Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Łączenie kabli w puszkach


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Łączenie kabli w puszkach
Author
Message
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Dec 2004
Posts: 776
Location: Kraków

Post#1 Post from the author of the topic 04 Nov 2005 17:46   

Łączenie kabli w puszkach


Nie wiem czy to dobry działa, ale innego lepszego nie znalazłem.

Mój problem dotyczy elektryki w domku jednorodzinnym. Mianowicie przyszedł taki elektryk i miał wszystko podłączyć. Zaglądnąłem do puszek, a tam wszystkie miedziane kable są poskręcane i owinięte taśmą izolacyjną. Czy elektryk dobrze zrobił? Ja bym użył złącz bezgwintowych takich jak poniżej.

Łączenie kabli w puszkach

Pogadałem jeszcze z innym elektrykiem i powiedział że jest dobrze. Więc moje pytanie brzmi: jak w nowoczesnych domach itp. łączy się kable w puszkach?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Nov 2005 17:46   





Back to top
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3464
Location: Kielce

Post#2 04 Nov 2005 17:51   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
Odpowiem krótko. Ta stara metoda jest najlepsza. A dlaczego ? Ponieważ skręcone druty mają największą powierzchnię styku.
W tym przypadku nowoczesność nie za bardzo się sprawdza.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#3 04 Nov 2005 18:23   

Re: Łączenie kabli w puszkach


jeśli Ci sie chce a bedziesz chciał mocno obciążać sieć to możesz rozizolować połączenia i jak pisałes sa to kable miedziane więc je polutuj.Zwiekrzysz jeszcze pewnośc styku ale to juz czynnośc dla bardzo wymagających .Takie skretki jesli są mocno poskręcane i na długości ok 1,5-2cm zupełnie wystarczą jak pisał mój przedmówca.

Helpful message? + -

Back to top
   
lechm56
Moderator
Moderator


Joined: 22 Apr 2003
Posts: 2749
Location: Katowice

Post#4 04 Nov 2005 19:32   

Re: Łączenie kabli w puszkach


W bardzo nowoczesnych domach nie ma puszek.Instalacja prowadzona jest z tablicy bezpiecznikowej(podzielona na obwody
Było by idealnie aby skręcone tak przewody włożyć pod zacisk.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 4574
Location: Wielkopolska

Post#5 04 Nov 2005 20:18   

Re: Łączenie kabli w puszkach


WItam

Złącza, które pokazałeś są bardzo szybkie i wygodne w montażu. Co do ich skuteczności - jak na razie nie miałem problemów - kiedyś był poruszony temat na forum, że jeżeli źle są włożone do niego przewody (są powyginane) może dodchodzić do ich upalenia (zły kontakt).

Skręcone przewody mają b. dobry kontakt - pozostaje jeszcze kwestia, czy starannie zostały zaizolowane.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
adkoski
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 93
Location: Kielce

Post#6 05 Nov 2005 19:13   

Re: Łączenie kabli w puszkach


na skręcone w odpowiedni sposób i dobrze zaizolowane przewody
mogę dać gwarancję
ana szybkozłączki nie
pozdrawiam!!

Helpful message? + -

Back to top
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3659
Location: Biłgoraj

Post#7 05 Nov 2005 19:37   

Łączenie kabli w puszkach


stwierdzenie ''akolski'' powinno zakonczyć dyskusję ,a ''Myrek1'' ciekawi mnie jaki wykonujesz zawód,czy po tobie też należy sprawdzać jak sam sugerujesz w przypadku elektryka,mniej podejrzliwości
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Dec 2004
Posts: 776
Location: Kraków

Post#8 Post from the author of the topic 05 Nov 2005 23:13   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Dzięki za rady.

@k3048
Nie widziałeś tego elektryka. To był jakiś cwaniak, robił instalację wieki i na koniec uciekł z kasą, a nie dokończył robić. Ogólnie widać po gościu, że lubi kombinować.
No i taka metoda wydawała mi się przestarzała to zapytałem, chyba wolno na forum? Do tego ta taśma coś zaczyna odłazić, dlatego pytam.

Co do mojego zawodu to dopiero się uczę, wiec wszystko przede mną Very Happy

A i jeszcze z ciekawości. Jak wygląda ta obwodowa instalacja w nowych domkach jednorodzinnych?

P.S. Wolałbym, jakby ktoś sprawdzał po mnie, wtedy później niebyło by niedomówień, że coś jest spaprane Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
G.Matras
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 83

Post#9 06 Nov 2005 04:17   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Czesc
Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 526

Post#10 06 Nov 2005 07:35   

Łączenie kabli w puszkach


do zalet złączek wsówanych jest to ze mozna bezproblemowo i szybko łączyc instalacje z drutem miedzianym i aluminiowym , same metale te mają rózną wytrzymałosc i zawsze ALU pęka + robią sie mikroogniwa i dochodzi do korozji, iskrzenia, łączenie drutów 1,5 i 2,5 a juz w skrecanych jest problemik przy róznych grubosciach i trzeba wprawy aby dobrze skręcic

puszki są zastępowane połaczeniami pod osprzetem elektrycznym (gniazdka, włączniki) są przypływy odpływy zasilania do kolejnego osprzętu , idzie mniej materiału na puszkowanie i zawsze mozna dojsc do przewodów jak są połaczone w puszkach osprzętowch, a co do takich połączen kupujcie głębsze puszki to nie bedzie problemów z załozeniem osprzętu

Helpful message? + -

Back to top
   
balt
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 327
Location: Pisz

Post#11 07 Nov 2005 17:04   

Łączenie kabli w puszkach


Ja u siebie w instalacji mam zastosowane obydwie metody, czyli skrętki i "kapturki" nigdy nie miałem z tym problemu a kapturek daje dodatkowo izolację na wykonane połączenie. Pierwszą swoją instalację miedzianą na skrętkę wykonałem 18 lat temu (u rodziców) i do dzisiaj nie ma z nią żadnych problemów

Helpful message? + -

Back to top
   
Filon007
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 18 Feb 2005
Posts: 67
Location: Racibórz

Post#12 07 Nov 2005 19:04   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Ja w ciągu 15-tu lat pracy nie spotkałem się ze skrętkami ani razu.

Te złączki za zdjęciu (na pewno firmy Wago) są bardzo dobre. Łatwy i szybki montaż. Są także bardzo wytrzymałe na przeciążenia. Byłem na pokazie z tej firmy oraz na stoisku na targach. Obciążali złącze z podłączonymi kablami tak, że izolacja z kabli została spalona, a przewodu nie można było z tego (jeszcze całego) zacisku wyszarpać. Ponadto złączki posiadają odpowiednie sprężynki, które stale dociskają do przewodu gwarantując pewny styk.
Ja zawsze używam (jeśli jest taka możliwość) takich złączek.

Pozdrawiam

Ja bym te złączki pozakładał.

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof10
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 21 Jun 2005
Posts: 410
Location: ostrów mazowiecka

Post#13 07 Nov 2005 19:46   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Najpewniejsze oczywiście skrętki 2cm , ale chce słowo na temat instalacji bez puszek i myśle że całkowicie nieda się ich zlikwidować . Ja np robiąc inst. gniazda puszczam obwodowo dołem , a oświetlenie tradycyjnie i myśle że materiałowo jest też oszczędność , a i puszek jest niewiele .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Nov 2005 19:46   





Back to top
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#14 10 Nov 2005 12:32   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Jak kupiłem nowe mieszkanie i zajrzałem do puszek w celu dokonania przeróbek, też byłem nieco zaskoczony prostotą rozwiązania (skręcenie i zaizolowanie). Na początku myślałem, że to szczyt oszczędności, ale tak się po prostu robi Wink
Podobny problem pojawia się co jakiś czas w Usenecie i na różnych forach. Za każdym razem zajrzenie do puszki i zobaczenie tam skręconych przewodów wywołuje ogromne zdziwienie Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Nov 2005 12:32   





Back to top
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Aug 2005
Posts: 97
Location: Ostrołęka

Post#15 10 Nov 2005 15:07   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione - połączenia przewodów powinny być rozbieralne.
Elektrycy skręcali kiedyś przewody bo były kiepskiej jakości złączki gwintowane i nie wytrzymywały szczególnie dla przewodów >2,5mm2. Obecnie istnieją różnego rodzaju "dobre " złączki i trzeba je stosować a nie skręcać.
Złączki WAGO tak jak napisał Filon007 zdają egzamin.

Helpful message? + -

Back to top
   
dgaleza
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Mar 2005
Posts: 469
Location: Zduńska Wola

Post#16 11 Nov 2005 18:20   

Łączenie kabli w puszkach


Najlepiej przewody łaczyć w popularne kostki, czyli innymi słowy złaczki torowe. Co do tej przedstawionej na zdjęciu to nie mam miłych wspomnien. Z początku używałem tych złączek, ponieważ były bardzo proste, ale podczas eksploatacji i próby poprawek, wszystkie przewody wtskakiwały z tych złączek. Dlatego najlepiej używac złączek torowy. Zakręcamy sobie przewody w złączke i mamy pewność, że nic nie wyskoczy z kostki i nie spowoduje zwarcia.
Po drugie złączki torowe są o wiele tańsze od tych szybkozłączek.

PS. Skręcanie to niezbyt dobry i przestarzały sposób łączenia przewodów. Napewno ten elektryk miał długą praktykę i był nauczony kładzenia przewodów po staremu

Helpful message? + -

Back to top
   
ekaand
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 28 Nov 2003
Posts: 530
Location: lubelskie

Post#17 11 Nov 2005 18:34   

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Quote:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
IREKG
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 409
Location: podlasie

Post#18 12 Nov 2005 14:09   

Re: Łączenie kabli w puszkach


co to są złączki "wago" i jak wyglądają?

Helpful message? + -

Back to top
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#19 12 Nov 2005 14:31   

Re: Łączenie kabli w puszkach


IREKG wrote:
co to są złączki "wago" i jak wyglądają?


Wystarczy wpisać w jakąś wyszukiwarkę i kliknąć w pierwsze wyniki Wink
Np. tu http://www.mera-sp.com.pl/Zlacza/Zlacza_Wago.htm

Helpful message? + -

Back to top
   
tronix50
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 02 Apr 2005
Posts: 144
Location: Niewiadów

Post#20 14 Nov 2005 20:05   

Re: Łączenie kabli w puszkach


nie sugeruj się jakimiś złączkami,najlepsze połączenie ,to
skrecone dobrze przewody i zaizolowane odpowiednio
dobranymi kolorami tasmami.nie ma lepszej metody.

Helpful message? + -

Back to top
   
erwinm
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 30 Jun 2004
Posts: 130

Post#21 15 Nov 2005 18:19   

Re: Łączenie kabli w puszkach


ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3659
Location: Biłgoraj

Post#22 15 Nov 2005 21:36   

Re: Łączenie kabli w puszkach


erwinm wrote:
ja robię wszystko na wago i jeszcze nie miałem nigdy zadnego problemu. a gdyby się pojawił: za serwis też się płaci tymbardziej pogwarancyjny
pozdrawiam


i to jest zdrowe podejście do pracy ,inaczej poszlibyśmy z torbami Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
noiro
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 15 Sep 2003
Posts: 94

Post#23 15 Nov 2005 23:27   

Łączenie kabli w puszkach


Jak jest miejsce w puszkach - wago
Mało miejsca - skręcam
Obwody zasilania awaryjnego - skręcam i lutuje
Przewody 4 mm2 dobre kostki, łączówki,listwy itp

Jeszcze nie miałem reklamacji. Szybciej padają gniazdka (podłaczanie farelek z rozlatującą się wtyczką) i wyłączniki (szczególnie te do włączania świetlówek. Nie warto dawać jakiś najtańszych zaraz się skleją styki).

Helpful message? + -

Back to top
   
Enpro
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Nov 2005
Posts: 381
Location: Dolnośląskie

Post#24 16 Nov 2005 11:25   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Quote:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione


To podaj przepis gdzie tak pisze , w instrukci niemieckich móf Rajchema 20KV żyłe zwrotną się skręca na skrętki i co ty nato.

Helpful message? + -

Back to top
   
emus
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 08 Sep 2004
Posts: 187
Location: Kraków

Post#25 16 Nov 2005 13:06   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Witam
G.Matras wrote:

Ja skręcam przewody a potem nakręcam specjalne nakrętki plastikowe z gwintem w środku

Dodam, że są to listwy 12-o zaciskowe (np w kolorze pomarańczowym) do kupienia w każdym sklepie elektrycznym dla przewodów o przekroju 2,5; 4; 6; 10.
W typowej instalacji domowej najlepiej stosować listwy do przewodu o przekroju 10.
Listwę tnie się zwykły nożem na poszczególne zaciski (ma się ich 12 sztuk z jednej listwy). Zacisk zakłada się na przewód z odizolowanym końcem około 10mm i przewód skręca się z drugim przewodem. Następnie przesuwa się zacisk i dokręca się śrubkami które są w zacisku.
emus

Helpful message? + -

Back to top
   
marek234
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Aug 2005
Posts: 97
Location: Ostrołęka

Post#26 17 Nov 2005 14:11   

Re: Łączenie kabli w puszkach


marek234 stwierdza:
Cytat:
szczerze powiedziawszy skręcanie przewodów jest i było zabronione

Ja natomiast poproszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie to stwierdzenie.

Odpowiadam: połączenia przewodów w instalacji powinny być rozłączne - ile rozłączeń wytrzymają przewody skręcone?
Jaki jest wzór na długość skrętki?
Ile trzeba rozizolować przewód?
Jak mocno skręcić?
Wg jakiej normy?
Napisałem, że był to dobry sposób jak nie było dobrych elementów do łączenia przewodów - w pomieszczeniach suchych instalacje pracują latami bez awarii- ale obecnie trąci to myszką.
Zakaz skęcania przewodów jest w Warunkach technicznych wykonywania i odbioru robót budowlanych tom V.

Helpful message? + -

Back to top
   
DarekK.
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 140
Location: Łęczna

Post#27 17 Nov 2005 16:02   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Pierwszy raz spotkałem się ze złączkami WAGO w 2000 roku. I od tamtej pory praca stała się przyjemniejsza. Lecz na rynku pojawiły się podróbki. W niektórych, po kilku wyciągnięciach przewodu padają zaciski i przewody 2,5 wypadają. W WAGO tego problemu nie zauważyłem. Przy połączeniach WAGO trzeba stosować się do instrukcji, szczególnie do długości odizolowanego przewodu oraz jego grubości. Największą zaletą złączek jest możliwość rekonfiguracji instalacji. Już nie raz klientowi zmieniała się koncepcja i nie ma problemu ze zmianami.Instalacje przelotowe stosuję tylko w gniazdach. I tak jak kolega z forum pisał, głębsze puszki. A białe listwy zaciskowe 1,5 mm² to tragedia. Ukręcają się śruby.

Helpful message? + -

Back to top
   
dgaleza
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Mar 2005
Posts: 469
Location: Zduńska Wola

Post#28 17 Nov 2005 16:14   

Łączenie kabli w puszkach


Jak powiedział kolega DarekK. trzeba używać tylko oryginalnych (tzn. droższych Smile) złączek WAGO. Ja kilkakrotnie spotkałem sie z "oryginałami" i dostawałem szewskiej pasji przy ich montażu. Co do białych złączek torowych to nie polecałbym ich największemu wrogowi. Trudno jest je odzielic (przeciąć), nie posiadają blokady wypadnięcia śrub itd. Jeżeli używamy złączek torowych, to najlepsze są pomarańczowe i przeźroczyste.

Helpful message? + -

Back to top
   
wactener
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Sep 2003
Posts: 93
Location: Gorlice

Post#29 01 Dec 2005 08:21   

Re: Łączenie kabli w puszkach


Myślę, że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest skrętka kabli bezpośrednio przed tym odizolowanych, następnie lutowanie i założenie odcinków koszulek termokurczliwych, ich ogrzanie - jest to dużo lepsze niż izolacja, która nie gwarantuje dobrej izolacji.
Pozdrowienia

Helpful message? + -

Back to top
   
marian11@
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Aug 2005
Posts: 418
Location: XXX

Post#30 04 Dec 2005 14:23   

Re: Łączenie kabli w puszkach


witam.
To skrecanie kabli to chyba z PRL-u po prostu tani i bardzo solidny sposób. w domku u rodzicow 20 lat i nic nie ruszane i nawet izolacji nie ma, sa tak ułozone ze sie nie stykaja.
W dzisiejszych czasach szanujacy sie elktryk tego nie zrobi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Dec 2005 14:23   





Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Łączenie kabli w puszkach
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
Łączenie gniazd w puszkach szeregowych fi60 (17)
Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn (11)
łączenie kabli w podłodze (11)
łączenie kabli miedzianych z aluminiowymi... (5)
Łączenie kabli elektrycznych instalacji domowej (9)
Potrzebuje schematów połączeń w puszkach (13)
Czym łączyć przewody w puszkach? (17)
led - oświetlenie ledowe w puszkach fi 60 na suficie w łazience :( (8)
Brak prądu w dwóch puszkach, jest w gniazdku pod puszką (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl topic RSS feed