Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pobór prądu, - jak obliczyć


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Pobór prądu, - jak obliczyć
Autor
Wiadomość
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

Post#1 Post autora tematu 04 Lis 2005 18:34   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Jak obliczyć pobór prądu przez komputer??? Będzie on chodził 24H, i nie wiem ile za to miesięczne zapłace.
KOmputer będzie/jest/ma:
300MhZ procka, 32MB RAM, bez cd, bez dyskietki, bez karty dzwiękowej i może graficznej, bez monitora i klawiatury oraz myszki, bez wiatraczka. czy zmieszcze się w 5zł miesęcznie??
Powrót do góry
   
seta1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 718
Miasto: Warszawa

Post#2 04 Lis 2005 20:57   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam

http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html
na rys. 4 masz schemat jak włączyć amperomierz, potem pomnożysz to co wyjdzie na amperomierzu przez 220
V*A=W
Powrót do góry
   
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

Post#3 Post autora tematu 04 Lis 2005 21:23   

Pobór prądu, - jak obliczyć


a bez amperomierzu się nie da?? gdzie go można i za ile kupić??
Powrót do góry
   
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

Post#4 Post autora tematu 05 Lis 2005 10:49   

Pobór prądu, - jak obliczyć


taki miernik mam, ale jak nim to zmierzyć??
mam taki napis 2000mA, ustawiam na to i pokazuje się 0,00 i mruga minus. gdzie podłączyć ten miernik, do sieci??
Powrót do góry
   
secure
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 25
Miasto: Szczecin

Post#5 05 Lis 2005 15:42   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam !
Jeśli jeszcze tego amperomierza nie spaliłeś :) to nic nie rób! przeczytaj poradę. Amperomierz podłącz w szereg z odbiorem.
Musisz znaleść dwa izolowane przewody, po około 50 cm. Zciąć izolację na końcach po około 1,5cm. Amperomierz 2000mA AC (upewnij się ze nastawiłeś na prąd zmienny czyli AC) jeden koniec amperomierza należy podłączyć do gniazdka 220V drugi koniec przewodu amperomierza podłącz do jednego z przygotowanycz przewodów i koniecznie zaizoluj taśmą izolacyjną .. koniec tego przewodu przyłącz do wtyczki komputera . Teraz drugi przygotowany przewód .. jeden koniec do wtyczki komputera (tam już jeden jest) drugi koniec drugiego przewodu do gniazdka 220V. To jest niebezpieczne i jeśli nie pracowałeś z napięciem 220V to nie ryzykuj. Jeśli jednak uda się i zmierzesz prąd jaki pobiera Twój komputer, to jesteś blisko . Jeśli amp. wskazał 1.2 Ampera: to...

P=I x U więc ca:260W czyli w czasie 1 godz. pobiera 0,260 KWh
jeśli komputer pracuje 24h to masz około 6KWh na dobę , z dodatkami- abonament ,przesył i koszt energii - wychodzi ca. 40gr. za 1KWh.
więc płacisz 2zł.40gr. za dobę pracy komputera, jeśli wyłączysz monitor to pewnie wyjdzie połowa
Pozdrowienia !
Powrót do góry
   
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

Post#6 Post autora tematu 05 Lis 2005 18:26   

Pobór prądu, - jak obliczyć


nie pracowałem z 220V.
Czy podłączanie odpowiednie + i - jest bez znaczenia??
jeżeli mam na mierniku napisane:
2A DC
2A MAX
oraz:
VΩmA
500V AC
500V DC
200mA MAX
to do którego kabel podpiąć??
Powrót do góry
   
Jarema
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Cze 2002
Posty: 1209

Post#7 05 Lis 2005 18:56   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam,
Chciałbym jedynie zauważyć iż zasilacz komputera pobiera z sieci prąd impulsowo toteż pomiar miernikiem za 10pln będzie obarczony błędem.
Na dodatek współczynnik mocy takiego zasilacza jest mniejszy od 1.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2005 18:56   





Powrót do góry
   
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1076
Miasto: Mikołów

Post#8 05 Lis 2005 19:04   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam
Tak na marginesie to ten miernik z allegro ma tylko amperomierz prądu stałego i nie nadaje się do takiego pomiaru.
Powrót do góry
   
>>>P<<<
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 51
Miasto: na dalekim południu...

Post#9 Post autora tematu 05 Lis 2005 20:21   

Pobór prądu, - jak obliczyć


w takim razie co kupić??
Powrót do góry
   
Jarema
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Cze 2002
Posty: 1209

Post#10 05 Lis 2005 20:28   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Najlepszym wyborem będzie zakup watomierza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2005 20:28   





Powrót do góry
   
seta1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 718
Miasto: Warszawa

Post#11 05 Lis 2005 20:48   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


albo, najbezpieczniej zrób tak, w ciągu dnia wyłącz w domu wszystkie odbiorniki energii, zapamiętaj stan licznika, włącz badany komputer na 30 min albo nawet na godzinę i po tym czasie odczytaj licznik energii, dalej z mnożeniem dasz sobie radę
Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 462
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#12 05 Lis 2005 21:18   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam!

>>>P<<< napisał:

Cytat:
Jak obliczyć pobór prądu przez komputer??? Będzie on chodził 24H, i nie wiem ile za to miesięczne zapłace.


Domyślam się, że chcesz zmierzyć zużycie energii elektrycznej.
Pomiar przy użyciu amperomierza i wyliczenie nie jest w tym przypadku możliwe. Wzór P = U•J jest słuszny w obwodach prądu stałego, oraz w obwodach prądu przemiennego tylko!!! dla odbiorników rezystancyjnych (żarówki, grzejniki). Dla pozostałych odbiorników prądu przemiennego obowiązuje wzór na moc czynną P = U•J•cosφ.
Zasilacz impulsowy komputera silnie odkształca prąd i jest "widziany" od strony sieci jako indukcyjność! Sam pomiar prądu (wartość skuteczna) nie pozwala obliczyć mocy czynnej, a jedynie pozorną. Licznik energii elektrycznej mierzy energię czynną (użyteczną).

Pomiar watomierzem rozwiąże problem, lecz można to zrobić bez nakładów finansowych (watomierz do tanich nie należy).
Wykorzystamy do tego celu licznik energii elektrycznej.
Przeprowadź następujące czynności:

1) Wyłącz w mieszkaniu WSZYSTKIE odbiorniki energii elektrycznej nie zapominając o tych "małych" typu zegar elektroniczny, video w stanie czuwania itp.

2) Uruchom tylko mierzony odbiornik (w tym przypadku komputer w takiej konfiguracji w jakiej chcesz go pomierzyć).

3) Policz teraz ilość obrotów tarczy licznika w określonym czasie (jest na niej czerwony znacznik) Ze względu na małą moc urządzenia sugeruję liczyć obroty tarczy przez czas 5 lub nawet 10 minut (im dłużej, tym dokładniejszy pomiar).

4) Na liczniku (tabliczka) odczytaj stałą licznika (obecnie wynosi najczęściej 375 obr/kWh) i oznacz ją jako stałą C.

5) Z policzonych obrotów tarczy oblicz, ile razy obróci się w ciągu godziny według następującego algorytmu:

W = n•k;

gdzie n - ilość obrotów tarczy policzona w ciągu jakiegoś czasu,
k - przelicznik na ilość obrotów tarczy w ciągu godziny (np dla 5 minut wynosi 12, dla 10 minut wynosi 6).

6) Oblicz moc odbiornika (otrzymasz w kW, tak ma być!) z następującego wzoru:

P = W/C = [kW]

7) Oblicz zużycie energii elektrycznej w interesującym cię czasie (piszesz o dobie), więc:

A = P•t = [kW]•[h] = [kWh];

tutaj A = P•24 = [kWh]; zużycie w ciągu doby, jeżeli przez miesiąc mnożysz jeszcze przez 30.

8) Ustalenie ceny za 1 kWh zrób następująco: z poprzedniego rachunku odczytaj kwotę do zapłacenia i podziel przez ilość zużytych kWh. Bedzie to cena przybliżona, ale jeżeli rachunek wynosi 100 zł lub więcej, to błąd nie jest duży (błąd jest spowodowany opłatami stałymi, które są niezależne od ilości zużytych kWh)

9) Obliczone zużycie energii elektrycznej (A) pomnóż przez cenę jednostkową i GOTOWE!
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pisz.

Pozdrawiam

Jan
Powrót do góry
   
paweliw
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#13 06 Lis 2005 02:29   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Można też użyć programu :D :http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1462401#1462401
Powrót do góry
   
W.P.
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2043
Miasto: Łódź

Post#14 10 Lis 2005 00:23   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam
Metoda zaproponowana przez kolegę jdjan1 wydaje mi się jedyną (z prostych) metodą pomiaru zużycia energii.
Co prawda trudno mi się zgodzić z zakwalifikowaniem zasilacza jako odbiornika o indukcyjnym charakterze.
Ze względu na odkształcony przebieg prądu ogólnie przyjęte metody zawodzą. Proste amperomierze czy watomierze dadzą wynik daleki od rzeczywistości.
Można tu użyć mierników z True RMS ale to droga metoda.

Kolego >>>P<<<
Jeśli nie musisz, to daruj sobie pomiary.
Nie obraź się. Praca przy napięciu sieciowym wymaga odpowiednich kwalifikacji, odrobinę wprawy etc. To może być niebezpieczne.
Metoda kolegi jdjan1 jest bezpieczna i gwarantuje wiarygodny wynik.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lis 2005 00:23   





Powrót do góry
   
ettexor
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Mar 2003
Posty: 59

Post#15 13 Lis 2005 14:45   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Zobacz tutaj, ladnie opisane, no i przykladowy pobor
http://www.elektroda.net/nauka/kalkulatory/kalkulator_pradu.html
Powrót do góry
   
W.P.
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2043
Miasto: Łódź

Post#16 13 Lis 2005 22:22   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Rzeczywiscie ładnie opisane. Znakomicie nadaje się do policzenia energii pobieranej przez np żelazko, żyrandol, piecyk, lutownicę...
Ale na pewno nie do pomiaru energii (czy mocy) pobranej przez telewizor, monitor czy komputer.
Powrót do góry
   
Krzysiekmad15
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 168
Miasto: Poznań

Post#17 26 Lis 2005 09:24   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Znalazłem kiedyś stronkę na temat wyliczania ile mocy pobiera dany komputer, tam można wybrać swoje parametry i oblicza ile watów pobiera, ale na ile dokładne są wyniki tego to nie wiem. Link znajduje się poniżej.

[url]http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?5 [/url]
Powrót do góry
   
iq84
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 64
Miasto: gliwice

Post#18 11 Gru 2005 02:05   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Ja podłączyłem niedawno licznik energii taki jak każdy ma w domu (ja miałem swój luźny nowy licznik kWh) i sprawdziłem ze moj komp (800MHZ P3 celeron,512 Mb RAM ,hdd 40gb i napędy DVD i CD REC. zasilacz 200W max. Rubicon ,procek bez podkręcnia wszystko to przez 10 godzin pobrało moc razem z monitorem ( max 96W) ,1kW czyli nie dużo . PS to jest śrdenia max. moc zmierzonana na liczniku kWh ,w ciagu miesiąca wyszło mi średnio 10 zeta.
Powrót do góry
   
W.P.
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2003
Posty: 2043
Miasto: Łódź

Post#19 11 Gru 2005 11:37   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


cytat:
...zasilacz 200W max. Rubicon...

Jeśli masz zasilacz tego typu to niewykluczone, że jesteś w grupie zwiększonego ryzyka. Niektóre konstrukcje potrafią uszkodzić płytę i HDD.
Rozbierz zasilacz i spróbuj doszukać się transoptora w okolicy zasilacza st-by. Jesli go tam nie ma i jeśli użytkujesz go dłużej niż rok, to nie wkładaj go ponownie do komputera.
Uszkodzenie pojawia się znienacka i polega na utraceniu kontroli nad napięciami zasilającymi komputer. Te rosną 2-3 krotnie a potem wszystko gaśnie.
Powrót do góry
   
amackow
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 1

Post#20 20 Gru 2005 00:02   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


zainteresowal mnie ten temat
moj komp:
Barton 3200+
1 HDD, 1 DVD, zasilacz 300W, GF 5200, monitor LCD 15''
uwaga: wg tego co jest tutaj
http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?5
wyszlo mi 235 W, zaś po podlaczeniu amperomierza, wg waszych rad...:

- 0,09 (x238[V]=21,42 [W]) dla monitora w stanie czuwania(wlaczona dioda),
- 0,55 (x238[V]=130,9 [W]) wlaczony komp, dzialajacy dysk,
- 0,36 (x238[V]=85,68 [W]) komp chodzi, dysk nie pracuje, monitor wl.
- 0,27 (x238[V]=21,42W) komp chodzi, dysk nie pracuje, monitor wylaczony

pozdro
bASS
http!@#$%^&*()
Zapraszam na imprezy
Moderowano przez zdzich42:
reklamy są odpłatne


Załączniki:
Powrót do góry
   
arkus
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Cze 2003
Posty: 10
Miasto: Sz-n

Post#21 20 Gru 2005 00:37   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


nie wiem jak wam, ale mi srednio wychodzi tak z 80-100W na stacjonarny, tyle samo na monitor, a na lapa 30-40
Powrót do góry
   
TheSTRUCTOR
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 43
Miasto: Łaziska Górne

Post#22 05 Lut 2006 17:46   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


WITAM.
Muszę wtrącić swoje cztery... zdania na ten temat.

Ostatnio też chciałem policzyć ile prądu mi bierze komp wiec skorzystałem z ogólnodostępnego kalkulatora na realitynet i wyszło mi 270W!!. Poniewaz niewieżyłem im "odpaliłem" sobie stanowisko pomiarowe składające się z gniazdka i amperomierza i wykonałem szereg pomiarów. Wyniki są następujące:

podczas grania 191W
w windowsie(użycie procka max 5%) 167
w biosie 158W
Sam monitor bierze około 55W.

moja konfiguracja to:
Duron 1,8@2,1
512DDR (133MhZ)
Ge FORCE 6200@6600 (oprócz tego GPU i RAM podkręcony do granic możliwosci)
HDD maxtor 80
CD-RW
sieciówka (zintegrowana)
dźwiękówka (zintegrowana)
FDD
Zasilacz MEGABAJT 350 :)

Tak więc jeśli ten kalkulator na tej stronie by miał podawać "prawdę" to mój zasilacz by mi dał "znak" że tyle pobiera. A jak narazie działa.
Powrót do góry
   
_jta_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22736
Miasto: Warszawa

Post#23 07 Lut 2006 19:16   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Coś mam wrażenie, że nikt nie zaproponował najprostszej możliwości: liczenie obrotów tarczy licznika.
Włączamy _tylko_ komputer (a jak mamy coś, co musi być włączone na stałe, to trzeba będzie zrobić
dwa pomiary, raz z komputerem, raz bez), i liczymy obroty licznika przez jakiś czas (lub mierzymy czas
jednego, lub dla większej dokładności kilku obrotów). Na liczniku jest podana ilość obrotów na kWh.
Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 462
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#24 07 Lut 2006 19:24   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Witam!

Cytat:
Coś mam wrażenie, że nikt nie zaproponował...


Kolego _jta_ a mój post z 05 Lis 2005 20:18 zamieszczony w tym temacie???

Pozdrowienia

Jan
Powrót do góry
   
_jta_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22736
Miasto: Warszawa

Post#25 07 Lut 2006 20:43   

Pobór prądu, - jak obliczyć


To wygląda, że nieuważnie przeczytałem... dodam, że cena kWh powinna być podana na rachunku.
Powrót do góry
   
TheSTRUCTOR
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 43
Miasto: Łaziska Górne

Post#26 07 Lut 2006 21:41   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


Mam pytanko troche OT ale... Mierząc miernikiem prąd i później mnożąc przez napięcie to wyjdzie moc pobierana przez odbiornik i trzeba uwzglednić jakoś moc bierną i pozorną czy wynik to całkowita moc Czynna+bierna+pozorna?
Powrót do góry
   
zdzich42
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Gru 2001
Posty: 6297
Miasto: Beuthen O/S

Post#27 07 Lut 2006 21:56   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


A pomyśl jaka jednostkę otrzymasz mnożąc U razy I . Jaka jest jednostka mocy biernej jaka pozornej?
Powrót do góry
   
_jta_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22736
Miasto: Warszawa

Post#28 07 Lut 2006 22:29   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Można się nabrać - dla przebiegów sinusoidalnych moc czynna = prąd x napięcie x cos fi,
ale jak mamy układ, który pobiera prąd tylko na wierzchołkach sinusoidy (kondensator za
mostkiem prostującym), a mierzymy prąd średni (typowy miernik właśnie taki zmierzy), to
prąd zmierzony x napięcie zmierzone daje sporo mniej, niż moc czynną...
Powrót do góry
   
bolec310
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 87

Post#29 25 Maj 2006 19:40   

Re: Pobór prądu, - jak obliczyć


>>>P<<< napisał:
czy zmieszcze się w 5zł miesęcznie??

NIEZMIEŚCISZ sie choćbyś mierzył nawet tachografem!!!
Powrót do góry
   
_jta_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22736
Miasto: Warszawa

Post#30 25 Maj 2006 20:11   

Pobór prądu, - jak obliczyć


Myślę, że to zależy od komputera - procesory mają pobór mocy z grubsza proporcjonalny do zegara,
i czym nowsze, tym mniejszy ten współczynnik proporcjonalności - żeby się nie przegrzewały pracując
na szybkim zegarze, można wziąć taki procesor i puścić z wolniejszym zegarem - będzie pobierał mniej.

Można też zrobić tak, że kiedy komputer nie ma nic dużego do roboty, to przestawia się na oszczędzanie
energii, za to znacznie wolniej działając, i tylko jak nie nadąża ustawia się na szybką pracę.

Jest pewien problem z dyskiem: wyhamowanie lub rozpędzenie dysku zajmuje parę sekund, więc trudno
go co chwila zatrzymywać - ale jak komputer przez parę minut nie robi nic, co wymaga dostępu do dysku, to
można zatrzymać dysk - jeśli to potrwa dłużej to przez ten czas oszczędzamy na zasilaniu dysku.

Mam wrażenie, że pobór prądu przez notebooki jest znacznie poniżej tych 5zł miesięcznie - właśnie dlatego,
że one korzystają ze wszystkich możliwości oszczędzania energii, bo bywają zasilane z akumulatora.

A jeszcze lepsze są pod tym względem telefony komórkowe, takie które mają wbudowany jeszcze lepszy
komputer, a są zasilane z małej bateryjki, i ta musi im starczać na parę dni - jakoś producent to zrobił...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2006 20:11   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Pobór prądu, - jak obliczyć
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak w tym przypadku obliczyć natężenie prądu ?? (2)
jak policzyś pobór prądu w mA (2)
Jak obliczyć zużycie prądu w mieszkaniu? (3)
Jak obliczyć miesięczny pobór mocy żarówek? (1)
Jak obliczyć pobór mocy (W) (10)
Neony - jak obliczyć moc/pobór (1)
Czy można obliczyć pobór prądu przez urządzenie? (6)
żarowki- jak obliczyć pobór prądu? (1)
Jak obliczyć pobór prądu z akumlatora? (3)
Czym i jak mierzyć pobór prądu mA? (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS