Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ranger 3500 i jego moc w W


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Ranger 3500 i jego moc w W
Autor
Wiadomość
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#1 Post autora tematu 08 Lis 2005 22:02   

Ranger 3500 i jego moc w W


Witam Kupiłem niedawno r.3500 podobno ma mieć 150 W CW,120 W SSB i 30W w AM,FM a ma 10W w AM,FM i około 25W w SSB:cry:.Myśle że gdzieś jest ograniczenie tylko nie wiem gdzie czy na elementach biernych czy na procku podsyłam link do strony gdzie coś piszą o tym:arrow: http://www.qsl.net/kf2tz/rangerar.html
Wszystkie pr. od mocy są na maksa.Przy AM zasilanie na kolektorach TR. mocy jest tylko 8V a wydaje mi się że powinno być 13,8V jak z zasilacza.Jeżeli by ktoś mógł mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny .Na tej stronce jest też schemat.:DChyba że były dwie wersje tego radia :|Ale nie sądze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2005 22:02   





Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7129
Miasto: Beeftown

Post#2 08 Lis 2005 22:18   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Zależy która wersja.
Kumpel miał kiedyś AR3500 i miał out 10/25W
Jakie tranzystory siedza u ciebie w końcówce?
Michał
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#3 Post autora tematu 09 Lis 2005 08:53   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


C2166 i C2312 x 2 taki sam jest w Unidenie (122PC jeśli dobrze pamiętam nazwę) i moc na wstęgach można było rozkręcić na około 17W SSB na jednym C2312 czy wymiana tych tran. była by wskazana żeby uzyskać powera.W tej chwili jest około 15W na AM przy zasilaniu na kolektory tych tr. 8V z modulatora (tranzystorowy) i to mi się nie podoba na SSB jest 13,8 Ale tam moc uzyskuje się inaczej,jak by ktoś coś mógł podpowiedzieć to bardzo proszę!
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4827
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#4 09 Lis 2005 14:54   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Kolego bez przesady po co tyle mocy ? 4 W i dość. Pozdrawiam

A co do tranzystorów to z nich więcej nie pójdzie. Wymiana też niewiele pomoże bo za mało sterowania .
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#5 Post autora tematu 09 Lis 2005 17:48   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Powiem tak .Na AM to fakt To cojest wystarczy ale na SSB zamiast dopały mogło by być te 80-100W poprostu chciałbym żeby to było w radiu a nie walało się gdzieś
,coś na linii do anteny wkurza mnie gdy kogoś słyszę a nie mogę dolecieć do niego tymbardziej że ten sam typ rangera miał tę moc bo o tym znalazłem notki na necie tylko jak to było rozwiązane A tak na marginesie doczynienia z radiem mam nie od dziś (Krzysiek Końskowola)
Powrót do góry
   
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2527
Miasto: Radom

Post#6 09 Lis 2005 20:14   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


A gdzie koledzy mogę dorwać MRF 477, albo jakiś zamiennik, tylko w takiej samej obudowie i o dość podobnych parametrach :?:

Pozdrawiam Sadek
Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7129
Miasto: Beeftown

Post#7 09 Lis 2005 20:27   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Sady napisał:
A gdzie koledzy mogę dorwać MRF 477, albo jakiś zamiennik, tylko w takiej samej obudowie i o dość podobnych parametrach :?:

Tu:
http://www.thomas-distributing.com
http://www.electronicpool.de
http://www.digitroncorp.com/part/MRF477
http://www.westcoastmall.net/shop/product_info.php?products_id=1289
http://www.rfparts.com/mototran.html
Michał
Powrót do góry
   
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2527
Miasto: Radom

Post#8 09 Lis 2005 21:44   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


no właśnie, tylko bardziej chciałem może w polsce :(
Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7129
Miasto: Beeftown

Post#9 10 Lis 2005 06:53   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Na kupienie w Polsce masz szanse jak na trafienie szóstki w Lotto.
Michał
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#10 Post autora tematu 10 Lis 2005 12:28   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Nawet na Wolumenie?--- a co z moi Rangerem nikt nie ma żadnego pomysłu jak wydusić z niego co się da?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lis 2005 12:28   





Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7129
Miasto: Beeftown

Post#11 10 Lis 2005 14:12pomocny post - solucja   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Nawet na Wolumenie.
Ja mam taki jeden tranzystor, ale nie sprzedaję :) Zbyt drogocenny.
Sady: Znajomy z padniętą końcówką w HR2510 zrobił tak, że zbudował wzmacniacz lampowy i steruje go z drivera :) I używa go na 10m z Pout circa 200W.
Musisz znaleźć procedure strojenia poszczególnych stopni Rangera.
Poustawiać, tak jak fabryka zaleca i gotowe.
Zwłaszcza prądy spoczynkowe końcówki i drivera.
Michał
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lis 2005 14:12pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2527
Miasto: Radom

Post#12 10 Lis 2005 16:22   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Wolumen też odpada.
No dokładnie zwertowałem troszke sieci ale cisza. Nie będe nic kombinował, tylko muszę dorwać. Nawet za granicą :) tylko może ktoś wspomoże co i jak się załatwia.
Mam nadzieje ze tamte firmy nie robia wałków ;)

Pozdrawiam Sadek
Powrót do góry
   
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2527
Miasto: Radom

Post#13 18 Lis 2005 07:54   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


No i dzwoniłem po firmach. W USA mają ten tranzystor nie za 30$ tylko za 300$ koszt przesyłki 68$, w europie to nawet nie mają, a podają na stronkach w celach informacyjnych jak powiedział "człowiek z zachodu". To nici z poszukiwań.

Pozdrawiam Sadek
Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7129
Miasto: Beeftown

Post#14 18 Lis 2005 10:03   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Sady napisał:
No i dzwoniłem po firmach. W USA mają ten tranzystor nie za 30$ tylko za 300$ koszt przesyłki 68$


300? Taniej całe radio wychodzi. Po 120$ na Ehamie HR-y bywają.
Kup Jacksona i wypruj z niego końcówkę. Dołóż zewnetrzny wzmacniacz i steruj z drivera.
68$ za przesyłkę? Pogięło ich.
Michał
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#15 Post autora tematu 14 Gru 2005 23:10   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Witam ponownie teraz mam inny ;problem; z tym radiem a mianowicie;można tak zaprogramować procesor w tym radiu że skanuje od 2,999,999Mhz do 29,999,999 Mhz ale gdzieś w okolicach 25Mhz i w dół szum się zmienia i odsłuch ginie podejrzewam że generator nie jest w stanie się przestoić w tak dużym zakresie częstotliwości .Czy mam rację i jak można temu zaradzić? Parametry tego radia są bardzo podobne do RCI 2950 lub Apache ale bardzo fajne radio.
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4827
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#16 15 Gru 2005 08:29   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Witam rację masz ale temu nie zaradzisz.
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#17 Post autora tematu 18 Gru 2005 08:34   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Myślę że można by tak zrobić coś że to radio odbierało by też na dole tylko moja wiedza jest za mała.Jeżeli ktoś mógł by mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4827
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#18 18 Gru 2005 08:45   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Trzeba przestroić obwody wejściowe odbiornika. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#19 Post autora tematu 18 Gru 2005 14:32   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Wydaje mi się że to będzie za mało a jeśli wystarczy to żeby odbierać na 11 metrach znowu trzeba przestrajać ?
Ja chciałbym tak to radio przerobić by mieć cały zakres.Poczytam trochę literatury może coś znajdę na ten temat,ale dalej proszę o wszelkie podpowiedzi bo szkoda trochę możliwości tego procesora .Miałem pare radyjek CB w rękach i to jest naprawdę dobre radio.Pozdrawiam wszystkich CB-maniaków! I NIE TYLKO!!!
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4827
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#20 18 Gru 2005 17:14pomocny post - solucja   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Za każdym razem trzeba przestrajać. A jeśli jeszcze chcesz nadawać, to nie ma takiej możliwości. Również obwody nadajnika trzeba przestroić , to tak bardzo pobieżnie napisałem mało prawdopodobne by obeszło się bez przeróbki stopni nadajnika na niższe pasma.
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#21 Post autora tematu 16 Sty 2006 13:47   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


OK. Mniej więcej już wiem o co chodzi z tego wychodzi że najlepiej zrobić sobie konwerter.Dzięki wszystkim za pomoc.Temat uważam za skończony!
Powrót do góry
   
haka
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 14
Miasto: kutno

Post#22 16 Sty 2006 15:53   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Odnosnie Ranger 3500,to sa rozne wersje.Jezeli twoj ma radiator taki jak Alan87 Lincoln to jego moc 8W AM,FM i 25 SSB.Jezeli jest tak duzy ze zmiescila by sie dopalka to ma 50 AM,FM I 150 w SSB.Mialem jedna i druga wersje.
Powrót do góry
   
interwal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 51
Miasto: Kamionka

Post#23 Post autora tematu 16 Sty 2006 22:32   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


To jest ta słabsza wersja bardzo ładnie chodzi aczkolwiek myślałem że bez większych problemów uda mi sie posłuchać na 3.5Mhz i w górę ale za dużo roboty a ja mam za mało wiedzy.Szkoda radia.Dzięki!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2006 22:32   





Powrót do góry
   
tatronic
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 700
Miasto: New York

Post#24 17 Sty 2006 01:58   

Ranger 3500 i jego moc w W


Sady jezeli jestes zainteresowany koncowka mocy do Lincolna MRF 477 to pisz moge cos pomoc - mieszkam w USA a przesylka w postaci malej paczki moze kosztowac nieiecej jak 10$-sprawdz na stronie firmy przewozowej poloneztravel z czestochowy lub domaexpo .A jezeli chodzi o sama koncowke tu sa ceny:
http://www.thomas-distributing.com/transistors1.htm
http://westcoastmall.net/shop/product_info.php?products_id=1289
http://www.bills2way.com/equip/parts.html
http://www.advancedsemiconductor.com/transistors/MRF/MRF477.shtml
http://www.rfpowerx.com/product/search1.htm
Powrót do góry
   
Sady
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2527
Miasto: Radom

Post#25 17 Sty 2006 09:51   

Re: Ranger 3500 i jego moc w W


Tylko jest pewna kwestia, podają na stronce a jak coś do czegoś to albo nie ma, albo cena zupełnie inna...
Powrót do góry
   
tatronic
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 700
Miasto: New York

Post#26 26 Sty 2006 17:00   

Ranger 3500 i jego moc w W


Dzwonilem dzisiaj po sklepach i niejest tak trudno kupic tego mrf w usa a napewno niekosztuje 300$.A jezeli chodzi o przesylke 68$ zkad to wzieliscie???Ja wysylam paczki do polski z NJ (wyslalem laptopa ,ksiazki,buty i ubrania -w jednej paczce i zaplacilem niecale 40$).Polecam poszukac firmy spedycuje na polonez travel albo doma expo.
Powrót do góry
   
tatronic
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 700
Miasto: New York

Post#27 30 Sty 2006 04:59   

Ranger 3500 i jego moc w W


Jezeli ktos dalej jest zainteresowany tranzystorami MRF 477 to pisac na maila lub gg2316261.Posiadam obecnie kilka sztuk.Pozdrawiam Arek
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Ranger 3500 i jego moc w W
Strona 1 z 1
Podobne tematy
RANGER AR-3500 (1)
RCI RANGER 2970N2 - moc zależna od częst. (9)
WZMACNIACZ I JEGO MOC, PRZECIAZENIE (12)
Pioneer vsx 415 i jego realna moc (2)
Moc w.cz. mikro nadajnika radiowego FM - a jego zasięg (6)
Ogniwo Peltiera i jego moc, wydajność prądowa (1)
Yamaha AX-397 czy można zwiększyć jego moc? (1)
Diora ws 354. Czy ktoś wie jaka jest jego moc? (9)
Moc wzmacniacza Soling SL-210. Czy zna ktoś jego parametry? (3)
Wzmacniacz DENON -PMA-1315R. Jaka jest jego moc wyjściowa? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.107 seconds

elektroda.pl temat RSS