Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie statecznika i świetlówek


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podłączenie statecznika i świetlówek
Autor
Wiadomość
obreb
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 32
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 18 Lis 2005 10:08   

Podłączenie statecznika i świetlówek


Mam statecznik elektromagnetyczny 36-38 W bez żadnego schematu na obudowie. Czy ktoś może udzielić mi informacji ( może jakiś schemat ) jak się podłącza standardowy statecznik, zapłonnik i świetlówkę. Mam także pytanie do dwóch świetlówek jedna 38 W druga 36 W potrzebne są oddzielne układy statecznika.
Rzucę może jeszcze taki wątek bo sprawa się tyczy tego samego. Chodzi mianowicie o stateczniki elektroniczne. W jaki sposób samemu takowy zrobić. Będę wdzieczny za wszelkie wskazówki i uwagi.
Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#2 18 Lis 2005 13:19   

Podłączenie statecznika i świetlówek


http://www.republika.pl/elemarek/schematy/zas_swietlowki.html
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2005 13:19   





Powrót do góry
   
jiwaniuk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Gru 2002
Posty: 1294
Miasto: Gdynia

Post#3 18 Lis 2005 13:27   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Układ podłączenia powinien wyglądać tak:
- przewód fazowy podłączasz do jednego zacisku statecznika,
- drugi zacisk statecznika łączysz z jednym wyprowadzeniem świetlówki,
- drugie wyprowadzenie świetlówki po tej samej stronie łączysz z jednym zaciskiem zapłonnika,
- drugi zacisk zapłonnika łączysz z dowolnym zaciskiem świetlówki po przeciwnej stronie rury,
- ostatni zacisk świetlówki łączysz z przewodem neutralnym (zerem).

Generalnie do każdej rury świetlówkowej potrzebny jest indywidualny
statecznik, ale obecnie można już kupić stateczniki które umożliwiają zapłon dwóch świetlówek (wtedy jest na nim schemat jak to połączyć).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
Powrót do góry
   
drZoidberg
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 146
Miasto: Warszawa

Post#4 18 Lis 2005 20:05   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli jeszcze nie wiesz, to proszę, oto schemat.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#5 04 Sty 2008 00:22   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Jak podłączyć kondensator do zestawu dwóch świetlówek ?

Mam części ze starych lam :
2 stateczniki,dławiki,świetlówki i jeden kondensator z jednym podwójnym kablem i jednym pojedynczym .


Na statecznikach jest schemat jak podłączyć zestaw na
1 świetlówce ,stateczniku,kondensatorze i zapłonniku.
Powrót do góry
   
bslaw
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 192
Miasto: Supraśl

Post#6 04 Sty 2008 15:48   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Podłącz na zasilanie jednego z dławików.
Podłączenie statecznika i świetlówek
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#7 04 Sty 2008 19:31   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


A to Cz jest potrzebne ?
I dlaczego mój ma 3 kabelki ?
Powrót do góry
   
warbipower
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 204

Post#8 04 Sty 2008 20:59   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Czy "Cz" jest potrzebne ?

http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article_id=2 - tu się dowiesz co to jest "Cz".

Często w starych świetlówkach dzieje się coś takiego
http://www.elektroinstalacje.info/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=52
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#9 10 Lut 2008 00:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam, mam problem z zestawem świetlówek. Cała lampa jest zbudowana w oparciu o dwa niezależne zestawy 2x20W połączone równolegle. Każdy zestaw jest podłączony w klasycznym układzie (każda świetlówka ma własny zapłonnik, dwa zestawy w szereg i do tego statecznik i kondensator, tak jak rysunek od kolegi bslaw). Problem z całą lampą był taki że zapalał się tylko jeden zestaw, po 5-10minutach od włączenia. Początkowo wydawało mi się że to w wyniku niskiej temperatury (to tylko garaż, nie ogrzewany, ma szczeliny w drzwiach), ale nawet w temperaturze pokojowej ~20*C objaw się powtarza. Elektrycznie oba układy są sprawne, nie ma problemu uszkodzony kabelków ani styków. Wstawiłem zapłonniki uniwersalne (4-65W) 100% sprawne (wziąłem z zupełnie innej lampy dla pewności). Dzisiaj próbowałem wstawić nowe same świetlówki (stare miały już wypalony nawet luminofor na końcach) i niestety nie pomogło. Gdzie szukać problemu? Czy to może wina samego statecznika? Mam takie dwie lampy, obie ten sam objaw. Stateczniki mają rezystancję około 30om, nie widać śladów przegrzania ani uderzenia, ale według rocznika to mają już ponad 10 lat.
Powrót do góry
   
bslaw
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 192
Miasto: Supraśl

Post#10 10 Lut 2008 00:35   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#11 10 Lut 2008 20:54   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw napisał:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.
Moja pomyłka, mam układ bez kondensatora przesuwającego fazę drugiej lampy i z jednym statecznikiem (chyba spojrzałem na zły schemat jak pisałem że ten sam co na rysunku).

Zrobiłem też mały eksperyment, zamiast jednej świetlówki wstawiłem zworę, tak aby druga świetlówka mogła się zapalić, i o dziwo się zapaliła. To samo wykonałem dla drugiej świetlówki i tak samo zadziałała. Problem jest taki że jak są włączone obie to się nie zapalają.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lut 2008 20:54   





Powrót do góry
   
miradoj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 10
Miasto: Krotoszyn

Post#12 10 Lut 2008 21:32   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: 3miasto

Post#13 10 Lut 2008 22:44   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#14 10 Lut 2008 23:26   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


miradoj napisał:
Zmierz napięcie zasilające, podejrzewam ze jest za niskie i stąd ten problem.
229.4V

artur s napisał:
a według mnie masz układ z 1 statecznikiem na dwie rury.Wtedy trzeba zastosować inne startery z napisem "series" do układu podwójnego.To tłumaczy dlaczego układ startuje przy zwartej drugiej świetlówce
Bardzo możliwe, mam "nowe" startery OSRAM albo PHILIPS i mają napis "single". Ale mam też te na których ta lampa kiedyś pracowała (polamp w metalowych obudowach) i na nich nie ma żadnego oznaczenia. Jak szukałem w sklepach ("supermarketach") to widziałem albo "single" których używałem lub bez oznaczenia. Czy może ktoś polecić mi jaka firma produkuje przystosowane do układu dwóch świetlówek?
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: 3miasto

Post#15 11 Lut 2008 01:29   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


polam pułtusk,philips,osram...ale lepiej w sklepie elektrycznym
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lut 2008 01:29   





Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#16 11 Lut 2008 07:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Tak jak radzi kolega artur s - "series" na moce 4-20W (24W).
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#17 12 Lut 2008 02:31   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wymiana zapłonników na właściwe pomogła. Wszystkie świetlówki działają już. Zastosowałem philips S2.
Powrót do góry
   
snegi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 3
Miasto: warszawa

Post#18 21 Lip 2008 20:47   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam
jak podłączyć dwie świetlówki 15 W do dławika 1X30 W i dwóch starterów Philips S 10.
Walcze z tym na wszystkie sposoby i nie działa ?
sprzedali mi taki zestaw w sklepie ale nie wiem czy startery s10 są dobre na pare świetlówek.
Prosze o pomoc
Powrót do góry
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 779
Miasto: Brzozów

Post#19 21 Lip 2008 22:51   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Wydaje mi sie, ze s10 jest do pojedynczych swietlowek. Sprawdze jutro bo zmienialem ostatnio kilka sztuk i cos mi sie kojarzy ze to byly s10 ale nie jestem na 100% pewien.
Powrót do góry
   
snegi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 3
Miasto: warszawa

Post#20 22 Lip 2008 10:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


byłbym wdzieczny jak będe miał jakieś podstawy to zareklamuje w sklepie, nie znam się na modelach statecznika i nie chce wyjść na upierdliwego klienta
Powrót do góry
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 779
Miasto: Brzozów

Post#21 03 Sie 2008 18:13   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Przepraszam, ze dopiero teraz ale wylecialo mi z glowy ;) S10 jest na pewno do pojedynczej swietlowki.
Powrót do góry
   
Adrianuss90
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 1
Miasto: Częstochowa- Śródmieście

Post#22 27 Wrz 2008 22:07   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


mam pytanie mam statecznik konwencjonalny 1x15W i do tego mam dwa startery S2 Philips i świetłówki 2x 8W t5 i nie wiem czemu ale nie chca one odpalic nie wiem czemu dobrze je podłączyłem i nadal nic co może być nie tak
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: 3miasto

Post#23 22 Paź 2008 16:49   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


a nowe masz te świetlówki?może coś nie działa,bo ma przerwę żarnik,albo starter?Sprawdź omomierzem żarniki,obwód itd.Sam nie experymentowalem na tak małych świetlówkach,no może z elektronicznym zapłonem.
Powrót do góry
   
Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1463
Miasto: Pyrzyce

Post#24 19 Lut 2009 19:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Witam.
Mam pytanie. Posiadam dwie świetlówki dyskotekowe mocy po 18W o świetle UV. Czy dało by się je podłączyć za pomocą statecznika 36W i dwoma starterami POLAMP ZTA 4W-22W? Cały schemat podłączenia znam,ale chodzi mi,czy świetlówki UV nie potrzebują jakieś specjalnej troski :D
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: 3miasto

