| Author |
Kakens20 Poziom 13

|
22 Oct 2005 13:33 Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Witam. Mam drukarke igłową STAR lc 15-PL. Czy ktoś może ma sprawdzone sposoby regeneracji tasmy drukującej w drukarkach igłowych ?
Czy tą drukarke można jakoś udoskonalić np. wgrywając nowy eprom albo coś w tym stylu.
Kamil
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
22 Oct 2005 14:49 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Witam
Wykonałem dawno temu taki automat do regeneracji taśm (do Stara również po wyjęciu taśmy) ze starej maszymy do pisania, nasącza wałem z silnika (ZK) oklejonego filcem namoczonym tuszem, docisk z magnetofonu ZK, napęd regulowany - stabilizator z magnetofonu kasetowego.
Automat sam przełącza kierunki nasączania po dojściu taśmy do końca i tak do momentu wyłączenia napędu :P
| Filesize: |
17.39 KB |

|
24.57 KB |

|
23.84 KB |

|
21.09 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Oct 2005 14:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kakens20 Poziom 13

|
22 Oct 2005 14:55 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Nie ma co bardzo ciekawa konstrukcja - gratuluje pomysłu. Mam kilka silników w piwnicy i maszyne do pisania - sprubuje coś z tego sklecić.
1.A jaki tusz stosujemy w regeneracji tych taśm ? może to byś zwykły do wiecznych piór ??
2. Co z modyfikacją drukarki ze strony programowej - jak zmienić eprom ?
Kamil
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
23 Oct 2005 19:11 Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
No to dam Ci parę podpowiedzi.
Ja nasączam taśmę czarnym tuszem do stępli metalowych już od kulku lat w swojej drukarce igiełkowej Mera D-100M.
Po nasączeniu, całą taśmę dokładnie wycieram ściereczką przyciskając mocno z obu stron, by nie była za mocno nasączona - niebłyszczała.
Jako oś użyłem wirnika ze szpulowca ZK120-145 jak i jego łożyskowanie. Napęd jest przenoszony paskiem płaskim na koło zamachowe z magnetofonu kasetowego na którym w paru miejscach rozmieszczony mimośrodkowo parę nagwintowanych otworów do popychacza z maszyny do pisania w celu ustawienia odpowiedniego skoku popychacza.
Jedna kupiona taśma starcza mi na 1-2 lata.
Jak co to pytaj, podpowiem.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
23 Oct 2005 19:39 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| Jarema wrote: |
Witam,
Widzę, że nie tylko ja używam D100MPC :D
|
One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P
| Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania. |
U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
23 Oct 2005 19:54 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| _PREDATOR_ wrote: |
Witam,
Widzę, że nie tylko ja używam D100MPC :D
|
One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P
|
Co prawda ciężko jest porównywać D100 z np. oki3320 bo to zupełnie inna epoka i technologia, ale mają jednak coś w sobie co pozwala im żyć długo :D
Szkoda tylko, że to "coś" jest sukcesywnie rozwalane przez polski rząd:
http://www.mera-blonie.com.pl/
http://www.mera-blonie.pl/mer/index.php?p=0&sid=2b2327afcfc8c7b43db91b2b809835c8
| _PREDATOR_ wrote: |
| Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania. |
U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D |
Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..."
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Oct 2005 19:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
23 Oct 2005 20:01 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..." |
Łatwo 'im' się mówi, ale popatrz ile kosztuje utrzymanie drukarki nowej generacji a ile igiełkowej, szczególnie przy wypisywaniu rachunków.
Ja swoję nabyłem za 50PLN i za chiny nie sprzedam jej za żadną cenę.
No, ale odchodzimy od tematu autora postu i zaraz mod nas poskromi :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
23 Oct 2005 20:11 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| Kakens20 wrote: |
Witam. Mam drukarke igłową STAR lc 15-PL. Czy ktoś może ma sprawdzone sposoby regeneracji tasmy drukującej w drukarkach igłowych ?
Czy tą drukarke można jakoś udoskonalić np. wgrywając nowy eprom albo coś w tym stylu.
Kamil |
Co masz na myśli pisząc udoskonalić ?
Jeśli chodzi o szybkość druku to niestety niewiele się da zrobić ponieważ szybkość tą ogranicza m.in. maksymalna czestotliwość uderzeń igieł w głowicy.
Z drugiej strony jako ograniczenie ujawnia się moc silnika napędu karetki.
P.S.
Jeśli chodzi o moją D100 to kosztowała 10pln i też nie dała się przyspieszyć :(.
|
|
| Back to top |
|
 |
Maksios Poziom 10

|
22 Jan 2006 00:20 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
WItam
Troche doczepiony post :P może przejdzie
Chodzi o najszybsza możliwa konfiguracje star lc-20 pod win xp
czy da sie zrobic zeby ten zabytek zmusic do pracy w dwoch kierunkach ?
jak to zrobic zeby dzialalo pod office ?
Jakie ustawienia na dip jaka emulacja epson czy ibm ?
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |
tarom Poziom 10

|
22 Jan 2006 11:08 Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Witam
Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują.Jako długoletni serwisant D100 D180 i całej serii Robotronów,chciałbym zauważyć, że do tych drukarek powinny być stosowane specjalne taśmy do drukarek DZM (drukarka znaków mozaikowych). Były to taśmy nylonowe i nasączane specjalnym tuszem który nie powodował zaklejania się igieł w głowicy w dłuższym okresie pracy. Stosowanie zwykłych taśm powodowało blokowanie igieł. Taśmy DZM były produkowane o ile dobrze pamiętam w Stargardzie Szczecińskim .
|
|
| Back to top |
|
 |
abrasax Poziom 8

|
22 Jan 2006 11:43 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Ja jestem ciekawy w takim razie skad taśmy do maszyn bierze P.olicja ???
Gdzie by sie nie zaszło do ktorego komisariatu to tam standard maszyna do pisania - komputery to rzadkość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
22 Jan 2006 12:08 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| tarom wrote: |
Witam
Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują. |
Witam,
Nie należy jednakże zapominać o pasjonatach polskiej techniki :D
Ja tej drukarki używam co prawda sporadycznie ale jednak - raczej aby się nie zastała.
Taśma jaka w niej jest zainstalowana to zwykła taśma do maszyny do pisania :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2006 12:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zenek Poziom 22

|
22 Jan 2006 12:14 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
policja ma pewnie stąd, skąd i ja= ze starych zapasów. Firmy państwowe zaopatrywały się w ten strategiczny dla biurokracji towar w sporych ilościach i czekał w magazynach;) Obecnie nie mam już na czym używać tych tasiemek, a zostało ich troszkę....:|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosp Poziom 17

|
22 Jan 2006 12:41 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
Witam.
Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
(dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
22 Jan 2006 13:01 Re: Sposby regeneracji taśmy do drukarek igłowych |
|
|
|
| gosp wrote: |
Witam.
Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
(dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
Pozdrawiam. |
I słusznie, nie mniej informuję, że na tak regenerowanych taśmach 'lecę' już parę dobrych lat i głowica jak drukowała na początku, tak drukuje do dziś. Policz sam ile to oszczędności, kupno jednej taśmy na miesiąc, a regeneracja na rok, przelicz na kilka lat i masz spore oszczędności.
|
|
| Back to top |
|
 |