Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?
Author
Message
Draco82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 154
Location: Frankenthal Pfalz

Post#1 Post from the author of the topic 15 Nov 2005 02:30   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam. Mam taki problem.
Kumpel i ja posiadamy Notebooki (On posiada notebook Fujitsu Siemens Amilo Pro V2010 z wbudowaną kartą sieciową Wlan , ja posiadam HP Pavilion ZV6000 również ma wbudowaną kartę Wlan).
Chcemy aby te 2 komputery stworzyły między sobą bezprzewodową sieć (szukałem na internecie jak takie coś trzeba skonfigórować ale na nic konkretnego się nie natknąłem).
Więc moje pytanie brzmi, jak od podstaw to skonfigórować aby te komputery mogły ze sobą działać (aby można było przenosic pliki z jednego do 2 kompa oraz zagrać w jakąś gierke Smile ). Uprzedzam że jestem bardzo słabo obeznany w strukturze WI-FI dlatego prosze o pomoc.


Moderated by TONI_2003:
Przeniesiono z Komputery Hardware !

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Nov 2005 02:30   





Back to top
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 1562
Location: Sędziszów Młp.

Post#2 15 Nov 2005 07:03   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam a jaka odległość dzieli wasze Notebooki
??
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Draco82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 154
Location: Frankenthal Pfalz

Post#3 Post from the author of the topic 15 Nov 2005 10:36   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Maxymalna odległość między notebookami nie bedzie przektaczać 10m i nic na drodze nie bedzie stało.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
kozikron
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Oct 2005
Posts: 149
Location: PISZ

Post#4 17 Nov 2005 14:47   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


ja kozystam z akces pointa, jest on prosty w konfiguracji ale i zasieg jest lepszy, z kolei,W domu na odlegolsci 15 przez akcess point i latop mam przepustowosc z 56Mbs/2Mbs, ale jak probowalem konfigurowac dwa laptopy do linki mialem na odleglosc 5 - 6 metrow, a juz przez sciane to zadko chodzilo, i linki byly slabe. Polecam program do konfiguracji sieci dolaczonej z kara sieciowa, musisz poszukac bo napewno jest, a ustawianie sobie sieci przez windows jest strasznie glupie i czesto traci kontakt.
Jezli posiadasz karte broadcom 801.11 g polecam program ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/aspire_3000_5000/driver/802bg.zip

Jesli naprzyklad chesz sie bawic z winndowsem to jest kreator konfiguracji sieci bezprzeodowej ale trzeba wpisywac tam klucze i latac z dyskietkami czy pendrivami , osobiscie nie polecam

Helpful message? + -

Back to top
   
Jjacks
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2003
Posts: 67
Location: Rzeszów

Post#5 05 Jan 2006 08:28   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam!

Znajomy prosil mnie bym mu skonfigurowal polaczenie miedzy 2 notebookami hp: 6110 i 6125, na jednym jest karta intela na drugim juz nie pamietam. System XP SP2
Odpalilem kreatora sieci bezprzewodowej, polatalem z pendrivem , lecz urzadzenia sie w ogole nie widza, choc karty sa wlaczone i oba stoja obok siebie na stole.
Moze ktos biegly w temacie mi pomoze, bo o wi-fi nie mam pojecia.

Helpful message? + -

Back to top
   
FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 26 Nov 2003
Posts: 1220
Location: Sieradz/UK

Post#6 05 Jan 2006 12:23   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Jjacks wrote:
Witam!

Znajomy prosil mnie bym mu skonfigurowal polaczenie miedzy 2 notebookami hp: 6110 i 6125, na jednym jest karta intela na drugim juz nie pamietam. System XP SP2
Odpalilem kreatora sieci bezprzewodowej, polatalem z pendrivem , lecz urzadzenia sie w ogole nie widza, choc karty sa wlaczone i oba stoja obok siebie na stole.
Moze ktos biegly w temacie mi pomoze, bo o wi-fi nie mam pojecia.


Najlepiej będzie jak odinstalujesz wszelkie dodatkowe oprogramowanie dla kart WiFi, na obu komputerach zostaw tylko sterowniki do kart.

Konfiguracja pierwszego komputera:

1. Wejdź w "Start" > "Ustawienia" > "Połączenia sieciowe" Następnie prawym kliknij na ikonie karty WiFi i wybierz "Właściwości", przejdź do zakladki "Sieci bezprzewodowe", w tej zakładce na dole po prawo jest przycisk "Zaawansowane" kliknij go i zaznacz opcję "Tylko sieci typu komputer-komputer (Ad-Hoc)" i kliknij na "Zamknij".

2. Teraz Kliknij na przycisk "Dodaj", otworzy się kolejne okienko, i tak:

- W Zakładce "Skojarzenie" wpisujesz:
- Nazwa Sieciowa (SSID): (tu nazwa sieci np. komp)
- Uwierzytelnianie sieciowe: otwarte
- Szyfrowanie danych: (na razie ustaw na wyłączone)
- Zaznacz opcję "To jest jest siec typu komputer-komputer (Ad-Hoc), punkty dostępu bezprzewodowego nie są używane.

3. W zakładce "połączenie", zaznacz opcję: "Połącz gdy ta sieć jest w zasięgu"

Teraz potwierdź wszystko "OK" i przejdż do "Właściwości sieci bezprzewodowej" czyli prawy klik na ikonie polaczenia WiFi w Połączeniach sieciowych i Właściwości.

4. W wyświetlonym okienku znajdź "Protokół Internetowy (TCP/IP)" i otwórz jego "Właściwości", zaznacz "Użyj następującego Adresu" i wpisz w polach:
Adres IP: 10.1.1.10
Maska Podsieci: 255.0.0.0
Resztę zostaw pustą, potwierdź wszystko OK aby zamknąć wszystkie okienka.

Przejdź do drugiego komputera:

1. Start > Ustawienia > Połączenia sieciowe
2. Teraz prawym na ikonie połączenia bezprzewodowego i "Właściwości"
3. We właściwościach znajdź tak samo jak poprzednio protokół internetowy TCP/IP i ustaw IP: 10.1.1.11 Maska podsieci: 255.0.0.0 Reszta pusta.
4. Przejdź do zakładki
"Sieci bezprzewodowe" i kliknij na przycis "Pokaż sieci bezprzewodowe" Powinno pojawić się okno z siecią o nazwie "komp" klikasz na Połącz" i to chyba wszystko.

Pamiętaj aby we Właściwościach połączenia bezprzewodowego z zakładce "Sieci bezprzewodowe" na obu komputerach była zaznaczona opcja: "Użyj systemu Windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej"!!!

Jeżeli uda już Ci się połączyć z drugim komputerem, to nie zapominaj że jest to połączenie z wyłączonym szyfrowaniem! Musisz jak najszybcje włączyć "Jakieś" zabezpieczenie, no wyba ze mieszkasz w strefie gdzie nie ma "oszołomów" biegających z puszkami po pringelsach Wink Polecam Ci szyfrowanie WPA-PSK, niestety nie da użyć się go w trybie Ad-Hoc, więc zostaje Ci WEP Wink

Pozdrawiam, Robert

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jan 2006 12:23   





Back to top
   
matis
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 31 Jul 2004
Posts: 23
Location: Pruszków

Post#7 17 Feb 2006 19:10   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam. Jako rozszerzenie tematu chciałbym zapytać o możliwośc udostępniania sobie połączenia internetowego w ramach połączenia ad-hoc? Mam PC-te w którym mam karte Ethernetową i kartę WLAN. Na karcie LAN-owej mam internet z routera. Udało mi się połączyc bezprzewodowo PC-ta z laptopem, ale nie umiem udsotępnić sobie internetu. Czy jest to możliwe?

Helpful message? + -

Back to top
   
asiedem
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 22 Jan 2006
Posts: 222
Location: warszawa

Post#8 17 Feb 2006 22:19   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


matis wrote:
Witam. Jako rozszerzenie tematu chciałbym zapytać o możliwośc udostępniania sobie połączenia internetowego w ramach połączenia ad-hoc? Mam PC-te w którym mam karte Ethernetową i kartę WLAN. Na karcie LAN-owej mam internet z routera. Udało mi się połączyc bezprzewodowo PC-ta z laptopem, ale nie umiem udsotępnić sobie internetu. Czy jest to możliwe?




jakie systemy?w tych kompach?

Helpful message? + -

Back to top
   
matis
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 31 Jul 2004
Posts: 23
Location: Pruszków

Post#9 17 Feb 2006 23:10   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


W obu komputerach windows xp prof. W jednym (laptopie) SP2, w drugim (PC-cie z kartą Wifi na USB) SP1. PC jest podłaczony przez zwykłą kartę sieciową i kabel Ethernet do routera z modemem ADSL. Chciałbym to połączenie do internetu udostępnic przez kartę bezprzewodową na usb w PC-cie, tak abym mógł korzystac w laptopie z bezprzewodowego internetu.

Helpful message? + -

Back to top
   
mpralat2
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 06 Jan 2006
Posts: 245
Location: Leszno

Post#10 04 Apr 2006 09:55   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Jesli jeszcze chcesz neta podzielic to wpisz IP np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 i prawdopodobnie bedzie trzeba jeszcze odpowiedniego dnsa wpisac. Do tego uzyj kreatora sieci z windowsa dla okreslenia ktore polaczenie chcesz podzielic i powinno byc ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
Jimmy84
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 01 Oct 2003
Posts: 3

Post#11 19 May 2006 17:36   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Tu masz napisane krok po kroku co i jak. Sprawdzilem, dziala.

http://warchalking.pl/a-33_Ad-Hoc-improwizacja_w_sieci_wireless.html

Helpful message? + -

Back to top
   
mutecht
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 21 May 2003
Posts: 17

Post#12 19 Jun 2006 01:39   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Gratulacje za link do świetnego opisu. Bez problemu udalo nam się stworzyć małą sieć.

Dzięki

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jun 2006 01:39   





Back to top
   
passionatex
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 25 May 2008
Posts: 1
Location: Bialystok

Post#13 25 May 2008 17:08   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam, widze ze temat byl omawiany bardzo dawno temu ale mam podobny problem.


Ok sprawa wyglada nstepujaco.
Sa 3 kompy w domu chce zrobic zeby kazdy kazdego widzial i mozna bylo przesylac pliki i grac razem.
---------------------------------------------------------------
Sprzet:
Komp 1 - podlaczony do modemu przez kabel
Komp 2 - podlaczony do modemu przez karte wireless
Komp 3 - podlaczony do modemu przez karte wireless
Modem - TELSEY cpa-zwte42tuk
Dostawca netu - MAGNET
Lacze - 4 mbit/s
Kazdy komp na WINDOWS XP
Wszystkie kompy sa w WORKGROUP
W ustawieniach protokolu TCP/IP ip pobierane jest automatycznie.
---------------------------------------------------------------
Ok sprawa wyglada nastepujaco.
Komp 1 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 2 i siebie
Komp 2 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 1 ale nie widzi siebie
Komp 3 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 1 i 3 ale nie widzi siebie.
Miedzy kompami ktore sie widza w WORKGROUP mozna swobodnie przesylac pliki.

Probowalem wczeniej wpisywac w ustawieniach TCP/IP adres ip manualnie ale nie dawalo rezultatow pewnie dlatego ze nie mam IP modemu (bramy domyslnej).
Teraz jest w miare ok ale nie wyszstkie Kompy sie widza.
Jakies rozwiazanie ???

Aha i zapomniadlem dodac ze probowalem robic jeszcze siec bezprzewodowa miedzy Kompem 1 i 3 wedlug tego poradnika
[url]http://warchalking.pl/a-33_Ad-Hoc-improwizacja_w_sieci_wireless.html [/url] ktory zamiescil Jimmy84 wszystko sie udalo tylko jak w takiej sieci przesylac miedzy soba pliki ? gdzie zobaczyc kto jest do niej podlaczony itp, na zalozonej grze LAN przez Komp 3 nie bylo widac gry u Komp 1.
Z gory dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?
Page 1 of 1
Similar topics
Sieć WLAN + LAN. Jak to zrobić? Jak połączyć? (9)
sieć domowa LAN + WLAN - jak zrobić? (2)
Sieć WLAN na dwa kompy. Co potrzebne? Jak to zrobić? (7)
Jak zrobić sieć z LAN i WLAN - TP-Link TD-W8960N (8)
jak oddzielić sieć lan od sieci miejskiej WLAN przez TONZE (2)
Sieć LAN przez AP do APC jak połączyć komputery? (21)
Dzielenie neo przez WLAN. Jak to zrobić? (3)
Jak połączyć 2 modemy żeby zrobić sieć bezprzewodową w domu (2)
Połączenie dwóch routerów przez WLAN - jak zrobić? (16)
Internet z Mikrotik przez WLAN 11g Router, jak zto zrobić? (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl topic RSS feed