Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie statecznika i świetlówek


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Podłączenie statecznika i świetlówek Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
obreb
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 29 Jul 2005
Posts: 31
Post rating: 1
obreb
Level 9
Post#1 18 Nov 2005 09:08  Topic author   

Podłączenie statecznika i świetlówek


Mam statecznik elektromagnetyczny 36-38 W bez żadnego schematu na obudowie. Czy ktoś może udzielić mi informacji ( może jakiś schemat ) jak się podłącza standardowy statecznik, zapłonnik i świetlówkę. Mam także pytanie do dwóch świetlówek jedna 38 W druga 36 W potrzebne są oddzielne układy statecznika.
Rzucę może jeszcze taki wątek bo sprawa się tyczy tego samego. Chodzi mianowicie o stateczniki elektroniczne. W jaki sposób samemu takowy zrobić. Będę wdzieczny za wszelkie wskazówki i uwagi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 32
k3048
Level 37
Post#2 18 Nov 2005 12:19    

Podłączenie statecznika i świetlówek


http://www.republika.pl/elemarek/schematy/zas swietlowki.html

Helpful post? + 0
Back to top
jiwaniuk
Level 30
Location: Gdynia
Joined: 14 Dec 2002
Posts: 1397
Helped: 141
Post rating: 19
jiwaniuk
Level 30
Post#3 18 Nov 2005 12:27    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Układ podłączenia powinien wyglądać tak:
- przewód fazowy podłączasz do jednego zacisku statecznika,
- drugi zacisk statecznika łączysz z jednym wyprowadzeniem świetlówki,
- drugie wyprowadzenie świetlówki po tej samej stronie łączysz z jednym zaciskiem zapłonnika,
- drugi zacisk zapłonnika łączysz z dowolnym zaciskiem świetlówki po przeciwnej stronie rury,
- ostatni zacisk świetlówki łączysz z przewodem neutralnym (zerem).

Generalnie do każdej rury świetlówkowej potrzebny jest indywidualny
statecznik, ale obecnie można już kupić stateczniki które umożliwiają zapłon dwóch świetlówek (wtedy jest na nim schemat jak to połączyć).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
drZoidberg
Level 14
Location: Warszawa
Joined: 25 Apr 2005
Posts: 146
Helped: 3
Post rating: 6
drZoidberg
Level 14
Post#4 18 Nov 2005 19:05    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli jeszcze nie wiesz, to proszę, oto schemat.

Attachments:

Helpful post? + +3
Back to top
Doominus
Level 34
Location: Okolice Krakowa
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3119
Helped: 139
Post rating: 19
Doominus
Level 34
Post#5 03 Jan 2008 23:22    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Jak podłączyć kondensator do zestawu dwóch świetlówek ?

Mam części ze starych lam :
2 stateczniki,dławiki,świetlówki i jeden kondensator z jednym podwójnym kablem i jednym pojedynczym .


Na statecznikach jest schemat jak podłączyć zestaw na
1 świetlówce ,stateczniku,kondensatorze i zapłonniku.

Helpful post? + 0
Back to top
bslaw
Level 17
Location: Supraśl
Joined: 07 Apr 2003
Posts: 194
Helped: 14
Post rating: 21
bslaw
Level 17
Post#6 04 Jan 2008 14:48Positive voted    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Podłącz na zasilanie jednego z dławików.
Podłączenie statecznika i świetlówek

Helpful post? + +11
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Doominus
Level 34
Location: Okolice Krakowa
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3119
Helped: 139
Post rating: 19
Doominus
Level 34
Post#7 04 Jan 2008 18:31    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


A to Cz jest potrzebne ?
I dlaczego mój ma 3 kabelki ?

Helpful post? + 0
Back to top
warbipower
Level 17
Joined: 27 Jan 2006
Posts: 204
Helped: 20
Post rating: 11
warbipower
Level 17
Post#8 04 Jan 2008 19:59    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Czy "Cz" jest potrzebne ?

http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article id=2 - tu się dowiesz co to jest "Cz".

Często w starych świetlówkach dzieje się coś takiego
http://www.elektroinstalacje.info/forum/viewthread.php?forum id=7&thread id=52

Helpful post? + 0
Back to top
elektryk
Level 42
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11060
Helped: 437
Post rating: 3
elektryk
Level 42
Post#9 09 Feb 2008 23:02    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam, mam problem z zestawem świetlówek. Cała lampa jest zbudowana w oparciu o dwa niezależne zestawy 2x20W połączone równolegle. Każdy zestaw jest podłączony w klasycznym układzie (każda świetlówka ma własny zapłonnik, dwa zestawy w szereg i do tego statecznik i kondensator, tak jak rysunek od kolegi bslaw). Problem z całą lampą był taki że zapalał się tylko jeden zestaw, po 5-10minutach od włączenia. Początkowo wydawało mi się że to w wyniku niskiej temperatury (to tylko garaż, nie ogrzewany, ma szczeliny w drzwiach), ale nawet w temperaturze pokojowej ~20*C objaw się powtarza. Elektrycznie oba układy są sprawne, nie ma problemu uszkodzony kabelków ani styków. Wstawiłem zapłonniki uniwersalne (4-65W) 100% sprawne (wziąłem z zupełnie innej lampy dla pewności). Dzisiaj próbowałem wstawić nowe same świetlówki (stare miały już wypalony nawet luminofor na końcach) i niestety nie pomogło. Gdzie szukać problemu? Czy to może wina samego statecznika? Mam takie dwie lampy, obie ten sam objaw. Stateczniki mają rezystancję około 30om, nie widać śladów przegrzania ani uderzenia, ale według rocznika to mają już ponad 10 lat.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bslaw
Level 17
Location: Supraśl
Joined: 07 Apr 2003
Posts: 194
Helped: 14
Post rating: 21
bslaw
Level 17
Post#10 09 Feb 2008 23:35    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.

Helpful post? + 0
Back to top
elektryk
Level 42
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11060
Helped: 437
Post rating: 3
elektryk
Level 42
Post#11 10 Feb 2008 19:54    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw wrote:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.
Moja pomyłka, mam układ bez kondensatora przesuwającego fazę drugiej lampy i z jednym statecznikiem (chyba spojrzałem na zły schemat jak pisałem że ten sam co na rysunku).

Zrobiłem też mały eksperyment, zamiast jednej świetlówki wstawiłem zworę, tak aby druga świetlówka mogła się zapalić, i o dziwo się zapaliła. To samo wykonałem dla drugiej świetlówki i tak samo zadziałała. Problem jest taki że jak są włączone obie to się nie zapalają.

Helpful post? + 0
Back to top
miradoj
Level 10
Location: Krotoszyn
Joined: 08 Jun 2005
Posts: 10
Post rating: 1
miradoj
Level 10
Post#12 10 Feb 2008 20:32    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.

Helpful post? + 0
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 434
Helped: 38
Post rating: 33
artur s
Level 22
Post#13 10 Feb 2008 21:44    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektryk
Level 42
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11060
Helped: 437
Post rating: 3
elektryk
Level 42
Post#14 10 Feb 2008 22:26    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


miradoj wrote:
Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.
229.4V

artur s wrote:
a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce
Bardzo możliwe, mam "nowe" startery OSRAM albo PHILIPS i mają napis "single". Ale mam też te na których ta lampa kiedyś pracowała (polamp w metalowych obudowach) i na nich nie ma żadnego oznaczenia. Jak szukałem w sklepach ("supermarketach") to widziałem albo "single" których używałem lub bez oznaczenia. Czy może ktoś polecić mi jaka firma produkuje przystosowane do układu dwóch świetlówek?

Helpful post? + 0
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 434
Helped: 38
Post rating: 33
artur s
Level 22
Post#15 11 Feb 2008 00:29    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


polam pułtusk,philips,osram...ale lepiej w sklepie elektrycznym

Helpful post? + 0
Back to top
emka371
Level 18
Location: Małopolska
Joined: 01 Mar 2007
Posts: 225
Helped: 28
emka371
Level 18
Post#16 11 Feb 2008 06:07    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Tak jak radzi kolega artur s - "series" na moce 4-20W (24W).

Helpful post? + 0
Back to top
elektryk
Level 42
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11060
Helped: 437
Post rating: 3
elektryk
Level 42
Post#17 12 Feb 2008 01:31    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wymiana zapłonników na właściwe pomogła. Wszystkie świetlówki działają już. Zastosowałem philips S2.

Helpful post? + 0
Back to top
snegi
Level 2
Location: warszawa
Joined: 21 Jul 2008
Posts: 3
snegi
Level 2
Post#18 21 Jul 2008 20:47    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam
jak podłączyć dwie świetlówki 15 W do dławika 1X30 W i dwóch starterów Philips S 10.
Walcze z tym na wszystkie sposoby i nie działa ?
sprzedali mi taki zestaw w sklepie ale nie wiem czy startery s10 są dobre na pare świetlówek.
Prosze o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top
marian_em
Level 25
Location: Brzozów
Joined: 13 Aug 2006
Posts: 830
Helped: 59
Post rating: 13
marian_em
Level 25
Post#19 21 Jul 2008 22:51    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wydaje mi sie, ze s10 jest do pojedynczych swietlowek. Sprawdze jutro bo zmienialem ostatnio kilka sztuk i cos mi sie kojarzy ze to byly s10 ale nie jestem na 100% pewien.

Helpful post? + 0
Back to top
snegi
Level 2
Location: warszawa
Joined: 21 Jul 2008
Posts: 3
snegi
Level 2
Post#20 22 Jul 2008 10:07    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


byłbym wdzieczny jak będe miał jakieś podstawy to zareklamuje w sklepie, nie znam się na modelach statecznika i nie chce wyjść na upierdliwego klienta

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian_em
Level 25
Location: Brzozów
Joined: 13 Aug 2006
Posts: 830
Helped: 59
Post rating: 13
marian_em
Level 25
Post#21 03 Aug 2008 18:13    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Przepraszam, ze dopiero teraz ale wylecialo mi z glowy ;) S10 jest na pewno do pojedynczej swietlowki.

Helpful post? + 0
Back to top
Adrianuss90
Level 1
Location: Częstochowa- Śródmieście
Joined: 27 Sep 2008
Posts: 1
Adrianuss90
Level 1
Post#22 27 Sep 2008 22:07    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


mam pytanie mam statecznik konwencjonalny 1x15W i do tego mam dwa startery S2 Philips i świetłówki 2x 8W t5 i nie wiem czemu ale nie chca one odpalic nie wiem czemu dobrze je podłączyłem i nadal nic co może być nie tak

Helpful post? + 0
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 434
Helped: 38
Post rating: 33
artur s
Level 22
Post#23 22 Oct 2008 16:49    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a nowe masz te świetlówki?może coś nie działa,bo ma przerwę żarnik,albo starter?Sprawdź omomierzem żarniki,obwód itd.Sam nie experymentowalem na tak małych świetlówkach,no może z elektronicznym zapłonem.

Helpful post? + 0
Back to top
Adrian_1591
Level 28
Location: Pyrzyce
Joined: 06 Jan 2009
Posts: 1455
Helped: 58
Post rating: 5
Adrian_1591
Level 28
Post#24 19 Feb 2009 18:02    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Mam pytanie. Posiadam dwie świetlówki dyskotekowe mocy po 18W o świetle UV. Czy dało by się je podłączyć za pomocą statecznika 36W i dwoma starterami POLAMP ZTA 4W-22W? Cały schemat podłączenia znam,ale chodzi mi,czy świetlówki UV nie potrzebują jakieś specjalnej troski :D
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 434
Helped: 38
Post rating: 33
artur s
Level 22
Post#25 23 Feb 2009 19:48    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


jak masz schemat ,to poskładaj i zobaczysz...jak coś ,to zmień startery.Na ETI jest napis 110-115 V ac czyli do podwójnego układu

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Pikosz
Level 9
Location: Poznań
Joined: 14 Jul 2006
Posts: 5
Paweł Pikosz
Level 9
Post#26 08 Mar 2009 14:02    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli macie świetlówki o niskiej mocy np 8W,15W,18W
To zastosujcie startery S-2
Jeśli macie świetlówki o wyższej mocy np 36W,58W
To zastosujcie startery S-10
Nie patrzcie na to że startery S-10 są od 4W bo i tak nie odpalą.

Helpful post? + 0
Back to top
A-Mail
Level 22
Location: Grudziadz
Joined: 30 Aug 2006
Posts: 706
Helped: 22
Post rating: 5
A-Mail
Level 22
Post#27 08 Mar 2009 18:12    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw wrote:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.

Jeżeli wymiana świetlówek i zapłonników nic nie daje to jest jedyne co można (należy) zrobić

Helpful post? + 0
Back to top
daniels2
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 06 Jul 2004
Posts: 13
daniels2
Level 9
Post#28 13 Nov 2009 19:46    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Odgrzeje nieco temat...
Otoz pozyskalem dwie bardzo fajne oprawy przemyslowe - dosc stare, ale bardzo solidne, kazda na 3 swietlowki 36W. Niestety w obu, po jednej swietlowce nie dziala. Rozgrzebalem wiec nieco oparawy i rozrysowalem schemat - sadzilem, ze stosuje zle startery (po ilosci swietlowek zgadywalem, ze musze zastosowac "series").
W srodku sa 3 dlawiki elektromagnetyczne - po jednym na kazda swietlowke. Dwa oznaczone jako SZF1-40/220-LN-310 i jeden SZF1-40/220-CN-311 z czterema zaciskami. I tego wlasnie dotyczy moje pytanie - czym sie on rozni od pozostalych i dlaczego ma cztery zaciski? Dodam, ze akurat on zasila swietlowke, ktora w obu oprawach nie dziala (oczywiscie sprawdzilem zamiany miejscami i wymiane ne inne). Reszta elementow to duze pojemnosci do przesuwania fazy (zgaduje, ze chodzilo o zmniejszenie efektu migotania, co np. przy oswietleniu maszyny typu tokarka mogloby byc przy pewnych predkosciach niebezpieczne), nieduza pojemnosc na wejsciu zasilania i 3 startery - w obwodzie kazdej swietlowki po jednym.

Podłączenie statecznika i świetlówek

Helpful post? + -1
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 434
Helped: 38
Post rating: 33
artur s
Level 22
Post#29 22 Nov 2009 22:26    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311.Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.

Helpful post? + 0
Back to top
daniels2
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 06 Jul 2004
Posts: 13
daniels2
Level 9
Post#30 02 Dec 2009 21:59    

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


artur s wrote:
Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311

No to oczywiste - chodzilo mi raczej o powod zastosowania statecznika z czterema stykami i roznice w jego dzialaniu. Rozgrzebalem go wlasnie i wyglada w srodku, jakby byl nieco przysmazony, a to tego jeden z przewodow nie mial styku elektrycznego, a jedynie byl przyklejony tym, czym calosc jest fabrycznie zalewana. Rozgrzebalem tez taki zwykly statecznik dla porownania - w tym cn311 uzwojenie jest popalone, ale niczego poza podwojnym uzwojeniem na wspolnym rdzeniu tam nie ma.

artur s wrote:
Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.

Dalem statecznik elektroniczny na dwie swietlowki i zostawilem elektromagnetyczny na trzecia. Ale zaciekawila mnie po prostu ta konstrukcja, bo za pewne gdyby lepiej bylo zastosowac trzy normalne stateczniki, to by tak robili.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie statecznika i świetlówek 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to podłączenie statecznika i świetlówek

podłączenie świetlówek do statecznika (4)
Zasilanie świetlówek T8 20W ze statecznika ELXc 236.208 (4)
Podłączenie statecznika do świetlówki (3)
Podłączenie statecznika na 2 świetlówki (7)
Podłączenie statecznika Philips ! (14)
Podłączenie statecznika elektronicznego do świetówek (4)
Podłączenie statecznika 2x58W - zamiana przewodów (7)
Podłączenie statecznika Vossloh Schwabe ELxc240.863 (2)
Podłączenie 1x24 do statecznika elektrycznego philips 2x24W (2)
Batertech INV 21-36 - Podłączenie modułu awaryjnego i statecznika elektroniczneg (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.098 seconds