Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Łączenie kabli w puszkach


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Łączenie kabli w puszkach
Autor
Wiadomość
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 766
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 04 Lis 2005 18:46   

Łączenie kabli w puszkach


Nie wiem czy to dobry działa, ale innego lepszego nie znalazłem.

Mój problem dotyczy elektryki w domku jednorodzinnym. Mianowicie przyszedł taki elektryk i miał wszystko podłączyć. Zaglądnąłem do puszek, a tam wszystkie miedziane kable są poskręcane i owinięte taśmą izolacyjną. Czy elektryk dobrze zrobił? Ja bym użył złącz bezgwintowych takich jak poniżej.

Łączenie kabli w puszkach

Pogadałem jeszcze z innym elektrykiem i powiedział że jest dobrze. Więc moje pytanie brzmi: jak w nowoczesnych domach itp. łączy się kable w puszkach?
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3362
Miasto: Kielce

Post#2 04 Lis 2005 18:51   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
Odpowiem krótko. Ta stara metoda jest najlepsza. A dlaczego ? Ponieważ skręcone druty mają największą powierzchnię styku.
W tym przypadku nowoczesność nie za bardzo się sprawdza.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1538
Miasto: Warszawa

Post#3 04 Lis 2005 19:23   

Re: Łączenie kabli w puszkach


jeśli Ci sie chce a bedziesz chciał mocno obciążać sieć to możesz rozizolować połączenia i jak pisałes sa to kable miedziane więc je polutuj.Zwiekrzysz jeszcze pewnośc styku ale to juz czynnośc dla bardzo wymagających .Takie skretki jesli są mocno poskręcane i na długości ok 1,5-2cm zupełnie wystarczą jak pisał mój przedmówca.
Powrót do góry
   
lechm56
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2819
Miasto: Katowice

Post#4 04 Lis 2005 20:32   

Re: Łączenie kabli w puszkach


W bardzo nowoczesnych domach nie ma puszek.Instalacja prowadzona jest z tablicy bezpiecznikowej(podzielona na obwody
Było by idealnie aby skręcone tak przewody włożyć pod zacisk.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4457
Miasto: Wielkopolska

Post#5 04 Lis 2005 21:18   

Re: Łączenie kabli w puszkach


WItam

Złącza, które pokazałeś są bardzo szybkie i wygodne w montażu. Co do ich skuteczności - jak na razie nie miałem problemów - kiedyś był poruszony temat na forum, że jeżeli źle są włożone do niego przewody (są powyginane) może dodchodzić do ich upalenia (zły kontakt).

Skręcone przewody mają b. dobry kontakt - pozostaje jeszcze kwestia, czy starannie zostały zaizolowane.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
adkoski
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 95
Miasto: Kielce

Post#6 05 Lis 2005 20:13   

Re: Łączenie kabli w puszkach


na skręcone w odpowiedni sposób i dobrze zaizolowane przewody
mogę dać gwarancję
ana szybkozłączki nie
pozdrawiam!!
Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#7 05 Lis 2005 20:37   

Łączenie kabli w puszkach


stwierdzenie ''akolski'' powinno zakonczyć dyskusję ,a ''Myrek1'' ciekawi mnie jaki wykonujesz zawód,czy po tobie też należy sprawdzać jak sam sugerujesz w przypadku elektryka,mniej podejrzliwości
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2005 20:37   





Powrót do góry
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 766
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 06 Lis 2005 00:13   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Dzięki za rady.

@k3048
Nie widziałeś tego elektryka. To był jakiś cwaniak, robił instalację wieki i na koniec uciekł z kasą, a nie dokończył robić. Ogólnie widać po gościu, że lubi kombinować.
No i taka metoda wydawała mi się przestarzała to zapytałem, chyba wolno na forum? Do tego ta taśma coś zaczyna odłazić, dlatego pytam.

Co do mojego zawodu to dopiero się uczę, wiec wszystko przede mną :D

A i jeszcze z ciekawości. Jak wygląda ta obwodowa instalacja w nowych domkach jednorodzinnych?

P.S. Wolałbym, jakby ktoś sprawdzał po mnie, wtedy później niebyło by niedomówień, że coś jest spaprane ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2005 00:13   





Powrót do góry
   
G.Matras
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 84

Post#9 06 Lis 2005 05:17   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Czesc
Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 518

Post#10 06 Lis 2005 08:35   

Łączenie kabli w puszkach


do zalet złączek wsówanych jest to ze mozna bezproblemowo i szybko łączyc instalacje z drutem miedzianym i aluminiowym , same metale te mają rózną wytrzymałosc i zawsze ALU pęka + robią sie mikroogniwa i dochodzi do korozji, iskrzenia, łączenie drutów 1,5 i 2,5 a juz w skrecanych jest problemik przy róznych grubosciach i trzeba wprawy aby dobrze skręcic

puszki są zastępowane połaczeniami pod osprzetem elektrycznym (gniazdka, włączniki) są przypływy odpływy zasilania do kolejnego osprzętu , idzie mniej materiału na puszkowanie i zawsze mozna dojsc do przewodów jak są połaczone w puszkach osprzętowch, a co do takich połączen kupujcie głębsze puszki to nie bedzie problemów z załozeniem osprzętu
Powrót do góry
   
balt
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 327
Miasto: Pisz

Post#11 07 Lis 2005 18:04   

Łączenie kabli w puszkach


Ja u siebie w instalacji mam zastosowane obydwie metody, czyli skrętki i "kapturki" nigdy nie miałem z tym problemu a kapturek daje dodatkowo izolację na wykonane połączenie. Pierwszą swoją instalację miedzianą na skrętkę wykonałem 18 lat temu (u rodziców) i do dzisiaj nie ma z nią żadnych problemów
Powrót do góry
   
Filon007
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 67
Miasto: Racibórz

Post#12 07 Lis 2005 20:04   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Ja w ciągu 15-tu lat pracy nie spotkałem się ze skrętkami ani razu.

Te złączki za zdjęciu (na pewno firmy Wago) są bardzo dobre. Łatwy i szybki montaż. Są także bardzo wytrzymałe na przeciążenia. Byłem na pokazie z tej firmy oraz na stoisku na targach. Obciążali złącze z podłączonymi kablami tak, że izolacja z kabli została spalona, a przewodu nie można było z tego (jeszcze całego) zacisku wyszarpać. Ponadto złączki posiadają odpowiednie sprężynki, które stale dociskają do przewodu gwarantując pewny styk.
Ja zawsze używam (jeśli jest taka możliwość) takich złączek.

Pozdrawiam

Ja bym te złączki pozakładał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2005 20:04   





Powrót do góry
   
Krzysztof10
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 409
Miasto: ostrów mazowiecka

Post#13 07 Lis 2005 20:46   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Najpewniejsze oczywiście skrętki 2cm , ale chce słowo na temat instalacji bez puszek i myśle że całkowicie nieda się ich zlikwidować . Ja np robiąc inst. gniazda puszczam obwodowo dołem , a oświetlenie tradycyjnie i myśle że materiałowo jest też oszczędność , a i puszek jest niewiele .
Powrót do góry
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 146
Miasto: Warszawa

Post#14 10 Lis 2005 13:32   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Jak kupiłem nowe mieszkanie i zajrzałem do puszek w celu dokonania przeróbek, też byłem nieco zaskoczony prostotą rozwiązania (skręcenie i zaizolowanie). Na początku myślałem, że to szczyt oszczędności, ale tak się po prostu robi ;)
Podobny problem pojawia się co jakiś czas w Usenecie i na różnych forach. Za każdym razem zajrzenie do puszki i zobaczenie tam skręconych przewodów wywołuje ogromne zdziwienie ;)
Powrót do góry
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Miasto: Ostrołęka

Post#15 10 Lis 2005 16:07   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione - połączenia przewodów powinny być rozbieralne.
Elektrycy skręcali kiedyś przewody bo były kiepskiej jakości złączki gwintowane i nie wytrzymywały szczególnie dla przewodów >2,5mm2. Obecnie istnieją różnego rodzaju "dobre " złączki i trzeba je stosować a nie skręcać.
Złączki WAGO tak jak napisał Filon007 zdają egzamin.
Powrót do góry
   
dgaleza
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 469
Miasto: Zduńska Wola

Post#16 11 Lis 2005 19:20   

Łączenie kabli w puszkach


Najlepiej przewody łaczyć w popularne kostki, czyli innymi słowy złaczki torowe. Co do tej przedstawionej na zdjęciu to nie mam miłych wspomnien. Z początku używałem tych złączek, ponieważ były bardzo proste, ale podczas eksploatacji i próby poprawek, wszystkie przewody wtskakiwały z tych złączek. Dlatego najlepiej używac złączek torowy. Zakręcamy sobie przewody w złączke i mamy pewność, że nic nie wyskoczy z kostki i nie spowoduje zwarcia.
Po drugie złączki torowe są o wiele tańsze od tych szybkozłączek.

PS. Skręcanie to niezbyt dobry i przestarzały sposób łączenia przewodów. Napewno ten elektryk miał długą praktykę i był nauczony kładzenia przewodów po staremu
Powrót do góry
   
ekaand
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Miasto: lubelskie

Post#17 11 Lis 2005 19:34   

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Cytat:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.
Powrót do góry
   
IREKG
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 408
Miasto: podlasie

Post#18 12 Lis 2005 15:09   

Re: Łączenie kabli w puszkach


co to są złączki "wago" i jak wyglądają?
Powrót do góry
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 146
Miasto: Warszawa

Post#19 12 Lis 2005 15:31   

Re: Łączenie kabli w puszkach


IREKG napisał:
co to są złączki "wago" i jak wyglądają?


Wystarczy wpisać w jakąś wyszukiwarkę i kliknąć w pierwsze wyniki ;)
Np. tu http://www.mera-sp.com.pl/Zlacza/Zlacza_Wago.htm
Powrót do góry
   
tronix50
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Kwi 2005
Posty: 144
Miasto: Niewiadów

Post#20 14 Lis 2005 21:05   

Re: Łączenie kabli w puszkach


nie sugeruj się jakimiś złączkami,najlepsze połączenie ,to
skrecone dobrze przewody i zaizolowane odpowiednio
dobranymi kolorami tasmami.nie ma lepszej metody.
Powrót do góry
   
erwinm
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 130

Post#21 15 Lis 2005 19:19   

Re: Łączenie kabli w puszkach


ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam
Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#22 15 Lis 2005 22:36   

Re: Łączenie kabli w puszkach


erwinm napisał:
ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam


i to jest zdrowe podejście do pracy ,inaczej poszlibyśmy z torbami :D
Powrót do góry
   
noiro
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 94

Post#23 16 Lis 2005 00:27   

Łączenie kabli w puszkach


Jak jest miejsce w puszkach - wago
Mało miejsca - skręcam
Obwody zasilania awaryjnego - skręcam i lutuje
Przewody 4 mm2 dobre kostki, łączówki,listwy itp

Jeszcze nie miałem reklamacji. Szybciej padają gniazdka (podłaczanie farelek z rozlatującą się wtyczką) i wyłączniki (szczególnie te do włączania świetlówek. Nie warto dawać jakiś najtańszych zaraz się skleją styki).
Powrót do góry
   
Enpro
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 382
Miasto: Dolnośląskie

Post#24 16 Lis 2005 12:25   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Cytat:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione


To podaj przepis gdzie tak pisze , w instrukci niemieckich móf Rajchema 20KV żyłe zwrotną się skręca na skrętki i co ty nato.
Powrót do góry
   
emus
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Wrz 2004
Posty: 188
Miasto: Kraków

Post#25 16 Lis 2005 14:06   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
G.Matras napisał:

Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku

Dodam, że są to listwy 12-o zaciskowe (np w kolorze pomarańczowym) do kupienia w każdym sklepie elektrycznym dla przewodów o przekroju 2,5; 4; 6; 10.
W typowej instalacji domowej najlepiej stosować listwy do przewodu o przekroju 10.
Listwę tnie się zwykły nożem na poszczególne zaciski (ma się ich 12 sztuk z jednej listwy). Zacisk zakłada się na przewód z odizolowanym końcem około 10mm i przewód skręca się z drugim przewodem. Następnie przesuwa się zacisk i dokręca się śrubkami które są w zacisku.
emus
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lis 2005 14:06   





Powrót do góry
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 97
Miasto: Ostrołęka

Post#26 17 Lis 2005 15:11   

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Cytat:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.

Odpowiadam: połączenia przewodów w instalacji powinny być rozłączne - ile rozłączeń wytrzymają przewody skręcone?
Jaki jest wzór na długość skrętki?
Ile trzeba rozizolować przewód?
Jak mocno skręcić?
Wg jakiej normy?
Napisałem, że był to dobry sposób jak nie było dobrych elementów do łączenia przewodów - w pomieszczeniach suchych instalacje pracują latami bez awarii- ale obecnie trąci to myszką.
Zakaz skęcania przewodów jest w Warunkach technicznych wykonywania i odbioru robót budowlanych tom V.
Powrót do góry
   
DarekK.
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 140
Miasto: Łęczna

Post#27 17 Lis 2005 17:02   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Pierwszy raz spotkałem się ze złączkami WAGO w 2000 roku. I od tamtej pory praca stała się przyjemniejsza. Lecz na rynku pojawiły się podróbki. W niektórych, po kilku wyciągnięciach przewodu padają zaciski i przewody 2,5 wypadają. W WAGO tego problemu nie zauważyłem. Przy połączeniach WAGO trzeba stosować się do instrukcji, szczególnie do długości odizolowanego przewodu oraz jego grubości. Największą zaletą złączek jest możliwość rekonfiguracji instalacji. Już nie raz klientowi zmieniała się koncepcja i nie ma problemu ze zmianami.Instalacje przelotowe stosuję tylko w gniazdach. I tak jak kolega z forum pisał, głębsze puszki. A białe listwy zaciskowe 1,5 mm² to tragedia. Ukręcają się śruby.
Powrót do góry
   
dgaleza
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 469
Miasto: Zduńska Wola

Post#28 17 Lis 2005 17:14   

Łączenie kabli w puszkach


Jak powiedział kolega DarekK. trzeba używać tylko oryginalnych (tzn. droższych :-)) złączek WAGO. Ja kilkakrotnie spotkałem sie z "oryginałami" i dostawałem szewskiej pasji przy ich montażu. Co do białych złączek torowych to nie polecałbym ich największemu wrogowi. Trudno jest je odzielic (przeciąć), nie posiadają blokady wypadnięcia śrub itd. Jeżeli używamy złączek torowych, to najlepsze są pomarańczowe i przeźroczyste.
Powrót do góry
   
wactener
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 96
Miasto: Gorlice

Post#29 01 Gru 2005 09:21   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Myślę, że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest skrętka kabli bezpośrednio przed tym odizolowanych, następnie lutowanie i założenie odcinków koszulek termokurczliwych, ich ogrzanie - jest to dużo lepsze niż izolacja, która nie gwarantuje dobrej izolacji.
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
marian11@
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 420
Miasto: XXX

Post#30 04 Gru 2005 15:23   

Re: Łączenie kabli w puszkach


witam.
To skrecanie kabli to chyba z PRL-u po prostu tani i bardzo solidny sposób. w domku u rodzicow 20 lat i nic nie ruszane i nawet izolacji nie ma, sa tak ułozone ze sie nie stykaja.
W dzisiejszych czasach szanujacy sie elktryk tego nie zrobi.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Łączenie kabli w puszkach
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Łączenie gniazd w puszkach szeregowych fi60 (17)
Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn (11)
łączenie kabli w podłodze (11)
łączenie kabli miedzianych z aluminiowymi... (5)
Łączenie kabli elektrycznych instalacji domowej (9)
Potrzebuje schematów połączeń w puszkach (13)
led - oświetlenie ledowe w puszkach fi 60 na suficie w łazience :( (8)
Brak prądu w dwóch puszkach, jest w gniazdku pod puszką (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS