Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Łączenie kabli w puszkach


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Łączenie kabli w puszkach Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Myrek1
Level 23
Location: Kraków
Joined: 04 Dec 2004
Posts: 806
Helped: 14
Post rating: 11
Myrek1
Level 23
Post#1 04 Nov 2005 17:46  Topic author   

Łączenie kabli w puszkach


Nie wiem czy to dobry działa, ale innego lepszego nie znalazłem.

Mój problem dotyczy elektryki w domku jednorodzinnym. Mianowicie przyszedł taki elektryk i miał wszystko podłączyć. Zaglądnąłem do puszek, a tam wszystkie miedziane kable są poskręcane i owinięte taśmą izolacyjną. Czy elektryk dobrze zrobił? Ja bym użył złącz bezgwintowych takich jak poniżej.

Łączenie kabli w puszkach

Pogadałem jeszcze z innym elektrykiem i powiedział że jest dobrze. Więc moje pytanie brzmi: jak w nowoczesnych domach itp. łączy się kable w puszkach?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#2 04 Nov 2005 17:51    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
Odpowiem krótko. Ta stara metoda jest najlepsza. A dlaczego ? Ponieważ skręcone druty mają największą powierzchnię styku.
W tym przypadku nowoczesność nie za bardzo się sprawdza.
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top
humek
Level 32
Location: Warszawa
Joined: 13 May 2004
Posts: 1534
Helped: 159
Post rating: 14
humek
Level 32
Post#3 04 Nov 2005 18:23    

Re: Łączenie kabli w puszkach


jeśli Ci sie chce a bedziesz chciał mocno obciążać sieć to możesz rozizolować połączenia i jak pisałes sa to kable miedziane więc je polutuj.Zwiekrzysz jeszcze pewnośc styku ale to juz czynnośc dla bardzo wymagających .Takie skretki jesli są mocno poskręcane i na długości ok 1,5-2cm zupełnie wystarczą jak pisał mój przedmówca.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lechm56
Moderator
Location: Katowice
Joined: 22 Apr 2003
Posts: 2744
Helped: 82
Post rating: 29
lechm56
Moderator
Post#4 04 Nov 2005 19:32    

Re: Łączenie kabli w puszkach


W bardzo nowoczesnych domach nie ma puszek.Instalacja prowadzona jest z tablicy bezpiecznikowej(podzielona na obwody
Było by idealnie aby skręcone tak przewody włożyć pod zacisk.

Helpful post? + 0
Back to top
kasprzyk
Specjalista elektryk
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5192
Helped: 317
Post rating: 94
kasprzyk
Specjalista elektryk
Post#5 04 Nov 2005 20:18    

Re: Łączenie kabli w puszkach


WItam

Złącza, które pokazałeś są bardzo szybkie i wygodne w montażu. Co do ich skuteczności - jak na razie nie miałem problemów - kiedyś był poruszony temat na forum, że jeżeli źle są włożone do niego przewody (są powyginane) może dodchodzić do ich upalenia (zły kontakt).

Skręcone przewody mają b. dobry kontakt - pozostaje jeszcze kwestia, czy starannie zostały zaizolowane.
Pozdrawiam

Helpful post? + -1
Back to top
adkoski
Level 12
Location: Kielce
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 92
adkoski
Level 12
Post#6 05 Nov 2005 19:13    

Re: Łączenie kabli w puszkach


na skręcone w odpowiedni sposób i dobrze zaizolowane przewody
mogę dać gwarancję
ana szybkozłączki nie
pozdrawiam!!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 34
k3048
Level 37
Post#7 05 Nov 2005 19:37    

Łączenie kabli w puszkach


stwierdzenie ''akolski'' powinno zakonczyć dyskusję ,a ''Myrek1'' ciekawi mnie jaki wykonujesz zawód,czy po tobie też należy sprawdzać jak sam sugerujesz w przypadku elektryka,mniej podejrzliwości
pozdrawiam

Helpful post? + -2
Back to top
Myrek1
Level 23
Location: Kraków
Joined: 04 Dec 2004
Posts: 806
Helped: 14
Post rating: 11
Myrek1
Level 23
Post#8 05 Nov 2005 23:13  Topic author   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Dzięki za rady.

@k3048
Nie widziałeś tego elektryka. To był jakiś cwaniak, robił instalację wieki i na koniec uciekł z kasą, a nie dokończył robić. Ogólnie widać po gościu, że lubi kombinować.
No i taka metoda wydawała mi się przestarzała to zapytałem, chyba wolno na forum? Do tego ta taśma coś zaczyna odłazić, dlatego pytam.

Co do mojego zawodu to dopiero się uczę, wiec wszystko przede mną :D

A i jeszcze z ciekawości. Jak wygląda ta obwodowa instalacja w nowych domkach jednorodzinnych?

P.S. Wolałbym, jakby ktoś sprawdzał po mnie, wtedy później niebyło by niedomówień, że coś jest spaprane ;)

Helpful post? + +1
Back to top
G.Matras
Level 12
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 83
Helped: 1
Post rating: 1
G.Matras
Level 12
Post#9 06 Nov 2005 04:17    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Czesc
Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik321
Level 21
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 525
Helped: 29
Post rating: 4
elektronik321
Level 21
Post#10 06 Nov 2005 07:35    

Łączenie kabli w puszkach


do zalet złączek wsówanych jest to ze mozna bezproblemowo i szybko łączyc instalacje z drutem miedzianym i aluminiowym , same metale te mają rózną wytrzymałosc i zawsze ALU pęka + robią sie mikroogniwa i dochodzi do korozji, iskrzenia, łączenie drutów 1,5 i 2,5 a juz w skrecanych jest problemik przy róznych grubosciach i trzeba wprawy aby dobrze skręcic

puszki są zastępowane połaczeniami pod osprzetem elektrycznym (gniazdka, włączniki) są przypływy odpływy zasilania do kolejnego osprzętu , idzie mniej materiału na puszkowanie i zawsze mozna dojsc do przewodów jak są połaczone w puszkach osprzętowch, a co do takich połączen kupujcie głębsze puszki to nie bedzie problemów z załozeniem osprzętu

Helpful post? + 0
Back to top
balt
Level 19
Location: Pisz
Joined: 28 Jan 2005
Posts: 327
Helped: 12
balt
Level 19
Post#11 07 Nov 2005 17:04    

Łączenie kabli w puszkach


Ja u siebie w instalacji mam zastosowane obydwie metody, czyli skrętki i "kapturki" nigdy nie miałem z tym problemu a kapturek daje dodatkowo izolację na wykonane połączenie. Pierwszą swoją instalację miedzianą na skrętkę wykonałem 18 lat temu (u rodziców) i do dzisiaj nie ma z nią żadnych problemów

Helpful post? + 0
Back to top
Filon007
Level 11
Location: Racibórz
Joined: 18 Feb 2005
Posts: 67
Helped: 1
Post rating: 5
Filon007
Level 11
Post#12 07 Nov 2005 19:04    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Ja w ciągu 15-tu lat pracy nie spotkałem się ze skrętkami ani razu.

Te złączki za zdjęciu (na pewno firmy Wago) są bardzo dobre. Łatwy i szybki montaż. Są także bardzo wytrzymałe na przeciążenia. Byłem na pokazie z tej firmy oraz na stoisku na targach. Obciążali złącze z podłączonymi kablami tak, że izolacja z kabli została spalona, a przewodu nie można było z tego (jeszcze całego) zacisku wyszarpać. Ponadto złączki posiadają odpowiednie sprężynki, które stale dociskają do przewodu gwarantując pewny styk.
Ja zawsze używam (jeśli jest taka możliwość) takich złączek.

Pozdrawiam

Ja bym te złączki pozakładał.

Helpful post? + +2
Back to top
Krzysztof10
Level 19
Location: ostrów mazowiecka
Joined: 21 Jun 2005
Posts: 410
Helped: 13
Post rating: 9
Krzysztof10
Level 19
Post#13 07 Nov 2005 19:46    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Najpewniejsze oczywiście skrętki 2cm , ale chce słowo na temat instalacji bez puszek i myśle że całkowicie nieda się ich zlikwidować . Ja np robiąc inst. gniazda puszczam obwodowo dołem , a oświetlenie tradycyjnie i myśle że materiałowo jest też oszczędność , a i puszek jest niewiele .

Helpful post? + 0
Back to top
drZoidberg
Level 14
Location: Warszawa
Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Helped: 3
Post rating: 6
drZoidberg
Level 14
Post#14 10 Nov 2005 12:32    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Jak kupiłem nowe mieszkanie i zajrzałem do puszek w celu dokonania przeróbek, też byłem nieco zaskoczony prostotą rozwiązania (skręcenie i zaizolowanie). Na początku myślałem, że to szczyt oszczędności, ale tak się po prostu robi ;)
Podobny problem pojawia się co jakiś czas w Usenecie i na różnych forach. Za każdym razem zajrzenie do puszki i zobaczenie tam skręconych przewodów wywołuje ogromne zdziwienie ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marek234
Level 14
Location: Ostrołęka
Joined: 18 Aug 2005
Posts: 97
Helped: 3
Post rating: 1
marek234
Level 14
Post#15 10 Nov 2005 15:07    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione - połączenia przewodów powinny być rozbieralne.
Elektrycy skręcali kiedyś przewody bo były kiepskiej jakości złączki gwintowane i nie wytrzymywały szczególnie dla przewodów >2,5mm2. Obecnie istnieją różnego rodzaju "dobre " złączki i trzeba je stosować a nie skręcać.
Złączki WAGO tak jak napisał Filon007 zdają egzamin.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dgaleza
Level 20
Location: Zduńska Wola
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 471
Helped: 33
Post rating: 4
dgaleza
Level 20
Post#16 11 Nov 2005 18:20    

Łączenie kabli w puszkach


Najlepiej przewody łaczyć w popularne kostki, czyli innymi słowy złaczki torowe. Co do tej przedstawionej na zdjęciu to nie mam miłych wspomnien. Z początku używałem tych złączek, ponieważ były bardzo proste, ale podczas eksploatacji i próby poprawek, wszystkie przewody wtskakiwały z tych złączek. Dlatego najlepiej używac złączek torowy. Zakręcamy sobie przewody w złączke i mamy pewność, że nic nie wyskoczy z kostki i nie spowoduje zwarcia.
Po drugie złączki torowe są o wiele tańsze od tych szybkozłączek.

PS. Skręcanie to niezbyt dobry i przestarzały sposób łączenia przewodów. Napewno ten elektryk miał długą praktykę i był nauczony kładzenia przewodów po staremu

Helpful post? + 0
Back to top
ekaand
Level 21
Location: lubelskie
Joined: 28 Nov 2003
Posts: 528
Helped: 37
Post rating: 33
ekaand
Level 21
Post#17 11 Nov 2005 18:34    

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Quote:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.

Helpful post? + 0
Back to top
IREKG
Level 19
Location: podlasie
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 412
Helped: 2
Post rating: 7
IREKG
Level 19
Post#18 12 Nov 2005 14:09    

Re: Łączenie kabli w puszkach


co to są złączki "wago" i jak wyglądają?

Helpful post? + 0
Back to top
drZoidberg
Level 14
Location: Warszawa
Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Helped: 3
Post rating: 6
drZoidberg
Level 14
Post#19 12 Nov 2005 14:31    

Re: Łączenie kabli w puszkach


IREKG wrote:
co to są złączki "wago" i jak wyglądają?


Wystarczy wpisać w jakąś wyszukiwarkę i kliknąć w pierwsze wyniki ;)
Np. tu http://www.mera-sp.com.pl/Zlacza/Zlacza Wago.htm

Helpful post? + 0
Back to top
tronix50
Level 14
Location: Niewiadów
Joined: 02 Apr 2005
Posts: 144
Helped: 3
Post rating: 3
tronix50
Level 14
Post#20 14 Nov 2005 20:05    

Re: Łączenie kabli w puszkach


nie sugeruj się jakimiś złączkami,najlepsze połączenie ,to
skrecone dobrze przewody i zaizolowane odpowiednio
dobranymi kolorami tasmami.nie ma lepszej metody.

Helpful post? + 0
Back to top
erwinm
Level 13
Joined: 30 Jun 2004
Posts: 130
Helped: 1
Post rating: 1
erwinm
Level 13
Post#21 15 Nov 2005 18:19    

Re: Łączenie kabli w puszkach


ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 34
k3048
Level 37
Post#22 15 Nov 2005 21:36    

Re: Łączenie kabli w puszkach


erwinm wrote:
ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam


i to jest zdrowe podejście do pracy ,inaczej poszlibyśmy z torbami :D

Helpful post? + 0
Back to top
noiro
Level 12
Joined: 15 Sep 2003
Posts: 94
Helped: 2
Post rating: 1
noiro
Level 12
Post#23 15 Nov 2005 23:27    

Łączenie kabli w puszkach


Jak jest miejsce w puszkach - wago
Mało miejsca - skręcam
Obwody zasilania awaryjnego - skręcam i lutuje
Przewody 4 mm2 dobre kostki, łączówki,listwy itp

Jeszcze nie miałem reklamacji. Szybciej padają gniazdka (podłaczanie farelek z rozlatującą się wtyczką) i wyłączniki (szczególnie te do włączania świetlówek. Nie warto dawać jakiś najtańszych zaraz się skleją styki).

Helpful post? + 0
Back to top
Enpro
Level 21
Location: Legnica
Joined: 15 Nov 2005
Posts: 383
Helped: 39
Post rating: 6
Enpro
Level 21
Post#24 16 Nov 2005 11:25    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Quote:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione


To podaj przepis gdzie tak pisze , w instrukci niemieckich móf Rajchema 20KV żyłe zwrotną się skręca na skrętki i co ty nato.

Helpful post? + 0
Back to top
emus
Level 16
Location: Kraków
Joined: 08 Sep 2004
Posts: 186
Helped: 15
Post rating: 4
emus
Level 16
Post#25 16 Nov 2005 13:06    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
G.Matras wrote:

Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku

Dodam, że są to listwy 12-o zaciskowe (np w kolorze pomarańczowym) do kupienia w każdym sklepie elektrycznym dla przewodów o przekroju 2,5; 4; 6; 10.
W typowej instalacji domowej najlepiej stosować listwy do przewodu o przekroju 10.
Listwę tnie się zwykły nożem na poszczególne zaciski (ma się ich 12 sztuk z jednej listwy). Zacisk zakłada się na przewód z odizolowanym końcem około 10mm i przewód skręca się z drugim przewodem. Następnie przesuwa się zacisk i dokręca się śrubkami które są w zacisku.
emus

Helpful post? + 0
Back to top
marek234
Level 14
Location: Ostrołęka
Joined: 18 Aug 2005
Posts: 97
Helped: 3
Post rating: 1
marek234
Level 14
Post#26 17 Nov 2005 14:11    

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Cytat:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.

Odpowiadam: połączenia przewodów w instalacji powinny być rozłączne - ile rozłączeń wytrzymają przewody skręcone?
Jaki jest wzór na długość skrętki?
Ile trzeba rozizolować przewód?
Jak mocno skręcić?
Wg jakiej normy?
Napisałem, że był to dobry sposób jak nie było dobrych elementów do łączenia przewodów - w pomieszczeniach suchych instalacje pracują latami bez awarii- ale obecnie trąci to myszką.
Zakaz skęcania przewodów jest w Warunkach technicznych wykonywania i odbioru robót budowlanych tom V.

Helpful post? + 0
Back to top
DarekK.
Level 16
Location: Łęczna
Joined: 13 Mar 2004
Posts: 139
Helped: 11
Post rating: 3
DarekK.
Level 16
Post#27 17 Nov 2005 16:02    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Pierwszy raz spotkałem się ze złączkami WAGO w 2000 roku. I od tamtej pory praca stała się przyjemniejsza. Lecz na rynku pojawiły się podróbki. W niektórych, po kilku wyciągnięciach przewodu padają zaciski i przewody 2,5 wypadają. W WAGO tego problemu nie zauważyłem. Przy połączeniach WAGO trzeba stosować się do instrukcji, szczególnie do długości odizolowanego przewodu oraz jego grubości. Największą zaletą złączek jest możliwość rekonfiguracji instalacji. Już nie raz klientowi zmieniała się koncepcja i nie ma problemu ze zmianami.Instalacje przelotowe stosuję tylko w gniazdach. I tak jak kolega z forum pisał, głębsze puszki. A białe listwy zaciskowe 1,5 mm² to tragedia. Ukręcają się śruby.

Helpful post? + 0
Back to top
dgaleza
Level 20
Location: Zduńska Wola
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 471
Helped: 33
Post rating: 4
dgaleza
Level 20
Post#28 17 Nov 2005 16:14    

Łączenie kabli w puszkach


Jak powiedział kolega DarekK. trzeba używać tylko oryginalnych (tzn. droższych :-)) złączek WAGO. Ja kilkakrotnie spotkałem sie z "oryginałami" i dostawałem szewskiej pasji przy ich montażu. Co do białych złączek torowych to nie polecałbym ich największemu wrogowi. Trudno jest je odzielic (przeciąć), nie posiadają blokady wypadnięcia śrub itd. Jeżeli używamy złączek torowych, to najlepsze są pomarańczowe i przeźroczyste.

Helpful post? + 0
Back to top
wactener
Level 15
Location: Gorlice
Joined: 12 Sep 2003
Posts: 93
Helped: 12
wactener
Level 15
Post#29 01 Dec 2005 08:21    

Re: Łączenie kabli w puszkach


Myślę, że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest skrętka kabli bezpośrednio przed tym odizolowanych, następnie lutowanie i założenie odcinków koszulek termokurczliwych, ich ogrzanie - jest to dużo lepsze niż izolacja, która nie gwarantuje dobrej izolacji.
Pozdrowienia

Helpful post? + 0
Back to top
marian11@
Level 20
Location: XXX
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 420
Helped: 25
Post rating: 5
marian11@
Level 20
Post#30 04 Dec 2005 14:23    

Re: Łączenie kabli w puszkach


witam.
To skrecanie kabli to chyba z PRL-u po prostu tani i bardzo solidny sposób. w domku u rodzicow 20 lat i nic nie ruszane i nawet izolacji nie ma, sa tak ułozone ze sie nie stykaja.
W dzisiejszych czasach szanujacy sie elktryk tego nie zrobi.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Łączenie kabli w puszkach 123  Next
Page 1 of 3

Similar topics to Łączenie kabli w puszkach

Łączenie gniazd w puszkach szeregowych fi60 (17)
Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn (11)
łączenie kabli w podłodze (11)
łączenie kabli miedzianych z aluminiowymi... (5)
Łączenie kabli elektrycznych instalacji domowej (9)
Potrzebuje schematów połączeń w puszkach (13)
Czym łączyć przewody w puszkach? (17)
led - oświetlenie ledowe w puszkach fi 60 na suficie w łazience :( (8)
Brak prądu w dwóch puszkach, jest w gniazdku pod puszką (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.088 seconds