2012 21:47   

Robokop mnie wyprzedzil...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2012 21:47   

Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2832 30 Jan 2012 21:59   

Ma to takie znaczenie ¿e U2008 za³±cza triak pojedynczym krótkim impulsem, przy wysterowaniu "na maksa" ten impuls pojawi siê na pocz±tku sinusoidy. Poniewa¿ przy du¿ej indukcyjno¶ci transformatora przep³yw pr±du w obwodzie mo¿e ustaæ znacznie wcze¶niej ni¿ w momencie przej¶cia przez zero, to w³a¶nie te zjawisko powoduje wzbudzanie siê uk³adów zbudowanych w oparciu o kostkê U20xx. Niezale¿nie od funkcji, czy to regulatora, czy softstartu. Z drugiej strony efekt ten dotyczy g³ównie "za dobrze" wykonanych transformatorów, pracuj±cych bez obci±¿enia, wiêc w tym przypadku mo¿e nie wyst±piæ, lub nie bêdzie za bardzo dokuczliwy. Jednak nie zmienia to faktu ¿e "na 100%" to nie koniecznie zadzia³a... A potem cz³owiek bêdzie zachodzi³ w g³owê co zrobi³ nie tak, zacznie pisaæ nowe posty z problemem U2008 itp.

Back to top

nasu
Poziom 16
Poziom 16

Post#2833 31 Jan 2012 08:54   

Czy kto¶ próbowa³ zastosowaæ np. U2008 po stronie wtórnej
Back to top

arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14

Post#2834 31 Jan 2012 20:18   

Lukaszu, przeczytaj ca³y temat, a na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtuj±ce Ciê pytania.

Kolego danthe- przyznajê- z tymi 100% to mo¿e i przesadzi³em...
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2835 31 Jan 2012 22:15   

Je¶li chodzi o zastosowanie po stronie wtórnej to mo¿e by³o by wykonalne, jednak wydaje mi siê ¿e napiêcia trochê za ma³e, a i wysterowanie jednym U2008 dwóch tyrystorów jako¶ mi siê nie widzi. No chyba ¿eby triak 200A po stronie wtórnej zapodaæ i do tego pe³en mostek, ale to ju¿ znacznie podniesie koszty.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jan 2012 22:15   

Back to top

elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20

Post#2836 03 Feb 2012 12:47   

lukasz.pachuta wrote:
miga na starej spawarce dwu fazowej nie warto robiæ.

W bardzo du¿ej mierze ma racjê.
Prawid³owo wykonane trafo spawarki elektrodowej ma charakterystykê > miêkk± < natomiast w migach jest > twarda <
Back to top

dziadek61
Poziom 2
Poziom 2

Post#2837 07 Feb 2012 23:19   

Witam. Posiadam sklepowego miga 180A, ze wzglêdu na spadki napiêcia w sieci oko³o 190/ 200v postanowi³em wykonaæ samodzielnie miga ze starszej spawarki elektrodowej 2 fazowej i jestem z tego powodu zadowolony, spawy niczym siê nie ró¿ni± od miga fabrycznego dodam ¿e jestem starszym spawaczem, oczywi¶cie zrobi³em miga oraz nadal mogê spawaæ elektrod±. Je¿eli idzie o pryskanie to powiem tak ¿e nie widzia³em miga który nie pryska tylko jeden mniej inny wiêcej w zale¿no¶ci miêdzy innemu jak± klas± drutu siê spawa.

Dodano po 42 [minuty]:

Witam. Apropo miêkkiego startu w migu, mo¿e byæ efekt taki ¿e sam pocz±tek spawania bêdzie utrudniony zanim w pe³ni wystartuje trafo nie wspominaj±c o spawaniu punktowym.
Back to top

arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14

Post#2838 09 Feb 2012 22:58   

Kondensator nie pomo¿e Ci w kwestii posuwu drutu! Mo¿esz spróbowaæ zastosowaæ oddzielny blok zasilaj±cy podajnik. Po¶wiêæ godzinkê i przeczytaj ten temat w ca³o¶ci, a zapoznasz siê z zasad± dzia³ania migomatu.
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2839 10 Feb 2012 17:47   

Kolega arkadiustr mia³ pewnie na my¶li osobny transformator 230V / 24V z którego trzeba przez mostek zasiliæ sterownik podajnika (oryginalnie zasilany jest z wyj¶cia mostka spawalniczego). Inne wyj¶cie to zbudowaæ w³asny zasilacz do podajnika, ze stabilizacj± napiêcia i wtedy spokój bêdzie.
Back to top

archanoid
Poziom 15
Poziom 15

Post#2840 10 Feb 2012 17:54   

Witam. Kolego kamilussulimak ciekaw jestem jakie te kondensatory maj± wyprowadzenia , bo je¶li lutowane to d³ugo nie poci±gn± . To jedna uwaga . Je¶li ju¿ chcesz stosowaæ kondensatory to lepiej zastosowaæ bateriê sk³adaj±c± siê z kondensatorów o mniejszej pojemno¶ci , na przyk³ad 47szt po 1000uF. Taka bateria kondensatorów poprawi jako¶æ spoiny (wygl±d lica spoiny) . Co do posuwu to zastosuj regulator na LM317 a nie jak zapewne jest na 555 (PWM). Regulacja PWM jest wra¿liwa na spadki zasilania natomiast LM317 jest pod tym wzglêdem lepszy gdy¿ regulacja napiêcia na wyj¶ciu odbywa siê w sposób liniowy.
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#2841 10 Feb 2012 18:00   

Dajcie sobie spokój z kondensatorami, impuslowy przep³yw kilkuset A pr±du szybko i spektakularnie sobie z nimi poradzi. Jeszcze migomat parska, pluje, rzêzi i charczy, to trzeba zapewniæ mu zasilanie z wystarczaj±co sztywnej linii - czyli d³ugie przed³u¿acze czy instalacja robiona "dyt-em 2x1,5mm" odpada. W tych wynalazkach zdarza siê zasilanie uk³adu podajnika bezpo¶rednio z g³ównego mostka, trzeba by to albo przerobiæ na dodatkowy transformator ze stabilizatorem, albo przynajmniej do³o¿yæ stabilizator dla zasilania silniczka, ¿eby uniezale¿niæ prêdko¶æ posuwu od spadków napiêcia przy spawaniu. Wracaj±c do kondensatorów - ile profesjonalnych spawarek transformatorowych mig/mma ma je fabrycznie? Ja nigdy nie widzia³em, mo¿e z wyj±tkiem kompensacyjnych po stronie pierwotnej.
Back to top

dziadek61
Poziom 2
Poziom 2

Post#2842 10 Feb 2012 18:58   

Witam. kondensatory nie wiele dadz±, najpierw sprawd¿ dyszê czy nie jest za mocno rozkalibrowana a potem czy pancerz nie jest przyrdzewia³y poniewa¿ gdy te czê¶ci s± uszkodzone to te¿ parska i jako¶æ spawania jest s³aba. Apropo osobnego zasilania podajnika to radzi³bym podpi±æ go pod inn± fazê poniewa¿ efekt podawania drutu bêdzie taki sam ze wzglêdu na spadek napiêcia w sieci.
Back to top

arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14

Post#2843 11 Feb 2012 11:50   

Dziadek61, z t± oddzieln± faz± to nie przesadzajmy. Przecie¿ podajnika nie zasilisz bezpo¶rednio z bloku zasilacza, przecie¿ niezbêdny jest uklad regulacji obrotów. I tutaj zgodzê siê z koleg± archanoid. Sam z do¶wiadczenia wiem, ¿e w tych prostych migach bardzo dobrze sprawuje siê stabilizator na LM317. Robokop ja jaki¶ czas temu zakladalem stycznik w miejsce oryginalnego przeka¼nika w migu (firmy nie pamiêtam ale nie dlugo odwiedzê kolegê, to Was poinformujê) i tam bateria kondensatorów byla zamontowana po stronie wtórnej. Co do mma to mam w posiadaniu prostownik spawalniczy firmy Ozas, który takowe kondensatory równie¿ posiada.
Back to top

archanoid
Poziom 15
Poziom 15

Post#2844 11 Feb 2012 12:10   

Witam. Niektórzy koledzy mieli problemy z kondensatorami w migu . Tylko ¶miem zapytaæ gdzie by³y w³±czone przed czy za d³awikiem. Poprzez w³±czenie kondensatorów za mostkiem a przed d³awikiem charakterystyka ¼ród³a staje siê bardzo sztywna nawet za sztywna dla miga. Z uk³adu robi siê wtedy klasyczny zasilacz bez stabilizacji. W takim przypadku najwa¿niejszy jest d³awik który to posiada pewn± impedancje a tym samym zmiêkcza troszkê charakterystykê. Odno¶nie podajnika zastosuj oddzielne trafo z troszkê wy¿szym napiêciem wtórnym i regulator na LM317. Mo¿esz nawet dodaæ dodatkowy tranzystor aby odci±¿yæ stabilizator. Napiêcie na wtórnym niech bêdzie wiêksze aby przy spadkach napiêcia w sieci zagwarantowaæ pe³en zakres regulacji podajnika.
Back to top

marian.s
Poziom 11
Poziom 11

Post#2845 12 Feb 2012 00:53   

Witam
Do NEK
Mój tr w³±czany jest przez uk³ad przedstawiony na str. 37 tego tematu (mój post z dn.15 luty 2007). Uk³ad prosty, malutki, niezawodny. Jak do tej pory sprawdza siê bez zarzutu.
Za³±czanie tr nastêpuje przy przej¶ciu fazy przez zero (nie zdarzy³o siê wybicie S-ki), a oprócz tego za³±czanie jest bezg³o¶ne- bez stukania (³upania) stycznika, co szczególnie przy spawaniu punktowym jest denerwuj±ce.
Pozdrawiam
Back to top

Grzes38
Poziom 7
Poziom 7

Post#2846 12 Feb 2012 15:29   

Witam pytanie z innej beczki z jakiego materia³u robicie obudowy do swych spawareczek ?czy jest jaki¶ sposób aby pole magnetyczne trafa nie przyci±ga³o blach obudowy ja zastosowa³em aluminium jednak orginalne s± zrobione ze zwyk³ej blachy a jednak nie ha³asuj±
Back to top

dziadek61
Poziom 2
Poziom 2

Post#2847 12 Feb 2012 18:07   

Witam. Oryginalne migi maj± boczn± obudowê z przet³oczeniami i s± zaginane brzegi co usztywnia blachy i nie dzwoni±. Jak ma kto¶ problem z dzwoni±cymi blachami to wystarczy przykrêciæ je na silikonie i efekt dzwonienia jest z g³owy.
Back to top

set666
Poziom 8
Poziom 8

Post#2848 02 Mar 2012 21:06   

Witam Serdecznie
Chcia³bym bardzo zbudowaæ swój w³asny migomat.
W elektronice jestem pocz±tkuj±cy (jakie¶ wzmacniacze na tda7294, przedwzmacniacze itp.)
Przymierzam siê do przeczytania tego tematu w ca³o¶ci:)
Zacz±³em zbieraæ potrzebne do budowy materia³y.
Mam ju¿ podajnik drutu-solidny 2 rolkowy, elektrozawór, prawie ukoñczon± obudowê i ostatnio wpad³y mi w r±czki od znajomego transformator z ruskimi diodami oraz d³awik z migomatu robionego przez jakiego¶ go¶cia ho ho dawno temu na zamówienie.
I do tego ostatniego w³a¶nie tyczy siê mój post (trafo, diody oraz d³awik).
Jaki ampera¿ mogê wyci±gn±æ z tych bebechów i czy w ogóle s± sensowne.
A i czy kto¶ kojarzy co to sa za diody.
Na tych na dole jest napisane 161-200, na wszystkich ¿e s± ruskie "cccp", s± te¿ napisy t16 yx^2 0188 r228. Szuka³em ale nie mogê znale¼æ

D³awik wa¿y 10,7KG a transformator z 6 diodami 46KG wiêc wydaj± siê solidne.
Poni¿ej za³±czam fotki z wymiarami oraz fotka mojej obudowy:
>>> D³awik
Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
>>> Transformator g³ówny z diodami:
Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
>>>Moja obudowa(na razie brakuje mi blachy do skoñczenia):
Buduje Migomat na spawarce elektrodowej Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Back to top

nek
Poziom 9
Poziom 9

Post#2849 03 Mar 2012 14:30   

Marian.s poogl±da³em ten schemat na 37 stronie . Czy Dysponujesz mo¿e szczegó³owym schematem tego bloku steruj±cego , bo teoretycznie jest to zrozumia³e ale je¿eli Masz malunek to upro¶ci³o by to wykonanie , a i chêæ realizacji bêdzie wiêksza. Tak ¿e proszê Poszperaj w odleg³ych czasowo dokumentach , a mo¿e by i inni koledzy wykorzystali , bo jak siê zorientowa³em to temat jest nadal aktualny/ nek.
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2850 03 Mar 2012 19:52   

Tyrystory i diody spokojnie w takim mostku poci±gn± 300A. Konieczny sterownik na wtórne - najlepiej od razu ze sterowaniem w³±cz/wy³±cz, pod³±cz trafo do sieci i zmierz napiêcia na uzwojeniu wtórnym, wtedy bêdzie mo¿na dok³adniej co¶ powiedzieæ.
Na jednej kolumnie jest dowijka, ciekawe jakie tam jest napiêcie? W ogóle jakie¶ znajome te trafo, czy nie aby od firmy ELMAR z Augustowa? D³awik te¿, te karkasy z laminatu i sposób wykonania trafa ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Mar 2012 19:52   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Page 95 of 96 Go to page Previous  1, 2, 3 ... , 94, 95, 96  Next
Jump to page:
Similar topics
Buduje swój migomat. Prze³±cznik do uzwojenia pierwotnego (70)
Masa przy spawarce (migomat Esab) (2)
mig mag, migomat ze spawarki elektrodowej (4)
Migomat ze spawarki elektrodowej LORCH (14)
Jaki Migomat kupiæ migomat jakiej firmy i jaki model (9)
Migomat ze spawarki elektrodowej (2)
Buduje Migomat na spawarce elektodowej (3)
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
Przeróbka transformatora spawarki elektrodowej (17)

Page generation time: 0.215 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed