Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Author
Message
t99
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 29
Location: Dębica

Post#31 28 Oct 2005 12:09helpful post - solution   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam i pozdrawiam wszystkich

Czy ma może ktoś schemat płytki rT27

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Oct 2005 12:09helpful post - solution   





Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#32 Post from the author of the topic 28 Oct 2005 12:40   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Schemat płytki RT 23 i Rt27 jest taki sam ,różni się tylko zastosowaniem innych tranzystorów(BC 148,BC107,BD 137 , BD 139)

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#33 28 Oct 2005 23:15   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Czy ktoś może mierzyl indukcyjność swoich dławików wyjsciowych??????????

Helpful message? + -

Back to top
   
t99
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 29
Location: Dębica

Post#34 30 Oct 2005 09:09   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Czy posiada ktoś schematy elektryczne do tych spawarek SPB o których mowa

Helpful message? + -

Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#35 Post from the author of the topic 30 Oct 2005 09:41   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


W załącznikach dołączam schematy ideowe i montażowe SPB-315 ( starego typu), oraz SPB-400 które są podobne do SPB-315 (nowszego typu). Budową jak też wykonaniem trudno je rozróżnić gdyż różnią się mocą a więc nieznacznie wielkością rdzenia (miały obudowy niskie prostokątne). SPB-315 starego typu były wysokie w kształcie bardziej przypominały sześcian.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#36 31 Oct 2005 21:57   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


a ja mam inne pytanie - posiadam tyrystory produkcji wschodnich sąsiadów
mają oznaczenie T-100 (oraz symbol tyrystora- wg jednej ksiązki to jest tranzytor ) czy ktos wie moze co to jest za tyrystorek??
nie wiem jaki jest prąd maxymalny tego tyrystora, mało tego nie wiem nawet jaki jest wymagany prąd bramki (minimalny prąd bramki na podtrzymanie to pikuś gorzej z maxymalnym zeby go nie przekroczyc)

Helpful message? + -

Back to top
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3814
Location: NYC

Post#37 31 Oct 2005 22:04   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt wrote:
a ja mam inne pytanie - posiadam tyrystory produkcji wschodnich sąsiadów
mają oznaczenie T-100 (oraz symbol tyrystora- wg jednej ksiązki to jest tranzytor ) czy ktos wie moze co to jest za tyrystorek??
nie wiem jaki jest prąd maxymalny tego tyrystora, mało tego nie wiem nawet jaki jest wymagany prąd bramki (minimalny prąd bramki na podtrzymanie to pikuś gorzej z maxymalnym zeby go nie przekroczyc)

t-100 to 100A ale nie jestem pewien na 100% ... tyrystory maja to do siebie ze mozna je dosc znacznie przeciazac i jedyne oco trzba sie martwic to odprowadzenie ciepla

Helpful message? + -

Back to top
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Jul 2004
Posts: 192
Location: Wrocław

Post#38 01 Nov 2005 00:15   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


ja przeczytalem niedawno opinie ze sterowanie tyrystorowe migomatem jest niedobre :/
powod:
w migomacie priorytetem jest prad (stad prostownik i dlawik i kondensatory na wyjsciu) i trzeba zrobic wszystko zeby go utrzymac na rownym poziomie a tyrystorowe sterowanie po stronie pierwotnej to zakluca
w spawarce elektrodowej na odwrot - najazniejszy jest staly poziom napiecia - i tu tyrystorowe sterowanie jest idealne Smile
dlatego w migomatach najlepiej jest regulowac prad odczepami.
(przypominam ze to opinia ktora uslyszalem od doswiadczonego spawacza i serwisanta spawarek - nie wiem na ile jest sluszna, ale do mnie przemawia)
chociazby stad ze wszystkei tanie migomaty maja skokowo odczepami regulacje a tanie elektrodowki albo pokretlem ze jakos tam rdzen wysuwa czy cos albo tyrystory

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#39 01 Nov 2005 11:47   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Avatar - jestem pewien na 90% ze T-100 to 100 amperowy tyrystor - bardziej mi chodzi o prąd bramki
Lodoo :
owszem - jestem w stanie sie z tym zgodzic ale : jest taka sobie spawareczka jak TIG - zobacz konstrukcje Pana Krasickiego spawarka TIG
może ja sie myle ale wydaje mi sie ze zdjęcia przedstawiające możliwości przemawiają do mnie bardziej niz wywody Twojego kolegi
dla mnie nie liczy sie czy bedzie utrzymywany prąd czy napięcie - tak czy siak spawanie to zwarcie - powstaje łuk rozgrzewa i nadtapia metal i jakas tam energia elektryczna jest zamieniana na energie cieplną
a w jaki sposob zapewnic lepsze właściwosci to juz jest pole popisu dla konstruktorów -
czyli generalnie takiemu czemuś jak zwykla spawarka elektrodowa ze sterowaniem za pomocą tyrystorów (lub triaków na pierwotnym) jest bliżej do TIG-a niż migomatu a ze ja mam zamiar od czasu do czasu pospawac coś takim niby tigiem w oslonie CO2 a nie argonu to chyba nie jest az tak istotne jezeli będą to zwykle blachy nie kwasowe lub metale półszlachetne
poza tym zawsze można sie przerzucic na argon
zbudowanie elektrodowej na boczniku magnetycznym jest po prostu najtańsze i tyle
i jeszcze jedno - jak widzisz wyzej kolega Nstan zaproponował wykorzystanie rdzenia ale z przewinięciem - pokazywał nawet jak przewinąć trafo

Helpful message? + -

Back to top
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Jul 2004
Posts: 192
Location: Wrocław

Post#40 02 Nov 2005 01:09   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


dobrze mowisz Smile
w moim przypadku zrobilem sterowanie odczepami bo tak wygodniej i taniej Smile
ja tam sie raczej nie znam az tak dobrze - przedstawilem tylko opinie Smile

co do CO2 i mieszanki CO2+ARGONu to wlasnie sie zastanawiam czy warto dokladac do butli i gazu wlasnie typu "mieszanka" czy poprostu kupic zwykla bute co2... jak myslicie warto czy nie dla poczatkujacego spawacza i prac przy aucie czy drobnych "majsterkowych" rzeczy?

Helpful message? + -

Back to top
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 29 Sep 2003
Posts: 120

Post#41 02 Nov 2005 07:54   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam, jeżeli chodzi o gniazdo do tego przewodu to można podziałać z przedłużką hydrauliczną 3/4' , jeżeli ktoś jest zainteresowany to zamieszcze fotki jak to wykonać, w moim podajniku śmiga bez zarzutów.

Helpful message? + -

Back to top
   
|bst|
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 143
Location: Warszawa

Post#42 02 Nov 2005 17:37   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Lodoo wrote:

co do CO2 i mieszanki CO2+ARGONu to wlasnie sie zastanawiam czy warto dokladac do butli i gazu wlasnie typu "mieszanka" czy po prostu kupic zwykla bute co2... jak myslicie warto czy nie dla poczatkujacego spawacza i prac przy aucie czy drobnych "majsterkowych" rzeczy?


IMHO CO2 w zupelnosci wystarcza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#43 Post from the author of the topic 02 Nov 2005 20:43   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Proponuję wykonać najpierw podajnik drutu z płynną regulacją obrotów i wykonać próby spawania na takim trafo jaki mamy. Przy takim małym trafo jak pokazałem na fotografii napięcie 47V i tak spadnie jak zaczniemy spawać. Mając jakąś tam regulację prądu (wsuwany dławik z blach krzemowych czy odczepy po stronie pierw.) oraz płynną regulację drutu( możemy także stosować różne średnice drutu) dla własnych potrzeb na początek nam wystarczy. Zawsze później możemy modernizować nasze urządzenie przez:
- wykonanie dodatkowych odczepów po stronie wtórnej lub pierwotnej
- do regulacji prądu wykonać dławik z odczepami lub dławik nasycony(z dodatkowym uzwojeniem sterowanym prądem stałym)
- zastosowanie regulatora elektronicznego po stronie pierwotnej lub wtórnej

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Nov 2005 20:43   





Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#44 02 Nov 2005 21:49   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


roburek123 wrote:
Witam, jeżeli chodzi o gniazdo do tego przewodu to można podziałać z przedłużką hydrauliczną 3/4' , jeżeli ktoś jest zainteresowany to zamieszcze fotki jak to wykonać, w moim podajniku śmiga bez zarzutów.

ja jestem zainteresowany - ba powiem wiecej jestem bardzo zainteresowany nawet
co do dlawika - jaką ma u Was indukcyjność ?? czy ktoś może zmierzyć u siebie?
aha i co to jest spawanie MMA ????

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Nov 2005 21:49   





Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#45 Post from the author of the topic 03 Nov 2005 15:42   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


...co to jest spawanie MMA ????




>>> MMA - czyli spawanie ręczne łukowe
Inne nazwy :
- spawanie łukowe elektrodą otuloną
- spawanie elektryczne

Inaczej mówiąc najbardziej rozpowszechnione dawniej i teraz jeszcze do spawania rurociągów ,mostów i w domach prywatnych

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#46 05 Nov 2005 00:16   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


wlaśnie dzisiaj byłem u gaśnicowego:
wiec mialem trzy butle po sniegowych i chcialem to wymienic na jedną do migomatu - co sie dowiedzialem - butle moge zostawic na zlomie sa sprzed 92 roku (69 76 86 ) ale gość mi powiedział ze za 90 PLN moze mi naszykowac butle pod migomat - zalegalizowaną na 10 lat - i co Wy na to - rzecz jasna przyjołem propozycje - poza tym mam pytanko takie
Czy kolega Nstan buduje migomat bez odwijania trafa tylko z ukladem na u209B??
i jeszcze jedno - dzisiaj mi przyszedł uchwyt z allegro (31 PLN) ale bez kabli - i jak jest rozwiązywane mocowanie kabla - czy to daje sie tam gdzie sie wkręca pancerz zaciśniętą końcówke oczkową ??????

Helpful message? + -

Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#47 Post from the author of the topic 05 Nov 2005 08:45   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Jeśli chodzi o regulator prądu 3-faz to jak wcześniej napisałem chciałem go wykorzystać do transformatora 3-faz od SPB 315. Jak wiemy regulacja prądu w SPB-315 odbywa się na transduktorze którego nie mam. Dlatego chcę wykorzystać regulator zamiast transduktora dołożyć mostek Gretza 3-faz i wykonać obudowę. To ma być tylko prostownik spawalniczy do elektrod. Jeśli chodzi o uchwyt prześlij fotkę.
Jeśli chodzi o trafo 1-faz to mam zamiar wymienić uzwojenie wtórne z aluminium na miedź wykonać 2 odczepy na CO2 i dowinąć więcej zwoi na elektrodę aby podnieść napięcie. Nie chce likwidować możliwości spawania elektrodą.

Helpful message? + -

Back to top
   
t99
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 29
Location: Dębica

Post#48 05 Nov 2005 17:16   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


[quote="rdt"]Mam schemat - jest to aplikacja u209B powtorzona 3 razy
wisi to równiez gdzies na elektrodzie - jak znajde plytke to wieczorem wrzuce to (schemat plus pdf do plytki)

>Byłbym wdzięczny za ten schemat ( mam możliwość odkupienia tanio trafa 3-fazowego bez regulacji odczepami)

Helpful message? + -

Back to top
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Jul 2004
Posts: 192
Location: Wrocław

Post#49 06 Nov 2005 01:53   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


RDT:

jak znalazles taki zaklad ktory sie tym zajmuje?
czy to butla na mieszanke czy na dwutlenek?
w cenie butla + zawor + reduktor czy tylko butla + zawor Smile
moglbys zalatwic jeszcze jedna? Very Happy
aha - i jaka duza??

PS... na allegro sa za 140zl nabite butle 6kg z zaworem i reduktorem :/ ale tylko CO2 Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#50 06 Nov 2005 12:02   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


jest to zaklad napełniania gaśnic - powiedziałem ze chce butle do migomatu z gaśnicy - miałem trzy butle po starych gaśnicach - niestety były zbyt stare i wlasciciel powiedział ze tego nie napełni bo sie boi
spytał czy duzo spawam powiedziałem ze raczej nie - nie wiem być może będzie to mniejsza niż standartowa gaśnica
będzie to sam dwutlenek węgla a ja w sumie nie zostawiłem mu nic - żadnej butli ,żadnej zaliczki
powiedział ze może mi na za tydzien przygotować butle do migomatu - legalizacja na 10 lat zawór nowego typu ( w trakcie rozmowy wyliczał różne rzeczy między innymi zawór - 37 PLN sztuka nowa )
okazało sie ze mamy wspólnych znajomych ale jak chcesz to zapytam sie go ile by kosztowała mnie 2 butla (ja osobiscie nie znałem gościa wcześniej )
jeszcze jedna sprawa o której mówił to ze do migomatu jest używana faza lotna dwutlenku natomiast do gaśnicy jest podobno ciekła do butli używana - jak jeszcze z nim rozmawiałem to mówił ze napełnienie butli ( o ile bym miał z ważną legalizacją kosztowałoby okolo 15 PLN - butla
znalazłem go w panorami firm Very Happy - w sumie uważam ze cena niewygórowana więc sie zdecydowałem

Aha - w załączniku uchwyt migomatu - czy dobrze myśle ze w nagwintowane wkręcam linke pancerza a dodatkowo daje podkladke oczkową zaciśniętą na przewodzie???

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#51 06 Nov 2005 14:45   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


a w tym poście załączniki regulatora 3faz na u209B
(to jest to co znalazlem )

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#52 Post from the author of the topic 06 Nov 2005 18:32   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt wrote:
wlaśnie dzisiaj byłem u gaśnicowego:
wiec mialem trzy butle po sniegowych i chcialem to wymienic na jedną do migomatu - co sie dowiedzialem - butle moge zostawic na zlomie sa sprzed 92 roku (69 76 86 ) ale gość mi powiedział ze za 90 PLN moze mi naszykowac butle pod migomat - zalegalizowaną na 10 lat - i co Wy na to - rzecz jasna przyjołem propozycje - poza tym mam pytanko takie
Czy kolega Nstan buduje migomat bez odwijania trafa tylko z ukladem na u209B??
i jeszcze jedno - dzisiaj mi przyszedł uchwyt z allegro (31 PLN) ale bez kabli - i jak jest rozwiązywane mocowanie kabla - czy to daje sie tam gdzie sie wkręca pancerz zaciśniętą końcówke oczkową ??????


Zamocowanie przewodu prądowego będzie sprawiało najmniej trudności . Można jak już pisałeś założyć końcówkę 25-35 mm2 i zagiąć ją pod kątem 90 stopni aby nie przeszkadzała . Można też końcówkę przewodu spawalniczego odizolować na odcinku 5cm i owinąć wokół wkręconego elementu z pancerzem i zacisnąć opaską zaciskową . Najtaniej i najprościej będzie zastosować śrubę (najlepiej miedzianą ) którą wkręcimy wraz z końcówką kablową a w środku nawiercimy otwór do którego będziemy mogli wprowadzić pancerz. Na uchwycie należy zamocować jeszcze przycisk(mały wył. krańcowy). Można także zastosować włąnczanie na nogę ( w formie np. pedału). Przewody i wężyk doprowadzający gaz możemy wciągnąć do węża gumowego lub z tworzywa sztucznego. Przy podajniku można przewód spawalniczy zakończyć taką samą końcówką i zamocować na śrubie lub bezpośrednio dołączyć do przewodu spawalniczego od prostownika spawalniczego pomijając podajnik . Przewody od wyłącznika należy doprowadzić do przekaźnika (za pomocą wtyka lub bezpośrednio) a wężyk z gazem do elektrozaworu( na połączenie można wykorzystać kawałek rurki zamocowanej do obudowy podajnika na który naciągniemy wężyki)

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#53 06 Nov 2005 21:35   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Nstan wrote:
Proponuję wykonać najpierw podajnik drutu z płynną regulacją obrotów i wykonać próby spawania na takim trafo jaki mamy. Przy takim małym trafo jak pokazałem na fotografii napięcie 47V i tak spadnie jak zaczniemy spawać. Mając jakąś tam regulację prądu (wsuwany dławik z blach krzemowych czy odczepy po stronie pierw.) oraz płynną regulację drutu( możemy także stosować różne średnice drutu) dla własnych potrzeb na początek nam wystarczy. Zawsze później możemy modernizować nasze urządzenie przez:
- wykonanie dodatkowych odczepów po stronie wtórnej lub pierwotnej
- do regulacji prądu wykonać dławik z odczepami lub dławik nasycony(z dodatkowym uzwojeniem sterowanym prądem stałym)
- zastosowanie regulatora elektronicznego po stronie pierwotnej lub wtórnej

czy proponujesz zeby spawac na początek prądem przemiennym ??? jak to będzie działało z drutem spawalniczm - rzecz jasna w osłonie gazu -co2
a co do przewodu - mnie jednak najtaniej wyjdzie na razie końcówka oczkowa taka energetyczna zaciśnięta na kabel za pomocą praski ( akurat mam dostęp a końcówka to nie więcej niż 5 PLN kosztuje chyba )
wyłącznik krańcowy w rączce jest

Helpful message? + -

Back to top
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 29 Sep 2003
Posts: 120

Post#54 06 Nov 2005 21:56   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam, w załączeniu przesyłam obiecany podajnik, który jest połączony z przewodem spawalniczym przedłużką hydrauliczną 3/4', zaleta połączenia jest taka, że do jego wykonania nie jest potrzebna tokarka, ani żadne specjalistyczne maszyny.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Nov 2005 21:56   





Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#55 06 Nov 2005 23:06   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


sorki ale możesz pare słow tytułem wyjaśnienia powiedziec ???
- co to za stożki skąd je wziołes ???????
- z czego jest wykonane dolne kółko
- górne kółko też niewiele widać - czy to jest samo łożysko ??
- masz ponacinane może rowki na tym dolnym lub górnym kółku ?
- można prosic o wiecej zdjęć ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Jul 2004
Posts: 192
Location: Wrocław

Post#56 06 Nov 2005 23:25   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


witam!!
skonczylem juz projektowanie migomacika
mam wszystkie potrzebne czesci za wyjatkiem butli (bede mial w tym tygodniu)
jutro skladam plytk drukowana to napisze czy dziala ok, bo jeszcze nie wiem

trafo ma wylacznik termiczny, regulacja pradu za pomoca odczepow (2 przekazniki przelaczne 20A sterowane elektronicznie - 1 przycisk i wyswietlacz pokazujacy 1- 2 -3 - 4 , wlaczajac spawarke startujemy z 1 i potem wciskajac przycisk 2 => 3 => 4 i z powrotem na 1. uklad przelacza odpowiednio przekazniki puszczajac prad na poszczegolne odczepy) elektronika steruje tez stycznikiem zalaczajacym prad do trafa, zawor gazowy jest w rekojesci wiec nie potrzeba elektrozaworu, na obudowie sa bezpieczniki oraz lampka sygnalizujaca ze zadzialal wylacznik termiczny i trzeba poczekac az trafo ostygnie a takze wlacznik glowny podswietlany.
dlawik zrobilem z 25 3-metrowych drutow (polaczonych rownolegle w 1 wiazke), ktorymi poprzednio bylo nawiniete trafo na ktorym teraz jest dlawik (trafo mialo 300W - bylo z telewizora)
podajnik drutu z silnika wycieraczek fiata 125p/poloneza; 1 rolka napedowa i lozysko dociskane do niej sprezyna. Kondensatory sa maja 4700u/16V ale mam ich 15 wiec polacze po 3 szeregowo i calosc 5 x rownolegle co da 23500uF/48V - spokojnie wystarczy Smile uchwyt spawalniczy nowy z allegro

Helpful message? + -

Back to top
   
rdt
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2003
Posts: 709
Location: R-m

Post#57 06 Nov 2005 23:41   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


moim zdaniem nie widac tego rowka - wziąłem to za krawędź tylkną rolki ale mniejsza o to
mam inne pytanko
czy stosujecie hamowanie rolki na której jest szpula z drutem
pytam bo mam niewielką szpule drutu - zresztą sami zobaczcie 0,7 kg
migomat u mnie bedzie naprawde raz na jakis czas uzywany a reszte czasu bedzie stał więc bardziej mi zależy na miejscu niż na cenie drutu
ale po co go marnować - myśle ze nie ma szans zeby sie rozpędziła szpulka na tyle żeby rozwijać drut sama -zreszta u was większa masa drutu a więc i większa bezwładność układu
a co do rolki - czy można by zastosować kółko meblarskie wykończone gumą
(w tej gumie jakis rowek do prowadzenia rzecz jasna

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Lodoo
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Jul 2004
Posts: 192
Location: Wrocław

Post#58 06 Nov 2005 23:50   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


ja nie mam zadnego hamowania
mysle ze obroty rolki drutu beda na tyle male ze nie ma czego hamowac - a u ciebie beda wieksze ale za to masa mniejsza wiec tez raczej nie ma co szalec

a drut jest poprostu slodki Very Happy
taki fajny malutki Very Happy
(wiem, wiem, popier***ny jestem Razz )

nie wiedzialem ze robia takie druty Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 801
Location: koło Gorlic

Post#59 Post from the author of the topic 07 Nov 2005 08:26   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


rdt :......czy proponujesz zeby spawac na początek prądem przemiennym ??? jak to będzie działało z drutem spawalniczm - rzecz jasna w osłonie gazu -co2
a co do przewodu - mnie jednak najtaniej wyjdzie na razie końcówka oczkowa taka energetyczna zaciśnięta na kabel za pomocą praski ( akurat mam dostęp a końcówka to nie więcej niż 5 PLN kosztuje chyba )
wyłącznik krańcowy w rączce jest[/quote]

>ja proponowałem aby wykonać próbę na trafo jaki mamy a dopiero wtedy wyjdzie co należy ewentualnie zmienić. To jest trafo 1-faz , więc należy zastosować mostek Gretza 1-faz ( na 4 diodach). Dobrze byłoby abyśmy postarali się o dwie diody z innym kierunkiem przewodzenia. Łatwiej będzie nam wykonać mostek po 2 diody na 2 radiatorach. Wówczas + i - będziemy mieli na radiatorach a zasilanie ~ na górnej części diód(dokładnie na mostkach jakie należy wykonać między nimi). Jeśli chodzi o podajnik to nic się nie zmienia.

Nstan

Helpful message? + -

Back to top
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 29 Sep 2003
Posts: 120

Post#60 07 Nov 2005 14:02   

Re: Buduje Migomat na spawarce elektrodowej


Witam i wyjaśniam, dolna rolka ma towek głęboki na 0.5 mm srobiony pilniczkiem iglaczkiem na wysokoobrotowej wiertareczce, natomiast górna rolka to jest łożysko toczne kulkowe obustronnie kryte bodajże 6200, jeśli dobrze pamiętam. Drut jest prowadzony na dwóch trzpieniach zrobionych z śrub mosiężnych M12, których końce są zeszlifowane do stożka, przez środek srub biegnie otworek 1.5 mm, jak znajdę chwilkę to zrobie szkic,

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli chodzi o hamowanie rolki to jest to niestety konieczne ze względu na bezwładność związaną z masą rolki, wszystko Wam wyjdzie przy pierwszej próbie Smile, rzucę fotkę przy najbliższej okazji jak to najprościej wykonać.

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

obiecany rysunek podłączenia przewodu spawalnego do podajnika w załączeniu

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> Buduje Migomat na spawarce elektrodowej
Page 2 of 104 Go to page Previous  123 ... 102103104  Next

Jump to page:
Similar topics
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
buduje migomat na spawarce elektrodowej (3)
Buduje Migomat na spawarce elektodowej (3)
Migomat ze spawarki elektrodowej (2)
Migomat ze spawarki elektrodowej LORCH (14)
mig mag, migomat ze spawarki elektrodowej (4)
Buduje swój migomat. Przełącznik do uzwojenia pierwotnego (72)
Masa przy spawarce (migomat Esab) (2)
Przeróbka transformatora spawarki elektrodowej (17)
Buduję Prostownik rozruchowy z spawarki elektrodowej (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.272 seconds

elektroda.pl topic RSS feed