Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Różnicówka


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Różnicówka
Autor
Wiadomość
Jack11
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 27
Miasto: Radom

Post#1 Post autora tematu 30 Paź 2005 16:00   

Różnicówka


Mam nową instalację w mieszkaniu w bloku 3żyłową i podłączoną różnicówkę. Elektryk który wykonał całą instalację powiedział że różnicówki nie da się podłączyć ponieważ w pionie jest instalacja 2 żyłowa, ale po moim naleganiu podpiął ją ale powiedział że nie działa za każdym razem i pewnie jest popsuta (była nowa) zwarły mi się dwa przewody w łazience i spalił się bezpiecznik główny w całym pionie mój na klatce był tak zwatowany że lepiej nie mówić nie wiedziałem ponieważ dopiero kupiłem to mieszkanie. Moje pytanie brzmi czy różnicówka powinna zadziałać tak by nie doszło do zwarcia i jak można ją sprawdzić czy jest dobra. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Powrót do góry
   
adik1987
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 22 Maj 2004
Posty: 25
Miasto: Katowcie

Post#2 30 Paź 2005 16:04   

Re: Różnicówka


Kolego o tym jest cała masa postów sprawdź na szukaj a braknie ci dnia na czytanie odpowiedzi na twoje pytanie
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 30 Paź 2005 16:04   



Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3316
Miasto: Kielce

Post#3 30 Paź 2005 16:08   

Re: Różnicówka


Witam
Każda RCD ma przycisk "Test" który po wciśnięciu powinien wyzwolić RCD. Różnicówkę możesz założyć do każdej instalacji. Trafiłeś na elektryka-zmieniacza żarówek. Z instalacji dwużyłowej możesz zrobić trójżyłową (L, N, PE). Masz rysunek który to wyjaśnia.
Co to za RCD, P302 czy P312 ?
Pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
ghost
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 580
Miasto: Kraków

Post#4 30 Paź 2005 16:11   

Re: Różnicówka


eee to jakis pseudoelektryk.. wlasciwie podpieta roznicowka bedzie dzialala przy zasilaniu instalacji linia dwuyprzewodowa, wtedy po prostu zwiera sie N z PE (zerowy z ochronnym) np pomiedzy roznicowka a licznikiem ...
Bezpiecznik roznicowopradowy wykrywa "ucieczke" pradu np z fazy do PE i przy wartosci pradu tak plynacego rownej np 30mA (jest na nim podana) wybija. W praktyce widzialem goscia dotykajacego rekami dwoch kabli wpietych do fazy i PE , bezpiecznik wybijal a klient mowil ze praktycznie nic nie czul (ale kategorycznie tego nie powielaj bo to naprawde niebezpieczna zabawa) Zabezpieczenie roznicowopradowe mozesz sprawdzic przyciskiem ktory jesty na samym bezpieczniku albo opornikiem wpietym miedzy faze a bolec o wartosci obliczonej tak by prad przewyzszal pradz zadzialania (np 40mA).
Powinien w obu przypadkach dzialac. Jak nie dziala to jak juz mowilem byl to pseudoelektryk..
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#5 30 Paź 2005 18:11   

Re: Różnicówka


To co tu jest napisane to tylko częściowa prawda punkt rozdziału instalacji musi być uziemniony, aby prawidłowo działała różnicówka. Wyłącznik różnicowo-prądowy zabezpiecza tylko przed prądami upływy. Prąd upływu rzędu 15mA wyzwala uż różnicówkę. Dla zabezpieczenia od zwarć są wyłączniki nadmiarowo-prądowe popularnie nazywane S. Są też wyłączniki różnicowo-prądowe z członem przeciążeniowym, ale są one troszeczkę droższe. W przypadku gdy pion jest wykonany jako 2 przewodowy należy doprowadzić do mieszkania jeszcze jeden przewód, który musi być połączony z uziemieniem. Nieprawidłowe uziemienie punktu rozdziału może powodować błędne działanie różnicówki.
Powrót do góry
   
bestler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 2922
Miasto: Siedlce

Post#6 30 Paź 2005 18:25   

Różnicówka


Nie wiem czy to jest konieczne. Przecież w dwużyłowych instalacjach przewód zerowy jest połączony z masą. Wyłącznik różnicowo-prądowy jak sama nazwa wskazuje odejmuje wartośc prądu w przewodzie zera roboczego od wartosci pradu płynącegow przewodzie fazowym. Jeśli ta róznica będzie wynosiła wiecej niż jakąś ustaloną (zależną od wartości wyłącznika) to wyłącznik zadziała i wybije.

W odpowiedzi na pytanie, róznicowka (taka zwykła) nie zadziała na zwarcie (chyba ze jest to zwarcie to masy - wtedy to jest jej obowiązek zadzaiałać)
Powrót do góry
   
Tabom
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Opole

Post#7 30 Paź 2005 19:01   

Re: Różnicówka


kazdy mówi częsc prawdy wiedzą ze dzwony biją ale nie wiedza gdzie ;)
podłaczysz do instalacji 2 zyłowej (patrz schemat wyżej) a różnicówka " wyłącza 15mA prąd" no to zależy od róznicówki na ile jest zrobiona np 10mA 30mA albo 100mA w domu proponuje 30mA(bo mniejsze za szybko wyłączaja a większe za późno) i conajmniej na 25A prądu obciązeniowego i za róznicówką wyłącznik nadprądowy typu S nie wiekszy od warosci prądu obciazeniowego różnicówki(zwykle B6,B10,B16) i tyle miłej zabawy

ps połączylem rózncówek setki i działaja do dzis

ps2 a co do testu to jak dziła to nie naczy ze różnicówka jest 100% sprawna łuży do przestrzelenia wyłacznika bo styki lubieją sie "skleic" itp do sprawdzenia potrzeba miernika który mieży czy wyłączy przy odpowiednim prądzie i w odpowiednim czasie. uff ale wyczerpująco chyba


pozdrawiam
Powrót do góry
   
ghost
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 580
Miasto: Kraków

Post#8 30 Paź 2005 19:02   

Re: Różnicówka


bestler napisał:
Nie wiem czy to jest konieczne. Przecież w dwużyłowych instalacjach przewód zerowy jest połączony z masą. Wyłącznik różnicowo-prądowy jak sama nazwa wskazuje odejmuje wartośc prądu w przewodzie zera roboczego od wartosci pradu płynącegow przewodzie fazowym. Jeśli ta róznica będzie wynosiła wiecej niż jakąś ustaloną (zależną od wartości wyłącznika) to wyłącznik zadziała i wybije.

W odpowiedzi na pytanie, róznicowka (taka zwykła) nie zadziała na zwarcie (chyba ze jest to zwarcie to masy - wtedy to jest jej obowiązek zadzaiałać)


Dokladnie tak.
Jesli "pseudoelektryk" zalozyl roznicowke bez zabezpieczenia zwarciowego jako bezpiecznik, i nie dal dodatkowego bezpiecznika, to instalacja jest zabezpieczona wylacznie przed uplywem pradu. Ale przy kazdym normalnym zwarciu bedzie dzialalo zabezpieczenie przylicznikowe, zamiast w samym mieszkaniu - poniewaz w mieszkaniu w takiej sytuacji go nie ma wcale.
W instalacji dwuprzewodowej przewod zerowy pelni podwoijna funkcje - jest zerem i jednoczesnie pelni funkcje ochronna - wiec musi byc obowiazkowo uziemiony - i jest tak na pewno przy przylaczu do budynku.
W instalacji trojprzewodowej w sensie zasilania trzyprzewodowego (przylacza) zero robocze NIE JEST uZiemiane i moze na nim panowac potencjal rozny od zera - funkcje uziomu przejmuje przewod ochronny. Dlatego jest mozliwosc wykonania 3-przewodowki przy zasilaniu 2-przewodowym - ale nigdy odwrotnie!
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4433
Miasto: Wielkopolska

Post#9 30 Paź 2005 19:27   

Re: Różnicówka


Witam

Proponuje jeszcze to poczytać:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 30 Paź 2005 19:27   



Powrót do góry
   
lechm56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2813
Miasto: Katowice

Post#10 30 Paź 2005 19:42   

Re: Różnicówka


Dodam jeszcze ten link:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (wpisz słowo-różnicówka,i naciśnij przycisk szukaj)
Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1538
Miasto: Warszawa

Post#11 04 Lis 2005 19:39   

Re: Różnicówka


dokładnie jak napisał tu kol.GHOST! W Twojej instalacji powinien być i bezpiecznik przeciwporażeniowy (różnicówka) i nadpradowy który Ci zabezpieczy obwód przed uszkodzeniem .Kazdy obwód czy grupa obwodów powinna mieć swój bezpiecznik nadpradowy .jesli chcesz miec instalacje tak super to dołóż jeszcze odłacznik (wyłącznik główny) i neonówke informujaca o dopływie zasilania do mieszkania.Wyłacznik róznicowopradowy powinien zadzialac jak zewrzesz faze do ziemi i równiez jak zewrzesz zero do ziemi on ma zabezpieczac Ciebie na wypadek uszkodzenia instalacji i sprzetu domowego abys sie "nie zaswiecił" jak neonówka.Reszte poczytaj na stronach wskazanych Ci przez kolegów.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 04 Lis 2005 19:39   



Powrót do góry
   
secure
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 25
Miasto: Szczecin

Post#12 05 Lis 2005 17:47   

Re: Różnicówka


Witam !

Wyobraź sobie że Twoja żona kąpie się w wannie , myjąc jednocześnie swoją łowę, dalej .. chce zaoszczędzic czas i po wytarciu włosów ręcznikiem ...sięga po suszarkę do włosów będąc dalej w wannie z wodą, (suszarka podłączona jest do gniazdka 220V). W pewnym momencie kobieta pośliznęła się i suszarka wypada jej z rąk do wanny.... Teraz .. jeśli byłeś przewidujący i nie masz w łazience gniazdka na 220V.. to żona ci to będzie wypominać co sobotę, ale masz dalej swoją pierwszą zonę :) masz teraz wybór zakładasz albo nie- takie gniazdko 220V w łazience ...ale żebym nie musiała wychodzić z wanny, gdy chcę suszyć włosy!!.. mowi żona . Więc koniecznie musisz zamontować Wyłącznik różnicowo prądowy!! i to tylko przy instalacji 3 przewodowej. Różnicówka tak działa że prąd teoretycznie który do niej "wpływa" przewodem fazowym i płynie dalej do tej nieszczęsnej suszarki ,"wraca" przez tą "Różnicówkę" przewodem zerowym. .. Jeśli będzie różnica między wartością prądu wejściowego a prądu wyjściowego do i z różnicówki (30mA). to napięcie zasilania na gniazdko w łazience zostanie wyłączone przez ten wyłącznik różnicowy uf....:) jeśli podłączy się różnicówkę do systemu 2 żyłowego, to prąd upływu z suszarki dalej popłynie przez ten sam przewód zerowy do "Różnicówki" bo wanna jest np: uziemiona z gniazdka tego które jest w łazience. Prądy mogą się tak nieszczęśliwie rozłożyć że przez delikwenta popłynie >20mA :(Opornośc ciała człowieka suchego nie w wodzie, nie spoconego, to około 1000 om, w wodzie dużo mniej . Wtedy to bardzo mały spadek napięcia na drodze rażenia przy małej oporności ciała człowieka ,spowodować może te tragiczne skutki :!:
Jeśli system jest 3 żyłowy to prąd upływu w w/w przypadku płynie nie przez "zero" a do przewodu ochronnego, i wtedy jest różnica w tych prądach w "różnicówce" i o to chodzi.

Z prądem nie ma żartów :!::!:

Pozdrowienia !
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3316
Miasto: Kielce

Post#13 05 Lis 2005 21:25   

Re: Różnicówka


secure napisał:
Witam !

` jeśli podłączy się różnicówkę do systemu 2 żyłowego, to prąd upływu z suszarki dalej popłynie przez ten sam przewód zerowy do "Różnicówki" bo wanna jest np: uziemiona z gniazdka tego które jest w łazience. Prądy mogą się tak nieszczęśliwie rozłożyć że przez delikwenta popłynie >20mA :(Opornośc ciała człowieka suchego nie w wodzie, nie spoconego, to około 1000 om, w wodzie dużo mniej . Wtedy to bardzo mały spadek napięcia na drodze rażenia przy małej oporności ciała człowieka ,spowodować może te tragiczne skutki :!:
Jeśli system jest 3 żyłowy to prąd upływu w w/w przypadku płynie nie przez "zero" a do przewodu ochronnego, i wtedy jest różnica w tych prądach w "różnicówce" i o to chodzi.

Z prądem nie ma żartów :!::!:

Pozdrowienia !


Witam
Ale bzdury powypisywałeś. W takim przypadku RCD zadziała w 100 %.
A jak płynie prąd do ziemi to nie ma różnicy prądów????????
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tompy
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 114
Miasto: Cz-wa

Post#14 06 Lis 2005 02:05   

Różnicówka


Witam.
Przy instalacji 2 przewodowej i nieuziemionej wannie różnicówka nie zadziała.
Powrót do góry
   
elektrykos1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: Staszów

Post#15 09 Lis 2005 21:04   

Re: Różnicówka


Witam kolegów!
Wyłączniki różnicowoprądowe reaguja na prąd uszkodzeniowy płynący do ziemi albo do uziemionego przewodu PE przez izolacje lub ciało człowieka . Nie reaguja natomiast na prądy uszkodzeniowe (zwarciowe lub przeciążeniowe)płynące jedynie w przewodach roboczych. Dopiero przy prądach bardzo dużych przekraczających 6 razy wartość znamionowego prądu obciążenia In ( 6*In) możliwe jest zadziałanie wyłącznika spowodowane dopuszczalną niesymetria budowy przekładnika rużnicowego. Dlatego tez w kazdym obwodzie z wyłącznikiem różnicowoprądowym konieczne jest stosowanie również zabezpieczen nadprądowych w postaci wyłączników samoczynnych lub bezpieczników. Wymaganie to nie dotyczy wyłącznikow różnicowoprądowych z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym.
W najpowszechniej stosowanych w Polsce sieciach TN wyłącznik różnicowoprądowy może być stosowany pod warunkiem że instalacja odbiorcza za wyłącznikiem będzie zbudowana w układzie TN-S . Oznacza to że przed wyłącznikiem różnicowoprądowym przewód PEN sieci o układzie TN-C powinien zostac rozdzielony na dwa oddzielne przewody: przewód neutralny N i przewód ochronny PE.
I jeszcze jedno jeżeli wyłącznik różnicowoprądowy o prądzie wyzwalania 30mA zadziała przy prądzie 15 mA w czasie 0,5 sekun to nie nadaje się do użytku.
Powrót do góry
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Miasto: Ostrołęka

Post#16 15 Lis 2005 14:50   

Re: Różnicówka


Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.
Po drugie Ochrona przeciwporażeniowa powinna być zrealizowana przez szybkie wyłączenie napięcia tj. np. bezpiecznik który wyłączy napięcie w przypadku zwarcia w odpowiednio krótkim czasie.
Jeżeli był tylko RCD bo bezpieczniki były zawatowane to elektryk "dał ciała" - dobrze, że nie doszło do porażenia lub pożaru - zapytałby się o niego prokurator .
Powrót do góry
   
grzeg27
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lis 2004
Posty: 92
Miasto: Toruń

Post#17 15 Lis 2005 18:29   

Re: Różnicówka


Rada jest prosta zmienić elektryka...
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Enpro
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 382
Miasto: Dolnośląskie

Post#18 16 Lis 2005 11:58   

Re: Różnicówka


[quote="marek234"]Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.

Od kiedy różnicówka jest zabezpieczaniem przekrojów przewodów od tego jest bezpiecznik jeśli by to miało tak być to 90 % odbiorców musiało by zlikwidować różnicówkę ze względu na zbyt mały przekrój przewodu bo większość wizów to od 4mm do 6mm . Różnicówka działa a płynność prądu z obwodu i to jest jej podstawowym działaniem a nie jakiś zwarcia których ona nie wyłącza chyba że zwarcie jest do PE ale wtedy dla niej jest to dalej płynność a nie zwarcie same w sobie od tego są bezpieczniki.
Powrót do góry
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Miasto: Ostrołęka

Post#19 17 Lis 2005 15:26   

Re: Różnicówka


Enpro napisał:
"[quote="marek234"]Po pierwsze: można zamontować RCD (wył. różnicowo-prądowy) w instalacji TN-S ( trzy lub pięcioprzewodowej). Jężeli przed RCD są tylko dwie żyły to przekrój powinien być większy od 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.

Od kiedy różnicówka jest zabezpieczaniem przekrojów przewodów od tego jest bezpiecznik jeśli by to miało tak być to 90 % odbiorców musiało by zlikwidować różnicówkę ze względu na zbyt mały przekrój przewodu bo większość wizów to od 4mm do 6mm . Różnicówka działa a płynność prądu z obwodu i to jest jej podstawowym działaniem a nie jakiś zwarcia których ona nie wyłącza chyba że zwarcie jest do PE ale wtedy dla niej jest to dalej płynność a nie zwarcie same w sobie od tego są bezpieczniki.":


A gdzie ja napisałem, że różnicówka ma zabezpieczać przewody przed zwarciem?
Napisałem, że jeżeli są dwie żyły zasilające różnicówkę to ich przekrój nie powinien być mniejszy niż 10 mm2 Cu i 16mm2 Al. To, że różnicówka będzie działać to ja wiem, ale nie koniecznie będzie to zgodne z przepisami. To że znasz zasadę działania RCD nie znaczy, że możesz ją zastosować w każdym układzie. Trzeba trochę poznać przepisy a nie wprowadzać innych w błąd.
Powrót do góry
   
pajaqs
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 17
Miasto: Warszawa

Post#20 07 Cze 2010 10:54   

Re: Różnicówka


Witam,
Odświeżam bo wydaje mi sie to lepszym rozwiazaniem niz zakladanie nowego tematu.
Mianowicie chodzi mi o uzycie roznicowki w projekcie stanowiska laboratoryjnego do badania prostownikow. Promotor chce takie zabezpieczenie żądnych wrażeń studentow :>.
Sieć z wspólnym przewodem PEN. Znalazłem ogólny schemat podłączenia Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i teraz zaczynają się schody, bo szczerze to pierwszy raz sie z tym stykam.
Wydzielony przewód PE podłączam do obudowy ale obudowa będzie z pleksi, więc co z tym PE robić ?
Druga sprawa to w jednej z konfiguracji stanowiska przewod N nie bedzie podlaczany do ukladu ("leży luźno")za to przewody L1 , L2 i L3 będą. Wydaje mi sie ze roznicowka nie powinna sie zgubic bo mimo ze przez N nie bedzie plynal prad, ale za to suma L1 , L2 i L3 powinna wyjsc na zero. Czy dobrze rozumuje ?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Cze 2010 10:54   



Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5118
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#21 07 Cze 2010 13:50   

Re: Różnicówka


Witam!

Cytat:
...jeżeli są dwie żyły zasilające różnicówkę to ich przekrój nie powinien być mniejszy niż 10 mm2 Cu i 16mm2 Al.
Nieprawda a przynajmniej nie do końca.
Wymóg minimalnego przekroju PEN dotyczy nowoukładanych instalacji w układzie TN-C. Nie należy rozciągać go na modernizowane czy remontowane instalacje (lub ich fragmenty) w obiektach przy pozostawieniu zasilania w starej dotychczasowej postaci.
Takie błędne rozumowanie skutecznie uniemożliwi wykonanie jakichkolwiek prac bez wymiany (niekoniecznie niezbędnej) istniejącej w.l.z.

Kolego pajaqs nie ma przewodu neutralno-ochronnego NPE, ale jest przewód ochronno-neutralny PEN. Przewód ten ma najpierw chronić a dopiero później zasilać. I tylko takie nazewnictwo jest poprawne.
Pod tym względem wybrałeś zły materiał do nauki.
Nie pisze się też
Cytat:
...obudowa będzie z pleksi...
, ale obudowa będzie wykonana w II klasie ochronności i jako taka powinna być opatrzona stosownym znakiem i certyfikatem producenta. Dobiegły już końca czasy samoróbek i innych efektów radosnej twórczości różnej maści wynalazców. Dziś obudowę taką należy zakupić w hurtowni lub sklepie a wtedy zniknie dylemat gdzie podłączyć żyłę ochronną.
Cytat:
...suma L1 , L2 i L3 powinna wyjsc na zero. Czy dobrze rozumuje ?

Dobrze rozumujesz, ale pod warunkiem że obciążenie poszczególnych faz będzie identyczne.
Powrót do góry
   
piotr_krak
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 552
Miasto: Krakow

Post#22 07 Cze 2010 13:52   

Re: Różnicówka


Jack11 napisał:
Moje pytanie brzmi czy różnicówka powinna zadziałać tak by nie doszło do zwarcia i jak można ją sprawdzić czy jest dobra.


RÓŻNICÓWKA NIE ZABEZPIECZA PRZED ZWARCIAMI !!!!

Jak sprawdzić czy jest dobra, każde urządzenie ma przycisk T (test) za pomocą niego możesz sprawdzić układ pomiarowy wewnątrz urządzenia. Poprawne działanie przycisku T nie oznacza że masz poprawnie wykonaną instalację a tym samym że urządzenie zadziała poprawnie.
Powrót do góry
   
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1187

Post#23 07 Cze 2010 14:40   

Re: Różnicówka


piotr_krak napisał:

RÓŻNICÓWKA NIE ZABEZPIECZA PRZED ZWARCIAMI !!!!

A co z różnicówkami z członem nad prądowym? Też nie zabezpiecza? ;>
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6891
Miasto: Wielkopolska

Post#24 07 Cze 2010 15:53   

Re: Różnicówka


Nie jestem w stanie oddzielić argumentów merytorycznych od bzdurnych w tym temacie. Z tego też powodu temat zostanie zamknięty oraz umieszczony w miejscu, gdzie nie będzie dawał świadectwa o poziomie dyskusji na naszym forum. Dziwne jest, że koledzy kontynułują wątek o którym autor zapomniał- to aż 5 lat.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Różnicówka
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.116 seconds

elektroda.pl temat RSS