Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Różnicówka


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Różnicówka Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Jack11
Poziom 9
Miasto: Radom
Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 27
Jack11
Poziom 9
Post#1 30 Paź 2005 15:00  Autor tematu   

Różnicówka


Mam nową instalację w mieszkaniu w bloku 3żyłową i podłączoną różnicówkę. Elektryk który wykonał całą instalację powiedział że różnicówki nie da się podłączyć ponieważ w pionie jest instalacja 2 żyłowa, ale po moim naleganiu podpiął ją ale powiedział że nie działa za każdym razem i pewnie jest popsuta (była nowa) zwarły mi się dwa przewody w łazience i spalił się bezpiecznik główny w całym pionie mój na klatce był tak zwatowany że lepiej nie mówić nie wiedziałem ponieważ dopiero kupiłem to mieszkanie. Moje pytanie brzmi czy różnicówka powinna zadziałać tak by nie doszło do zwarcia i jak można ją sprawdzić czy jest dobra. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
adik1987
Poziom 10
Miasto: Katowcie
Dołączył: 22 Maj 2004
Posty: 39
adik1987
Poziom 10
Post#2 30 Paź 2005 15:04    

Re: Różnicówka


Kolego o tym jest cała masa postów sprawdź na szukaj a braknie ci dnia na czytanie odpowiedzi na twoje pytanie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 39
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3644
Pomógł: 585
Ocena postów: 92
Aleksander_01
Poziom 39
Post#3 30 Paź 2005 15:08    

Re: Różnicówka


Witam
Każda RCD ma przycisk "Test" który po wciśnięciu powinien wyzwolić RCD. Różnicówkę możesz założyć do każdej instalacji. Trafiłeś na elektryka-zmieniacza żarówek. Z instalacji dwużyłowej możesz zrobić trójżyłową (L, N, PE). Masz rysunek który to wyjaśnia.
Co to za RCD, P302 czy P312 ?
Pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ghost
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 580
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
ghost
Poziom 22
Post#4 30 Paź 2005 15:11    

Re: Różnicówka


eee to jakis pseudoelektryk.. wlasciwie podpieta roznicowka bedzie dzialala przy zasilaniu instalacji linia dwuyprzewodowa, wtedy po prostu zwiera sie N z PE (zerowy z ochronnym) np pomiedzy roznicowka a licznikiem ...
Bezpiecznik roznicowopradowy wykrywa "ucieczke" pradu np z fazy do PE i przy wartosci pradu tak plynacego rownej np 30mA (jest na nim podana) wybija. W praktyce widzialem goscia dotykajacego rekami dwoch kabli wpietych do fazy i PE , bezpiecznik wybijal a klient mowil ze praktycznie nic nie czul (ale kategorycznie tego nie powielaj bo to naprawde niebezpieczna zabawa) Zabezpieczenie roznicowopradowe mozesz sprawdzic przyciskiem ktory jesty na samym bezpieczniku albo opornikiem wpietym miedzy faze a bolec o wartosci obliczonej tak by prad przewyzszal pradz zadzialania (np 40mA).
Powinien w obu przypadkach dzialac. Jak nie dziala to jak juz mowilem byl to pseudoelektryk..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
ZbM
Poziom 12
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39
Pomógł: 6
ZbM
Poziom 12
Post#5 30 Paź 2005 17:11    

Re: Różnicówka


To co tu jest napisane to tylko częściowa prawda punkt rozdziału instalacji musi być uziemniony, aby prawidłowo działała różnicówka. Wyłącznik różnicowo-prądowy zabezpiecza tylko przed prądami upływy. Prąd upływu rzędu 15mA wyzwala uż różnicówkę. Dla zabezpieczenia od zwarć są wyłączniki nadmiarowo-prądowe popularnie nazywane S. Są też wyłączniki różnicowo-prądowe z członem przeciążeniowym, ale są one troszeczkę droższe. W przypadku gdy pion jest wykonany jako 2 przewodowy należy doprowadzić do mieszkania jeszcze jeden przewód, który musi być połączony z uziemieniem. Nieprawidłowe uziemienie punktu rozdziału może powodować błędne działanie różnicówki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bestler
Moderator
Miasto: Siedlce
Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3514
Pomógł: 222
Ocena postów: 60
bestler
Moderator
Post#6 30 Paź 2005 17:25    

Różnicówka


Nie wiem czy to jest konieczne. Przecież w dwużyłowych instalacjach przewód zerowy jest połączony z masą. Wyłącznik różnicowo-prądowy jak sama nazwa wskazuje odejmuje wartośc prądu w przewodzie zera roboczego od wartosci pradu płynącegow przewodzie fazowym. Jeśli ta róznica będzie wynosiła wiecej niż jakąś ustaloną (zależną od wartości wyłącznika) to wyłącznik zadziała i wybije.

W odpowiedzi na pytanie, róznicowka (taka zwykła) nie zadziała na zwarcie (chyba ze jest to zwarcie to masy - wtedy to jest jej obowiązek zadzaiałać)

Pomocny post? + 0
Mam na sprzedaż:
12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
Tabom
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 6
Pomógł: 2
Tabom
Poziom 10
Post#7 30 Paź 2005 18:01    

Re: Różnicówka


kazdy mówi częsc prawdy wiedzą ze dzwony biją ale nie wiedza gdzie ;)
podłaczysz do instalacji 2 zyłowej (patrz schemat wyżej) a różnicówka " wyłącza 15mA prąd" no to zależy od róznicówki na ile jest zrobiona np 10mA 30mA albo 100mA w domu proponuje 30mA(bo mniejsze za szybko wyłączaja a większe za późno) i conajmniej na 25A prądu obciązeniowego i za róznicówką wyłącznik nadprądowy typu S nie wiekszy od warosci prądu obciazeniowego różnicówki(zwykle B6,B10,B16) i tyle miłej zabawy

ps połączylem rózncówek setki i działaja do dzis

ps2 a co do testu to jak dziła to nie naczy ze różnicówka jest 100% sprawna łuży do przestrzelenia wyłacznika bo styki lubieją sie "skleic" itp do sprawdzenia potrzeba miernika który mieży czy wyłączy przy odpowiednim prądzie i w odpowiednim czasie. uff ale wyczerpująco chyba


pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ghost
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 580
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
ghost
Poziom 22
Post#8 30 Paź 2005 18:02    

Re: Różnicówka


bestler napisał:
Nie wiem czy to jest konieczne. Przecież w dwużyłowych instalacjach przewód zerowy jest połączony z masą. Wyłącznik różnicowo-prądowy jak sama nazwa wskazuje odejmuje wartośc prądu w przewodzie zera roboczego od wartosci pradu płynącegow przewodzie fazowym. Jeśli ta róznica będzie wynosiła wiecej niż jakąś ustaloną (zależną od wartości wyłącznika) to wyłącznik zadziała i wybije.

W odpowiedzi na pytanie, róznicowka (taka zwykła) nie zadziała na zwarcie (chyba ze jest to zwarcie to masy - wtedy to jest jej obowiązek zadzaiałać)


Dokladnie tak.
Jesli "pseudoelektryk" zalozyl roznicowke bez zabezpieczenia zwarciowego jako bezpiecznik, i nie dal dodatkowego bezpiecznika, to instalacja jest zabezpieczona wylacznie przed uplywem pradu. Ale przy kazdym normalnym zwarciu bedzie dzialalo zabezpieczenie przylicznikowe, zamiast w samym mieszkaniu - poniewaz w mieszkaniu w takiej sytuacji go nie ma wcale.
W instalacji dwuprzewodowej przewod zerowy pelni podwoijna funkcje - jest zerem i jednoczesnie pelni funkcje ochronna - wiec musi byc obowiazkowo uziemiony - i jest tak na pewno przy przylaczu do budynku.
W instalacji trojprzewodowej w sensie zasilania trzyprzewodowego (przylacza) zero robocze NIE JEST uZiemiane i moze na nim panowac potencjal rozny od zera - funkcje uziomu przejmuje przewod ochronny. Dlatego jest mozliwosc wykonania 3-przewodowki przy zasilaniu 2-przewodowym - ale nigdy odwrotnie!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 37
Miasto: Chodzież
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4936
Pomógł: 297
Ocena postów: 62
kasprzyk
Poziom 37
Post#9 30 Paź 2005 18:27    

Re: Różnicówka


Witam

Proponuje jeszcze to poczytać:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
lechm56
Moderator
Miasto: Katowice
Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2731
Pomógł: 82
Ocena postów: 12
lechm56
Moderator
Post#10 30 Paź 2005 18:42    

Re: Różnicówka


Dodam jeszcze ten link:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (wpisz słowo-różnicówka,i naciśnij przycisk szukaj)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
humek
Poziom 32
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1527
Pomógł: 158
Ocena postów: 12
humek
Poziom 32
Post#11 04 Lis 2005 18:39    

Re: Różnicówka


dokładnie jak napisał tu kol.GHOST! W Twojej instalacji powinien być i bezpiecznik przeciwporażeniowy (różnicówka) i nadpradowy który Ci zabezpieczy obwód przed uszkodzeniem .Kazdy obwód czy grupa obwodów powinna mieć swój bezpiecznik nadpradowy .jesli chcesz miec instalacje tak super to dołóż jeszcze odłacznik (wyłącznik główny) i neonówke informujaca o dopływie zasilania do mieszkania.Wyłacznik róznicowopradowy powinien zadzialac jak zewrzesz faze do ziemi i równiez jak zewrzesz zero do ziemi on ma zabezpieczac Ciebie na wypadek uszkodzenia instalacji i sprzetu domowego abys sie "nie zaswiecił" jak neonówka.Reszte poczytaj na stronach wskazanych Ci przez kolegów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
secure
Poziom 12
Miasto: Szczecin
Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 25
Pomógł: 6
secure
Poziom 12
Post#12 05 Lis 2005 16:47    

Re: Różnicówka


Witam !

Wyobraź sobie że Twoja żona kąpie się w wannie , myjąc jednocześnie swoją łowę, dalej .. chce zaoszczędzic czas i po wytarciu włosów ręcznikiem ...sięga po suszarkę do włosów będąc dalej w wannie z wodą, (suszarka podłączona jest do gniazdka 220V). W pewnym momencie kobieta pośliznęła się i suszarka wypada jej z rąk do wanny.... Teraz .. jeśli byłeś przewidujący i nie masz w łazience gniazdka na 220V.. to żona ci to będzie wypominać co sobotę, ale masz dalej swoją pierwszą zonę :) masz teraz wybór zakładasz albo nie- takie gniazdko 220V w łazience ...ale żebym nie musiała wychodzić z wanny, gdy chcę suszyć włosy!!.. mowi żona . Więc koniecznie musisz zamontować Wyłącznik różnicowo prądowy!! i to tylko przy instalacji 3 przewodowej. Różnicówka tak działa że prąd teoretycznie który do niej "wpływa" przewodem fazowym i płynie dalej do tej nieszczęsnej suszarki ,"wraca" przez tą "Różnicówkę" przewodem zerowym. .. Jeśli będzie różnica między wartością prądu wejściowego a prądu wyjściowego do i z różnicówki (30mA). to napięcie zasilania na gniazdko w łazience zostanie wyłączone przez ten wyłącznik różnicowy uf....:) jeśli podłączy się różnicówkę do systemu 2 żyłowego, to prąd upływu z suszarki dalej popłynie przez ten sam przewód zerowy do "Różnicówki" bo wanna jest np: uziemiona z gniazdka tego które jest w łazience. Prądy mogą się tak nieszczęśliwie rozłożyć że przez delikwenta popłynie >20mA :(Opornośc ciała człowieka suchego nie w wodzie, nie spoconego, to około 1000 om, w wodzie dużo mniej . Wtedy to bardzo mały spadek napięcia na drodze rażenia przy małej oporności ciała człowieka ,spowodować może te tragiczne skutki :!:
Jeśli system jest 3 żyłowy to prąd upływu w w/w przypadku płynie nie przez "zero" a do przewodu ochronnego, i wtedy jest różnica w tych prądach w "różnicówce" i o to chodzi.

Z prądem nie ma żartów :!::!:

Pozdrowienia !

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 39
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3644
Pomógł: 585
Ocena postów: 92
Aleksander_01
Poziom 39
Post#13 05 Lis 2005 20:25    

Re: Różnicówka


secure napisał:
Witam !

` jeśli podłączy się różnicówkę do systemu 2 żyłowego, to prąd upływu z suszarki dalej popłynie przez ten sam przewód zerowy do "Różnicówki" bo wanna jest np: uziemiona z gniazdka tego które jest w łazience. Prądy mogą się tak nieszczęśliwie rozłożyć że przez delikwenta popłynie >20mA :(Opornośc ciała człowieka suchego nie w wodzie, nie spoconego, to około 1000 om, w wodzie dużo mniej . Wtedy to bardzo mały spadek napięcia na drodze rażenia przy małej oporności ciała człowieka ,spowodować może te tragiczne skutki :!:
Jeśli system jest 3 żyłowy to prąd upływu w w/w przypadku płynie nie przez "zero" a do przewodu ochronnego, i wtedy jest różnica w tych prądach w "różnicówce" i o to chodzi.

Z prądem nie ma żartów :!::!:

Pozdrowienia !


Witam
Ale bzdury powypisywałeś. W takim przypadku RCD zadziała w 100 %.
A jak płynie prąd do ziemi to nie ma różnicy prądów????????
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tompy
Poziom 14
Miasto: Cz-wa
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 113
Pomógł: 6
Ocena postów: 3
tompy
Poziom 14
Post#14 06 Lis 2005 01:05    

Różnicówka


Witam.
Przy instalacji 2 przewodowej i nieuziemionej wannie różnicówka nie zadziała.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektrykos1
Poziom 12
Miasto: Staszów
Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
elektrykos1
Poziom 12
Post#15 09 Lis 2005 20:04    

Re: Różnicówka


Witam kolegów!
Wyłączniki różnicowoprądowe reaguja na prąd uszkodzeniowy płynący do ziemi albo do uziemionego przewodu PE przez izolacje lub ciało człowieka . Nie reaguja natomiast na prądy uszkodzeniowe (zwarciowe lub przeciążeniowe)płynące jedynie w przewodach roboczych. Dopiero przy prądach bardzo dużych przekraczających 6 razy wartość znamionowego prądu obciążenia In ( 6*In) możliwe jest zadziałanie wyłącznika spowodowane dopuszczalną niesymetria budowy przekładnika rużnicowego. Dlatego tez w kazdym obwodzie z wyłącznikiem różnicowoprądowym konieczne jest stosowanie również zabezpieczen nadprądowych w postaci wyłączników samoczynnych lub bezpieczników. Wymaganie to nie dotyczy wyłącznikow różnicowoprądowych z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym.
W najpowszechniej stosowanych w Polsce sieciach TN wyłącznik różnicowoprądowy może być stosowany pod warunkiem że instalacja odbiorcza za wyłącznikiem będzie zbudowana w układzie TN-S . Oznacza to że przed wyłącznikiem różnicowoprądowym przewód PEN sieci o układzie TN-C powinien zostac rozdzielony na dwa oddzielne przewody: przewód neutralny N i przewód ochronny PE.
I jeszcze jedno jeżeli wyłącznik różnicowoprądowy o prądzie wyzwalania 30mA zadziała przy prądzie 15 mA w czasie 0,5 sekun to nie nadaje się do użytku.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marek234
Poziom 14
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
marek234
Poziom 14
Post#16 15 Lis 2005 13:50    

Re: Różnicówka


Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.
Po drugie Ochrona przeciwporażeniowa powinna być zrealizowana przez szybkie wyłączenie napięcia tj. np. bezpiecznik który wyłączy napięcie w przypadku zwarcia w odpowiednio krótkim czasie.
Jeżeli był tylko RCD bo bezpieczniki były zawatowane to elektryk "dał ciała" - dobrze, że nie doszło do porażenia lub pożaru - zapytałby się o niego prokurator .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
grzeg27
Poziom 14
Miasto: Toruń
Dołączył: 20 Lis 2004
Posty: 92
Pomógł: 6
Ocena postów: 1
grzeg27
Poziom 14
Post#17 15 Lis 2005 17:29    

Re: Różnicówka


Rada jest prosta zmienić elektryka...
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Enpro
Poziom 21
Miasto: Dolnośląskie
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 383
Pomógł: 39
Ocena postów: 4
Enpro
Poziom 21
Post#18 16 Lis 2005 10:58    

Re: Różnicówka


[quote="marek234"]Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.

Od kiedy różnicówka jest zabezpieczaniem przekrojów przewodów od tego jest bezpiecznik jeśli by to miało tak być to 90 % odbiorców musiało by zlikwidować różnicówkę ze względu na zbyt mały przekrój przewodu bo większość wizów to od 4mm do 6mm . Różnicówka działa a płynność prądu z obwodu i to jest jej podstawowym działaniem a nie jakiś zwarcia których ona nie wyłącza chyba że zwarcie jest do PE ale wtedy dla niej jest to dalej płynność a nie zwarcie same w sobie od tego są bezpieczniki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marek234
Poziom 14
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
marek234
Poziom 14
Post#19 17 Lis 2005 14:26    

Re: Różnicówka


Enpro napisał:
"[quote="marek234"]Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.

Od kiedy różnicówka jest zabezpieczaniem przekrojów przewodów od tego jest bezpiecznik jeśli by to miało tak być to 90 % odbiorców musiało by zlikwidować różnicówkę ze względu na zbyt mały przekrój przewodu bo większość wizów to od 4mm do 6mm . Różnicówka działa a płynność prądu z obwodu i to jest jej podstawowym działaniem a nie jakiś zwarcia których ona nie wyłącza chyba że zwarcie jest do PE ale wtedy dla niej jest to dalej płynność a nie zwarcie same w sobie od tego są bezpieczniki.":


A gdzie ja napisałem, że różnicówka ma zabezpieczać przewody przed zwarciem?
Napisałem, że jeżeli są dwie żyły zasilające różnicówkę to ich przekrój nie powinien być mniejszy niż 10 mm2 Cu i 16mm2 Al. To, że różnicówka będzie działać to ja wiem, ale nie koniecznie będzie to zgodne z przepisami. To że znasz zasadę działania RCD nie znaczy, że możesz ją zastosować w każdym układzie. Trzeba trochę poznać przepisy a nie wprowadzać innych w błąd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pajaqs
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 17
Ocena postów: 1
pajaqs
Poziom 8
Post#20 07 Cze 2010 10:54    

Re: Różnicówka


Witam,
Odświeżam bo wydaje mi sie to lepszym rozwiazaniem niz zakladanie nowego tematu.
Mianowicie chodzi mi o uzycie roznicowki w projekcie stanowiska laboratoryjnego do badania prostownikow. Promotor chce takie zabezpieczenie żądnych wrażeń studentow :>.
Sieć z wspólnym przewodem PEN. Znalazłem ogólny schemat podłączenia Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i teraz zaczynają się schody, bo szczerze to pierwszy raz sie z tym stykam.
Wydzielony przewód PE podłączam do obudowy ale obudowa będzie z pleksi, więc co z tym PE robić ?
Druga sprawa to w jednej z konfiguracji stanowiska przewod N nie bedzie podlaczany do ukladu ("leży luźno")za to przewody L1 , L2 i L3 będą. Wydaje mi sie ze roznicowka nie powinna sie zgubic bo mimo ze przez N nie bedzie plynal prad, ale za to suma L1 , L2 i L3 powinna wyjsc na zero. Czy dobrze rozumuje ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kkas12
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Oborniki Śl, Dublin
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5652
Pomógł: 275
kkas12
Zasłużony dla elektroda
Post#21 07 Cze 2010 13:50    

Re: Różnicówka


Witam!

Cytat:
...jeżeli są dwie żyły zasilające różnicówkę to ich przekrój nie powinien być mniejszy niż 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.
Nieprawda a przynajmniej nie do końca.
Wymóg minimalnego przekroju PEN dotyczy nowoukładanych instalacji w układzie TN-C. Nie należy rozciągać go na modernizowane czy remontowane instalacje (lub ich fragmenty) w obiektach przy pozostawieniu zasilania w starej dotychczasowej postaci.
Takie błędne rozumowanie skutecznie uniemożliwi wykonanie jakichkolwiek prac bez wymiany (niekoniecznie niezbędnej) istniejącej w.l.z.

Kolego pajaqs nie ma przewodu neutralno-ochronnego NPE, ale jest przewód ochronno-neutralny PEN. Przewód ten ma najpierw chronić a dopiero później zasilać. I tylko takie nazewnictwo jest poprawne.
Pod tym względem wybrałeś zły materiał do nauki.
Nie pisze się też
Cytat:
...obudowa będzie z pleksi...
, ale obudowa będzie wykonana w II klasie ochronności i jako taka powinna być opatrzona stosownym znakiem i certyfikatem producenta. Dobiegły już końca czasy samoróbek i innych efektów radosnej twórczości różnej maści wynalazców. Dziś obudowę taką należy zakupić w hurtowni lub sklepie a wtedy zniknie dylemat gdzie podłączyć żyłę ochronną.
Cytat:
...suma L1 , L2 i L3 powinna wyjsc na zero. Czy dobrze rozumuje ?

Dobrze rozumujesz, ale pod warunkiem że obciążenie poszczególnych faz będzie identyczne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
piotr_krak
Poziom 24
Miasto: Krakow
Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 606
Pomógł: 65
Ocena postów: 9
piotr_krak
Poziom 24
Post#22 07 Cze 2010 13:52    

Re: Różnicówka


Jack11 napisał:
Moje pytanie brzmi czy różnicówka powinna zadziałać tak by nie doszło do zwarcia i jak można ją sprawdzić czy jest dobra.


RÓŻNICÓWKA NIE ZABEZPIECZA PRZED ZWARCIAMI !!!!

Jak sprawdzić czy jest dobra, każde urządzenie ma przycisk T (test) za pomocą niego możesz sprawdzić układ pomiarowy wewnątrz urządzenia. Poprawne działanie przycisku T nie oznacza że masz poprawnie wykonaną instalację a tym samym że urządzenie zadziała poprawnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Magister_123
Poziom 30
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1566
Pomógł: 135
Ocena postów: 56
Magister_123
Poziom 30
Post#23 07 Cze 2010 14:40    

Re: Różnicówka


piotr_krak napisał:

RÓŻNICÓWKA NIE ZABEZPIECZA PRZED ZWARCIAMI !!!!

A co z różnicówkami z członem nad prądowym? Też nie zabezpiecza? ;>

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7023
Pomógł: 298
Ocena postów: 38
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#24 07 Cze 2010 15:53    

Re: Różnicówka


Nie jestem w stanie oddzielić argumentów merytorycznych od bzdurnych w tym temacie. Z tego też powodu temat zostanie zamknięty oraz umieszczony w miejscu, gdzie nie będzie dawał świadectwa o poziomie dyskusji na naszym forum. Dziwne jest, że koledzy kontynułują wątek o którym autor zapomniał- to aż 5 lat.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Różnicówka
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.16 seconds

elektroda.pl temat RSS