Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pobór prądu, - jak obliczyć


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Pobór prądu, - jak obliczyć Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

>>>P<<<
Poziom 10
Post#1 04 Lis 2005 17:34  Autor tematu   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Jak obliczyć pobór prądu przez komputer??? Będzie on chodził 24H, i nie wiem ile za to miesięczne zapłace.
KOmputer będzie/jest/ma:
300MhZ procka, 32MB RAM, bez cd, bez dyskietki, bez karty dzwiękowej i może graficznej, bez monitora i klawiatury oraz myszki, bez wiatraczka. czy zmieszcze się w 5zł miesęcznie??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
seta1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 718
Miasto: Warszawa

seta1
Poziom 19
Post#2 04 Lis 2005 19:57    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam

http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html
na rys. 4 masz schemat jak włączyć amperomierz, potem pomnożysz to co wyjdzie na amperomierzu przez 220
V*A=W

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

>>>P<<<
Poziom 10
Post#3 04 Lis 2005 20:23  Autor tematu   

Pobór prądu, - jak obliczyć


a bez amperomierzu się nie da?? gdzie go można i za ile kupić??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

>>>P<<<
Poziom 10
Post#4 05 Lis 2005 09:49  Autor tematu   

Pobór prądu, - jak obliczyć


taki miernik mam, ale jak nim to zmierzyć??
mam taki napis 2000mA, ustawiam na to i pokazuje się 0,00 i mruga minus. gdzie podłączyć ten miernik, do sieci??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
secure
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 25
Miasto: Szczecin

secure
Poziom 8
Post#5 05 Lis 2005 14:42    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam !
Jeśli jeszcze tego amperomierza nie spaliłeś Smile to nic nie rób! przeczytaj poradę. Amperomierz podłącz w szereg z odbiorem.
Musisz znaleść dwa izolowane przewody, po około 50 cm. Zciąć izolację na końcach po około 1,5cm. Amperomierz 2000mA AC (upewnij się ze nastawiłeś na prąd zmienny czyli AC) jeden koniec amperomierza należy podłączyć do gniazdka 220V drugi koniec przewodu amperomierza podłącz do jednego z przygotowanycz przewodów i koniecznie zaizoluj taśmą izolacyjną .. koniec tego przewodu przyłącz do wtyczki komputera . Teraz drugi przygotowany przewód .. jeden koniec do wtyczki komputera (tam już jeden jest) drugi koniec drugiego przewodu do gniazdka 220V. To jest niebezpieczne i jeśli nie pracowałeś z napięciem 220V to nie ryzykuj. Jeśli jednak uda się i zmierzesz prąd jaki pobiera Twój komputer, to jesteś blisko . Jeśli amp. wskazał 1.2 Ampera: to...

P=I x U więc ca:260W czyli w czasie 1 godz. pobiera 0,260 KWh
jeśli komputer pracuje 24h to masz około 6KWh na dobę , z dodatkami- abonament ,przesył i koszt energii - wychodzi ca. 40gr. za 1KWh.
więc płacisz 2zł.40gr. za dobę pracy komputera, jeśli wyłączysz monitor to pewnie wyjdzie połowa
Pozdrowienia !

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

>>>P<<<
Poziom 10
Post#6 05 Lis 2005 17:26  Autor tematu   

Pobór prądu, - jak obliczyć


nie pracowałem z 220V.
Czy podłączanie odpowiednie + i - jest bez znaczenia??
jeżeli mam na mierniku napisane:
2A DC
2A MAX
oraz:
VΩmA
500V AC
500V DC
200mA MAX
to do którego kabel podpiąć??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jarema
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 26 Cze 2002
Posty: 1207

Jarema
Użytkownik obserwowany
Post#7 05 Lis 2005 17:56    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam,
Chciałbym jedynie zauważyć iż zasilacz komputera pobiera z sieci prąd impulsowo toteż pomiar miernikiem za 10pln będzie obarczony błędem.
Na dodatek współczynnik mocy takiego zasilacza jest mniejszy od 1.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1074
Miasto: Mikołów

MarcinG
Poziom 20
Post#8 05 Lis 2005 18:04    

Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam
Tak na marginesie to ten miernik z allegro ma tylko amperomierz prądu stałego i nie nadaje się do takiego pomiaru.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

>>>P<<<
Poziom 10
Post#9 05 Lis 2005 19:21  Autor tematu   

Pobór prądu, - jak obliczyć


w takim razie co kupić??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jarema
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 26 Cze 2002
Posty: 1207

Jarema
Użytkownik obserwowany
Post#10 05 Lis 2005 19:28    

Pobór prądu, - jak obliczyć


Najlepszym wyborem będzie zakup watomierza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
seta1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 718
Miasto: Warszawa

seta1
Poziom 19
Post#11 05 Lis 2005 19:48    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


albo, najbezpieczniej zrób tak, w ciągu dnia wyłącz w domu wszystkie odbiorniki energii, zapamiętaj stan licznika, włącz badany komputer na 30 min albo nawet na godzinę i po tym czasie odczytaj licznik energii, dalej z mnożeniem dasz sobie radę

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Miasto: Banków, kościołów i marketów

jdjan1
Poziom 18
Post#12 05 Lis 2005 20:18    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam!

>>>P<<< napisał:

Cytat:
Jak obliczyć pobór prądu przez komputer??? Będzie on chodził 24H, i nie wiem ile za to miesięczne zapłace.


Domyślam się, że chcesz zmierzyć zużycie energii elektrycznej.
Pomiar przy użyciu amperomierza i wyliczenie nie jest w tym przypadku możliwe. Wzór P = U•J jest słuszny w obwodach prądu stałego, oraz w obwodach prądu przemiennego tylko!!! dla odbiorników rezystancyjnych (żarówki, grzejniki). Dla pozostałych odbiorników prądu przemiennego obowiązuje wzór na moc czynną P = U•J•cosφ.
Zasilacz impulsowy komputera silnie odkształca prąd i jest "widziany" od strony sieci jako indukcyjność! Sam pomiar prądu (wartość skuteczna) nie pozwala obliczyć mocy czynnej, a jedynie pozorną. Licznik energii elektrycznej mierzy energię czynną (użyteczną).

Pomiar watomierzem rozwiąże problem, lecz można to zrobić bez nakładów finansowych (watomierz do tanich nie należy).
Wykorzystamy do tego celu licznik energii elektrycznej.
Przeprowadź następujące czynności:

1) Wyłącz w mieszkaniu WSZYSTKIE odbiorniki energii elektrycznej nie zapominając o tych "małych" typu zegar elektroniczny, video w stanie czuwania itp.

2) Uruchom tylko mierzony odbiornik (w tym przypadku komputer w takiej konfiguracji w jakiej chcesz go pomierzyć).

3) Policz teraz ilość obrotów tarczy licznika w określonym czasie (jest na niej czerwony znacznik) Ze względu na małą moc urządzenia sugeruję liczyć obroty tarczy przez czas 5 lub nawet 10 minut (im dłużej, tym dokładniejszy pomiar).

4) Na liczniku (tabliczka) odczytaj stałą licznika (obecnie wynosi najczęściej 375 obr/kWh) i oznacz ją jako stałą C.

5) Z policzonych obrotów tarczy oblicz, ile razy obróci się w ciągu godziny według następującego algorytmu:

W = n•k;

gdzie n - ilość obrotów tarczy policzona w ciągu jakiegoś czasu,
k - przelicznik na ilość obrotów tarczy w ciągu godziny (np dla 5 minut wynosi 12, dla 10 minut wynosi 6).

6) Oblicz moc odbiornika (otrzymasz w kW, tak ma być!) z następującego wzoru:

P = W/C = [kW]

7) Oblicz zużycie energii elektrycznej w interesującym cię czasie (piszesz o dobie), więc:

A = P•t = [kW]•[h] = [kWh];

tutaj A = P•24 = [kWh]; zużycie w ciągu doby, jeżeli przez miesiąc mnożysz jeszcze przez 30.

8) Ustalenie ceny za 1 kWh zrób następująco: z poprzedniego rachunku odczytaj kwotę do zapłacenia i podziel przez ilość zużytych kWh. Bedzie to cena przybliżona, ale jeżeli rachunek wynosi 100 zł lub więcej, to błąd nie jest duży (błąd jest spowodowany opłatami stałymi, które są niezależne od ilości zużytych kWh)

9) Obliczone zużycie energii elektrycznej (A) pomnóż przez cenę jednostkową i GOTOWE!
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pisz.

Pozdrawiam

Jan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4608
Miasto: Bydgoszcz

paweliw
Spec od komputerów
Post#13 06 Lis 2005 01:29    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Można też użyć programu Very Happy :http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1462401#1462401

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Specjalista - zasilacze komputerowe


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2165
Miasto: Łódź

W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Post#14 09 Lis 2005 23:23    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam
Metoda zaproponowana przez kolegę jdjan1 wydaje mi się jedyną (z prostych) metodą pomiaru zużycia energii.
Co prawda trudno mi się zgodzić z zakwalifikowaniem zasilacza jako odbiornika o indukcyjnym charakterze.
Ze względu na odkształcony przebieg prądu ogólnie przyjęte metody zawodzą. Proste amperomierze czy watomierze dadzą wynik daleki od rzeczywistości.
Można tu użyć mierników z True RMS ale to droga metoda.

Kolego >>>P<<<
Jeśli nie musisz, to daruj sobie pomiary.
Nie obraź się. Praca przy napięciu sieciowym wymaga odpowiednich kwalifikacji, odrobinę wprawy etc. To może być niebezpieczne.
Metoda kolegi jdjan1 jest bezpieczna i gwarantuje wiarygodny wynik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ettexor
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Mar 2003
Posty: 59

ettexor
Poziom 10
Post#15 13 Lis 2005 13:45    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Zobacz tutaj, ladnie opisane, no i przykladowy pobor
http://www.elektroda.net/nauka/kalkulatory/kalkulator_pradu.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Specjalista - zasilacze komputerowe


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2165
Miasto: Łódź

W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Post#16 13 Lis 2005 21:22    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Rzeczywiscie ładnie opisane. Znakomicie nadaje się do policzenia energii pobieranej przez np żelazko, żyrandol, piecyk, lutownicę...
Ale na pewno nie do pomiaru energii (czy mocy) pobranej przez telewizor, monitor czy komputer.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzysiekmad15
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 168
Miasto: Poznań

Krzysiekmad15
Poziom 14
Post#17 26 Lis 2005 08:24    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Znalazłem kiedyś stronkę na temat wyliczania ile mocy pobiera dany komputer, tam można wybrać swoje parametry i oblicza ile watów pobiera, ale na ile dokładne są wyniki tego to nie wiem. Link znajduje się poniżej.

[url]http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?5 [/url]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iq84
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 65
Miasto: gliwice

iq84
Poziom 11
Post#18 11 Gru 2005 01:05    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Ja podłączyłem niedawno licznik energii taki jak każdy ma w domu (ja miałem swój luźny nowy licznik kWh) i sprawdziłem ze moj komp (800MHZ P3 celeron,512 Mb RAM ,hdd 40gb i napędy DVD i CD REC. zasilacz 200W max. Rubicon ,procek bez podkręcnia wszystko to przez 10 godzin pobrało moc razem z monitorem ( max 96W) ,1kW czyli nie dużo . PS to jest śrdenia max. moc zmierzonana na liczniku kWh ,w ciagu miesiąca wyszło mi średnio 10 zeta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Specjalista - zasilacze komputerowe


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2165
Miasto: Łódź

W.P.
Specjalista - zasilacze komputerowe
Post#19 11 Gru 2005 10:37    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


cytat:
...zasilacz 200W max. Rubicon...

Jeśli masz zasilacz tego typu to niewykluczone, że jesteś w grupie zwiększonego ryzyka. Niektóre konstrukcje potrafią uszkodzić płytę i HDD.
Rozbierz zasilacz i spróbuj doszukać się transoptora w okolicy zasilacza st-by. Jesli go tam nie ma i jeśli użytkujesz go dłużej niż rok, to nie wkładaj go ponownie do komputera.
Uszkodzenie pojawia się znienacka i polega na utraceniu kontroli nad napięciami zasilającymi komputer. Te rosną 2-3 krotnie a potem wszystko gaśnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
amackow
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 1

amackow
Poziom 1
Post#20 19 Gru 2005 23:02    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


zainteresowal mnie ten temat
moj komp:
Barton 3200+
1 HDD, 1 DVD, zasilacz 300W, GF 5200, monitor LCD 15''
uwaga: wg tego co jest tutaj
http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?5
wyszlo mi 235 W, zaś po podlaczeniu amperomierza, wg waszych rad...:

- 0,09 (x238[V]=21,42 [W]) dla monitora w stanie czuwania(wlaczona dioda),
- 0,55 (x238[V]=130,9 [W]) wlaczony komp, dzialajacy dysk,
- 0,36 (x238[V]=85,68 [W]) komp chodzi, dysk nie pracuje, monitor wl.
- 0,27 (x238[V]=21,42W) komp chodzi, dysk nie pracuje, monitor wylaczony

pozdro
bASS
http!@#$%^&*()
Zapraszam na imprezy
Moderowano przez zdzich42:
reklamy są odpłatne


Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arkus
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Cze 2003
Posty: 10
Miasto: Sz-n

arkus
Poziom 4
Post#21 19 Gru 2005 23:37    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


nie wiem jak wam, ale mi srednio wychodzi tak z 80-100W na stacjonarny, tyle samo na monitor, a na lapa 30-40

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TheSTRUCTOR
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 43
Miasto: Łaziska Górne

TheSTRUCTOR
Poziom 9
Post#22 05 Lut 2006 16:46    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


WITAM.
Muszę wtrącić swoje cztery... zdania na ten temat.

Ostatnio też chciałem policzyć ile prądu mi bierze komp wiec skorzystałem z ogólnodostępnego kalkulatora na realitynet i wyszło mi 270W!!. Poniewaz niewieżyłem im "odpaliłem" sobie stanowisko pomiarowe składające się z gniazdka i amperomierza i wykonałem szereg pomiarów. Wyniki są następujące:

podczas grania 191W
w windowsie(użycie procka max 5%) 167
w biosie 158W
Sam monitor bierze około 55W.

moja konfiguracja to:
Duron 1,8@2,1
512DDR (133MhZ)
Ge FORCE 6200@6600 (oprócz tego GPU i RAM podkręcony do granic możliwosci)
HDD maxtor 80
CD-RW
sieciówka (zintegrowana)
dźwiękówka (zintegrowana)
FDD
Zasilacz MEGABAJT 350 Smile

Tak więc jeśli ten kalkulator na tej stronie by miał podawać "prawdę" to mój zasilacz by mi dał "znak" że tyle pobiera. A jak narazie działa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25006
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#23 07 Lut 2006 18:16    

Pobór prądu, - jak obliczyć


Coś mam wrażenie, że nikt nie zaproponował najprostszej możliwości: liczenie obrotów tarczy licznika.
Włączamy _tylko_ komputer (a jak mamy coś, co musi być włączone na stałe, to trzeba będzie zrobić
dwa pomiary, raz z komputerem, raz bez), i liczymy obroty licznika przez jakiś czas (lub mierzymy czas
jednego, lub dla większej dokładności kilku obrotów). Na liczniku jest podana ilość obrotów na kWh.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Miasto: Banków, kościołów i marketów

jdjan1
Poziom 18
Post#24 07 Lut 2006 18:24    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam!

Cytat:
Coś mam wrażenie, że nikt nie zaproponował...


Kolego _jta_ a mój post z 05 Lis 2005 20:18 zamieszczony w tym temacie???

Pozdrowienia

Jan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25006
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#25 07 Lut 2006 19:43    

Pobór prądu, - jak obliczyć


To wygląda, że nieuważnie przeczytałem... dodam, że cena kWh powinna być podana na rachunku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TheSTRUCTOR
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 43
Miasto: Łaziska Górne

TheSTRUCTOR
Poziom 9
Post#26 07 Lut 2006 20:41    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Mam pytanko troche OT ale... Mierząc miernikiem prąd i później mnożąc przez napięcie to wyjdzie moc pobierana przez odbiornik i trzeba uwzglednić jakoś moc bierną i pozorną czy wynik to całkowita moc Czynna+bierna+pozorna?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zdzich42
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Gru 2001
Posty: 6420
Miasto: Beuthen O/S

zdzich42
Poziom 25
Post#27 07 Lut 2006 20:56    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


A pomyśl jaka jednostkę otrzymasz mnożąc U razy I . Jaka jest jednostka mocy biernej jaka pozornej?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25006
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#28 07 Lut 2006 21:29    

Pobór prądu, - jak obliczyć


Można się nabrać - dla przebiegów sinusoidalnych moc czynna = prąd x napięcie x cos fi,
ale jak mamy układ, który pobiera prąd tylko na wierzchołkach sinusoidy (kondensator za
mostkiem prostującym), a mierzymy prąd średni (typowy miernik właśnie taki zmierzy), to
prąd zmierzony x napięcie zmierzone daje sporo mniej, niż moc czynną...

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
bolec310
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 87

bolec310
Poziom 12
Post#29 25 Maj 2006 19:40    

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


>>>P<<< napisał:
czy zmieszcze się w 5zł miesęcznie??

NIEZMIEŚCISZ sie choćbyś mierzył nawet tachografem!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25006
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#30 25 Maj 2006 20:11    

Pobór prądu, - jak obliczyć


Myślę, że to zależy od komputera - procesory mają pobór mocy z grubsza proporcjonalny do zegara,
i czym nowsze, tym mniejszy ten współczynnik proporcjonalności - żeby się nie przegrzewały pracując
na szybkim zegarze, można wziąć taki procesor i puścić z wolniejszym zegarem - będzie pobierał mniej.

Można też zrobić tak, że kiedy komputer nie ma nic dużego do roboty, to przestawia się na oszczędzanie
energii, za to znacznie wolniej działając, i tylko jak nie nadąża ustawia się na szybką pracę.

Jest pewien problem z dyskiem: wyhamowanie lub rozpędzenie dysku zajmuje parę sekund, więc trudno
go co chwila zatrzymywać - ale jak komputer przez parę minut nie robi nic, co wymaga dostępu do dysku, to
można zatrzymać dysk - jeśli to potrwa dłużej to przez ten czas oszczędzamy na zasilaniu dysku.

Mam wrażenie, że pobór prądu przez notebooki jest znacznie poniżej tych 5zł miesięcznie - właśnie dlatego,
że one korzystają ze wszystkich możliwości oszczędzania energii, bo bywają zasilane z akumulatora.

A jeszcze lepsze są pod tym względem telefony komórkowe, takie które mają wbudowany jeszcze lepszy
komputer, a są zasilane z małej bateryjki, i ta musi im starczać na parę dni - jakoś producent to zrobił...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Pobór prądu, - jak obliczyć 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Jak obliczyć pobór prądu z akumlatora? (3)
żarowki- jak obliczyć pobór prądu? (1)
Czy można obliczyć pobór prądu przez urządzenie? (6)
Jak obliczyć pobór mocy (W) (10)
Jak obliczyć miesięczny pobór mocy żarówek? (1)
Pobór prądu układów CMOS. Pobór prądu przez układy CMOS waha się od kilku mikroa (4)
Jak obliczyć zużycie prądu w mieszkaniu? (3)
Jak w tym przypadku obliczyć natężenie prądu ?? (2)
jak policzyś pobór prądu w mA (2)
Jak obliczyć natężenie prądu pobieranego przez urządzenie? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS