Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tłumik przelotowy ..


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum -> Tłumik przelotowy ..
Autor
Wiadomość
morfi020
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2005
Posty: 491
Miasto: Znowu w Żyrardowie :)

Post#1 Post autora tematu 27 Paź 2005 21:15   

Tłumik przelotowy ..


Chciałbym sie dowiedziec co to znacze ze tłumik jest przelotowy czy to znacze ze zamiast tłumików jest wstawiona rura??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Paź 2005 21:15   





Powrót do góry
   
M@tti
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 195
Miasto: takie ze Smokiem

Post#2 27 Paź 2005 21:29   

Re: Tłumik przelotowy ..


Tłumik przelotowy jest zazwyczaj tłumikiem będącym zaraz po kolektorze (i katalizatorze). Jest zbudowany mniej więcej tak : ponawiercana w wielu miejscach rura biegnie przez obudowę tłumika która wypełniona jest materiałem w stylu wełny mineralnej. W końcowym tłumiku który zazwyczaj nie jest przelotowym spaliny biegną jakgdyby w kształcie litery S - wlatują jedną rurą, pokonują przestrzeń we wnętrzu obudowy (podzielonej) i wlatuja do rury końcowej.
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#3 28 Paź 2005 00:13   

Re: Tłumik przelotowy ..


Dodam tylko że tłumiki przelotowe stosuje sie głownie (ale nie jest to reguła) w samochodach z doładowaniem, ponieważ w tych układach wydech musi w jak najmniejszym stopniu ograniczać wylot spalin które mogły by ograniczać prace turbosprężarki.
Powrót do góry
   
djbully
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 488
Miasto: KD /ozimka

Post#4 28 Paź 2005 20:44   

Re: Tłumik przelotowy ..


Roli napisał:
Dodam tylko że tłumiki przelotowe stosuje sie głownie (ale nie jest to reguła) w samochodach z doładowaniem, ponieważ w tych układach wydech musi w jak najmniejszym stopniu ograniczać wylot spalin które mogły by ograniczać prace turbosprężarki.


co ty? nawet seryjny środkowy w golfie II jest przelotowy tak samo wiekszośc sprzedawanych na allegro
nie zawsze przelotowy oznacza więcej mocy
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#5 29 Paź 2005 00:19   

Re: Tłumik przelotowy ..


Po pierwsze to na tłumiki z allegro nawet nie zwracam uwagi bo sprzedają je ludzie którzy nie mają o tym zielonego pojęcia, myslą że jak pusty (głośny) to już daje 20 HP i 30 Nm :lol: Nawet nie wiedziałem że w Golfie II był taki tłumik.
Powrót do góry
   
djbully
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 488
Miasto: KD /ozimka

Post#6 29 Paź 2005 01:44   

Re: Tłumik przelotowy ..


Roli napisał:
Po pierwsze to na tłumiki z allegro nawet nie zwracam uwagi bo sprzedają je ludzie którzy nie mają o tym zielonego pojęcia, myslą że jak pusty (głośny) to już daje 20 HP i 30 Nm :lol: Nawet nie wiedziałem że w Golfie II był taki tłumik.

i nie tylko w golfie przelotówka jest typowa do sciszenia wyzszych dzwieków czasem jednak silnik potrzebuje komory do poprawnego działania dlatego wywalanie tłumików bez jakies tam wiedzy mioze zaskodzic w osiągach
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2005 01:44   





Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#7 29 Paź 2005 01:53   

Re: Tłumik przelotowy ..


Cytat:
i nie tylko w golfie przelotówka jest typowa do sciszenia wyzszych dzwieków czasem jednak silnik potrzebuje komory do poprawnego działania

Jeżeli o tym mowa to nie jest to tłumik tylko komora rozprężna i to wiem że montuje sie je w wielu (jak nie większości) samochodach.
Powrót do góry
   
przema72
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 407

Post#8 29 Paź 2005 18:23   

Re: Tłumik przelotowy ..


ja mam golfa II zprowadzonego z niemiec i ostatnio wymieniłem tłumnik srodkowy i końcowy i obydwa stare są przelotowe tj rura nawiercona i wokuł wata szklana mam golfa 1.3 żadnych tuningów i nie ma tam żadnych komur tylko 2 tłumniki przelotowe montowane orginalnie
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#9 29 Paź 2005 19:38   

Re: Tłumik przelotowy ..


Wy tylko golfy i golfy :roll: To nie jest nawet samochód, tylko nędzna przednionapędówka :!:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2005 19:38   





Powrót do góry
   
M@tti
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 195
Miasto: takie ze Smokiem

Post#10 30 Paź 2005 23:24   

Re: Tłumik przelotowy ..


Hmm no nie jestem tego taki pewien, przema72 - zobacz tutaj: http://www.izawit.com.pl/katalog/tlumiki/volkswagen/volkswagen_golf_II.htm. Swoją drogą, w logo masz ładny rysunek tłumika końcowego. Pozdr.
Powrót do góry
   
przema72
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 407

Post#11 31 Paź 2005 09:33   

Re: Tłumik przelotowy ..


kraiałem obydwa te tłumiki i wiem co mowię , przeciesz jakiś 60 letni niemiec nie postanowił kupić tłumików przelotoeych do golfa 1.3 88r
apropo logo , to w tłumiku golfa rury są umieszczone centralnie , a raczej to nawiercona rura obspawana puszką z wata szklaną , w polsce tez sprzedają tłumki tylko i wyłącznie przelotowe i takie maja każdze golfy II , sprawdzałem też 1.8 kumpla i to ten sam układ przelotowy
Powrót do góry
   
djbully
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 488
Miasto: KD /ozimka

Post#12 01 Lis 2005 00:19   

Re: Tłumik przelotowy ..


oryginalnie w mk II tylni tłumik nie jest tylko przelotem to by troszkę za głośno chodziło tłumiki komorowe tez mają przeważnie tzw tutaj "nawiercowene rury"
typowy przelot jest taki że jak włożyć jakiś pręt do środka to przejdzie na wylot

do Roli
mówisz jakaś tam przednionapędówka co bys sie kiedys nie przejechał, może ustawiłbys sie z przednionapedówką (co prawda nie golfem ale też VW z "wyższej pólki")
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#13 01 Lis 2005 01:53   

Re: Tłumik przelotowy ..


:lol: A od kiedy to samochód FWD ma trakcje :?: Obecnie nie dysponuje samochodem którym dało by rade sie wygrywać (nowa pasja to 126p), ale nawet na rajdzie WOŚP 2005 dałem po du*ie 15 samochodom (na 29), ja startowałem na delikatnie zmodowanym zawieszeniu i zajechanym silniku (Vmax to 90 km/h) do tego na oponach wielosezonowych. A ludzie mieli pozakładane profi zawiasy, opony zimowe i mocniejsze silniki. Jak sobie kupie jakąś sensowną bryczke RWD to sie chętnie pościgam.
Powrót do góry
   
przema72
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 407

Post#14 01 Lis 2005 11:04   

Re: Tłumik przelotowy ..


do djbully
i własnie tak jest można włożyc pręt i przejdzie na wylot , niewiem czy widziałeś tłumik od mk II są tam centralnie umieszczone rury , oczywiście żeby zobzaczyć przeswit trzeba obciąc zakrzywione rury , oto rysunek tłumika jak przeprowadziłem jego sekcie
dodam że to był dobry tłumik a obo tłumiki tj srodkowy i końcowy wyglądają identycznie , przydał by się ktoś kto też krajał tłumik mk II wtedy napewno by się ze mna zgodził ,
a wogule to najleprzy napęd to 4 x 4 :D

Załączniki:
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#15 01 Lis 2005 11:17   

Re: Tłumik przelotowy ..


Chyba coś pomieszałeś z tym rysunkiem, ponieważ jak te spaliny opuszczą już głowną rurke to nie mogą już do niej wrócić - a to chyba nie dobrze :roll: Co do napedu to nie, RWD rządzi :D
Powrót do góry
   
dziqus
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2005
Posty: 210
Miasto: bieszczady

Post#16 01 Lis 2005 11:50   

Tłumik przelotowy ..


ooo taki tlumik rozcinalem na wakacjach ale nie wiem z jakiego to bylo auta :oops: :roll: faktycznie przez srodek idzie gesto nawiercona rura a ta pucha jest wypelniona czyms co rpzypomina wate szklana, byly plany zrobienia z niego tlumika do innego auta ale przeszkoda byla wlasnie ta przelotowa rura

jesli chodzi o naped to prawda jest taka ze na kazdym typie napedu sie jezdzi inaczej, a uzyskiwane rezultaty w baaaardzo duzym stopniu zaleza od umiejetnosci keirowcy


ale i tak rwd rulezz :lol: :lol: :lol:
Powrót do góry
   
przema72
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 407

Post#17 01 Lis 2005 12:07   

Re: Tłumik przelotowy ..


ok poprawiłem rysunek w moim poprzednim poście , jest to cału układ wydechowy mk II , srodkowy tłumik krajałem koledze bo mu przerdzewiał i kupił nowy , a końcowy krajałem swój ale dla tego bo zrobiłem z niego tzw wiejski tuning i był on jak nowy i tak w srodku jest zbudowany na 110 % , apropo wiejskiego, auto nie chałasuje , chodzi delikatnie basowo
Powrót do góry
   
djbully
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 488
Miasto: KD /ozimka

Post#18 01 Lis 2005 12:47   

Re: Tłumik przelotowy ..


do przema72
jakbym miał taki układ jak narysowałeś to u mnie w aucie byś nie pogadał:D a to 10kilosach byś miał łeb jak sklep

do roli chetnie bym ci pokazał moje lampki z tyłu albo smród z mojej rury
zobaczymy ile razy sie rozpier.. zimą:D
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#19 01 Lis 2005 13:51   

Re: Tłumik przelotowy ..


djbully przyjedź w styczniu na rajd WOŚP do Częstochowy wtedy sobie pogadamy (na OS-ach). A co do rozp...... sie w zime to nie wiesz co mówisz. Dwa lata temu śmigałem na łysych 12" oponach wielosezonowych z których wyłaziły już druty i sie nie rozwaliłem :lol: To Corrado z fotki jest Twoje i jaki masz tam motor ??? G60 czy VR6 ??? Ale nie zmienia to faktu że FWD :lol: :lol: :lol:
Dziqus, prawda jest taka że w mocnej furze przednionapedowej nie ma trakcji i na starcie zawsze dostanie po dup*ku od tylnonapędowej, są jeszcze ludzie, którzy wiedzą co dobre :P. Masz racje RWD rządzi :!:

P.S. Jeździłem kumpla BMW E30 3.0T z wydechem 2,5" zakończonym przelotowym "tłumikiem" i wcale nie było przesadnie głośno, jaki Ty masz wydech że tak mówisz ???
Powrót do góry
   
djbully
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 488
Miasto: KD /ozimka

Post#20 01 Lis 2005 14:09   

Re: Tłumik przelotowy ..


g60, na rajdach nie jeżdze bo mam za niskie zawieszenie
Powrót do góry
   
przema72
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 407

Post#21 01 Lis 2005 14:40   

Re: Tłumik przelotowy ..


ok ja pozostaje przy tym co widziałem , może tai układ jest tylko montowany w mk II 1.3
a wogule to mam może ktoś przepis jak w moim golfie wyliczyć tłumik końcowy tak aby było dobrze albo przekruj jakiegos dedykowanego tak aby ten wiejski zmnienił sie w home made :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2005 14:40   





Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#22 01 Lis 2005 15:08   

Re: Tłumik przelotowy ..


Jest książka "układy wydechowe silników spalinowych" a autorami pradopodobnie na 99% są panowie C. Kordziński, T. Środulski. Ci panowie napisali również książke "układy dolotowe silników spalinowych", ale uprzedzam - zdobycie obecnie tych książek graniczy z cudem.
Powrót do góry
   
morfi020
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2005
Posty: 491
Miasto: Znowu w Żyrardowie :)

Post#23 Post autora tematu 01 Lis 2005 17:27   

Re: Tłumik przelotowy ..


kurcze mi chodzilo oto zeby mi ktos wytłumaczyl na czym polega tłumik przelotowy a nie chodzilo mi to zebyscie sie klocili ktory naped jest lepszy według mnie przod jest dobry bo ciagnie tył jest tez dobry bo pcha 4x4 jest tez dobry bo ma te 2 funkcje proste i logiczne :D:D:D:D:D:D:D
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#24 01 Lis 2005 19:24   

Re: Tłumik przelotowy ..


Tłumik przelotowy to taki tłumik ktory jest pusty w środku, nie ma flaków. Dochodzi rura z przodu i jest kawałek ozdobny rury wylotowej.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum -> Tłumik przelotowy ..
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaki tłumik do CC700? Czy ma ktoś założony tłumik sportowy? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony