Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?
Autor
Wiadomość
Draco82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 150
Miasto: Frankenthal Pfalz

Post#1 Post autora tematu 15 Lis 2005 03:30   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam. Mam taki problem.
Kumpel i ja posiadamy Notebooki (On posiada notebook Fujitsu Siemens Amilo Pro V2010 z wbudowaną kartą sieciową Wlan , ja posiadam HP Pavilion ZV6000 również ma wbudowaną kartę Wlan).
Chcemy aby te 2 komputery stworzyły między sobą bezprzewodową sieć (szukałem na internecie jak takie coś trzeba skonfigórować ale na nic konkretnego się nie natknąłem).
Więc moje pytanie brzmi, jak od podstaw to skonfigórować aby te komputery mogły ze sobą działać (aby można było przenosic pliki z jednego do 2 kompa oraz zagrać w jakąś gierke :) ). Uprzedzam że jestem bardzo słabo obeznany w strukturze WI-FI dlatego prosze o pomoc.


Moderowano przez TONI_2003:
Przeniesiono z Komputery Hardware !

Powrót do góry
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1577
Miasto: Sędziszów Młp.

Post#2 15 Lis 2005 08:03   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam a jaka odległość dzieli wasze Notebooki
??
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Draco82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 150
Miasto: Frankenthal Pfalz

Post#3 Post autora tematu 15 Lis 2005 11:36   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Maxymalna odległość między notebookami nie bedzie przektaczać 10m i nic na drodze nie bedzie stało.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lis 2005 11:36   





Powrót do góry
   
kozikron
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 150
Miasto: PISZ

Post#4 17 Lis 2005 15:47   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


ja kozystam z akces pointa, jest on prosty w konfiguracji ale i zasieg jest lepszy, z kolei,W domu na odlegolsci 15 przez akcess point i latop mam przepustowosc z 56Mbs/2Mbs, ale jak probowalem konfigurowac dwa laptopy do linki mialem na odleglosc 5 - 6 metrow, a juz przez sciane to zadko chodzilo, i linki byly slabe. Polecam program do konfiguracji sieci dolaczonej z kara sieciowa, musisz poszukac bo napewno jest, a ustawianie sobie sieci przez windows jest strasznie glupie i czesto traci kontakt.
Jezli posiadasz karte broadcom 801.11 g polecam program ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/aspire_3000_5000/driver/802bg.zip

Jesli naprzyklad chesz sie bawic z winndowsem to jest kreator konfiguracji sieci bezprzeodowej ale trzeba wpisywac tam klucze i latac z dyskietkami czy pendrivami , osobiscie nie polecam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lis 2005 15:47   





Powrót do góry
   
Jjacks
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 67
Miasto: Rzeszów

Post#5 05 Sty 2006 09:28   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam!

Znajomy prosil mnie bym mu skonfigurowal polaczenie miedzy 2 notebookami hp: 6110 i 6125, na jednym jest karta intela na drugim juz nie pamietam. System XP SP2
Odpalilem kreatora sieci bezprzewodowej, polatalem z pendrivem , lecz urzadzenia sie w ogole nie widza, choc karty sa wlaczone i oba stoja obok siebie na stole.
Moze ktos biegly w temacie mi pomoze, bo o wi-fi nie mam pojecia.
Powrót do góry
   
FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Lis 2003
Posty: 1224
Miasto: Sieradz/UK

Post#6 05 Sty 2006 13:23   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Jjacks napisał:
Witam!

Znajomy prosil mnie bym mu skonfigurowal polaczenie miedzy 2 notebookami hp: 6110 i 6125, na jednym jest karta intela na drugim juz nie pamietam. System XP SP2
Odpalilem kreatora sieci bezprzewodowej, polatalem z pendrivem , lecz urzadzenia sie w ogole nie widza, choc karty sa wlaczone i oba stoja obok siebie na stole.
Moze ktos biegly w temacie mi pomoze, bo o wi-fi nie mam pojecia.


Najlepiej będzie jak odinstalujesz wszelkie dodatkowe oprogramowanie dla kart WiFi, na obu komputerach zostaw tylko sterowniki do kart.

Konfiguracja pierwszego komputera:

1. Wejdź w "Start" > "Ustawienia" > "Połączenia sieciowe" Następnie prawym kliknij na ikonie karty WiFi i wybierz "Właściwości", przejdź do zakladki "Sieci bezprzewodowe", w tej zakładce na dole po prawo jest przycisk "Zaawansowane" kliknij go i zaznacz opcję "Tylko sieci typu komputer-komputer (Ad-Hoc)" i kliknij na "Zamknij".

2. Teraz Kliknij na przycisk "Dodaj", otworzy się kolejne okienko, i tak:

- W Zakładce "Skojarzenie" wpisujesz:
- Nazwa Sieciowa (SSID): (tu nazwa sieci np. komp)
- Uwierzytelnianie sieciowe: otwarte
- Szyfrowanie danych: (na razie ustaw na wyłączone)
- Zaznacz opcję "To jest jest siec typu komputer-komputer (Ad-Hoc), punkty dostępu bezprzewodowego nie są używane.

3. W zakładce "połączenie", zaznacz opcję: "Połącz gdy ta sieć jest w zasięgu"

Teraz potwierdź wszystko "OK" i przejdż do "Właściwości sieci bezprzewodowej" czyli prawy klik na ikonie polaczenia WiFi w Połączeniach sieciowych i Właściwości.

4. W wyświetlonym okienku znajdź "Protokół Internetowy (TCP/IP)" i otwórz jego "Właściwości", zaznacz "Użyj następującego Adresu" i wpisz w polach:
Adres IP: 10.1.1.10
Maska Podsieci: 255.0.0.0
Resztę zostaw pustą, potwierdź wszystko OK aby zamknąć wszystkie okienka.

Przejdź do drugiego komputera:

1. Start > Ustawienia > Połączenia sieciowe
2. Teraz prawym na ikonie połączenia bezprzewodowego i "Właściwości"
3. We właściwościach znajdź tak samo jak poprzednio protokół internetowy TCP/IP i ustaw IP: 10.1.1.11 Maska podsieci: 255.0.0.0 Reszta pusta.
4. Przejdź do zakładki
"Sieci bezprzewodowe" i kliknij na przycis "Pokaż sieci bezprzewodowe" Powinno pojawić się okno z siecią o nazwie "komp" klikasz na Połącz" i to chyba wszystko.

Pamiętaj aby we Właściwościach połączenia bezprzewodowego z zakładce "Sieci bezprzewodowe" na obu komputerach była zaznaczona opcja: "Użyj systemu Windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej"!!!

Jeżeli uda już Ci się połączyć z drugim komputerem, to nie zapominaj że jest to połączenie z wyłączonym szyfrowaniem! Musisz jak najszybcje włączyć "Jakieś" zabezpieczenie, no wyba ze mieszkasz w strefie gdzie nie ma "oszołomów" biegających z puszkami po pringelsach ;) Polecam Ci szyfrowanie WPA-PSK, niestety nie da użyć się go w trybie Ad-Hoc, więc zostaje Ci WEP ;)

Pozdrawiam, Robert
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2006 13:23   





Powrót do góry
   
matis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Lip 2004
Posty: 23
Miasto: Pruszków

Post#7 17 Lut 2006 20:10   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam. Jako rozszerzenie tematu chciałbym zapytać o możliwośc udostępniania sobie połączenia internetowego w ramach połączenia ad-hoc? Mam PC-te w którym mam karte Ethernetową i kartę WLAN. Na karcie LAN-owej mam internet z routera. Udało mi się połączyc bezprzewodowo PC-ta z laptopem, ale nie umiem udsotępnić sobie internetu. Czy jest to możliwe?
Powrót do góry
   
asiedem
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 222
Miasto: warszawa

Post#8 17 Lut 2006 23:19   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


matis napisał:
Witam. Jako rozszerzenie tematu chciałbym zapytać o możliwośc udostępniania sobie połączenia internetowego w ramach połączenia ad-hoc? Mam PC-te w którym mam karte Ethernetową i kartę WLAN. Na karcie LAN-owej mam internet z routera. Udało mi się połączyc bezprzewodowo PC-ta z laptopem, ale nie umiem udsotępnić sobie internetu. Czy jest to możliwe?




jakie systemy?w tych kompach?
Powrót do góry
   
matis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Lip 2004
Posty: 23
Miasto: Pruszków

Post#9 18 Lut 2006 00:10   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


W obu komputerach windows xp prof. W jednym (laptopie) SP2, w drugim (PC-cie z kartą Wifi na USB) SP1. PC jest podłaczony przez zwykłą kartę sieciową i kabel Ethernet do routera z modemem ADSL. Chciałbym to połączenie do internetu udostępnic przez kartę bezprzewodową na usb w PC-cie, tak abym mógł korzystac w laptopie z bezprzewodowego internetu.
Powrót do góry
   
mpralat2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 245
Miasto: Leszno

Post#10 04 Kwi 2006 09:55   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Jesli jeszcze chcesz neta podzielic to wpisz IP np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 i prawdopodobnie bedzie trzeba jeszcze odpowiedniego dnsa wpisac. Do tego uzyj kreatora sieci z windowsa dla okreslenia ktore polaczenie chcesz podzielic i powinno byc ok.
Powrót do góry
   
Jimmy84
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Paź 2003
Posty: 3

Post#11 19 Maj 2006 17:36   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Tu masz napisane krok po kroku co i jak. Sprawdzilem, dziala.

http://warchalking.pl/a-33_Ad-Hoc-improwizacja_w_sieci_wireless.html
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2006 17:36   





Powrót do góry
   
mutecht
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Maj 2003
Posty: 17

Post#12 19 Cze 2006 01:39   

Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Gratulacje za link do świetnego opisu. Bez problemu udalo nam się stworzyć małą sieć.

Dzięki
Powrót do góry
   
passionatex
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 1
Miasto: Bialystok

Post#13 25 Maj 2008 17:08   

Re: Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?


Witam, widze ze temat byl omawiany bardzo dawno temu ale mam podobny problem.


Ok sprawa wyglada nstepujaco.
Sa 3 kompy w domu chce zrobic zeby kazdy kazdego widzial i mozna bylo przesylac pliki i grac razem.
---------------------------------------------------------------
Sprzet:
Komp 1 - podlaczony do modemu przez kabel
Komp 2 - podlaczony do modemu przez karte wireless
Komp 3 - podlaczony do modemu przez karte wireless
Modem - TELSEY cpa-zwte42tuk
Dostawca netu - MAGNET
Lacze - 4 mbit/s
Kazdy komp na WINDOWS XP
Wszystkie kompy sa w WORKGROUP
W ustawieniach protokolu TCP/IP ip pobierane jest automatycznie.
---------------------------------------------------------------
Ok sprawa wyglada nastepujaco.
Komp 1 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 2 i siebie
Komp 2 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 1 ale nie widzi siebie
Komp 3 widzi w otoczeniu sieciowym Kompa 1 i 3 ale nie widzi siebie.
Miedzy kompami ktore sie widza w WORKGROUP mozna swobodnie przesylac pliki.

Probowalem wczeniej wpisywac w ustawieniach TCP/IP adres ip manualnie ale nie dawalo rezultatow pewnie dlatego ze nie mam IP modemu (bramy domyslnej).
Teraz jest w miare ok ale nie wyszstkie Kompy sie widza.
Jakies rozwiazanie ???

Aha i zapomniadlem dodac ze probowalem robic jeszcze siec bezprzewodowa miedzy Kompem 1 i 3 wedlug tego poradnika
[url]http://warchalking.pl/a-33_Ad-Hoc-improwizacja_w_sieci_wireless.html [/url] ktory zamiescil Jimmy84 wszystko sie udalo tylko jak w takiej sieci przesylac miedzy soba pliki ? gdzie zobaczyc kto jest do niej podlaczony itp, na zalozonej grze LAN przez Komp 3 nie bylo widac gry u Komp 1.
Z gory dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak połączyć 2 notebooki przez Wlan (zrobić sieć)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Połączenie dwóch routerów przez WLAN - jak zrobić? (16)
Dzielenie neo przez WLAN. Jak to zrobić? (3)
Jak połączyć 2 modemy żeby zrobić sieć bezprzewodową w domu (2)
Sieć LAN przez AP do APC jak połączyć komputery? (21)
jak oddzielić sieć lan od sieci miejskiej WLAN przez TONZE (2)
Jak zrobić sieć z LAN i WLAN - TP-Link TD-W8960N (8)
sieć domowa LAN + WLAN - jak zrobić? (2)
Sieć WLAN na dwa kompy. Co potrzebne? Jak to zrobić? (7)
Sieć WLAN + LAN. Jak to zrobić? Jak połączyć? (9)
Internet z Mikrotik przez WLAN 11g Router, jak zto zrobić? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS