FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

HP DJ 670C-problem z kolorami!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> HP DJ 670C-problem z kolorami!
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 07 Apr 2003 23:51   

HP DJ 670C-problem z kolorami!

Drukarka HP DJ 670C. Wydruki czarno-białe są OK ale jest problem z kolorowymi. Kolory na papierze po wydruku nie zgadzają się z tymi na ekranie monitora i to sporo. Np. zamiast czerwonego jest jakiś taki brązowy, zamiast niebieskiego jakiś dziwny blady, niby niebieski. Są mało wyraziste i w ogóle pomieszane, nie takie jak na ekranie. Co może być tego przyczyną? Dodam, że pojemnik z kolorowym tuszem założyłem nowy i oryginalny. Proszę o jakieś wskazówki! Z góry dzięki!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Apr 2003 23:51   

Back to top

SławekS
Poziom 6
Poziom 6

Post#2 08 Apr 2003 02:09   

Napisz czy wcześniej (przed zmianą pojemnika) występowały takie duże różnice w kolorach na wydruku i na ekranie...

Przyczyn może być kilka:

- Pamiętać trzeba, że na ekranie kolory przedstawiane są w formacie RGB, a drukarki używają formatu CMYK (Osobny, obszerny temat jak poradzić sobie z taką konwersją :) )

- Zabrudzona głowica (wymieszane kolory C M Y) - może wystarczy przetrzeć delikatnie wilgotną szmatką...
Back to top

Aktor
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 08 Apr 2003 02:58   

Wcześniej drukowała normalnie, później przestała drukować w kolorze w ogóle. Jakiś czas drukowałem tylko czarno-białe wydruki po czym założyłem nowy pojemnik i efekt jak wyżej. A głowica raczej nie jest zabrudzona, bo założyłem nową wyjętą z opakowania. Zastanawiam się, czy nie jest coś przestawione w parametrach drukowania choć raczej wszystko możliwe sprawdziłem. Ale może są jeszcze jakieś ukryte ustawienia do których nie dotarłem. Dzięki i czekam na dalsze wskazówki.
Back to top

shadow125
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 08 Apr 2003 08:42   

kalibracja

W drukarkach HP jest cos takiego jak kalibracja, powinno sie to robic po kazdej wymianie głowic.. sprawdzałeś
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Apr 2003 08:42   

Back to top

Aktor
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 08 Apr 2003 18:29   

Włączałem funkcję czyszczenia dysz i wyrównywania pojemników z tuszem. Czy ta kalibracja to jest może to wyrównywanie pojemników, czy to jeszcze coś innego? Te zabiegi nic nie dały!
Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 08 Apr 2003 19:02   

Witam

W właściwościach drukarki jest opcja
"Zarzadzanie kolorami".
Spróbuj zmienić wzorzec na inny.
Możesz jeszcze ustawić w opcji
"Ustawienia"
Zmień z automatycznego na ręczne i klawisz "Opcje", kolejna możliwość zmiany intensywności kolorów.
Jeszcze jeden drobiazg - czy kałamarz jest orginalny czy podróbka, ewentualnie z recyklingu, jak tak to może być różnie ?.
Kalibracja to wydruk szeregu linni w celu zsynchronizowania czarnej głowicy z kolorową. Nie ma wpływu na jakość kolorów.
Back to top

Aktor
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 08 Apr 2003 21:57   

Kardridż kolorowy jest oryginalny i nowy, wyjęty z opakowania i założony. Czy to może być wina sterowników?
Zainstalowałem sterowniki dokładnie do tego modelu, ściągnięte ze strony HP z Internetu. W parametrach próbowałem już różne ustawienia i nic. Myślę czy nie pokombinować coś z innymi sterownikami ale nie wiem, bo w końcu mam te od tego modelu. Co to może być?
Back to top

shadow125
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 09 Apr 2003 01:08   

re:

jeszcze jedno mi przyszło do głowy
powyzej prowadzenia głowicy jest taka tasiemka z mikroszczelinami
ona (a własciwie czujnik umieszczony na plytce sterowania głowicą) jest odpowiedzialna za wlasciwe umieszczenie atramentu na papierze, wyczysc to spirytusem
ps. odnosnie sterowników.. jaki masz system - to jest dosc istotne.
powyzej win 98 - czyli na win2K i XPbywały problemy z wydrukiem ( mialem to w 610c) mieszanie ze steownikami pomogło.. nie wiem jak u Ciebie

oldking... sorki stary.. ale wlasnie po to jest kalibracja (drukarka drukuje w CMYK) i wlasciwe ustawienie dysz jest ważne
Back to top

Aktor
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 Post from the author of the topic 09 Apr 2003 03:02   

Mam Windowsa 98 SE. A co do taśmy przeczyszczę ją i zobaczymy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Apr 2003 03:02   

Back to top

Aktor
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 14 Apr 2003 19:52   

Okazało się, że ten problem był spowodowany przeterminowanym o niecałe 3 miesiące tuszem kolorowym. Pozdrawiam!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> HP DJ 670C-problem z kolorami!
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z kolorami przy PC->TV (8)
hp 3816 problem z kolorami (2)
wmv - problem z kolorami (1)
problem z kolorami winfast (1)
Problem z kolorami w Windows XP (1)
problem z kolorami na Voodoo (3)
Problem z kolorami (2)
Problem z HP 670C (11)
HP 3745 Problem z kolorami (2)
Problem z jaskrawymi kolorami (3)