Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Bezpiecznik przeciwporażeniowy.
Autor
Wiadomość
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 28 Paź 2005 12:55   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Witam

Całkowity pobór urządzeń wynosi 35KW. Jakiej wielkości zastosować bezpiecznik przeciwporażeniowy ( w amperach ) ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2005 12:55   





Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#2 29 Paź 2005 01:27   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Sprecyzuj pytanie.
W wyłączniku przeciwporażeniowym różnicowo-prądowym prąd wyzwalający nie przekracza 0,03A = 30 mA
Druga wartość podana w A to max. obciążenie styków.
Powrót do góry
   
Slawox
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 122
Miasto: Poznań

Post#3 29 Paź 2005 11:16   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Opisz dokładniej, jakie to jest obciążenie, jakie są warunki środowiskowe –‘suche, wilgotne, agresywne „??.Są to istotne parametry, co do określenia napięć bezpiecznych dotykowych. Istotne są też prądy upływowe przy doborze różnicówki - jedna czy lub więcej.
Powrót do góry
   
Mirek99
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 36
Miasto: koszalin

Post#4 29 Paź 2005 13:49   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Podanie porady na podstawie tych informacji jakie podałeś będzie bardzo mało precyzyjne. Jeżeli 35kW jest to moc całkowita zainstalowana i nie są w tym silniki o dużej mocy to można zainstalować wyłącznik róznicowoprądowy o prądzie znamionowym obciążenia 100A i prądzie zadziałania 30mA czyli 0,03A.
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#5 29 Paź 2005 14:22   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Na tak zadane pytanie nie można udzielić odpowiedzi.
Nie wiemy co autor pytania miał na myśli, nawet czy instalacja jest jedno- lub trójfazowa.
Ochrona przeciwporażeniowa jest bardzo ważna i nie będziemy tu robić zgaduj-zgaduli.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#6 Post autora tematu 29 Paź 2005 15:31   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Spróbuje napisać w miare możliwości jak naj jaśniej.

Całkowity przydział mocy na halę, to 22Kw.
Na hali mam 3 maszyny 5,5Kw, 5,5Kw i 20Kw.
Oprócz tego dochodzi oświetlenie, wentylacja, ogrzewanie itp.
Więc całkowitą moc określam na 37-39Kw.

Zabezpieczenie na słupie z transformatorem jest 3x63A (bezpieczniki BEMY)

Ja zastosowałem zabezpieczenie następująco:

Maszyna 1 5,5Kw bezpiecznik C20 trójfazowy
Maszyna 2 5,5Kw bezpiecznik C20 trójfazowy
Maszyna 3 20Kw bezpiecznik C63 trójfazowy
Oświetlenie, gniazdaka 220v, gnizda siłowe zabezpieczyłem bezpiecznikiem C20 3szt, po jednym na każdą faze.

Bezpiecznik główny (przeciwporażeniowy z przyciskiem test) ma wartość 63A

Niestety dziś chciałem pospawać spawarką 220V i wybijało mi jak nie jeden C20 to ten przeciwporażeniowy wybijał :cry:


Warunki na hali:

Ściany murowane, ocieplane.
Dach z blachy falistej, nie ocieplany
Więc raz jest zimno, raz ciepło w zależności od pogody.


Jeszcze jedno pytanie.

Czy jak jest całkowity przydział mocy 22Kw, to czy jamogę pobierać na hali 37Kw?
Jeśli będą na słupie te bezpieczniki 63A wybijały przy takim poborze to mam możliwość samodzielnej zmiany bezpieczników na słupie na 100A, tylko czy w energetyce się nie zorientują?
Orientujecie się może, jak wygląda sprawa, gdzybym chciał wykupić przydział mocy z 22Kw do 39Kw?



Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#7 29 Paź 2005 16:37   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


opisz dokładniej
Cytat:
Bezpiecznik główny (przeciwporażeniowy z przyciskiem test) ma wartość 63A

Co jest na nim jeszcze napisane (np. 0,03A czy może 0,3A) i napisz w jakiej kolejności są zabezpieczenia.

.Co to jest "Zabezpieczenie na słupie z transformatorem jest 3x63A"?
Gdzie jest układ pomiarowy (licznik, przekładniki) i granica eksploatacji?
Co jest zabezpieczeniem przedlicznikowym? Powinno być oplombowane.
To ważne bo z Energetyką nie radzę żartować.

Bezpieczniki maszyn są OK. Zakładam, że to silniki.
Na oświetlenie zastosowałbym osobny bezpiecznik i osobną różnicówkę np. 20A. Dlatego, ze jak maszyna wybije (jedyną) różnicówkę to nastanie ciemność..

Spawarka 220V ma prawo wybijać 20A.
Zależy jeszcze jaka to spawarka. Może też wyzwalać różnicówkę, nawet jak jest w bdb stanie (ta spawarka).

BM 63A nie jest tak łatwo wybić. Wytrzymują chwilowo (np. przy rozruchu silnika) dużo większą wartośc niż 63A.

Zmianę przydziału mocy pozostawmy na koniec.
Poza sprawami formalnymi i kosztami wchodzą jeszcze w grę przekroje przewodów a tego nie znamy.
Powrót do góry
   
ekaand
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Miasto: lubelskie

Post#8 29 Paź 2005 18:02   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Cytat:
Poza sprawami formalnymi i kosztami wchodzą jeszcze w grę przekroje przewodów a tego nie znamy

Uważam ,że od tego trzeba zacząć.Nie można sobie ot tak zmieniać zabezpieczeń na większe.Skończy się to tak,że bezpieczniki przestaną wybijać a popłyną kabelki.Jeśli zechcesz zwiększyć moć przyłączeniową to pewnie i tak będą kazali w ZE podać obliczenia na wytrzymałość prądową kabli.Dopłacić będziesz musiał ok 120zł za kW.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#9 29 Paź 2005 18:09   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


faktycznie mało danych żeby coś poradzić, zgodnie z mocą przydzieloną przez ZE masz najprowdopodobniej układ bezpośredni z licznikiem 60/15 zmiana zabezpieczenia przed licznikiem np na 100 A może spowodować zniszczenie licznika a za to ZE Ciebie obciąży nie dość, że za licznik to może też za nielegalny pobór energii
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2005 18:09   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#10 Post autora tematu 29 Paź 2005 18:09   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Na tej różnicówce napisane jest: 63A 30mA 230/400V

Na słupie jest nadole skrzynka (duża) i tam jak elektryk otwierał ją to widziałem że są bezpieczniki 3szt, na każdą z faz po 63A BEMY.

Główny licznik znajduje się przy ulicy jakieś 50 metrów od słupa i tam są również BEMY 63A, dopiero od licznika głównego idzie kabel do mnie na halę i mam zamontowany podlicznik. Pod tym podlicznikiem jest zamontowana skrzynka stara metalowa z bezpiecznikami 63A topikowe i dopiero od licznika idzie kabel do różnicówki i tam są kolejne bezpieczniki przełącznikowe (esy).

Tak w maszynach są silniki.

Acha to tą różnicówke 63A zostawić tylko na maszyny? Czy ona wystarczy, nie jest za mała?
To w takim razie na oświetlenie i gniazdka założę drugą różnicówkę, może być 40A?, czy dać tą 20A?

W chwili obecnej, maszyna która pobiera 20Kw, nie jest podłączona pod różnicówke, ominołem ją bo też niekiedy wybijało. Podłączyłem tą maszyne tylko pod esa 63A. (jeszcze nie wiem jak będzie to zdawało egzamin, bo jeszcze z produkcją nie ruszyłem, otworzyłem nie dawno firme.)

Spawarka jest z 81 roku stara, z regulacją amperów od 40 do 120A miałem ustawione na 40A.


Przewody jakie są doprowadzone od słupa do licznika głównego, a później do hali wytrzymają spokojnie 50Kw, tak powiedział elektryk który zna te kable, jakie były zakładane.


Proszę w miare możliwości jak najszybszą odpowiedź, ponieważ nie długo ruszam z produkcją, a nie mam pieniędzy na specjalistów, więc co mogę to robie sam. (polska rzeczywistość)

Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#11 29 Paź 2005 18:20   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Na obwodzie gdzie masz spawarkę nie dawaj nigdy różnicówki bo zawsze wyzwoli. Starych maszyn nie warto zabezpieczać różnicówkami z uwagi nato, że więcej by stały niż chodziły. Takie stare maszyny mają duże prądy upływu i trudno zabezpieczyć różnicówką 30mA. Po pewnym czasie pewnie by ktoś wpadł na pomysł i ominął różnicówkę. Zresztą maszyny o takich mocach są montowane na sztywno.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#12 Post autora tematu 29 Paź 2005 18:35   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


ZbM napisał:
Na obwodzie gdzie masz spawarkę nie dawaj nigdy różnicówki bo zawsze wyzwoli. Starych maszyn nie warto zabezpieczać różnicówkami z uwagi nato, że więcej by stały niż chodziły. Takie stare maszyny mają duże prądy upływu i trudno zabezpieczyć różnicówką 30mA. Po pewnym czasie pewnie by ktoś wpadł na pomysł i ominął różnicówkę. Zresztą maszyny o takich mocach są montowane na sztywno.



To znaczy że dobrze zrobiłem omijając różnicówke dla maszyny 20Kw? :D ( z zawodu malarz pokojowy :)

Dodano po 7 [minuty]:

Bo ja ktak sobie myślę.

tam gzie jest licznik, zamienić bezpiecznik z 63A na 100A, a tu gdzie mam podlicznik, tam gdzie są esy zostawić tak jak jest. Tylko problem z bezpiecznikami topikowymi bo są 63A żeby mi ich nie wybijało....

Tylko pytanie brzmi, czy jak zastosuje w/w przykład to czy na słupie nie będzie wybijało tych BEMÓW?
Acha w tej skrzyni na słupie gdzie są BEMY to na dwuch fazach jest zabezpieczenie 63A, a na jednej z faz 100A. Pytałem elektryka czemu tak jest, odpowiedział, że kiedyś wybiło i nie mieli 63A, to założyli 100A.
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#13 29 Paź 2005 18:36   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Róznicówka 63A jest ok.

Zasilanie różnicówki do oświetlenia podłącz przed tą 63A.
Może być 40A (to wobciążalność styków) napisałem 20A bo tańsza.

uki4 napisał:

Acha to tą różnicówke 63A zostawić tylko na maszyny? Czy ona wystarczy, nie jest za mała?

W chwili obecnej, maszyna która pobiera 20Kw, nie jest podłączona pod różnicówke, ominołem ją bo też niekiedy wybijało. Podłączyłem tą maszyne tylko pod esa 63A. (jeszcze nie wiem jak będzie to zdawało egzamin, bo jeszcze z produkcją nie ruszyłem, otworzyłem nie dawno firme.)

1. Wystarczy.
2. To jest niezgodne z przepisami i niebezpieczne.
Nie wiem jaka to maszyna ale odradzam takie rozwiązanie.
Proponuję dokładnie sprawdzić stan techn. maszyny i zrobić pomiary, może po usunięciu ew. drobnych usterek nie będzie wybijać (choć to nie reguła).

Ze spawarką może być problem, słaby stan izolacji wyzwoli różnicówkę.
Jeżeli spawarka jest używana sporadycznie to podłącz bez różnicówki ale ze świadomością czym ryzykujesz...

Cytat:
w tej skrzyni na słupie gdzie są BEMY to na dwuch fazach jest zabezpieczenie 63A, a na jednej z faz 100A. Pytałem elektryka czemu tak jest, odpowiedział, że kiedyś wybiło i nie mieli 63A, to założyli 100A.

Z tej fazy zasilaj oświetlenie ;)
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#14 29 Paź 2005 18:37   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


według mnie to dobrze zrobiłeś ja bym jej nie dał na tym obwodzie, jeżeli chcesz zabezpieczać coś różnicówką to zabezpiecz obwody tam gdzie będą używane odbiorniki przenośne np wiertarki, gumówki itp tam istnieje możliwość uszkodzenia przewodu zasilającego a to już może porazić i wtedy różnicówka się napewno przyda i to najlepiej 30mA
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#15 29 Paź 2005 18:48   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


ZbM napisał:
według mnie to dobrze zrobiłeś ja bym jej nie dał na tym obwodzie,

Być może też bym tak zrobił ale wszystko zależy od maszyny, jej stanu techn. pomiarów itd.
Na odległość nie podpisuję się pod tą poradą.
Takie rozwiązania mogą być fatalne w skutkach.
Nie chcę mieć kogoś na sumieniu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2005 18:48   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#16 Post autora tematu 29 Paź 2005 19:03   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Spawarka jest używana bardzo sporadycznie.

Maszyna 20Kw, która jest ominięta przez różnicówke, jest w stanie bdb, nie ma praktycznie żadnej możliwości przecięcia kabli, itp.


Panowie co mi podpowiecie z tymi bezpiecznikami od licznika do hali, czy mżna tak zrobić, czym zastąpić topikowe 63A, na 100A i co trzeba zmienić, bo chciałem kupić topikowe 100A, ale nie ma tak dużych topikowych, są podobne.

Czy konieczna będzie opcja wykupienia mocy do 39Kw?

Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#17 29 Paź 2005 19:22   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


moc jaką masz podpisaną z ZE tak jak napisałeś to 22kW jest to moc umowną co odpowiada 32kW mocy przyłączeniowej przy zabezpieczeniu 50 A przed licznikiem. Dziwne, że masz 63 A. Zmiana mocy przyłączeniowej powyżej 40 kW, czyli zabezpieczenie powyżej 63 A wiąże się z przebudową układu pomiarowego z bezpośredniego na półpośredni. Czyli wizyta w ZE i zwiększenie poboru mocy, a co za tym idzie opłta przyłączeniowa za każdy kW powyżej tego co masz około 120 zł netto za 1 kW. Jeśli Ci nie zależy na kasie to możesz wykupić, a jeszcze jedno pewnie będą wymagać od Ciebie w ZE projekt instalacji. Jeśli natomiast zależy Ci na kasie to można wprowadzić przekaźniki pierwszeństwa, które zablokują możliwość uruchomienia maszyn w jednej chwili. Jest to może upierdliwe, ale pozwala zaoszczędzić trochę kasy. O jednym jeszcze zapiomiałem opłata za moc powyżej 40 kW, raptownie rośnie chcesz czy nie to będziesz musiał płacić dla ZE około 18 zł za każdy kW zamówionej mocy.
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#18 29 Paź 2005 19:35   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Zastanów się czy taki wydatek ma sens.
Nie sądzę, że silniki będą pracować jednocześnie i maksymalnie obciążone. Może istniejące zabezpieczenie wystarczy.
A jak masz zbędną kasę to pomyśl np. o falowniku. Będzie pracował na siebie oszczędzając pobieraną energię.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#19 29 Paź 2005 19:58   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


uki4 jak do tej pory nie napisałeś co to za maszyny, jaki profil produkcji?
Powrót do góry
   
Mirek99
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 36
Miasto: koszalin

Post#20 29 Paź 2005 21:24pomocny post - solucja   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Witam
Wyłączniki różnicowoprądowe to bdobra ochrona.Wyzwalanie różnicówki przez spawarkę to prawdopodobnie sprawa nieprawidłowego podłączenia zer w spawarce (zero robocze oddzielić od zera ochronnego).
Jeżeli chodzi o instalacje to temat jest szerszy.
Mogę ci wysłać na twoją pocztę moja propozycję schematu instalacji- jeżeli chcesz ?
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#21 29 Paź 2005 21:44   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Mirek99 napisał:
Wyzwalanie różnicówki przez spawarkę to prawdopodobnie sprawa nieprawidłowego podłączenia zer w spawarce (zero robocze oddzielić od zera ochronnego).

:arrow: Mirek99
Gdybyś czytał:
uki4 napisał:
Niestety dziś chciałem pospawać spawarką 220V i wybijało mi jak nie jeden C20 to ten przeciwporażeniowy wybijał

Oczywiste jest, że połącznie N i PE spowoduje natychmiastowe wyzwolenie różnicówki, C20 nie dąży zadziałać.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#22 Post autora tematu 29 Paź 2005 22:10   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


ZbM napisał:
moc jaką masz podpisaną z ZE tak jak napisałeś to 22kW jest to moc umowną co odpowiada 32kW mocy przyłączeniowej przy zabezpieczeniu 50 A przed licznikiem. Dziwne, że masz 63 A. Zmiana mocy przyłączeniowej powyżej 40 kW, czyli zabezpieczenie powyżej 63 A wiąże się z przebudową układu pomiarowego z bezpośredniego na półpośredni. Czyli wizyta w ZE i zwiększenie poboru mocy, a co za tym idzie opłta przyłączeniowa za każdy kW powyżej tego co masz około 120 zł netto za 1 kW. Jeśli Ci nie zależy na kasie to możesz wykupić, a jeszcze jedno pewnie będą wymagać od Ciebie w ZE projekt instalacji. Jeśli natomiast zależy Ci na kasie to można wprowadzić przekaźniki pierwszeństwa, które zablokują możliwość uruchomienia maszyn w jednej chwili. Jest to może upierdliwe, ale pozwala zaoszczędzić trochę kasy. O jednym jeszcze zapiomiałem opłata za moc powyżej 40 kW, raptownie rośnie chcesz czy nie to będziesz musiał płacić dla ZE około 18 zł za każdy kW zamówionej mocy.



W takim razie mogę przy głównym liczniku założyć bemy 100A, a przy skrzynce którą mam pod licznikiem założyć 80A (tylko że nie ma topikowych bezpieczników większych jak 63A, to co tam zastosować?

Jeżeli faktycznie te bezpieczniki w skrzyni na słupie wystarczą, to nie ma sensu wykupywać dodatkową moc.
To jeśli na słupie jest 63A, to jaką moc mogę pobierać?

Napiszcie mi proszę, co to jest falownik, do czego służy i czy jest drogi.


Zajmuję sie przetwarzaniem tworzyw sztucznych, niestety wszystkie maszyny będą pracować razem, ale nie będą załączane wszystkie razem, najpierw 1, 2 i 3 i tak będą pracowały min 10godz.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#23 30 Paź 2005 11:42pomocny post - solucja   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


co do 1 pytania to tak jak napisałem wcześnie, czyli za zgodą ZE.
co do 2 pytania to 63 A odpowiada ok. 40 kW
odp. 3 falownik jest to urządzenie elektroniczne ułatwiające rozruch silników (zasada jest taka aby zmniejszyć prąd rozruchowy)
co do tego 4 to (podejrzewam, że będziesz pracował na granicy mocy zamówionej), dlatego chcąc nie przepłacać dla ZE zrób rozruch próbny i sam zobacz czy będzie to działać, jeśli nie to nic Ci innego nie zostanie tylko dokupić mocy w ZE
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#24 Post autora tematu 30 Paź 2005 12:10   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


HenryK3 napisał:
Mirek99 napisał:
Wyzwalanie różnicówki przez spawarkę to prawdopodobnie sprawa nieprawidłowego podłączenia zer w spawarce (zero robocze oddzielić od zera ochronnego).

:arrow: Mirek99
Gdybyś czytał:
uki4 napisał:
Niestety dziś chciałem pospawać spawarką 220V i wybijało mi jak nie jeden C20 to ten przeciwporażeniowy wybijał

Oczywiste jest, że połącznie N i PE spowoduje natychmiastowe wyzwolenie różnicówki, C20 nie dąży zadziałać.




Czy przewód N, to jest ziemia która jest oznaczona kablem niebieskim?
A przewód PE, to jest uziemienie które wkopałem w ziemie,
kupiłem taki drut w elektrycznym i wkopałem go w ziemie.

Te dwa uziemienia nie mogą być raem ze sobą połączone?

Gdzie stosować uziemienie N, a gdzie PE?


pozdrawiam
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#25 30 Paź 2005 13:01   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Przewody PE i N po rozdzieleniu nie mogą być łączone dalej ze sobą. Poza tym punkt rozdziału powinien być uziemiony. Przy nowo wznoszonych budynkach do uziemienia wykorzystuje się uziom fundamentowy, a przy starych wbija się pręty uziemiające. Dla prawidłowego działania różnicówki wartość takiego uziemienia nie może przekraczać 667 Ω, a zgodnie z przepisami musi być mniejsza od 30 Ω.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#26 Post autora tematu 30 Paź 2005 13:18   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


To te uziemienie które się wbija w ziemie to jest uziemienie PE (tak zrozumiałem).


Jeszcze takie pytanie, jak urządzenie pobiera 40Kw to jaki powinien być bezpiecznik ( tak pytam bo to sie jakos oblicz)
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#27 30 Paź 2005 13:37   

Re: Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Ja napisałem o punkcie rozdziału przewodu PEN na PE i N (instalacji 4 przewodowej na 5 przewodową0 TN-C na TN-C-S, ale jeśli uziemiać np długie obwody to na pewno tylko przewód PE i nigdy nie można łączyć po rozdzieleniu tych dwóch przewodów. Jeśli chodzi o tTwoje pytanie to zabezpieczenia dobiera się wzgledem charakteru odbioru (głównie ze względu na prąd rozruchowy) jeśli w twoim urządzeniu moc nie jest zależna od rozruchu silnika (np są to grzałki itp.) to prąd jaki popłynie tym obwodem można obliczyć ze wzoru:
I=P/(√3*U*cosφ) gdzie P=40000 W; U=400V; a cosφ zależy od urządzenia (np może to być = 0,9)
przy takich danych natężenie I = 64 A
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Paź 2005 13:37   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#28 Post autora tematu 30 Paź 2005 13:49   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Ale to już dla mnie za trudne, jeśli się nie miało pare miesięcy temu wogóle doświadczenia w elektryce... a teraz już dziamam troche, ale reszta to już jest trudniejsza.

To już chyba ostatnie pytanie.


Jeśli jest maszyna, która ma silnik trójfazowy, to podłączam trzy fazy i zero (kabel niebieski), a gdzie podłączyć w takim przypadku uziemienie?

Tego właśnie nie rozumiem.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#29 30 Paź 2005 13:58   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


5 przewód czyli PE żółto zielony podłaczyć należy do obudowy silnika.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#30 Post autora tematu 30 Paź 2005 14:08   

Bezpiecznik przeciwporażeniowy.


Ok.

Wielkie dzięki, jutro posprawdzam wszystko, i jak coś to napisze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Bezpiecznik przeciwporażeniowy.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS