| Author |
snake83 Poziom 18

|
16 Nov 2005 17:16 Wzmacniacz samochodowy Blaupunkt BQA-160-problem z wejściami |
|
|
|
Stałem sie posiadaczem takiego włąsnie wzmacniacza,miał byc rzekomo uszkodzony,nie grał jeden z kanałów.Po róbach w domu stwierdzięłm ze przetwornica chodzi,postanowiłem spróbować go podłączyć.Tu zaczęły sie schody,bo wzmacniacz ma wejscie niskonapięciowe w postaci gniazda DIN i wejścia wysokonapieciowe w postaci stykó na wsówki jakie popularnie stosuje sie w samochodach.Po oględzinach gniazda DIN (jest ono 8-pinowe) znalzałem masę i 4 piny do podłączenia sygnału,środkowy (pomarańczowy kabelek) pin pozosawiłem niepodłączony,gdy zasiliłem to wejście sygnałem stereo wzmak grał na wa kanały poprawnie,pozostałe dwa po przełączeniu też grały bez zarzutów.Każdy kanał pojedynczo podłączony też grał bardzo dobrze i czysto.Kłopoty zaczeły sie gry podłączyłem sygnał pod wszystkie 4 wejscia,które rozpoznałem na gnieździe DIN,po tym kanały grały dość dziwnie,albo grały tylko 2,albo tylko 1,nigdy wszystkie naraz.Czasem ciszej czasem głośniej,nie wiem co z tym zrobić.Podejrzewam że źle podłączyłem sygnał wejściowy,że ten środkowy pin też za cos odpowiada,jednak nei wiem za co,moze druga masa.Końcówka zbudowana jest na dwóch układach STK461,moze maja one osobne masy na wejsciach i dwa kanały trzeba podłączyć pod tą druga masę,nie wiem,nie chce eksperymentować żeby nie uszkodzić wzmaka.Czy ktoś ma rozpiske wejścia DIN do tego wzmacniacza? Proszeo pomoc i poradę. Z góry badzo dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2005 17:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
timon125 Poziom 20

|
28 Mar 2006 13:11 Re: Wzmacniacz samochodowy Blaupunkt BQA-160-problem z wejśc |
|
|
|
a ilu kanałowy jest wzmacniacz?skoro są 2 końcówki to wystarczy podać sygnał na 2 wejścia.dlaczego upierasz się żeby wpinać wszystkie 4?może ten wzmak współpracuje tylko z radiem które ma 2 wyjścia na głośniki do drzwi podczas gdy on obsługuje głśniki na półce z tyłu.środkowy pin to może być masa sygnałowa a nie masa zasilania.może podajesz nieodpowiednio sygnał na te wejścia-czy wzmacniacz ma możliwość mostkowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2006 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
snake83 Poziom 18

|
29 Mar 2006 22:02 Re: Wzmacniacz samochodowy Blaupunkt BQA-160-problem z wejśc |
|
|
|
Wzmacniacz jest 4-kanałowy,zastosowane w nim końcówki są końcówkami stereo,a wzmacniacz nie ma możliwości mostkowania,poza tym posiada 4 wejścia.Potrzebuję tylko opisu pinów w gnieździe DIN.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2006 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kazik666stefan Poziom 3

Joined: 11 Sep 2007 Posts: 7 Location: Szczebrzeszyn/Zamość/Lublin
|
12 Sep 2007 09:42 Re: Wzmacniacz samochodowy Blaupunkt BQA-160-problem z wejśc |
|
|
|
Proszę bardzo:
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi22 Poziom 9

|
10 Jun 2009 13:09 Re: Wzmacniacz samochodowy Blaupunkt BQA-160-problem z wejśc |
|
|
|
ja mam podobny problem tyle ze u mnie jak patrze na ten rysunek to piny: 6 i 7 sa puste!! A po kolorach to to wyglada tak:
6-Pusty,
1-Niebieski,
4-Żółty,
2-Czarny,
5-Biały,
3-Zielony,
7-Pusty,
8-Pomorańczowy.
I jak mam podlaczyc do tego sygnał aby zagrały mi wszystkie 4 kanały?
Prosze o pomoc!!
|
|
| Back to top |
|
 |