| Author |
fulos Poziom 15

|
04 Nov 2005 00:01 Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Jak w temacie. Jak zrobic aby program jak wyżej działał na pełnym ekranie. Nie pomaga w ustwieniach na pełny ekran - ponieważ program się wywala. Powiększnie czcionek też niewiele daje - może inny sposób.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam770 Poziom 14

|
04 Nov 2005 00:55 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Nie wiem jak subiekt, ale większość programów dosowych działa na pełnym ekranie przy takich ustawieniach:
we właściwościach skrótu
- w zakładce "Opcje " w sekcji "Opcje wyświetlania" zaznaczone "Pełny ekran"
- w zakladce "Układ" ustawiony "Rozmiar bufora ekranu" na: Szerokość:80 i Wysokość:25
|
|
| Back to top |
|
 |
marek003 Poziom 23

|
04 Nov 2005 09:29 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
dodatkowo możesz też wejść we właściwości okna dosowego prawoklikiem myszki na górnym z regóły niebieskim pasku okna (uruchomionego dosowego programu).
Tam ustawić pełny ekran i dać OK system powinien zapytać czy tak ma być na stałe (czy zmienić skrót) czy to tylko jednorazowo
|
|
| Back to top |
|
 |
roxitro Poziom 6

|
04 Nov 2005 18:03 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Nie wystarczy Alt+Enter? jak w każdym DOSowym programie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2005 18:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
franeczek Poziom 11

|
04 Nov 2005 18:20 Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Ja robie zawsze batcha uruchamiającego a w nim:
| Code: |
mode con: cols=25 lines=80
|
|
|
| Back to top |
|
 |
apollo78 Poziom 2

|
11 Jan 2008 13:42 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Dla wszystkich których dotyczy problem z uruchamianiem programów dosowych na pełnym ekranie pod XP mogę powiedzieć, że wina leży po stronie sterowników do karty graficznej - miałem wcześniej wczytane oryginalne sterowniki asusa do X1550 i żadne ustawienia typu mode con cols=25 lines=80, emulacje xp9x i podobne nie działały) pomogła instalacja Ati Catalysta - problem zniknął i teraz mogę cieszyć się dużym, czytelnym ekranem Rachmistrza 4 Euro.
/Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Milus_24 Poziom 13

|
27 Jan 2009 13:21 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| apollo78 wrote: |
Dla wszystkich których dotyczy problem z uruchamianiem programów dosowych na pełnym ekranie pod XP mogę powiedzieć, że wina leży po stronie sterowników do karty graficznej - miałem wcześniej wczytane oryginalne sterowniki asusa do X1550 i żadne ustawienia typu mode con cols=25 lines=80, emulacje xp9x i podobne nie działały) pomogła instalacja Ati Catalysta - problem zniknął i teraz mogę cieszyć się dużym, czytelnym ekranem Rachmistrza 4 Euro.
/Pozdrawiam |
Witam, z góry przepraszam że się dołączam ale mam podobny problem z programem DOSowym. Mam monitor LCD panorama, kartę graficzną NVidia GeForce 9500 GT, Windows XP Home i pewien stary program DOSowy (Gospodarka Magazynowa). Problem polega na tym że gdy uruchamiam aplikację spod Windowsa program otwiera się okienkowo jak i pełnoekranowo (ALT+Enter) NIE ma polskich czcionek :-( Próbowałem utworzyć skrót na pulpicie i tam zaznaczać (pełny ekran), przestawiać czcionki itd. - niestety efekty były 2.
Pierwszy to - na monitorze czarno,
Drugi to - brak polskich czcionek.
Tak dla porównania wrzuciłem ten program DOSowy do swojego komputera z podobnym sprzętem (inny monitor jeszcze CRT) i tu o dziwo w trybie okienkowym był znów brak polskich czcionek ale gdy wziąłem po przez ALT+Enter na pełny ekran polskie czcionki były.
Chyba jest to problem właśnie z monitorem a dokładnie z buforowaniem. Nie wiem. Brak mi już pomysłów.
Próbowałem odpalić tą aplikację po przez D-Fend który ma DOSBOXa, wszystko by było git gdyby nie to że nie ma tam obsługi drukarki LPT tylko COM. Niby po dłuższym dłubaniu w programie D-Fend znalazłem drukarkę i zaznaczyłem emulację na włączoną - drukarka mimo to nawet nie drgnęła a program pokazał informację "drukarka niepodłączona".
Brak mi sił. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał już podobną sytuację.
Pozdrawiam.
Czy nikt naprawdę mi nie pomoże :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
lolo56 Poziom 16

|
28 Jan 2009 19:09 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Może to zadziała:
utwórz skrót do s4.bat
- właściwości:
(.) Pełen ekran (zaznaczasz)
czcionka 10x18
układ:
szer. 80
wys. 25
- rozmiar okna:
szer. 80
wys. 25
- pozycja okna 0 0
- uruchom w trybie zgodności windows 2000
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
marek003 Poziom 23

|
28 Jan 2009 19:33 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| lolo56 wrote: |
Może to zadziała:
utwórz skrót do s4.bat
- właściwości:
czcionka 10x18
układ:
szer. 80
wys. 25
- rozmiar okna:
szer. 80
wys. 25
- pozycja okna 0 0
Pozdrawiam |
Chodzi o czcionkę a nie o wielkość ekranu lub okna.
Dołączam się - jakby ktoś miał sposób na zmianę czcionki przy pełnym ekranie byłoby miło (zaznaczam że w okienku czcionka jest poprawna a na pełnym ekranie krzaczki)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2009 19:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
28 Jan 2009 22:29 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| marek003 wrote: |
Chodzi o czcionkę a nie o wielkość ekranu lub okna.
Dołączam się - jakby ktoś miał sposób na zmianę czcionki przy pełnym ekranie byłoby miło (zaznaczam że w okienku czcionka jest poprawna a na pełnym ekranie krzaczki) |
Problem leży w obsłudze standardu kodowania. Być może ten dosowy program wymaga Mazovii, a XP nie obsługuje tego standardu poprawnie w oknie dosowym pełnoekranowym. Spróbuj zmienić kodowanie na Latin2 w programie. Poszukaj opcji - system wyświetlania polskich znaków i tam ustaw Latin2.
W pliku autoexec.nt wpisz:
SET S4MULTI=ON
W pliku: config.nt dopisz
FILES=256
Obydwa pliki znajdziesz w katalogu Windows\WINSYS32
Windows XP nie uruchamia tych plików przy starcie systemu, dlatego musisz stworzyć skrót do Subiekta i we właściwosciach, w zakładce "Program" jest pozycja "Plik wsadowy" i tam właśnie wpisujesz scieżke do pliku. Zrestartuj i sprawdź.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonkę Subiekta, następnie wybierz właściwości, potem opcje i w opcjach wybierz pełny ekran.
|
|
| Back to top |
|
 |
Milus_24 Poziom 13

|
29 Jan 2009 11:26 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Może to zadziała:
utwórz skrót do s4.bat
- właściwości:
czcionka 10x18
układ:
szer. 80
wys. 25
- rozmiar okna:
szer. 80
wys. 25
- pozycja okna 0 0
Pozdrawiam |
No niestety pokazał się komunikat:
CS:0000 IP:0077 OP:f0 37 05 10 02 Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakończyć działanie aplikacji.
| Back to top |
|
 |
lolo56 Poziom 16

|
29 Jan 2009 12:31 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Też miałem z tym problem u znajomego nie pamiętam bo to było bardzo dawno, ale subiekt4 wyświetlał się na pełnym ekranie pod windowsem xp he.
Przypominam sobie jeszcze jeden sposób:
- utwórz plik tekstowy w nim podaj ścieżkę do subiekta,
przenieś go na pulpit i nazwij go subiekt i zmień mu rozszerzenie na .bat,
i we właściwościach poustawiaj te parametry co podałem wyżej. Może teraz zadziała?
Tylko pamiętam tyle, że długo nad tym siedziałem ale to działało.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek003 Poziom 23

|
29 Jan 2009 13:29 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| yonnie wrote: |
Problem leży w obsłudze standardu kodowania. Być może ten dosowy program wymaga Mazovii, a XP nie obsługuje tego standardu poprawnie w oknie dosowym pełnoekranowym. |
Właśnie poszukuje czegoś co wymusi na Xp zmianę strony kodowej.
| Quote: |
| Spróbuj zmienić kodowanie na Latin2 w programie. Poszukaj opcji - system wyświetlania polskich znaków i tam ustaw Latin2. |
Dołączyłem sie do tematu bo mam podobny problem ale nie z subiektem. Mam bardzo stary program kadrowy i nie ma takiej możliwości by zmieniać stronę kodową.
Co do ustawień to ustawiłem różne kombinacie we właściwościach bat'a do programu. Wcześniej nie znałem tej opcji:
W pliku autoexec.nt wpisz:
SET S4MULTI=ON
jednak i ona nic nie zmienia w moim przypadku.
Dodano po 4 [minuty]:
| ... i we właściwościach poustawiaj te parametry co podałem wyżej. ... |
Wg mnie wogóle nie ruszy w trybie zgodności z Windows 2000
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
29 Jan 2009 15:03 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
marek003, jeśli masz ustawione wyświetlanie w programie na mazovię, to nie ma szansy, by pod XP w trybie pełnoekranowym były prawidłowo wyświetlane polskie znaki, bo XP tego nie obsługuje! Opcje SET S4MULTI=ON i FILES=256 dotyczą programu Subiekt.
Milus_24
1) ściągnij program Spybot-S&D http://www.safer-networking.org/pl/mirrors/index.html zrób aktualizacje i przeskanuj system
2) włóż nośnik z XP do napędu i wykonaj komendę: SFC /SCANNOW potem restart
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam770 Poziom 14

|
30 Jan 2009 23:30 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| jeśli masz ustawione wyświetlanie w programie na mazovię, to nie ma szansy, by pod XP w trybie pełnoekranowym były prawidłowo wyświetlane polskie znaki, bo XP tego nie obsługuje! |
Tu się nie zgodzę - prawidłowe wyświetlanie polskich znaków w programach dosowych możliwe jest wyłącznie w trybie tekstowym (tryb pełnoekranowy pod XP) - a to dlatego, że realizowane jest to przez podmianę generatora znaków bądź to przez samą aplikację, bądź przez rezydentne programy wspomagające np. egapl.
Dla starych programów dosowych pisanych sztywno w standardzie mazovia używam zawsze takiego batcha:
| Code: |
@echo off
egapl ma +
keybpl ma +
rem
rem Tu wywołanie programu z ustawioną opcją "Pełny ekran"
rem
keybpl re
egapl re |
który przed wywołaniem programu ładuje rezydentną obsługę ekranu i klawiatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2009 23:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Jan 2009 01:29 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
Adam770 czy ta metoda pozwala również na wprowadzanie do programów poprawnie zapisanych polskich znaków?
Zachęcam do lektury strony poświęconej używaniu czcionek w standardzie Mazovii w programach pod DOS w systemach Windows 9x, NT/2k/XP: http://ogonki.webpark.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam770 Poziom 14

|
31 Jan 2009 01:43 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| czy ta metoda pozwala również na wprowadzanie do programów poprawnie zapisanych polskich znaków? |
Oczywiście tak.
| Quote: |
| Zachęcam do lektury strony poświęconej używaniu czcionek w standardzie Mazovii w programach pod DOS w systemach Windows 9x, NT/2k/XP |
Pisząc o możliwościach uzyskania polskich liter w aplikacjach dosowych miałem na myśli możliwości systemu windows a nie przerabianie fontów na standard mazovia. Ale przecież Polak potrafi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Jan 2009 01:55 Re: Pełny ekran w Win XP - program DOS Subiekt 4 |
|
|
|
| Adam770 wrote: |
| Pisząc o możliwościach uzyskania polskich liter w aplikacjach dosowych miałem na myśli możliwości systemu windows a nie przerabianie fontów na standard mazovia. Ale przecież Polak potrafi :) |
W Subiekcie należy mieć ten sam układ kodowania dla klawiatury/ekranu oraz dla bazy. Może być tak, że wpisujemy polskie znaki, które na ekranie wyglądają dobrze, bo są w Latin2 a baza w Mazovii (albo na odwrót). I wpis wygląda dobrze, ale w bazie zrobi się niemały bałagan. Zaskoczeniem też mogą być wydruki (zwłaszcza na drukarkach igłowych - zamiast polskich znaków mogą być krzaczki). U mnie polskie znaki wyświetlają się prawidłowo (ale nie zawsze dają się wprowadzić), jeśli uruchamiam program dosowy przez skrót, otwierający go na pełnym ekranie. Potem można zmienić go na okno (lewy Alt+Enter). Gdy od razu startuje w oknie to czasami nie ma prawidłowych polskich znaków w oknie lub na pełnym ekranie. Oczywiście dużo zależy od konkretnego programu, jedne działają, a inne nie.
W Windows XP znany jest problem z obsługą polskich znaków jeśli zakodowane są w Latin 2 lub Mazovii. Pomocny jest program śp. A. Górbiela - ogonki. Za jego pomocą można uruchomić program dosowy z poziomu batch'a z kodowaniem Mazovia lub Latin2:
@echo off
ogonki /G /K LATIN2
twojprogram.exe
ogonki /U
cls
Parametry ogonki.com
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
OGONKI.zip |
| Contents: |