Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?
Autor
Wiadomość
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#1 Post autora tematu 05 Lis 2005 10:44   

Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam. Mam mały problem. Elektryk zakładał mi przyłącze do domku jednorodzinnego (3-fazowe), ale po skonczeniu głównej rozdzielni poszedl pic i tyle go widzieli. Konczylem sam. w rozdzielnicy w dumu zalozylem przeciwporażeniowke, bezpiecznik silowy i dalej 12 bezpieczników o charakterystyce b od 10 do 20A. Test przeciwporazeniowki sie udal, tylko np oswietlenie lazienki mam podpiete pod esa b10A i w momecie zwarcia wybija mi przeciwporazeniowke i bezpiecznik w głównej rozdzielni. co moze byc nie tak? czy musi byc zachowana jakas kolejnosc bezpiecznikow w rozdzielnicy? nie pamietam jaki bezpiecznik jest w glownej rozdzielnicy, ale zakladam ze jest odpowiedni ( parter i garaz (3 fazy) dziala bez problemu. z gory dziekuje za pomoc!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2005 10:44   





Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#2 05 Lis 2005 11:14   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Nie napisałeś nic na temat tego jakie zabezpieczenie masz w głównej rozdzielnicy, co ci "wybija", wkładki topikowe czy S-ki i jakich są wartości?
Czy owa rozdzielnica główna jak ją określasz to nie czasem przyłącze budynku? To co opisujesz może wskazywać na brak selektywności zabezpieczeń a najczęstszym błędem w takich sytuacjach jest stosowanie w szeregu na kolejnych stopniach S-ek. Zachowanie selektywności w przypadku stosowania wyłączników nadmairowo-prądowych nie jest wbrew pozorom takie oczywiste jak w przypadku wkładek topikowych.
Powrót do góry
   
ZbM
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 39

Post#3 05 Lis 2005 13:11   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Potwierdzam to co napisał kackers, jeszcze co mogę dodać to częstym błędem w budowie instalacji przez "elektryków" jest stosowanie w szeregu zwykłych S. Zwłaszcza jeśli chodzi od zabezpieczenie przed zwarciami. Przy zwarciu jeśl zwykłe S są w szeregu to prąd zwarciowy jaki popłynie wyzwoli wszystkie zabezpieczenia typu S. W sprzedaży są S selektywny pisząc w skrócie to takie, które mają opóźniony czas zadziałnia. Jednak są one bardzo drogie i to jest najczęstszą przyczyną nie stosowania S selektywnych. Ja jestem zwolennikiem stosowania, jeśli już trzeba stosować, przed układem pomiarowym zabudować ograniczniki mocy. Są to takie urządzenia, które działają na przeciążenia a nie na zwarcia. Zabezpieczenie przed układem pomiarowym jest na tyle duże, że powinna wytrzymać. Można to zresztą wyliczyć. Dlatego przy zwarciach np gdy zrobi to żarówka wyzwoli zabezpieczenie obwodowe a nie przed licznikiem.
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#4 Post autora tematu 05 Lis 2005 18:27   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam. wszystkie sa S. Ta głowna rozdzielnica, to przylacze, gdzie sa liczniki i tam wywala mi silowego S C25A. Mozna cos blizej o tej selektywnosci, bo chyba w tym tkwi problem. Aha, gorna listwa w rozdzielnicy w domu jest pod 3 fazy, a do dolnej dalem tylko jedna faze (najmniej obciazona na gorze) podpialem kolejno p. porazeniowke, sile, i reszte S dalej. moge ewentualnie jak to pomoze komus dodac zalacznik ze zdjeciem tej mojej nieszczesnej rozdzielnicy..
Powrót do góry
   
adkoski
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 93
Miasto: Kielce

Post#5 05 Lis 2005 18:46   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


cześ kolego
napisz czy chodzi o to że chcesz przetestowac zabezpieczenia i robisz celowo jakies zwarcie np . w gniazku czy po prostu jeśli co kolwiek
włączysz do gniazdka lub właczysz oświetlenie to wybija przeciw.p

ogólnie jest przyjęte jeśli w pionie masz 25A to obwodowe gniazdka 20A
oświetlenie 10A
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#6 Post autora tematu 05 Lis 2005 18:53   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


ot zdjecie te rozdzienicy. cos pozamieniac?

Załączniki:
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#7 Post autora tematu 05 Lis 2005 19:09   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam. Specjalnie zwarcie zrobilem i wywalilo przy licznikach, a wczoraj stary zyrandol podpialem zeby cos widziec i po minucie cos strzelilo i znowu wywalilo przy licznikach. okazalo sie ze zarowka sie spalila.
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#8 Post autora tematu 05 Lis 2005 20:56   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


witam. przy licznikach jest s C a w rozdzielnicy w domu wszystkie sa B. pisalem juz to. czyli mam rozumiec, ze przy pelnym zwarciu normalne jest, ze wybija bezpiecznik w domu i przy liczniku? czy uklad bezpiecznikow w rozdzielni (zdjecie) jest ok?
Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#9 05 Lis 2005 20:57pomocny post - solucja   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


No cóż jeśli ten C25A w zabezpieczeniu przedlicznikowym nie będzie selektywnym S to przy każdym zwarciu będzie 50% szans że wywali przed wszystkimi innymi.
W Twoim przypadku masz dwa rozwiązania:
1) Wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe na wkładki topikowe gG lub gF 25A i zapomnieć o problemie selektywności,
2) Wymienić S-kę C25A na Selektywną i pójść w koszta

W razie wątpliwości odsyłam do SEP-u (sep.pl - forum), wielokrotnie poruszane tematy selektywności.

Tu masz coś co może Ci się przydać: :D
http://catv.retsat1.com.pl/michal/selektywnosc/glowna.htm
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#10 Post autora tematu 05 Lis 2005 22:14   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Czyli reasumujac rozdzielnia w domu jest ok i bledu nie popełnilem, a moj problem tkwi w zlym bezpieczniku przy liczniku? i jeszcze jedno pytanie: czy to normalne, ze przy spaleniu zarowki (tylko L i N, bez PE podlaczone do lampy) wybilo p. porażeniówkę i bezpiecznik przy licznikach, a S od obwodu zasilajacego lampe nie wybilo?
Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#11 06 Lis 2005 10:24   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Ze zdjęcia nic nie wynika, nie wiadomo jak podłączyłeś poszczególne obwody. Tu byłby potrzebny jakiś schemat strukturalny. Najistotniejsze w tym momencie jest w jaki sposób masz podłączoną różnicówkę i co właściwie ma ona zabezpieczać, bo jeśli cały dom to masz kolejne nieporozumienie ponieważ przy czułości 30mA może ona zadziaływać nawet przypadkowo. Prądy różnicowe w przybliżeniu można do siebie dodawać i na tą sumę składają się wszystkie prądy upływu w całej instalacji- lodówka (ok.10mA), pralka (kolejne 10mA), może kuchenka el. (wystarczy 10mA) i już masz granicę zadziałania a dodaj jeszcze upływność całej instalacji, która zawsze zachodzi przy nawet najbardziej starannym wykonaniu i ewentualnie jakiś odbiornik z uszkodzoną izolacją i nawet może się nie udać załączyć różnicówki. Opisz coś więcej :)
Powrót do góry
   
adkoski
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 93
Miasto: Kielce

Post#12 06 Lis 2005 11:49   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


odkręć pokrywę rozdzielni i narysuj ja połączyłeś różnicowo prądowy
może cos się wyjaśni
pozdrowionka
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#13 Post autora tematu 06 Lis 2005 17:42   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


roznicowka jest na 1 pietro. podlaczylem od prawej z gory n, l, l, l i z dolu z n na listwe i fazy szyna z 3 oddzielnymi liniami, z ostatniego s faze 1 do s z lewej w dolnym szeregu i reszte dolnych z dolu listwa 1 liniowa polaczylem i to wszystko. roznicowka ma 40A (Z TEGO CO CZYTALEM TO TA WARTOSC MOWI ILE MOZNA POD NIA PODPIAC, a 30 to "czulosc") . taka sama (tylko 1 fazowa) mam na parterze tak samo podlaczona,tylko jest jeden szereg bezpiecznikow. parter jest zamieszkany od 3 miesiecy i nie ma problemow.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2005 17:42   





Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#14 Post autora tematu 08 Lis 2005 19:38   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


prosze o szybkie odpowiedzi, bo mam malo czasu. pozdrawiam i z gory dziekuje!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2005 19:38   





Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#15 08 Lis 2005 19:46   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Nie dziw się, piszesz bardzo niejasno, patrz mój poprzedni post. O wiele łatwiej byłoby gdybyś to narysował, chociaż odręcznie.
Powrót do góry
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 146
Miasto: Warszawa

Post#16 09 Lis 2005 10:56   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


kackers napisał:

dodaj jeszcze upływność całej instalacji, która zawsze zachodzi przy nawet najbardziej starannym wykonaniu i ewentualnie jakiś odbiornik z uszkodzoną izolacją i nawet może się nie udać załączyć różnicówki.


Różnicówka często nie daje się załączyć również w mieszkaniach/budynkach, które szybko wchłonęły dużo wody np. podczas tynkowania ścian. Ale to mija po wyschnięciu.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#17 Post autora tematu 09 Lis 2005 11:07   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


zalaczam odreczny schemat podlaczenia tej rozdzielnicy jezeli ma w czyms pomoc.

Załączniki:
Powrót do góry
   
elektrykos1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: Staszów

Post#18 09 Lis 2005 13:19   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam kolegów!
Najpierw do kolegi "kackers" kolego zapewniam cie ze w domku jednorodzinnym sredniej wielkości (np piwnice ,parter,poddasze ) różnicówka 30 ma będzie działać i nie będzie wybijac wiem to z wieloletniej praktyki. Tam nie występują takie upłynnosci choc nie zaleca sie tak robic .
A teraz do wszystkich kolegów udzielających takich rad to przypomina leczenie na odległość. niech kolega weźmie fachowca a nie kombinuje sam bo można narobic szkód lub jeszcze gożej a takie rady z reguły do tego prowadzą.Prąd to nie zabawka i skutki takich napraw mogą byc tragiczne.
Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#19 10 Lis 2005 16:07   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


elektrykos1 -fakt stosowania przez Ciebie z róznicówek o czułości 30mA w zabezpieczeniu całego domu świadczy tylko o Twojej nieznajomości rzeczy i kompletnej ignorancji a co do leczenia na odległość to właśnie po to forum to istnieje więc nie pogrążaj się dalej.

Kolego gudi skoro różnicówka 3fazowa tak jak w Twoim przypadku ma napisane In=40A to oznacza dokładnie tyle, że można za nią podłączyć "odbiornik 3fazowy" o prądzie znamionowym do 40A. Pojedynczy 3fazowy odbiornik a nie całe piętro!. Jeśli chcesz zabezpieczać poszczególne obwody (oświetlenie, gniazda itp) lub pomieszczenia powinieneś stosować przynajmniej róznicówki 1fazowe bo inaczej zawsze będzie Ci ona zadziaływać gdyż nie masz możliwości zachowania symetrycznego obciążenia wszystkich faz a co za tym idzie przy obciążeniu którejkolwiek fazy (np. załączenie lampki nocnej) spowoduje Ci nierównomierny rozpływ prądów w przekaźniku Ferrantiego i powstanie prądu różnicowego=zadziałanie róznicówki.

Myślę, że w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana tej różnicówki 3fazowej na 3 szt 1fazowe.
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#20 Post autora tematu 10 Lis 2005 16:45   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


ale ja nie mam problemow z ta roznicowka, a jedyne co zapytalem w tym temacie, to to, czy normalnym jest fakt, ze przy zwarciu wybija mi roznicowke i s-a c25a przy liczniku. moim problemem jest fakt, ze przy zwarciu nie wybija s-a tylko w rozdzielnicy na pietrZe, ale rowniez przy liczniku, gdy zwarcie robie sam przez wstyk N i L. podlaczylem kilka lamp i calymi dniami pracuja wiertarki, mloty i inne urzadzenia budowlane i roznicowki nie wybija, wiec skupmy sie na problemie zamiast szukac dziury w calym. pozdrawiam!
Powrót do góry
   
elektrykos1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: Staszów

Post#21 10 Lis 2005 19:48   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam kolegów !
Kolego "kackers" przeczytaj dokladnie to co ja napisalem na temat stosowania w ten sposób różnicówki, a potem krytykuj moja znajomość fachu a zapewniam cię że jestem w te klocki dobry i nie jest to jakieś samochwalstwo. Mam do czynienia z różnicówkami nie tylko w mieszkaniach ale w pracy na oczyszczalni ścieków gdzie pracuje i warunki pracy różnicówek są dużo gorsze są dużo gorsze (np wilgoć), ale to coś ty napisał na temat upłynności to ja tego nigdzie nie przeczytałem i mam szczere wątpliwości kto tu jest ignorantem. W razie powiększenia wiedzy na ten temat polecic mogę literature.
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#22 11 Lis 2005 01:07   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


kackers napisał:
.. skoro różnicówka 3fazowa tak jak w Twoim przypadku ma napisane In=40A to oznacza dokładnie tyle, że można za nią podłączyć "odbiornik 3fazowy" o prądzie znamionowym do 40A. Pojedynczy 3fazowy odbiornik a nie całe piętro!. Jeśli chcesz zabezpieczać poszczególne obwody (oświetlenie, gniazda itp) lub pomieszczenia powinieneś stosować przynajmniej róznicówki 1fazowe bo inaczej zawsze będzie Ci ona zadziaływać gdyż nie masz możliwości zachowania symetrycznego obciążenia wszystkich faz a co za tym idzie przy obciążeniu którejkolwiek fazy (np. załączenie lampki nocnej) spowoduje Ci nierównomierny rozpływ prądów w przekaźniku Ferrantiego i powstanie prądu różnicowego=zadziałanie róznicówki.

Myślę, że w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana tej różnicówki 3fazowej na 3 szt 1fazowe.


Bardzo ciekawa teoria.
Ubawiłeś mnie kolego kackers :D :D :D
Skoro wspomniałeś już o przekaźniku Ferrantiego (cokolwiek masz na myśli) to chciałbym wiedzieć czy to kiedykolwiek widziałeś.
Jestem przekonany, że gdzieś o tym tylko słyszałeś...
Jak nie wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd i nie naciągaj na koszty :!:

Wszystkich zainteresowanych informuję, że w wyłączniku różnicowo-prądowym trójfazowym jest przekładnik Ferrantiego,
przez którego rdzeń magnetyczny przeprowadzone są przewody L1, L2, L3 i N (neutralny). W zwiąku z tym załączenie lampki nocnej (lub innego odbiornika jednofazowego) nie może spowodować wyzwolenia różnicówki ponieważ nie popłynie prąd różnicowy (suma prądów będzie równa 0). Różnicówka nie reaguje na niesymetryczne obciążenie faz.
A wartość In=40A oznacza max. obciążalność styków wyłączających.

Pozdrawiam
HenryK3
Powrót do góry
   
elektrykos1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: Staszów

Post#23 11 Lis 2005 08:40   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam kolegów!
Kolego "HenryK3" twoje stwierdzenie wobec kolegi "kackers" jest i tak delikatne ja to nazwie gorzej jest to bełkot pijanego i to dobrze pijanego. I do tego jeszcze kogos nazywa ignorantem heheheh :D:D:D ja mam wątpliwości czy kolega "kackers" wogółe widział różnicówke bo o podłączeniu jej już mowy być nie może i jego wiedza na ten temat jest żadna. I wtym jest sedno sprawy ze elektrycy o takim IQ udzielają rad i to prowadzi do tragedii. Niech kolega "kackers" eksperymentuje z latarką taką zasilaną baterią 1.5 V bo dwie baterie mogą go już zabić z jego wiedzą. Tak wieć kolego "kackers" książki o różnicówkach i wogóle o elektrotechnice proszę wsadzić na rok pod poduszke i potem troche praktyki i może kolega nie bedzie wypisywał takiego bełkotu.
Powrót do góry
   
kackers
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 138
Miasto: Gdynia:)

Post#24 12 Lis 2005 16:53pomocny post - solucja   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Problemem który ciągle występuje w Twojej instalacji jest moim zdaniem brak selektywności, tak jak już wcześniej pisałem i nie poprawi się to dopóki nie zamienisz zabezpieczenia przedlicznikowego na selektywne.
Pisząc o schemacie strukturalnym lub jakimkolwiek odręcznym miałem na myśli coś podobnego jak w przykładzie

HenryK3
Cieszę się, że wprowadziłem Cię w dobry nastrój, masz rację faktycznie popełniłem błąd powołując się na niesymetrię w rozpływie prądów przy omawianiu zadziaływania różnicówki ale nie ma on znaczenia wobec wieczności. Oczywiście że odbiór 1fazowy nie powinien spowodować zadziałania 3fazowej różnicówki, od tego jest to forum żeby się poprawiać i wzajemnie edukować.:D
Pisząc o przekaźniku Ferrantiego miałem na myśli układ elektro-mechaniczny(zawierający oczywiście przekładnik F) wchodzący w skład różnicówki i tego nie uważam za błąd.
Reasumując można by się spierać nad zasadnością użycia różnicówki 3fazowej lub 3szt 1fazowych.

elektrykos1
Nie zbliżyłeś się nawet na ułamek do pomocy przy rozwiązaniu tematycznego problemu.
O ile się nie mylę sam zacząłeś krytykę od wykpiwania leczenia na odległość.
Nadal uważam że popełniasz błąd stosując jako zabezpieczenie główne dla całego domu róznicówkę o czułości 30mA. Ciekaw jestem czy sam wiesz skąd w ogóle wzięła się ta magiczna liczba? ;) ale to nie ten temat.
Natomiast pisząc o bełkotach i innych pijackich wybrykach – nie komentuję, szkoda atramentu[/b]

Załączniki:
Powrót do góry
   
elektrykos1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: Staszów

Post#25 12 Lis 2005 19:01   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Witam kolegów!
dalej kolego "kackers" nieprzeczytales mojego postu uważnie ale jak juz pisałem to powtórze nie polecam tego ale napewno nie będzie wylatywać i to ja nie nazwalem cie pierwszy ignorantem ale jak sam sie już skrytykowałes popełniles błąd i to mnie wkurzyło nie miałem ci zamiaru ubliżac ale jak się czyta takie cos to jak można się nie wkurzyc i jeszcze mi zarzucasz ignoractwo w sprawach elektryki. I jaeszce jedno wiem napewno skąd się wzioł taki prąd i wiem wiele więcej na temat różnicówek. Ale możesz napisac jak wiesz lepiej bo jak nie to śa ciekawe ksiażki na ten temat np."Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce" "Budowa Stosowanie i badanie wyłączników różnicowopradowych" i wiele innych publikacji i zapewniam cię że ja je uwaznie czytałem i mam wieloletnia praktyke w elektryce i w instalacjach nie tylko domowych ale i przemysłowych, a także w stosowaniu róznicówek. I jescze jedno" w domku o powierzchni około 70-80 m2i przy zwykle stosowanych odbiornikach takich jak np. pralka ,lodówka, zelazko, ogrzewacz wody roboczy prąd upływowy nie przekracza zwykle wartości 10ma i możliwe jest stosowanie wyłącznika o prądzie Idelta n= 30mA" to taka ciekawostka czy rożnicowka nie wytrzyma w domku jednorodzinnym.
Powrót do góry
   
adkoski
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 93
Miasto: Kielce

Post#26 12 Lis 2005 22:19   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


łopatologiczny schemat połączeń
sprawdz czy nie zrobiłeś błędu

Załączniki:
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#27 13 Lis 2005 00:56   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


kackers napisał:

Reasumując można by się spierać nad zasadnością użycia różnicówki 3fazowej lub 3szt 1fazowych.

Oczywiście, że masz rację.
Stosowanie jednej różnicówki w całej instalacji doprowadza do tego, że czasem trzeba iść po omacku, żeby ją załączyć.
Najlepiej byłoby zastosować kilka różnicówek ale to są dodatkowe koszty.
Jak ktoś ma już trójfazową to jej przecież nie wyrzuci.
U mnie w domu jeden obwód oświetleniowy (dokładnie to lampa nad rozdzielnicą) jest zasilany z przed wył. różnicowo-prądowego.
Takiego rozwiązania ze względów bezpieczeństwa nie mogę polecać.
Pozdrawiam
HenryK3
Powrót do góry
   
grzeg27
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lis 2004
Posty: 92
Miasto: Toruń

Post#28 15 Lis 2005 00:25   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


JA tez dołożę swoje 3 grosze.Nie chodzi tu napewno o selektywność bo nie można mówić o selektywności wyłączników róznicowo prodowyh w stosunku do wyłaczników nadprądowych.Problemem jest źle podłaczon instalacja a nie selektywność.A więc kolego gudi musisz dokładnie napisać w jakim momencie wybija róznicówka i główne zabezpieczenie oraz czy na każdych obwodach czy na jakimś konkretnym..
pozdrawiam
Powrót do góry
   
gudi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 69
Miasto: Białystok

Post#29 Post autora tematu 15 Lis 2005 08:02   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


Jeszcze raz napisze, ze nie wybija roznicowka i zaluje,ze o niej wspomnialem, bo sie wszyscy jej uczepili. jest i dziala. moj problem polega na tym, ze jak robie zwarcie to wybija w domu i przy liczniku 2 s-y jednoczesnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lis 2005 08:02   





Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1028
Miasto: Jaworzno

Post#30 15 Lis 2005 10:07   

Re: Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?


I będzie wybijać przy zwarciu.
Esy nie są selektywne.
Ta odpowiedź była na samym początku.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Dlaczego wybija bezpiecznik w głównej rozdzielnicy?
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Bezpiecznik topikowy - Wybija bezpiecznik w skrzynce elektrycznej (5)
Usytuowanie rozdzielnicy głównej w kotłowni- właściwe? (10)
Konsultacja w sprawie modernizacji rozdzielnicy głównej (12)
Podłącznie WLZ do rozdzielnicy głównej w budynku (48)
Modernizacja rozdzielnicy głównej- budynek użyteczności publicznej. (6)
Wiertarka wybija mi bezpiecznik (30)
Silnik wybija bezpiecznik (6)
Wybija bezpiecznik - automatyczny 10 A (9)
Wybija bezpiecznik topikowy 16A (9)
Statecznik elektroniczny wybija bezpiecznik. (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.102 seconds

elektroda.pl temat RSS