Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie statecznika i świetlówek


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie statecznika i świetlówek
Author
Message
obreb
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 29 Jul 2005
Posts: 31
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 18 Nov 2005 09:08   

Podłączenie statecznika i świetlówek


Mam statecznik elektromagnetyczny 36-38 W bez żadnego schematu na obudowie. Czy ktoś może udzielić mi informacji ( może jakiś schemat ) jak się podłącza standardowy statecznik, zapłonnik i świetlówkę. Mam także pytanie do dwóch świetlówek jedna 38 W druga 36 W potrzebne są oddzielne układy statecznika.
Rzucę może jeszcze taki wątek bo sprawa się tyczy tego samego. Chodzi mianowicie o stateczniki elektroniczne. W jaki sposób samemu takowy zrobić. Będę wdzieczny za wszelkie wskazówki i uwagi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Nov 2005 09:08   





Back to top
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3659
Location: Biłgoraj

Post#2 18 Nov 2005 12:19   

Podłączenie statecznika i świetlówek


http://www.republika.pl/elemarek/schematy/zas_swietlowki.html

Helpful message? + -

Back to top
   
jiwaniuk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 14 Dec 2002
Posts: 1330
Location: Gdynia

Post#3 18 Nov 2005 12:27   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Układ podłączenia powinien wyglądać tak:
- przewód fazowy podłączasz do jednego zacisku statecznika,
- drugi zacisk statecznika łączysz z jednym wyprowadzeniem świetlówki,
- drugie wyprowadzenie świetlówki po tej samej stronie łączysz z jednym zaciskiem zapłonnika,
- drugi zacisk zapłonnika łączysz z dowolnym zaciskiem świetlówki po przeciwnej stronie rury,
- ostatni zacisk świetlówki łączysz z przewodem neutralnym (zerem).

Generalnie do każdej rury świetlówkowej potrzebny jest indywidualny
statecznik, ale obecnie można już kupić stateczniki które umożliwiają zapłon dwóch świetlówek (wtedy jest na nim schemat jak to połączyć).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Helpful message? + -

Back to top
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#4 18 Nov 2005 19:05   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli jeszcze nie wiesz, to proszę, oto schemat.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3113
Location: Okolice Krakowa

Post#5 03 Jan 2008 23:22   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Jak podłączyć kondensator do zestawu dwóch świetlówek ?

Mam części ze starych lam :
2 stateczniki,dławiki,świetlówki i jeden kondensator z jednym podwójnym kablem i jednym pojedynczym .


Na statecznikach jest schemat jak podłączyć zestaw na
1 świetlówce ,stateczniku,kondensatorze i zapłonniku.

Helpful message? + -

Back to top
   
bslaw
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 190
Location: Supraśl

Post#6 04 Jan 2008 14:48   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Podłącz na zasilanie jednego z dławików.
Podłączenie statecznika i świetlówek

Helpful message? + -

Back to top
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3113
Location: Okolice Krakowa

Post#7 04 Jan 2008 18:31   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


A to Cz jest potrzebne ?
I dlaczego mój ma 3 kabelki ?

Helpful message? + -

Back to top
   
warbipower
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Jan 2006
Posts: 204

Post#8 04 Jan 2008 19:59   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Czy "Cz" jest potrzebne ?

http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article_id=2 - tu się dowiesz co to jest "Cz".

Często w starych świetlówkach dzieje się coś takiego
http://www.elektroinstalacje.info/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=52

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#9 09 Feb 2008 23:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam, mam problem z zestawem świetlówek. Cała lampa jest zbudowana w oparciu o dwa niezależne zestawy 2x20W połączone równolegle. Każdy zestaw jest podłączony w klasycznym układzie (każda świetlówka ma własny zapłonnik, dwa zestawy w szereg i do tego statecznik i kondensator, tak jak rysunek od kolegi bslaw). Problem z całą lampą był taki że zapalał się tylko jeden zestaw, po 5-10minutach od włączenia. Początkowo wydawało mi się że to w wyniku niskiej temperatury (to tylko garaż, nie ogrzewany, ma szczeliny w drzwiach), ale nawet w temperaturze pokojowej ~20*C objaw się powtarza. Elektrycznie oba układy są sprawne, nie ma problemu uszkodzony kabelków ani styków. Wstawiłem zapłonniki uniwersalne (4-65W) 100% sprawne (wziąłem z zupełnie innej lampy dla pewności). Dzisiaj próbowałem wstawić nowe same świetlówki (stare miały już wypalony nawet luminofor na końcach) i niestety nie pomogło. Gdzie szukać problemu? Czy to może wina samego statecznika? Mam takie dwie lampy, obie ten sam objaw. Stateczniki mają rezystancję około 30om, nie widać śladów przegrzania ani uderzenia, ale według rocznika to mają już ponad 10 lat.

Helpful message? + -

Back to top
   
bslaw
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 190
Location: Supraśl

Post#10 09 Feb 2008 23:35   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#11 10 Feb 2008 19:54   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw wrote:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.
Moja pomyłka, mam układ bez kondensatora przesuwającego fazę drugiej lampy i z jednym statecznikiem (chyba spojrzałem na zły schemat jak pisałem że ten sam co na rysunku).

Zrobiłem też mały eksperyment, zamiast jednej świetlówki wstawiłem zworę, tak aby druga świetlówka mogła się zapalić, i o dziwo się zapaliła. To samo wykonałem dla drugiej świetlówki i tak samo zadziałała. Problem jest taki że jak są włączone obie to się nie zapalają.

Helpful message? + -

Back to top
   
miradoj
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 08 Jun 2005
Posts: 9
Location: Krotoszyn

Post#12 10 Feb 2008 20:32   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Feb 2008 20:32   





Back to top
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2007
Posts: 269
Location: 3miasto

Post#13 10 Feb 2008 21:44   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Feb 2008 21:44   





Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#14 10 Feb 2008 22:26   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


miradoj wrote:
Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.
229.4V

artur s wrote:
a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce
Bardzo możliwe, mam "nowe" startery OSRAM albo PHILIPS i mają napis "single". Ale mam też te na których ta lampa kiedyś pracowała (polamp w metalowych obudowach) i na nich nie ma żadnego oznaczenia. Jak szukałem w sklepach ("supermarketach") to widziałem albo "single" których używałem lub bez oznaczenia. Czy może ktoś polecić mi jaka firma produkuje przystosowane do układu dwóch świetlówek?

Helpful message? + -

Back to top
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2007
Posts: 269
Location: 3miasto

Post#15 11 Feb 2008 00:29   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


polam pułtusk,philips,osram...ale lepiej w sklepie elektrycznym

Helpful message? + -

Back to top
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 01 Mar 2007
Posts: 224
Location: Małopolska

Post#16 11 Feb 2008 06:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Tak jak radzi kolega artur s - "series" na moce 4-20W (24W).

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#17 12 Feb 2008 01:31   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wymiana zapłonników na właściwe pomogła. Wszystkie świetlówki działają już. Zastosowałem philips S2.

Helpful message? + -

Back to top
   
snegi
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Jul 2008
Posts: 3
Location: warszawa

Post#18 21 Jul 2008 20:47   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam
jak podłączyć dwie świetlówki 15 W do dławika 1X30 W i dwóch starterów Philips S 10.
Walcze z tym na wszystkie sposoby i nie działa ?
sprzedali mi taki zestaw w sklepie ale nie wiem czy startery s10 są dobre na pare świetlówek.
Prosze o pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Aug 2006
Posts: 778
Location: Brzozów

Post#19 21 Jul 2008 22:51   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wydaje mi sie, ze s10 jest do pojedynczych swietlowek. Sprawdze jutro bo zmienialem ostatnio kilka sztuk i cos mi sie kojarzy ze to byly s10 ale nie jestem na 100% pewien.

Helpful message? + -

Back to top
   
snegi
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Jul 2008
Posts: 3
Location: warszawa

Post#20 22 Jul 2008 10:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


byłbym wdzieczny jak będe miał jakieś podstawy to zareklamuje w sklepie, nie znam się na modelach statecznika i nie chce wyjść na upierdliwego klienta

Helpful message? + -

Back to top
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Aug 2006
Posts: 778
Location: Brzozów

Post#21 03 Aug 2008 18:13   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Przepraszam, ze dopiero teraz ale wylecialo mi z glowy Wink S10 jest na pewno do pojedynczej swietlowki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Adrianuss90
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 27 Sep 2008
Posts: 1
Location: Częstochowa- Śródmieście

Post#22 27 Sep 2008 22:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


mam pytanie mam statecznik konwencjonalny 1x15W i do tego mam dwa startery S2 Philips i świetłówki 2x 8W t5 i nie wiem czemu ale nie chca one odpalic nie wiem czemu dobrze je podłączyłem i nadal nic co może być nie tak

Helpful message? + -

Back to top
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2007
Posts: 269
Location: 3miasto

Post#23 22 Oct 2008 16:49   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a nowe masz te świetlówki?może coś nie działa,bo ma przerwę żarnik,albo starter?Sprawdź omomierzem żarniki,obwód itd.Sam nie experymentowalem na tak małych świetlówkach,no może z elektronicznym zapłonem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 06 Jan 2009
Posts: 1456
Location: Pyrzyce

Post#24 19 Feb 2009 18:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Mam pytanie. Posiadam dwie świetlówki dyskotekowe mocy po 18W o świetle UV. Czy dało by się je podłączyć za pomocą statecznika 36W i dwoma starterami POLAMP ZTA 4W-22W? Cały schemat podłączenia znam,ale chodzi mi,czy świetlówki UV nie potrzebują jakieś specjalnej troski Very Happy
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2007
Posts: 269
Location: 3miasto

Post#25 23 Feb 2009 19:48   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


jak masz schemat ,to poskładaj i zobaczysz...jak coś ,to zmień startery.Na ETI jest napis 110-115 V ac czyli do podwójnego układu

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Pikosz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 14 Jul 2006
Posts: 5
Location: Poznań

Post#26 08 Mar 2009 14:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli macie świetlówki o niskiej mocy np 8W,15W,18W
To zastosujcie startery S-2
Jeśli macie świetlówki o wyższej mocy np 36W,58W
To zastosujcie startery S-10
Nie patrzcie na to że startery S-10 są od 4W bo i tak nie odpalą.

Helpful message? + -

Back to top
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 694
Location: Grudziadz

Post#27 08 Mar 2009 18:12   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw wrote:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.

Jeżeli wymiana świetlówek i zapłonników nic nie daje to jest jedyne co można (należy) zrobić

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 18:12   





Back to top
   
daniels2
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Jul 2004
Posts: 13
Location: Warszawa

Post#28 13 Nov 2009 19:46   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Odgrzeje nieco temat...
Otoz pozyskalem dwie bardzo fajne oprawy przemyslowe - dosc stare, ale bardzo solidne, kazda na 3 swietlowki 36W. Niestety w obu, po jednej swietlowce nie dziala. Rozgrzebalem wiec nieco oparawy i rozrysowalem schemat - sadzilem, ze stosuje zle startery (po ilosci swietlowek zgadywalem, ze musze zastosowac "series").
W srodku sa 3 dlawiki elektromagnetyczne - po jednym na kazda swietlowke. Dwa oznaczone jako SZF1-40/220-LN-310 i jeden SZF1-40/220-CN-311 z czterema zaciskami. I tego wlasnie dotyczy moje pytanie - czym sie on rozni od pozostalych i dlaczego ma cztery zaciski? Dodam, ze akurat on zasila swietlowke, ktora w obu oprawach nie dziala (oczywiscie sprawdzilem zamiany miejscami i wymiane ne inne). Reszta elementow to duze pojemnosci do przesuwania fazy (zgaduje, ze chodzilo o zmniejszenie efektu migotania, co np. przy oswietleniu maszyny typu tokarka mogloby byc przy pewnych predkosciach niebezpieczne), nieduza pojemnosc na wejsciu zasilania i 3 startery - w obwodzie kazdej swietlowki po jednym.

Podłączenie statecznika i świetlówek

Helpful message? + -

Back to top
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2007
Posts: 269
Location: 3miasto

Post#29 22 Nov 2009 22:26   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311.Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.

Helpful message? + -

Back to top
   
daniels2
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Jul 2004
Posts: 13
Location: Warszawa

Post#30 02 Dec 2009 21:59   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


artur s wrote:
Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311

No to oczywiste - chodzilo mi raczej o powod zastosowania statecznika z czterema stykami i roznice w jego dzialaniu. Rozgrzebalem go wlasnie i wyglada w srodku, jakby byl nieco przysmazony, a to tego jeden z przewodow nie mial styku elektrycznego, a jedynie byl przyklejony tym, czym calosc jest fabrycznie zalewana. Rozgrzebalem tez taki zwykly statecznik dla porownania - w tym cn311 uzwojenie jest popalone, ale niczego poza podwojnym uzwojeniem na wspolnym rdzeniu tam nie ma.

artur s wrote:
Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.

Dalem statecznik elektroniczny na dwie swietlowki i zostawilem elektromagnetyczny na trzecia. Ale zaciekawila mnie po prostu ta konstrukcja, bo za pewne gdyby lepiej bylo zastosowac trzy normalne stateczniki, to by tak robili.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie statecznika i świetlówek
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
podłączenie świetlówek do statecznika (4)
Zasilanie świetlówek T8 20W ze statecznika ELXc 236.208 (4)
Podłączenie statecznika do świetlówki (3)
Podłączenie statecznika na 2 świetlówki (7)
Podłączenie statecznika Philips ! (14)
Podłączenie statecznika elektronicznego do świetówek (4)
Podłączenie statecznika 2x58W - zamiana przewodów (7)
Podłączenie statecznika Vossloh Schwabe ELxc240.863 (2)
Podłączenie 1x24 do statecznika elektrycznego philips 2x24W (2)
Batertech INV 21-36 - Podłączenie modułu awaryjnego i statecznika elektroniczneg (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl topic RSS feed