Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Spawarki i prostowniki spawalnicze -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Autor
Wiadomość
t99
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 29
Miasto: Dębica

Post#31 28 Paź 2005 12:09pomocny post - solucja   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam i pozdrawiam wszystkich

Czy ma może ktoś schemat płytki rT27
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#32 Post autora tematu 28 Paź 2005 12:40   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Schemat płytki RT 23 i Rt27 jest taki sam ,różni się tylko zastosowaniem innych tranzystorów(BC 148,BC107,BD 137 , BD 139)

Załączniki:
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#33 28 Paź 2005 23:15   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Czy ktoś może mierzyl indukcyjność swoich dławików wyjsciowych??????????
Powrót do góry
   
t99
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 29
Miasto: Dębica

Post#34 30 Paź 2005 10:09   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Czy posiada ktoś schematy elektryczne do tych spawarek SPB o których mowa
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Paź 2005 10:09   





Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#35 Post autora tematu 30 Paź 2005 10:41   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


W załącznikach dołączam schematy ideowe i montażowe SPB-315 ( starego typu), oraz SPB-400 które są podobne do SPB-315 (nowszego typu). Budową jak też wykonaniem trudno je rozróżnić gdyż różnią się mocą a więc nieznacznie wielkością rdzenia (miały obudowy niskie prostokątne). SPB-315 starego typu były wysokie w kształcie bardziej przypominały sześcian.

Załączniki:
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#36 31 Paź 2005 22:57   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


a ja mam inne pytanie - posiadam tyrystory produkcji wschodnich sąsiadów
mają oznaczenie T-100 (oraz symbol tyrystora- wg jednej ksiązki to jest tranzytor ) czy ktos wie moze co to jest za tyrystorek??
nie wiem jaki jest prąd maxymalny tego tyrystora, mało tego nie wiem nawet jaki jest wymagany prąd bramki (minimalny prąd bramki na podtrzymanie to pikuś gorzej z maxymalnym zeby go nie przekroczyc)
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#37 31 Paź 2005 23:04   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt napisał:
a ja mam inne pytanie - posiadam tyrystory produkcji wschodnich sąsiadów
mają oznaczenie T-100 (oraz symbol tyrystora- wg jednej ksiązki to jest tranzytor ) czy ktos wie moze co to jest za tyrystorek??
nie wiem jaki jest prąd maxymalny tego tyrystora, mało tego nie wiem nawet jaki jest wymagany prąd bramki (minimalny prąd bramki na podtrzymanie to pikuś gorzej z maxymalnym zeby go nie przekroczyc)

t-100 to 100A ale nie jestem pewien na 100% ... tyrystory maja to do siebie ze mozna je dosc znacznie przeciazac i jedyne oco trzba sie martwic to odprowadzenie ciepla
Powrót do góry
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 192
Miasto: Wrocław

Post#38 01 Lis 2005 01:15   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


ja przeczytalem niedawno opinie ze sterowanie tyrystorowe migomatem jest niedobre :/
powod:
w migomacie priorytetem jest prad (stad prostownik i dlawik i kondensatory na wyjsciu) i trzeba zrobic wszystko zeby go utrzymac na rownym poziomie a tyrystorowe sterowanie po stronie pierwotnej to zakluca
w spawarce elektrodowej na odwrot - najazniejszy jest staly poziom napiecia - i tu tyrystorowe sterowanie jest idealne :)
dlatego w migomatach najlepiej jest regulowac prad odczepami.
(przypominam ze to opinia ktora uslyszalem od doswiadczonego spawacza i serwisanta spawarek - nie wiem na ile jest sluszna, ale do mnie przemawia)
chociazby stad ze wszystkei tanie migomaty maja skokowo odczepami regulacje a tanie elektrodowki albo pokretlem ze jakos tam rdzen wysuwa czy cos albo tyrystory
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#39 01 Lis 2005 12:47   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Avatar - jestem pewien na 90% ze T-100 to 100 amperowy tyrystor - bardziej mi chodzi o prąd bramki
Lodoo :
owszem - jestem w stanie sie z tym zgodzic ale : jest taka sobie spawareczka jak TIG - zobacz konstrukcje Pana Krasickiego spawarka TIG
może ja sie myle ale wydaje mi sie ze zdjęcia przedstawiające możliwości przemawiają do mnie bardziej niz wywody Twojego kolegi
dla mnie nie liczy sie czy bedzie utrzymywany prąd czy napięcie - tak czy siak spawanie to zwarcie - powstaje łuk rozgrzewa i nadtapia metal i jakas tam energia elektryczna jest zamieniana na energie cieplną
a w jaki sposob zapewnic lepsze właściwosci to juz jest pole popisu dla konstruktorów -
czyli generalnie takiemu czemuś jak zwykla spawarka elektrodowa ze sterowaniem za pomocą tyrystorów (lub triaków na pierwotnym) jest bliżej do TIG-a niż migomatu a ze ja mam zamiar od czasu do czasu pospawac coś takim niby tigiem w oslonie CO2 a nie argonu to chyba nie jest az tak istotne jezeli będą to zwykle blachy nie kwasowe lub metale półszlachetne
poza tym zawsze można sie przerzucic na argon
zbudowanie elektrodowej na boczniku magnetycznym jest po prostu najtańsze i tyle
i jeszcze jedno - jak widzisz wyzej kolega Nstan zaproponował wykorzystanie rdzenia ale z przewinięciem - pokazywał nawet jak przewinąć trafo
Powrót do góry
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 192
Miasto: Wrocław

Post#40 02 Lis 2005 02:09   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


dobrze mowisz :)
w moim przypadku zrobilem sterowanie odczepami bo tak wygodniej i taniej :)
ja tam sie raczej nie znam az tak dobrze - przedstawilem tylko opinie :)

co do CO2 i mieszanki CO2+ARGONu to wlasnie sie zastanawiam czy warto dokladac do butli i gazu wlasnie typu "mieszanka" czy poprostu kupic zwykla bute co2... jak myslicie warto czy nie dla poczatkujacego spawacza i prac przy aucie czy drobnych "majsterkowych" rzeczy?
Powrót do góry
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 120

Post#41 02 Lis 2005 08:54   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam, jeżeli chodzi o gniazdo do tego przewodu to można podziałać z przedłużką hydrauliczną 3/4' , jeżeli ktoś jest zainteresowany to zamieszcze fotki jak to wykonać, w moim podajniku śmiga bez zarzutów.
Powrót do góry
   
|bst|
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 145
Miasto: Warszawa

Post#42 02 Lis 2005 18:37   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Lodoo napisał:

co do CO2 i mieszanki CO2+ARGONu to wlasnie sie zastanawiam czy warto dokladac do butli i gazu wlasnie typu "mieszanka" czy po prostu kupic zwykla bute co2... jak myslicie warto czy nie dla poczatkujacego spawacza i prac przy aucie czy drobnych "majsterkowych" rzeczy?


IMHO CO2 w zupelnosci wystarcza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2005 18:37   





Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#43 Post autora tematu 02 Lis 2005 21:43   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Proponuję wykonać najpierw podajnik drutu z płynną regulacją obrotów i wykonać próby spawania na takim trafo jaki mamy. Przy takim małym trafo jak pokazałem na fotografii napięcie 47V i tak spadnie jak zaczniemy spawać. Mając jakąś tam regulację prądu (wsuwany dławik z blach krzemowych czy odczepy po stronie pierw.) oraz płynną regulację drutu( możemy także stosować różne średnice drutu) dla własnych potrzeb na początek nam wystarczy. Zawsze później możemy modernizować nasze urządzenie przez:
- wykonanie dodatkowych odczepów po stronie wtórnej lub pierwotnej
- do regulacji prądu wykonać dławik z odczepami lub dławik nasycony(z dodatkowym uzwojeniem sterowanym prądem stałym)
- zastosowanie regulatora elektronicznego po stronie pierwotnej lub wtórnej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2005 21:43   





Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#44 02 Lis 2005 22:49   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


roburek123 napisał:
Witam, jeżeli chodzi o gniazdo do tego przewodu to można podziałać z przedłużką hydrauliczną 3/4' , jeżeli ktoś jest zainteresowany to zamieszcze fotki jak to wykonać, w moim podajniku śmiga bez zarzutów.

ja jestem zainteresowany - ba powiem wiecej jestem bardzo zainteresowany nawet
co do dlawika - jaką ma u Was indukcyjność ?? czy ktoś może zmierzyć u siebie?
aha i co to jest spawanie MMA ????
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#45 Post autora tematu 03 Lis 2005 16:42   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


...co to jest spawanie MMA ????




>>> MMA - czyli spawanie ręczne łukowe
Inne nazwy :
- spawanie łukowe elektrodą otuloną
- spawanie elektryczne

Inaczej mówiąc najbardziej rozpowszechnione dawniej i teraz jeszcze do spawania rurociągów ,mostów i w domach prywatnych
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#46 05 Lis 2005 01:16   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


wlaśnie dzisiaj byłem u gaśnicowego:
wiec mialem trzy butle po sniegowych i chcialem to wymienic na jedną do migomatu - co sie dowiedzialem - butle moge zostawic na zlomie sa sprzed 92 roku (69 76 86 ) ale gość mi powiedział ze za 90 PLN moze mi naszykowac butle pod migomat - zalegalizowaną na 10 lat - i co Wy na to - rzecz jasna przyjołem propozycje - poza tym mam pytanko takie
Czy kolega Nstan buduje migomat bez odwijania trafa tylko z ukladem na u209B??
i jeszcze jedno - dzisiaj mi przyszedł uchwyt z allegro (31 PLN) ale bez kabli - i jak jest rozwiązywane mocowanie kabla - czy to daje sie tam gdzie sie wkręca pancerz zaciśniętą końcówke oczkową ??????
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#47 Post autora tematu 05 Lis 2005 09:45   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Jeśli chodzi o regulator prądu 3-faz to jak wcześniej napisałem chciałem go wykorzystać do transformatora 3-faz od SPB 315. Jak wiemy regulacja prądu w SPB-315 odbywa się na transduktorze którego nie mam. Dlatego chcę wykorzystać regulator zamiast transduktora dołożyć mostek Gretza 3-faz i wykonać obudowę. To ma być tylko prostownik spawalniczy do elektrod. Jeśli chodzi o uchwyt prześlij fotkę.
Jeśli chodzi o trafo 1-faz to mam zamiar wymienić uzwojenie wtórne z aluminium na miedź wykonać 2 odczepy na CO2 i dowinąć więcej zwoi na elektrodę aby podnieść napięcie. Nie chce likwidować możliwości spawania elektrodą.
Powrót do góry
   
t99
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 29
Miasto: Dębica

Post#48 05 Lis 2005 18:16   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


[quote="rdt"]Mam schemat - jest to aplikacja u209B powtorzona 3 razy
wisi to równiez gdzies na elektrodzie - jak znajde plytke to wieczorem wrzuce to (schemat plus pdf do plytki)

>Byłbym wdzięczny za ten schemat ( mam możliwość odkupienia tanio trafa 3-fazowego bez regulacji odczepami)
Powrót do góry
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 192
Miasto: Wrocław

Post#49 06 Lis 2005 02:53   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


RDT:

jak znalazles taki zaklad ktory sie tym zajmuje?
czy to butla na mieszanke czy na dwutlenek?
w cenie butla + zawor + reduktor czy tylko butla + zawor :)
moglbys zalatwic jeszcze jedna? :D
aha - i jaka duza??

PS... na allegro sa za 140zl nabite butle 6kg z zaworem i reduktorem :/ ale tylko CO2 :(
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#50 06 Lis 2005 13:02   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


jest to zaklad napełniania gaśnic - powiedziałem ze chce butle do migomatu z gaśnicy - miałem trzy butle po starych gaśnicach - niestety były zbyt stare i wlasciciel powiedział ze tego nie napełni bo sie boi
spytał czy duzo spawam powiedziałem ze raczej nie - nie wiem być może będzie to mniejsza niż standartowa gaśnica
będzie to sam dwutlenek węgla a ja w sumie nie zostawiłem mu nic - żadnej butli ,żadnej zaliczki
powiedział ze może mi na za tydzien przygotować butle do migomatu - legalizacja na 10 lat zawór nowego typu ( w trakcie rozmowy wyliczał różne rzeczy między innymi zawór - 37 PLN sztuka nowa )
okazało sie ze mamy wspólnych znajomych ale jak chcesz to zapytam sie go ile by kosztowała mnie 2 butla (ja osobiscie nie znałem gościa wcześniej )
jeszcze jedna sprawa o której mówił to ze do migomatu jest używana faza lotna dwutlenku natomiast do gaśnicy jest podobno ciekła do butli używana - jak jeszcze z nim rozmawiałem to mówił ze napełnienie butli ( o ile bym miał z ważną legalizacją kosztowałoby okolo 15 PLN - butla
znalazłem go w panorami firm :D - w sumie uważam ze cena niewygórowana więc sie zdecydowałem

Aha - w załączniku uchwyt migomatu - czy dobrze myśle ze w nagwintowane wkręcam linke pancerza a dodatkowo daje podkladke oczkową zaciśniętą na przewodzie???

Załączniki:
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#51 06 Lis 2005 15:45   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


a w tym poście załączniki regulatora 3faz na u209B
(to jest to co znalazlem )

Załączniki:
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#52 Post autora tematu 06 Lis 2005 19:32   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt napisał:
wlaśnie dzisiaj byłem u gaśnicowego:
wiec mialem trzy butle po sniegowych i chcialem to wymienic na jedną do migomatu - co sie dowiedzialem - butle moge zostawic na zlomie sa sprzed 92 roku (69 76 86 ) ale gość mi powiedział ze za 90 PLN moze mi naszykowac butle pod migomat - zalegalizowaną na 10 lat - i co Wy na to - rzecz jasna przyjołem propozycje - poza tym mam pytanko takie
Czy kolega Nstan buduje migomat bez odwijania trafa tylko z ukladem na u209B??
i jeszcze jedno - dzisiaj mi przyszedł uchwyt z allegro (31 PLN) ale bez kabli - i jak jest rozwiązywane mocowanie kabla - czy to daje sie tam gdzie sie wkręca pancerz zaciśniętą końcówke oczkową ??????


Zamocowanie przewodu prądowego będzie sprawiało najmniej trudności . Można jak już pisałeś założyć końcówkę 25-35 mm2 i zagiąć ją pod kątem 90 stopni aby nie przeszkadzała . Można też końcówkę przewodu spawalniczego odizolować na odcinku 5cm i owinąć wokół wkręconego elementu z pancerzem i zacisnąć opaską zaciskową . Najtaniej i najprościej będzie zastosować śrubę (najlepiej miedzianą ) którą wkręcimy wraz z końcówką kablową a w środku nawiercimy otwór do którego będziemy mogli wprowadzić pancerz. Na uchwycie należy zamocować jeszcze przycisk(mały wył. krańcowy). Można także zastosować włąnczanie na nogę ( w formie np. pedału). Przewody i wężyk doprowadzający gaz możemy wciągnąć do węża gumowego lub z tworzywa sztucznego. Przy podajniku można przewód spawalniczy zakończyć taką samą końcówką i zamocować na śrubie lub bezpośrednio dołączyć do przewodu spawalniczego od prostownika spawalniczego pomijając podajnik . Przewody od wyłącznika należy doprowadzić do przekaźnika (za pomocą wtyka lub bezpośrednio) a wężyk z gazem do elektrozaworu( na połączenie można wykorzystać kawałek rurki zamocowanej do obudowy podajnika na który naciągniemy wężyki)
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#53 06 Lis 2005 22:35   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Nstan napisał:
Proponuję wykonać najpierw podajnik drutu z płynną regulacją obrotów i wykonać próby spawania na takim trafo jaki mamy. Przy takim małym trafo jak pokazałem na fotografii napięcie 47V i tak spadnie jak zaczniemy spawać. Mając jakąś tam regulację prądu (wsuwany dławik z blach krzemowych czy odczepy po stronie pierw.) oraz płynną regulację drutu( możemy także stosować różne średnice drutu) dla własnych potrzeb na początek nam wystarczy. Zawsze później możemy modernizować nasze urządzenie przez:
- wykonanie dodatkowych odczepów po stronie wtórnej lub pierwotnej
- do regulacji prądu wykonać dławik z odczepami lub dławik nasycony(z dodatkowym uzwojeniem sterowanym prądem stałym)
- zastosowanie regulatora elektronicznego po stronie pierwotnej lub wtórnej

czy proponujesz zeby spawac na początek prądem przemiennym ??? jak to będzie działało z drutem spawalniczm - rzecz jasna w osłonie gazu -co2
a co do przewodu - mnie jednak najtaniej wyjdzie na razie końcówka oczkowa taka energetyczna zaciśnięta na kabel za pomocą praski ( akurat mam dostęp a końcówka to nie więcej niż 5 PLN kosztuje chyba )
wyłącznik krańcowy w rączce jest
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2005 22:35   





Powrót do góry
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 120

Post#54 06 Lis 2005 22:56   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam, w załączeniu przesyłam obiecany podajnik, który jest połączony z przewodem spawalniczym przedłużką hydrauliczną 3/4', zaleta połączenia jest taka, że do jego wykonania nie jest potrzebna tokarka, ani żadne specjalistyczne maszyny.

Załączniki:
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#55 07 Lis 2005 00:06   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


sorki ale możesz pare słow tytułem wyjaśnienia powiedziec ???
- co to za stożki skąd je wziołes ???????
- z czego jest wykonane dolne kółko
- górne kółko też niewiele widać - czy to jest samo łożysko ??
- masz ponacinane może rowki na tym dolnym lub górnym kółku ?
- można prosic o wiecej zdjęć ?
Powrót do góry
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 192
Miasto: Wrocław

Post#56 07 Lis 2005 00:25   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


witam!!
skonczylem juz projektowanie migomacika
mam wszystkie potrzebne czesci za wyjatkiem butli (bede mial w tym tygodniu)
jutro skladam plytk drukowana to napisze czy dziala ok, bo jeszcze nie wiem

trafo ma wylacznik termiczny, regulacja pradu za pomoca odczepow (2 przekazniki przelaczne 20A sterowane elektronicznie - 1 przycisk i wyswietlacz pokazujacy 1- 2 -3 - 4 , wlaczajac spawarke startujemy z 1 i potem wciskajac przycisk 2 => 3 => 4 i z powrotem na 1. uklad przelacza odpowiednio przekazniki puszczajac prad na poszczegolne odczepy) elektronika steruje tez stycznikiem zalaczajacym prad do trafa, zawor gazowy jest w rekojesci wiec nie potrzeba elektrozaworu, na obudowie sa bezpieczniki oraz lampka sygnalizujaca ze zadzialal wylacznik termiczny i trzeba poczekac az trafo ostygnie a takze wlacznik glowny podswietlany.
dlawik zrobilem z 25 3-metrowych drutow (polaczonych rownolegle w 1 wiazke), ktorymi poprzednio bylo nawiniete trafo na ktorym teraz jest dlawik (trafo mialo 300W - bylo z telewizora)
podajnik drutu z silnika wycieraczek fiata 125p/poloneza; 1 rolka napedowa i lozysko dociskane do niej sprezyna. Kondensatory sa maja 4700u/16V ale mam ich 15 wiec polacze po 3 szeregowo i calosc 5 x rownolegle co da 23500uF/48V - spokojnie wystarczy :) uchwyt spawalniczy nowy z allegro
Powrót do góry
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 702
Miasto: R-m

Post#57 07 Lis 2005 00:41   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


moim zdaniem nie widac tego rowka - wziąłem to za krawędź tylkną rolki ale mniejsza o to
mam inne pytanko
czy stosujecie hamowanie rolki na której jest szpula z drutem
pytam bo mam niewielką szpule drutu - zresztą sami zobaczcie 0,7 kg
migomat u mnie bedzie naprawde raz na jakis czas uzywany a reszte czasu bedzie stał więc bardziej mi zależy na miejscu niż na cenie drutu
ale po co go marnować - myśle ze nie ma szans zeby sie rozpędziła szpulka na tyle żeby rozwijać drut sama -zreszta u was większa masa drutu a więc i większa bezwładność układu
a co do rolki - czy można by zastosować kółko meblarskie wykończone gumą
(w tej gumie jakis rowek do prowadzenia rzecz jasna

Załączniki:
Powrót do góry
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 192
Miasto: Wrocław

Post#58 07 Lis 2005 00:50   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


ja nie mam zadnego hamowania
mysle ze obroty rolki drutu beda na tyle male ze nie ma czego hamowac - a u ciebie beda wieksze ale za to masa mniejsza wiec tez raczej nie ma co szalec

a drut jest poprostu slodki :D
taki fajny malutki :D
(wiem, wiem, popier***ny jestem :P )

nie wiedzialem ze robia takie druty :)
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#59 Post autora tematu 07 Lis 2005 09:26   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt :......czy proponujesz zeby spawac na początek prądem przemiennym ??? jak to będzie działało z drutem spawalniczm - rzecz jasna w osłonie gazu -co2
a co do przewodu - mnie jednak najtaniej wyjdzie na razie końcówka oczkowa taka energetyczna zaciśnięta na kabel za pomocą praski ( akurat mam dostęp a końcówka to nie więcej niż 5 PLN kosztuje chyba )
wyłącznik krańcowy w rączce jest[/quote]

>ja proponowałem aby wykonać próbę na trafo jaki mamy a dopiero wtedy wyjdzie co należy ewentualnie zmienić. To jest trafo 1-faz , więc należy zastosować mostek Gretza 1-faz ( na 4 diodach). Dobrze byłoby abyśmy postarali się o dwie diody z innym kierunkiem przewodzenia. Łatwiej będzie nam wykonać mostek po 2 diody na 2 radiatorach. Wówczas + i - będziemy mieli na radiatorach a zasilanie ~ na górnej części diód(dokładnie na mostkach jakie należy wykonać między nimi). Jeśli chodzi o podajnik to nic się nie zmienia.

Nstan
Powrót do góry
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 120

Post#60 07 Lis 2005 15:02   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam i wyjaśniam, dolna rolka ma towek głęboki na 0.5 mm srobiony pilniczkiem iglaczkiem na wysokoobrotowej wiertareczce, natomiast górna rolka to jest łożysko toczne kulkowe obustronnie kryte bodajże 6200, jeśli dobrze pamiętam. Drut jest prowadzony na dwóch trzpieniach zrobionych z śrub mosiężnych M12, których końce są zeszlifowane do stożka, przez środek srub biegnie otworek 1.5 mm, jak znajdę chwilkę to zrobie szkic,

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli chodzi o hamowanie rolki to jest to niestety konieczne ze względu na bezwładność związaną z masą rolki, wszystko Wam wyjdzie przy pierwszej próbie :-), rzucę fotkę przy najbliższej okazji jak to najprościej wykonać.

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

obiecany rysunek podłączenia przewodu spawalnego do podajnika w załączeniu

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Spawarki i prostowniki spawalnicze -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Strona 2 z 104 Idź do strony Poprzedni  123 ... 102103104  Następny

Skok:
Podobne tematy
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
Buduje Migomat na spawarce elektodowej (3)
Migomat ze spawarki elektrodowej (2)
Migomat ze spawarki elektrodowej LORCH (14)
mig mag, migomat ze spawarki elektrodowej (4)
Buduje swój migomat. Przełącznik do uzwojenia pierwotnego (72)
Masa przy spawarce (migomat Esab) (2)
Przeróbka transformatora spawarki elektrodowej (17)
Buduję Prostownik rozruchowy z spawarki elektrodowej (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.182 seconds

elektroda.pl temat RSS