FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 22 Oct 2005 13:33   

Witam. Mam drukarke igłową STAR lc 15-PL. Czy ktoś może ma sprawdzone sposoby regeneracji tasmy drukującej w drukarkach igłowych ?
Czy tą drukarke można jakoś udoskonalić np. wgrywając nowy eprom albo coś w tym stylu.

Kamil
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 22 Oct 2005 14:49   

Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych

Witam
Wykonałem dawno temu taki automat do regeneracji taśm (do Stara również po wyjęciu taśmy) ze starej maszymy do pisania, nasącza wałem z silnika (ZK) oklejonego filcem namoczonym tuszem, docisk z magnetofonu ZK, napęd regulowany - stabilizator z magnetofonu kasetowego.
Automat sam przełącza kierunki nasączania po dojściu taśmy do końca i tak do momentu wyłączenia napędu :P

1.jpg
 Filesize:  17.39 KB

1.jpg

2.jpg
 Filesize:  24.57 KB

2.jpg

3.jpg
 Filesize:  23.84 KB

3.jpg

4.jpg
 Filesize:  21.09 KB

4.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Oct 2005 14:49   

Back to top

Kakens20
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 22 Oct 2005 14:55   

Nie ma co bardzo ciekawa konstrukcja - gratuluje pomysłu. Mam kilka silników w piwnicy i maszyne do pisania - sprubuje coś z tego sklecić.
1.A jaki tusz stosujemy w regeneracji tych taśm ? może to byś zwykły do wiecznych piór ??
2. Co z modyfikacją drukarki ze strony programowej - jak zmienić eprom ?

Kamil
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 23 Oct 2005 19:11   

No to dam Ci parę podpowiedzi.
Ja nasączam taśmę czarnym tuszem do stępli metalowych już od kulku lat w swojej drukarce igiełkowej Mera D-100M.
Po nasączeniu, całą taśmę dokładnie wycieram ściereczką przyciskając mocno z obu stron, by nie była za mocno nasączona - niebłyszczała.
Jako oś użyłem wirnika ze szpulowca ZK120-145 jak i jego łożyskowanie. Napęd jest przenoszony paskiem płaskim na koło zamachowe z magnetofonu kasetowego na którym w paru miejscach rozmieszczony mimośrodkowo parę nagwintowanych otworów do popychacza z maszyny do pisania w celu ustawienia odpowiedniego skoku popychacza.
Jedna kupiona taśma starcza mi na 1-2 lata.
Jak co to pytaj, podpowiem.
Pozdrawiam.
Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 23 Oct 2005 19:35   

Witam,
Widzę, że nie tylko ja używam D100MPC :D
Pozwolę sobie wrzucić link na jej temat:
http://servi2000.narod.ru/shpp/04.htm#4.4.%20D100,%20D100MPC%20%E8%20D100M.
Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania.
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 23 Oct 2005 19:39   

Jarema wrote:
Witam,

One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P
Jarema wrote:
Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania.

U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D
Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 23 Oct 2005 19:54   

_PREDATOR_ wrote:
Jarema wrote:
Witam,

One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P

Co prawda ciężko jest porównywać D100 z np. oki3320 bo to zupełnie inna epoka i technologia, ale mają jednak coś w sobie co pozwala im żyć długo :D
Szkoda tylko, że to "coś" jest sukcesywnie rozwalane przez polski rząd:
http://www.mera-blonie.com.pl/
http://www.mera-blonie.pl/mer/index.php?p=0&sid=2b2327afcfc8c7b43db91b2b809835c8
_PREDATOR_ wrote:
Jarema wrote:

U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D

Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..."
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Oct 2005 19:54   

Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 23 Oct 2005 20:01   

Jarema wrote:
Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..."

Łatwo 'im' się mówi, ale popatrz ile kosztuje utrzymanie drukarki nowej generacji a ile igiełkowej, szczególnie przy wypisywaniu rachunków.
Ja swoję nabyłem za 50PLN i za chiny nie sprzedam jej za żadną cenę.
No, ale odchodzimy od tematu autora postu i zaraz mod nas poskromi :P
Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 23 Oct 2005 20:11   

Kakens20 wrote:
Witam. Mam drukarke igłową STAR lc 15-PL. Czy ktoś może ma sprawdzone sposoby regeneracji tasmy drukującej w drukarkach igłowych ?
Czy tą drukarke można jakoś udoskonalić np. wgrywając nowy eprom albo coś w tym stylu.

Kamil

Co masz na myśli pisząc udoskonalić ?
Jeśli chodzi o szybkość druku to niestety niewiele się da zrobić ponieważ szybkość tą ogranicza m.in. maksymalna czestotliwość uderzeń igieł w głowicy.
Z drugiej strony jako ograniczenie ujawnia się moc silnika napędu karetki.

P.S.
Jeśli chodzi o moją D100 to kosztowała 10pln i też nie dała się przyspieszyć :(.
Back to top

Maksios
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 22 Jan 2006 00:20   

WItam
Troche doczepiony post :P może przejdzie
Chodzi o najszybsza możliwa konfiguracje star lc-20 pod win xp
czy da sie zrobic zeby ten zabytek zmusic do pracy w dwoch kierunkach ?
jak to zrobic zeby dzialalo pod office ?
Jakie ustawienia na dip jaka emulacja epson czy ibm ?

Pozdrawiam Krzysiek
Back to top

tarom
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 22 Jan 2006 11:08   

Witam
Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują.Jako długoletni serwisant D100 D180 i całej serii Robotronów,chciałbym zauważyć, że do tych drukarek powinny być stosowane specjalne taśmy do drukarek DZM (drukarka znaków mozaikowych). Były to taśmy nylonowe i nasączane specjalnym tuszem który nie powodował zaklejania się igieł w głowicy w dłuższym okresie pracy. Stosowanie zwykłych taśm powodowało blokowanie igieł. Taśmy DZM były produkowane o ile dobrze pamiętam w Stargardzie Szczecińskim .
Back to top

abrasax
Poziom 8
Poziom 8

Post#12 22 Jan 2006 11:43   

Ja jestem ciekawy w takim razie skad taśmy do maszyn bierze P.olicja ???
Gdzie by sie nie zaszło do ktorego komisariatu to tam standard maszyna do pisania - komputery to rzadkość.
Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 22 Jan 2006 12:08   

tarom wrote:
Witam
Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują.

Witam,
Nie należy jednakże zapominać o pasjonatach polskiej techniki :D
Ja tej drukarki używam co prawda sporadycznie ale jednak - raczej aby się nie zastała.
Taśma jaka w niej jest zainstalowana to zwykła taśma do maszyny do pisania :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jan 2006 12:08   

Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 22 Jan 2006 12:14   

policja ma pewnie stąd, skąd i ja= ze starych zapasów. Firmy państwowe zaopatrywały się w ten strategiczny dla biurokracji towar w sporych ilościach i czekał w magazynach;) Obecnie nie mam już na czym używać tych tasiemek, a zostało ich troszkę....:|
Back to top

gosp
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 22 Jan 2006 12:41   

Witam.
Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
(dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
Pozdrawiam.
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 22 Jan 2006 13:01   

gosp wrote:
Witam.
Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
(dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
Pozdrawiam.

I słusznie, nie mniej informuję, że na tak regenerowanych taśmach 'lecę' już parę dobrych lat i głowica jak drukowała na początku, tak drukuje do dziś. Policz sam ile to oszczędności, kupno jednej taśmy na miesiąc, a regeneracja na rok, przelicz na kilka lat i masz spore oszczędności.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych
Page 1 of 1
Similar topics
Tu są instrukcje regeneracji tonerów do drukarek laserowych (1)
Szukam serwisu drukarek igłowych Seikosha. (1)
Głowice do drukarek igłowych (2)
zapchane głowice w igłowych OKI (19)
Gdzie szukac kart katalogowych głowic igłowych? (1)

Page generation time: 0.343 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed