FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kanał "9" (ratunkowy) - czy to funkcjonuje

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Kanał "9" (ratunkowy) - czy to funkcjonuje
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 31 Oct 2005 09:28   

Pytanie ogólne - czy kanał ratunkowy 9 w ogóle działa - czy ktoś tego słucha? Czy w przypadku potrzeby wezwania pomocy warto wołać na dziewiątce czy to nie ma żadnego sensu?
Czy poza kanałem drogowym "19" istnieją jeszcze inne ogólnie wykorzystywane kanały (np. wywoławczy) na których słucha więcej osób?
Back to top

damiankop
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 31 Oct 2005 09:58   

Nie ju.ż nie działa bo krótko mówiąc nik tego nie nadsłuchuje. Prędzej na 19 ktoś ci pomoże.

Damian
Back to top

ubidigi
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 31 Oct 2005 10:56   

Re: Kanał "9" (ratunkowy) - czy to funkcjonuje

Są jeszcze miejsca w Polsce gdzie paru "maniaków" nasłuchuje ch 9 (Gliwice). Ale to są wyjątki. Pewniej było by kupić jakiś szrot komórkowy i nie wkładać nawet karty SIM i wystukując 112 połączyć się z odpowiedznimi służbami. Pewnie w ten sposób miałbyś szybszą pomoc niż na Ch 9 Radia Obywatelskiego.
Back to top

Robert SP3WBX
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 31 Oct 2005 11:07   

ubidigi wrote:
...Pewniej było by kupić jakiś szrot komórkowy i nie wkładać nawet karty SIM i wystukując 112 połączyć się z odpowiedznimi służbami...

Próbowałeś kiedyś? Ja tak. Dyspozytor odbierał telefon i odkładał słuchawkę kilka razy pod rząd. Zaznaczam, że to było kiedyś i nie należy zbyt generalizować zjawiska.

Rob
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Oct 2005 11:07   

Back to top

marniu
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 31 Oct 2005 11:37   

Witam mieszkam 50 KM od Warszawy po trasie na Poznań u mnie kiedys (około 7 lat temu gdzieś) w komendzie policji było CB , w pogotowie rózwież , jednak jak zalała nas fala komórek to CB odstawili , sam kiedyś pracując na CPNie wołałem przez radio do wypadku niestety beż echa !!! a na komendzie to 19 słuchaja i oczywiście żarty sobie robią ???

pozdr. marniu
Back to top

ubidigi
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 31 Oct 2005 12:44   

Robert SP3WBX wrote:

Próbowałeś kiedyś? Ja tak. Dyspozytor odbierał telefon i odkładał słuchawkę kilka razy pod rząd. Zaznaczam, że to było kiedyś i nie należy zbyt generalizować zjawiska.
Rob

Dlatego też napisałem:
"Pewnie w ten sposób miałbyś szybszą pomoc niż na Ch 9 Radia Obywatelskiego."
I to samo jest z 997, 998, 999. Choć 998 działa najsprawnej.
Back to top

himdkw
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 31 Oct 2005 13:41   

Niby nikt nie słucha a tydzień temu założyłem CB do samochodu mojego brata i pierwszego dnia był świadkiem wypadku w niewielkiej miejscowości Wąbrzeźno. Wybral z komóry 112 i cisza a na 9 kanale odrazu ktoś się odezwał (był troche w szoku i nie bardzo może powiedzieć z kim rozmawiał , pogotowie, policja czy może jakiś indywidualny ratownik).
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 01 Nov 2005 01:57   

Chciałbym zauważyć, że kanał "9" jest kanałem ratunkowym i nadal obowiązuje. To, że nikogo raczej na nim nie słychać nie znaczy, że wolno na nim rozmawiać! U nas, to znaczy okolice: Szczecinek, Wałcz, Czaplinek, Połczyn Zdrój ... radiowa "9" nadal działa. Tradycyjnie jak co dzień o godz 21 można usłyszeć jak meldują się ratownicy Rejonowego Sztabu Ratownictwa SKSR w Szczecinku. Sztaby ratownictwa choć w większości wyginęły jak mamuty ... także działają i prowadzą czynną pracę społeczną. Nadal działa Łódź, Koszalin, Police, Szczecinek.

Po co "9" jest potrzebna w dzisiejszych czasach, w dobie komórek?
A no po to, bo nie każdy ma komórkę i nie może wezwać pomocy. Rannemu, czy człowiekowi w szoku jest prościej wcisnąć gruszkę niż zadzwonić licząc na odzew. To, że masz super komórkę wcale nie oznacza, że za chwilkę się nie rozładuje. A czy ktoś z Was był może na miejscu pierwszych powodzi jakie nawiedziły Polskę? Szlag trafił wszystkie komórki bo zalało stacje BTS i takie tam. Łączność na tych terenach była organizowana przez CB-stów i krótkofalowców. Wystarczyło wyciągnąć akumulator z zalanego auta, postawić bata i radio na stole. Działało niezawodnie! Większość tamtejszych centrum zarządzania kryzysowego porozumiewało się w taki właśnie sposób. Wiecie co jest najgorsze? To, że nikt o tym nie napisał, że to właśnie zasługa garstki szarych ludzi ... fanatyków radia!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Nov 2005 01:57   

Back to top

Robert SP3WBX
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 02 Nov 2005 12:38   

medicb wrote:
Chciałbym zauważyć, że kanał "9" jest kanałem ratunkowym i nadal obowiązuje. To, że nikogo raczej na nim nie słychać nie znaczy, że wolno na nim rozmawiać! U nas, to znaczy okolice: Szczecinek, Wałcz, Czaplinek, Połczyn Zdrój ... radiowa "9" nadal działa....

I chwała Wam za to! Dziś mało kto ma czas na pracę społeczną. Może dogadajcie się z lokalnym samorządem lub ZDM i wywieście tablice informacyjne przy głównych szlakach drogowych.

medicb wrote:

...Wystarczyło wyciągnąć akumulator z zalanego auta, postawić bata i radio na stole. Działało niezawodnie! Większość tamtejszych centrum zarządzania kryzysowego porozumiewało się w taki właśnie sposób. Wiecie co jest najgorsze? To, że nikt o tym nie napisał, że to właśnie zasługa garstki szarych ludzi ... fanatyków radia!

Ja też jestem zdania, że takich przypadkach najlepsza jest łączność niezależna od jakiegoś BTS-a czy operatora sieci. Niestety OC tego za bardzo nie zauważa a katastrofa w stylu Katriny nam raczej nie grozi.

Rob
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 02 Nov 2005 13:15   

Cytuję:
"I chwała Wam za to! Dziś mało kto ma czas na pracę społeczną. Może dogadajcie się z lokalnym samorządem lub ZDM i wywieście tablice informacyjne przy głównych szlakach drogowych."

Rozmawialiśmy na temat tablic informacyjnych z władzami już dawno temu. Nie wiem dlaczego jeszcze ich nie ma, szkoda. "9" żyje choć ma okresowe zaniki, wiadomo w końcu trzeba poświęcać na to swój cenny czas a nikt za to nie płaci. Przez kilka ostatnich lat na kanale "9" słyszałem tylko raz wezwanie o pomoc. Miło jest komuś pomóc i to się liczy. Meldowanie się o 21 godzinie stało się swoistym rytuałem. Od tej godziny wszyscy powinni stać na kanale "9" i nasłuchiwać do rana. Jedni śpiąc w domach, inni pełniąc dyżur w centrum dowodzenia. Dostaliśmy pomieszczenia w piwnicach MOPS i tam powstał nasz Sztab Ratownictwa. Chętni ratownicy zapisują się na dyżury. Nocą nasłuchują "9" a za dnia siedzą na "19" i pomagają w organizacji ruchu. W czasie nasłuchu oczywiście ratownicy mogą korzystać z internetu, komputera, telewizji aby się nie nudzić. Co sprawia, że chętnych na dyżury jest wielu. Takie miejsca istnieją, tu u nas.
Ktoś kto siedzi w jakimś urzędzie nie wie nawet, że ruch w całym mieście jest sprawnie koordynowany przez jakiegoś cb radiowca siedzącego na "19". To jego zasługą jest, że TIR-y trafiają bezpośrednio do celu i nie ma korków na ulicach.
Zapraszam gorąco do rozmowy na ten temat. Pozdrawiam.
Back to top

Jacuś I
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 03 Nov 2005 16:30   

W różnych regionach Polski różnie z tym kanałem bywa, ale jak widać coś jednak się dzieje o wiele więcej niż np. u naszych "dorosłych" któtkofalowcach, którzy jedynie potrafią szpanować swoją wiedzą fachową jak i też sprzętem. Sam zamierzam reaktywować tą zaszczytną służbę w moim rejonie zarówno na kanale 19 jak i też 9, jak to było za dawnych dobrych czasów!
Back to top

driwerr
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 04 Nov 2005 19:13   

W Koszalinie znalazła sie grupa ludzi którzy stworzyli Koszaliński Sztab Ratownictwa.Oprócz trzymania dyżurów na "9-tce" wchodzimy także w zintegrowany system łączności miasta Koszalina.Mamy grupę szybkiego reagowania , która w razie potrzeby jest gotowa do niesienia pomocy.
Osobiście miałem kilka sytuacji ,w których odpowiadałem na wezwanie z 9-tki. Uważam ,że kanał 9 przynajmniej w rejonie Koszalina jest nadal żywy(parę lat temu 9-tkę trzymała policja w Białogardzie ale dawno ich nie słyszałem).
Back to top

Paweł Sq6dxp
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 04 Nov 2005 20:52   

Jacuś I wrote:
W różnych regionach Polski różnie z tym kanałem bywa, ale jak widać coś jednak się dzieje o wiele więcej niż np. u naszych "dorosłych" któtkofalowcach, którzy jedynie potrafią szpanować swoją wiedzą fachową jak i też sprzętem. Sam zamierzam reaktywować tą zaszczytną służbę w moim rejonie zarówno na kanale 19 jak i też 9, jak to było za dawnych dobrych czasów!

Witam,
bardzo dobrze,ze uzytkownicy Cb radia tacy jak Ty myśla o innych i chcą pomagać to niewątpliwie chwalebne i potrzebne zwłaszcza,ze urządzenia na 11m znów cieszą się zainteresowaniem,są chyba w każdym samochodzie cięzarowym,natomiast myślę,ze z tą oceną generalizującą wszystkich krótkofalowców jako "szpanerów" chyba przesadziłeś,wielu z nich pracuje społecznie dla rozwoju tego hobby,budują przemienniki,sieci packet radio,a takze Atv to wszystko również służy w sytuacjach kryzysowych i ma na celu zapewnienie łączności,nie jestem adwokatem naszego środowiska bo w krótkofalarstwie jak wszedzie indziej są różni ludzie,ale absolutnie nie uważam się za "przemądrzałego szpanera"pozdrawiam,życzę w pełni sprawnej sieci ratunkowej kanału"9" i popieram takie dążenia.
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#14 04 Nov 2005 21:59   

Dokładnie tak jak napisał kolega Driwerr. Nasze sztaby współpracują z regionalnymi centrami zarządzania kryzysowego oraz ochroną cywilną. Utrzymujemy łączność ze służbami profesjonalnymi, posiadamy przydzielone własne częstotliwości do pracy w eterze.
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#15 04 Nov 2005 22:36   

medicb wrote:
... posiadamy przydzielone własne częstotliwości do pracy w eterze.

Chodzi o jakieś inne niż CH 9 CB?
Kiedyś był taki kanał dla ratowników drogowych w paśmie chyba 148MHz ale był nadużywany do prywatnych gadek o bzdetach.

To fakt że każdy kto ma CB i włączy się na nasłuch na CH9 staje się taką nieformalną stacją ratunkową gotową choćby do przekazania alarmu do służb i do utrzymania kontaktu z poszkodowanym.
Powodzenia!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Nov 2005 22:36   

Back to top

Jacuś I
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 05 Nov 2005 12:04   

MOże w swoim wcześniejszym poście za bardzo zgeneralizowałem krótkofalowców, ale jak czytam niektóre twierdzenia, niektórych "krótkofalowców" to podobne jak moje stwierdzenia same do ust się cisną. Jak widać CB-ści potrafią nie tylko się bawić na kanałach, ale i też się zorganizować w sposób profesjonalny, czego brak zarzuca się właśnie takim "cymbalistom". Nie chcę też wychwalać CB-stów za bardzo, bo i wśród też ananasy się znajdują, jednak większość z nich mają dobre pomysły na swoje hobby!
Back to top

Kajtek_170
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 06 Nov 2005 12:18   

Markbur wrote:

Czy poza kanałem drogowym "19" istnieją jeszcze inne ogólnie wykorzystywane kanały (np. wywoławczy) na których słucha więcej osób?

Niby są ale nikt ich nieużywa. No może 27 to czasami jeszcze słychać ale rzadko

2 - dla wywołania taksówki
9 - ratunkowy
19 - drogowy
27 - wywoławczy

Ostatnio zauważam że w coraz wiekszej liczbie samochodów osobowych są cb. Kiedys to była zadkośc. a dzisz co 30 samochód osobowy, co 5 dostawczy i prawie każdy tir to posiada
Back to top

damiankop
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 06 Nov 2005 12:32   

Kajtek_170 wrote:
27 - wywoławczy

No chyba 28 a nie 27 z tego co wiem chociaż w niektórych regionach polski jeszcze działa.

Damian
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#19 06 Nov 2005 13:12   

Wywoławczy był też 11 a 4 służył karawaningowcoom.
Back to top

Jacuś I
Poziom 12
Poziom 12

Post#20 06 Nov 2005 17:51   

Sprawa kanału wywoławczego i ratunkowego były raczej z góry ustalone, pozostałe to raczej są regionalne ustalenia i przyzwyczajenia, przypomnijmy tylko, że kanały są dla wszystkich i nie można mieć do nich jedynego prawa bez prawa, więc wszystkie kanały są dostępne oprócz tych dwuch wyżej wspomnianych.
Back to top

Kajtek_170
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 06 Nov 2005 18:23   

damiankopacz wrote:
Kajtek_170 wrote:
27 - wywoławczy

No chyba 28 a nie 27 z tego co wiem chociaż w niektórych regionach polski jeszcze działa.

Damian

Mozliwe. Ja mam CB na "piatkach" wiec na 27 i na 28 to slysze ;):D
Back to top

wladek83
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 06 Nov 2005 18:41   

Jeśli chodzi o Policję to zrealizowali odgórne polecenie o likwidacji radia CB , więc na 100 procent nie prowadzą nasłuchu ( może znajdzie się jakiś , który tego nie zrobił ) . Dodzwonienie się do Policji z telefonu GSM bez karty jest nie lada sztuką - z doświadczenia i obserwacji wynika , że patrząc na wyświetlany numer nie reagują wcale bądź tylko na krótko podniosą i położą słuchawkę aby telefon nie dzwonił . Nie chcą wysłuchiwać wyzwisk pod swoim adresem a cierpią ci , którzy dzwonią w potrzebie .

Pzdr.
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#23 06 Nov 2005 18:50   

Jacuś I wrote:
Sprawa kanału wywoławczego i ratunkowego były raczej z góry ustalone, pozostałe to raczej są regionalne ustalenia i przyzwyczajenia, przypomnijmy tylko, że kanały są dla wszystkich i nie można mieć do nich jedynego prawa bez prawa, więc wszystkie kanały są dostępne oprócz tych dwuch wyżej wspomnianych.

Chyba nie ma żadnych uregulowań prawnych dotyczących przeznaczeń kanałów CB. Ale będąc aktywnym użytkownikiem CB wypada wiedzieć jakie są tradycyje dotyczące kanałów na tym paśmie.
Back to top

Marek_Ploskie
Poziom 8
Poziom 8

Post#24 06 Nov 2005 19:38   

CB radia pozostały w jednostkach straży ale nic na tym kanale nie słychać od dawna. z nasłuchem bywa różnie, raczej słuchamy 9 i 19.
Back to top

radmor
Poziom 8
Poziom 8

Post#25 07 Nov 2005 16:33   

A ja chciałbym dostac jakies potwierdzenie,ze kanał ratunkowy w Łodzi funkcjonuje tak jak to napisano kilka postów wyzej
Bo słucham od kilku godzin i wołam Sztab ratownictwa pl-cb radio i nikt sie nie zgłasza i wogóle nic nie słychać....

pzdr.
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 07 Nov 2005 17:29   

radmor wrote:
A ja chciałbym dostac jakies potwierdzenie,ze kanał ratunkowy w Łodzi funkcjonuje tak jak to napisano kilka postów wyzej
Bo słucham od kilku godzin i wołam Sztab ratownictwa pl-cb radio i nikt sie nie zgłasza i wogóle nic nie słychać....

pzdr.

A widzi kolega, cenna uwaga! "Góra" to znaczy Łódz żyje, tylko odzywa się wtedy gdy oni czegoś potrzebują a nie gdy my potrzebujemy ich. Gdy się do nich zadzwoni to i owszem odbierają słuchawkę i nawet można usłyszeć ludzki głos. Dlatego większość "Sztabów" przeszła na "działalność na własną rękę" lub jest w trakcie ... W spisie placówek terenowych jest nadal jakieś 100 pozycji o ile dobrze pamiętam ... 100 pozycji z których naprawdę funkcjonuje i istnieje kilka.
Pozdrawiam. Szef SGŁ jednego z istniejących.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Nov 2005 17:29   

Back to top

gimof
Poziom 21
Poziom 21

Post#27 07 Nov 2005 18:09   

A ja bede teraz zgryźliwy i chciałbym zapytać gdzie jest teraz kol. sp8gsc ??!! Czemu teraz nie namawia jak krótkofalowcy robią to i tamto.....

A tak wogle to osobiście sądze że w Poznaniu raczej nie dowołamy sie na CH9 choc sam gdy się ucze mam włączone na ratunkowy.
Pozdrawiam Serdecznie :D
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#28 07 Nov 2005 18:23   

Bardzo pozytywnie kolego gimof tak trzymać :D ! Żeby choć jeden na dziesięciu CB-stów miał takie podejście i będzie gitara!
Back to top

driwerr
Poziom 12
Poziom 12

Post#29 07 Nov 2005 18:57   

Jeżdżąc trochę po Polsce wywoływałem sztaby ratownictwa .które są zamieszczone na stronie www.ratownictwo.org/ksr/jednostk.htm i musze przyznać...że jest różnie ale w większości wymienionych miast na 9-tym jest cisza.
Back to top

Bushman10980
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 07 Nov 2005 22:20   

Witam wszystkich CB-stów... Mieszkam koło trójmiasta, w latach 90-tych wiele razy słyszałem na kanale 9 akcje zgłaszane przez kolegów CB-tów które były potem odbierane przez straż, pogotowie. Co do kanału 9 to jestem pewny że nie ma teraz tam tych służb - może w jakiejś małej mieścinie jakiś "mały sheriff" słucha 19 i/lub 9. Jestem za reaktywacją takiego nasłuchu na kanale 9 i za pomoca kierowcom na kanale 19 (której sam udzielam w okolicach Pruszcza Gdańskiego i Lęborka bo tam najcześciej przebywam). Jestem także za przywróceniem "tłoku" na kanale 28 który kiedyś aż huczał i można było przekazywać
wiadomości na dalsze odleglości niż zasięg radia...
Uważam że pomoc przez CB przydaje się np. przy powodzi (jaka miała miejsce w trojmieście) i odciążyło to miasto z bładzących TIR-ów. Osobiście jak kiedyś bede musiał udzielić pomocy przy wypadku, pościgu, chorobie, czy przy jakiemuś innemu nieszczęsciu, a pozostanie mi tylko CB to na pewno użyje kanału 9...

Pozdrawiam
P.S. 3675-Maciej-Lębork 27.180MHz AM (ch19) po 19:00,
161 B.D.K 044 Lębork <-> Pruszcz Gd. 27.555 USB po 19:00
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Kanał "9" (ratunkowy) - czy to funkcjonuje
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
SONY KV-C2981D--b.zła fonia na "S"-kanalach. Kanał (11)
wzmacniacz PMP PA1000 - jeden kanał "dead" (7)
Sony KDL-46W4000 "Wybrany kanał jest niedostrojony" (2)
Emerson SA35 prawy kanał "na zimno" gra cicho (5)
Sony STR-313 L - "charczy" jeden kanał na głośni (10)
unitra kleopatra WST 102 jeden kanał "pierdzi" (4)
Kanał ratunkowy - 9 (22)
Panasonic sc-akx50 lewy kanał "cyka", "brzęczy" (2)
Nikko NA-390II - co jakiś czas "pada" kanał (6)
Philips 6010 wyświetla napis "Kanał nieosiągalny" (10)

Page generation time: 0.147 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed