Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiana starego domofonu pięcioprzewodowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> Wymiana starego domofonu pięcioprzewodowego
Autor
Wiadomość
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2005 22:46   

Wymiana starego domofonu


Witam.
Posiadam stary domofon (nazwy brak) jeszcze z fkładka elektrytowa i chce go wymienic na unifona LF-3.Problem w tym że instalacja jest 3-przewodowa tzn sa 4 przewody ale wykorzystywane są tylko 3.Przeglądałem posty ale wszystko dotyczy instalacji 4 lub 6 przewodowej.czy mukłby ktos w jasny sposub opisac jak to podłączyc i jak rozpoznac przewody z instalacj?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2005 22:46   





Powrót do góry
   
wwmajor
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 110
Miasto: Podkarpacie

Post#2 14 Lis 2005 23:25pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


Produkcją min. takich domofonów zajmuje się firma RADBIT z Radomia.

Kiedyś brałem od nich domofony jak chcesz to podam ci na priva telefon do nich. Tylko nie wiem jak teraz bo jak dzwoniłem do nich ostatnio to mi powiedzieli że mają w przygotowaniu kupę nowych modeli (z LCD, pastylkami Dallas itd) i chwilowo nie prowadzą sprzedaży.
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 15 Lis 2005 21:07   

Re: Wymiana starego domofonu


Jeśli możesz to bardzo prosze o podesłanie nr tel.Może oni cos podpowiedza.
Powrót do góry
   
z.kawalek
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 24
Miasto: slupsk

Post#4 15 Lis 2005 22:58pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


instalacja oktorej piszesz jest najprawdopodobnie cztero zylowa ito by mialo sens ,czwarty drut musial byc podlaczont (moze sie urwal)sprawdz to dokladnie nailepiej u sasiada ktory ma jeszcze stary unifon ,w unifonie ktory posiadasz musisz zlokalizowac gdzie jest "masa" mikrofon isluchawka ,mozna to odczytac sledzac druk na plytce unifonu.(instalacji trzy przewodowych chyba niema ,sa 2, 4 ,5 i 6 przewodowe) powodzenia
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#5 16 Lis 2005 10:23pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


Poprzednik ma rację. Duzo chodziłem po instalacjach domofonów i także twierdzę, że wszystkie 4 żyły muszą być wykorzystane. Co prawda spotkałem sie w dwóch przypadkach (w jednej bloklu), że były podłączone tylko trzy żyły, ale jak się później okazało, to był przede mną jakiś "fachowiec" i tak to rozgrzebał że nie mógł sobie dalej z tym poradzić. Dopiero moja interwencja załatwiła sprawę. Tam też właśnie ten "fachowiec" podłączał dwa nowe unifony. No cóż, trochę techniki i nie mógł sobie poradzić.

Dołaczę schemat i opis LF-3 jakim dysponuję.

1 - DU (dzwonek unifonu)
2 - SU (słuchawka unifonu)
3 - MU (mikrofon unifonu)
4 - 0 (wspólny - masa)

Należy wykonać mostki 5-4 i 7-3. (*Zwory na płytce nie ma być)
W instalacji czteroprzewodowej otwieranie zamka następuje poprzez zwarcie za pomocą przycisku żyły "MU" i "0".
Po analizie schematu wspomniane mostki są niezbędne właśnie do tego celu. Celowo nie są mostkowane wcześniej, gdyż są np. instalacje sześciożyłowe, które mają otwarcie zamka na osobnych dwóch żyłach. To tyle.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#6 Post autora tematu 16 Lis 2005 22:43   

Re: Wymiana starego domofonu


Wielkie Dzieki Panowie ze schematem moge juz cos podziałac.Co do instalacji to ta 4 żyła napewno sama sie nie urwała pozostałe trzy sa lutowane do płytki połaczeniowej a ta 4 jes zagieta całkiem obok mimo to domofon jakos działa,ale pora go wymienic bo uległ "bio degradacji"

Jeszcze raz dziękuje!
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#7 17 Lis 2005 11:51pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


Masz tu jeszcze raz ten schemacik odpowiednio przygotowany do instalacji.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 17 Lis 2005 22:39   

Re: Wymiana starego domofonu


Witam!
Jeszcze raz dziekuje za schemat! Tylo ciagle niedaje mi spokoju ta 4 żyła.Rozebrałem stary domofon i sprubuje mniej wiecej opisac jak wygląda tam układ połaczeń.
Przewód biały idzie na świch2 od drzwi a z tego swicha na głosnik.Prawdopodobnie to jest masa.
Przewód zółty idzie na swich2 a zniego na słuchawke.
Przewód czerwony idzie na kolejny swich a zniego na mikrofon a drugi koniec mikrofonu połaczony jest rezystorem do swicha zamka.Teraz pytanie której rzyły brakuje i czu jest możliwe aby wywołania i słuchawka były na jednym przewodzie?
(swich2 jak go nazwałem to zespolony przełaczni przełączany podnoszeniem słuchawki)
Troszke namieszałem ale nie mam aktułalnie zadnego programu do rysowania schematów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lis 2005 22:39   





Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#9 18 Lis 2005 00:02   

Re: Wymiana starego domofonu


Piszesz, że nie masz programu do rysowania schematów. Ja też nie mam a już sporo ich zamieściłem na forum. Najprościej zrobić to w Paint-cie który jest standardowo w Windowsie w akcesoriach). Ten schemacik powyżej jest oryginalny ze strony producenta, jedynie w Paint-cie moje "dodatki". Możesz także narysować schemat na kartce papieru i zeskanować go a następnie zamieścić na forum. Widziałem także rysowane schematy na kartce a następnie zrobione zdjęcie aparatem lub nawet kamerką internetową. Przecież nie chodzi nam o super jakość a jedynie o szkic poglądowy.
Być może w twoim przypadku, ktoś już dawno namieszał z tą czwartą żyłą i tak zostawił. Nie można bardziej już uprościć tego układu połączeń, chyba że kosztem jakiejś niedoskonałości.
Układ który ci narysowałem jest prawidłowy. Ty musisz wziąć miernik i odnaleźć zasilanie, określić jego biegunowość. Minus to będzie masa, plus to będzie zasilanie mikrofonu. Później musisz określić już tylko gdzie ma być podłączona słuchawka, czyli SU. Łatwo to określić, bo gdy już znasz masę to podłącz samą słuchawkę do tej masy i drugi koniec słuchawki podłącz na próbę do jednej z dwóch pozostałych żył. Na jednej z nich usłyszysz odgłosy z kasety przy drzwiach. Czwarta i ostatnia żyła będzie wywołaniem, czyli DU.
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#10 Post autora tematu 18 Lis 2005 00:20   

Re: Wymiana starego domofonu


Udało mi sie narysować schemat choćiaż jak na niego patrze to nie bardzo wierze że ten domofon jakoś działa.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#11 18 Lis 2005 09:44   

Re: Wymiana starego domofonu


Widzę, że się postarałeś ale nic tu nie pasuje. Czy ten tranzystor jest na 100% tak wstawiony? Czy wiesz na pewno że baza i pozostałe elektrody tak właśnie są rozmieszczone?
Przecież na twoim schemacie, dopiero naciśnięcie przycisku dzrwi załączy słuchawkę. Coś tu nie gra. Jak ta słuchawka ma "zadzwonić", przecież nikt nie trzyma przez cały czas tego przycisku. Z kolei jak podniesiesz słuchawkę, bo chcesz rozmawiać, to także w/g twojego schematu słuchawka nie ma żadnego połączenia z instalacją, bo wspomniany przycisk jest na przerwie. Ten opornik z kolei ma zasilać mikrofon, tylko skąd? Sprawdź jeszcze raz te szczegóły i ewentualnie popraw ten schemat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2005 09:44   





Powrót do góry
   
wwmajor
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 110
Miasto: Podkarpacie

Post#12 18 Lis 2005 15:02   

Re: Wymiana starego domofonu


Witam!
Skoro koledzy fachowcy nie widzieli jeszcze domofonu trzy żyłowego to pewnie pora żeby ich oświecić:) (proszę nie brać uszczypliwości do siebie, ja nie widziałem dwu żułowego)

To jest schemat unifonu cyfrowego firmy Radbit (to o nim pisałem wcześniej)

1. Wszystkie unifony podłączone są równolegle do trzech żył magistrali.

2. Zworkami ustawia się numer unifonu z zakresu od 1 do 255

3. W chwili wciśnięcia przycisku wywołania w kasecie, po linii "C" podawane jest napięcie zasilające do wszystkich unifonów.

4. Po linii "B" wysyłany jest ciąg impulsów (liczba impulsów zależy od tego, który przycisk wciśniemy w kasecie). Impulsy zliczane są przez liczniki we wszystkich unifonach, jeśli jeden z unifonów wykryje że liczba impulsów jest równa tej zaprogramowanej zworkami zaczyna dzwonić dopóki nie zostanie zwolniony przycisk w kasecie.

5. Po podniesieniu słuchawki, (a przycisk jest już w kasecie zwolniony), po tej samej linii "B" przesyłany jest sygnał z mikrofonu unifonu do wzmacniacza kasety, natomiast po lini "C" przesyłany jest sygnał z mikrofonu kasety do wkładki słuchawkowej unifonu.
Linia "A" to "masa". Otwieranie elektrozaczepu odbywa się przez zwieranie linii "B" i "A" w unfonie.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#13 18 Lis 2005 22:00   

Re: Wymiana starego domofonu


Kolega "AMPI" narysował schemat swojego starego unifonu i nie ma on nic wspólnego z przedstawionym powyżej unifonem do instalacji cyfrowych. Poza tym "AMPI" zakupił unifon LF-3, który w żaden sposób nie pasowałby do instalacji cyfrowych domofonów. Ja także mógłbym zamieścić jakiś schemat może nawet Videodomofonu, ale trzymajmy się tematu. To tyle, tak dla porządku.
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#14 Post autora tematu 18 Lis 2005 23:21   

Re: Wymiana starego domofonu


Witam!
Instalacja rzeczywiście nie ma nic wspulnego z instalacja cyfrowa-nepewno jest analogowa.
Dziśiaj podłaczyłem nowy domofon tak jak napisał kolega zybex.Wszystko ładnie działa z wyjatkiem jednej rzeczy-dzwonka.tak jak pisałem wczesniej stary domofon wykorzystuje tylko 3 przewody i napewno nie jest 4 przewodowy gdyz kabel łaczący słuchawke z instalacja jest 3-przewodowy.
4Przewód o którym pisałem od instalacji prawdopodobnie "wiśi w powietrzu" przynajmniej tak wynika z pomiarów napięc.Co do schematu Jaki narysowałem to prawdopodobnie sa nanim błędy ale jeszcze tego nie zweryfikowałem.Tranzystor jaki tam wystepuje to bc 313 czyli PNP a nie NPN jak narysowałem.Przypuszczam że jesli chodzi o dzwonienie to w starym układzie jest zrobiona jakś sztuczka i bez jakiejś modyfikacji w nowym egzemplarzu sie nie obejdzie.Narazie naprawiłem stara słuchawke i działa poprawnie ale problem dalej mnie dręczy więc tak łatwo nie odpuszcze.Jak tylko znajde chwilke to narysuje poprawny schemat połaczen starej słuchawki.
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#15 19 Lis 2005 12:06   

Re: Wymiana starego domofonu


Myślę że nie powinno być większych problemów z przerobieniem tego nowego unifonu do twoich potrzeb. Nawet gdybyś musiał wstawić ten tranzystor, o którym piszesz. Przeważnie, w typowych unifonach, tranzystor (o ile występuje) stosowany jest jako wzmacniacz mikrofonowy. W twoim przypadku być może on decyduje o wyeliminowaniu tej czwartej żyły. Jak narysujesz poprawnie schemat, to będę mógł ci cokolwiek doradzić. Ciekawi mnie jakiej firmy jest ten domofon, który jest zamontowany w twoim budynku. Gdybyś mógł się zorientować. Gdzieś musi być centralka-zasilacz, na którym są zapewne jakieś oznaczenia.
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#16 Post autora tematu 19 Lis 2005 18:13   

Re: Wymiana starego domofonu


Centralka prawdopodobnie jest zamatowana w rozdzielni NN zamknietej na klucz więc nie mam tam dostepu ale zrobiłem kilka fotek i narysowałem schemat mam nadzieje ze poprawny :)

Moderowano:
Skasowałem załącznik 'zrzutekranu.png'. Proszę uważać co się zamieszcza!. H(k)


Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#17 19 Lis 2005 18:40   

Re: Wymiana starego domofonu


SW1 mi nie cos nie bardzo pasuje na tym schemacie. Po pierwsze ten przełącznik tzw. widełkowy musi w stanie spoczynu być w jednej ze skrajnych pozycji (podobnie jak i SW2). Zakładając, że SW1 w stanie spoczynku jest na dole to słuchawka może "przyjąć" dzwonek (melodyjkę). Gdy podniesiemy słuchawkę to SW1 zmieni stan i wyłączy słuchawkę. Będzie ona na przerwie! Z kolei gdyby na początku stan SW1 był inny, czyli w pozycji górnej, to nie byłoby możliwości wywołania! Sprawdź to jeszcze raz. Przecież to zaledwie kilka elementów!
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#18 Post autora tematu 19 Lis 2005 20:59   

Re: Wymiana starego domofonu


Tak to zaledwie kilka drutów (pajączek) ale taki jest najtrudniej odrysowac.Masz racje co do tego ze na schemacie są błędy i to juz poprawiłem.Elemetem odpowiedzialnym za dzwonek jest własnie ten tranzystor.Dzwonienie odbywa się poprzez podanie na baze tranzystora sygnału mikrofonowego a na emiter sygnału słuchawkowego(dzwonka) kolektor podłaczony jest do słuchawki w zalezności od położenia przełacznika.Wniosek jest taki że jak zamontuje tranzystor do nowego domofonu i zmodyfikuje układ połaczen wg schematu ze starego domofonu to wszystko powinno działac.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
z.kawalek
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 24
Miasto: slupsk

Post#19 20 Lis 2005 15:20   

Re: Wymiana starego domofonu


witam kolega ktory niewidzial systemu dwu zylowego poecam "cyfrala" lub systemy cyfrowe typu "laskomex"i inne.Co do problemu podlaczenia nowego unifonu topodlacz czwartom zyle iproblem zniknie.Aby upewnic sie ile jest zyl sprawdz podlaczenia w puszce na klatce schodowej powodzenia.
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#20 20 Lis 2005 17:11pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


Widzę, że kilku forumowiczów staje się nieco złośliwymi! Co to za sugestie, że ktoś nie widział instalacji 2 przewodowej. Kolega prosi o pomoc w tym konkretnym przypadku i jakieś cyfrowe domofony i inne go nie interesują w tym momencie. To że czwarta żyła powinna być też podłączona, sugerowałem już wcześniej. Kolega twierdzi że na pewno mają być podłączone tylko trzy. Dlatego poprosiłem go o schemat starego unifonu. Skupmy się nad tym konkretnym unifonem. Znowu muszę zwrócić uwagę autorowi narysowanego schematu. Przycisk otwarcia zamka, wiadomo że jest rozwarty, ale te przełaczniki "widełkowe" mają jakiś stan spoczynkowy. Ustaw je właściwie, zgodnie z tym co zmierzysz.
Powrót do góry
   
AMPI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2003
Posty: 704
Miasto: Kraków

Post#21 Post autora tematu 21 Lis 2005 18:16   

Re: Wymiana starego domofonu


Kolego" z.kawalek" Jak już wcześniej pisałem czwarta żyła w instalacji niest nie wykorzystana! wynika to i z pomiarów i z praktycznego podłaczenia słuchawki.Instalacja też jak już wspominałem jest analogowa ponieważ w starej słuchawce brak jest jakichkolwiek elemetów logicznych.Wracając do tematu na schemacie narysowałem takie przełaczniki ponieważ w tym programie w którym to rysowałem inne nie występują w bibliotekach.Przełaczniki sa mechanicznie połączone.Wczoraj zmodyfikowałem nową słuchawke wg starego domofonu i wszystko działa.Bardzo dziękuje koledze Zybex za pomoc temat uważam za zamkniety.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2005 18:16   





Powrót do góry
   
wwmajor
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 110
Miasto: Podkarpacie

Post#22 21 Lis 2005 22:26pomocny post - solucja   

Re: Wymiana starego domofonu


Witam was bardzo serdecznie:)
Zanim zacznę to mam prośbę do kolegi zybexa żeby się ni obrażał bo komentarz był uszczypliwy ale z uśmiechem a kolega z.kawalek sugestię kirował do mnie bo ja nie widziałem takiej instalacji dwu żyłowej.

A teraz do rzeczy.
Domofon który posiadasz to na 100% stary RADBIT.

Instalacja istotnie jest trzy żyłowa z tym że dwie żyły są wspólne dla wszystkich abonentów a jedna oddzielna dla każdego (generowany jest na niej sygnał dzwonienia chyba 1 KHz).

Unifony te są nadal w sprzedaży i kosztują ok 55zł. Oto telefon do Radbitu (0 48) 363-85-35

Żeby nie być gołosłowny dołączam schematy
W unifonie koło mikrofonu jest rezystor 330 Ohm

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1197
Miasto: Kraków - Przemyśl

Post#23 21 Lis 2005 23:15   

Re: Wymiana starego domofonu


Człowiek całe życie się uczy - ja nigdy nie trafiłem na takiego trójżyłowca, natomiast w większości miałem kontakt z dwużyłowymi "cyfral"-ami, które notabene nie mają nic cyfrowego. Choć to chiński szajs - były popularne bo tanie. Jakby ktoś potrzebował to mam z nich schematy. Potwierdzam też istnienie dwużyłowych Laskomexów działających na zbliżonej zasadzie co ten cyfrowy Radbit.
A taki zagraniczny standard to i tak 5/6 przewodowiec.
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8326
Miasto: Pomorze

Post#24 22 Lis 2005 00:13   

Re: Wymiana starego domofonu


Nikt się nie obraził, schematy się przydadzą. Ja spotykam w swojej miejscowości jedynie instalacje czterożyłowe. Schematy cyfrali do instalacji dwuprzewodowych też mam. Interesuje mnie schemat instalacji z plusem na masie. Często na forum ktoś o takiej wspomina, ale nie widziałem jeszcze takiego schematu. Zdaje się, że wtedy jest pięć żył? Nie jestem tego pewien.

P.S. W tych unifonach radbit zastosowane diody to seria 1N4001.. czy też 1N4148.
Powrót do góry
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1197
Miasto: Kraków - Przemyśl

Post#25 22 Lis 2005 01:08   

Re: Wymiana starego domofonu


nie spotkałem plusa na masie. 4/5/6 przewodowe różnią się sposobem załączania rygla (zamka) - 6-przewodowy = zamek załączany bezpośrednio przyciskiem (po stronie AC) - przy 10-piętrowym bloku opór żył jest już za duży, 5-przewodowy = zamek załączany przekaźnikiem, przycisk podaje masę na cewkę, 4-przewodowy = zamek załączany przekaźnikiem, przycisk zwiera mikrofon (zamek załącza się gdy w dwóch mieszkaniach podniesie ktoś słuchawkę) lub słuchawkę (rzadziej).
Są za to 2 typy cyfrali: starszy wywołuje słuchawkę przez podniesienie napięcia w linii o kilka V, nowszy - przez zmianę biegunowości napięcia w linii (normalnie minus na masie, wywołanie = plus na masie).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> Wymiana starego domofonu pięcioprzewodowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana starego domofonu TESLA na TK6 (2)
Wymiana starego domofonu na nowy typ (1)
Wymiana domofonu - starego cyfrala na Videxa (2)
Wymiana starego domofonu na Unifon (2)
wymiana starego domofonu na Wekta Tk 6 (2)
Wymiana starego domofonu na Slican (3)
Wymiana starego domofonu - co kupić? (14)
wymiana starego domofonu (8)
wymiana domofonu pięcioprzewodowego (6)
Wymiana starego odbiornika domofonu Cyfral (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.125 seconds

elektroda.pl temat RSS