FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prosty sonar do parkowania

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Prosty sonar do parkowania
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 25 Oct 2005 17:57   

Większość nowoczesnych samochodów jest wyposażona w czujnik zbliżeniowy, często można spotkać zamiast czujnika zbliżeniowego prostą kamerę, gdzie obraz za samochodem jest wyświetlany na niewielkim monitorze. Nadal takie dodatki są dosyć drogie.

Jest to prosty sonar ultradźwiękowy pozwalający stwierdzić jak daleko nasz pojazd znajduje się od przeszkody. Przeszkoda musi być duża - drugi samochód albo ściana. Wykorzystywane są tutaj ultradźwięki 40kHz. Gotowe nadajniki i odbiorniki ultradźwięków można kupić w sklepie elektronicznym. Prosty układ i posiadamy detektor odległości w zakresie od ponad 1m do 5cm. Sam pomiar odległości odbywa się za pomocą dźwięków - to jak dźwięk zmienia - zwiększa swój ton w miarę zbliżania do przeszkody. Układ nie musi być wykorzystywany tylko w samochodzie a znajdzie też zastosowanie do pomiaru odległości przedmiotów dla osób słabo lub niewidzących.

Zasilanie od 9V-12V. Napięcie 12V można pobrać np. z żarówek sygnalizujących cofanie.

sonar_sch.gif
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  sonar_sch.gif
 Contents:  
 Filesize:  33.1 KB
 Punkty:  0.00

sonar_pcb.gif
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  sonar_pcb.gif
 Contents:  
 Filesize:  111.62 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Oct 2005 17:57   

Back to top

tojatomek
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 30 Oct 2005 21:10   

Re: Prosty sonar do parkowania

Chcialbym zrobić taki układ, ale ultradźwiękami nigdy się nie bawiłem, czy na przykład nadajniki i odbiorniki 40ST10 ze strony poniżej będą się nadawały?
http://www.cyfronika.com.pl/e/store/easyshop.cgi?vid=ybcfusgbailhuxqllxvjskguitifojtx&com=IT/3&kategoria=501&strona=1
Back to top

majster256
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 30 Oct 2005 21:19   

witam
a nie dalo by sie zrobic takiego ukladu przy pomocy mikrofony i buzzera piezo???

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2005 21:19   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 04 Nov 2005 15:58   

O ile buzer dałoby się wykorzystać to czy mikrofon podoła? 40khz to dość wysoko i taki mikrofon musiałby odpowiednio kosztować. pomyślałbym raczej nad zastosowanie ultradźwięków tj. nadajnika i odbiornika takiego jakie używane są w alarmach samochodowych. mKoszt niewielki i do tego celu stworzone.
Back to top

Damian1p
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 05 Nov 2005 01:54   

może ktoś określić mniej więcej koszt złożenia takiego sonaru?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2005 01:54   

Back to top

tojatomek
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 20 Nov 2005 22:14   

Tak więc zrobiłem to urządzenie. Całkiem fajnie działa, myslę że zasięg wystarczający, szkoda tylko że nie bardzo jest w nim skala - trudno wyczuć jak daleko jest przedmiot, ale do tego pewnie można się przyzwyczajić. Inny problem to, to że czujnik działa dobrze tylko na wprost i tylko na prostopadłe do jego osi przeszkody. Rzeby dobrze zauważyć "coś" przydały by się przynajmniej 4 takie sonary na zderzaku.

Koszt myślę że spokojnie poniżej 30 zł. Ja miałem troche elementów i wydałem 20 zł. Najdroższe są elementy ultradźwięków - 6zł każdy
Back to top

mufi
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 07 Jan 2009 00:10   

tojatomek wrote:

Koszt myślę że spokojnie poniżej 30 zł. Ja miałem troche elementów i wydałem 20 zł. Najdroższe są elementy ultradźwięków - 6zł każdy

Gdzie takie kupić?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Prosty sonar do parkowania
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Sonar do parkowania bez mikrokontrolerów (4)
Sonar do cofania. (24)

Page generation time: 0.497 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed