| Author |
nek Poziom 9

Joined: 28 Aug 2005 Posts: 42 Location: Skoczów Pogórze 131
|
29 Jan 2012 15:34 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Kupi³em w ubieg³ym roku stary migomat wyprodukowany w ZSRR. Praktycznie jako z³om , bo nic nie dzia³a³o ale trafo by³o w porz±dku. Nie by³o ¿adnego schematy a p³ytka elektoniki skuteczne zamalowana farb± olejn± . metod± prób dobra³em nowe elementy i uda³o siê to uruchomiæ. Mam jednak problem bezpiecznik 16A nie wytrzymuje rozruchu .po za³±czeniu zasilania wszystko dzia³a /sterowanie silnikiem podajnika drutu, wentylator , zawór gazu / Po naci¶niêciu przycisku na rêkoje¶ci . czyli podaniu napiêcia na cewkê stycznika - 16A bespecznik wywala /nie zawsze ale b.czêsto/ Co Radziliby¶cie bym zainstalowa³ na obwód pr±dowy by z³agodziæ ten pr±d rozruchowy /bezpieczników wiêkszych nie mogê daæ bo 25A s± w skrzynce po stronie ZE/ Dodam jeszcze ¿e trafo jest na rdzeniu toroidalnym ,nap,pierwotne 230V s± 4ry odczepy najni¿szy daje na uzw.wtórnym 18.5V AC .Na wtórnym jest mostek prostowniczy /4-ry diody 200A/ d³awik i bateria kondezatorów 4 x C /napis zababrany lakierem/ Na biegu ja³owym i pierwszm odczepie trafo siê nie grzeje. Z podziêkowaniem za otrzymane informacje . nek
|
|
| Back to top |
|
 |
arkadiustr Poziom 14

|
29 Jan 2012 19:46 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Trafo toroidalne ma to do siebie, ¿e pobiera bardzo du¿o pr±du przy rozruchu. Zak³adaj±c, ¿e uzwojenia s± w porz±dku to wystarczy zastosowaæ jaki¶ uk³ad miêkkiego startu, który bêdzie Ci za³±cza³ trafo podczas przechodzenia sinusoidy "przez zero". Prawdopodobnie dla tego czasami udaje Ci siê urz±dzenie uruchomiæ gdy "wstrzelisz" siê w owe 0. Taki sterownik mo¿esz wykonaæ na przyk³ad na U2008. Bêdzie dzia³aæ na 100%. Pamiêtaj o zastosowaniu triaka 40A.
|
|
| Back to top |
|
 |
karola44-81 Poziom 20

Joined: 22 Feb 2006 Posts: 943 Location: Polaniec woj. swietokrzyskie
|
29 Jan 2012 20:03 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Na pocz±tek spróbowa³ bym bez tych kondensatorów. Moim zdaniem przy w³±czeniu napiêcia zanim siê na³aduj±, stanowi± zwarcie. Tu mo¿e byæ pies pogrzebany. Z reszt± masz wszystko stare i nie ma pewno¶ci, ¿e trzymaj± odpowiednie parametry i nie dzia³aj± szkodliwie dla uk³adu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2012 20:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nek Poziom 9

|
29 Jan 2012 20:39 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Przemawia do mnie jedna i druga rada ten uk³ad na U2008 ju¿ namierzy³em schemat nie jest zbytnio skomplikowany , jak bêd± odpowiednie warunki atmosferyczne to dokonam próby od³±czenia kondensatorów / bo pod zadaszeniem jest b.zimno by cokolwiek robiæ/
Zastanawiam siê jeszcze jak by zachowa³ siê przeka¼nik pó³przewodnikowy z serii SSR jak równie¿ jak by wygl±da³a praca -miga-stosuj±c taki uk³adzik / by³ na Allegro/ który jest wykorzystywany do tych szlifierek k±towych 2300W spowalniaj±cy rozruch. ? nek
|
|
| Back to top |
|
 |
karola44-81 Poziom 20

|
29 Jan 2012 21:34 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
O ile mnie pamiêæ nie myli w tym w±tku kto¶ w podobnym przypadku proponowa³ "nie wy³±czaæ " transformatora ca³kowicie. Tzn podaæ kilka- kilkana¶cie mA gdy stycznik jest roz³±czony. Np. przez pod³±czenie równolegle do styków ¿arówki o mocy pojedynczych watów.
Mia³o by to na celu podtrzymywanie ma³ego strumienia magnetycznego w rdzeniu. Wtedy przy za³±czeniu pr±d udarowy nie by³by tak du¿y.
Ja mam mig ( jest jego projekt gdzie¶ w tym w±tku) na w³asnorêcznie wykonanym toroidzie. Jak w twoim przypadku raz na 10 w³±czeñ 16A wk³adka poddawa³a siê. Ale ja poszed³am inn± drog± i zwiêkszy³em ampera¿ zabezpieczeñ w gara¿u.
|
|
| Back to top |
|
 |
nek Poziom 9

|
29 Jan 2012 21:42 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
To znaczy z zabezpieczeniem innym = wiêkszym od 16A nie chcê ryzykowaæ. bo po tym nie umia³ bym siê wyt³umaczyæ jak przyjedzie z ZE ale ta ¿arówka to mnie nawet zaciekawi³a, nie czyta³em tego , bêdzie to jednak dosyæ trudno znale¼æ na 95 stronach. nek
|
|
| Back to top |
|
 |
karola44-81 Poziom 20

|
29 Jan 2012 22:02 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Ja nie testowa³em tej ¿arówki.
O zabezpieczeniach te¿ nie bêdê siê rozpisywa³- napiszê jedynie, ¿e wszystko montowa³ ZE bo w grê wchodzi³a tak¿e wymiana przedlicznikowych. Wszystko gra.
Co dziwne spawarka w gara¿u na 16A jak pisa³em fiksowa³a. Po wkrêceniu 20A lubi³y przepalaæ siê przedlicznikowe 25A. Te akurat t³umaczy³em ich staro¶ci±. Byæ mo¿e nówki 25 by dzia³a³y w³a¶ciwie? Od ostatniej wymiany przez ZE i wkrêceniu moich 25 wszystko jest ok. Natomiast te same zestawy czyli 25 i 16 w instalacji domowej dzia³aj± bezproblemowo ze spawark±.
|
|
| Back to top |
|
 |
nek Poziom 9

|
29 Jan 2012 22:51 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Rozumie .u mnie jest jeszcze dodatkowe utrudnienie bo z trzech faz jedna ma na s³upie bezpiecznik który tak prawdê powiedziawszy to nie wie nikt jaki jest , a tam to ju¿ problem bo musia³o by byæ zbocznikowane gdy¿ jak wiem to jest to nie do wyrwania , z regu³y za¶niedzia³e tak ¿e muszê to pozostawiæ na okres wiosenny , ale my¶l jest bd. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
danthe Poziom 20

Joined: 28 Nov 2003 Posts: 932 Location: niewielka wie¶ k. Augustowa
|
30 Jan 2012 21:32 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Po pierwsze to na forum jest du¿o postów dowodz±cych ¿e nie z ka¿dym transformatorem U2008 chce dzia³aæ poprawnie, wiêc proszê nie wprowadzaæ kolegi w b³±d twierdzeniem ¿e U2008 "bêdzie dzia³a³ na 100%" , bo nie koniecznie ...
Mo¿na za to rozwi±zaæ ten problem wymieniaj±c dwie diody w mostku na tyrystory, do tego nawet zwyk³y przeka¼nik i rezystory do za³±czenia tyrystorów i masz trafo zasilane non stop, wtedy jedynie podczas za³±czenia do sieci mo¿e wyrzuciæ bezpiecznik. Rozwi±zanie z ¿arówk± w³±czon± równolegle do styków stycznika na stronie pierwotnej te¿ nie wydaje siê byæ z³e. Nie szukaj "na 95 stronach" tylko wypróbuj np: 25W równolegle ze stykami i zobacz czy spe³nia swoj± rolê.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
30 Jan 2012 21:43 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
| danthe wrote: |
Po pierwsze to na forum jest du¿o postów dowodz±cych ¿e nie z ka¿dym transformatorem U2008 chce dzia³aæ poprawnie, wiêc proszê nie wprowadzaæ kolegi w b³±d twierdzeniem ¿e U2008 "bêdzie dzia³a³ na 100%" , bo nie koniecznie ...
|
Nie uno¶ siê, tylko zacznij rozró¿niaæ realizowane przez ten uk³ad funkcje soft startu i regulatora - a co ma jedno do drugiego?
|
|
| Back to top |
|
 |
arkadiustr Poziom 14

|
30 Jan 2012 21:47 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Robokop mnie wyprzedzil...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2012 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
danthe Poziom 20

|
30 Jan 2012 21:59 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Ma to takie znaczenie ¿e U2008 za³±cza triak pojedynczym krótkim impulsem, przy wysterowaniu "na maksa" ten impuls pojawi siê na pocz±tku sinusoidy. Poniewa¿ przy du¿ej indukcyjno¶ci transformatora przep³yw pr±du w obwodzie mo¿e ustaæ znacznie wcze¶niej ni¿ w momencie przej¶cia przez zero, to w³a¶nie te zjawisko powoduje wzbudzanie siê uk³adów zbudowanych w oparciu o kostkê U20xx. Niezale¿nie od funkcji, czy to regulatora, czy softstartu. Z drugiej strony efekt ten dotyczy g³ównie "za dobrze" wykonanych transformatorów, pracuj±cych bez obci±¿enia, wiêc w tym przypadku mo¿e nie wyst±piæ, lub nie bêdzie za bardzo dokuczliwy. Jednak nie zmienia to faktu ¿e "na 100%" to nie koniecznie zadzia³a... A potem cz³owiek bêdzie zachodzi³ w g³owê co zrobi³ nie tak, zacznie pisaæ nowe posty z problemem U2008 itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
nasu Poziom 16

|
31 Jan 2012 08:54 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Czy kto¶ próbowa³ zastosowaæ np. U2008 po stronie wtórnej
|
|
| Back to top |
|
 |
arkadiustr Poziom 14

|
31 Jan 2012 20:18 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Lukaszu, przeczytaj ca³y temat, a na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtuj±ce Ciê pytania.
Kolego danthe- przyznajê- z tymi 100% to mo¿e i przesadzi³em...
|
|
| Back to top |
|
 |
danthe Poziom 20

|
31 Jan 2012 22:15 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Je¶li chodzi o zastosowanie po stronie wtórnej to mo¿e by³o by wykonalne, jednak wydaje mi siê ¿e napiêcia trochê za ma³e, a i wysterowanie jednym U2008 dwóch tyrystorów jako¶ mi siê nie widzi. No chyba ¿eby triak 200A po stronie wtórnej zapodaæ i do tego pe³en mostek, ale to ju¿ znacznie podniesie koszty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2012 22:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektromechanik Poziom 20

|
03 Feb 2012 12:47 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
| lukasz.pachuta wrote: |
| miga na starej spawarce dwu fazowej nie warto robiæ. |
W bardzo du¿ej mierze ma racjê.
Prawid³owo wykonane trafo spawarki elektrodowej ma charakterystykê > miêkk± < natomiast w migach jest > twarda <
|
|
| Back to top |
|
 |
dziadek61 Poziom 2

|
07 Feb 2012 23:19 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam. Posiadam sklepowego miga 180A, ze wzglêdu na spadki napiêcia w sieci oko³o 190/ 200v postanowi³em wykonaæ samodzielnie miga ze starszej spawarki elektrodowej 2 fazowej i jestem z tego powodu zadowolony, spawy niczym siê nie ró¿ni± od miga fabrycznego dodam ¿e jestem starszym spawaczem, oczywi¶cie zrobi³em miga oraz nadal mogê spawaæ elektrod±. Je¿eli idzie o pryskanie to powiem tak ¿e nie widzia³em miga który nie pryska tylko jeden mniej inny wiêcej w zale¿no¶ci miêdzy innemu jak± klas± drutu siê spawa.
Dodano po 42 [minuty]:
Witam. Apropo miêkkiego startu w migu, mo¿e byæ efekt taki ¿e sam pocz±tek spawania bêdzie utrudniony zanim w pe³ni wystartuje trafo nie wspominaj±c o spawaniu punktowym.
|
|
| Back to top |
|
 |
arkadiustr Poziom 14

|
09 Feb 2012 22:58 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Kondensator nie pomo¿e Ci w kwestii posuwu drutu! Mo¿esz spróbowaæ zastosowaæ oddzielny blok zasilaj±cy podajnik. Po¶wiêæ godzinkê i przeczytaj ten temat w ca³o¶ci, a zapoznasz siê z zasad± dzia³ania migomatu.
|
|
| Back to top |
|
 |
danthe Poziom 20

|
10 Feb 2012 17:47 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Kolega arkadiustr mia³ pewnie na my¶li osobny transformator 230V / 24V z którego trzeba przez mostek zasiliæ sterownik podajnika (oryginalnie zasilany jest z wyj¶cia mostka spawalniczego). Inne wyj¶cie to zbudowaæ w³asny zasilacz do podajnika, ze stabilizacj± napiêcia i wtedy spokój bêdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
archanoid Poziom 15

|
10 Feb 2012 17:54 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam. Kolego kamilussulimak ciekaw jestem jakie te kondensatory maj± wyprowadzenia , bo je¶li lutowane to d³ugo nie poci±gn± . To jedna uwaga . Je¶li ju¿ chcesz stosowaæ kondensatory to lepiej zastosowaæ bateriê sk³adaj±c± siê z kondensatorów o mniejszej pojemno¶ci , na przyk³ad 47szt po 1000uF. Taka bateria kondensatorów poprawi jako¶æ spoiny (wygl±d lica spoiny) . Co do posuwu to zastosuj regulator na LM317 a nie jak zapewne jest na 555 (PWM). Regulacja PWM jest wra¿liwa na spadki zasilania natomiast LM317 jest pod tym wzglêdem lepszy gdy¿ regulacja napiêcia na wyj¶ciu odbywa siê w sposób liniowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
10 Feb 2012 18:00 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Dajcie sobie spokój z kondensatorami, impuslowy przep³yw kilkuset A pr±du szybko i spektakularnie sobie z nimi poradzi. Jeszcze migomat parska, pluje, rzêzi i charczy, to trzeba zapewniæ mu zasilanie z wystarczaj±co sztywnej linii - czyli d³ugie przed³u¿acze czy instalacja robiona "dyt-em 2x1,5mm" odpada. W tych wynalazkach zdarza siê zasilanie uk³adu podajnika bezpo¶rednio z g³ównego mostka, trzeba by to albo przerobiæ na dodatkowy transformator ze stabilizatorem, albo przynajmniej do³o¿yæ stabilizator dla zasilania silniczka, ¿eby uniezale¿niæ prêdko¶æ posuwu od spadków napiêcia przy spawaniu. Wracaj±c do kondensatorów - ile profesjonalnych spawarek transformatorowych mig/mma ma je fabrycznie? Ja nigdy nie widzia³em, mo¿e z wyj±tkiem kompensacyjnych po stronie pierwotnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
dziadek61 Poziom 2

|
10 Feb 2012 18:58 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam. kondensatory nie wiele dadz±, najpierw sprawd¿ dyszê czy nie jest za mocno rozkalibrowana a potem czy pancerz nie jest przyrdzewia³y poniewa¿ gdy te czê¶ci s± uszkodzone to te¿ parska i jako¶æ spawania jest s³aba. Apropo osobnego zasilania podajnika to radzi³bym podpi±æ go pod inn± fazê poniewa¿ efekt podawania drutu bêdzie taki sam ze wzglêdu na spadek napiêcia w sieci.
|
|
| Back to top |
|
 |
arkadiustr Poziom 14

|
11 Feb 2012 11:50 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Dziadek61, z t± oddzieln± faz± to nie przesadzajmy. Przecie¿ podajnika nie zasilisz bezpo¶rednio z bloku zasilacza, przecie¿ niezbêdny jest uklad regulacji obrotów. I tutaj zgodzê siê z koleg± archanoid. Sam z do¶wiadczenia wiem, ¿e w tych prostych migach bardzo dobrze sprawuje siê stabilizator na LM317. Robokop ja jaki¶ czas temu zakladalem stycznik w miejsce oryginalnego przeka¼nika w migu (firmy nie pamiêtam ale nie dlugo odwiedzê kolegê, to Was poinformujê) i tam bateria kondensatorów byla zamontowana po stronie wtórnej. Co do mma to mam w posiadaniu prostownik spawalniczy firmy Ozas, który takowe kondensatory równie¿ posiada.
|
|
| Back to top |
|
 |
archanoid Poziom 15

|
11 Feb 2012 12:10 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam. Niektórzy koledzy mieli problemy z kondensatorami w migu . Tylko ¶miem zapytaæ gdzie by³y w³±czone przed czy za d³awikiem. Poprzez w³±czenie kondensatorów za mostkiem a przed d³awikiem charakterystyka ¼ród³a staje siê bardzo sztywna nawet za sztywna dla miga. Z uk³adu robi siê wtedy klasyczny zasilacz bez stabilizacji. W takim przypadku najwa¿niejszy jest d³awik który to posiada pewn± impedancje a tym samym zmiêkcza troszkê charakterystykê. Odno¶nie podajnika zastosuj oddzielne trafo z troszkê wy¿szym napiêciem wtórnym i regulator na LM317. Mo¿esz nawet dodaæ dodatkowy tranzystor aby odci±¿yæ stabilizator. Napiêcie na wtórnym niech bêdzie wiêksze aby przy spadkach napiêcia w sieci zagwarantowaæ pe³en zakres regulacji podajnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian.s Poziom 11

|
12 Feb 2012 00:53 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam
Do NEK
Mój tr w³±czany jest przez uk³ad przedstawiony na str. 37 tego tematu (mój post z dn.15 luty 2007). Uk³ad prosty, malutki, niezawodny. Jak do tej pory sprawdza siê bez zarzutu.
Za³±czanie tr nastêpuje przy przej¶ciu fazy przez zero (nie zdarzy³o siê wybicie S-ki), a oprócz tego za³±czanie jest bezg³o¶ne- bez stukania (³upania) stycznika, co szczególnie przy spawaniu punktowym jest denerwuj±ce.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzes38 Poziom 7

|
12 Feb 2012 15:29 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam pytanie z innej beczki z jakiego materia³u robicie obudowy do swych spawareczek ?czy jest jaki¶ sposób aby pole magnetyczne trafa nie przyci±ga³o blach obudowy ja zastosowa³em aluminium jednak orginalne s± zrobione ze zwyk³ej blachy a jednak nie ha³asuj±
|
|
| Back to top |
|
 |
dziadek61 Poziom 2

|
12 Feb 2012 18:07 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam. Oryginalne migi maj± boczn± obudowê z przet³oczeniami i s± zaginane brzegi co usztywnia blachy i nie dzwoni±. Jak ma kto¶ problem z dzwoni±cymi blachami to wystarczy przykrêciæ je na silikonie i efekt dzwonienia jest z g³owy.
|
|
| Back to top |
|
 |
set666 Poziom 8

|
02 Mar 2012 21:06 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Witam Serdecznie
Chcia³bym bardzo zbudowaæ swój w³asny migomat.
W elektronice jestem pocz±tkuj±cy (jakie¶ wzmacniacze na tda7294, przedwzmacniacze itp.)
Przymierzam siê do przeczytania tego tematu w ca³o¶ci:)
Zacz±³em zbieraæ potrzebne do budowy materia³y.
Mam ju¿ podajnik drutu-solidny 2 rolkowy, elektrozawór, prawie ukoñczon± obudowê i ostatnio wpad³y mi w r±czki od znajomego transformator z ruskimi diodami oraz d³awik z migomatu robionego przez jakiego¶ go¶cia ho ho dawno temu na zamówienie.
I do tego ostatniego w³a¶nie tyczy siê mój post (trafo, diody oraz d³awik).
Jaki ampera¿ mogê wyci±gn±æ z tych bebechów i czy w ogóle s± sensowne.
A i czy kto¶ kojarzy co to sa za diody.
Na tych na dole jest napisane 161-200, na wszystkich ¿e s± ruskie "cccp", s± te¿ napisy t16 yx^2 0188 r228. Szuka³em ale nie mogê znale¼æ
D³awik wa¿y 10,7KG a transformator z 6 diodami 46KG wiêc wydaj± siê solidne.
Poni¿ej za³±czam fotki z wymiarami oraz fotka mojej obudowy:
>>> D³awik
>>> Transformator g³ówny z diodami:
>>>Moja obudowa(na razie brakuje mi blachy do skoñczenia):
|
|
| Back to top |
|
 |
nek Poziom 9

|
03 Mar 2012 14:30 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Marian.s poogl±da³em ten schemat na 37 stronie . Czy Dysponujesz mo¿e szczegó³owym schematem tego bloku steruj±cego , bo teoretycznie jest to zrozumia³e ale je¿eli Masz malunek to upro¶ci³o by to wykonanie , a i chêæ realizacji bêdzie wiêksza. Tak ¿e proszê Poszperaj w odleg³ych czasowo dokumentach , a mo¿e by i inni koledzy wykorzystali , bo jak siê zorientowa³em to temat jest nadal aktualny/ nek.
|
|
| Back to top |
|
 |
danthe Poziom 20

|
03 Mar 2012 19:52 Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej |
|
|
|
Tyrystory i diody spokojnie w takim mostku poci±gn± 300A. Konieczny sterownik na wtórne - najlepiej od razu ze sterowaniem w³±cz/wy³±cz, pod³±cz trafo do sieci i zmierz napiêcia na uzwojeniu wtórnym, wtedy bêdzie mo¿na dok³adniej co¶ powiedzieæ.
Na jednej kolumnie jest dowijka, ciekawe jakie tam jest napiêcie? W ogóle jakie¶ znajome te trafo, czy nie aby od firmy ELMAR z Augustowa? D³awik te¿, te karkasy z laminatu i sposób wykonania trafa ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2012 19:52 |
|
|
|