Post#25 23 Lut 2009 20:48   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


jak masz schemat ,to poskładaj i zobaczysz...jak coś ,to zmień startery.Na ETI jest napis 110-115 V ac czyli do podwójnego układu
Powrót do góry
   
Paweł Pikosz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 5
Miasto: Poznań

Post#26 08 Mar 2009 15:02   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Jeśli macie świetlówki o niskiej mocy np 8W,15W,18W
To zastosujcie startery S-2
Jeśli macie świetlówki o wyższej mocy np 36W,58W
To zastosujcie startery S-10
Nie patrzcie na to że startery S-10 są od 4W bo i tak nie odpalą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 15:02   





Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 688
Miasto: Grudziadz

Post#27 08 Mar 2009 19:12   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


bslaw napisał:
Proponuję wymienić/wywalić kondensator C.

Jeżeli wymiana świetlówek i zapłonników nic nie daje to jest jedyne co można (należy) zrobić
Powrót do góry
   
daniels2
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 13
Miasto: Warszawa

Post#28 13 Lis 2009 20:46   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Odgrzeje nieco temat...
Otoz pozyskalem dwie bardzo fajne oprawy przemyslowe - dosc stare, ale bardzo solidne, kazda na 3 swietlowki 36W. Niestety w obu, po jednej swietlowce nie dziala. Rozgrzebalem wiec nieco oparawy i rozrysowalem schemat - sadzilem, ze stosuje zle startery (po ilosci swietlowek zgadywalem, ze musze zastosowac "series").
W srodku sa 3 dlawiki elektromagnetyczne - po jednym na kazda swietlowke. Dwa oznaczone jako SZF1-40/220-LN-310 i jeden SZF1-40/220-CN-311 z czterema zaciskami. I tego wlasnie dotyczy moje pytanie - czym sie on rozni od pozostalych i dlaczego ma cztery zaciski? Dodam, ze akurat on zasila swietlowke, ktora w obu oprawach nie dziala (oczywiscie sprawdzilem zamiany miejscami i wymiane ne inne). Reszta elementow to duze pojemnosci do przesuwania fazy (zgaduje, ze chodzilo o zmniejszenie efektu migotania, co np. przy oswietleniu maszyny typu tokarka mogloby byc przy pewnych predkosciach niebezpieczne), nieduza pojemnosc na wejsciu zasilania i 3 startery - w obwodzie kazdej swietlowki po jednym.

Podłączenie statecznika i świetlówek
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: 3miasto

Post#29 22 Lis 2009 23:26   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311.Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.
Powrót do góry
   
daniels2
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 13
Miasto: Warszawa

Post#30 02 Gru 2009 22:59   

Re: Podłączenie statecznika i świetlówek


artur s napisał:
Widocznie coś dolega temu modułowi zsz1-40/220 cn311

No to oczywiste - chodzilo mi raczej o powod zastosowania statecznika z czterema stykami i roznice w jego dzialaniu. Rozgrzebalem go wlasnie i wyglada w srodku, jakby byl nieco przysmazony, a to tego jeden z przewodow nie mial styku elektrycznego, a jedynie byl przyklejony tym, czym calosc jest fabrycznie zalewana. Rozgrzebalem tez taki zwykly statecznik dla porownania - w tym cn311 uzwojenie jest popalone, ale niczego poza podwojnym uzwojeniem na wspolnym rdzeniu tam nie ma.

artur s napisał:
Porównaj napięcia na skrętkach świetlówek działających i niedziałającej.W najgorszym przypadku daj zwykły statecznik.

Dalem statecznik elektroniczny na dwie swietlowki i zostawilem elektromagnetyczny na trzecia. Ale zaciekawila mnie po prostu ta konstrukcja, bo za pewne gdyby lepiej bylo zastosowac trzy normalne stateczniki, to by tak robili.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podłączenie statecznika i świetlówek
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Podłączenie świetlówek T5 (11)
Batertech INV 21-36 - Podłączenie modułu awaryjnego i statecznika elektroniczneg (4)
Podłączenie statecznika Vossloh Schwabe ELxc240.863 (2)
Podłączenie statecznika 2x58W - zamiana przewodów (7)
Podłączenie statecznika elektronicznego do świetówek (4)
Podłączenie statecznika do świetlówki (3)
Podłączenie statecznika na 2 świetlówki (7)
Zasilanie świetlówek T8 20W ze statecznika ELXc 236.208 (4)
podłączenie świetlówek do statecznika (4)
Podłączenie 2 świetlówek 2x30W (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS