Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Włącznik świateł mijania


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->Włącznik świateł mijania Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
zasoby
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 786

zasoby
Poziom 19
Post#1 Post autora tematu 20 Paź 2005 18:27   

Włącznik świateł mijania


Układ służy do automatycznego włączania i wyłączania świateł mijania.
Ze względu na to że często zapominałem włączyć światła mijania, postanowilem zrobić takie urządzenie. Układ jest bardzo prosty a jeszcze prostszy w uruchomieniu. Diody Led i wyłącznik W1 umieściłem na desce rozdzielczej.

opis działania:
Po włączeniu zapłonu i przy zwartym wyłączniku W1 napięcie +12V(po stacyjce) podawane jest na układ urządzenia.
Tranzystor T1 jest w stanie zablokowania, przewodzi T2. Na bazach T3 i T4 jest stan niski przez co T3 i T4 są zablokowane, przekaźnik nie jest włączony, świeci wówczas dioda LED czerwona, sygnalizując nam że włączone jest automatyczne załączanie świateł mijania.
Po około dziesięciu sekundach kondensator C1 naładuje się do tego stopnia że T1 przechodzi w stan przewodzenia wyłączając nam T2.To opóźnienie jest konieczne po to, żeby nie uruchamiać silnika przy włączonych światłach. Na kolektorze T2 pojawia się napięcie powodując włączenie T3 i T4. T3 włącza diodę LED zieloną sygnalizując nam że zostały włączone światła mijania. T4 włącza przekażnik (dioda LED czerwona gaśnie) za pomocą styków przekaźnika zostają zapalone światła mijania.
Wyprowadzenia przekaźnika (na schemacie punkty B i C ) najlepiej podłączyć równolegle do wyłącznika świateł mijania.
Po zgaszeniu silnika i wyłączeniu zapłonu światła gasną natychmiast.
Urządzenie jest testowane w moim Oplu.Jest OK.

opis oraz schemat nadesłał: pol48

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Paź 2005 18:27   



Powrót do góry
Krzychu78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 48
Miasto: Jarosław, Polska

Krzychu78
Poziom 10
Post#2 21 Paź 2005 08:45   

Włącznik świateł mijania


Czyli jak jest okres zimowy, to włączam przełącznik W1. Normalnie światła masz wyłączone, czy załączone?
Ja u siebie (w Renault 19) podłączyłem światła po stacyjce, ale musiałem zrobić postojówki na dodatkowym włączniku, bo jak wyłącze stacyjke, to nie mam też postojówek.
Ja pewnie musiałbym wstawić przekaźnik z dwoma stykami zwierającymi na postojówki i mijania.
Pozdrawiam Krzychu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pol48
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 66
Miasto: ***

pol48
Poziom 11
Post#3 21 Paź 2005 10:29   

Re: Włącznik świateł mijania


Witam
Dokładnie tak jak napisałeś na początku.
Oczywiste jest że wyłącznik świateł mijania pozostaje w pozycji wyłączonej. Gdyby było inaczej to to urządzenie mijałoby się z celem.
A co do świateł postojowych to u ciebie coś jest nie normalnie.
Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

gulson napisał:
Układ służy do automatycznego włączania i wyłączania świateł mijania.
Ze względu na to że często zapominałem włączyć światła mijania, postanowilem zrobić takie urządzenie. Układ jest bardzo prosty a jeszcze prostszy w uruchomieniu. Diody Led i wyłącznik W1 umieściłem na desce rozdzielczej.

opis działania:
Po włączeniu zapłonu i przy zwartym wyłączniku W1 napięcie +12V(po stacyjce) podawane jest na układ urządzenia.
Mówiąc inaczej trzeba odszukać w swoim samochodzie przewód w którym po załączeniu stacyjki pojawia się +12V.
Tranzystor T1 jest w stanie zablokowania, przewodzi T2. Na bazach T3 i T4 jest stan niski przez co T3 i T4 są zablokowane, przekaźnik nie jest włączony, świeci wówczas dioda LED czerwona, sygnalizując nam że włączone jest automatyczne załączanie świateł mijania.
Po około dziesięciu sekundach kondensator C1 naładuje się do tego stopnia że T1 przechodzi w stan przewodzenia wyłączając nam T2.To opóźnienie jest konieczne po to, żeby nie uruchamiać silnika przy włączonych światłach. Na kolektorze T2 pojawia się napięcie powodując włączenie T3 i T4. T3 włącza diodę LED zieloną sygnalizując nam że zostały włączone światła mijania. T4 włącza przekażnik (dioda LED czerwona gaśnie) za pomocą styków przekaźnika zostają zapalone światła mijania.
Wyprowadzenia przekaźnika (na schemacie punkty B i C ) najlepiej podłączyć równolegle do wyłącznika świateł mijania.
Po zgaszeniu silnika i wyłączeniu zapłonu światła gasną natychmiast.
urządzenie jest testowane w moim Oplu.Jest OK.

opis oraz schemat nadesłał: pol48


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
reaven22
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 833
Miasto: Milanówek

reaven22
Poziom 20
Post#4 21 Paź 2005 10:48   

Re: Włącznik świateł mijania


Ciekawszym rozwiązaniem jest wykorzystanie kontrolki ładowania do sterowania włączeniem świateł.
układ załącza przekaźniki dopiero po zgaśnięciu kontrolki ładowania.. co jest równoznaczne z uruchomieniem silnika.

w ten sposób eliminujemy wady układów czasowych, w których światła zapalają się niezależnie od włączonego silnika.. a czasem potrzeba załączyć zapłon nie uruchamiając silnika.. ;]

sam układ w najprostrzej wersji składa się z jednego 2 sekcyjnego przekaźnika. cewkę przekaźnika wpinamy między przewód sygnałowy kontrolki i masę. Taki układ bardzo dobrze działa przy alternatorach 9-cio diodowych.

w innym przypadku wystarczy zastosować prosty układ komparatora na jakimś wo.


U mnie w autku układ z przekaźnikiem działa bez zarzutu od kilku lat.
światła załączają się natychmiast po uruchomieniu silnika i gasną po jego wyłączeniu. Dodatkowo jeśli coś się dzieje z ładowaniem to momentalnie widać to po wyłączających się światłach Smile)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pol48
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 66
Miasto: ***

pol48
Poziom 11
Post#5 21 Paź 2005 11:32   

Re: Włącznik świateł mijania


reaven22 napisał:
Ciekawszym rozwiązaniem jest wykorzystanie kontrolki ładowania do sterowania włączeniem świateł.
układ załącza przekaźniki dopiero po zgaśnięciu kontrolki ładowania.. co jest równoznaczne z uruchomieniem silnika.

w ten sposób eliminujemy wady układów czasowych, w których światła zapalają się niezależnie od włączonego silnika.. a czasem potrzeba załączyć zapłon nie uruchamiając silnika.. ;]

sam układ w najprostrzej wersji składa się z jednego 2 sekcyjnego przekaźnika. cewkę przekaźnika wpinamy między przewód sygnałowy kontrolki i masę. Taki układ bardzo dobrze działa przy alternatorach 9-cio diodowych.

w innym przypadku wystarczy zastosować prosty układ komparatora na jakimś wo.


U mnie w autku układ z przekaźnikiem działa bez zarzutu od kilku lat.
światła załączają się natychmiast po uruchomieniu silnika i gasną po jego wyłączeniu. Dodatkowo jeśli coś się dzieje z ładowaniem to momentalnie widać to po wyłączających się światłach Smile)



Witam
Nie jest to głupi pomysł, warty jest rozważenia.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
koval_s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 250
Miasto: Praszka

koval_s
Poziom 15
Post#6 21 Paź 2005 13:28   

Włącznik świateł mijania


Skoro już jest temat kontrolki zasilania, to może jednak to małe opóźnienie dodać po załączeniu zapłonu ze względów bezpieczeństwa, bo nie zawsze kontrolka gaśnie tylko podczas właściwej pracy, gaśnie również podczas "odpalania" silnika, nie to 10sek, a np. 3sek i układ połączy wszystkie zalety dwóch Panów, pozdrawiam...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
reaven22
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 833
Miasto: Milanówek

reaven22
Poziom 20
Post#7 21 Paź 2005 13:40   

Re: Włącznik świateł mijania


kontrolka ładowania gaśnie dopiero w momencie pojawienia się ładowania.. a żeby bujnąć alternator do odpowiednich obrotów niewystarczy kręcenie rozrusznikiem.
u mnie układ załącza się ok 0.5 s po zaskoczeniu silnika. Tak wiec chyba niewarto komplikować sobie życia dokładając więcej elektroniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szdom
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Cze 2004
Posty: 23
Miasto: Suwałki

szdom
Poziom 7
Post#8 21 Paź 2005 14:05   

Re: Włącznik świateł mijania


Ja natomiast włączyłem diodę równolegle do włącznika świateł mijania. Dioda jest superjasna, migająca, dwukolorowa, żeby rzucała się w oczy. Kiedy sa włączone światła dioda nie świeci, natomiast przy wyłączonych światłach obwód zamyka się poprzez rezystancje włókna żarówki. Można dodać włącznik na okres letni, aby nie mrugało niepotrzebnie jeśli ktoś, nie używa świateł przez cały rok.
Po co komplikować sobie życie...
Pozdrawiam
Wojtek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzychu78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 48
Miasto: Jarosław, Polska

Krzychu78
Poziom 10
Post#9 21 Paź 2005 14:57   

Re: Włącznik świateł mijania


pol48 napisał:

A co do świateł postojowych to u ciebie coś jest nie normalnie.


Nie wiem czy jest nienormalne, ale z kostki przełącznika wychodzą mi 4 kable:
1. zasilanie
2. postojówki
3. mijania
4. drogowe

Jak połącze 1 z 3 to świecą mi tylko mijania, a postojówek nie mam. Jak włączam światła przełącznikiem, to przełącznik łaczy 1 z 2 i 3.
Pozdrawiam Krzychu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
koval_s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 250
Miasto: Praszka

koval_s
Poziom 15
Post#10 21 Paź 2005 17:27   

Włącznik świateł mijania


Chba coś pochrzaniłeś, 1. Zasilanie po stacyjce, 2. Zasilanie przed stacyjką, 3. Postojówki, 4. Mijania/Drogowe

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzychu78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 48
Miasto: Jarosław, Polska

Krzychu78
Poziom 10
Post#11 21 Paź 2005 22:35   

Re: Włącznik świateł mijania


koval_s napisał:
Chba coś pochrzaniłeś, 1. Zasilanie po stacyjce, 2. Zasilanie przed stacyjką, 3. Postojówki, 4. Mijania/Drogowe


Do przełącznika świateł mam podłączone 4 kable.
Jeden kabel to wejście +12V, a pozostałe to wyjścia: na postojówki, mijania i drogowe.
Jeśli załączam postojówki, to przełącznik "zwiera" kable 1(we) i 2(wy). Jeśli przełącze na mijania, to złącza 1(we), 2(wy postojówki) i 3(mijania). Jeśli włącze drogowe, to "zwiera" 1(we), 2(postojówki) i 4(drogowe).
Zasilanie całego przełącznika mam po stacyjce.
Mam założony dodatkowy przełącznik do zasilania tylko postojówek bezpośrednio (nie przez stacyjke), żeby włączyć postojówki bez kluczyka (parkowanie na drodze).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
koval_s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 250
Miasto: Praszka

koval_s
Poziom 15
Post#12 21 Paź 2005 23:09   

Włącznik świateł mijania


Tutaj chodziło o wyłącznik świateł (prawdopodobnie gdzieś w tapicerce), a nie przełącznik świateł (prawdopodobnie w kierownicy), a może masz jakiegoś merca itp. to może tak być, łatwiej się nie da i prawdopodobnie trza przekaźnik z dwoma sekcjami, ażeby nie popsuć aktualnej wersji producenta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzychu78
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 48
Miasto: Jarosław, Polska

Krzychu78
Poziom 10
Post#13 22 Paź 2005 08:51   

Włącznik świateł mijania


Mam Renówke 19, która ma już 12 lat. W tamtych czasach nikt nie myślał o jeździe ze światłami w dzień, więc teraz musze przerabiać instalacje Smile
Dzięki za wytłumaczenie.
Pozdrawiam Krzychu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Szylo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 92
Miasto: Białogard

Szylo
Poziom 12
Post#14 31 Paź 2006 13:32   

Re: Włącznik świateł mijania


Witam !!!!


Właśnie zmontowałem ten układzik i coś jest nie tak bo po włączeniu zasilania odrazu jest napięcie na zaciskach przekaźnika ! Przez chwile tylko letko spada ale zaraz znowu wraca do poprzedniego stanu schemat podłączenia : (leciałem voltomierzem od zasilania + aż po punkty które zaznaczyłem może źle zrobiłem pomiar ??)

Zdj. 2 posty nizej !


Z układu wywaliłem T3, R5, 2 Ledy, R7, R6, BYP401, dla tego że diody są mi nie potrzebne Very Happy A i opornik R1 100K zastąpiłem 150K bo innego nie miałem. Więc pytam się co mogłem zepsuc bo coś mi ten układ nie działa ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Paź 2006 13:32   



Powrót do góry
Adam-T
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 1338
Miasto: Szczecinek

Adam-T
Poziom 21
Post#15 31 Paź 2006 16:17   

Re: Włącznik świateł mijania


Po pierwsze:
Jakie zastosowałeś tranzystory? Jeżeli C559C zamiast BC 107 to źle !
Tranzystor C559C jest pnp a tranzystor BC 107 pnp.
Po drugie:
Jak je podłączyłeś? Jeśli tak jak radził Ci kolega DiZMar z postu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic613605.html to źle, pomylił się i zamienił C z E (jeśli chodzi o C559C). Popatrz na załacznik.
Po trzecie:
Dioda przy przekaźniku musi być, chroni ona tranzystor BD 135 przed impulsami prądu indukowanymi w cewce przekaźnika.

Pozdr
Adam

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Szylo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 92
Miasto: Białogard

Szylo
Poziom 12
Post#16 31 Paź 2006 16:41   

Re: Włącznik świateł mijania


Adam-T napisał:
Po pierwsze:
Jakie zastosowałeś tranzystory? Jeżeli C559C zamiast BC 107 to źle !
Tranzystor C559C jest pnp a tranzystor BC 107 pnp.
Po drugie:
Jak je podłączyłeś? Jeśli tak jak radził Ci kolega DiZMar z postu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic613605.html to źle, pomylił się i zamienił C z E (jeśli chodzi o C559C). Popatrz na załacznik.
Po trzecie:
Dioda przy przekaźniku musi być, chroni ona tranzystor BD 135 przed impulsami prądu indukowanymi w cewce przekaźnika.

Pozdr
Adam


Jakimś cudem udało mi się podłaczyć dobrze inaczej niż kolega DiZMar bo przeczytalem artukul od karlos79 i doszłem do tego Very Happy


Tzn. że musze wywalic te tranzystory c559c w sklepie powiedział mi że to zamiennik jest, jakie mi polecasz zamiast tych co zastosowałem bo BC107 nie mają u mnie !


A tu zamieszczam teraz dokładny zakres napięć w układzie jaki uzyskałem !

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Adam-T
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 1338
Miasto: Szczecinek

Adam-T
Poziom 21
Post#17 31 Paź 2006 17:04   

Re: Włącznik świateł mijania


Np BC 560 = C560C

Jak Ty to zasilasz? Tam gdzie masz napisane na schemacie +12V podłączasz + akumulatora (zasilacza) a tam gdzie -12V to minus akumulatora (zasilacza). Wszytkie napięcia powinieneś mierzyć wzglądem minusa.
Na początek wymień tranzystory na npn i sprawdź czy nie pomyliłeś E i C.
Wstaw diodę BYP 401 koniecznie.

Pozdr
Adam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Szylo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 92
Miasto: Białogard

Szylo
Poziom 12
Post#18 31 Paź 2006 18:21   

Re: Włącznik świateł mijania


Adam-T napisał:
Np BC 560 = C560C

Jak Ty to zasilasz? Tam gdzie masz napisane na schemacie +12V podłączasz + akumulatora (zasilacza) a tam gdzie -12V to minus akumulatora (zasilacza). Wszytkie napięcia powinieneś mierzyć wzglądem minusa.
Na początek wymień tranzystory na npn i sprawdź czy nie pomyliłeś E i C.
Wstaw diodę BYP 401 koniecznie.

Pozdr
Adam



Wiem minus do minusa plus do plusa a mierzyłem to względem plusa i minusa tak jakoś na zmiane dobra najpierw wymienie te tranzystory a poźniej powiem co i jak Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Szylo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 92
Miasto: Białogard

Szylo
Poziom 12
Post#19 07 Lis 2006 23:39   

Re: Włącznik świateł mijania


Jest dostałem nareszcie tranzystory NPN C549C i urządzenie działa zamontowałem go w samochodzie SmileSmile Użyłem kondesatora 1000µF co wydłużył czas do załączenia przekaźnika około 45 s. (mam silnik diesla co zmniejsza rzucanie silnikiem jak jest zimny) i zrobiłem tak że dopiero napięcie jest podawane na układ po zgaśnięciu diody ładowania Smile Użyłem drugiego przekaźnika który dostając napięcie rozłącza styki po zgaśnięciu styki znowu są zwarte i prąd płynie do układu SmileSmile Jest to moja pierwsza konstrukcja którą zrobiłem sam Smile Wiem że to nic ale ...? SmileVery Happy WIELKIE DZIĘKI CHŁOPAKI ZA POMOC SmileVery Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Lis 2006 23:39   



Powrót do góry
gdulik
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 5
Miasto: rzeszow

gdulik
Poziom 3
Post#20 23 Sty 2007 18:45   

Re: Włącznik świateł mijania


a ja to chcialem kupic

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
worobert
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 70

worobert
Poziom 11
Post#21 23 Sty 2007 22:02   

Re: Włącznik świateł mijania


A moż zamiast wpinać się pod kontrolkę ładowania wykożystać fakt że po uruchomieniu silnika napięcie w instalacji wzrasta do 14V. Zbudowałem prototyp takiego układu:Włącznik świateł mijania
Układ można umieścić pod maską.
Podłączenie:
+12V po kluczyku-można podłączyć do zasilania cewki zapłonowej
+12V z akumulatora -wiadomo
następnie poszukać przewodu od świateł mijania i podpiąć do niego wyjście z przekaźnika.Po zapaleniu silnika alternator zaczyna ładować i napięcie w instalacji wzrasta do 14V, powodując załączenie świateł. Po zgaszeniu silnika napięcie instalacji spada do 12V i układ wyłącza światła. W układzie można dodatkowo zastosować przełącznik zima-lato oraz układ opóźniający włączenie po starcie silnika.Układ zbudowałem z tzw marszu proszę Szanownych Kolegów o sprawdzenie i ewentualne poprawki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1503
Miasto: Szczecinek

Marian B
Poziom 22
Post#22 24 Sty 2007 17:22   

Re: Włącznik świateł mijania


Układ może działać, tylko trzeba w przekażniku zastosować większą liczbę styków. Przepisy wymagają aby jednocześnie były włączone światła pozycyjne.
Jest też ryzyko wyłączenia się świateł w przypadku włączenia dużego obciążenia, np. jednoczesne włączenie ogrzewania tylnej szyby, dmuchawy, itp. Nie będzie to zbyt bezpieczne rozwiązanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
worobert
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 70

worobert
Poziom 11
Post#23 25 Sty 2007 17:37   

Re: Włącznik świateł mijania


Jeśli chodzi o równoczesne włączenie świateł pozycyjnych to można zastosować przekaźnik z podwójnymi stykami lub dodać drugi na pozycyjne, chciaż przy włączonych światłach mijania i tak nie widać czy pozycyjne się świecą a w razie kontroli można je włączyć normalnie. A co do ryzyka wyłączenia ich przy zwiększonym obciążeniu instalacji to znikome prawdopodobieństwo. Sprawdziłem kilka 12V przekaźników i większość z nich puszczała przy 7-8V a rekordzista przy mniej niż 5V. Przy sprawnej instalacji przekaźnik raczej nie puści.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1503
Miasto: Szczecinek

Marian B
Poziom 22
Post#24 25 Sty 2007 19:56   

Re: Włącznik świateł mijania


Oczywiście masz rację, przekażniki nie zwalniają nawet wtedy, napięcie spadnie prawie o połowę, ale tu jest inny przypadek. Przy zastosowanej diodzie zenera 12V, gdy napięcie spadnie lekko poniżej 12V, tranzystor jest zatkany, i nie przewodzi wogóle, co jest równoznaczne z wyłączeniem świateł.
Przepisy są po to, aby je przestrzegać, a w tym wypadku szczególnie, aby nikt nie pomyślał nawet, że z przeciwka jedzie motocykl, gdy spali się jedna żarówka świateł drogowych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
worobert
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 70

worobert
Poziom 11
Post#25 25 Sty 2007 23:35   

Re: Włącznik świateł mijania


Przez te ,,styki,, skupiłem się bardziej na działaniu przekaźników niż całego układu. Zgadzam się ztobą że spadek napięcia poniżej 12V wyłączy układ. A jakby tak podtrzymać przekaźnik napięciem zza styków. Mósiał by być to przekaźnik z podwójnymi stykami żeby napięcie nie było nie było z obwodu świateł mijania tylko z obwodu ,,po kluczyku,, http://obrazki.elektroda.net/36_1169763666_thumb.jpg
Rzuć okiem na ten schemacik i napisz co o tym sądzisz.
Oczywiście do pozycyjnych należy dodać dodatkowy przekaźnik.
P.S. A odnośnie przepisów to jest mi głupio że zaproponowałem ich omijanie.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1503
Miasto: Szczecinek

Marian B
Poziom 22
Post#26 26 Sty 2007 00:34   

Re: Włącznik świateł mijania


Układzik powinien działać dobrze, gdyż po załączeniu napięciem wyższym od 12V, przekażnik jest podtrzymywany własnym stykiem, i wtedy już jego praca nie zależy od tranzystora i wahań napięcia, aż do chwili wyłączenia stacyjką.
Dodam jeszcze ciekawy układ bez tranzystora http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677898.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sty 2007 00:34   



Powrót do góry
pir1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 54
Miasto: Rawa Mazowiecka

pir1
Poziom 10
Post#27 22 Kwi 2007 14:33   

Re: Włącznik świateł mijania


A może by tak zupełnie uprościć.
Większość samochodów posiada w instalacji przewód, na którym pojawia się plus po przekręceniu stacyjki i zanika w czasie rozruchu (taki przewód dostępny może być w wiązce dochodzącej do radia).
Wpinamy zwykły przekaźnik: styki równolegle w obwód świateł mijania a cewkę do tego przwodu i masy.
Światła zapalają się po przekręceniu stacyjki i gasną na czas rozruchu.
W samochodach gdzie nie ma takiego przwodu cewkę przekaźnika podłączam do plusa po stacyjce i przewodu sterującego cewką rozrusznika.
W tym wypadku w czasie rozruchu na cewce przekaźnika pojawiają się z dwóch stron plusy - przekaźnik wyłącza się, światła na czas rozruchu gasną.
Pamiętać należy o dodatkowym wyłączniku na światła pozycyjne, ale to nie problem.
Pamiętajmy im mniej elektroniki tym układ jest bardziej bezawaryjny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Kwi 2007 14:33   



Powrót do góry
Xxx12e
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 8

Xxx12e
Poziom 4
Post#28 21 Maj 2007 12:22   

Re: Włącznik świateł mijania


Zmontowałem taki włącznik,
tylko jak do przekaźnika PK1 podłączyć S1 i punkty B, C (co oznaczają te punkty S1, B, C)?
mój przekaźnik ma 5 nóżek, diodę (BYP401) podłączyłem do 1 i 4 nogi
oto nazwa i schemat przekaźnika:

LTonic; JZC-4123-12VDC
____________________

2     |           ____| 3
    [    ]        |
1 __|_____
       |          \
       |          | \
       |          |____
5     |                   | 4
____________________
(linie na schemacie są ciągłe nie przerywane, oderwana jest tylko 3 odnoga).

_________________

Włącznik świateł mijania

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
papa_razzi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 20
Miasto: gniezno

papa_razzi
Poziom 7
Post#29 23 Cze 2007 11:48   

Re: Włącznik świateł mijania


Ja mam inny problem. Mianowicie kupiłem gotowy włącznik podłączany pod kontrolkę alternatora i masę. Problem zaczyna się w momencie kiedy mam podłączyć resztę kabli do instalacji. Mam dwa kable czerwone odpowiadające za światła mijania i dwa żółto- zielone odpowiadające za postojówki- pod co muszę je podłączyć w escorcie 1991?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 699
Miasto: podkarpacie.

hobbyelektronik
Poziom 19
Post#30 24 Cze 2007 08:32   

Re: Włącznik świateł mijania


Witam......
Mój układ wygląda tak jak na schemacie ,załącza się po przekroczeniu 13,6V a dodatkowo steruje normalnym przekaznikiem samochodowym
ze stykiem 30A . W zależności od potrzeb można dołączyć rownolegle jeszcze jeden lub dwa przekazniki .
Pozdrawiam.....

http://obrazki.elektroda.net/9_1181992919.jpg

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Włącznik świateł mijania 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Sygnalizator świateł mijania. (4)
Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych. (162)
Automatyczny Włącznik Świateł Samochodowych (60)
Mikroprocesorowy włącznik świateł samochodowych (37)
Automatyczny włącznik świateł samochodu (7)
Włącznik świateł dziennych na ATmega8 (75)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS